Arvostelu: Abyss AB1266 Phi TC

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2019
  • Valmistusmaa: Yhdysvallat
  • Hinta: 6800 €
  • Rakenne: Avoin, “over-ear”
  • Planaarielementti: 66 mm
  • Impedanssi: 50 ohm
  • Herkkyys: 88 dB/mW
  • Paino: 640 g ilman piuhaa
  • Liitintyyppi: 2 x 3-pin-mini-XLR
  • Kaapeli: 2,4 metrinen kaapeli 4-pin-XLR-liittimellä ja 6,35 mm:n adapteripiuhalla (pituus 30 cm)
  • Valmistaja myy kuulokkeita kahdella varustelutasolla. Arvostelemani perusversion ainoa varsinainen lisävaruste on kankainen pussukka. 10 000 euroa maksavan complete-version mukana tulee puinen laatikko, nahkainen laukku ja kalliimpi kaapeli.

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Tällä kertaa käsittelyssäni oleva Abyss AB1266 Phi TC saattaa näyttää Kuulokenurkan lukijoille nopealla vilkaisulla tutulta, sillä se on ulkonäöltään ja rakenteeltaan hyvin vastaava kuin hiljattain arvostelemani AB-1266 Phi -kuulokemalli (julkaistu vuonna 2017). Pintaa syvemmältä vuonna 2019 julkaistu TC-malli on kuitenkin eri kuuloke, koska siinä uudet planaarielementit Phi-malliin sekä vuonna 2018 julkaistuun CC-malliin verrattuna. Käynkin tässä jutussa pidemmittä puheitta läpi, millaisia muutoksia TC-malli tuo AB-1266-sarjaan, ja mitä se ylipäätään tarjoaa hurjaan 6800 euron hintaansa.

Tuotepakkaus ja varustelu

AB1266 Phi TC:n pakkauksen sisältö.

Kuulokkeiden edullisemman perusversion varustelu on odotetun suppea, kuten myös AB-1266-sarjan aiempien mallien kohdalla. Mitään hyödyllistä pahvisesta pakkauksesta ei löydy, mutta turhana sälänä mukaan on sujautettu plektra ja luottokorttia muistuttava lätkä, jossa on kuulokkeiden sarjanumero. Tämä sarjanumero löytyy myös kuulokkeista, joten mitään varsinasta virkaa kortilla ei ole esimerkiksi takuuta ajatellen. Mukana tuleva käyttöohje on pikemminkin suppea pikaohje, joten kuulokkeiden käyttöön kannattaa perehtyä vaikkapa valmistajan Youtube-kanavan avustuksella.

AB1266 Phi TC:n mukana ei tule enää puista laatikkoa, joka kuului vielä pari vuotta vanhemmassa Phi-mallissa myös niukimmin varusteltuun myyntiversioon. Eniten jään kaipaamaan kunnollista laukkua, johon kuulokkeet saisi helposti suojaan kuuntelun jälkeen. Pehmeä suojapussukka on sinänsä laadukas, mutta näin kalliita kuulokkeita kuljettaisi ja säilyttäisi mieluiten paremmin suojattuna. Hulppeat 10 000 euroa maksavaan täyspakkaukseen sisältyisi hieno nahkalaukku, puulaatikko ja Superconductor-kuulokekaapeli, joka maksaa erikseen ostettuna 3000–7000 euroa pituudesta riippuen. Perusversion mukana tuleva XLR-kaapeli on 2,5 metriä pitkä ja siihen kuuluu noin 30 sentin mittainen 6,35 millimetrin adapteri.

Rakenteen laatu ja käyttömukavuus

AB-1266-sarjan erikoinen rakenne eroaa täysin tavanomaisista kuulokkeista, koska kiinteä sanka ei purista korvapehmusteita laisinkaan käyttäjän päätä vasten. Myös kuulokkeiden oikeaoppiseen käyttämiseen liittyy omat niksinsä, joita olen kuvannut tarkemmin aiemmassa AB-1266 Phi-mallin arvostelussa. Tällä kertaa käsittelenkin vain sitä, miten uudempi TC-malli eroaa edeltäjästään.

Phi TC (vasemmalla) ja Phi näyttävät pikaisella vilkaisulla lähes samanlaisilta. Myös kuulokkeiden kaapelit ovat vastaavat sillä erotuksella, että TC:n kaapeli tuntuu hieman notkeammalta.

Uusi maalipinta:

Päällisin puolin TC näyttää hyvin pitkälti samalta kuin Phi sillä erotuksella, että maalipinnalle on tehty keraaminen käsittely, jonka tulisi lisätä kulutuskestävyyttä. Keraaminen maalipinta ei itseasiassa ole AB-1266-sarjassa täysin uusi asia, koska se löytyy myös Phi:n ja TC:n välissä julkaistusta CC-mallista (Ceramic Coating). Tämä tulikin tarpeeseen, koska Phi-mallin maalipinnasta irtoaa helposti pieniä paloja.

Phi TC on väritykseltään vaaleampi kuin Phi. Kuvassa näkyy myös TC:n keskiosastaan selvästi leveämpi pääpanta.

