Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2021
- Hinta: 1799 USD (jatkuvasti alennuksessa, joten kuulokkeet on mahdollista ostaa halvimmillaan noin 600 eurolla)
- Rakenne: Avoin
- Planaarielementti: 60 mm
- Impedanssi: 50 ohm
- Herkkyys: 83,5 dB/mW (erittäin matala)
- Paino: 510 g ilman piuhaa (ilmoitettu 470 gramman paino ei pidä paikkaansa)
- Liitintyyppi: 2 x 3,5 mm
- Kaapeli: 1,4 metrinen irrotettava kaapeli 4-pin XLR-liittimellä
- Mukana tulee: XLR -> 6,35 mm -adapterikaapeli (pituus 40 cm)
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Millaisesta tuotteesta on kyse?
HE6se on Hifimanin modernisoitu uudelleenjulkaisu legendaarisesta HE6-planaarikuulokemallista, jota pidetään edelleen yhtenä parhaista alle 2000 euron kuulokkeista siitäkin huolimatta, että se julkaistiin vuonna 2010, minkä jälkeen planaariteknologialla on ollut runsaasti aikaa kehittyä eteenpäin. Alkuperäinen HE6 tunnetaan erityisesti raivokkaasta dynamiikastaan ja siitä, että sen toistaminen vaatii todella tehokkaan vahvistimen. Uudempi HE6se-malli ei monien mukaan yllä teknisesti alkuperäisen mallin tasolle, mutta se on edelleen yhtä raskas kuorma vahvistimille.
HE6se-mallista on olemassa kaksi versiota, joissa on erilainen sankarakenne ja ilmeisesti myös hieman erilainen ääni. Hifimanin itsensä myymässä v1-mallissa on sama rakenne kuin Sundara-mallissa. Itselläni oleva v2-malli on puolestaan Adorama-verkkokaupan (linkki tuotesivulle) myymä sininen erikoisversio, johon on päivitetty Hifimanin uusin sankarakenne, joka löytyy nykyään lähes kaikista valmistajan uudemmista kuulokemalleista hinnasta riippumatta.
Molemmat HE6se-mallit maksavat uutena 1800 dollaria eli kuulokkeista joutuu maksamaan jopa 2000 euroa riippuen siitä, täytyykö niistä maksaa arvonlisävero vai toimitetaanko ne EU-alueelta. Korkeasta lähtöhinnasta huolimatta Adoraman myymä v2-malli on säännöllisesti saatavilla alennettuun 500–700 dollarin hintaan – HE6se v2 mielletäänkin yleisesti alle 1000 euron kuulokkeeksi. Nykyään Hifiman myy itsekin v2-mallia open box -tuotteena noin 600 dollarilla. Tällaisia kuulokkeita on saatavilla myös valmistajan EU-varastosta (linkki Hifimanin kauppaan), joten lopullinen hinta jää postikulujen kanssa alle 650 euroon. Kuulokkeilla on myös yhden vuoden takuu.
Rakenne ja mukavuus
HE6se v2 näyttää sinistä väritystään lukuun ottamatta täysin samalta kuin valmistajan 200 euron hintainen HE400se-malli (linkki aiempaan arvosteluun). Molemmissa on identtiset pyöreät kupit, samanlaiset mustat metalliritilät ja samanlainen halvan oloinen pääpanta. Kuulokkeiden rakenne on kuppien liikeradan osalta parannus esimerkiksi Sundara-malliin verrattuna, sillä kupit kääntyvät sekä pystysuunnassa että hieman myös vaakasuunnassa. HE6se v2:ssa käytetyn sangan maalipinta ei myöskään tuntuisi naarmuuntuvan korkeuden säätämisen seurauksena samoin kuin Hifimanin vanhemmissa sankaratkaisuissa. Kestävyyden näkökulmasta uskoisin rakenteen olevan riittävä myös kalliimpiin kuulokemalleihin, vaikka yleisvaikutelma onkin varsin halpa ja hutera.
Käyttömukavuuden näkökulmasta sankarakenne sopii hyvin kevyempiin Hifiman-malleihin, kuten hiljattain kokeilemaani Deva Pro:hon. HE6se v2 painaa kuitenkin lähes puoli kiloa, joten kapea ja kova pääpanta ei mielestäni ole riittävä ratkaisu, vaan se vaikuttaa siltä, että Hifiman ei välitä tippaakaan siitä, mikä rakenne päätyy mihinkin kuulokemalliin. Pääpanta näyttää paksulta ja hyvin pehmustetulta, mutta päälakea vasten tuleva materiaali on samanlaista kovaa vaahtomuovia, jota käytetään monissa tuotepakkauksissa pakkausmateriaalina.
He6se v2 on mukavuudeltaan parhaimmillaankin vain siedettävä, koska pääpannan kevyehkön puristusvoiman vuoksi suurin osa kuulokkeiden painosta asettuu päälaelle kovan ja kapean pehmusteen varaan. Tunnen kuulokkeita käyttäessäni aina ikävää painetta päälaellani – toisinaan saan tästä myös päänsärkyä. Mukavuus onkin ehdottomasti yksi HE6se v2:n suurimmista heikkouksista. Kapea pääpanta ja kevyesti korville puristuvat pehmusteet saavat myös kuulokkeet valumaan herkästi päässä, kun käännän päätäni ylös- tai alaspäin. Kaikkien näiden ongelmien vuoksi monet kuulokkeiden omistajat ovat vaihtaneet niihin erilaisen pääpannan, mikä on varsin helppoa, sillä vakiopanta lähtee irti kupeista normaaleilla ruuveilla.
Korvapehmusteet:
HE6se v2 -mallin hybridi-korvapehmusteet ovat samanlaiset kuin muissakin pyöreillä kupeilla varustetuissa Hifimaneissa. Pehmusteiden ulkoreuna on keinonahkaa, joka on rei’itetty pehmusteen sisäpuolella. Kasvoja vasten tuleva osa on sukkahousumaista kangasta, joka ei positiivisena puolena kutita ihoa. Pehmusteet ovat mukavan pehmeät, mutta niiden pyöreä korva-aukko on pystysuunnassa omille korvilleni turhan matala. Tämän vuoksi korvani painuvat pehmusteiden sisällä hieman ruttuun, joten kuulokkeiden mukavuus ei ole itselleni optimaalinen myöskään pehmusteiden osalta.
