Kirjoittajat: Roderick & Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Valmistusmaa: Suomi/Kiina
- Hinta: 199 € (ennakkotilaushinta 189 €)
- Värivaihtoehdot: Musta
- Rakenne: Suljettu, over-ear
- Dynaaminen 45 mm:n komposiittielementti
- Ääniliitännät: Bluetooth 5.1 ja kuulokeliitin (3,5 mm)
- Bluetooth-koodekit: AptX HD, AAC ja SBC
- Paino: 287 g
- Akun koko: 1050 mAh
- Akunkesto: parhaimmillaan 50 tuntia vastamelu päällä
- Latausaika: 2–3 tuntia
- Latausliitin: USB-C
- Aktiivinen vastamelutoiminto: On/Off/läpikuuluvuustila
- Varusteet: Kuljetuskotelo, USB-latausjohto, 3,5 mm:n kuulokekaapeli ja lentokoneadapteri
- Takuu: 12 kk (varaosia saatavilla omakustannehintaan takuuajan jälkeen ja Valco tarjoaa myös kohtuullisesti hinnoiteltua huoltopalvelua)
Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu valmistajalta
Suomalaisen Valcon suosittu VMK20-malli on saanut noin 30 euroa kalliimman seuraajan. Uusi VMK25 (linkki valmistajan tuotesivulle) on edeltäjänsä tavoin Bluetooth-vastamelukuuloke, jota voidaan kuunnella myös langallisena. Noin vuosi sitten pidin kovasti VMK20:stä, kuten kirjoittamastani arvostelusta on saattanutkin käydä ilmi. Valmistajan mukaan VMK25:n pitäisi kuitenkin olla siihen nähden vielä monin tavoin parempi. Valco lahjoittikin uutuuskuulokkeensa meille testattavaksi, jotta voimme ottaa itse selvää, mistä oikein on kysymys – Kiitos Valco!
Tässä arvostelussa vertailen keskenään VMK25:tä ja VMK20:tä. Selvitän lisäksi, pystyykö Valco haastamaan hieman kalliimmat Bose QuietComfort SE -kuulokkeet.
Tuotepakkaus
VMK25 on varustelutasoltaan samankaltainen kuin edeltäjänsä, sillä mukana tulee AUX-kuulokekaapeli (molemmissa päissä 3,5 mm:n liitin), USB-latauskaapeli, lentokoneadapteri sekä kova kuljetuskotelo. Uusiksi suunnitellun rakenteensa vuoksi kuulokkeet asetetaan koteloonsa eräänlaisena möykkynä, joten kotelo on huomattavan paksu verrattuna kuulokemalleihin, joiden kupit taitetaan vaakatasoon mahdollisimman litteiksi. Esimerkiksi Sennheiser Momentum 3 Wireless -kuulokkeissa on Valcon tapainen paksu kotelo, joskin pehmeästä kankaasta tehtynä.
Rakenne ja käyttömukavuus
Rakenteeltaan VMK25 on selvästi jämäkämpi kuin VMK20. Sangan liikeradoissa on hieman vastusta, mikä luo todella laadukkaan vaikutelman. VMK20 sen sijaan tuntuu melko halvalta ja muoviselta, koska lerpattavat kupit kolisevat sankaa vasten. VMK25:ssä laatuvaikutelmaa parantaa myös muovin mattapintaisuus. Suhtaudun toisaalta muutokseen hieman epäilevästi, koska mattapintaisesta muovista tulee usein ajan saatossa likaisen näköistä, ja se myös naarmuuntuu helposti. Aika näyttää, onko Valco löytänyt kuulokkeisiinsa riittävän laadukasta muovia. Jo lyhyellä käytöllä kuulokkeisiin on jäänyt helposti näkyviä sormenjälkiä.
Edeltäjänsä tavoin VMK25:n kuppeja koristavat suomalaisen Ratamo Designin suunnittelemat kangaspäällysteiset kuoret. Tällä kertaa kangas on irrotettavissa helposti pesua varten, sillä sen kiinnitykseen on käytetty näppärästi magneetteja. Valmistaja vihjaa markkinointimateriaalissaan kuulokkeiden ulkonäön olevan tuunattavissa erilaisilla kuorilla, mutta ainakaan vielä sellaisia ei ole tarjolla. Olisi hienoa, jos jatkossa asiakas voisi halutessaan valita kankaan sijaan jonkin toisen sileämmän materiaalin, johon pöly ja muu lika ei tarttuisi yhtä helposti. Kuoria ei kannata ottaa pysyvämmin irti, koska niiden tehtävänä on suojata kuppien yläreunassa sijaitsevaa mikrofonia.
Uudet korvapehmusteet ovat kuulokkeiden tärkein rakenteellinen uudistus, sillä ne vaikuttavat käyttömukavuuden lisäksi myös äänenlaatuun ja vastamelun toimivuuteen. Materiaaliltaan pehmusteet ovat samanlaista keinonahkaa kuin aiemminkin. Tällä kertaa myös pehmusteiden sisäpinta tehty keinonahasta toisin kuin VMK20:ssä, jonka paperimainen materiaali ei vaikuta kovinkaan kestävältä. VMK25:n pehmusteiden irrotus tapahtuu edelleen kiertämällä. Tämän jutun kirjoitushetkellä uutuusmalliin ei vielä myydä erikseen vaihtopehmusteita, mutta olettaisin niitä tulevan tarjolle, kunhan kuulokkeiden yleinen saatavuus paranee.
Käyttömukavuuden kannalta oleellisin parannus pehmusteissa ovat niiden erilainen muoto ja hieman suurentunut koko. Pehmusteet eivät ole enää VMK20:n tapaan täysin ovaalit, vaan yläreunastaan hieman leveämmät. Muotoilu jäljittelee siis korvan muotoa. Itselleni VMK20:n pehmusteet olivat riittävän kokoiset, mutta VMK25 sopinee aiempaa paremmin suurempikorvaisille. Koen toki itsekin uusien pehmusteiden kasvaneet sisämitat hyväksi asiaksi.
Monista rakenteellisista parannuksistaan huolimatta VMK25:stä ei ole saatu hiottua aivan täydellistä. Kupit kääntyvät edelleen vaakatasoon väärinpäin, kun kuulokkeet lasketaan korvilta kaulalle. Elektroniikka olisi paremmin suojassa kosteudelta ja lialta, mikäli pehmusteet asettuisivat käyttäjän rintakehää vasten. Toisaalta nykyisellä suunnittelullaan VMK25:n asettaminen pöydälle on helppoa.
Missään ei oikeastaan olla otettu edeltävään malliin verrattuna takapakkia, vaikka muutama uudistus saattaakin jakaa mielipiteitä. VMK25 on rakenteeltaan muhkeampi kuin VMK20. Uusi malli voikin tuntua hieman kookkaalta niistä, jotka ovat mieltyneet mahdollisimman siroihin kuulokkeisiin. VMK25 on kuitenkin onneksi vain noin 30 grammaa edeltäjäänsä painavampi, mikä on jopa hieman yllättävää ottaen huomioon jämäkämpi ja laadukkaampi rakenne.
Jämäkkyyden seurauksena kuulokkeet myös puristavat aiempaa voimakkaammin päätä. Kun laitoin VMK25:n ensimmäistä kertaa päähäni, se puristi liikaakin. Venytin sitten sankaa varovasti pari kertaa, mikä lähestulkoon korjasi ongelman. Toivon kuitenkin, että kuulokkeet notkistuvat käytössä vielä lisääkin.
Koen itseasiassa lisäksi VMK25:n pääpannan aiempaa epämukavammaksi, vaikka siinä onkin hieman enemmän pehmustetta kuin VMK20:ssä. Kasvaneen puristusvoiman ja päähäni huonommin istuvan pannan vuoksi en voikaan sanoa, että VMK25 olisi paremmista korvapehmusteistaan huolimatta edeltäjäänsä mukavampi. Kokonaisuutena käyttömukavuus jää itselleni varsin keskinkertaiseksi. Mikäli painottaisin kuulokehankinnassa eniten juuri käyttömukavuutta, ostaisin mieluummin vaikkapa Sonyn WH-1000XM4:n. Sony ei kuitenkaan ole itselleni varteenotettava vaihtoehto, koska arvostan ennen kaikkea hyvää äänenlaatua, jota valmistaja ei ole toistaiseksi pystynyt vastamelukuulokkeissaan tarjoamaan.
Bluetooth–tekniikka
VMK25:n Bluetooth-yhteys pohjautuu Bluetooth-versioon 5.1, ja tuettuina koodekkeina ovat AptX HD, SBC ja AAC. Parhaana pidetyn LDAC-koodekin puuttuminen saattaa harmittaa joitakin, mutta itse en osaa sitä kaivata, koska en ole juurikaan perehtynyt sen ja AptX HD:n välisiin äänenlaadullisiin eroihin. Nähdäkseni monet muut seikat vaikuttavat edelleen äänenlaatuun enemmän kuin käytetty Bluetooth-koodekki.
Testijaksoni aikana kuulokkeiden Bluetooth-yhteys toimi moitteetta Android-puhelimellani ja Windows 10 -tietokoneella. Youtube-videoita katsellessa esiintyy tietokoneella pientä viivettä, joka ei kuitenkaan häiritse itseäni suuremmin. Puhelimella käytettynä ainakin Netflix toimii ilman havaittavaa viivettä. Pelaamista en kuulokkeilla kokeillut, mutta todennäköisesti viivettä on sen verran paljon, ettei VMK25 ole oikea valinta vakavampaan pelailuun. Tämä lienee kuitenkin yleinen ongelma kaikkien muidenkin Bluetooth-kuulokkeiden kanssa.
Testasin myös Multipoint-tukea yhdistämällä kuulokkeet samanaikasesti kannettavaan tietokoneeseen ja puhelimeen. Homma toimi hienosti, kunhan muistin pysäyttää äänentoiston ennen toiseen laitteeseen vaihtamista. Mikäli kahta äänilähdettä yritetään toistaa päällekkäin, lopputuloksena on nykimistä ja epämiellyttävän kuuloista ritinää.
Akunkesto
Valco lupaa VMK25:n akunkestoksi enimmillään 50 tuntia vastamelutoiminto päälle kytkettynä, mikä on erinomainen lukema kilpailijoihin nähden. Tämä on sekä tavallista suuremman 1050 mAh:n akun että vähän virtaa vaativien Bluetooth-koodekkien ansiota. Useimmissa LDAC-koodekkia tukevissa kuulokkeissa käyttöaika jää vastamelutoiminto päällä lähemmäs 30 tuntia. VMK25:n latausajaksi luvataan 2-3 tuntia ja kuulokkeissa on moderni USB-C-latausliitin, kuten nykypäivänä kuuluukin olla.
Aktiivinen vastamelutoiminto (ANC)
VMK25:n aktiivinen vastamelutoiminto on selvä parannus VMK20-malliin nähden sekä tehokkuudessa että taustakohinan määrässä. Aiempi malli kohisee melkoisesti, kun taas VMK25:n kohina on jo varsin huomaamatonta, vaikka sitä onkin enemmän kuin esimerkiksi Bosen QuietComfort SE -mallissa. Musiikkia kuunnellessa kohinaa on vaikeaa huomata.
Kuulokkeet vaimentavat hyvin erityisesti matalataajuuksista melua. Kaiuttimista noin 85 desibelin voimakkuudella lentokoneessa matkustamista imitoivaa ääntä kuunnellessa verrokkeina olleet Bosen kuulokkeet ja 150 euron hintainen Soundcore Space Q45 vaimensivat melua paremmin, mutta VMK25 oli kuitenkin parannus esimerkiksi noin 200 euron hintaiseen Edifier WH950NB-malliin ja 800 euron hintaiseen Focal Bathysiin nähden.
Vaihtelevampaa ja enemmän korkeita taajuuksia sisältävää kahvilamelua kuunnellessa Valcon kuulokkeet pärjäsivät hieman heikommin kuin Soundcore Space Q45 ja Edifier WH950NB voittaen edelleen hiuksenhienosti Focal Bathysin. TV:stä kuuluvaa ihmisen puhetta vaimentaessa Valco menestyi pitkälti vastaavasti kuin muissakin testeissä sijoittuen Soundcore-mallin jälkeen melko tasoihin Edifierin kanssa. Suoriutuminen on siis hyvää etenkin, jos VMK25:tä ei vertailla vastamelultaan tehokkaampiin Bosen ja Sonyn kuulokkeisiin (esim. WH-1000XM5). Soundcore Space Q45 on 150 euron kuulokkeeksi yllättävän hyvä, mutta sen kohdalla täytyy huomioida Valco-mallia selvästi voimakkaampi taustakohina.
Valco on lisännyt kuulokkeisiinsa tällä kertaa myös ympäristöääniä sisään laskevan läpikuuluvuustilan, joka löytyy ennestään useimmista kilpailijoiden tuotteista. Äänen luonnollisuutta arvioidessa lopputulos ei ole läpikuuluvuustilassa erityisen hyvä, vaan pikemminkin keinotekoinen. Tästä ei kuitenkaan liene suurempaa haittaa, sillä läpikuuluvuustilaa tarvitsevat kokevat sen varmasti hyödylliseksi.
VMK25:n vastamelutoiminto voidaan ottaa tarvittaessa pois päältä esimerkiksi akun säästämistä varten. VMK20-mallissa vastamelutoiminto pitää muistaa ottaa pois päältä erikseen kuulokkeet sammuttaessa, kun taas VMK25 sammuttaa virtansa kerralla kokonaan. Tämä on hyvä uudistus!
Mikrofonin äänenlaatu
Mikrofonin toimivuuden testaaminen jäi itselläni varsin pintapuoliseksi. Puhuin kuulokkeilla yhden puolen tunnin puhelun, jonka aikana liikuin niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Vastamelu päällä puheluun syntyi pientä kaikua, mutta ilman vastamelua tai läpikuuluvuustilassa samaa ei esiintynyt. Puhelun toinen osapuoli kertoi, että tuuli oli hieman häiritsevää, mutta ääni pysyi kuitenkin melko selkeänä. Läpikuuluvuustila on mielestäni todella näppärä puheluita puhuessa, koska oma ääni kuuluu normaalilla voimakkuudella.
Kuulokkeiden äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä. Lisätietoa tämän arvostelun mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. VMK25:n taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla.
Kuulokkeiden taajuusvaste Bluetooth-yhteydellä vastamelutoiminto päälle kytkettynä:
Kuunteluarvioni perustuu äänenlaatuun yllä näkyvän taajuusvasteen mukaisesti vastamelutoiminto päälle kytkettynä.
VMK25 on tiivistettynä neutraalimman ja raikkaamman kuuloinen tuhdimpaan ja rennompaan VMK20-malliin nähden. Äänenlaadullista parannusta on tapahtunut lähes jokaisella osa-alueella, joten käydäänpä asiaa läpi pala kerrallaan.
Basso:
VMK25:n basso seuraa melko hyvin Harmanin tavoitekäyrää. Kuulokkeet eivät tarjoa muhkeaa ja jyräävää bassoa, mutta toisaalta niukkabassoisiin kuulokkeisiin (esimerkiksi Sennheiser HD600 tai Hifiman Sundara) tottuneille alimpien taajuuksien murina saattaa tuntua turhankin runsaalta. Uskon kuitenkin keskivertokuuntelijan olevan basson määrään todella tyytyväinen. Itse koen Harman-tyylisen basson jokseenkin korostuneeksi, joten huonosti toteutettuna basso voi lähteä helposti kumisemaan, jolloin nuotit puuroutuvat keskenään.
Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että VMK25:n bassontoisto on toteutettu erittäin laadukkaasti. VMK20-malliin verrattuna alataajuudet ovat erotellummat ja paremmin kerrostuneet. Vaikka bassoa onkin hieman vähemmän kuin aiemmin, VMK25 iskee ponnekkaasti tuoden ääneen uskottavan fyysisyyden tunteen. Basso on kontrolloitua ja se kumisee vähemmän kuin saman hintaluokan kuulokkeissa yleensä. Voimakkaasti toistuvat alimmat bassotaajuudet tekevät rap-musiikista miellyttävän kuuloista, kun taas nopeatempoiselle EDM-musiikille kaipaisin aavistuksen iskevämpää keskibassoa.
Bassosta olisi mahdollista tehdä tuhdimpaa ja iskevämpää ottamalla vastamelutoiminto pois päältä. Omaan musiikkimakuuni hillitympi keskibasso sopii kuitenkin parhaiten, koska menevällä rock- ja metallimusiikilla nopeammat bassokuviot toistuvat selkeästi ja tuplabasari jytisee tarkasti, eikä basso pääse heikentämään alempien keskitaajuuksien selkeyttä.
Keskiäänet:
Suurin ero VMK25:n ja vanhemman VMK20:n väliltä löytyy keskitaajuuksista. Paremman bassotasapainon vuoksi alakeskitaajuudet soivat VMK25:llä aiempaa selkeämmin. VMK20 on ääneltään melko luonnollisen kuuloinen, mutta yläkeskitaajuudet ovat siinä määrin vaimentuneet, että toistosta jää puuttumaan viimeinen särmikkyys, raikkaus ja erottelevuus. VMK25 on sointitasapainoltaan realistisempi ja vähemmän verhoutuneen kuuloinen.
Mikäli VMK20:n rento esitystapa tuntuu kuitenkin sellaisenaan täydelliseltä, voi VMK25 kuulostaa turhan aggressiiviselta. Koin itsekin VMK25:n alussa hieman rasittavan kuuloiseksi, mutta totuin uuteen esitystapaan melko nopeasti. Hieman vaimentuneen 2 kHz:n ympäristön pitäisi teoriassa tehdä kuuntelusta rasittamatonta, mutta jostakin syystä lopputulos ei ole tällä kertaa oletetun kaltainen. Kokonaisuutena VMK25:n keskitaajuudet ovat kuitenkin onnistuneet, ja se miellyttänee myös neutraalia toistoa arvostavia ”hifistejä”.
Diskantti:
VMK20:n harvoihin äänenlaadullisiin heikkouksiin lukeutui mielestäni irrallaan muista taajuuksista soiva diskantti. Liikaa pirskahtelevat ylätaajuudet sopivat mielestäni huonosti kuulokkeisiin, jotka ovat muilta taajuuksiltaan tasapainoiset ja lähes pehmeän kuuloiset. Valitettavasti VMK25 kärsii jossakin määrin samasta ongelmasta. Useimmiten diskantin kirkkaus ja irrallisuus ei häiritse suuremmin, mutta etenkin metallia kuunnellessa toisto muuttuu helposti turhan kihiseväksi. Ylemmille taajuuksille herkkien kannattaakin suhtautua kuulokkeiden hankintaan pienellä varauksella. Vakavasta ongelmasta ei silti ole kysymys, vaan esimerkiksi lähes kaikki Beyer Dynamicit ja Gradot sekä useimmat hifikäyttöön suunnitellut nappikuulokkeet ovat diskantiltaan korostuneempia kuin VMK25.
Diskantin laadusta minulla ei ole pahaa sanottavaa. Korkeat ”ilmataajuudet” toistuvat suhteellisen hyvin ja äänten erottelu on erinomaista. Nuotit eivät vaimene liian nopeasti, vaan viipyilevät sen aikaa kuin on tarpeellista realistisen äänen luomiseksi.
Äänikuva:
Äänikuvan osalta VMK25 on kutakuinkin samalla viivalla edeltäjänsä kanssa. Kuulokkeet ovat verrattain edullinen suljettu malli, ja siltä ne myös kuulostavat. Toisto tuntuu hieman suuremmalta VMK20:een verrattuna, mutta ero on marginaalinen. Toivon Valcon kokeilevan tulevaisuudessa myös elementtien kallistamista korvaa kohti. Useat kuulokevalmistajat rakentavat kuulokkeensa siten, että ääntä toistava elementti on hieman vinottain korvaan nähden, jolloin ääni saapuu kohti luonnollisemmassa kulmassa. Aina sitenkään ei saavuteta merkittävää äänikuvallista parannusta, mutta toisinaan äänikuvan keskikohta siirtyy selvästi eteenpäin tehden esitystavasta luonnollisemman ja kaiutinmaisemman. VMK25 ei kuitenkaan lopulta eroa valtavasti kilpailijoistaan, joten äänikuvaa ei tarvitse murehtia ostopäätöstä tehdessä.
Dynamiikka:
VMK20:n vahvuuksiin lukeutui toiston dynaamisuus ja innostavuus. Itselleni kuulokkeiden makrodynamiikka (kyky toistaa uskottavasti tempon ja äänenvoimakkuuden muutokset sekä iskuäänet // toisin sanoen velton ja hillityn toiston vastakohta) on yksittäisenä ominaisuutena ensiarvoisen tärkeä, joten heikkous sillä saralla saattaa pahimmillaan pilata muutoin erinomaiset kuulokkeet. VMK25 jatkaa onneksi edeltäjänsä viitoittamalla tiellä ollen toistoltaan räjähtävä ja voimakas. Tempon kiihtyessä kuuntelu imaisee mukaansa.
Äänten erottelukyky:
Vaikka VMK20 olikin jo mielestäni erottelukykyinen kuuloke, VMK25 ottaa äänen verhoutumattomuudessa selvän harppauksen eteenpäin. Uuden mallin selkeämmän toiston mahdollistaa pääasiassa objektiivisesti arvioituna parempi taajuusvaste. Osittain parannus on seurausta myös uudesta kuuloke-elementistä, joka vaikuttaisi olevan aiempaa kyvykkäämpi. VMK25:llä on tavallaan varsin helppoa nähdä äänitteen sisään, jolloin musiikista on mahdollista poimia kuunneltavaksi yksittäisiä osa-alueita.
VMK20:llä ja useimmilla muilla alle 200 euron kuulokkeilla ei saada musiikista aivan kaikkea irti, koska vaimeammat äänet pomppaavat vähemmän selkeästi esiin taustastaan. VMK25 onkin yksityiskohtien erottelussa yksi parhaista kuulemistani suljetuista kuulokkeista omassa hintaluokassaan. Se pärjää erinomaisesti myös langallisille kuulokkeille, jotka on tarkoitettu kriittisempään musiikin kuunteluun tai äänitekniikan parissa työskenteleville. Mahdollisimman tarkkaa ja erottelukykyistä ääntä hakevan kannattaa toki edelleen harkita ensisijaisesti avoimella rakenteella toteutettuja kuulokkeita, kuten Hifiman HE400se.
Valco VMK25 vs. Bose QuietComfort SE
Hinnat: 200 € vs. 350 € (myös Bose-mallia myyty edullisimmillaan 200 eurolla)
Vertailin Valcon uutuuskuulokkeita myös pikaisesti Bose QuietComfort SE -malliin (QC SE), jota myydään edullisimmillaan samaan hintaan kuin VMK25:tä.
Erot käyttökokemuksessa
VMK25 tuntuu rakenteeltaan kestävämmältä kuin hintelä QC SE. Bose-mallin rakenteessa ei kuitenkaan ole mitään varsinaista vikaa, vaikkei se täysin vastaakaan mielikuvaani 350 euron kuulokkeista. Valco-mallin rotevampi rakenne kostautuu harmillisesti korkeampana painona ja heikompana käyttömukavuutena. QC SE on noin 50 grammaa kevyempi ja sen voimakkaasti kallistetut elementit luovat korvapehmusteiden sisään suuren tilan, johon mahtuu vaivatta suuremmatkin korvat. Kyseinen Bose-malli onkin yksi mukavimmista koskaan kokeilemistani kuulokkeista.
Molempia kuulokkeita ohjataan fyysisillä painikkeilla, jotka on sijoiteltu kuppien takaosaan samalla tavalla. Oikean puoleisessa kupissa on kolme painiketta ja vasemmassa yksi nappi, jolla vaihdetaan vastamelutoiminnon tilaa. QC SE:ssä on lisäksi erillinen liukusäätimellä toteutettu virtapainike. Kuulokkeiden ohjaamisessa tai painikkeiden käytössä ei ole lopulta suurta eroa.
Bluetooth-yhteyden toimivuudessakaan ei ole kuulokkeiden välillä havaittavaa eroa. Molemmat yhdistyivät Android-puhelimeeni vaivatta, eikä yhteyden vakauden kanssa ollut minkäänlaisia ongelmia. Mahdollisia eroja mikrofonien toimivuudessa en osaa kuvailla tarkemmin. Molemmat kuulokkeet ajavat asiansa, mutten toisaalta päässyt kokeilemaan niillä puhumista kovinkaan meluisassa ympäristössä.
VMK25 ja QuietComfort SE ovat ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään pitkälti samanveroisia. Bose-mallin selvästi tehokkaampi vastamelutoiminto ja parempi käyttömukavuus kallistavat kuitenkin vaakakuppia yhdysvaltalaisvalmistajan eduksi. Bose tarjoaa kuulokkeilleen myös puhelinsovelluksen, joka sisältää taajuuskorjaimen. VMK25:n ääntä on mahdollista muokata vain jollakin erikseen asennettavalla sovelluksella, joka ei tallenna säätöjä pysyvämmin kuulokkeisiin.
Erot äänenlaadussa
Bosen kuulokkeet ovat ääneltään melkoisen kirkkaat, joten kaikki kuulostaa keinotekoisen terävöitetyltä. QC SE on positiivisena puolena VMK25:tä avoimemman kuuloinen, mutta lopputulos on erikoinen, koska suljettu rakenne käy edelleen selkeästi ilmi bassontoistossa. Valco sen sijaan on onnistunut tekemään kuulokkeidensa rakenteesta sellaisen, etteivät alataajuudet saa sitä ”elämään” liikaa, vaan toisto pysyy yleensä puhtaana ja erottelevana. Bosen kihisevä ja sihisevä ääni käy ärsyttämään melko nopeasti, mutta ajan kanssa siihenkin tottuu jossakin määrin. Mikäli itseään ei kuitenkaan halua totuttaa ylikorostuneeseen diskanttiin, voi taajuusvastetta korjata Bose Music -sovelluksella.
Tarkoituksenani oli vertailla kuulokkeita keskenään ilman taajuuskorjaamista. VMK25:n taajuusvaste on kuitenkin niin paljon oikeaoppisempi, ettei vertailusta olisi tullut kunnollista. Päädyinkin asentamaan Bose Music -sovelluksen, ja syötin siihen QuietComfot SE -mallin arvostelussa käytetyt säädöt, jotka totesin itsekin hyvän kuuloisiksi:
- Basso: -2
- Keskitaajuudet: +3
- Ylätaajuudet: -3
Taajuuskorjattuna QuietComfort SE:n taajuusvaste on vähintään yhtä miellyttävä tai aavistuksen parempikin kuin Valcon kuulokkeissa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kuromaan eroa kiinni, vaan VMK25 kuulostaa mielestäni edelleen paremmalta.
VMK25 on ennen kaikkea QC SE:tä erottelevampi. Jälkimmäisellä esimerkiksi kuoron harmoniat sumputtuvat, eikä laulajien määrän laskeminen ole yhtä helppoa kuin Valcolla. VMK25 on mielestäni kauttaaltaan paremman kuuloinen. Ainoastaan äänikuvaan liittyvissä ominaisuuksissa Bose-malli pääsee hienoisesti niskan päälle, sillä vokalisti pomppaa paremmin esiin taustasta ja saa siten realistisemman muodon ja koon tilassa. Suomeksi sanottuna Bosella on helpompaa kuvitella laulaja edessään, kun taas VMK25:llä vokalisti ei kuulosta yhtä aidolta. Uskaltaisin melkein väittää, että Bosen kallistetut elementit mahdollistavat uskottavamman äänikuvan. Osa voi toki selittyä myös VMK25:n keskitaajuuksista 1,5–3 kHz:n väliltä ”puuttuvalla palalla”.
Jos pitäisi valita…
Omaan käyttööni päätyisi kaksikosta useammin Valcon VMK25, koska arvostan äänenlaatua enemmän kuin kuulokkeiden muita ominaisuuksia. En tarvitse tehokasta vastamelua ja pidän yleensä kuulokkeita päässä korkeintaan tunnin kerrallaan. Jos käyttäisin sen sijaan kuulokkeita esimerkiksi 8 tuntia päivässä, olisin valmis uhraamaan osan äänenlaadusta ja pitäisin päässäni mieluummin mukavampaa QuietComfort SE:tä. Ilman taajuuskorjaamista Bosen kuulokkeet eivät ole järin miellyttävää kuunneltavaa, mutta säädettynä ne pääsevät lopulta lähelle VMK25:n äänenlaatua.
Yhteenveto
Valco on onnistunut tekemään VMK25:stä lähes jokaisella osa-alueella edeltäjäänsä paremman kuulokkeen. Onkin suorastaan ihme, että uusi malli maksaa vain 30 euroa enemmän kuin VMK20. Oleellisimmat parannukset ovat aiempaa tehokkaampi ja vähemmän kohiseva vastamelutoiminto sekä entisestään parantunut äänenlaatu. Monien mielestä myös käyttömukavuuden osalta ollaan varmasti menty eteenpäin.
VMK20 oli ilmestyessään toiminnaltaan ja ominaisuuksiltaan hieman vanhanaikainen. VMK25 lisää ominaisuuslistaan läpikuuluvuustilan, mutta kyseinen ominaisuus on jo auttamatta kolme vuotta myöhässä. Nykyään useimmille vastamelukuulokkeille on tehty mobiilisovellus, jolla pystytään äänen muokkaamisen lisäksi säätämään vastamelutoimintoa, virta-asetuksia ja muutakin siinä sivussa. Jäin kaipaamaan VMK25:n kohdalla sovelluksen lisäksi korvatunnistimia, jotka tauottaisivat äänentoiston, kun kuulokkeet otetaan pois päästä. VMK25 tuntuukin oikeastaan vanhanaikaisemmalta kuin VMK20 julkaisuhetkellään. Mikäli joku arvostaa kuitenkin kuulokkeissa eniten helppokäyttöisyyttä ja hyvää äänenlaatua, on Valcon VMK25 tuotekategoriassaan melko pomminvarma valinta.
Plussat ja miinukset:
+ Värittymättömät keskiäänet
+ Laadukas bassontoisto
+ Äänen tarkkuus ja erottelukyky
+ Kuulostaa kelvolliselta myös langallisena
+ Vastamelu on tehokkaampaa ja toimii paremmin kuin VMK20-mallissa
+ Helppokäyttöisyys
+ Tukeva rakenne
+ Erinomainen akunkesto
+ Valco tarjoaa kuulokkeille korjauspalvelua
+ Hinta on noussut vain hieman VMK20-malliin verrattuna
+/- Korvapehmusteet ovat suuremmat kuin VMK20:ssä, kun taas pääpanta ei ole yhtä miellyttävä. Useimmille VMK25 on varmasti todella mukava, mutta itselleni VMK20 istuu paremmin
– Diskantti korostuu hieman liikaa
– Äänikuvan koko ja tarkkuus ovat korkeintaan keskitasoa
– Kuulokkeet ovat ominaisuuksiltaan suppeat ja vanhanaikaiset
– Mattapintaiseen muoviin tarttuu herkästi sormenjälkiä
– Ei LDAC-tukea
Ihan ok ovat! Ostin nämä sika-säkissä periaatteella ennakkotilauksena, ilman aiempaa kokemusta Valco-tuotteista. Sen verran taustastani, että en ole audiofilisti.
Kaverin Applen vastaavia vastamelukuulottimia olen aiemmin kokeillut. Niissä se vastamelutoiminto ja äänenlaatu olivat mielestäni loistavat. Vertaan siis näiden käyttöä niihin. Valcoissa ei ole yhtä hyvä toistoääni tai vastamelu, sen huomaa kun kokeilee näitä laitteita vuorotellen. Mutta päätin kuitenkin pitää nämä, koska
a) ovat edullisemmat
b) sopivat päähäni paremmin, ovat mukavemmat ja huomattavasti kevyemmät
c) voi käyttää säälimättä eri tilanteissa
d) akku tuntuu kestävän todella todella hyvin
Kuukauden käyttökokemuksen perusteella nämä ovat loistavat, kun kulkee työmatkoja junassa (vastamelu hiljentää aika hyvin yskijöitä ja toisinaan häiritsevät, särisevät kovaääniset junavaunussa). Toimistolla toimivat myös ihan hyvin, etenkin kun pitää vastamelua päällä ja kuuntelee musiikkia tai youtubea samalla kun tekee töitä. Avokonttorin hälinä putoaa siinä määrin, että saa jotain tehtyäkin.
Kävelyllä pysyvät hyvin päässä, vaikka vähän hölkytteleekin välillä, ja blokkaa liikenteen hälinästä jotain puolet pois, mikä on jo puolet vähemmän kuin liikenteen normaalimelu. Myös PC-pelaamisessa ja Teams-kokouksissa toimii hyvin, Pleikkari 4 (saatana!) ei näitä hyväksy kuin dualshock-ohjaimeen suoraan kaapelilla liitettynä, mutta toisaalta, en ole saanut mitään äänentoistoani kiinni pleikkariin BT-yhteydellä. Ehkä olen totaalinen käsi, tai laite on todella nirso.
Hifistelijän kotijameihin nämä tuskin riittää, mutta tällainen perusjantteri, joka tarvitsee kuulokkeet joita uskaltaa käyttää eri tilanteissa, oikein hyvä vaihtoehto. Mielestäni hinta/laatu siis kohdillaan. Isommalla rahalla saa varmasti paremmat, mutta käykö silloin niin, että tarvitsee kuitenkin hintaluokassaan edullisemmat korvaläpät sitä varten, että voi käyttää eri tilanteissa.
PS4 Bluetooth ei tue valtaosaa äänilaitteita. Opittiin pojan kanssa sama ilmiö kantapään kautta. Ilmeisesti taustalla A2DP ääniprotokolla(?) on liian ”hidas” pelaamiseen kun siinä on ~100-200 ms lagia ja Sony ei halua selitellä sitä käyttäjilleen. Samasta syystä pelikuulokkeet on harvoin BT pohjaisia ja sen sijaan niissä on oma dongle 2.4 GHz taajuudella.
Tuo tommoinen maallikkokäsitys. Paremmin tietävät korjatkoon jos nyt meni kovasti pieleen. 😅
Bosen QC:n jälkeen suurin miinus on meluisissa tiloissa käydyt puhelut. Aiemmin oli mahdollista käydä Teams- tms. puheluita ulkona kävellessä autojen ohi ajaessa, kahvilaympäristössä ja bussissakin saattoi vastata tärkeään puheluun luottaen siihen, että puhelun voi käydä. Nyt vastapuoli ei kuule enää lainkaan ellei ole selvästi vähempimeluisessa ympäristössä. Ero on villi. Ehkä mikin laatu/suuntaus on kehnompi.