Arvostelu: Anker Soundcore Space Q45

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2022
  • Hinta: 150 €
  • Värivaihtoehdot: Musta, valkoinen ja sininen
  • Rakenne: Suljettu, over-ear
  • Dynaaminen 40 mm:n elementti (tehty silkistä ja keraamisista materiaaleista)
  • Ääniliitännät: Bluetooth 5.3 ja kuulokeliitin (3,5 mm)
  • Bluetooth-koodekit: LDAC, AAC ja SBC
  • Paino: 295 g
  • Akun koko: 750 mAh
  • Akunkesto: 50 tuntia (vastamelu päällä) ja 65 tuntia (vastamelu pois päältä)
  • Latausaika: 2 tuntia (tukee pikalataamista: 5 minuutissa 4 tuntia käyttöaikaa)
  • Latausliitin: USB-C
  • Adaptiivinen ja säädettävissä oleva vastamelutoiminto: On/Off/läpikuuluvuustila
  • Sisältää puhelinsovelluksen, jossa kattava taajuuskorjain
  • Varusteet: kovapintainen suojakotelo, USB-latausjohto ja 3,5 mm:n kuulokekaapeli

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Kiinalainen Anker valmistaa Soundcore-tuotemerkillä edullisia vastamelukuulokkeita, joista olemme jo tutustuneet Life Q30 -malliin (linkki arvosteluun), jota myydään usein alennuksessa noin 60 eurolla. Tällä kertaa arvioin loppuvuodesta 2022 julkaistun uuden Space Q45 -mallin, joka on 150 euron hinnallaan toistaiseksi valmistajan kallein kuulokemalli. Siitäkin huolimatta kyseessä on moniin suositumpiin kuulokemalleihin verrattuna melko edulliset vastamelukuulokkeet etenkin, kun Q45:tä on jo ehditty myymään alennushintaan 120 eurolla. Kuulokkeet kannattaa tilata esimerkiksi valmistajan omasta EU-kaupasta.

Tuotepakkauksen sisältö

Tuotepakkauksen sisältö.

Space Q45 toimitetaan pahvilaatikossa, joka on selvästi suunniteltu myymälän hyllyyn asetettavaksi. Kuulokkeet on pakattu mukana tulevaan kovakuoriseen kuljetuskoteloon, joka on käytännöllisen kokoinen – esimerkiksi Sonyn XM4-kuulokkeiden kotelo on varsin samanlainen. Akun lataamista varten tarjotaan lyhyt USB-C -> USB-A -johto, ja koska kuulokkeita voidaan kuunnella kaapelilla, mukana on myös 3,5 mm:n AUX-kaapeli. Molemmat kaapelit ovat ohuita rimpuloita, jotka eivät tule pysymään koskaan suorana.

Kuljetuskotelon sisällä on muovinen “tarjotin”, joka helpottaa kuulokkeiden oikeaoppista asettamista sisälle. Itse olen poistanut tarjottimen, koska kuulokkeet mahtuvat koteloon paremmin ilman sitä. Q45 taittuu kasaan vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi Sonyn WH-1000XM3 tai -XM4, joten koteloon ei jää juurikaan hukkatilaa.

Rakenne

Space Q45 on rakenteen laadussa huomattava parannus puolet halvempaan Q30-malliin nähden, vaikka päämateriaalina toimiikin edelleen muovi. Nyt muovi on sekä tukevampaa että miellyttävämmän tuntuista, joten laatuvaikutelma vastaa mielestäni vastamelukuulokkeiden mittapuulla 150 euron hintaa. Vaikka kuulokkeita voimakkaammin vääntämällä kuuluukin edelleen rutinaa, sitä ei esiinny normaaleissa käyttötilanteissa. Liikkuvat osat, kuten kasaan taittumisen mahdollistavat alumiiniset saranaosat vaikuttavat vahvoilta. Painoa Q45:llä on tosin 295 grammaa, joten se ei lukeudu kaikkein kevyimpiin vastamelukuulokkeisiin.

Kiiltävät kuppien reunukset ja valmistajan logo piristävät muutoin mattamustaa ulkonäköä. Kuulokkeet pysyvät siistinä, koska maalipintaan ei jää näkyviä sormenjälkiä.