Pehmusteet voidaan irrottaa, koska ne on liimattu kiinni muoviseen renkaaseen, joka kiinnittyy kuulokkeiden kuppiin neljällä hakasella. HE6se v2:n pehmusteiden liimaus vaikuttaisi tiukalta ja tukevalta, joten valmistaja on joko parantanut pehmusteiden laatua tai itselleni on vain käynyt hyvä tuuri. Kuulokkeissa voidaan käyttää myös muunlaisia pehmusteita, mikäli niihin hankitaan erikseen vastaavat muoviset kiinnitysrenkaat. Renkaat kannattaa irrottaa vakiopehmusteista, mikäli ne repeävät pidemmässä käytössä.
Kaapeli:
Olin Edition X v2 -mallista kirjoittaessani (linkki aiempaan arvosteluun) väärässä siitä, että Hifiman ei enää toimittaisi uudempien kuulokemalliensa mukana vanhaa hirveää kaapelia, jossa on irtonainen kuparilanka sameanharmaan kirurgisen letkun sisällä. HE6se v2 -mallin mukana tulee edelleen tällainen kaapeli, vaikka kuulokkeet julkaistiin vuoden 2021 alussa. Kaapelin rakenne on niin tökerö, ettei yhtä huonoa kaapelia olisi todennäköisesti mahdollista ostaa mistään edes alle 10 eurolla.
HE6se v2:n kaapeli on balansoitu, mikä on järkevää, sillä kuulokkeet tarvitsevat tehokkaan vahvistimen – monissa vahvistimissa balansoidun liittimen kautta saadaan ulos enemmän tehoa, vaikkei balansoinnista välttämättä olekaan muutoin mitään lisähyötyä. Kuulokkeiden kaapelilla on pituutta 1,4 metriä, ja siihen voidaan kiinnittää mukana tuleva 0,4 metrin adapterikaapeli, joka muuntaa 4-pin XLR-liittimen 6,35 mm:n liittimeksi. Kuulokkeita voidaan siis kuunnella tarvittaessa myös balansoimattoman liitännän kautta.
Voimalaitoksen tarve
He6se v2 on yksi harvoista moderneista kuulokemalleista, joka vaatii oikeasti tehokkaan vahvistimen kuulostaakseen hyvältä ja yltääkseen lujaan äänenvoimakkuuteen. Tämä johtuu kuulokkeiden poikkeuksellisen matalasta herkkyydestä (83,5 dB/mW) ja varsin haastavasta 50 ohmin impedanssista, joka saattaa itseasiassa olla ilmoitettua suurempikin (Esimerkiksi ASR:n testeissä mitattu HE6se v1 -mallille 64 ohmin lukema).
Normaaleilla alle 80 desibelin kuunteluvoimakkuuksilla HE6se v2 ei ole mahdoton tehosyöppö, mutta täyteen rääkkiin joutuvat vahvistimet saavat kuulokkeet kuulostamaan herkästi todella keskinkertaisilta, teräviltä ja dynamiikaltaan elottomilta. Kuulokkeita ei ole mahdollista toistaa puhelimella, sillä esimerkiksi Google Pixel 3A:lla kuuluu hädin tuskin mitään, vaikka asetan äänenvoimakkuuden 100 prosenttiin.
Kokeilin käytössäni olevia edullisia vahvistimia balansoimattomien liitäntöjen kautta, sillä minulla ei ole HE6se v2:n mukana tulevaan XLR-kaapeliin sopivia 4,4 mm:n tai 2,5 mm:n balansoituja adaptereita. Mobiilikäyttöön suunnattu Qudelix 5K pystyy toistamaan kuulokkeita 100 prosentin äänenvoimakkuudella kohtuullisen riittävällä reilun 70 desibelin äänenvoimakkuudella, mutta ääni jää latteaksi ja teräväksi. Edullinen IFI Zen DAC puolestaan toistaa kuulokkeita high gain -asetuksellaan tarpeeksi lujaa arviolta 85 prosentin äänenvoimakkuudella – ääni jää todella pehmeäksi ja vaisuksi. Kokeilin myös vanhempaa Objective 2 -vahvistinta, joka kyllä jaksaa toistaa HE6se v2:ta todella lujaa, mutta ääni on paikoin riipivän terävää ja liikaa diskanttia korostavaa.
Olenkin kuunnellut kuulokkeita tositarkoituksella vain Burson Audio Soloist 3X Performance -vahvistimella, joka tarjoaa kuulokkeille balansoidun liittimen kautta 2–3 Wattia riippuen siitä, mikä kuulokkeiden todellinen impedanssi on. HE6se v2 on siltikin harvoja kuulokkeita, jotka vaativat Bursonin vahvistimen high gain -asetuksen käyttämistä. Vahvistimella kuulokkeet kuulostavat onneksi erinomaisilta ja todella dynaamisilta, eikä äänessä ole minkäänlaista säröä tai liiallista terävyyttä, joka viestisi laitteen olevan liian kovilla. HE6se v2 on yleisääneltään varsin kuiva, mutta Soloist 3XP rentouttaa sitä juuri sopivasti tehden toistosta sulavampaa.
Koska minulla on vain rajallinen määrä vahvistimia, en pysty antamaan kuulokkeille tarkkoja suosituksia. Yleinen suositus tuntuisi kuitenkin olevan seuraava: mitä tehokkaampi vahvistin on, sitä parempi. Vaikka riittävän kuunteluvoimakkuuden saavuttaminen ei vaadikaan järeämpää voimalaitosta, ääni ei välttämättä ole toivotunlaista. Tehokkaat vahvistimet pääsevät kuulokkeiden kanssa oikeuksiinsa, joten suosittelen vahvasti sellaisen omistamista tai hankkimista, mikäli HE6se v2 päätyy ostoskoriin. Jos kuulokkeita on tarkoitus taajuuskorjata, tehontarve nousee entisestään.
Äänenlaadun arvioinnissa käytetty laitteisto: Schiit Audio Bifrost 2 DAC & Burson Audio Soloist 3X Performance -vahvistin
Äänenlaatu
Taajuusvaste verrattuna Sennheiser HD600 -kuulokkeisiin:
HE6se v2 toistaa musiikkia miellyttävän innostavasti
Kuulokkeissa on Hifimanille tyypillinen tuunaus, jossa keskitaajuudet toistuvat 1–3 kHz:n välillä olevan vaimentuman vuoksi tyyliltään hieman ohuesti. Tämän ansiosta toisto on kuitenkin selkeää ja tuunauksella saavutetaan hieman suurempi äänikuva moniin keskitaajuuksia enemmän etualalle tuoviin kuulokkeisiin, kuten Sennheiser HD600:aan verrattuna.
HE6se v2 -mallissa ylemmät keskitaajuudet ja preesensalue tulevat sen sijaan 3–5 kHz:n kohdalla varsin korostuneesti esiin muihin taajuusalueisiin verrattuna. Koska myös 400–800 Hz:n välinen taajuusalue korostuu hieman tavallista enemmän, kuulokkeiden keskitaajuudet kuulostavat energisiltä ja miellyttävällä tavalla hieman aggressiivisilta. HE6se v2 saa minut innostumaan ja aktivoitumaan kuuntelusta riippumatta siitä, millaista musiikkia olen kuuntelemassa. Kuuntelukokemus on poikkeuksellisen fyysinen, mikä on mukavaa vaihtelua rauhallisemmille kuulokkeille. Objektiivisesti arvioituna yläkeskitaajuudet toistuvat kuitenkin 2–5 desibeliä liian korostuneesti, joten ne ovat aavistuksen liian hyökkäävät etenkin huonompilaatuista musiikkia kuunnellessa.
Korostuman vuoksi valmiiksi aggressiivinen musiikki voikin kuulostaa paikoin ärsyttävän terävältä, mutta niin käy onneksi harvemmin, mikäli kuulokkeita kuunnellaan sopivalla vahvistimella. HE6se v2 toistaa eri taajuusalueet toisiinsa nähden tasapainoisesti, sillä diskanttia ja bassoa on mielestäni sopiva määrä keskitaajuuksiin verrattuna. Vaivaton ja voimakas bassontoisto on itseasiassa äänen yleisen elävyyden ja läsnäolevuuden lisäksi yksi kuulokkeiden parhaista puolista.
Kuulokkeissa on myös kiehtova taustaltaan sysimusta äänikuva, josta pystyy kuulemaan todella selkeärajaisesti kaikki äänet toisistaan erillään. Kuunnellessa kiinnittää automaattisesti huomiota myös äänten liikkeisiin, sillä toistossa ei ole minkäänlaista hälyä, joka peittäisi pienempiä ääniä alleen. HE6se v2 on harvoja kuulokkeita, jotka saavat minut tuntemaan olevani paikalla siellä, missä musiikki toistuu – irtaudun täysin tunteesta, että olen kuuntelemassa kuulokkeita. Tältä osin kokemus muistuttaa jossakin määrin omistamaani Audeze LCD-R-erikoismallia, joka on toistaiseksi paras kuulemani kuuloke.
Basso:
HE6se v2:ssa on todella lineaarinen bassontoisto, joka yltää lähes tikkusuorana 20 Hz:iin saakka. Basson määrä on varsin sopiva, vaikka sitä voisi olla kuulokkeiden menevä luonne huomioiden vielä hieman enemmänkin – avoimissa kuulokkeissa suurempaa basson määrää on kuitenkin lähes mahdotonta saavuttaa ilman kuppien osittaista sulkemista tai korvapehmusteiden sulkevuuden rikkomista (tästä lisää myöhemmin).
HE6se v2 ei oikeastaan korosta alempia taajuuksia ollenkaan, mitä tulee niiden kuuluvuuteen. Basso tuntuu kuitenkin määrään nähden poikkeuksellisen fyysiseltä ja todelliselta. Koska kyseessä on planaarikuuloke, keskibassossa ei ole parhaista dynaamisista kuulokemalleista (esim. Focal ja Fostex) tuttua voimakasta jytinää, mutta tunnen silti esimerkiksi bassorummun sekä bassokitaran rämpytyksen luoman äänenpaineen voimakkaasti kehossani. Tämän ansiosta kuulokkeiden kuuntelu on toisinaan suorastaan hengästyttävää etenkin suuremmalla äänenvoimakkuudella.
Kuulokkeiden bassontoisto onkin planaarikuulokkeille harvinaisen voimakasta ja dynaamista. Basso toistuu todella tiukasti ja kontrolloidusti, ja siinä on samalla myös räjähtävyyttä, joka tekee siitä elävän tuntuista. Etenkin alabassoissa on todella miellyttävää voimaa, joka syntyy vaivattomasti lähes tyhjästä. Luontaisesti iskevässä bassontoistossa on se hyvä puoli, ettei sen määrän tarvitse olla niin suuri, että se häiritsisi muiden taajuusalueiden toistoa.
Vaikken olekaan kuullut kaikkia hyviä planaarikuulokemalleja, uskaltaisin veikata HE6se v2:n bassontoiston olevan muutamien Audeze-mallien ohella alle 2000 euron hintaluokan parhaimmistoa. Vertailun vuoksi suuremmalla elementillä varustetun Hifiman Edition X v2:n bassontoisto on huomattavasti hitaampaa ja pehmeämpää läpsyttelyä.
Keskitaajuudet:
Kuulokkeiden keskitaajuuksien tuunaus on melko vastaava kuin muissakin Hifiman-malleissa. Esimerkiksi aiemmin arvostelemassani Edition X v2 -mallissa on 1–3 kHz:n välillä vastaava vajoama, jonka suurin vaikutus on se, että keskitaajuudet siirtyvät hieman kauemmas kokonaisuudessa, jolloin äänestä tulee ohuempaa, ja monet yksityiskohdat vetävät vähemmän huomiota itseensä. Merkittävimpänä erona Edition X -mallin rauhalliseen toistoon HE6se v2:n yläkeskitaajuudet tulevat huomattavasti voimakkaammin etualalle, joten kuulokkeet ovat ikään kuin energinen ja kuuntelijaa enemmän aktivoiva versio saman tyylisestä tuunauksesta.
Lisäenergia ei onneksi tee keskitaajuuksista luonnottoman kuuloisia, vaan HE6se v2 -mallin äänenväri on mielestäni ilmavammasta ja hieman viileämmästä tyylistään huolimatta edelleen varsin realistinen – lämpimämmän kuuloisia Sennheiser HD600-sarjalaisia tai ZMF:n kuulokkeita se ei kuitenkaan pysty haastamaan luonnollisuudessa. HE6se v2:n keskitaajuudet muistuttavat itseasiassa tyyliltään yllättävän paljon Sennheiser HD800:aa, sillä toisto on molemmissa selkeää, mutta hieman ohutta. Molempien toistossa on myös runsaasti energiaa, joten esimerkiksi rumpukalvojen ja lautasten iskut toistuvat miellyttävän voimakkaasti ja sähäkästi.
HE6se v2:n ilmava ja ylempiä keskitaajuuksia korostava tyyli tekee naislaulajista ja jousisoittimista erinomaisen kuuloisia, mikäli musiikki on tuotettu hyvin. Valitettavasti aggressiivisemmat naislaulajat esimerkiksi pop-musiikissa voivat kuitenkin kuulostaa paikoin turhankin teräviltä ja hyökkääviltä, mikäli niistä on tuotettu energisen kuuloisia voimistamalla samaa 3–5 kHz:n taajuusaluetta, jota myös HE6se v2:n korostaa. Tällainen musiikki ei ole kuuntelukelvotonta, mutta laulusuoritukset voivat särähtää ylimääräisen terävyyden vuoksi korvaan. Ongelmasta pääsee onneksi halutessaan pitkälti eroon taajuuskorjaamalla 4 kHz:n ympäristöä 3 desibeliä alaspäin. Tämä kasvattaa samalla myös kuulokkeiden äänikuvaa.
Naislaulajiin verrattuna mieslaulajat toistuvat kokonaisuudessa ohuempina ja etäisempinä. Tämä ei ole suurempi yllätys, koska kuulokkeiden taajuusvasteessa on esimerkiksi 2 kHz:n kohdalla lähes 5 desibeliä vähemmän energiaa kuin Sennheiser HD600:ssa, joka toistaa laulun erinomaisesti ja todella lähellä. HE6se v2:n tuunausvalinnat tekevät hyvää sen äänikuvalle, mutta toiston tunnelataus jää osittain vajaaksi. Tätäkin on varsin helppoa paikata taajuuskorjaamalla tai hieman lämpimämpää vahvistinta käyttämällä – esimerkiksi aiemmin arvostelemani Project Polaris painottaa toistossa vokalistia Burson Soloist 3XP:tä enemmän.
Diskantti:
Kuulokkeissa on mielestäni diskanttia määrällisesti juuri sopivasti, sillä ylätaajuudet eivät jää koskaan liian vaimeiksi, eikä niitä myöskään ole ylikorostettu keskitaajuuksiin verrattuna. Diskanttia on enemmän kuin esimerkiksi Edition X v2 -mallissa, mutta sen lisäys jää toisaalta HE6se v2:ssa osittain voimakkaammin kuuluvien yläkeskitaajuuksien varjoon. Kuulokkeiden diskantin ainoa ongelma-alue on 9–10 kHz:n välillä oleva korostuma, joka tekee diskantista tyyliltään säihkyvää. Vaikka tämä ei varsinaisesti ärsytäkään minua, korostuma vetää toisinaan itseensä liikaa huomiota huonompilaatuisempaa musiikkia kuunnellessa.
Palaten diskantin positiivisiin puoliin siinä ei ole liikaa ilmaa ja helinää 10 kHz:n yläpuolisilla taajuuksilla, joten toiston tausta pysyy tyyliltään rauhallisena. Omaan makuuni esimerkiksi Hifiman Sundara on diskantiltaan liiankin ilmava, joten minun on vaikeaa keskittyä kuulokkeita kuunnellessa muuhun kuin diskantin helinään. Sundaran diskantti on silti itseäni ärsyttävästä piirteestään huolimatta erittäin laadukasta – se ei vain sovi omiin mieltymyksiini. HE6se v2:n diskantti sen sijaan ei herätä itsessäni yksittäisestä korostumastaan huolimatta minkäänlaista ärtymystä, mikä on jopa hieman poikkeuksellista, sillä monet Hifimanit tunnetaan yleisesti kirkkaista ja kihisevistä taajuusvasteistaan.
Äänikuva:
HE6se v2 on yksi lisäesimerkki siitä, että pyöreäkuppiset Hifimanit eivät yllä äänikuvan suuruudessa valmistajan korkeammalla elementillä varustettujen mallien (Edition X, Ananda, Arya jne.) tasolle. Äänikuva on avoin ja ilmava, mutta se on silti kooltaan varsin keskinkertainen, joten äänet eivät karkaa koskaan kauas kuuntelijan korvista. HE6se v2:n tapauksessa tämä ei kuitenkaan ole häiritsevää, vaan mielestäni pikemminkin osa kuulokkeiden viehätystä ja energistä toistotyyliä. Äänikuva ei ole läheskään yhtä suuri ja hajaantunut kuin esimerkiksi Edition X -mallissa, muttei myöskään läheskään yhtä intiimi ja pään sisällä kuin Sennheiserin HD600-sarjassa, jota pidetään äänikuvaltaan pienenä.
HE6se v2 ei itseasiassa tarvitse suurta äänikuvaa kuulostaakseen erittäin todentuntuiselta. Toisto on taustaltaan miellyttävän tummaa (suorastaan sysimustaa kuin tyhjiössä), koska transientit toistuvat nopeasti, ja kuulokkeiden matala herkkyys varmistaa sen, ettei kuuntelulaitteista kantaudu niihin minkäänlaisia huminoita tai suhinoita – myöskään kuulokkeiden fyysinen rakenne ei tuntuisi tuottavan minkäänlaisia epäluonnollisia jälkikaikuja. Kuulokkeet saavat minut vakuuttuneeksi harvinaisen hyvin siitä, että ympärilläni olevassa tilassa toistuva musiikki on oikeasti olemassa, enkä ole kuuntelemassa äänitettä, saatikka kuulokkeita. Kuuntelukokemus on todella uniikki, sillä musiikki on niin läsnä, että pystyn hyppäämään sen sisään. Musiikki ei vain kuulu, vaan se myös tuntuu.
Kokemus on mielestäni peräisin sekä kuulokkeiden tuunauksesta että teknisistä ominaispiirteistä, jotka vahvistavat toiston elävyyttä ja fyysisyyttä. HE6se v2:ssa linkittyy kiehtovalla tavalla yhteen innostava tuunaus, musiikin eri elementtien selkeärajainen erottelu, toiston välittömyys ja hyvä dynamiikka. Mikään muu kuulemani kuuloke ei ole tarjonnut vastaavaa kuuntelukokemusta, joten voin vain kuvitella, miten mielenkiintoiselta alkuperäinen HE6-malli kuulostaa.
Erottelukyky ja dynamiikka:
HE6se v2 erottelee musiikin eri elementit vieläkin vaivattomammin ja selkeärajaisemmin kuin aiemmin arvostelemani Audezen LCD-2 (linkki aiempaan arvosteluun), jota ehdin pitää hetken aikaa kuulemistani alle 1000 euron kuulokkeista teknisesti parhaimpana. LCD-2:n transienttien toisto ei kuitenkaan ole yhtä nopeaa ja terävää (ainakaan vuoden 2014 mallissa), joten Hifiman onnistuu olemaan ääneltään selkeämpi ja samaan aikaan myös innostavampi. HE6se v2:n erottelukyky on 600–800 euron alennushintaan nähden lähes ennenkuulumatonta. Kuulokkeet kykenevät rajaamaan selkeästi erilleen jokaisen musiikin elementin, instrumentin ja äänen riippumatta siitä, miten monimutkaista kuunneltu musiikki on. Kuuntelijan rooliksi jää kirjaimellisesti vain musiikin erinomaisuudesta nauttiminen.
Tätä tukee myös aiemmin mainitsemani erinomainen dynamiikka, joka kuuluu alataajuuksien lisäksi muillakin taajuusalueilla. Toisto ei tunnu laisinkaan pehmeältä ja tasaiselta, kuten valmistajan Edition X v2 -mallissa, vaan musiikki herää eloon energiatason reippaan vaihtelun ansiosta. HE6se v2:n toistossa on lisäksi kaikilla taajuusalueilla selittämätöntä intensiivisyyttä, joka tekee kuuntelusta todella addiktoivaa.
Yksityiskohtaisuus:
Erinomainen erottelukyky tekee tarjolla olevien yksityiskohtien kuuntelusta äärimmäisen helppoa, mutta kuulokkeet eivät ole tuunaukseltaan analyyttiset tai voimakkaalla diskantilla yksityiskohtaisuutta korostavat. Esimerkiksi keskitaajuuksissa sijaitseva vajoama syö mukanaan osan akustisten instrumenttien ja laulusuoritusten pienemmistä yksityiskohdista, joten kuulokkeet eivät ole optimaaliset toiston yksityiskohtaisuutta tärkeimpänä osa-alueena pitäville kuuntelijoille. Yksityiskohtaisuus on silti mielestäni hyvällä tasolla, ja HE6se v2 suoriutuu tasaväkisesti 1000–1500 hintaluokkaan asettuvien kuulokkeiden kanssa.
Kuppien metalliritilöiden irrottamisen vaikutus ääneen
HE6se v2:n kuppien ulkoreunassa on pyöreän muotoisista Hifimaneista tutut melko suljetut metalliritilät, jotka on helppo irrottaa tai vaihtaa avoimempiin. Monet kuulokkeiden omistajat ovat raportoineet ritilöiden poistamisen muuttavan ääntä, joten päätin kokeilla sitä itsekin.
Ritilöiden poistaminen muuttaa pääasiassa ylemmän diskantin toistoa. MiniDSP EARS -laitteellani 9–10 kHz:n välille muodostuva piikki alenee useamman desibelin verran, joten diskantista tulee kokonaisuutena tasapainoisempaa ja sitä myötä laadukkaampaa. Samalla diskanttiin tulee myös selkeästi kuultavasti lisää ilmavuutta 13 kHz:stä ylöspäin. Ritilöiden poistaminen voimistaa lisäksi maltillisesti kuulokkeiden keskitaajuuksia 1–3 kHz:n välillä, mutta muutos on niin pieni, että se on varsin merkityksetön.
Näen kaikki nämä muutokset ainoastaan positiivisina, sillä erityisesti diskantin lisääntynyt ilmavuus tekee kuulokkeiden äänikuvasta avaramman kuuloisen. Korkeimman diskanttipiikin madaltuminen puolestaan tekee huonompilaatuisen musiikin kuuntelusta helpompaa ja rennompaa. En tahtoisi pitää elementtien takapuolta täysin paljaana, joten niiden suojaksi täytyisi ehdottomasti hankkia jonkinlainen avoimempi suojaritilä.
Korvapehmusteiden sulkevuuden rikkominen ja elementin resonanssitaajuus
Yleensä kuulokkeiden bassontoisto on pitkälti riippuvaista korvapehmusteiden tiiviistä sulkevuudesta korvien ympärillä. Planaarikuulokkeet ovat kuitenkin siitä mielenkiintoisia, että niissä sulkevuuden rikkoutuessa bassontoistoon syntyy monesti pieni korostuma, jonka alapuolisilla taajuuksilla basson määrä vaimenee jyrkästi. Tämän korostuman sijainti ja taajuusalue määrittyy elementin resonanssitaajuuden (resonant frequency) perusteella. Korostuman suuruuteen vaikuttaa puolestaan se, miten hyvin tämä resonanssitaajuus on vaimennettu.
Monissa kuulokkeissa korostuma jää varsin pieneksi ja se sijaitsee niin korkealla bassotaajuudella, että pehmusteiden sulkevuuden rikkoutuminen aiheuttaa vain negatiivisia vaikutuksia basson kokonaismäärään. Joissakin kuulokkeissa resonanssitaajuus sijaitsee kuitenkin alabassojen puolella, eikä sitä ole pyritty juurikaan vaimentamaan. Tämän ansiosta pehmusteiden sulkevuuden rikkominen voimistaa bassontoistoa, ja sitä voidaan käyttää hyödyksi etenkin avoimien kuulokemalien bassontoiston lisäämisessä.
Yhdysvaltalainen Abyss Headphones tekee näin kaikissa planaarikuulokemalleissaan suunnittelemalla korvapehmusteet ja/tai pääpannan siten, että sulkevuus jää tarkoituksella vajaaksi. Abyss:in avoimissa kuulokkeissa onkin määrältään poikkeuksellisen muhkea bassontoisto. Mielenkiintoisesti Hifiman HE6se v2 lukeutuu myös niihin kuulokkeisiin, joissa pehmusteiden sulkevuuden rikkomisella on pääasiassa vain positiivisia vaikutuksia, kunhan se tehdään kohtuudella.
Basso kuulostaa huomattavasti voimakkaammalta, mikäli kuulokkeet istuvat huonommin päässä. Basson jyrinä muuttuu suorastaan hurjaksi, kun kuulokkeiden kuppeja venytetään kauemmas korvilta. Pienempi aukko pehmusteen ja kasvojen välissä nostaa puolestaan alimpia bassotaajuuksia alla olevan taajuusvastemittaukseni mukaisesti. Kuulokkeista olisi mahdollista muokata pehmusteiden sulkevuutta heikentämällä melkoiset bassotykit.
Äänenlaadun vertailu muihin kuulokkeisiin
Hifiman HE6se V2 vs. Sennheiser HD800
Hinnat: 1800–2000 € (alennuksessa 600–800 €) vs. 1300 € (käytettynä 500–650 €)
Taajuusvasteet:
Äänelliset erot
Sekä Hifiman HE6se v2 että Sennheiser HD800 (tai uudempi HD800S-malli) tekevät omilla vahvuuksillaan välittömän vaikutuksen: ensin mainittu innostavalla äänellään ja bassontoistollaan, ja toinen diskantin yksityiskohtaisuudellaan ja äänikuvan laajuudellaan. HD800 on tiivistettynä kirkkaampi, enemmän yksityiskohtia korostava sekä huomattavasti suuremman ja avaramman kuuloinen. Molemmissa kuulokkeissa on ylemmillä taajuuksilla vastaavaa sähäkkyyttä ja energisyyttä, jonka ansiosta jokainen ääni toistuu reunoiltaan selkeästi ja terävästi.
Basso ja diskantti:
HD800:sta poiketen HE6se v2:sta samaa energisyyttä löytyy kuitenkin myös alataajuuksista. Kuulokkeiden dynaamisempi ja yksityiskohtaisempi bassontoisto tekee kuuntelukokemuksesta kokonaisvaltaisemman ja innostavamman. HD800:ssa on kyllä bassoa, mutta se on sen verran vaisua, ettei se herätä koskaan huomiota kokonaisuudessa. Sennheiserin basso muuttuu periaatteessa sitä vaimeammaksi, mitä alemmas bassotaajuuksilla mennään – tämä ei edes varsinaisesti näy taajuusvastemittauksissa.
HD800:n diskantti tulee aina enemmän etualalle, joten siihen täytyy olla valmis keskittymään. Kuulokkeiden diskantti on todella laadukasta ja yksityiskohtaisempaa kuin HE6se v2:ssa. Toisinaan diskantissa olevat yksittäiset korostumat särähtävät silti ikävästi korvaan, joten HD800 ei ole mielestäni kovin monipuolinen kuuloke, eikä se sovi etenkään huonompilaatuisen musiikin kuunteluun. Kuuntelusta tulee myös herkästi analyyttista yksityiskohtien havainnointia, kun taas HE6se v2 pitää musiikin aina musiikkina. Se onkin mielestäni toistotyyliltään järkevämpi kompromissi yksityiskohtaisuuden ja musikaalisuuden väliltä.
Keskitaajuudet, äänikuva ja erottelukyky:
Molempien kuulokkeiden keskitaajuudet ovat tyyliltään hyvin samanlaiset eli ne toistuvat todella selkeästi, joskin hieman ohuesti. Suurin tyylillinen ero mallien välille syntyykin pitkälti erilaisista äänikuvista. HE6se v2:n äänikuva on huomattavasti suppeampi, mutta ääni toistuu ikään kuin tummassa tyhjyydessä, josta on todella vaivatonta poimia pienimmätkin äänet ja niiden liikkeet. Tällainen taustan rauhallisuus ja erinomainen erottelukyky on mielestäni todella miellyttävää.
HD800:n äänikuva puolestaan on todella suuri ja kaiutinmainen, mutta rauhattomampi. Kuulokkeet luovat toistoon kirkkaalla diskantillaan todella paljon ilmavuutta, joka tekee kuuntelusta kepeää ja helppoa, mutta toiston taustasta tulee samalla hieman suhiseva ja levoton. Tästäkin huolimatta kuulokkeet sijoittelevat ja erottelevat äänet vähintäänkin yhtä hyvin kuin HE6se v2. Sanoisin HD800:aa kokonaisuutena hieman yksityiskohtaisemman kuuloiseksi diskantin lisäksi myös keskitaajuuksissa, kun taas Hifiman tuo selvästi paremmin esiin alataajuuksien yksityiskohtia.
Loppuhuomiot:
Tiivistettynä molemmat ovat erinomaisia, mutta varsin erilaisia kuulokkeita. Käytetty HD800 voisi olla hyvä hankinta edullisesti ostetun HE6se v2:n kaveriksi. Tällöin kuulokekokoelmasta löytyisi kaksi kyvykästä kuuloketta, joista toinen olisi dynaaminen ja innostava, ja toinen suuren kuuloinen ja yksityiskohtainen.
Hifiman HE6se V2 vs. ZMF Auteur
Hinnat: 1800–2000 € (alennuksessa 600–800 €) vs. 1600 € (poistui myynnistä 3/2022 ja tilalle tulee uudistettu Auteur Classic)
ZMF Auteurista on tullut entistä vahvemmin yksi suosikkikuulokkeistani, vaikkei se sitä vielä täysin ollutkaan kirjoittaessani siitä arvostelun (linkki aiempaan arvosteluun). Sittemmin olen oppinut arvostamaan entistä enemmän Auteurin tasapainoista ja rauhallista taajuusvastetta moniin hauskempiin, mutta vähemmän monipuolisiin kuulokkeisiin verrattuna.
Taajuusvasteet:
Äänelliset erot
Auteurin äänessä on juuri sitä, mistä pidän dynaamisella elementillä varustetuissa kuulokkeissa: luonnollista lämpöä, orgaanisuutta ja tietynlaista analogisuutta. Kuulokkeet ja erityisesti niiden keskitaajuudet kuulostavat välittömästi siltä, miltä ääni kuulostaa oikeassa elämässä. HE6se v2 on kuivemman ja viileämmän kuuloinen, eikä sen äänenväri siten ole yhtä realistinen.
Auteur on lineaarisemman taajuusvasteensa ansiosta huomattavasti rauhallisempi HE6se v2:n innostavaan ja sähäkkään toistotyyliin verrattuna. Auteurin dynaamisessa bioselluloosaelementissä on muutenkin pehmeämpi ja hieman hitaampi ääni, joten kuuntelu on rennompaa. Kuulokkeet ovat erinomaista vaihtelua toisilleen.
Basso, keskitaajuudet ja diskantti:
Molemmissa kuulokkeissa on melko vastaava määrä bassoa, mutta bassontoisto on erilaisten elementtien vuoksi varsin eri tyylistä. Auteurin keskibasso iskee miellyttävän tiukasti ja voimakkaasti, kun taas Hifimanin planaarielementti toistaa alimpia bassotaajuuksia kontrolloidummin ja yksityiskohtaisemmin. HE6se v2:n basso tuntuu kokonaisuutena intensiivisemmältä ja elävämmältä, mutten sanoisi Auteurinkaan bassoa huonoksi, sillä siinäkin on voimaa, ja se sopii saumattomasti yhteen muiden taajuusalueiden kanssa.
Auteurin keskitaajuudet kuulostavat niissä olevan rungon ja luonnollisen lämmön ansiosta omien mieltymysteni pohjalta juuri siltä kuin keskitaajuuksien kuuluukin. Keskitaajuuksien tuunaus on myös erinomaisen tasapainoinen, ja se tuo esiin yksityiskohtia huomattavasti paremmin kuin HE6se v2 ohuempi esitystapa. Koska keskitaajuudet ovat yleensä musiikin tärkein osa, Auteur kuulostaa välittömästi taajuusvasteen osalta paremmalta kuulokkeelta kuin HE6se v2. Hifimanin energisemmässä ja aggressiivisemmassa esitystyylissä on myös oma viehätyksensä, mutta keskitaajuudet vaativat pientä hienosäätöä ollakseen optimaaliset.
Keskitaajuuksien jatkumona Auteurin diskantti kuulostaa selkeämmältä ja yksityiskohtaisemmalta. HE6se v2:n ylemmässä diskantissa oleva korostuma tulee vertailutilanteessa selkeästi esiin, koska muut diskanttitaajuudet jäävät hieman sen aiheuttaman säihkeen varjoon. Diskantista tulisi vertailukelpoisempaa, jos irrottaisin kuulokkeiden kuppien metalliritilät. Auteurin diskantti on oletuksena tasapainoisempaa, vaikka sekin saa toisinaan tietyt äänet sihahtamaan hieman epäluonnollisesti.
Muu suorituskyky ja äänikuva:
Hifimanin planaarielementillä on Auteuriin verrattuna etu toiston nopeudessa ja erottelukyvyssä. HE6se v2 piirtää musiikista terävämmän kuvan olematta kuitenkaan liian analyyttinen. Auteur ei pysty rajaamaan musiikin eri kerroksia ja instrumentteja yhtä selkeästi toisistaan erilleen, mutta se on silti yksityiskohtaisemman kuuloinen luultavasti pitkälti paremman taajuusvasteensa ansiosta. Dynamiikan osalta HE6se v2:n äänessä on uskomatonta välittömyyttä ja räjähtävyyttä, kun taas Auteur on laiskemman ja pehmeämmän kuuloinen. Auteur onnistuu kuitenkin olemaan tarpeeksi dynaaminen silloin, kun musiikki sitä eniten vaatii.
Auteurin äänikuva on hieman suurempi paremman leveytensä ansiosta. Äänessä on myös hieman luonnollista jälkikaikua aivan kuin musiikkia huoneessa kuunnellessa. Hifiman-malli tasoittaa kuitenkin tilannetta luomalla pienempään äänikuvaansa mukavasti tilaa toiston tummalla taustalla ja äänten kerrostamisella. Auteuria kuunnellessa äänen aistii tulevan enemmän kuulokkeista, kun taas HE6se v2:n tyhjiötä muistuttavassa äänikuvassa kuulokkeiden läsnäolo katoaa lähes kokonaan.
Loppuhuomiot:
Musiikin kuuntelu on molemmilla kuulokkeilla todella nautinnollista, ja ne soveltuvat monipuolisesti eri musiikkigenreille. Auteur kuulostaa miellyttävän tasapainoiselta ja luonnolliselta, kun taas HE6se v2:n on todella innostava ja hauska etenkin lujemmalla äänenvoimakkuudella kuunnellessa. Auteur on mielestäni kokonaisuutena sellaisenaan hieman parempi kuuloke, mutta Hifiman-malli pääsee omien vahvuuksiensa ansiosta todella lähelle. Se on myös lähes 1000 euroa halvempi, mikä tekee siitä suurimmalle osalle ihmisistä Auteuria järkevämmän vaihtoehdon.
Yhteenveto
Hifiman HE6se v2 on siitä poikkeuksellinen tuote, että siihen kannattaa suhtautua normaalin, lähes 2000 euron, hinnan sijaan 600–800 euron kuulokkeena. Koska kuulokkeita on myyty säännöllisesti alennetulla hinnalla, niistä ei mielestäni kannata missään nimessä maksaa täyttä hintaa, joka on eräällä tapaa kuluttajan huijaamista. Myöskään kuulokkeiden fyysinen rakenne tai käyttömukavuus eivät ole täyden hinnan arvoiset, mutta äänenlaatu sen sijaan pääsee hyvin lähelle, mikäli kuulokkeille on olemassa tarpeeksi tehokas ja kyvykäs vahvistin. Kuulokkeiden ostohintaan kannattaa huomioida mukaan mahdolliset laitehankinnat.
Alennetulla 600–800 euron hinnallaan HE6se v2 on mielestäni todellinen löytö, jollaiseen ei törmää usein kuulokemarkkinoilla. Kuulokkeet ovat heittämällä parhaat kuulemani alle 1000 euron kuulokkeet, eivätkä ne tunnu erinomaisen teknisen suorituskykynsä ansiosta vieraalta myöskään 1000–1500 euron hintaluokassa. En ole koskaan aiemmin innostunut minkään muun kuulokkeen kuuntelusta yhtä paljoa. Jostakin syystä mieleni tekee aina kuunnella HE6se v2:ta lujaa, koska kuuntelukokemuksesta tulee siten uskomattoman intensiivinen.
Kuulokkeiden taajuusvasteessa on omat pienet ongelmansa, mutta olen saavuttanut omaan makuuni lähes täydellisen lopputuloksen irrottamalla kuppien metalliset ritilät, ja taajuuskorjaamalla 4 kHz:n aluetta 3 desibeliä alemmas. Sen jälkeen mikään ei ole enää kuulostanut liian hyökkäävältä, vaan kuulokkeet ovat sopineet monipuolisesti eri musiikkigenreille. Hifimanin kuulokkeet ovat valitettavasti aina rakenteellisesti hintaluokkaansa kehnompia, mutta tällä kertaa äänenlaatu on pienillä hienosäädöillä lähes kympin suoritus. Pystyn jopa kestämään kuulokkeiden epämukavan pääpannan, koska HE6se v2 vie minut kuunnellessa täysin eri maailmaan.
Listaamistani miinuksista huolimatta kuulokkeissa häiritsee minua aidosti ainoastaan se, etten omista niitä, vaan ne ovat lainassa Roderickilta. En pysty vieläkään kunnolla käsittämään, miten tällaista ääntä voi olla tarjolla halvimmillaan 600 eurolla.
Plussat ja miinukset:
+ Tuunaus sopii hyvin yhteen kuulokkeiden teknisten ominaispiirteiden kanssa
+ Toiston innostavuus ja energisyys
+ Erinomainen dynamiikka: musiikki kuulostaa todella elävältä ja menevältä
+ Teknisesti fantastinen ja fyysisen tuntuinen bassontoisto
+ Todentuntuinen äänikuva
+ Toiston taustan tummuus
+ Todella selkeä äänien erottelu, sijoittelu ja kerrostaminen
+ Tarjoaa 600–800 eurolla ostettuna äänenlaadun osalta lähes ennenkuulumatonta vastinetta rahalle
+/- Ääni on yksityiskohtaista, mutta keskitaajuuksien yksityiskohdat tulevat esiin paremmin kuulokkeilla, joissa ei ole Hifimanille tyypillistä vaimentumaa 1–3 kHz:n välillä
+/- Hifimanin halvimmista malleista lainattu sankarakenne on säädöiltään toimiva ja varsin kestävän oloinen, mutta se on riittämätön puoli kiloa painaville kuulokkeille
– Keskitaajuuksien tuunauksessa olisi parantamisen varaa: toisto on tyyliltään hieman ohutta ja viileää, ja yläkeskitaajuudet ovat hieman liiankin aggressiiviset ja hyökkäävät
– Äänikuva jää kooltaan varsin pieneksi, mikä ei miellyttäne kaikkia
– Vaatii tehokkaan vahvistimen kuulostaakseen hyvältä (olisin saanut kuulokkeista täysin vääränlaisen kuvan heikommilla vahvistimillani)
– Kuulokkeet ovat epämukavat, koska ne painavat erityisesti päälakea
– Mukana tuleva kaapeli on todella heikkolaatuinen
– Tietämätöntä kuluttajaa yritetään huijata ostamaan kuulokkeet korkealla 1800–2000 euron hinnalla, vaikka todellisuudessa ne saa ostettua säännöllisesti 600–800 eurolla
-/+ Diskantissa on yksittäinen säihkettä aiheuttava korostuma, joka on kuitenkin mahdollista korjata irrottamalla kuppien metalliritilät
Oli niin mielenkiintoinen testi,että harkitsen HE 6se:n ostoa/ vs v2.Lähinnä tuon päähän istuvuuden tähden.Olen yrittänyt lukea kaikki testit mitä olen löytänyt.Samaa musikaalista saundia ja energisyyttä painotetaan kaikissa testeissä.Samat arvot näyttävät olevan kuulokkeiden herkkyydessä.Tilasin Hifitalosta Toppingin L70 kuulokevahvistimen.Balansoidun liittimen kautta pitäisi 32 ohmiin tulla 2×7500 mv ja 64 ohmiin 2×4700 mv.Mitä mieltä olet vahvistimen riittävyydestä ,tuntien Toppingin kuulokevahvistimia/Hifimanin HE 6se sarjan tuotteita.Tiedätkö onko näillä kuulokkeilla muita eroja.
Kiitos vielä testeistä.Kuulokkeina edelleen Revoxin 20 vuotta vanhat luurit edelleen kunnossa ja toimii kuin uudet.Tuunattuna uusilla tyynyillä.
Moi ja kiitos viestistäsi. Vaikuttaisi olevan hieman makukysymys, kumpaa versiota kyseisistä kuulokkeista pidetään mukavamman tuntuisena päässä. Mainitsemasi HE6se:n (”v1”) pääpanta lienee kieltämättä mukavampi, mutta vastaavasti kuulokkeiden kupit eivät käänny v2:sta poiketen laisinkaan vaakasuunnassa, mikä aiheuttaa joillekin istuvuusongelmia. Kahdessa versiossa on käsittääkseni erilaisen sankarakenteen lisäksi hieman erilaiset korvapehmusteet (ellei Hifiman ole tässä välissä vaihtanut niitä samanlaisiksi), joten keskitaajuudet saattavat olla ”v1”:ssä hieman epätasaisemmat ja aggressiivisemmat (katso Youtubesta Headphoneshow-kanavan vertailu). Samanlaisilla pehmusteilla eroa olisi kuitenkin hyvin vähän, joten esimerkiksi Hifiman Sundara-mallin pehmusteet kuulokkeisiin vaihtamalla päästään hyvään lopputulokseen, ellei ääni sattuisikaan miellyttämään vakiopehmusteilla.
Mainitsemasi Topping L70 riittänee kuulokkeille tehojen osalta. Joissakin Toppingin laitteissa tehosyöpöt kuulokkeet ovat aktivoineet jonkinlaisen suojaustilan kovemmalla kuunnellessa, mutten ole varma, miten herkäksi suojaukset on asetettu L70-mallissa. Enkä ole ylipäätään varma, miten lujalla äänenvoimakkuudella kuulokkeita pitäisi kuunnella esimerkiksi valmistajan A90-mallilla, jotta suojaus aktivoituu. Jos tiedät, ettet kuuntele 100 desibelin äänenvoimakkuudella, ongelmia tuskin ilmenee L70:llä. Vahvistimen ääntä muutoin en valitettavasti osaa kommentoida tarkemmin sitä kuulematta.
PS Revoxit taisivat olla hyviä kopioita Beyerdynamicin kuulokkeista (tunnetaan kestävyydestään), joten ei ihme, että ovat edelleen käyttökunnossa. 🙂
Kiitos vielä tärkeistä havainnoista👍
Kiitoksia erinomaisesta testistä,vaikka omistankin HE-6se t niin uutta tietoa tuli roppakaupalla esim. pehmusteiden vähentäminen ja ritilöiden tuunaaminen ilmavammaksi (en uskaltaisi pitää ilman ritilää).
Mikä olisi sopiva equalisaattori ohjelma tai minkä kautta ääntä pääsee tuunaamaan?
Minulla on Hifimanin pikku adapteri missä on pari vastusta per kanava ja hinta oli noin 100€ mutta sillä pystyy kuuntelemaan kiinalaista 2x75w kt88 putkilla varustettua vahvistinta ilman ongelmia ja ääni on loistava HE-6se V1 kyllä kuunteluun innostava kuuloke.
Kiitoksia vielä kerran testeistä yst.esa
Kiitos palautteesta! 🙂
Windows-käyttöjärjestelmää käyttäessä Equalizer APO on hyvä ohjelmisto taajuuskorjaamiseen. Siihen kannattaa asentaa myös PEACE-laajennos, joka tekee käyttöliittymästä selkeämmän.