Pääpanta:

Kuulokkeiden pääpanta kiinnittyy paikoilleen kumisilla O-renkailla, kuten muissakin AB-1266-sarjan tuotteissa. Uusi panta on aiempaa leveämpi ja paremmin pehmustettu. O-renkaita ei myöskään ole enää ommeltu pannan sisään vaan kiinnitys on hoidettu ruuveilla. Näin kuulokkeiden omistaja voi halutessaan vaihtaa renkaat uusiin, kun ne löystyvät. Myös erilaisen elastisuuden omaavien renkaiden kokeileminen olisi mahdollista. Phi-mallin arvostelussa mainitsinkin nahkaosan maksavan varaosana käsittämättömät 350 euroa. Panta sopii toisaalta hienon ulkonäkönsä ansiosta hyvin 7000 euron kuulokkeisiin, ja se vaikuttaa niin laadukkaalta, että se saattaa hyvinkin kestää käyttöä 10 vuotta.

Käyttömukavuuteen en havaitse uudella pannalla olevan suurempaa vaikutusta. Alussa koin TC:n pehmusteen jopa epämukavammaksi kuin Phi:ssä, mutta kumirenkaiden hieman löystyttyä mukavuus on nykyään suurin piirtein samalla tasolla tai aavistuksen parempi.

Nahkapanta on todella laadukas.

Korvapehmusteet:

TC:n uudet korvapehmusteet (käytössä myös CC-mallissa) ovat pari milliä aiempaa paksummat ja ulkoreunojen nahka on rei’itettyä. Koska korvapehmusteita ei ole tarkoitus puristaa päätä vasten, uudistus ei vaikuta käyttömukavuuteen ollenkaan. Kiinnitysmekanismi on edelleen toteutettu magneeteilla, joten pehmusteet voidaan säätää eri asentoihin.

Phi TC:n korvapehmuste kuvassa vasemmalla.

Muut ulkonäölliset erot:

Kuppien vaahdotetun alumiinin rakenne on muuttunut hieman TC-mallissa. Se ei ole enää yhtä hienojakoista kuin Phi:ssä, mutta huokoset ovat isompia. Kupit ovat täten hieman aiempaa avoimemmat. Jos Phi:n rakenteeseen asennettaisiin TC:n elementit ja pehmusteet, ei lopputulos olisi välttämättä täysin identtinen. Todennäköisesti erot äänessä jäisivät kuitenkin todella pieniksi.

Vasemalla näkyvän TC-mallin alumiinivaahto on väljempää.

TC:n täysin uudet planaarielementit ovat tärkein ja eniten ääneen vaikuttava uudistus AB-1266-sarjassa. Uusissa elementeissä kalvo on valmistettu läpikuultavasta materiaalista, kun taas Phi:n alumiinifoliolta näyttävästä kalvosta ei näe juurikaan läpi.

TC:n läpikuultava elementti vasemmalla.

TC:n ulkonäköä on lisäksi piristetty erilaisilla kaiverruksilla. Sangan yläosan sisäpintaan on lisätty koristekaiverrus ja sangan sivuille valmistusmaa sekä valmistajan logo – kivoja pieniä yksityiskohtia.

TC:n rakenteeseen on lisätty useita pieniä kaiverruksia.

Kuvailemiani uudistuksia lukuun ottamatta molempien AB-1266-mallien rakenne on toiminnoiltaan samanlainen. AB1266 Phi TC ei ole perinteisessä mielessä kaunis kuuloke, kuten esimerkiksi Meze Audion tai ZMF:n tuotteet, mutta “äijämäisyydessä” on jotakin kiehtovaa. Materiaalit ja viimeistely ovat myös virheettömällä tasolla, minkä lisäksi AB1266 Phi TC on todennäköisesti markkinoiden kestävin high-end-kuuloke. Jos se tiputettaisiin lattialle, tulisi olla huolissaan enemmän lattian kunnosta kuin kuulokkeista itsestään.

Jos Abyss lisäisi kuulokkeisiinsa hienomman ja käytettävyydeltään paremman kaapelin, olisi kokonaisuus lähes täydellinen. Complete-pakettiin kuuluva Superconductor-kaapeli vaikuttaa katsomieni videoiden perusteella harmillisesti vieläkin jäykemmältä ja painavammalta kuin edullisempi peruskaapeli.

Koska kuulokkeiden perusrakenne on pysynyt samana, ei käyttömukavuudessa ole tapahtunut suurempaa muutosta. Leveämpi pääpanta lienee useimpien mielestä mukavampi, mutta omassa päässäni TC ja Phi tuntuvat suurin piirtein samalta. Itselleni kuulokkeet ovat käytön aikana varsin mukavat, mutta tiedostan, että kaikki eivät saa niitä istumaan kunnolla päähänsä. AB-1266-sarjalaiset ovat myös painavia, joten ne eivät varmasti sovi kaikille senkään vuoksi. Itseäni 640 gramman paino ei kuitenkaan häiritse, koska pääpannan riippumattomainen rakenne jakaa painon todella tasaisesti.

Äänenlaatu

Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja uusilla tarkemmilla silikonikorvilla (KB501X). Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. AB1266 Phi TC:n taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla.

Taajuusvaste:

Abyss AB1266 Phi TC:n taajuusvaste suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona.

