Kuulokkeet hevimusiikille: Heavys H1H

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2023
  • Valmistusmaa: Suunniteltu Saksassa ja valmistettu Kiinassa
  • Hinta: 279 USD (sähköpostilistalle liittyneiden mahdollista saada 40 dollarin alennus)
  • Rakenne: Suljettu, over-ear
  • Molemmilla puolilla 4 dynaamista elementtiä (2 ala- ja keskitaajuuksille ja 2 ylätaajuuksille)
  • Ääniliitännät: Bluetooth 5.1, USB-C ja kuulokeliitin (2,5 mm)
  • Bluetooth-koodekit: LHDC, AptX Adaptive, AAC ja SBC
  • Impedanssi: 42 ohm
  • Paino: 410 g
  • Akunkesto: 50 h (ilman vastamelua) / 40 h (vastamelu päällä)
  • Akun koko: 880 mAh
  • Latausliitin: USB-C
  • Vastamelutoiminto: Hell Blocker ON/OFF ja läpikuuluvuustila
  • Varusteet: Perushintaan sisältyy vain USB-C-kaapeli (pituus 1,4 metriä), mutta 20 dollaria lisää maksamalla mukaan saa myös kuljetuskotelon ja kuulokekaapelin

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Monet varttuneemmat kuulokeharrastajat saattavat tunnistaa saksalaisen Axel Grell:in Sennheiserilla kolmen vuosikymmenen ajan vaikuttaneeksi audioinsinööriksi, jota voimme kiittää muun muassa HD 600– ja HD 800-sarjan kuulokkeiden suunnittelusta. Harva kuitenkaan välttämättä tietää, millaisten kuulokeprojektien kanssa herra nykyään puuhastelee. Oman Grell Audio -nimisen kuulokefirman ja pian julkaistavan OAE1-kuulokemallin lisäksi hän on työstänyt muutamille vähemmän tunnetuille valmistajille Bluetooth-kuulokkeita, ainakin nimellisesti.

Ehkäpä erikoisimpana projektina voidaan kuitenkin mainita tällä kertaa käsittelemäni Heavys H1H -vastamelukuulokkeet (hinta 280 USD), jotka on suunnattu jokaista yksityiskohtaa myöten hevimusiikin kuunteluun. Mielestäni heviteemasta on onnistuttu tekemään melko mauton ja lapsellinen, mutta markkinointitaktiikka on selvästi tarkkaan harkittu. Kuulokkeiden suunnittelussa on valmistajan mukaan huomioitu hevimusiikkia kuuntelevien ihmisten toiveet, joten hevin olisi tarkoitus kuulostaa H1H:lla paremmalta kuin millään muilla kuulokkeilla ja juuri siltä kuin on tarkoitettu. Nämä ovat todella rohkeita väitteitä, joiden todenmukaisuus määrittää lopulta pitkälti kuulokkeiden menestymismahdollisuudet. Ottamatta vielä tässä vaiheessa suuremmin kantaa lopputuloksen toimivuuteen kuulokkeista tekee joka tapauksessa erityiset niiden monielementtitoteutus, sillä H1H sisältää peräti 8 dynaamista elementtiä. Tämä jos mikä erottaa tuotteen markkinoiden muista vastamelukuulokkeista.

Heavys H1H rahoitettiin vuoden 2022 tammikuussa alkaneella joukkorahoituskampanjalla, joka ei lopulta sujunut erityisen sulavasti. Yritys sai kyllä muhkean potin rahaa kasaan, mutta asiakkaat eivät saaneet kuulokkeita elokuussa 2022, kuten oli alun perin arvioitu. Julkaisu myöhästyi lopulta lähes vuodella, koska kuulokkeiden toimitukset saatiin rullaamaan kunnolla vasta loppukesästä 2023. Viestintä valmistajan suunnalta oli ilmeisesti matkan varrella melko puutteellista, joten julkaisun myöhästyminen herätti arvatenkin turhautumista joukkorahoituskampanjaan osallistuneiden keskuudessa. Koska kuulokkeet ovat kuitenkin nyt valmiit ja käsissäni, lähden ottamaan selvää, mullistavatko ne hevimusiikin kuuntelun.

Tuotepakkauksen sisältö

Heavys H1H toimitetaan pienessä mustassa pahvilaatikossa, jota koristaa vain valmistaman nimi ja logo. Edullisin perusversio ostaessa tuotepakkaukseen sisältyy kuulokkeiden lisäksi vain 1,4 metriä pitkä USB-C-latauskaapeli ja käyttöohje. Lisädokumentaationa mukana tulee myös Axel Grell:in nimellä signeeratut kiitokset Heavys H1H:n ostamisesta. Lisäksi Kickstarter-kampanjaan osallistuneet saavat vielä “Original Backer”-sertifikaatin toisilla kiitoksilla. Nämä lienevät hyödyllistä jälkimarkkinointia ottaen huomioon kuulokkeiden reippaasti myöhästyneen julkaisun.

Jos H1H:ta aiotaan kuljettaa mukana, siitä kannattaisi ehdottomasti maksaa 20 dollaria lisää, jolloin tuotepakkaukseen sisältyy myös kuljetuskotelo. Tällöin mukana tulisi lisäksi kuulokekaapeli sopivalla 2,5 millimetrin liittimellä. On varsin erikoista, että kuulokekaapeli täytyy ostaa erikseen, mutta toisaalta kuulokkeiden käyttäminen onnistuu myös USB-kaapelilla. Useimmilla kuulokekaapelin hyöty rajoittuukin siihen, että H1H:ta voitaisiin kuunnella ilman virtaa akun loputtua.

Harvinainen useamman elementin toteutus

Heavys H1H on yksi harvoista usealla elementillä toteutetuista kuulokkeista, sillä se sisältää perinteisen kahden elementin sijaan peräti 8 dynaamista elementtiä eli 4 per puoli. Tilaa näille on rajatusti, joten elementit ovat kooltaan tavallista pienempiä. Valmistaja ei harmillisesti kerro tarkemmin elementtien kokoa tai tyyppiä. Kaksi bassoa ja keskitaajuuksia toistavaa elementtiä on sijoitettu tavanomaisesti korvan sivulle, kun taas kaksi pienempää ylätaajuuksia toistavaa elementtiä löytyvät erillisestä kehikosta kupin etureunasta. Näin käyttäjän tulisi ainakin teoriassa aistia ylätaajuuksien tulevan korvan etupuolelta.

Renderöintivideo kuulokkeiden monielementtitoteutuksesta.

Useamman elementin yhteen sovittaminen on varmasti vaatinut tarkkaa jakosuotimien säätämistä, minkä lisäksi eri puolilta syntyvät ääniaallot aiheuttavat luultavasti myös runsaasti heijastumia korvapehmusteiden sisällä. Neljä elementtiä vievät lisäksi kupissa sen verran tilaa, että H1H:n korvapehmusteet ovat yhdet tilavimmista, jotka olen koskaan nähnyt. Tällä on positiivinen vaikutus käyttömukavuuteen, mutta kuulokkeet ovat langattomaksi malliksi poikkeuksellisen suurikokoiset.

Muu rakenne ja käyttömukavuus

Suuren fyysisen koon lisäksi Heavys H1H on myös miehekkään kulmikas ja 410 grammaisena suurimmalle osalle harmillisen painava pidempiaikaista käyttöä ajatellen. Valmistaja itse ilmoittaa kuulokkeiden painavan vain 255 grammaa, mikä ei pidä laisinkaan paikkaansa. Valmistusmateriaalina on käytetty pääasiassa paksua muovia ja keinonahkaa. Pääpannan kaari on terästä tai tarkemmin ottaen japanilaista terästä. Laatuvaikutelma on rakenteen jämäkkyyden ansiosta hintaan nähden yllättävänkin hyvä, mitä nyt muoviosien reunat tuntuvat varsin teräviltä ja viimeistelemättömiltä. Arvelen kuitenkin valmistajan hakeneen tarkoituksella ulkonäköön kulmikkuutta ja “heviasennetta”. Sangassa on kaksi tukevan oloista saranaa, joten kuulokkeet taittuvat kasaan mukana kuljettamista varten ja mahtuvat erikseen myytävään koteloonsa.

Mustan mattapintaisen värityksen haasteena on monesti maalipinnan öljyyntyminen ja töhriintyminen sormenjäljistä. H1H:ssa tämä koskee kuppien kylkipaneeleita, joista tulee nopeasti todella öljyisen ja ruman näköiset. Kyljet ovat kuitenkin Valcon kuulokkeiden tapaan irrotettavissa, koska niillä on tarkoitus pystyä kustomoimaan H1H:n ulkonäköä omaan makuun sopivaksi. Idea on hyvä, vaikken olekaan varma, kuinka moni haluaisi kuulokkeisiinsa esimerkiksi lempiyhtyeensä logon.

Uskoisin H1H:n istuvuuden olevan useimmille hyvä, koska sangassa on riittävästi korkeuden säätövaraa, ja kuulokkeiden kupit mukautuvat pään muotoon sekä vaaka- että pystysuuntaisesti. Sangan puristusvoima on tavallista voimakkaampi, mutta suuret (11 x 9 cm) ja pehmeät korvapehmusteet (pintamateriaali keinonahkaa) estävät kuulokkeista tuntumasta itselleni ärsyttäviltä. Valtaosa reilun 400 gramman painosta tukeutuu myös pään sivuille, joten pääpannan ohuehko pehmuste on käyttömukavuuden näkökulmasta riittävä.

Kutsuisinkin kuulokkeita perusmukaviksi sillä varauksella, että käyttäjä kestää niiden korkean painon. En kuitenkaan näe H1H:n soveltuvan kovinkaan hyvin liikkuvampaan käyttöön, koska se on suuri ja sen päästä reilusti ulkonevat kupit herättävät takuulla huomiota. Kuulokkeet ovat ylipäätään epäkäytännöllisen kokoiset mukana kuljetettavaksi, eivätkä niiden kupit käänny laisinkaan vaaka-asentoon kaulalla pitämistä varten. H1H:n langattomuus meneekin mielestäni osittain hukkaan, koska fyysistä rakennetta ei ole pystytty sovittamaan riittävän hyvin tähän käyttötapaan. Toisaalta langattomuudesta on hyötyä myös kuulokkeita esimerkiksi kotona käyttäessä.

Käyttöön liittyviä havaintoja

Kuulokkeiden painikkeet ja liitännät sijaitsevat tavalliseen tapaan kuppien alaosassa. Vasemmalta puolelta löytyy USB-C-lataus-/ääniliitäntä ja Bluetooth-yhteyden ja -parituksen aktivoiva kytkin. Kuulokkeet täytyy erikoisesti käynnistää langattomassa kuuntelussa kahdesta eri kytkimestä, sillä varsinainen virtakytkin sijaitsee oikeanpuoleisessa kupissa. Toisaalta Bluetooth-yhteyttä ohjaava kytkin voidaan jättää aina päälle, koska siitä ei ole mitään haittaakaan. Virtakytkin sisältää ON- ja OFF-asentojen lisäksi kolmantena tilana vastamelutoiminnon, jonka nimenä on huvittavasti Hell Blocker. Joudun olemaan virtakytkimen kanssa tarkkana, koska sen jäykkyyden vuoksi tulen välillä käyttäneeksi liikaa voimaa, jolloin sammutan vahingossa kuulokkeet, vaikka minun oli tarkoitus liikuttaa kytkintä vain yksi pykälä vastamelutoiminto pois päältä ottaakseni.

Oikeanpuoleinen kuppi sisältää virtakytkimen lisäksi kapeaan ja melko syvään kouruun sijoitetun 2,5 millimetrin kuulokeliittimen sekä äänentoistoa, äänenvoimakkuutta ja puheluita ohjaavat painikkeet. Äänenvoimakkuuden säätäminen hoituu vapaasti pyörivällä säätörullalla, joka on helppo löytää kuulokkeiden takaosaa tunnustelemalla. Muutkin painikkeet erottuvat hyvin toisistaan, joten niiden käyttäminen on tavallista sujuvampaa. Äänenvoimakkuuden säätörulla ei tosin ole herkkyydeltään optimaalinen, koska se säätää yhdellä pyöräytyksellä ääntä melko reippaasti ylös- ja alaspäin sekä puhelimella että tietokoneella kuulokkeita käyttäessä. Usein hyppy on liian suuri, joten äänenvoimakkuuden hienosäätäminen on lopulta helpompaa äänilähteiden omilla säätimillä.

Selvästi ärsyttävin piirre Heavys H1H:ssa ovat kuitenkin sen ylilujaa toistuvat ilmoitusäänet, jotka saavat aidosti irvistelemään. Kuulokkeet päälle laittaessa möreä “hevimiesääni” ilmoittaa pitkän litannian komentoja “Power oon…connecting…Hell Blocker activated…Connected…” ja sammuttaessakin kuuluu “Hell Blocker terminated…Power ooof…”. Sain myös elämäni sätkyt, kun möreä ääni karjaisi kesken kuuntelun ennakkoon varoittamatta “Battery is running low”. Näitä ääniä ei jaksaisi millään kuunnella ensimmäisen käyttökerran jälkeen, joten toivon tulevaisuudessa julkaistavan puhelinsovelluksen sallivan ilmoitusäänten pois päältä ottamisen. Heavys kilpailee kotimaisen Valcon kanssa siitä, kummalla on erikoisemmat ilmoitusäänet, mutta Valco on sentään malttanut pitää niiden äänenvoimakkuuden siedettävänä.

Tämän jutun kirjoitushetkellä H1H:lle ei vielä ole olemassa omaa puhelinsovellusta, mutta Heavys on luvannut julkaista sellaisen vuoden 2023 lopussa. En kuitenkaan vielä pidättäisi hengitystäni sen perusteella, kuinka kauan itse kuulokkeiden julkaisu lykkääntyi. Esimerkiksi taajuuskorjain, firmware-päivitykset ja ilmoitusäänten säätömahdollisuus voisivat kuitenkin parantaa käyttökokemusta entisestään, joten on hyvä, että sovellus on kehitteillä.

Bluetooth

Kuulokkeet tukevat Bluetooth-versiota 5.1. Iäkkäiden SBC- ja AAC-koodekkien lisäksi tuettuna on myös laadukkaampi AptX Adaptive sekä melko uusi LHDC (kilpailee signaalin laadussa LDAC-koodekin kanssa), joka toimii tällä hetkellä ainoastaan kiinalaisilla puhelinmerkeillä, kuten Xiaomi, Oppo, OnePlus ja realme. Kuulokkeiden äänenlaatu ei jääne joka tapauksessa koodekeista kiinni, koska myös äänenlaadultaan erinomaiseksi toteamani Focal Bathys luottaa AptX Adaptive -koodekkiin. Bluetooth-yhteyden muodostumisessa ei ole myöskään ollut Heavys H1H.ssa minkäänlaisia ongelmia ja olen todennut kantaman hyväksi. Kaikki on siis langattomien yhteyksien osalta kunnossa, kuten nykyään odottaa sopiikin. Bluetooth-kuulokkeiden kohdalla kannattaa kuitenkin aina muistaa, että niissä on jonkin verran viivettä kuvan ja äänen välillä videoita katsellessa. Puhelimet hoitavat ajoituksen saumattomammin, kun taas esimerkiksi Windows-tietokoneella viive on helpommin havaittavissa. Tältä osin Heavys ei kuitenkaan eroa kilpailijoiden tuotteista.

Hell Blocker (vastamelutoiminto)

Kuulokkeista löytyy sekä aktiivinen Hell Blocker-niminen vastamelutoiminto että ympäristöääniä sisään päästävä läpikuuluvuustila, joka itseltäni meinasi alkuun jäädä huomaamatta. Hell Blocker käynnistyy virtakytkimen kolmannella asennolla, kun taas läpikuuluvuustila saadaan päälle (ja vastaavasti pois päältä) painamalla yhtä aikaa äänenvoimakkuuden säätörullaa ympäröiviä kahta pientä painiketta. Läpikuuluvuustilan päälle kytkeytymiselle ei edes ole tehty minkäänlaista merkki- tai ilmoitusääntä, joten se vaikuttaa kuulokkeiden kehityskaaren loppupuolella lisätyltä ominaisuudelta. Äänimaailma onkin sitä käyttäessä suhiseva ja epäluonnollinen kuulostaen siltä kuin ääntä tuottaisi keskinkertainen puhelimen kaiutin.

Myöskään Hell Blocker ei ole vastamelutoimintona erityisen kyvykäs, vaan se vaimentaa kaiuttimilla 85 desibelin voimakkuudella toistamaani lentokoneen sisätilan ääntä, kahvilan hälyä ja ihmisen puhetta vähemmän kuin esimerkiksi aiemmin testaamani Edifier WH950NB ja Soundcore Space Q45. Tämän perusteella myös Valco VMK25 olisi todennäköisesti vastamelultaan parempi kuin Heavys H1H. Sonyn kuulokkeista ja esimerkiksi arkikäytössäni olevasta Bose QuietComfort SE:stä puolestaan jäädään melko kauas, mutta on H1H:n vastamelutoiminnosta kuitenkin jonkin verran apua meluisassa ympäristössä verrattuna siihen, että Hell Blocker kytkettäisiin pois päältä. Heavys itse mainitsee vastamelutoiminnon olevan lähinnä lisä passiivisen vaimennuksen tukena. Näin ollen sitä ei ainakaan mainosteta tehokkaammaksi kuin se todellisuudessa onkaan. Olen havainnut vastamelun aiheuttavan vaimeaa taustakohinaa, joka on kuitenkin vastamelukuulokkeiden mittapuulla varsin huomaamatonta ja sävyltään jopa miellyttävää.

Akunkesto

Yksi Heavys H1H:n selkeistä vahvuuksista on pitkä akunkesto, joka yltää vastamelutoiminto päällä 40 tuntiin ja vastamelu pois päältä 50 tuntiin. Lukemat ovat paremmat kuin esimerkiksi Sonyn vastemelukuulokkeissa (esim. WH-1000XM5) jääden kuitenkin hieman suuremmalla akulla varustetusta Valcon VMK25:stä sekä 60 tunnin akunkestostaan tunnetusta Sennheiser Momentum 4:stä. H1H:ta tarvitsee joka tapauksessa ladata vain harvoin, ja sekin hoituu kätevästi modernilla USB-C-liittimellä. Latausaika vaikuttaa vastaavan kilpailijoiden tuotteita, mutten ole varma, paljonko käyttöaikaa saadaan lisää esimerkiksi 10 minuutin pikalataamisella. Valmistaja on jättänyt tällaisen tiedon kertomatta.

Mikrofonin äänenlaatu

En valitettavasti ole kokeillut kuulokkeiden mikrofonia laisinkaan, koska puhun hyvin harvoin puheluita kuulokkeet päässä, kun taas palaverikäytössä itselläni on siihen paremmin soveltuvat kuulokkeet, jotka eivät näytä päässä täysin koomisilta. Selaamieni Youtube-arvioiden perusteella Heavys vaikuttaa kuitenkin mikrofoniltaan ihan kelvolliselta, mikäli joku tätä toiminnallisuutta tarvitsee. Mikrofonit kuulokkeissa on sijoitettu kuppien irrotettavien kylkipaneelien alle, joten niiden tulisi olla melko hyvin suojassa tuulelta.

Kuulokkeiden äänenlaatu

Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja uusilla tarkemmilla silikonikorvilla (KB501X). Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. Heavys H1H:n taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla.

H1H:n ääni on monien muiden vastamelukuulokkeiden tapaan hieman erilaista riippuen siitä, käytetäänkö sitä vastamelutoiminto päällä vai pois päältä. Kuulokkeita voitaisiin kuunnella myös passiivisesti 2,5 millimetrin liittimeen kiinnittyvällä kuulokekaapelilla, mutta sellaista ei oletuksena tuotepakkaukseen sisälly. Kokeilin toimivuutta Bosen kuulokkeiden mukana tulleella kaapelilla, mutta se ei joko yltänyt kapeassa liitinkourussa pohjaan asti tai toiminut muutoin oikein: ääntä kuului vain toiselta puolelta. Pikaisesti mittaamani taajuusvaste oli odotetusti selvästi epätasaisempi kuin virta ja DSP-korjaus päällä.

Kuulokekaapelin sijaan voisin nähdä monien käyttävän kuulokkeita USB-kaapelilla esimerkiksi tietokoneella, joka ei tue Bluetooth-yhteyttä. Tällöin taajuusvaste on identtinen Bluetooth-yhteyden kanssa (+ samat erot vastamelutoiminnon ON ja OFF asentojen välillä), koska ääni kulkee molemmissa käyttötapauksissa H1H:n sisäisen DSP-piirin kautta. USB-yhteydellä kuulokkeiden näytteenottotaajuus voi olla parhaimmillaan 16bit/48kHz, kun taas AptX Adaptive-Bluetooth-koodekki tukee parhaimillaan 24bit/96kHz -tasoista ääntä. Täten Heavys H1H saattaisi ainakin teoriassa kuulostaa paremmalta Bluetooth-yhteydellä käytettynä. USB-kaapelilla kuunnellessa äänenvoimakkuudensäätö toimii myös omituisesti, koska puhelimellani säätövara loppuu maksimiasetuksella kesken, kun taas tietokoneellani kuulokkeet soivat jo aivan liian lujaa Windowsin ääniasetuksella 15/100.

Arvioin kuulokkeiden ääntä Bluetooth-yhteydellä ja vain vastamelutoiminto päällä, koska ilman sitä kuulokkeiden basso korostuu liikaa muuttuen pehmeäksi mössöksi. Myös keskitaajuudet jäävät vastamelutoiminto pois päältä kuunneltuna etäisiksi ja epäluonnollisiksi. Ylätaajuudet molemmissa tapauksissa ovat sen sijaan identtiset.

Taajuusvaste ilman vastamelutoimintoa (sininen) ja se päällä (punainen):

Heti alkuun on todettava, että Heavys H1H:n tuunauksessa on ideaa, kun sitä verrataan useimpiin suurille kuluttajaryhmille suunnattuihin vastamelukuulokkeisiin, joiden ääni vaikuttaa monesti siltä kuin kukaan kehitystiimissä ei olisi tiennyt, mitä sillä tavoitellaan. Kaikenlainen raskas musiikki kuulostaa H1H:lla hauskemmalta ja “äänekkäämmältä” kuin ennakkoon uskalsin odottaa. Tämä on saavutettu korostamalla kolmea taajuusaluetta: toistoa muhkeuttavaa keskibassoa, sähkökitaroista ja laulusta räväkkää tekeviä yläkeskitaajuuksia sekä rumpujen lautasiin ilmavuutta tuovia diskanttitaajuuksia 10 kHz:n yläpuolella. Ääni on tuhtia ja rosoisen energistä olematta kuitenkaan erityisen uuvuttavaa kuunneltavaa.

Maltillisemmin toistuva 1–2 kHz:n taajuusalue sekä suhteellisen rauhallinen ja tasapainoinen diskantti 4–10 kHz:n välillä pehmentävät ja rentouttavat lopputulosta. Huonosti tuotetun musiikin virheet tulevat tavallista vähemmän esille, vaikka samaan aikaan heville tyypillinen aggressio välittyykin kuuntelijalle hyvin. Esimerkiksi Metallican vanhemmat levyt ovat harvinaisen kuuntelukelpoisia ja nautittavia – lisäksi yhtyeen uusin levy kuulostaa itseasiassa oikein hauskalta ja menevältä. Ohueksi ja kirkkaaksi tuotettu hevi toimii yleisesti ottaen erinomaisesti, koska H1H lisää bassoon tukevuutta ja vähentää paikoin ylätaajuuksien räikeyttä ja rasittavuutta.

Toisaalta kolme eniten korostuvaa taajuusaluetta vetävät voimakkaasti huomiota itseensä, joten niiden väliin jäävät taajuudet toistuvat laadukkaammin tuotetussa musiikissa jokseenkin verhoutuneesti ja etäisesti. Kuvailisin ääntä lämpimäksi ja tummaksi. Tämä ei monestikaan haittaa vähemmän kriittisessä kuuntelussa, mutta H1H ei ole mielestäni erityisen yleispätevä, puhdasääninen tai yksityiskohtainen kuuloke. Esitystapa toimii tietynlaista musiikkia kuunnellessa, mutta jättää monesti myös toivomisen varaa. Hevimusiikkia ei voi ylipäätään lokeroida yhdeksi tyylilajiksi, koska sitäkin löytyy laidasta laitaan. Sen vuoksi Heavys H1H saattaa olla joillekin hevifaneille lähestulkoon maailman paras kuuloke, kun taas toiset eivät näe siinä mitään etuja bassoltaan kumiseviin tavallisiin vastamelukuulokkeisiin verrattuna.

Kuuloa suojelemassa loudness-efektillä

Valmistajan mukaan kuulokkeissa on hyödynnetty jonkinlaista kuuloaistia suojelevaa toteutustapaa, jonka myötä H1H kuulostaa “äänekkäältä” ilman että sitä tarvitsee kuunnella lujalla äänenvoimakkuudella. Oma arvaukseni on, että tämä voisi linkittyä tiettyjen taajuusalueiden “ylikorostamiseen”, jota voitaisiin verrata stereovahvistimista löytyviin loudness-nappuloihin. Heavys kuulostaakin hiljaisella äänenvoimakkuudella edelleen riittävän tukevalta, selkeältä ja raikkaalta.

Hieman yllättäen kuulokkeita on myös mahdollista kuunnella todella lujaa, jolloin taajuusvasteen korostumat alkavat kuitenkin muuttua jokseenkin ärsyttäviksi. Erityisesti basso muuttuu herkästi keskinkertaisen kumahtelevaksi ja pehmeäksi modernimmalla musiikilla, jossa on jo valmiiksi reilusti bassoa. Vaikka energiset yläkeskitaajuudet onnistuvatkin kompensoimaan tilannetta pitäen toiston melko selkeänä ja räväkkänä, toisinaan ääni on jo turhankin karkeaa ja hyökkäävää. Myös ilmavasti ja suhahtelevasti toistuva diskantti voi tuntua hieman irralliselta elementiltä kokonaisuudessa. Osittain tämä johtuu myös siitä, että korvan etupuolelle sijoitetut pienet elementit toistavat diskanttia siten, että se porautuu huomiota herättävästi tuhtien alataajuuksien läpi. Ylätaajuuksissa ei kuitenkaan onneksi ole liiallista terävyyttä, vaan ne ovat itseasiassa oikein miellyttävät ja sopivat suunniteltuun tarkoitukseensa. Rumpujen lautaset toistuvat elävästi ja ylätaajuudet ovat muutoinkin mukavan vaivattoman kuuloiset, vaikka niiden alemmat osat jäävätkin aavistuksen vaimeiksi.

Hyppy live-keikalle

Kuulokkeilla on mielestäni haettu voimakasta, hälyistä ja rosoista live-keikka-fiilistä, jota valtaosa hevimusiikin kuuntelijoista pitäisi luultavasti hauskana. Ääni tuntuu suurelta ja äänekkäältä, ja aistin sen tulevan kohti voimalla sekä sivuilta että edestä päin. Tämä on varmasti useiden elementtien ansiota. Ne tuntuisivat myös yleisesti toimivan hyvin yhdessä, koska en aisti kummallisuuksia, joita en laittaisi poikkeuksellisen taajuusvasteen piikkiin. Kriittisempään makuun lopputulos ei silti mielestäni oikein sovi, koska näkisin hevimusiikin hyötyvän kontrolloidusta ja H1H:ta selkeämpänä pysyvästä bassontoistosta. Arvelisin kuitenkin, että basson määrää vähentämällä myös yläkeskitaajuuksia täytyisi rauhoittaa, jotta ne eivät alkaisi kuulostaa aivan liian aggressiivisilta. Loppujen lopuksi olettaisinkin H1H:n esitystavan toimivan kokonaisuutena erinomaisesti niille, jotka haluavat irrotella räväkkää mättöheviä kuunnellen. Täytyy kuitenkin muistaa, että valtaosa hevin kuuntelijoista tuskin on kriittisiä kuulokeharrastajia, vaan he haluavat innostua täysillä kuuntelemastaan musiikista.

Tällaiselle yleisölle monet muutkin musiikkigenret, kuten EDM, pop ja rap, kuulostaisivat varmasti H1H:lla hauskoilta etenkin, jos aiemmat kuulokekokemukset rajoittuvat muihin bassoltaan tuhteihin vastamelukuulokkeisiin. Heavys H1H ei itseasiassa eroa valtavasti muista vastamelukuulokkeista muutoin kuin että siinä on energisemmät yläkeskitaajuudet ja anteeksiantavampi diskantti. Optimoinnit tuntuvat ihan perustelluilta hevimusiikkia yleisesti silmällä pitäen ja parhaimmillaan kuulokkeet saavat aktivoitua myös itseni jammailemaan täysillä, kunhan unohdan hetkeksi kaikenlaiset Harmanin tavoitekäyrät ja sen, miltä kuuntelemani äänitteet neutraalimmilla kuulokkeilla kuulostaisivat.

Kannattaako rynnätä ostoksille?

Jos haluaisin myydä mahdollisimman paljon kuulokkeita vastaavaan käyttötarkoitukseen, en oikeastaan keksi, mitä lähtisin muuttamaan liikaa korostuvaa ja löysän pehmeästi toistuvaa bassoa lukuun ottamatta. H1H:n tapaiset alataajuudet lienevät kuitenkin jonkinasteinen vaatimus kuulokkeissa, joiden olisi tarkoitus kuulostaa bassovoittoiselta myös meluisassa ympäristössä. Kotioloissa kuuntelisin heviä mieluummin joillakin avoimilla ja tasapainoisilla kuulokkeilla, kuten Hifimanin uudella Sundara Silverillä tai jopa Sennheiser HD 650:lla. Voimakkaasta bassosta pitävät saattaisivat toisaalta pitää näitä tylsinä, eikä niitä voi kuunnella vastavuoroisesti melun keskellä tai muita häiritsemättä.

Heavys saattaisikin auttaa säilyttämään sovun muiden kanssa asuessa ja heviä luukuttaessa. Annan siis kuulokkeille varovaisen suositukseni, kunhan niihin ei suhtauduta liian kriittisesti tai odoteta audiofiilityylistä hevikokemusta. Lopputuloksen hyvyys vaihtelee myös musiikkigenreittäin, koska taajuusvaste on voimakkaasti värittynyt. En kuuntele itse loppujen lopuksi älyttömästi erilaista hevimusiikkia, joten en valitettavasti osaa listata, mille kaikille genreille Heavys H1H olisi optimaalisin. Toivon kuitenkin, että kuvaukseni kuulokkeiden äänestä auttaa muita pohtimaan, miltä he haluaisivat hevinsä kuulostavan.

Yhteenveto

Heavys H1H on lopulta hieman ristiriitainen tuote. Se ei ole möhkälemäisen rakenteensa, suuren painonsa ja tehottoman vastamelutoimintonsa vuoksi erityisen hyvä perinteisenä vastamelukuulokkeena, mutta joudun myöntämään, että raskaampi musiikki kuulostaa sillä monesti aidosti hauskalta ja innostavalta. Koska ymmärrän, mitä kuulokkeilla on haettu, en voisikaan paheksua ketään, joka pitää niiden äänestä – olkoon tämä epäsuora hyväksyntäni Heavys H1H:lle. Yhtään vähättelemättä kuulokkeiden äänekäs ja bassovoittoinen esitystapa miellyttäisi varmasti niitä, joilla ei ole kokemusta paremmista ja ääneltään tasapainoisemmista kuulokkeista. Laadukasta äänentoistoa arvostavat sen sijaan luultavasti inhoaisivat H1H:n värittynyttä ääntä.

Itsellenikin ongelmaksi muodostuu se, että värittynyt taajuustasapaino ja liikaa kumiseva keskibasso eivät sovi läheskään kaikenlaiselle musiikille. Tämä lienee kuitenkin väistämätöntä, kun kuulokkeet pyritään räätälöimään tiettyyn käyttötarkoitukseen ja tietylle kohdeyleisölle. Koska valmistaja ja Axel Grell ovat pistäneet oletettavasti tavallista enemmän paukkuja H1H:n tuunaukseen, sen taajuuskorjaaminen tuntuisi ajatuksena hölmöltä. Siten kuulokkeista saataisiin kuitenkin luultavasti sopivammat yleiskäyttöön, mikäli sille on tarvetta. Tulossa oleva puhelinsovellus voikin avata uusia ovia kuulokkeiden käyttöön.

Vaikka Heavys H1H sopiikin yllättävän hyvin hevityyliselle musiikille, se ei mielestäni tarjoa äänenlaatunsa osalta yleisesti ottaen mitään sellaista, mihin emme olisi aiemmin kuulokemarkkinoilla törmänneet. Itselleni kaikkein mielenkiintoisinta kuulokkeissa onkin niiden poikkeuksellinen monielementtitoteutus. Useiden elementtien hyödyntämisen potentiaalia over-ear-kuulokkeissa ei varmasti vielä täysin tunneta, joten Axel Grell tekee aidosti jotakin uutta. Drop-sivuston kanssa yhteistyönä pian julkaistavan OAE1-kuulokemallin perusteella vaikuttaisi siltä, että Grell aikoo panostaa lisää tällaisiin kuulokkeisiin. Jos herra ei ole kadottanut vuosikymmenten aikana täysin taitojaan, jokin hänen tulevista kuulokemalleistaan voi hyvinkin olla jättimenestys sen osalta, millainen tilavaikutelma kuulokkeilla on mahdollista saavuttaa. Tällöin myös Heavys H1H tultaisiin muistamaan eräänlaisena testialustana, vaikka se keksittiinkin suunnata hevimusiikin faneille.

Plussat ja miinukset:

+ Sopii pääpiirteittäin yllättävän hyvin hevityyliselle musiikille
+ Kuulostaa suurelta ja voimakkaalta jäljitellen melko onnistuneesti äänekästä live-keikka tunnelmaa
+ Diskantti toistuu ilmavasti ja on anteeksiantavaa musiikin terävyydelle ja virheille

+ Uniikki useamman elementin toteutus
+ Suuret ja mukavat korvapehmusteet
+ Jämäkkä rakenne
+ Hyvä akunkesto

– Värittynyt ääni ei sovi kaikenlaiselle musiikille tai edes kaikille hevigenreille
Keskibasso korostuu usein liikaa kuulostaen löysältä ja pehmeältä
– Aggressiiviset yläkeskitaajuudet tekevät toistosta paikoin turhan karkeaa
– Ärsyttävän lujaa toistuvat ilmoitusäänet

– Heikkotehoinen vastamelutoiminto
– Epäkäytännöllinen koko ja paino langattomiksi kuulokkeiksi

– Kuppien muovipinta jää pysyvästi likaisen ja öljyisen näköiseksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *