Kirjoittaja: Sword of Damocles

Sisältö:
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2024
- Valmistusmaa: Yhdysvallat
- Hinta: 999 USD / 1100–1150 € (julkaisutarjous 899 USD)
- Rakenne: Avoin, over-ear
- Dynaamiset 50 millimetrin elementit: LCP-kalvo (Liquid Crystal Polymer), N52-magneetit ja Atrium Damping System (ADS)
- Impedanssi: 80 Ohm
- Herkkyys: 103 dB/mW
- Paino: 480 ± 30 g (omat kuulokkeeni 517 g)
- Liitintyyppi: 2x 3,5 mm
- Kaapeli: Pituus 1,8 m / liitin 4-pin-XLR, 4,4 mm tai 6,35 mm
- Lisävarusteet: Kuljetuskotelo, kaapelipussukka, puhdistusliina, korvapehmusteiden kiinnittämistä helpottavat muovirenkaat, ohjelappuset ja puinen omistajakortti
- Elinikäinen elementtitakuu ensimmäiselle omistajalle
Arvostelukappaleen hankintapa: Itse ostettu tuote
ZMF:llä on tapana julkaista useimmista kuulokemalleistaan sekä avoin että suljettu versio, joten ei olekaan suurempi yllätys, että niin tapahtui myös Bokeh-mallille: vuonna 2023 julkaistu suljettu Bokeh (Kuulokenurkan arvostelu) sai vuoden 2024 lopulla kaverikseen avoimen Bokeh Openin. En varsinaisesti tarvitse uusia ZMF-kuulokkeita jo ennestään laajaan kokoelmaani, mutta jokin avoimessa Bokeh:issa veti puoleensa etenkin ulkonäöllisesti. Siispä päädyin tilaamaan sen 900 dollarin eli noin 1050 euron verolliseen julkaisuhintaan. Normaalisti kuulokkeet maksavat 1000 dollaria, mikä tekee niistä edelleen 100 dollaria suljettua varianttia edullisemmat, ja samalla ZMF:n edullisimman tuotteen.
ZMF valmistaa kuulokkeensa käsin tilauksesta Chicagon lähellä, joten niiden saapumista täytyy aina odotella vähintään pari kuukautta. Tällä kertaa odotusaika oli omalla kohdallani noin 10 viikkoa. Vuoden 2025 aikana valmistaja pyrkii kuitenkin painamaan niin sanottujen vakiokuulokkeidensa (vähemmän kustomointeja) valmistumisajan 1–3 viikkoon. Malttamattomat voivat myös tutkia eurooppalaisten jälleenmyyjien valikoimaa, josta löytyy jo nykyään tiettyjä ZMF-malleja kohtuullisen hyvin suoraan hyllystä. Tämän jutun kirjoitushetkellä Bokeh Openia saa myös eri näköisenä erikoisversiona.
Tuotepakkaus ja varustelu

Bokeh-malleille suunniteltu kuljetuskotelo sisältyy nykyään suoraan myyntihintaan ja se suojaa kuulokkeita postituksen aikana. Tämän lisäksi kotelon ympärille on aseteltu pahvinen suojus, joka kätkee sisäänsä erilaisia ohjeita ja vinkkejä.

Vaikka kotelon ensimmäinen avaamiskerta paljastikin kuulokkeiden ulkonäön upeaksi, positiivinen ensivaikutelma vaihtui tällä kertaa lievään pettymykseen. Yksi korvapehmusteista oli irronnut joko pakkaamisen tai kuljetuksen aikana, eikä toinenkaan roikkunut kiinni kuulokkeissa kuin vaivoin. Kuulokkeet tuoksuivat lisäksi voimakkaasti savulta. Mitä ihmettä ZMF?

Pehmusteiden kiinnittäminen luonnistuu itseni kaltaiselta ZMF-konkarilta, mutta Bokeh Openin ollessa valmistajan edullisin kuulokemalli sen voidaan olettaa päätyvän myös uusien asiakkaiden ostoskoriin. Tällöin kukaan tuskin olettaa ensimmäisenä joutuvansa kiinnittelemään pehmusteita, ja vaikkei se hankalampi toimenpide välttämättä olisikaan, ensivaikutelma voi joka tapauksessa jäädä heikoksi. ZMF onkin sanonut tutkivansa asiaa. Savuaromi puolestaan johtui laserilla leikatuista puuritilöistä, joista haju ei ollut ehtinyt hälventyä, koska siirtymä valmistuslinjastolta postitukseen oli poikkeuksellisen vauhdikas. Haju hälvenikin onneksi reilussa vuorokaudessa, mutta ehti kuitenkin levitä huoneilmaan ja ensimmäisten testailujen aikana myös hiuksiini. Hajuyliherkille yllätys olisi siis ollut varsin epämieluisa ja ennen kaikkea odottamaton.
Kuulokkeiden ja kuljetuskotelon lisäksi pakkaukseen sisältyy valmistajalle tyypillinen punottu kaapeli (pituus 1,8 m), jonka liitin on valittavissa ostovaiheessa. Päädyin itse 4,4 millimetrin balansoituun liittimeen, jolloin kaapelin kangassukitus on mustan sijaan hieman mielenkiintoisemman värinen. En ole aivan varma, miksi juuri kyseinen kaapeli poikkeaa ulkonäöltään muista, mutta kuulokkeisiin se kiinnittyy joka tapauksessa kahdella 3,5 millimetrin liittimellä. Tämä tekee Bokeh-malleista hieman helppokäyttöisempiä muiden ZMF-mallien mini-XLR-liittimiin verrattuna. Kuulokkeisiin sopivat lisäksi samat kaapelit kuin vaikkapa Hifimaneihin. Paremman kaapelin hankkimiselle en tosin näe juurikaan tarvetta, vaan ZMF:n vakiokaapeli on käytännöllinen.


Uudenlaisena lisävarusteena kuulokkeiden ostaja saa muoviset renkaat (saapuvat kirjekuoressa, joten käyttö vapaaehtoista), joiden olisi pehmusteiden sisäpuolelle asennettuna tarkoitus helpottaa niiden kiinnittämistä kuulokkeisiin. Tällöin renkaat ikään kuin leventävät pehmusteen reunusta, jolloin sen venyttäminen elementin puisen kehyksen ympärille helpottuu. Itse kiinnitän kuitenkin pehmusteet ZMF:n kuulokkeisiin eri tavalla, joten se hoituu noin puolet nopeammin ilman näitä renkaita. Monet muut ovat sen sijaan ottaneet lisävarusteen hyvin vastaan, joten pidän sitä valmistajalta järkevänä vastaantulona sen jälkeen, miten hankalaa pehmusteet oli saada venytettyä kiinni suljettuun Bokeh-versioon.
Rakenne ja käyttömukavuus

Pidän violetista, joten Bokeh Openin Nocturne-versio on kuin tehty itselleni. Toisena värivaihtoehtona julkaisuhetkellä olisi ollut tarjolla punertava Emberstone-versio. Molemmissa kuppien pieniä luita muistuttavat ritilät on tehty muista ZMF-malleista poiketen ensimmäistä kertaa puusta. Kuppien materiaalina toimii puolestaan mielenkiintoisesti värjätty vaneri, joka voi äkkiseltään kuulostaa halvalta materiaalilta, ellei sen tietäisi olevan SpectraPly-merkkistä premium-vaneria. Tavallista puuta ZMF saisikin luultavasti ostettua halvemmalla, joten Bokeh Openiin on haettu tarkoituksella tietynlaista ulkonäköä. Nocturne-versiossa kupit ovat harmaat ja niiden ritilät violettia purpleheart-puuta. Ritilöiden taakse on vielä asennettu tummansininen kangas tuomaan hieman lisää kontrastia kokonaisuuteen. Valmistaja vaikuttaisi ylipäätään olevan Bokeh Openin kanssa aiempaa kokeellisempi, sillä ritilöiden kuvioinnista on jo ehditty näkemään useita erilaisia versioita.

Muutoin kuulokkeet vastaavat rakenteeltaan suljettua Bokeh-versiota. Sanka on siis hintavampiin ZMF-malleihin nähden sirompi ja modernimpi. Kupit eivät myöskään enää pyöri 360 astetta ympäri, vaan pysähtyvät noin 180 asteen kohdalle esimerkiksi vaakatasoon pöydälle asettaessa. Nykyään pääpannan lampaannahkaosat voitaisiin vaihtaa korvapehmusteiden tapaan mokkakankaaseen, joten Bokeh Open sopii myös niille, jotka haluavat vältellä eläinperäisten tuotteiden käyttämistä. Näin tilanne on aina valmistajan kohdalla ollutkin, mutta suljetun Bokeh:in julkaisuhetkellä mokkavaihtoehto puuttui vielä listalta.


Bokeh Open painaa noin puoli kiloa, joten se ei missään nimessä ole kevyt, muttei myöskään häiritsevän painava. Hyvin pehmustetun pannan ja muotoiltujen korvapehmusteiden ansiosta kuulokkeet istuvat päähäni kuin sopiva päähine, jonka läsnäoloa ei juurikaan huomaa, mutta joka ei myöskään putoa päätä heiluttaessa. Uusittua rakennetta käytetään toistaiseksi vain ZMF:n edullisimmissa kuulokemalleissa, mutta se päihittää mielestäni laatuvaikutelmassa kalliimmat mallit. Sanka näyttää esimerkiksi aiempaa modernimmalta, eivätkä pannan nahkakuoren päädyt enää repsota avonaisina ja viimeistelemättöminä.

ZMF tarjoaa perinteiseen tapaan Bokeh Openille useita erilaisia korvapehmustevaihtoehtoja, joilla voidaan hienosäätää sekä käyttömukavuutta että äänenlaatua. Oletuspehmusteet ovat tällä kertaa hybridi-malliset eli ne on päällystetty osin nahalla ja mokkakankaalla. Elementin päältä löytyy lisäksi osittain rei’itetty titaaniverkko, jolla rajoitetaan diskantin määrää. Tämä olisi vaihdettavissa umpinaiseen varianttiin tai irrotettavissa kokonaan. Itseasiassa myös aiemmin mainitsemani pehmusteiden kiinnittämistä mahdollisesti helpottavat muovirenkaat vaikuttavat jonkin verran Bokeh Openin taajuusvasteeseen, joten kuulokkeiden äänen muokkaamismahdollisuudet ovat entistä monipuolisemmat. Itse jätin tällä kertaa 120 dollaria maksavan tuunauskitin ostamatta, koska ZMF on tehnyt oletusvalinnat suljettua Bokeh:ia huolellisemmin. Toisaalta omistin jo ennestään umpinaiset titaaniverkot, joita lopulta päädyin käyttämään pysyvämmin rei’itettyjen verkkojen sijaan.

Äänenlaatu
Bokeh Openissa ääntä tuottavat samat 50 millimetriset LCP-elementit (Liquid Crystal Polymer), joita käytetään myös suljetussa kuulokemallissa. Elementin takapuolelle on asennettu Atrium Damping System (ADS) -niminen takavaimennussysteemi eli yksinkertaisesti ilmaistuna kyseiselle elementtityypille ja kuppirakenteelle optimoitua vaahtomateriaalia.

Impedanssimittaukset ja vahvistustarve


ZMF mainitsee kuulokkeidensa nimellisimpedanssiksi 80 ohmia, mutta todellisuudessa impedanssivaste on epätasaisuuksiltaan jokseenkin omaperäinen. Dynaamisille elementeille tyypillisesti impedanssi nousee bassotaajuuksilla hieman ylöspäin – Bokeh Openin tapauksessa reiluun 100 ohmiin. Vastaavanlainen nousu tapahtuu myös 2 kilohertsin paikkeilla. Näillä ei kuitenkaan onneksi ole suurempaa vaikutusta ääneen, vaikka kuulokkeita kuunneltaisiinkin vahvistimella, jonka lähtöimpedanssi on korkea. Testaamani 120 ohmin lähtöimpedanssi voimisti bassoa ja 2,3 kilohertsin seutua vain 0,75 desibeliä verrattuna alle 1 ohmin lähtöimpedanssiin. Elementtien vaimennuskerroin toki heikkeni, joten toisto muuttui joka tapauksessa hieman tyylillisesti. Bokeh Openin elementit ovat suurehkon herkkyytensä (103 dB/mW) myötä suhteellisen helposti toistettavat jo pienitehoisilla mobiililaitteilla, mitä ZMF vaikuttaakin tavoitelleen.
Taajuusvastemittaukset
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja KB501X-mallisilla silikonikorvilla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä ja vastaisi tasapainoisia kaiuttimia hyvin akustoidussa huoneessa. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. Bokeh Openin taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa Squiglink-vertailutyökalun avulla.
Hybridi-pehmusteet ja Vented Mesh (oletuskonfiguraatio):

Muovirenkaat asennettuna pehmusteiden sisälle:

Hybridipehmusteet ja Solid Mesh (+muovirenkaat=oma suosikkini):

Huom. käyttämäni umpinaiset verkot ovat vanhaa Bopp Mesh -mallia vuodelta 2020, mutta nykyään valmistettavat titaaniverkot vaikuttavat ylätaajuuksiin hyvin vastaavasti ollen samalla materiaaliltaan käytännöllisemmät.
Havaintoja äänestä
Bokeh Open on omalla mittapuullani ZMF:n neutraalein ja muutaman diskanttikorostuman vuoksi myös kirkkain kuuloke. Esitystapa ei siis nojaa monien muiden ZMF-mallien tapaan alataajuuksien lämpöisyyteen ja ensisijaisesti rasittamattomaan kuuntelukokemukseen, vaan tarjolla on varsin lineaarista ääntä huomiota herättävällä diskantilla höystettynä. Mieleeni tulee eräänlainen välimuoto Meze Audion 109 Pro:sta ja 105 AER:ista (testasin kuulokkeita AVplus-lehdessä), joskin Bokeh Openin basso toistuu kontrolloidummin, joten en varsinaisesti kutsuisi sen ääntä Meze-mallien tapaan V-tyyliseksi. Yhtäläisyyksiä löytyy kuitenkin notkolle jäävältä 1,5 kilohertsin seudulta sekä aavistuksen räiskyviltä diskanttitaajuuksilta.
Kunhan kuuntelulaitteistoa ei ole valittu saman tyylisuunnan mukaiseksi, Bokeh Open kuulostaa parhaimmillaan hauskalla tavalla energiseltä. Etualalle nousevat korostumat 3–6 kilohertsin välillä ja 13 kilohertsin seudulla onnistuvat luomaan vaikutelman, että soittimia soitetaan nopeasti ja innostuneesti. Toistossa on aina räväkkä ote. Esimerkiksi Rumpujen iskuäänissä on kunnolla voimaa ja lautaset räiskähtävät ilmavasti. Samalla basson määrä riittää tuomaan toistoon riittävästi syvyyttä, joten koen esitystavan ennen kaikkea dynaamiseksi. Myös kaikenlaiset pienemmät yksityiskohdat erottuvat musiikista helposti.
Korostuneesta diskantistaan huolimatta Bokeh Open ei onneksi ylitä rajaa, jolla kirkkaus alkaisi ärsyttää minua, vaan kuulokkeet onnistuvat löytämään mielenkiintoisen tasapainon räiskyvyyden ja rentouden välillä. Liiallinen terävyys jää siis puuttumaan. Tähän vaikuttaa nähdäkseni se, ettei 10 kilohertsin yläpuolisko korostu vielä 11–12 kilohertsin kohdalla, vaan vasta hieman myöhemmin 13–14 kilohertsin paikkeilla. Jos joku ei kuitenkaan pidä huomiota herättävästä diskantista tai on sille kuuloaistin puolesta herkkä, Bokeh Open voi kuulostaa jokseenkin rasittavalta. Huomaan itsekin pitäväni äänenvoimakkuuden melko maltillisena, mihin tuunaus soveltuu paremmin kuin lujaan kuunteluun. Äänessä on myös ajoittain korostunutta sibilanssia suhahtelun muodossa. Persoonalliset ylätaajuudet ovatkin sekä tärkeä osa kuulokkeiden viehätystä että samalla myös suurin yksittäinen moitteeni.

Muiden taajuusalueiden osalta Bokeh Open on tuunattu siinä määrin neutraaliksi, ettei kuulokkeissa ole paljoa mainittavaa, jos ei lasketa sitä, että yleensä ZMF:n kuulokkeissa alakeskitaajuudet toistuvat täyteläisemmin. Bokeh Open ei varsinaisesti olekaan lämminääninen kuuloke etenkään, kun korostuneet ylätaajuudet tekevät pikemminkin esimerkiksi laulusuorituksista hieman ohuen kuuloiset. Läsnäolevuutta niissä kuitenkin piisaa energisen preesensalueen myötä.
Monien nykykuulokkeiden tapaan 1,5 kilohertsin ympäristö toistuu Bokeh Openissa rauhoitetusti, muttei yhtä notkolla kuin esimerkiksi monissa Hifimanin kuulokkeissa. Omaan makuuni piirre tuokin Bokeh Openin äänikuvaan juuri sopivasti tilavuuden tuntua ilman, että ääni pehmenisi liikaa. Kokonaisuutena on kuitenkin todettava, että keskitaajuudet pysyttelevät hieman etäämmällä sen sijaan, että huomio kiinnittyisi ääniskaalan alkupuoliskoon. Toisin sanoen ylemmät taajuudet ja ikään kuin terävämpi osa äänestä nousee enemmän esiin kokonaisuudessa.
Kuulokkeiden basso ei varsinaisesti herätä huomiota rotevuudellaan, mutta toisto on nopean potkivaa ja siten innostavaa. Yleensä energinen preesensalue tukee myös bassontoistoa, mikä toteutuu niin ikään Bokeh Openin kohdalla. Räväkkä diskantti ja tiukka basso sopivat tyylillisesti hyvin yhteen. Muoviset adapterirenkaat pehmusteiden sisälle lisäämällä alataajuuksien tasoa saadaan mielenkiintoisesti nostettua kauttaaltaan 1,5 desibelillä, jolloin alabasso nousee jo lähes Harmanin käyrän tasolle. Tämän jälkeen toisto onkin heti tukevampaa, joskin samalla diskantin osalta entistä kirkkaampaa. Itse pidän lopputulosta liian kirkkaana ja V-tyylisenä, mutta pienellä taajuuskorjauksella saisin sen toimimaan.

Kuulokkeiden äänikuvan koen puolestaan siten, ettei ääni vaikuta syntyvän kuulokkeiden sisällä, vaan se soi ikään kuin tyhjyydessä, jonne voin ohjata katseeni. Syvyysvaikutelma onkin onnistunut ja kuulokkeet ohjaavat huomioni tavallaan enemmän eteenpäin kuin sivulle. Jokainen instrumentti ja musiikin osa-alue soi miellyttävän tarkasti omalla paikallaan. Bokeh Openilla on kyky imaista mukaansa, mistä ZMF:lle täytyy mielestäni yleisesti ottaen antaa tunnustusta. Se tuunaa värittyneitä kuulokkeita, mutta jokaisessa niistä on tietynlainen toimiva idea, kunhan odotuksiin ei sisälly täysin neutraalia ääntä. Suljettu Bokeh-malli kuulostaa täysin erilaiselta tukevine alataajuuksineen ja rentoine ylätaajuuksineen. Sen yläkeskitaajuudet toistuvat myös avointa mallia pehmeämmin ja rennommin. Kaksikko ei siis mielestäni juurikaan muistuta toisiaan, vaikka elementit ovatkin samanlaiset. Paremmuuskin on pitkälti makuasia, vaikka itse suosinkin avointa mallia.
Tasapainoisempaa ääntä etuvaimennusta lisäämällä
Bokeh Openin diskanttipainotteisessa äänessä on oma viehätyksensä, mutta itse päädyin lopulta vaihtamaan osittain rei’itetyt etuvaimennusverkot umpinaiseen malliin. Näin pääsin eroon suurehkosta preesensalueen diskanttikorostumasta, jolloin toisto tasapainottui entistä neutraalimmaksi. Vaikutus on toki täysin yksilöllinen. Vaikken itse yleensä häiriinnykään pahemmin 5–6 kilohertsin korostuneisuudesta, Bokeh Openin ylätaajuudet herättävät välillä epäluonnollisen paljon huomiota. Umpinaisilla verkoilla näin ei kuitenkaan enää tapahdu.

Muokkauksen harmillisena sivuvaikutuksena diskantti vaimenee myös 6–10 kilohertsin välillä, mille ei varsinaisesti olisi tarvetta. Osa luultavasti kokisi ylätaajuudet nyt turhankin rauhallisiksi, miksi ymmärränkin ZMF:n päätöksen valita osittain rei’itetyt verkot oletusvaihtoehdoksi. Kun pehmusteiden sisään lisätään kuitenkin muoviset adapterirenkaat, diskantista tulee jälleen kirkkaampaa ja tasaisempaa. Kun huomioidaan samalla renkaiden aikaansaama alataajuuksien voimistuminen, Bokeh Open kuulostaa erittäin miellyttävältä. Esitystapaan tulee ripaus lämpöä, enkä enää havaitse diskantissa suurempia korostumia tai vaimentumia.
Erilaiset korvapehmusteversiot tarjoaisivat vielä lisää säätövaihtoehtoja, mutta valitsemallani konfiguraatiolla äänenlaadullinen muutos on jo omaan makuuni erittäin onnistunut. Näin pidän Bokeh Openia erinomaisena kuulokkeena, koska saan ZMF:n hienon ulkoasun yhdistettynä erinomaisen tasapainoiseen toistoon, joka sopii kaikenlaiselle musiikille. Kuulokkeet tuntuisivat jopa melko suoraviivaiselta päivitysvaihtoehdolta neutraalista äänestään tunnetulle Sennheiser HD 600:lle.

Sopivat laitevalinnat
Bokeh Open kuulostaa mielestäni kirkkaan diskanttinsa vuoksi sopivimmalta vahvistimilla, jotka rentouttavat hieman ylätaajuuksia ja tukevoittavat alataajuuksia. Esimerkiksi Cayin HA-3A-putkivahvistin siirtää huomiota hieman pois diskantista keskitaajuuksia kohti. Myös Ferrum Audio OOR tasapainottaa Bokeh Openin esitystapaa neutraaleihin laitteisiin verrattuna, joskaan se ei edelleenkään poista kuulokkeiden diskanttikorostumia. Siinä missä muut ZMF:n kuulokkeet, kuten Aeolus tai Atrium saattavat kuulostaa samoilla ”ääntä lämmittävillä” vahvistimilla joidenkin makuun jopa turhankin täyteläisiltä, Bokeh Open tarjoaa edelleen melko neutraalin kokemuksen. Täten se sopiikin mielestäni hyvin vaikkapa juuri putkivahvistimille, mitä tukee myös kuulokkeiden 80–100 ohmin impedanssi.
Umpinaisten etuvaimennusverkkojen kanssa Bokeh Openia voidaan puolestaan kuunnella monipuolisemmin lähes millä tahansa vahvistimella, koska diskantti ei vaadi enää samaan tapaan tasapainottamista. Olen tykästynyt esimerkiksi Topping Centaurus & Gold Note HP-10 -yhdistelmään, joka tekee kuulokkeiden äänikuvasta miellyttävän aidon ja erotellun. Toisessa ääripäässä Fiio:n pieni Snowsky Retro Nano (hinta noin 65 €) toistaa ZMF:n kuulokkeita oikein kelvollisesti balansoidun liittimensä kautta. Edullisesta hinnastaan huolimatta Retro Nano sisältää myös Qudelix 5K:n tapaisen parametrisen taajuuskorjaimen.

Vertailu: ZMF Bokeh Open vs. Focal Hadenys
Hinnat: 1100–1150 € (riippuu dollarin kurssista) vs. 700 €

Siro ja kevyt Focal Hadenys on mielestäni 700 eurolla mainio yleiskuuloke, jonka äänestä löytyy niin bassoa, selkeyttä kuin rasittamattomuuttakin. Joillekin kapea pääpanta voi tuntua hieman kovalta, mutta omaan päähäni Hadenys istuu mukavasti. Se ei myöskään vaadi juurikaan vahvistustehoa, joten käyttö on helppoa.
ZMF:n Bokeh Open painaa yli 200 grammaa enemmän ollen myös selvästi suurempi. Käyttötarkoitukseltaan se kuitenkin muistuttaa hieman Focal-mallia, koska vahvistustarve on niin ikään matala ja ulkoasukin muuta ZMF-mallistoa sirompi. Tuotepakkaukseen sisältyy vieläpä Hadenysin tapaan kuljetuskotelo, joten voisiko kuulokkeiden kanssa jopa reissata? Käyttömukavuudeltaan Bokeh Open on korkeampaa painoaan lukuun ottamatta oikein vertailukelpoinen, ellei jopa paksummin pehmustetun pääpantansa myötä hieman parempikin. Monille 400 euron hintaerotus Hadenysiin nähden voisi myös olla perusteltavissa puuosilla, käsityöllä ja monipuolisella muunneltavuudella.
Vaikka Hadenys onkin matalamman alle 30 ohmin impedanssinsa myötä kaksikosta helpommin toistettava, pidän Bokeh Openin 80 ohmin impedanssia käytännöllisempänä kotiolosuhteissa. Kuulokkeita voidaan toistaa monipuolisemmin erilaisilla vahvistimilla ilman, että taustakohina puskee yhtä herkästi läpi. Hadenys on niin herkkä, että sitä on suositelluinta kuunnella hyvin mittautuvilla laitteilla tai vaihtoehtoisesti teholukemiltaan maltillisemmilla vahvistimilla, joiden vahvistuskerroin ei ole yliampuvan korkea.
Äänenlaadussa eroja ZMF-mallin hyväksi

Oletusasetuksillaan Bokeh Open kuulostaa alataajuuksiltaan neutraalimmalta ja diskantiltaan kirkkaammalta kuin Focal Hadenys, joten koin vertailun järkevämmäksi huomioimalla ZMF-mallin kanssa omat hienosäätöni. Bokeh Openin ääni on ylipäätään tarkoitettu muunneltavaksi, joten miksipä en niin tekisi? Vertailutilanteessa elementtien eteen oli siis asennettu umpinaiset verkot ja pehmusteiden sisään muoviset adapterirenkaat.
Tämän jälkeen kaksikko eroaa eniten keskitaajuuksien energiatasoltaan. Bokeh toistaa 1–2 kilohertsin välin rauhallisemmin, joten vokalisti pysyttelee kauempana äänikuvassa ja esitystapa on muutoinkin Hadenysiin verrattuna avarampi, joskin myös rennompi. Hadenys kohdistaa huomioni lähempänä toistuvaan vokalistiin ja toiston yleiseen särmikkyyteen. Samalla se toistaa alakeskitaajuudet kevyemmin, joten esitystapa on Bokeh Openiin nähden ohuempi ja toisaalta myös alemman diskantin osalta hieman karkeampi. Hadenys onkin kaksikosta selkeämmän ja energisemmän kuuloinen, kun taas Bokeh Open ilman diskanttikorostumiaan kuulostaa lämpöisemmältä ja äänenväriltään hieman helpommin samaistuttavalta – Focalin uudet kuulokemallit tuovat 3–4 kilohertsin välin esiin aavistuksen aggressiivisesti.
Bokeh Open on mielestäni suurin parannus Hadenysiin nähden äänikuvansa osalta, sillä se kuulostaa kirjaimellisesti suuremmalta kuulokkeelta. ZMF-mallin äänessä on enemmän syvyyttä ja toisto avautuu ylipäätään vaikuttavammin ympärilleni. Minun on helpompaa tarkkailla äänikuvassa ”tapahtuvia” asioita, kun taas Hadenys toistaa ääntä pitkälti pääni sisällä välttäen toki Sennheiser HD 600-sarjan tapaisen kolmen pisteen äänikuvan (ääni soi kärjistettynä vain suoraan edessä ja sivuilla). Kaksikon ero johtunee erilaisesta tuunauksesta, mutta osin myös Bokehin suuremmista korvapehmusteista.
Molemmat kuulokkeet toistavat avoin kuppirakenne huomioiden erinomaisesti alabassoa, eikä laadussakaan ole suurempaa eroa. Bokeh Openin lineaarisemmin toistama 200–600 hertsin väli tekee äänestä hieman tukevampaa, joten soittimissa on painavampi runko ja vokalistin äänessä enemmän lämpöä. Hadenys puolestaan pitää basson ja keskitaajuudet enemmän erillään toisistaan. Ääni jää hitusen ohuemmaksi ja omaan makuuni vähemmän miellyttäväksi, mutta piirteellä on positiivinen vaikutus toiston selkeyteen. Hadenys luo myös tietyllä tapaa suuremman kontrastin ala- ja ylätaajuuksien välille ja jyskyttää alabassoa aavistuksen irtonaisemmin, joten Harman-tyylisellä notkahduksella on kiistatta omat etunsa.
Bokeh Openille tekemieni hienosäätöjen jälkeen se toistaa diskanttia jopa hieman tasaisemmin kuin rasittamattomana pitämäni Hadenys. Samalla ZMF-mallin ääni on ilmavampaa, millä lienee oma positiivinen vaikutuksensa äänikuvan avoimuuteen. Hadenys puolestaan kuulostaa 6–8 kilohertsin välillä elävämmältä, mistä on myös aika ajoin hyötyä etenkin, kun toisto ei ole varsinaisesti terävää.
Yhteenvetona pidän molemmista kuulokkeista suosien hienoisesti Bokeh Openia – ainakin omilla hienosäädöilläni. ZMF-mallin äänikuva nappaa paremmin mukaansa ja keskitaajuuksien sävy on hieman Focal-mallia luonnollisempi. Pidän myös Bokeh Openin diskantin ilmavuudesta, koska Hadenys kuulostaa aavistuksen tummalta, mikä korostaa entisestään sen pienempää äänikuvaa. Makuasiat huomioiden en välttämättä sanoisi äänenlaadullista parannusta 400 euron arvoiseksi, mutta Bokeh Open perustelee korkeampaa hintaansa muinkin keinoin. Hadenysin puolestaan saa välillä alennusmyyntien aikaan noin 500 eurolla, joten useimmille se olisi edelleen järkevämpi hankinta. Koska Focal-malli toistaa myös keskitaajuudet hieman selkeämmin ja energisemmin, väittäisin sitä paremmaksi ja turvallisemmaksi yleiskuulokkeeksi sellaisille, jotka eivät vielä täysin tunne kuulokemakuaan. Modernin tuunauksen ansiosta molemmat kuulokemallit sopivat silti monipuolisesti kaikenlaiselle musiikille.
Yhteenveto
Bokeh Open on mielestäni ZMF:ltä onnistunut kuulokejulkaisu. Siinä missä valmistajan muut mallit kuulostavat enemmän tai vähemmän lämpöisiltä ja rennoilta, Bokeh Open on neutraalimpi ja diskantiltaan ärhäkämpi – kaivattua vaihtelua, ellei jopa irtiotto aiempaan mallistoon nähden. Pidän myös noin 1100 euron hintaa sopivana etenkin, kun kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat yhtä laadukkaalta kuin hintavammat ZMF:t. Käyttömukavuudessakaan ei ole huomauttamista, minkä lisäksi ostaja saa kattavan varustelun ja pystyy halutessaan muuntelemaan monipuolisesti sekä pehmustemateriaaleja että äänenlaatua. Koska diskantti kuulostaa oletuksena omaan makuuni jokseenkin villiltä, säätömahdollisuuksista olikin aidosti hyötyä.
Sellaisenaan en siis uskalla suositella kuulokkeita kirkasta diskanttia vieroksuville kuuntelijoille, vaan taajuusvaste saattaa vaatia pientä tasapainottamista. Muutoin en keksi Bokeh Openista suurempaa huomauttamista, sillä negatiivinen ensivaikutelmani tuotepakkaus avatessa saattoivat aivan hyvin olla puhdas yksittäistapaus. Halvemmallakin saa hyviä kuulokkeita, mutta Bokeh Openista voi olla ylpeä myös hintavampiin malleihin verrattuna, eikä se lopulta maksa nykymittapuulla aivan älyttömästi totisempien harrastajien näkökulmasta. Sanoisin jopa kuulokkeita niin onnistuneiksi, että monet muut ZMF-mallit tuntuvat nyt hieman ylihinnoitelluilta. Tämä on toisaalta positiivinen merkki siitä, ettei valmistaja tee tarkoituksella edullisemmista malleistaan huonompia. Bokeh Open pääsee lopulta kunniaseinälleni, jossa se korvaa omassa hintaluokassaan ZMF:n hintavammat Auteur-mallit.

Plussat ja miinukset:
+ Muita ZMF-malleja neutraalimpi ääni
+ Toiston energisyys ja selkeys
+ Laaja muunneltavuus
+ Hyvä käyttömukavuus
+ Hieno ulkonäkö ja laadukas rakenne
+ Ei tarvitse tehokasta vahvistinta, mutta sopii esim. putkilaitteille
+ Kattava varustelu
+ Elinikäinen elementtitakuu
-/+ Korvapehmusteiden kiinnittäminen on edelleen haastavaa, mutta mukana toimitettavat adapterirenkaat saattavat tehdä siitä helpompaa
– Diskanttikorostumat voivat olla joillekin oletuksena liikaa
– Kuulokkeet saapuivat toinen korvapehmuste irronneena
– Voimakas savun haju paketti avatessa