Omat kuulokkeeni ovat mustat, mutta tarjolla olisi myös tumman sininen ja valkoinen värivaihtoehto. Kuljetuskotelon väri vastaa aina kuulokkeiden väriä. Q45:n maalipinnasta on onnistuttu tekemään sellainen, ettei siihen jää näkyviä sormenjälkiä. Kuulokkeet ovat mielestäni mattapintaisina varsin hienot etenkin, kun kuppeja koristavat mukavana yksityiskohtana kapea kiiltäväpintainen reunus ja valmistajan logo.

Kuulokekupit on kiinnitetty sankaan alumiiniputkella, jonka päässä on kestävän oloinen sarana.

Pääpannan kaari on tehty muiden Soundcore-mallien tapaan metallista. Ulkonäöllisenä päivityksenä korkeuden säätämisestä syntyvä jatkeosa jää piiloon muoviosien väliin, joten sanka näyttää jatkettunakin siistiltä. Kuulokekupit kääntyvät vaakatasoon siten, että kuulokkeet kaulalle laskiessa korvapehmusteet asettuvat kuuntelijan rintaa vasten. Tällöin kupit jäävät sankaan verrattuna sopivasti hieman vinoon, mikä auttaa entisestään Q45:n kaulalla pitämistä.

Korkeudensäädön jatkeosa jää piiloon muoviosan sisään, joten sanka näyttää siistiltä myös ääriasennossaan.

Kuulokkeiden kaikki painikkeet ovat fyysisiä eli kuppien sivussa ei ole kalliimmista kuulokkeista tuttuja hipaisukytkimiä. Etenkin oikean kupin pohjassa olevalle Play/Pause-painikkeelle on usein tarvetta, koska Q45:ssä ei ole tunnistinta, joka pysäyttäisi äänentoiston kuulokkeet pois päästä ottaessa. Muutkin painikkeet on sijoitettu liittimien kanssa kuppien alaosaan.

Vasemmasta kupista löytyy USB-C-latausliitin, virtapainike ja vastamelutoimintoa ohjaava painike. Oikeassa kupissa on puolestaan mainitsemani Play/Pause-painikkeen lisäksi 3,5 mm:n kuulokeliitin ja äänenvoimakkuuden säätimet. Matalat painikkeet ovat tuntumaltaan keskimääräistä paremmat, vaikka ne erottuvatkin kupin reunasta vain karkeita reunoja sormenpäillä tunnustelemalla. Positiivisena puolena painikkeet eivät heilu sivulta toiselle, joten niiden painallustuntuma on tukeva ja selkeä.

Kuulokkeita ohjataan kuppien alareunassa sijaitsevilla litteillä painikkeilla, joissa on napakka painallustuntuma.

Tähän mennessä minulla on ollut Q45:n rakenteesta 150 euron hintaan nähden ainoastaan hyvää sanottavaa, mutta käyttömukavuuden kohdalla löytyy myös valitettavaa.

Käyttömukavuus

Pidin edullisemman Q30-mallin paksusta pääpehmusteesta, joka on valitettavasti vaihdettu Q45-mallissa olemattoman ohueen pehmusteeseen – muutokselle ei ole ilmiselvää syytä. Omalla päänmuodollani pannan metallikaari painaa päälakea pehmusteen läpi, joten käyttömukavuus jää keskinkertaiseksi, kun se oli Q30-mallissa hyvällä tasolla. Q45:n puristusvoima on lisäksi varsin voimakas ja korvapehmusteet tukevaa vaahtoa, joten kuulokkeet tuntuvat päässä melko kovalta.

Pääpannassa on harmillisesti vain pari milliä pehmustetta. Kuvassa pehmuste on painautunut lähes pohjaan saakka.

Q45:n kuppien pystysuuntaisessa kallistusliikkeessä on mukana jäykät jouset, jotka painavat kuppien alareunaa tiukemmin päätä vasten (samasta syystä kupit ovat hieman vinossa, kun ne käännetään vaakatasoon). Tällä halutaan todennäköisesti varmistaa tiukka istuvuus, jotta passiivinen äänieristys ja vastamelutoiminto toimivat mahdollisimman tehokkaasti. Kuulokkeet istuvatkin päässä harvinaisen tukevasti, ja ne myös vaimentavat erittäin tehokkaasti ympäristöääniä, vaikka virta olisikin pois päältä.

Korvapehmusteet on tehty jämäkästä muistivaahdosta, joka palautuu painamisen jälkeen nopeasti muotoonsa. Tiheällä materiaalilla on positiivinen vaikutus äänieristykseen, mutta korvapehmusteet tuntuvat päätä vasten harmillisesti melko kovilta. Pintamateriaali on geneeristä keinonahkaa, joten kesähelteillä kannattaa varautua siihen, että Q45 hiostaa tiukan istuvuutensa vuoksi melkoisesti.

Muotonsa puolesta Q45:n pehmusteet ovat hyvät, sillä omat hieman suuremmat korvani mahtuvat niiden sisään helposti. Korva-aukko on 65 mm korkea ja 45 mm leveä, ja syvyyttä on noin 23 mm. Vertailun vuoksi syvyyttä on Q30-mallissa pari milliä vähemmän, ja Valcon VMK20:ssä noin sentti vähemmän. Q45 sopiikin syvine pehmusteineen erinomaisesti niille, jotka eivät pidä siitä, että pehmusteen pohjakangas painautuu on-ear-tyylisesti korvanlehtiä vasten.

Kuulokkeissa on miellyttävän suuret korvapehmusteet, joiden sisällä on tosin melko kovaa vaahtoa.

Q45 ei lopulta lukeudu käyttömukavuudeltaan parhaiden vastamelukuulokkeiden joukkoon, mutta se ei ole myöskään huonoimmasta päästä. Sangan luja puristusvoima on itseasiassa kuulokkeiden pelastus, sillä sen ansiosta päälaelle ei jakaudu liikaa painoa ohuen pehmusteen varaan. Käyttömukavuus ja istuvuus vaihtelevat aina käyttäjäkohtaisesti, mutta itse olen tullut kuulokkeiden kanssa toimeen riittävän hyvin.

Bluetooth-yhteys

Kuulokkeet tukevat Bluetooth-versiota 5.3. Koodekkien osalta tuettuna ovat LDAC, SBC ja AAC eli AptX kaikkine versioineen puuttuu listalta. Tämä tarkoittaa sitä, että moderniin Android-puhelimeen liitettynä käytössä on korkealaatuinen LDAC, kun taas esimerkiksi Windows-tietokoneella kuunnellessa joudutaan tyytymään heikkolaatuisempiin koodekkeihin (ellei koneeseen ole asennettu erikseen LDAC-tuella varustettua Bluetooth-moduulia). Windows tukisi AptX-koodekkia, joten on harmillista, ettei sille löydy tukea kuulokkeista. Ymmärtäisin asian alle 100 euron malleissa, mutta 150 eurolla odottaisin parempaa. Toisaalta 500 euron Sony WH-1000XM5 on koodekkituen osalta yhtä vaatimaton.

Oletusasetuksillaan Q45 toimii vain SBC- ja AAC-koodekeilla, sillä LDAC-vaihtoehto täytyy ladata ja asentaa erikseen Soundcore-puhelinsovelluksen kautta. Koodekki aktivoimalla menetetään tuki kahden laitteen samanaikaiselle paritukselle. Tämä pätee kuitenkin käsittääkseni kaikkiin muihinkin LDAC-koodekkia tukeviin kuulokkeisiin, kuten eri Sony-malleihin (Sony on itse kehittänyt koodekin).

LDAC-koodekin käyttöönotto vaatii erillisen asetuksen aktivoinnin puhelinsovelluksesta.

Bluetooth-yhteyden vakauden ja kantaman osalta kuulokkeet ovat toimineet hyvin Google Pixel 6 -puhelimellani. LDAC-koodekki ei aiheuta tavallista suurempaa pätkimistä, mutta sitä käyttäessä kannattaa kuitenkin varautua satunnaisiin lyhyisiin pätkäisyihin, jotka voivat olla yhteydessä esimerkiksi puhelimen muuhun käyttöön ja rasitukseen. Valmistaja varoittaa tästä itsekin LDAC-koodekin käyttöönoton yhteydessä. Itseäni asia ei ole häirinnyt.

Akunkesto

Q45:n akunkesto on erinomainen, sillä akun luvataan kestävän vastamelutoiminto pois päältä kytkettynä 65 tuntia ja vastamelu päällä 50 tuntia. Nämä luvut pätevät toki vain huonolaatuisilla koodekeilla kuunteluun, joten LDAC käytössä akunkesto jää jonkin verran lyhyemmäksi. Yleensä myös korkea äänenvoimakkuus kuluttaa akkua luvattua enemmän. Kaikesta huolimatta minun on tarvinnut ladata kuulokkeita vain joka toinen viikko, tai satunnaisemmassa käytössä parin-kolmen viikon välein. Lataamisesta puheen ollen akku täyttyy noin kahdessa tunnissa. Q45 tukee lisäksi pikalataamista, joten 5 minuutin lataamisella saadaan 4 tuntia lisää käyttöaikaa. Kuulokkeet kilpailevat kaikilla akunkestoon ja lataamiseen liittyvillä mittareilla markkinoiden parhaiden vastamelumallien kanssa.

Puhelinsovellus ja lisäominaisuudet

Anker tarjoaa kuulokkeilleen Soundcore-nimistä puhelinsovellusta, jonka kautta voidaan säätää muutamien perusasetusten lisäksi vastamelutoimintoa ja äänenlaatua. Etenkin kattava taajuuskorjain on tehnyt valmistajan kuulokkeista menneinä vuosina suosittelemisen arvoisia, sillä oletuksena äänenlaatu on ollut varsin kelvotonta. Yleensä vastaavissa taajuuskorjaimissa on vain muutama säädin, mutta Soundcoren tapauksessa niitä on peräti 8. Sen lisäksi tarjolla on peräti 20 erilaista valmista ääniprofiilia. Säätöjen lisäksi sovelluksen ainoa lisäominaisuus on kuunteluvoimakkuuden tarkkailu ja maksimaalisen äänenvoimakkuuden rajoitusmahdollisuus.

Kuulokkeita voidaan ohjata puhelinsovelluksen kautta.
Sovellus sisältää valmiita ääniprofiileita ja hyvän 8-kanavaisen taajuuskorjaimen.

Vastamelutoiminto (ANC)

Yksi kuulokkeiden tärkeimmistä ominaisuuksista on sen aktiivinen vastamelutoiminto, jonka valmistaja mainostaa vaimentavan jopa 98 prosenttia ympäristöäänistä. Tämä pitääkin varmasti paikkansa valmiiksi hiljaisessa ympäristössä, mutta aiemmat testini (lue vastameluvertailu) ehtivät jo paljastaa, ettei tilanne ole aivan yhtä ruusuinen melun keskellä. Kokonaisuutena kutsuisin Q45-mallin vastamelutoimintoa hyväksi. Yhdistettynä erinomaiseen passiiviseen melunvaimennukseen se vaimentaa hyvin matalia taajuuksia. Ylemmät taajuudet jäävät enemmän kuuluviin, mutta nekin vaimenevat selvästi paremmin edullisempaan Q30-malliin tai esimerkiksi Sennheiser Momentum 3 Wireless -malliin verrattuna.

Q45:n vastamelutoiminto voidaan asettaa joko adaptiiviseen, ympäristömelun mukaan automaattisesti säätyvään, tilaan tai sitä voidaan säätää manuaalisesti asteikolla 1–5. Korkein asetus aiheuttaa mielestäni häiritsevän voimakasta taustasuhinaa, joten olen käyttänyt itse lähes aina asetusta 4, jonka rauhallisempi kohina on siedettävää. Kohinasta pääsee melko pitkälti eroon alemmilla asetuksilla, mutta tällöin myös vastamelun tehokkuus heikkenee.

Aktiivinen vastamelutoiminto voidaan asettaa joko adaptiiviseen tilaan tai sitä voidaan säätää manuaalisesti. Kuulokkeiden taustakohina maksimiasetuksella on varsin voimakasta.

Kuulokkeiden vastamelu on mahdollista ottaa tarvittaessa pois käytöstä, ja tarjolla on myös perinteinen läpikuuluvuustila, jolle en henkilökohtaisesti keksi ikinä järkevää käyttötarkoitusta. Puhelinsovelluksessa on erillinen asetus, joka vähentää kuulokkeisiin osuvan tuulen aiheuttamia häiriöitä. Tätä en kuitenkaan ole valitettavasti ehtinyt testata, koska en käytä kuulokkeita talvisin ulkona.

Q45:n vastelutoiminto ei pärjää kuulemilleni Sonyn XM4- ja XM5-kuulokkeille, mutta arvelisin sen olevan esimerkiksi Sennheiser Momentum 4:n kanssa melko samalla tasolla – vanhempi Momentum 3 vaimensi melua selvästi vähemmän kuin Q45. Myöskään Valcon VMK20:ssä ei ole yhtä tehokasta vastamelutoimintoa. Olisikin mielenkiintoista tietää, miten uusi VMK25 suoriutuu. Q45 alkaa olla mielestäni sillä tasolla, että se päässä on miellyttävän hiljaista meluisassa ympäristössä. Kuultavissa oleva taustakohina on harmillinen asia, mutta melun vaimennuksen osalta olen kuulokkeisiin oikein tyytyväinen. Q45:n vastamelutoiminto ei aiheuta itselleni minkäänlaista paineentunnetta tai korvien jyskytystä.

Mikrofonin äänenlaatu

Olen käyttänyt kuulokkeita muutamassa Teams-palaverissa, joista yhden aikana olin junassa. Kukaan ei ole tuntunut hämmästelevän mikrofonin äänenlaatua epäselväksi, joten olettaisin sen olevan melko kelvollinen käyttötarkoitukseensa. En kuitenkaan tässä yhteydessä lähtenyt testaamaan mikrofonia sen enempää etenkään, kun monista videoarvosteluista löytyy jo ennestään ääninäytteitä Q45:n mikrofonista.

Kuulokkeiden äänenlaatu

Soundcore Space Q45 kuulostaa erilaiselta riippuen siitä, käytetäänkö sitä vastamelutoiminto päällä vai se pois päältä kytkettynä. Ääni läpikuuluvuustilassa on 500–700 hertsin välillä olevia pieniä eroja lukuun ottamatta vastaavaa kuin vastamelu aktivoituna. Kuulokkeita on mahdollista kuunnella lisäksi 3,5 mm:n kuulokekaapelilla. Jos akussa on virtaa jäljellä, Q45 käynnistää tällöin automaattisesti elektroniikkansa ja DSP-korjauksensa, joten ääni vaikuttaisi olevan kaapelilla vastaavaa kuin Bluetooth-yhteydellä. En ole muistanut kuunnella kuulokkeita kaapelilla akku tyhjänä, mutta olettaisin, että silloin taajuusvaste on ilman DSP-korjausta varsin epätasainen ja kelvoton (jos kuulokkeet ylipäätään toimivat akku tyhjänä). Akunkesto on joka tapauksessa niin hyvä, että kaapelilla kuunteluun tulee todennäköisesti tarvetta vain harvoin.

Aloitan äänenlaadun käsittelyn kuulokkeiden pääasiallisesta käyttötarkoituksesta eli kuuntelusta Bluetooth-yhteydellä vastamelutoiminto päällä.

Kuulokkeiden taajuusvaste vastamelutoiminto aktivoituna:

Taajuusvastetta on mahdollista vertailla muiden kuulokkeiden kanssa uuden vertailutyökalun avulla

Space Q45:n taajuusvaste suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona. Voit lukea tekemistäni mittauksista lisää Taajuusvastemittaukset-sivulta.

Valmistaja kuvailee Q45:n basson olevan jyskyttävää ja ylätaajuuksien kirkkaat. Tämä pitääkin täysin paikkansa, sillä ylempien bassotaajuuksien murina ja pörinä peittää alleen kaiken muun paitsi pistävän ja terävän kuuloiset ylätaajuudet. Kuulokkeet kuulostavat oletuksena siltä, kuin musiikin edessä olisi paksu patja. Basson kumina on niin järkyttävää, että ääni menee siitä täysin tukkoon. Kuuntelukelvoton lopputulos johtuu kuitenkin “onneksi” valmistajan erillisestä BassUP-nimisestä lisäasetuksesta, joka on oletuksena päällä (punertava jana yllä näkyvässä taajuusvastekuvaajassa). Kun se otetaan pois päältä puhelinsovelluksen kautta, tilanne kohenee huomattavasti (oranssi jana kuvaajassa).

Ilman BassUP-asetusta Q45:n bassontoisto on itseasiassa varsin sopivalla tasolla, joten se on yksi kuulokkeiden pienimmistä murheista. Muiden taajuusalueiden osalta kuulokkeiden ääni on selkeää, liiankin selkeää. Ohuesti toistuvista alakeskitaajuuksista, hyökkäävästä 600–2000 Hz:n välisestä taajuusalueesta ja erittäin terävistä ylätaajuuksista muodostuu ärsyttävän kuuloista ääntä. Erityisesti kapea 6 kHz:n korostuma tekee kuulokkeiden kuuntelusta kuormittavaa, vaikka korvani eivät sentään verta vuodakaan. Laulusuoritukset ovat pääsääntöisesti ohuen ja kailottavan kuuloisia, ja äänessä on myös sibilanssia. Esitystapa on epäluonnollisen pistävä ja karkea, mutta V-tyylisestä toistosta pitäville tai siihen tottuneille Q45 ei ole silti vastamelukuulokkeiden mittapuulla huonoimmasta päästä. Sen ansiosta taajuuskorjaaminenkaan ei ole älyttömän monimutkaista.

Taajuuskorjaaminen puhelinsovelluksella

En yleensä pidä kuulokkeiden taajuuskorjaamisesta, koska se ei ole pysyvä ratkaisu, vaan yksittäiseen laitteeseen, kuten tietokoneeseen sidottu lisätoiminto. Vastamelukuulokkeiden kohdalla ajattelen kuitenkin toisin, koska puhelinsovelluksella tehdyt säädöt tallentuvat pysyvästi kuulokkeisiin, jolloin taajuuskorjaus on käytettävissä kuuntelulaitteesta riippumatta. Näin ollen en koe taajuuskorjaamista käyttöä rajoittavana tekijänä. Täme pätee myös Soundcore Space Q45 -kuulokkeisiin.

Niiden kohdalla otin taajuuskorjaamisessa tavoitteeksi selkeän ja tasapainoisen äänen eli pyrin korjaamaan valmistajan tekemät virheet muuttamatta kuulokkeita täysin toisenlaisiksi. Q45:n keskitaajuudet vaativat hienosäätöä ollakseen luonnollisemmat, minkä lisäksi ylätaajuuksia oli rauhoitettava varsin merkittävästi. Alensin myös basson tasoa vastaamaan Harmanin tavoitekäyrää vuodelta 2018. Puhelinsovellluksesta löytyvä taajuuskorjain taipui tähän hyvin, vaikka ylätaajuuksia varten saisikin olla vähintään yksi säädin lisää.

Soundcore-sovelluksen taajuuskorjaimeen syöttämäni asetukset (päivitetty hienosäädetympään versioon arvostelun julkaisun jälkeen).

Asetusten mukainen taajuusvaste (vastamelutoiminto aktivoituna):

Space Q45:n taajuuskorjattu taajuusvaste suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona.

Taajuuskorjauksellani Q45 kuulostaa oikein hyvältä. Bassontoisto on voimakasta ja selkeää. Keskitaajuudet puolestaan ovat paikoin rauhallisia yläkeskitaajuuksia lukuun ottamatta todella tasaiset, eikä ääni ole enää liian terävää tai hyökkäävää myöskään ylätaajuuksien osalta. Kuulokkeet ovat itseasiassa vastamelukuulokkeiksi miellyttävän raikkaat ja ilmavat, koska ylin diskantti toistuu vaimenematta 20 kHz:iin saakka. Jostakin syystä monissa muissa kuulokkeissa diskantin taso putoaa jyrkästi, jolloin toisto jää tukkoisen ja suljetun kuuloiseksi.

Q45 ei sekään kuulosta äänikuvan osalta erityisen suurelta tai avoimelta, mutta sen pienehkö äänikuva ei tunnu liian klaustrofobiselta. Koska kuulokkeiden kanavatasapaino on erinomainen, äänten sijoittelu äänikentässä on hintaan nähden tarkkaa. Ainoastaan äänten erottelu ei tee itseeni suurempaa vaikutusta esimerkiksi Sennheiser Momentum 3:een verrattuna, mutta Sonyn kalliimmat kuulokkeet eivät sen sijaan ole mielestäni paljoa parempia kuin Q45 etenkään, kun niihin jää väkisin taajuuskorjaamisenkin jälkeen yksityiskohtaisuutta alleen peittävä keskibassokorostuma. Valcon VMK20 kuulostaa Q45:een verrattuna erilaiselta (rauhallisempien yläkeskitaajuuksien vuoksi täyteläisemmältä ja kirkkaamman diskantin vuoksi säihkyvämmältä), joten kaksikon paremmuus riippuu pitkälti mieltymyksistä. Kumpaakaan mallia ei voida sanoa aukottomasti äänenlaadultaan paremmaksi tai huonommaksi.

Taajuuskorjattu Q45 on mielestäni kova vastus kaikille yleisimmille 100–300 euron hintaluokkaan asettuville vastamelukuulokkeille. Uskaltaisin toisaalta nostaa samaan keskusteluun myös valmistajan edullisemman Q30-mallin, johon verrattuna Q45 on jonkin verran parempi yksittäisten äänten selkeydessä ja toiston tiukkuudessa. Q30 kuulostaa pehmeämmältä, mutta siinä on äänenlaadullisesti melko lyömätön hinta-laatusuhde taajuuskorjaamisen jälkeen. Jos omien säätöjen tekeminen ei tunnu mahdottomalta ajatukselta, voin suositella Soundcore-kuulokkeita erittäin lämpimästi.

Mikäli taajuuskorjaaminen ei innosta, on Q45-mallilla itseasiassa silti yksi ässä hihassaan. Kuulokkeet kuulostavat nimittäin vastamelutoiminto päältä pois otettuna monin paikoin jopa paremmalta kuin oma taajuuskorjaukseni.

Ääni vastamelutoiminto pois päältä otettuna

Taajuusvaste ilman vastamelutoimintoa:

Space Q45:n taajuusvaste ilman vastamelutoimintoa suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona.

Vastamelukuulokkeissa on usein huonompi tuunaus vastamelutoiminto pois päältä otettuna, koska valmistajat säätävät äänen haluamakseen vastamelu päällä. Space Q45 on kuitenkin tältä osin poikkeus, sillä se kuulostaa yllättäen suorastaan erinomaiselta, kunhan hölmö BassUp-asetus on poistettu käytöstä.

Etenkin diskantti on selvästi tasaisempaa ja luonnollisempaa kuin mihin on mahdollista yltää kuulokkeita vastamelutoiminto päällä taajuuskorjaamalla. Diskantti on myös erottelevampaa, kun elementit eivät joudu tuottamaan samaan aikaan vastamelua. Keskitaajuudet ovat hyvin vastaavat kuin omalla taajuuskorjauksellani sillä erotuksella, että ne herättävät enemmän tunteita. Toisto on selkeää, luonnollista ja hauskaa, joten kuunteluun on helppo uppoutua. Kirsikkana kakun päällä äänikuvakin tuntuu avarammalta.

Taajuusvastemittauksistani käy ilmi, että vastamelutoiminnon pois päältä ottaminen aikaansaa todella voimakkaan alabassokorostuksen. Se sijoittuu kuitenkin pääasiassa 100 hertsin alapuolelle, joten basso ei pääse vuotamaan lähes laisinkaan muiden taajuusalueiden päälle. Mikäli kuunnellussa musiikissa ei ole juurikaan alabassoa, kaikki kuulostaakin täysin normaalilta. Esimerkiksi menevämpää elektronista bassomusiikkia kuunnellessa meno yltyy sen sijaan hurjaksi, sillä Q45:n basso on todella fyysistä ja hauskaa. Se pysyy myös yllättävänkin tiukkana, joten kuulokkeet saattavat olla näin kuunneltuna yhdet parhaista alle 200 euron “bassokuulokkeista”.

Q45 on ilman vastemelutoimintoa niin erinomainen, etten ymmärrä, miksi valmistaja on DSP-korjannut vastamelutilassa pilalle sekä hauskan (joskin joidenkin makuun ylivoimakkaan) bassontoiston että tasapainoiset ylätaajuudet. Joko vastamelutoiminnon toimivuus on jostakin syystä vaatinut erilaisen taajuusvasteen tai valmistaja on kuvitellut kuluttajien haluavan mutaisempaa bassontoistoa ja terävämpää diskanttia. Koska Q45:n rakenne eristää melko hyvin melua, näkisin, että kuulokkeita olisi mahdollista käyttää ilman vastamelutoimintoakin. Olen varma, että monet nauttisivat äänenlaadusta siten. Kuulokkeiden akunkesto on lisäksi tällöin pidempi, eikä taustalla kuulu laisinkaan kohinaa.

Yhteenveto

Soundcore Space Q45 on kokonaisuutena hyvä, vaikkei missään nimessä tajunnan räjäyttävä 150 euron vastamelukuuloke. Sen suurimpia vahvuuksia omassa hintaluokassaan (sekä edullisempiin kuulokemalleihin verrattuna) ovat kestävän oloinen ja varsin tyylikäs rakenne, tehokkuudeltaan hyvä vastamelutoiminto sekä erinomainen akunkesto. Käyttömukavuus ja äänenlaatu oletusasetuksilla jäävät keskinkertaisemmalle tasolle: ensin mainittu ei estä käyttöä, ja jälkimmäinen on korjattavissa puhelinsovelluksen taajuuskorjaimella tai kuuntelemalla kuulokkeita ilman vastamelutoimintoa, jolloin äänenlaatu on erinomaista.

Olisin kuulokkeisiin jokseenkin pettynyt, mikäli ne maksaisivat esimerkiksi 250 euroa, mutta 150 eurolla on vaikeaa keksiä niitä selvästi parempaa kokonaisuutta. Vastamelukuulokebudjetin ollessa sen verran Q45 kannattaakin ehdottomasti lisätä harkintalistalle. Kuulokkeet toimivat mielestäni hyvänä mittarina esimerkiksi pian myyntiin tulevalle Valcon VMK25-mallille.

Seuraavaan Soundcore-malliin toivoisin valmistajan madaltavan vastamelutoiminnon aiheuttaman taustakohinan määrää. Myös parempaa DSP-korjausta vastamelu päällä olisi lupa toivoa, sillä vaikka Q45 ei olekaan BassUp-asetus pois päältä otettuna täysin kelvottoman kuuloinen, en usko hyvää äänenlaatua arvostavien kuluttajien innostuvan kuulokkeiden kuuntelusta. Q45 onkin äänenlaadun näkökulmasta kelvollinen pääasiassa siksi, että se on hinnoiteltu järkevästi, ja se sisältää kattavan taajuuskorjaimen.

Monet muut valmistajat pyytävät vastamelukuulokkeistaan huomattavasti enemmän, vaikkei äänenlaatu olisi Q45-mallia kummoisempaa. Tämän onkin yksi päällimmäisistä syistä, miksi itselleni jää Soundcore-kuulokkeista positiivinen mielikuva. Tunnen saavani rahoilleni hyvin vastinetta, kunhan panostan hieman omaa aikaani kuulokkeiden taajuuskorjaamiseen. Sen jälkeen voin sanoa saaneeni Q45:n kohdalla hieman enemmän kuin mistä maksoin.

Plussat ja miinukset:

+ Äänenlaatu erinomaista vastamelutoiminto pois päältä kytkettynä
+ Vastamelu päällä äänestä mahdollista saada hyvää valmistajan taajuuskorjaimella
+ Hintaan nähden tehokas vastamelutoiminto

+ Hyvä passiivinen äänieristys
+ Tyylikkään hillitty ja siisti ulkonäkö
+ Rakenne vaikuttaa kestävältä
+ Suuret korvapehmusteet
+ Pitkä akunkesto ja nopea lataus
+ Tukee LDAC-koodekkia ja uusinta Bluetooth-versiota
+ Mukana tulee hyvä kuljetuskotelo
+ Kohtuullinen myyntihinta

– Oletuksena päällä oleva BassUp-asetus pilaa äänen
– Ääni on muutoinkin oletuksena keskinkertaista liiallisen kirkkauden ja terävyyden vuoksi (vastamelutoiminto päällä)
– Ei tukea AptX-koodekeille, joista olisi hyötyä tietokonekäytössä
– Vastamelutoiminto aiheuttaa kuultavaa taustakohinaa
– Käyttömukavuus on keskinkertainen kovien pehmusteiden vuoksi

– Vaikka rakenne vaikuttaakin kestävältä, muoviosat rutisevat jonkin verran niitä väännellessä

1 thought on “Arvostelu: Anker Soundcore Space Q45

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *