Kirjoittaja: Roderick
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2023
- Valmistusmaa: Ukraina
- Hinta: 420 € (Suomeen toimitettuna veroineen noin 570 €)
- Rakenne: Avoin, over-ear
- Planaarielementti: 100 mm, N52 magneetit
- Impedanssi: 25 ohm
- Herkkyys: 98 dB/mW
- Paino: 574 g ilman kaapelia
- Liitintyyppi: 2 x 4-pin-mini-XLR
- Kaapeli: Pituus ja liitintyyppi vapaasti valittavissa
- Mukana tulee: Perusmallissa ainoastaan kaapeli, mutta erikseen ostettavissa suljetut kupit, puoliavoimet kupit, puulaatikko ja erilaisia korvapehmusteita
- Takuu: 1 vuosi (voidaan siirtää uudelle omistajalle)
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Kirjoitin noin vuosi sitten arvostelun SASH Tres (45 ohm) -kuulokkeista. Juttuun kannattaa tutustua etenkin, jos valmistaja ei ole entuudestaan tuttu. Lyhyesti kerrattakoon, että SASH (Studio Audio Sound Handmade) on ukrainalainen planaarikuulokkeisiin erikoistunut kuulokevalmistaja ja Tres (45 ohm) on ollut jo jonkin aikaa suosikkikuulokkeeni noin 500 euron hintaluokassa.
Nykyään valmistajan valikoimaan kuuluu kolme kuulokemallia: 330 euron hintainen Tres 16 ohmin impedanssilla, 360 euroa maksava Tres 45 ohmin impedanssilla ja uusimpana vuonna 2023 julkaistu Tres SE (Second Edition), joka on hinnoiteltu 420 euroon. Hintoihin täytyy lisätä postikulut ja arvonlisävero, jolloin tällä kertaa käsittelemäni Tres SE -mallin lopulliseksi hinnaksi muodostuu noin 570 euroa. Hinta on noussut hieman aiempiin malleihin nähden, mutta edelleen voidaan puhua samasta hintaluokasta.
Kuulokkeet tilataan valmistajan kotisivuilta (www.sash-audio.com), mutta ainakaan tämän arvostelun kirjoitushetkellä tilauksen maksaminen ei onnistu ilman, että maksutavasta sovitaan erikseen. Tähän asti maksatapana ei ole ollut tarjolla esimerkiksi Paypal:ia, joten olen joutunut käyttämään käyttämään Wise-palvelua. Se on tiettävästi luotettava maksunvälityspalvelu, mutta rekisteröityminen ei välttämättä onnistu ilman passia tai henkilökorttia. Lisäksi sotaa käyvästä Ukrainasta tilaamiseen liittyy luonnollisesti ennakoimattomia riskejä. Vaikka mitään ongelmia ei tulisikaan, täytyy kuulokkeiden valmistumista joka tapauksessa odottaa muutama kuukausi. Toisaalta pitkä odotusaika varmistaa sen, että myös käytetyillä SASH-kuulokkeilla on aina kysyntää, jos joku ei sattuisikaan hankinnastaan pitämään.
Varusteet
Tilasin kuulokkeeni ilman valmistajan erikseen myymää puista säilytyslaatikkoa, joten niiden toimitus tapahtui pahvilaatikossa kuplamuoviin käärittynä. En saanut selville laatikon hintaa, mutta oletan sen maksavan noin 40 euroa, koska 45 ohmisen Tres:in laatikko maksoi sen verran. Laadukasta laatikkoa on helppo suositella varsinkin niille, jotka tilaavat kuulokkeisiinsa myös suljetut tai puoliavoimet puukupit. Tällä kertaa en tilannut vaihtoehtoisia kuppeja, sillä mielestäni Tres (45 ohm) kuulosti parhaalta täysin avoimena, joten oletin tilanteen pysyneen samana myös Tres SE:n kohdalla.
Rakenne ja käyttömukavuus
Tres SE:n rakenne on pitkälti samanlainen kuin valmistajan aiemmissa kuulokkeissa. SASH:in tuotteet ovatkin aina olleet rakenteeltaan vankkoja, joten en ole suuremmin yllättynyt siitä, että SE-malli muistuttaa vahvasti edeltäjiään. Muutamia erojakin toki löytyy, vaikka osa niistä saattaa hyvinkin olla yleisiä parannuksia, jotka on lisätty tässä välissä myös edullisempiin malleihin. Tässä joka tapauksessa lyhyesti kuvien kera huomaamani erot SE:n ja aiemmin ostamani 45 ohmisen mallin välillä.
Tres SE on mahdollista tilata tuttuun tapaan vapaavalintaisella värityksellä. Valitsin itse kiiltäväksi lakatun valkoisen, koska sellaista en muista nähneeni kenelläkään aiemmin. Pienenä extrana tilasin kuulokkeisiin kahdet ritilät: yhdet hunajakennorakenteella ja toiset S-kirjainta muistuttavalla leikkauksella, jota valmistaja on käyttänyt aiemmissa Tres-malleissaan. Aiemmin ritilät olivat muovia, mutta nykyään nekin valmistetaan kuppien tapaan puusta.
Käyttömukavuuden osalta valmistajan kuulokkeita aiemmin käyttäneille ei ole tiedossa yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Korkeudensäätö tapahtuu tuttuun tapaan porrastetuilla tapeilla ja kuppien liikeradat mukailevat hyvin pään muotoa. Kaikki osat on edelleen mahdollista kiristää säätöruuveilla myös täysin paikoilleen sen jälkeen, kun itselle optimaalinen käyttöasento on löytynyt. Tres SE puristaa päätä melko napakasti, mutta mukavat pehmusteet lievittävät tuntemusta. Puristusvoimaa voidaan pienentää löysäämällä sangan päällä olevia ruuveja ja venyttämällä paksua muovisankaa. Harmillisinta uutuusmallissa on sen kasvanut paino, sillä 574 grammaisia kuulokkeita ei ole helppoa suositella heikkoniskaisille. Leveä panta jakaa kyllä painon tasaisesti, mutta monet olisivat varmasti arvostaneet, mikäli siihen olisi lisätty jonkinlainen pehmustus.
Ulkoisesti kuulokkeet ovat siis pysynyneet lähes ennallaan. Käyttömukavuus on melko hyvä, mutta korkea paino ja luja puristusvoima voivat muodostua joillekin ongelmaksi. Vastaavan hintaisista kilpailijoistaan Tres SE:n erottaa parhaiten laadukas käsityö ja rakenteen kestävyys. En myöskään tiedä toisia yhtä edullisia kuulokkeita, joiden ulkonäköön ja ominaisuuksiin asiakas voi yhtä laajasti vaikuttaa.
Äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja KB501X-tyylisillä silikonikorvilla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä ja vastaisi tasapainoisen kuuloisten kaiuttimien kuuntelua hyvin akustoidussa huoneessa. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. Tres SE:n taajuusvaste ovat myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa Squiglink-vertailutyökalun avulla.
Taajuusvaste:
Basso:
Kuvailisin Tres SE:n bassontoistoa sanoilla laadukas ja tasapainoinen. Basso ulottuu ongelmitta aivan alimmille taajuuksille saakka, eikä toistossa ole korostumia millään alueella – melko tyypillistä planaarisoundia siis. Basso on teknisesti erinomaista, mutta joidenkin makuun ehkä määrältään turhan niukkaa. En itsekään panisi pahakseni, jos bassoa olisi hieman enemmän. Kuulokkeiden alataajuudet tukevat hyvin keskitaajuuksia, mutta bassovetoisella musiikilla kaipaisin rotevampaa otetta. Toisto on kuitenkin erittäin tarkkaa ja riittävän iskevää, joten en sitä oikein voi mistään lopulta moittiakaan.
Keskitaajuudet:
Kuulokkeiden taajuusvasteisiin perehtyneille Tres SE:n ”käppyrä” saattaa näyttää hyvinkin tutulta, sillä 1,5–2 kHz:n välinen pieni notkahdus on samankaltainen kuin useimmissa Hifimanin avoimissa planaarikuulokkeissa. Tälläinen keskitaajuuksien tuunaus tuo toistoon hieman rentoutta ja oikein toteutettuna sen nähdään myös avartavan kuulokkeiden äänikuvaa. Liiallisen vetäytynyt yläkeskialue taas saisi kuulokkeet soimaan nasaalisti ja verhoutuneesti.
Hifimanin tavoin myös SASH osuu yläkeskialueen tuunauksellaan napakymppiin. Ääni kuulostaa luonnolliselta ja siinä on ripaus miellyttävää pehmeyttä. Voimakkaammin soiva preesensalue puolestaan tuo sointiin purevuutta, joka tekee kuuntelusta innostavaa. Taajuusvastemittauksissa näkyvä 5–6 kHz:n korostuma lienee todellinen, vaikka alussa epäilinkin sen paikkansa pitävyyttä, koska en kokenut kuulokkeiden alempaa diskanttia häiritseväksi. Todennäköisesti ainakin osa kuulokkeiden energisestä ja ehkäpä aavistuksen aggressiivisesta äänestä on kuitenkin kyseisen taajuusalueen korostumisen seurausta.
Tres SE:n keskiäänet ovat siis mielenkiintoinen yhdistelmä pehmeyttä ja aggressiivisuutta. Kokonaisuus on tasapainoinen, mutta esimerkiksi rumpujen napsahdukset voivat olla liikaa silotellumpaan esitystapaan tottuneille. Parhaita puolia kuulokkeiden keskiäänissä ovat joka tapauksessa toiston kerrostuneisuus, erottelevuus ja vaivattomuus. Pureudun tähän kohta hieman tarkemmin.
Ylätaajuudet:
Koen kuulokkeiden ylätaajuudet erinomaisen tasapainoisiksi. Toisaalta ääneltään tummempiin kuulokkeisiin tottuneita esitystapa ei välttämättä miellyttäisi, koska etualalle tuleva alempi diskantti verhoaa hieman ylimpiä taajuuksia. Etenkään iäkkäämmille kuuntelijoille tämä ei kuitenkaan liene luonnollisen kuulonaleneman vuoksi kovinkaan ilmeistä. Tres SE ei ole yhtä ilmava kuin parhaat planaarit ja elektrostaattikuulokkeet, mutta sen hintaluokassa suoritus on oikein kelvollinen.
Äänikuva:
Äänikuva on Tres SE:ssä upean kerrostunut ja todentuntuinen. Sen osalta verrokkia täytyisi mielestäni lähteä etsimään huomattavasti kalliimmista kuulokkeista. Äänikuvassa ei ole minkäänlaista onttoutta, vaan SASH:in kuulokkeet pystyvät hyödyntämään tilan täysimääräisesti. Musiikki tuntuu olevan jatkuvassa liikkeessä äänilähteiden paikantuessa vaihtuviin sijainteihin. Elävyydestä tulee mieleeni Hifiman HE6se V2, jolle vanhempi Tres-malli (45 ohm) jäi vielä äänikuvan aitoudessa kakkoseksi. Nyt tämäkin osa-alue on korjattu, minkä lisäksi sointiin on tullut kalliimmille planaarikuulokkeille ominaista massiivisuutta.
Erottelukyky ja soinnin läpinäkyvyys:
Tres SE on niin erottelukykyinen ja ääneltään läpinäkyvä, ettei muista kuulemistani samanhintaisista kuulokkeista ei ole sille vastusta. Musiikista nousee esiin hämmästyttävä määrä informaatiota, ja etenkin kuulokkeiden kyky tulkita pieniä tempon muutoksia on huikea. Hyvänä puolena erottelukykyisyys tuntuu myös tarkoituksenmukaiselta, koska kuulokkeet eivät pyri ”brassailemaan” tai kiinnittämään huomiota äänitteiden merkityksettömiin risahduksiin, jotka pahimmillaan häiritsisivät musiikista nauttimista. Tres SE:n erottelukyky tukeekin musiikillista kokonaisuutta ja saa kuuntelijan arvostamaan artistia ja äänentoiston ammattilaisia entistä enemmän. Aina ääneltään hauskat kuulokkeet eivät ole kaikkein erottelykykyisimpiä, mutta Tres SE on siltä osin poikkeus ollen yhtä aikaa aidosti yksityiskohtainen huippukuuloke ja viihdyttävää kuunneltavaa.
Dynamiikka ja PRaT:
Tres SE on planaarikuulokkeeksi hintaluokkansa parhaimmistoa myös dynamiikan osalta, mutta kaikkien muiden positiivisten ominaisuuksien myötä keskivertoa dynaamisempaan toistoon ei välttämättä tule edes kiinnitettyä huomiota. Kyky toistaa nopeita voimakkuuden muutoksia on paljon parempi verrattuna vaikkapa saman hintaiseen Hifiman Edition XS:ään. Hyvää makrodynamiikkaa vakuutavampaa on kuitenkin Tres SE:n kyky toistaa huikealla tarkkuudella pienet muutokset musiikin sisällä. Tämä voitaisiin linkittää hyvään mikrodynamiikkaan, joka rinnastuu kuitenkin niin kiinteästi toiston yksityiskohtaisuuteen, ettei se selitä täysin kaikkea kuulemaani.
PRaT (Pace, Rhythm, and Timing) sen sijaan on mielipiteitä jakava käsite. En juurikaan käytä sitä, enkä oikeastaan ole edes varma, miten se kuuluisi suomentaa. Tempo-Rytmi-Ajoitus voisi kuitenkin olla melko lähellä oikeaa kuvausta. En ymmärrä juurikaan musiikin teoriaa, mutta mielestäni PRaT käy järkeen, jos sillä kuvataan esimerkiksi sitä, kuinka hyvin bändi soittaa yhteen. Kun käsitteen kautta arvioidaan hifilaitteita, tilanne on erilainen. Tempo-Rytmi ja ajoitus löytyvät jo äänitetystä musiikista, joten eikös jokaisen kuulokkeen tai kaiuttimen tulisi pystyä se toistamaan? Joskus kuitenkin tuntuu siltä, että tietyt kuulokkeet soivat rytmikkäämmin kuin toiset. Miksi jotkin kuulokkeet saavat kuuntelijan tanssimaan tai soittamaan ilmakitaraa? Hyvän PRaT:n omaavasta kuulokkeesta käyköön esimerkkinä Grado Hemp.
Päätin puhua PRaT:stä tämän arvostelun yhteydessä, koska Tres SE:llä on erityinen kyky rytmittää musiikkia siten, että niin yksittäisten äänten kuin nuottikulkujenkin ajoitus ja tempo korostuvat normaalia enemmän. Kuulokkeilla musiikki kuulostaa hallitulta kaahaukselta, jossa asiat tapahtuvat hieman totuttua nopeammin ja matkalle mahtuu tavallista enemmän pysähdyksiä ja kiihdytyksiä. Toisinaan saman kappaleen aikana musiikkia saattaa rytmittää ensisijaisesti esimerkiksi kitaristi, mutta hetkittäin rytmiä johdattaakin komppikitara, basso, kosketinsoitin tai rummut. Monilla kuulokkeilla musiikki toistuu yhtenäisenä siten, että instrumenttien välinen ”vuoropuhelu” ei tule selkeästi esiin. Tres SE sen sijaan tuntuu korostavan tätä ”vuoropuhelua”. Juuri näillä hetkillä PRaT korostuu.
Koska en kuitenkaan usko kuulokkeiden tai kaiuttimien omaavan minkäänlaista maagista PRaT-ominaisuutta, haluan hieman spekuloida, mistä kokemukseni voisi johtua. Grado Hemp:in kohdalla selitystä voidaan hakea ainakin kuulokkeiden poikkeuksellisesta taajuusvasteesta. Ylikorostunut 2,5 kHz:n alue tekee soinnista energistä ja muhkea keskibasso jumputtaa musiikkiin mukavasti rytmiä. Väheksyä ei voi myöskään Hemp:in elementtien suorituskykyä. Mittausten mukaan kuulokkeiden transienttivaste on erinomainen, joten ne ovat todistetusti ”nopean” kuuloiset. Osaltaan kokemukseen PRaT:stä voi vaikuttaa myös se, että Gradon korvapehmusteet ovat todella ohuet vaahtomuovikiekot, joiden vuoksi elementtien aiheuttamaa väreilyä välittyy normaalia enemmän iholla aistittavaksi.
Gradomaisia ominaisuuksia on tunnistettavissa myös Tres SE:ssä. Sen keskialue on Gradon kuulokkeisiin verrattuna hillitty, mutta preesensalueen korostaminen tuo sointiin energiaa. Vaikken mittauksilla asiaa voikaan todentaa, korvakuulolla arvioituna Tres SE:n transienttinopeus on erinomainen. Lisäksi kuulokkeiden normaalia voimakkaampi puristusvoima voi mahdollistaa myös mainitsemani iholla kuulemisen, sillä tiukasti päätä vasten sulkeutuvilla kuulokkeilla pehmusteiden kautta välittyy väkisinkin enemmän energia myös kuuntelijan kehoon. Olipa syy mikä tahansa, Tres SE on yksiselitteisesti uskomattoman hauskaa kuunneltavaa, ja toisin kuin edellä mainittu Grado Hemp, myös erottelukyky on erinomaisella tasolla.
Vahvistus
Tres SE on korkeamman herkkyytensä ansiosta selvästi helpompi kuorma vahvistimelle kuin valmistajan edelliset kuulokemallit. Olen kuunnellut kuulokkeita eniten Shanling M6 Pro -mobiilisoittimella, joka jaksaa toistaa niitä vaivatta. Tres:in 45 ohminen versio kuulosti mielestäni parhaalta tehokkailla putkivahvistimilla, kuten APPJ PA1501 ja Original OPA-4A. Kyseiset vahvistimet sopivat mainiosti myös Tres SE:lle, mutta tällä kertaa kyse on enemmänkin siitä, että satun yleisesti pitämään putkivahvistimista transistorivahvistimia enemmän. Tres SE kuulostaa mielestäni hämmästyttävän samankaltaiselta kuuntelinpa sitä edellä mainituilla putkivahvistimilla, Ferrum OOR:lla tai Creative Sound Blaster X5:llä. Voi toki olla, ettei yksikään laitteista ollut erityisen maaginen pari kuulokkeille, mutta veikkaisin enemmin sitä, että ne vaan kuulostavat hyvältä melkein mihin tahansa kytkettynä.
Vertailua muihin kuulokkeisiin
SASH Tres SE vs. SASH Tres (45 ohm)
Hinnat: 420 € vs. 360 € (ilman postikuluja ja veroja)
Vertailen ensimmäisenä kahden eri Tres-mallin äänenlaatua ottaakseni selvää, mitä muutoksia valmistaja on tehnyt hieman hintavampaan SE-malliin.
Taajuusvasteet:
Kuulokkeiden taajuusvasteita vertailemalla nousee esiin kolme pientä eroa:
- Tres SE:ssä on hieman vähemmän bassoa, mutta käytännössä eroa on melko vaikeaa huomata.
- Uutuusmalli on hieman korostuneempi preesensalueelta. Kuulokkeiden ääni on täten aavistuksen terävämpää.
- Tres SE:n taajuusvaste on vakaampi. Tämä voi kertoa siitä, että elementtien valmistusprosessi on kehittynyt. Tästä kielii myös parempi kanavatasapaino, joka on tarkasteltavissa Kuulokenurkan mittaustietokannassa.
Muutokset taajuusvasteen osalta ovat lopulta varsin pieniä. Vanhemman Tres-mallin runsaampaa bassoa on kuunnellessa vaikeaa havaita, mutta yhdistettynä hillitympään preeseensalueeseen se muuttaa kuulokkeiden ääntä. Tres (45 ohm) on täyteläisemmän ja rauhallisemman kuuloinen kuin Tres SE. Ero ei ole suuri, mutta mielestäni riittävä, jotta sillä voitaisiin perustella molempien kuulokkeiden omistaminen. Hieman erilaisen taajuusvasteen vuoksi Tres SE kuulostaa energiseltä ja hauskalta, kun taas Tres (45 ohm) toimii paremmin hillitymmällä musiikilla ja hetkinä, jolloin tärkeintä on yhteys kuuntelijan ja laulajan välillä. Kärjistäen toteaisin valitsevani 45 ohmiset kuulokkeet laulusuoritusten kuunteluun ja SE-mallin kaikkeen muuhun.
Tästä voidaankin siirtyä muihin subjektiivisiin huomioihini. Tres SE on mielestäni edeltäjäänsä parempi lähes kaikessa. Parannukset perusasioissa, kuten bassontoiston laadukkuudessa ja dynamiikassa, eivät kuitenkaan ole suuria ja pienenevät entisestään paremmalla laitteistolla kuunnellessa, koska SE-malli ei skaalaudu ylöspäin yhtä hyvin kuin Tres (45 ohm). Tres SE:n lippulaiva-status käy parhaiten ilmi aiempaa paremmasta äänikuvasta ja erottelukyvystä. Tres (45 ohm) on äänikuvaltaan aivan passeli, mutta siitä ei ole vastusta esimerkiksi Hifiman Edition XS:lle tai HE6se V2:lle. Tres SE on kuitenkin toista maata. Sen äänikuva on upean tilava ja eläväinen jättäen taakseen jopa alkuperäisen Hifiman HE-6:n, jonka äänikuva on hieman syvempi, mutta kokonaisuutena jopa aavistuksen epätarkka Tres SE:hen verrattuna.
SE-mallin erottelukyky on myös selvästi edeltävää mallia tarkempi. Tämä on melko huikea suoritus, sillä vasta noin vuosi sitten kirjoitin 45 ohmisesta mallista näin: ”Tres on yksityiskohtien erottelukyvyltään ylivoimaisesti paras kuulemani enintään 500 euroa maksava kuuloke, ja se tarjoaa todella kovan vastuksen myös parhaille 1000 euron kuulokkeille.” Tres SE ei toki enää osu alle 500 euron hintaluokkaan verojen ja postikulujen jälkeen, mutta äänenlaadulliseen parannukseen nähden sen hinta on noussut yllättävän vähän.
Tres (45 ohm):n omistajia haluan kuitenkin lohduttaa toteamalla, ettei se ole nykyään yhtään huonompi kuuloke vuodentakaiseen verrattuna. Sen voidaan edelleen nähdä kuuluvan hintaluokkansa parhaimmistoon, vaikka lähes saman hintainen Tres SE tarjoaakin monia parannuksia. Jotkut varmasti myös mieltävät 45 ohmisen mallin romanttisemman esitystavan uutuusmallia miellyttävämmäksi.
SASH Tres SE vs. Hifiman Sundara Silver
Hinnat: 570 € (sis. postikulut ja verot) vs. 415 € (markkinoiden halvin hinta)
Useimmat kuulokeharrastajat tuntevat suositun Hifiman Sundaran, koska se on ollut järkiostos 350–500 euron hintaluokassa. Vielä toistaiseksi vähemmän tunnettu Sundara Silver sen sijaan on Euroopan markkinoille julkaistu erikoismalli, josta on mahdollista lukea tarkemmin kirjoittamastamme arvostelusta. Uusi Silver-malli on monin tavoin pidempään myynnissä ollutta mustaa Sundaraa parempi, mutta riittävätkö nämä parannukset Tres SE:tä vastaan?
Taajuusvasteet:
Kun vertailin kuulokkeita toisiinsa, huomioni kiinnittyin entistä enemmän siihen, että Tres SE ei kuulosta ylimmiltä taajuuksiltaan aivan niin heleältä kuin toivoisin. En voi sanoa, että toisto olisi varsinaisesti tukkoista, mutta Sundaran ylätaajuudet ovat suorassa vertailussa korostuneen raikkaat ja ilmavat. Myös laulusuoritusten toistamisen realistisuudessa Sundara Silver vetää hieman pidemmän korren, koska Tres SE:n yläkeskitaajuudet ovat vetäytyneemmät. On kuitenkin makuasia, kumpi esitystapa miellyttää enemmän. Sundara Silver voi kuulostaa jonkun korviin myös turhan ohuelta. Eroa korostaa entisestään Tres SE:n fyysisemmän tuntuinen bassontoisto, vaikkei ero olekaan taajuusvastemittausten mukaan suuri.
Ilmavan diskantin ja puhtaammin toistuvien laulusuoritusten lisäksi en kuitenkaan keksi muita syitä suosia Sundaraa. Tres SE on kaksikosta dynaamisempi, äänikuvaltaan suurempi ja erottelukyvyltään tarkempi. SASH:in kuulokkeet vertautuvatkin äänikuvaltaan ja äänenlaadultaan pikemminkin Hifiman Aryaan kuin Hifimanin edullisempiin kuulokemalleihin. Vertailun tekeminen oli jopa vaikeaa, koska aina kuunnellessani Sundara Silveriä halusin vain jatkaa Tres SE:n kuuntelua. Toisaalta vaikka Tres onkin kaksikosta selkeä suosikkini, on myös Sundara Silver äänenlaadultaan erinomainen kuuloke, jota on helppo suositella lähes kaikille, jotka etsivät tasapainoista äänenlaatua alle 500 euron budjetilla. Etenkin heleää diskanttia ja laulusuoritusten läpikuultavaa realismia arvostaville Sundara Silver voi jopa olla parasta, mitä tällä hetkellä on vastaavaan hintaan tarjolla.
Joskus muut seikat ovat äänenlaatua tärkeämpiä
Kuulokkeita valitessa on hyvä ottaa äänenlaadun lisäksi huomioon muitakin tekijöitä, kuten hinta, käyttömukavuus ja takuu. Sundara Silveriä myydään tällä hetkellä edullisimmillaan 415 eurolla, kun taas Tres SE:stä joutuu maksamaan kaikkine kuluineen noin 570 euroa. Sundaran EU-alueelta ostanutta suojaa lakisääteinen kahden vuoden takuu, kun taas SASH:in kuulokkeilla takuuta on vain yksi vuosi. Lisäksi mahdolliset postikulut Ukrainaan lankeavat kuulokkeiden omistajan maksettavaksi.
Hintaeron ja takuuasioiden ohella myös kuulokkeiden rakenteellisista eroista on hyvä mainita muutamalla sanalla. Tres SE:n puinen rakenne ja kustomoitavuus lienevät useimpien mielestä kuulokkeiden arvoa nostavia ominaisuuksia. Valitettavasti hienoimmat kuulokkeet eivät kuitenkaan yleensä ole kaikkein mukavimpia tai ainakaan painoltaan kevyimpiä. Tres SE painaa 574 grammaa, joten se eroaa huomattavasti 342 grammaa painavasta Hifimanista. Omaan päähäni Tres SE istuu kaikesta huolimatta jopa mukavammin, mutta monille muille Sundara Silver on varmasti parempi valinta käyttömukavuuden näkökulmasta.
SASH Tres SE vs. FiiO FT5
Hinnat: 570 € (sis. verot ja postikulut) vs. 500 €
Hiljattain arvostelemani FiiO FT5 on mielenkiintoinen uutuus kiinalaisvalmistajalta, joka lienee edelleen monille tutumpi kehutuista mobiilisoittimistaan ja vahvistimistaan. Valmistajan edullisempi FT3-kuulokemalli oli jo tasapainoinen kokonaisuus, mutta persoonallista ääntä tuottavasta FT5:stä tuli kertaheitolla eräs suosikkikuulokkeistani. Otetaanpa siis selvää, miten se vertautuu hieman kalliimpaan Tres SE:hen.
Taajuusvasteet:
Pikaisella vilkaisulla FiiO:n ja SASH:in kuulokkeissa on taajuusvasteiden perusteella paljon samaa. Molempien yläkeskialue soi rauhallisesti ja preesensalueella on 6 kHz:n tuntumassa korostumaa. FT5:n tapauksessa poikkeamat tavoitevasteeseen nähden ovat kuitenkin selvästi suurempia, joten kuulokkeet kuulostavat selkeästi värittyneiltä.
FT5:n yläkeskialueen ja alemman diskantin vetäytymät lähestyvät jo rajaa, jonka jälkeen kuulokkeet kuulostaisivat sumealta ja nasaalilta. Soundi on todella tukevaa, koska taajuusvasteen toisessa päässä alakeskitaajuudet kohoavat tavallista enemmän esiin kokonaisuudessa. Lopputulos on erikoinen, mutta omassa tyylilajissaan onnistunut. Vaikka myös Tres SE:n toistossa on omat värittymänsä, kuulostaa se selkeästi FT5:tä normaalimmalta. Kaksikko eroaa toisitaan tuunaukseltaan niin merkittävästi, että molemmista pitääkseen täytyy arvostaa erilaisia esitystapoja.
Omassa kuulokekokoelmassani FT5 ja Tres SE täydentävät hyvin toisiaan. Käytän FiiO:n kuulokkeista, kun mieleni tekee kuunnella bassopainotteista musiikkia tai kaipaan korvien väsyttyä hieman rennompaa fiilistelyä. FT5 toimii paremmin myös yleiskuulokkeena Youtuben ja leffojen parissa, koska se on käyttömukavuudeltaan parempi ja ääneltään todella rasittamaton koko päivän kestävässä käytössä. Jos taas kuuntelen hyvin äänitettyä musiikkia ja haluan äänitteistä niin sanotusti kaiken irti, on valintani useimmiten Tres SE.
FT5:n suurimmat vahvuudet ovat laaja äänikuva ja dynaamisella voimalla rullaava sointi, joka etenkin lujemmalla äänenvoimakkuudella on todella viihdyttävä kokemus. Vastaavasti myös Tres SE on viihdyttävää kuunneltavaa, mutta sen hauskuus perustuu rotevan soundin sijaan enemmänkin rytmiin ja erinomaiseen erottelukykyyn. FT5:n erottelukyky taas ei ole aivan sitä, mitä yleisesti odottaisin 500 euron kuulokkeilta.
Suuri planaarisoundi ja hyvä dynamiikka riittävät nostamaan FT5:n heikkouksistaan huolimatta hintaluokkansa parhaimmistoon, mutta Tres SE:lle siitä ei ole täysin haastajaksi. Vaikka FT5 onkin toki teknologialtaan kehittyneempi kuin vaikkapa aiemmin mainitsemani Grado Hemp, sekin kuulostaa SASH:in kuulokkeisiin verrattuna lähinnä viihdyttävältä, eikä niinkään hifistiä tyydyttävältä huippukuulokkeelta. Joillekin Grado-mallin rokkaava sointi tai FT5:n kyky toistaa nasevasti bassorummut voi toki painaa vaakakupissa enemmän kuin Tres SE:n vahvuudet, joita itse arvostan. Hyviä kuulokkeita on joka tapauksessa nykyään tarjolla jokaiseen erilaiseen makuun useissa eri hintaluokissa.
Yhteenveto
Koska olen pitänyt todella paljon SASH:in 45 ohmisesta Tres-mallista, odotukseni Tres SE:tä kohtaan olivat korkeat. Siitäkin huolimatta uutuusmalli onnistui ylittämään odotukseni erityisesti suuremman ja tarkemman äänikuvansa ansiosta. Toinen yllätys oli se, että parantuneesta erottelukyvystään huolimatta Tres SE ei kuulosta analyyttisemmalta, vaan on jopa edeltäjäänsä viihdyttävämpää kuunneltavaa. Kuulokkeet kilpailevatkin nyt äänenlaadussa kolme kertaa kalliimpia kuulokemalleja vastaan. En ole kuullut hetkeen esimerkiksi Focal Clear MG:tä tai HEDDphone:a, mutta uskon, että Tres SE pitäisi puolensa niiden rinnalla. Jos diskantti olisi vielä hieman ilmavampaa, en voisi moittia kuulokkeiden ääntä mistään niiden hinta huomioiden.
Tres SE:n heikoudet eivät liitykään millään tapaa äänenlaatuun. Suurin miinus täytyy antaa kuulokkeiden korkeasta painosta, jonka vuoksi käyttömukavuus ei ole parhaasta päästä. Ulkoinen kustomoitavuus ja yksilöllinen asiakaspalvelu tekee tilausprosessista miellyttävän, mutta maksaminen ei välttämättä ole aivan yksinkertaista. Sotaa käyvästä maasta tilaamiseen liittyy tietenkin myös omat riskinsä. Lisäksi kuulokkeiden takuuehdot ovat heikommat kuin EU-alueelta ostaessa. Rohkaisuksi voin kuitenkin kertoa, että nämä ovat itselleni neljännet SASH-kuulokkeet, ja kaikki on aina sujunut ilman ongelmia. Jopa Ukrainan sisäinen posti toimii olosuhteista huolimatta nopeammin kuin Suomessa!
Kun painavat kuulokkeet eivät ole ongelma ja tilauksen parin kuukauden odottelu ei haittaa, SASH Tres SE on jokaisen euron arvoinen. Jos Kuulokenurkassa olisi käytössä ”Editor´s Choice” -tyylinen merkki, sellaiselle olisi nyt käyttöä.
Plussat ja miinukset:
+ Vastaa äänenlaadultaan selvästi kalliimpia kuulokkeita
+ Tasapainoinen taajuusvaste
+ Huomiota herättävän rytmikäs ja elävä esitystapa
+ Hintaluokkansa paras erottelukyky
+ Suuri ja tarkka äänikuva
+ Hyvä dynamiikka
+ Äänenväri planaarikuulokkeille poikkeuksellisen aito
+ Kustomoitava ulkonäkö
+ Laadukas käsityö ja rakenteen laatu
+ Kuulokkeet eivät tarvitse tehokasta vahvistinta
+ Loistava hinta-laatusuhde
+/- Käsityönä valmistettuja kuulokkeita voi joutua odottamaan pari kuukautta, mutta tilannepäivitykset ja valokuvat valmistusprosessin etenemisestä tekevät odottamisesta mukavampaa
+/- Perusversion varustelu on niukka, mutta valmistajan lisävarusteet ovat järkihintaisia
– Diskantti voisi olla ilmavampaa
– Kuulokkeet ovat painavat ja saattavat puristaa voimakkaasti
– Ostoprosessi on tavallista hankalampi ja kuulokkeiden saatavuutta on toistaiseksi vaikeaa ennustaa Ukrainan sodan vuoksi
– Vain yhden vuoden takuu
Dear Roderick, first of all thank you for this website with its well made reviews and eq measurements!
I understood that you were saying that the SE does not seem to scale that much with tube amps.
So now I am wondering how the SE compares with the 45 when the 45 is driven by a good DAC (Soekris 1541) and a powerful tube amp (Trafomatic Head 2 with some of the best NOS tubes). Would the 45 become more interesting and closer to the technicalities of the SE in this case?
My reasoning is that the 45 with its slightly smoother presenation might be less tiring for longer listening sessions. I do however like a good holographic presention (whereby I find depth and layering more important than width). For this the SE seems to be better according to your review.
I am the happy owner of a ZMF Auteur Blackwood, so all is well… but I would love to add a planar headphone and I favor smaller companies like SASH.
Thanks! Your reasoning makes sense. I think that better gear will close some of the technical gap between 45ohm and SE. However if you’re not against eq I would propably go with SE and trim the 5-6khz region 2-3db if you find the sound tiring. If eq is not an option then 45ohm Tres could be a better fit for long listening sessions but I don’t think even Trafomatic Head 2 can make 45ohm ”technically” as good as SE but without direct comparison it’s difficult to tell how close call it would be. Looking at our measurements it seems SE and Auteur are not that different in 5-6khz region so maybe SE would be fine for you if you don’t have any problems with Auteur. On the other hand slightly more relaxed 45ohm might be a nice complimentary headphone for Auteur if you want something little more different.
Great amp you have btw! Well, actually I’ve never heard Head 2 but I loved Head 1. So much infact that I’ve decided Head 2 will be my next amplifier when I have a change to upgrade my tube gear.
Thank you Roderick for the detailed feedback and your assessment!
Hyvä arvostelu jälleen kerran, mutta ehkä olisi voinut hintaluokasta huolimatta verrata enemmän paremman pään kuulokkeisiin suoraan, kun esille tuli asia, että pystyy pistämään kampoihin huomattavan paljon kalliimmille kuulokkeille.
Kiitos palautteesta! Tuo kävi kyllä mielessä. Valitettavasti hyllystä ei suoraan löytynyt sopivaa verrokkia. Kovin tarkkoja vertailuja en halua kirjoittaa täysin muistinvaraisesti. Omistamistani kuulokkeista HE6 on ainoa joka asettuu 1000-1500€ hintaluokkaan mutta se on enemmänkin keräilyharvinaisuus kuin varteenotettava vaihtoehto useimmille harrastajille. Jatkossa varmasti tulee testiin jotkut tonnin kuulokkeet niin siinä yhteydessä saatan sitten vielä palata sash tresin pariin.
Sen testinhän voisi sitten varmaan linkttää tähän niin selviää kaikkien testien läpi kahlaamiselta?
On muuten hyvät ja todella informatiiviset sivut, oon nyt toista kertaa eksyny kuulokkeenostohousut jalassa tänne ihan vahingossa ja en taaskaan pettynyt!
Kiitän palautteeta molempien kirjoittajien puolesta! 🙂 Monia kuulokkeita on tullut hyödynnettyä arvostelunsa lisäksi erilaisissa vertailutilanteissa, joten vielä joskus on tarkoitus luoda systeemi, jolla Kuulokenurkan lukija löytää helposti kaikki jutut, joissa on vuosien varrella käsitelty tiettyä kuulokemallia.