Yllä olevassa kuvassa näkyy kaksi erilaista taajuusvastetta, koska AB-1266-malleissa alabasson määrä riippuu täysin siitä, miten suuri ilmarako pään ja korvapehmusteiden väliin on jätetty. Pyrin kuuntelemaan kuulokkeita pienellä ilmaraolla (sininen jana), kuten valmistaja on ohjeistanut. Omat kuunteluvaikutelmani vastaavat kuitenkin enemmän vihreän janan mukaista hyvällä sulkevuudella mitattua taajuusvastetta, joten kuulokkeiden istuvuus päässäni eroaa todennäköisesti hieman istuvuudesta mittauslaitteen korvilla.

Basso:

Phi-malli teki itseeni vaikutuksen etenkin bassontoistollaan, joten odotukseni TC:tä kohtaan olivat todella korkeat. Se lunastaakin osittain odotukseni, koska Phi:hin verrattuna alataajuuksiin on tullut lisää voimaa ja fyysisyyden tuntua niin iskuääniin kuin alabasson jyrinäänkin. Vaikka kuulokkeet eivät voikaan koskaan kuulostaa aidosti kaiuttimilta tai jäljitellä subwooferia, joitakin kuulokkeita näkee silti verrattavan suuriin tornikaiuttimiin toisten muistuttaen enemmän pieniä monitoreita. Tällaisessa vertailussa AB1266 Phi TC olisi kuulokevastine elokuvateatterille, sillä sen alataajuudet ovat hurjan hauskaa kuunneltavaa.

Varsinaisista “basshead-kuulokkeista” ei voida kuitenkaan puhua, jos ideaalina pidetään Harmanin tavoitevastetta, johon nähden TC on bassontoistoltaan edelleen varsin hillitty. Lisäksi lähes kaikissa nykyaikaisissa suljetun rakenteen omaavissa kuulokkeissa on runsaammin bassoa. Tämä on hyvä tiedostaa, jos joku suunnittelee hyppäävänsä suoraan kuulokeharrastamisen syvään päätyyn aiemman kokemuksen rajoittuessa edullisempiin suljettuihin kuulokkeisiin.

AB1266 Phi TC:n bassontoisto on tästä huolimatta viihdyttävää kuunneltavaa. Jos kuulokkeiden asento päässä on täydellinen, musiikki sopivaa ja äänenvoimakkuus kohdallaan, pystyvät ne myös todella tarkkaan toistoon. Muuttujia on kuitenkin aivan liikaa, joten usein huomaankin, että aiempaan Phi-malliin verrattuna bassontoistosta on kadonnut tarkkuutta. Pahimmillaan TC-mallin basso on turpeaa ja hidasta, minkä lisäksi soinnin kerrostuneisuus hukkuu monotoniseen jytinään. Toisinaan TC kuulostaa myös hieman vaihevirheiseltä eli basso tuntuu laahaavan muun musiikin perässä.

Erikoisimmalta kuulostaa pop-musiikki, jossa sävellystä rytmittää jumputtava yksinkertainen basso. Omalla kohdallani vaihevirheisyys ei ollut jatkuva ongelma, mutten haluaisi törmätä tuon kaltaiseen ongelman satunnaisestikaan. Phi-mallissa napakka, kontrolloitu ja nopea bassontoisto oli kuulokkeiden niin sanottu oletustila, kun taas TC yltää vastaavaan vain satunnaisesti, mikäli kaikki olosuhteet ovat täydelliset. Kuulokkeiden suunnittelussa hauskan kuuloisiksi tarkan toiston sijaan ei ole mielestäni lähtökohtaisesti mitään väärää, mutta 6800 eurolla odottaisin saavani selvästi oikeaoppisemmat alataajuudet.

Lindsay Stirlingin dubstep-vaikutteinen viululla esitetty instrumentaalimusiikki kuulostaa AB1266 Phi TC:llä poikkeuksellisen upealta.

Keskiäänet:

Koin iäkkäämmän Phi-mallin keskiäänet varsin ongelmallisiksi. Ne soivat todella puhtaasti, mutta epätasaisen taajuusvasteen vuoksi ääni on ohutta ja epäluonnollisen kolkkoa. Värittynyt esitystapa toimii hyvin lähinnä rock-musiikilla. TC-malli sen sijaan ei kuulosta enää Phi:n tapaan konemaiselta, vaan se sopii täysverisenä rock-kuulokkeena vähintään melko hyvin myös muunlaiselle musiikille. Objektiivisesti tarkasteltuna 1 kHz:n ympäristössä on toki edelleen liikaa energiaa, joten monet saattavat kokea TC:n ääneltään liian hyökkääväksi. Omiin korviini läsnäolevampi yläkeskialue tasoittaa tätä korostumaa riittävästi, mikä auttaa tekemään toistosta selvästi aiempaa tasapainoisempaa ja rasittamattomampaa.

Keskitaajuuksien parantuneesta tasapainosta huolimatta TC:n keskiäänet ovat edelleen erikoinen yhdistelmä nasaalia tukkoisuutta ja ilmavuutta. Kuulokkeet kuulostavat siltä kuin joitakin taajuuksia olisi kevennetty heliumilla ja toiset kuristettu tukkoon. Tämän jälkeen erikoinen lopputulos on vielä kuorrutettu kummallisella kaiulla. Tämä tulee eniten esiin vokalistia kuunnellessa, joten olenkin kuunnellut TC:llä tavallista enemmän instrumentaalimusiikkia ja “örinämetallia”, jossa laulusuoritusten luonnollisuus ei ole erityisen tärkeää. Metallimusiikille Abyss:in kuulokkeet soveltuvat muutenkin todella hyvin, koska esimerkiksi nopeasti sahaavat kitarat toistuvat vimmatulla raivolla.

Toiston kaikumaisuus voisi selittää kummalista bassontoistoa, mutta kaiku on kuitenkin selkeintä keskitaajuuksissa. Äänenlaatu paranee selvästi, jos asetan käteni kuppien päälle noin sentin päähän kuulokkeista. AB1266 Phi TC saattaisikin hyötyä hieman suljetummasta rakenteesta. Uskon kuitenkin, että Abyss on tietoisesti rakentanut kuulokkeet juuri tällaisiksi, koska erikoisesti kaikuva ääni tekee äänikuvasta suuremman tuntuisen.

Diskantti:

Taajuustasapainon suurin parannus Phi-mallista TC-malliin siirtyessä löytyy ylätaajuuksista. Aiempi malli oli paikoin aivan liian kirkkaan kuuloinen, joten epäsopivalla musiikilla ja laitteistolla lopputulos oli pahimmillaan lähes kuuntelukelvoton. TC:llä en ole kuitenkaan enää havainnut vastaavia ylilyöntejä. Mitatun taajuusvasteen perusteella 4 kHz:n ympäristö soi jopa vetäytyneesti, mutten koe esitystapaa erityisen rennoksi. Oleellisin parannus ylätaajuuksien tasapainossa onkin todennäköisesti hillitymmin toistuva 6–8 kHz:n taajuusalue, minkä ansiosta TC ei enää kärsi Phi:n sibilanssiongelmista. TC soi ilmavasti, tarkasti ja ennen kaikkea aiempaa miellyttävämmin.

Gladiator Cablesin valmistama kaapeli on käytettävyydeltään jäykkää vakiokaapelia parempi.

Äänikuva:

Kaksi kokeilemaani AB-1266-mallia ovat äänikuvaltaan hyvin samankaltaisia, ja ne lukeutuvat tilavaikutelmaltaan suurimpien kuulemieni kuulokemallien joukkoon. Ääni irtoaa kuulokkeista soimaan eteeni ja ympärilleni. Vaikka esimerkiksi Hifiman HE1000 V2 ja Sennheiser HD 800 omaavat suuren tilavaikutelman, niiden äänikuva on kuitenkin muodoltaan kuplamainen AB-1266-kuulokkeisiin verrattuna. Useimpia kuulokkeita kuunnellessani koen ylipäätään olevani eräänlaisessa kuplassa, joka määrittää rajat äänikuvalle. AB1266 Phi TC:llä ääni tuntuu sen sijaan ilmestyvän jostakin ulkopuolelta, eikä äänikuvalla vaikuta olevan selviä rajoja.

Äänten sijoittelun tarkkuus on myös ensiluokkaista. Tältä osin TC on itseasiassa hieman aiempaa parempi, koska sillä kiinnitän huomiota sellaisiin äänten liikkeisiin, joita en muista havainneeni Phi:llä. Lisäksi laulaja rajautuu TC:llä selkeämmin erilleen muista äänistä muistuttaen muodoltaan ja kooltaan enemmän aitoa ihmistä. Tässä auttaa osittain myös TC:n äänikuvan parantunut syvyys. Koska Phi-malli ylitti jo realismin rajan “ylitarkalla” äänikuvallaan, TC:llä äänten sijoittelun tarkkuus on suorastaan naurettavalla tasolla. Yksittäiset napsahdukset ja nopeat äänet toistuvat sellaisella tarkkuudella, joka ei koskaan olisi mahdollista normaalin akustiikan omaavassa tilassa.

Dynamiikka:

Phi-malli teki minuun vaikutuksen dynamiikallaan, mutta yllätyksekseni TC onnistuu vielä parantamaan sitä entisestään. Innostavan kuuloinen Phi pystyi lähes haastamaan Focal Utopian ja Hifiman HE-6:n, kun taas TC nousee vähintäänkin samalle viivalle näiden makrodynamiikan kuninkaina pidettyjen kuulokkeiden kanssa, ellei jopa mene niistä ohikin. Iskevän toiston lisäksi TC omaa reilusti myös tunnelmaa hiljakseltaan nostattavaa dynamiikkaa, joka saa kuuntelijan huomaamattaan hivuttautumaan penkin reunalle.

Onko Abyss AB1266 Phi TC dynamiikaltaan maailman paras kuuloke? Se on varsin mahdollista, sillä se on ainakin paras kuuloke, jota olen itse päässyt kuuntelemaan. Kun hurjaan dynamiikkaan yhdistetään valtava äänikuva, fyysisen tuntuinen bassontoisto ja veitsenterävä tarkkuus, saatan toisinaan unohtaa tyystin kaikki TC:n kummallisuudet.

Erottelukyky ja äänen verhoutumattomuus:

Myös erottelukyvyltään AB1266 Phi TC on yksi parhaista kuulemistani kuulokkeista. Äänet rajautuvat erilleen todella selkeästi, eikä epätoivottavaa yhteensulautumista juurikaan tapahdu ongelmallisia alataajuuksia lukuun ottamatta. Ainoastaan toiston kaikumaisuus heikentää kuulokkeiden kykyä toistaa hillitympiä äänten muutoksia. Nopeiden iskuäänten selkeys on kuitenkin huikea. Musiikkia kuunnellessa voi havainnoida vaivattomasti yksittäistä ääntä tai äänikuvan aluetta.

Kaikumaisuudestaan huolimatta TC on soinniltaan todella puhdas, sillä sen rinnalla esimerkiksi alun perin 4000 euroa maksanut Focal Utopia ei kuulosta kovinkaan vakuuttavalta. Aiempaan Phi-malliin verrattuna on kuitenkin otettu hieman takapakkia toiston yksityiskohtaisuuden saralla. Tämä selittynee pitkälti kuulokkeiden erilaisilla taajuusvasteilla. Phi:n kummallinen taajuusvaste tekee siitä poikkeuksellisen selkeän kuuloisen. Mielestäni Phi kuulostaakin siltä kuin se olisi ensisijaisesti suunniteltu irrottamaan musiikista mahdollisimman tarkkaan kaikki pienimmätkin sivuäänet, kun taas TC on suunniteltu toistamaan rytmiä ja dynamiikkaa rotevammalla otteella, vaikka siinä hintana onkin pieni soinnin läpinäkyvyyden heikennys. Tämä on varsin tervetullut muutos, koska TC on selkeä ja erottelukykyinen, muttei Phi:n tapaan itsetarkoituksellisesti. Pienet nyanssit soivat nyt osana musiikkia, josta ne löytyvät halutessa helposti ilman, että esitystavassa on päälle liimattuna keinotekoista yksityiskohtaisuutta.

Vahvistus

AB1266 Phi TC:n kaltaisista huippukuulokkeista saadaan eniten irti, kun oheislaitteistoon on panostettu huolella. Valmistaja suosittelee kuulokkeidensa kaveriksi dCS LINA-kuulokevahvistin & DAC -järjestelmää. Laitteisto maksaa 25 500 euroa tai Master Clock -boksin kanssa 34 500 euroa. Kun laitteisto nivotaan yhteen valmistajan myymillä ja suosittelemilla kaapeleilla, nousee “täydellisen” AB1266 Phi TC -kokoonpanon hinta jo lähelle 60 000 euroa. Tällaista settiä voitaneen pitää suorana kilpailijana 62 000 euroa maksavalle Sennheiser HE1-kuulokejärjestelmälle.

Harvalla harrastajalla on tietenkään varaa tai halua käyttää kymmeniä tuhansia euroja kuulokejärjestelmään. Onneksi TC:n äänestä onkin mahdollista nauttia myös paljon pienemmällä rahallisella panostuksella. Kuulokkeiden impedanssi on 50 ohmia eli hieman korkeampi kuin 42 ohmisessa Phi:ssä. Valmistajan ilmoittama herkkyys on molemmissa kuulokkeissa 88 dB/mW. TC:n pitäisi siis olla hieman vaikeammin vahvistettavissa kuin Phi:n. Laitteistosynergian näkökulmasta TC vaikuttaisi kuitenkin olevan kaksikosta anteeksiantavampi. TC:n voi mielestäni hankkia huoletta kokeiltavaksi omistaessa jokin edullinen, mutta kohtuullisen tehokas kuulokevahvistin. Parempaan laitteistoon voi panostaa sitten myöhemmin, jos se nähdään tarpeelliseksi.

Esimerkiksi 150 euroa maksava Topping L30 II kuulosta kuulokkeiden parina melko kelvolliselta, eikä äänenvoimakkuudesta tarvitse tinkiä. Toppingin dynamiikka ja tilavaikutelma jättävät kuitenkin melko paljon toivomiseen varaa, koska “keskikentällä” soivat äänet klimppiytyvät liiaksi toisiinsa, eivätkä äänet irtoa taustastaan kunnolla syvyyssuunnassa. Lisäksi äänikuvan laidoille sijoittuviin ääniin ei synny kunnollista etäisyyden tuntua.

Noin 700 euron hintainen Monoprice Monolith Liquid Platinum -hybridivahvistin kuulostaakin jo paljon paremmalta. Vahvistimen ääni on joillakin kuulokkeilla hieman aggressiivista ja päällekäyvää, koska lähellä toistuvat äänet tulevat vielä tavallistakin lähemmäs. AB1266 Phi TC tasapainottaa kuitenkin Liquid Platinumin esitystapaa, koska kuulokkeiden äänikuva on luonnostaan etäällä kuuntelijasta. Lopputulos on intiimi, muttei liian ahtaan tuntuinen. Myös kuulokkeille ominainen äänikuvan kolmiulotteisuus tulee hyvin esiin, vaikka äänikuvan koko onkin tavanomaista pienempi. Liquid Platinum kuulostaa TC:n kanssa niin hyvältä, etten ole yleensä edes kaivannut kalliimpia vahvistimiani. Ainoastaan hieman epäselvät ylätaajuudet muistuttavat satunnaisesti siitä, että TC pystyy vielä parempaankin.

Soncoz SGD1 & Liquid Platinum -yhdistelmä kuulostaa AB1266 Phi TC:n kanssa erinomaiselta. Paremman puutteessa myös pieni Topping L30 II on käyttökelpoinen.

Omaan makuuni täydellinen vahvistin kuulokkeille olisi luultavasti tehokas putkivahvistin, mutta laadukkaat ja tehokkaat putkivahvistimet ovat yleensä harmillisen kalliita. Noin 850 euron hintainen Original OPA 4A on yksi harvoista edullisista putkivahvistimista, joka toimii melko hyvin myös vaativien planaarikuulokkeiden kanssa. TC:n keskiäänet ovat hieman hennot, joten transistorivahvistimilla olen kuunnellut mieluiten instrumentaalimusiikkia. OPA 4A puolestaan tuo aavistuksen hengettömiin keskiääniin rehevyyttä, jonka ansiosta myös laulusuoritukset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa. OPA:n jälkeen onkin ollut vaikeaa siirtyä takaisin transistorivahvistimiin, koska ne kaikki kuulostavat hyvän putkivahvistimen jälkeen hieman kuivakalta. Lisäksi transistorivahvistimien äänessä on aina eräänlaista pakottuneisuutta OPA 4A:n vaivattomaan sointiin verrattuna.

Miellyttävämpien keskiäänten lisäksi putkivahvistin parantaa kuulokkeiden äänikuvaa. AB1266 Phi TC:n äänikuva tuntuu OPA 4A:lla syvemmältä ja kolmiulotteisemmalta kuin muilla testaamillani vahvistimilla. Valitettavasti se ei kuitenkaan pysty toistamaan alataajuuksia toivomallani tarkkuudella, koska suuremmalla äänenvoimakkuudella basso puuroutuu, ja lopulta myös säröytyy. Vaihtamalla 12AU7-vakioputket Philipsin E80CC NOS -putkiin sain kuulokkeisiin lisää äänenvoimakkuuden säätövaraa, mutta vahvistimen rajoitteet tulevat kuitenkin edelleen vastaan turhan nopeasti. Tämä on harmi, koska Philipsin putkilla OPA 4A tarjoaa testaamistani vahvistimista miellyttävintä ääntä.

Psvanen 6CA7- ja Philipisin E80CC-putkilla paranneltu Original OPA 4A sopii kuulokkeille lähes täydellisesti. Kovempaa kuunnellessa vahvistin ei kuitenkaan pysty toistamaan alataajuuksia kunnolla.

Koska TC:n alataajuudet ovat joka tapauksessa varsin ongelmalliset, ei tilannetta huonontavan putkivahvistimen käyttäminen ole käynyt järkeen. Siksipä olenkin kuunnellut kuulokkeita lähinnä Ferrum Audio OOR:illa, joka on suosikkivahvistimeni myös Phi:n ja Hifiman Susvaran kanssa. OOR ei tee ihmeitä AB1266 Phi TC:n keskiäänille, eikä se pysty luomaan yhtä huikeaa äänikuvaa kuin Original OPA 4A, mutta toistossa ei kuitenkaan ole varsinaisia virheitä.

OOR:illa esitystavan keskiöön nousee dynamiikka ja erottelukyky. Äänikuva on sopusuhtainen ja yleissointi värittymätön, mutta vahvistimen lievä pehmeys tekee ylätaajuuksista helposti kuunneltavat ja keskiäänistä hieman tavallista tuhdimmat. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vahvistimen aikaansaamat muutokset ovat vain pieniä nyansseja äänessä, koska taajuusvasteeltaan OOR on viivasuora, kuten kaikki muutkin oikein toimivat vahvistimet.

Phi TC:tä kuunnellessa olen käyttänyt enimmäkseen Soekris DAC2541 & Ferrum Audio OOR yhdistelmää.

Abyss AB1266 Phi TC vs. Hifiman Susvara

Hinnat: 6800 € vs. 7000 €

Abyss AB1266 Phi TC ja Hifiman Susvara ovat maailman kalleimmat planaarikuulokkeet. Koska ne ovat täysin omassa hintaluokassaan, ne on myös helppo nähdä toistensa kilpailijoina.

Mukavuus ja rakenne:

AB1266 Phi TC ja hiljattain arvostelemani Hifiman Susvara eroavat rakenteeltaan toisistaan kuin yö ja päivä. Abyss-mallista välittyy valmistajan ylpeys omaa tuotettaan kohtaan. Järeä rakenne vaikuttaa siltä kuin se olisi suunniteltu kestämään useita vuosikymmeniä. Vaikka onkin vaikeaa kuvitella, millaiset kuulokkeiden pitäisi olla oikeuttaakseen 7000 euron hintalapun, TC:ssä on ainakin yritystä.

Geneerisemmän näköinen Susvara taas ei juurikaan eroa valmistajan edullisemmista HE1000-sarjan kuulokkeista. Sitä täytyy pitää kuin kukkaa kämmenellä, koska rakenteen olemus ei herätä luottamusta kestävyydestä. Vaikka Susvaraa käsiteltäisiinkin hellävaroen, sen pehmusteet täytyy uusia säännöllisesti, pääpannan nahkaosa tulee löystymään, ja kaapeleiden hajoaminen on hyvin todennäköistä.

Susvara on kuitenkin 450 grammaa painavana poikkeuksellisen kevyt isoksi planaarikuulokkeeksi, joten heiveröisellä rakenteella on myös hyvät puolensa. AB1266 Phi TC painaa lähes 200 grammaa enemmän. Pelkkä painoero lieneekin monelle riittävä syy valita kaksikosta Hifimanin kuulokkeet. Myös omasta mielestäni Susvaran käyttäminen on hieman mukavampaa, mikä tosin johtuu pikemminkin erilaisesta istuvuudesta kuin siitä, että käyttömukavuus olisi muutoin lähtökohtaisesti parempi. Abyss-malli istuu päässäni melko mukavasti, mutta se on painava. Susvaran pehmusteet puolestaan ovat korvilleni hieman liian ohuet, joten joudun valitsemaan kaksikon välillä, haluanko kuormittaa enemmän niskaani vai korvanlehtiäni.

Taajuusvasteet:

Abyss AB1266 Phi TC:n ja Hifiman Susvaran taajuusvasteet suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona.

Taajuusvasteen onnistuneisuutta ei mielestäni määritä ainoastaan se, kuinka tarkasti kuulokkeet mukailevat valittua tavoitevastetta. Kukaan ei voi sanoa varmaksi, miltä täydellisten kuulokkeiden tulisi kuulostaa, ja millainen olisi aidosti neutraali vaste. Yhteistä kaikille tavoitevasteille on kuitenkin se, että niissä ei ole äkkinäisiä kuoppia tai kohoumia. Tämän kriteerin perusteella Susvara suoriutuu selvästi AB1266 Phi TC:tä paremmin, koska sen taajuusvaste voidaan mieltää kutakuinkin täydelliseksi ottaen huomioon avoin rakenne.

Jotkut voivat silti kaivata Susvaraan verrattuna täysin erilaista tuunausta. Esimerkiksi “grado-maista” sointia arvostavalle Susvaran hillitty yläkeskialue voi olla turhan siloteltu ja hienostunut. Vanhempiin Audezen kuulokkeisiin tottunut taas saattaa pitää diskanttia turhan kirkkaana. Dynaamisten kuulokkeiden potkivaa keskibassoa arvostava puolestaan kaivannee Susvaran alataajuuksiin lisää voimaa.

Erikoisella taajuusvasteella varustettu Abyss-malli saattaakin miellyttää sitä vähemmistöä, joka syystä tai toisesta ei pidä Susvaran objektiivisesti tasapainoisemmasta äänestä. AB1266 Phi TC:n voimakkaampi bassontoisto miellyttää varmasti monia allekirjoittanut mukaan lukien. Kuulokkeiden 1–1,5 kHz:n alue ylikorostuu kokonaisuudessa, mutta Gradon kuulokkeisiin verrattuna TC soi jopa melko hillitysti. Preesensalueen tuntumassa 4 kHz:n kohdalla sijaitseva kuoppa ja 5,5 kHz:n kohouma puolestaan voivat kuulostaa hyvältä tai hirveältä riippuen kuunnellusta musiikista ja käyttäjän korvien yksilöllisestä herkkyydestä eri taajuuksille. Susvaraan verrattuna TC:n taajuusvaste olisi siis helppoa tuomita epäonnistuneeksi, mutten lähde niin tekemään.

Yhtä ristiriitaiseen lopputulokseen päädyin yrittäessäni vertailla kuulokkeita muiden mittaustulosten perusteella. Eri lähteistä löytämieni tietojen perusteella Susvara on kutakuinkin täydellinen kuuloke, koska sen säröarvot ovat esimerkiksi poikkeuksellisen matalat. Jopa alataajuuksilla säröä on alle 0,5 prosenttia. AB1266 Phi TC:llä puolestaan on ongelmia korkean särön kanssa, jos kuulokkeita kuunnellaan lujempaa. TC:n vaihevirheisyys on myös todennettu mittaamalla. Paperilla Susvara on siis kyvykkäämpi, mutta kuinka sitten käytännössä?

Subjektiivisia havaintoja kuulokkeiden äänestä:

AB-1266 TC-version vertaaminen Susvaraan ei eroa lopputulokseltaan paljoakaan aiemmin kirjoittamastani Phi-mallin ja Susvaran välisestä vertailusta. Susvaran vivahteikas keskialue kuulostaa mainiolta, eikä kolkon kuuloinen Abyss-malli yllä laisinkaan samaan. Toisin kuin kuulokkeiden Phi-malli, TC ei ole alataajuuksiltaan järin kyvykäs, vaikka parhaimmillaan se onkin toki edelleen loistava. Vaihevirheisyyttä esiintyy turhan usein, joten valtaosan ajasta olenkin kokenut Susvaran bassontoiston laadukkaammaksi, vaikka Abyssin runsaampi bassontoisto miellyttääkin minua muutoin enemmän.

Äänikuvaltaan TC on selvästi Susvaraa suurempi, ja äänten sijoittelultaan tarkempi. Susvaran äänikuva on todella tarkka, mutta Abyss-malli on sillä saralla vieläkin parempi. Dynamiikaltaan kuulokkeet eivät ole vertailukelpoiset, koska hillitystä Hifimanista ei ole vastusta TC:lle, joka on tällä mittarilla pitkälti paras kuulemani kuuloke.

Toiston läpinäkyvyyttä ja erottelukykyä vertaillessa olen hieman kahden vaiheilla. Susvaran voisi kuvitella hyötyvän tasapainoisemmasta taajuusvasteestaan, mutta käytännössä en ole huomannut, että Abyss-malli “piilottaisi” mitään, vaikka se korostaakin toisinaan joitakin taajuuksia toisten kustannuksella. Susvaran seesteisen ja jopa hieman tasapaksunkin esitystavan vuoksi se kuulostaa puolestaan vähemmän yksityiskohtaiselta kuin se onkaan. Erottelukykyä on välillä todella vaikeaa arvioida etenkin, kun vertailtavat kuulokkeet edustanevat siltä osin maailman parhaimmistoa. Verhoutuneisuutta tai pikemminkin sen puutetta sen sijaan helpompaa arvioida. Mielestäni AB1266 Phi TC:llä on hieman vaivattomampaa “katsoa” musiikin sisään.

Phi ja Phi TC soivat Susvaraa verhoutumattomammin.

Jos Susvara ja AB1266 Phi TC olisivat edullisempia, pitäisin mielelläni molemmat kuulokkeet. Kaksikko kuulostaa varsin erilaiselta ollen parhaimmillaan eri musiikkityyleillä. Susvaran tasapainoisempi ääni ja upeat keskiäänet vetävät minua puoleensa. Se onkin objektiivisesti ajateltuna kaksikosta parempi, koska äänenlaadussa ei ole isompia virheitä. Abyssin kuulokkeet ovat kuitenkin mielenkiintoisemmat ja yleensä hauskempaa kuunneltavaa, vaikka välillä esitystavan kummallisuudet käyvätkin ärsyttämään. Joskus paremman tuotteen valintaa ei voi tehdä pelkillä järkisyillä tai plussia ja miinuksia listaamalla. Abyss AB1266 Phi TC herättää minussa lopulta suurempaa omistamisen halua kuin Hifiman Susvara.

AB-1266-sarjan erikoinen ääni ei välttämättä miellytä kaikkia, mutta kuulokkeiden rakenteen laatua kukaan tuskin käy kiistämään. Kuva: Abyss Headphones (Facebook).

Yhteenveto

Parhaimmillaan Abyss AB1266 Phi TC on ääneltään leuat loksauttavan upean, jolloin sen parissa ajatus vielä yhdestä biisistä venyy helposti viiden tunnin maratoniksi. Kuulokkeet iskevät dynamiikaltaan kuin leka, mutta toistavat musiikin kirurgisella tarkkuudella, mikä on todella harvinainen yhdistelmä. Rakenteeltaankin kuulokkeet ovat kummallista kaapelia lukuun ottamatta lähes täydelliset. Vaikka painoa onkin reilusti, on käyttömukavuus parempi kuin saattaisi olettaa.

Harmillisesti vaihevirheinen bassontoisto, kaikuvat keskiäänet ja eriskummallinen taajuusvaste ovat suurehkoja äänenlaadullisia heikkouksia. Näin vakavat viat huomioon ottaen onkin lähes ihme, että kuulokkeet kuulostavat toisinaan lähes täydelliseltä. Huikea äänikuva, toiston läpinäkyvyys ja käsittämätön dynamiikka kompensoivat mainitsemiani heikkouksia yllättävän paljon. Se kuinka pitkälle tämä riittää kunkin kohdalla on kuitenkin melkoinen kysymysmerkki. Aiemmin arvostelemani Phi-mallin tapaan myös TC:tä on vaikeaa suositella sokkona hankittavaksi. Erikoisemmasta äänestä pitävälle Abyss AB1266 Phi TC voi kuitenkin olla se myyttinen viimeinen kuulokehankinta, jonka jälkeen voi lopettaa uutuuksien kyttäämisen ja keskittyä nauttimaan musiikista.

Plussat ja miinukset:

+ Kaikista kummallisuuksista huolimatta hävyttömän viihdyttävä kokonaisuus
+ Toiston läpinäkyvyys ja yksityiskohtien erottelukyky
+ Dynamiikaltaan parhaat kuulemani kuulokkeet
+ Suuri ja eloisa äänikuva, jossa äänet sijoittuvat tarkasti ja kerrostuvat aidon tuntuisesti
+ Poikkeuksellisen järeä ja laadukas rakenne
+ 10 vuoden takuu ensimmäiselle omistajalle

+ Turvallinen hankinta myös käytettynä, koska 2 vuoden takuu siirtyy seuraavalle omistajalle ja valmistaja tarjoaa senkin jälkeen korjauspalvelua

-/+ Kuulokkeet ovat painavat, mutta oikein päähän aseteltuna yllättävänkin mukavat
-/+ Tarvitsee melko tehokkaan vahvistimen, muttei ole laitteistosynergian osalta erityisen vaativa

– Vaihevirheinen bassontoisto
– Kaikumaisesti soiva keskialue
– Taajuusvaste on aiempaa oikeaoppisempi, mutta sointitasapaino on silti melko erikoinen
– Käyttöönotto vaatii perehtymistä kuulokkeiden epätavallisen rakenteen vuoksi
– Kuulokkeissa ei voida käyttää muiden valmistajien korvapehmusteita

– Epäkäytännöllinen kaapeli
– Todella korkea hinta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *