Arvostelu: ZMF Auteur

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2017
  • Valmistusmaa: Yhdysvallat
  • Hinta: alkaen ~1800 euroa riippuen puulaadusta
  • Dynaaminen bioselluloosa-elementti
  • Impedanssi: 300 ohm
  • Herkkyys: 97 dB/mW
  • Paino: 470 g (+-20 g) ilman piuhaa (oma parini 505 g)
  • Mukana tulee: Seahorse-salkku, 2 paria pehmusteita (toinen pari vapaasti valittavissa) ja piuha vapaavalintaisella liittimellä 
  • Takuu: elinikäinen elementtitakuu ensimmäiselle omistajalle

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Aiemmin arvostelemieni Atticus– ja Verite Closed -mallien jälkeen halusin päästä kuulemaan myös ZMF:n avoimia kuulokemalleja, joten ostin käytettynä sekä Auteur- että Aeolus-kuulokkeet. Kirjoitan ensin Auteurista, sillä olen omistanut sen hieman kauemmin.

ZMF hyödyntää kuulokkeissaan kolmea erilaista dynaamista elementtiä: TPE (Atticus/Aeolus), Bio-cellulose (Eikon/Auteur) ja PEN+beryllium (Verite Open/Closed). Auteur ja suljettu Eikon sisältävät bioselluloosa-kalvoilla varustetun elementin, jollainen on myös monissa Fostexin kuulokkeissa. Fostexin Biodyna-nimellä tunnetuissa elementeissä on kuitenkin matala impedanssi toisin kuin ZMF:n käyttämissä elementeissä, joiden impedanssi on 300 ohmia.

Auteur on toistaiseksi 1800 euron hinnallaan valmistajan toiseksi kallein malli Verite-mallien jälkeen. Kuulokkeet julkaistiin vuonna 2017 ja ne ovat ZMF:n näkemys neutraalista ja lineaarisesta toistosta. Monet pitävät Auteuria eräänlaisena ultimaattisina Sennheiser HD600-sarjalaisena, joten hankin arvostelua varten lainaan HD6XX-mallin, joka vastaa ääneltään HD650-kuulokkeita. Muutoin vertailen tässä arvostelussa Auteuria pääasiassa ZMF:n omaan mallistoon.

Vasemmalta oikealle ZMF Verite Closed, ZMF Auteur ja ZMF Atticus.

Rakenne ja mukavuus

Auteur on avoimesta rakenteestaan huolimatta pikemminkin puoliavoin kuulokemalli, sillä vain pieni osa puisesta kupista on avattu. Kuppien keskellä on kankaalla ja metalliritilällä peitetty pyöreä aukko, jonka lisäksi kupeissa on eri kokoisia viivamaisia koloja. Nämä kolot ovat täysin avoimia ja niistä näkee kuppien sisälle. Puoliavoimen rakenteen ansiosta Auteur eristää hieman ympäristön ääniä, eikä myöskään vuoda ääntä ulospäin yhtä paljon kuin täysin avoimet kuulokkeet. Hiemankin kovemmalla kuuntelu häiritsisi silti ympärillä olevia ihmisiä.

Käytettynä ostamani vuonna 2018 valmistetut kuulokkeet on valmistettu tiikistä, joka sopii väriltään hyvin syksyyn ja Halloweeniin. Auteurin suunnitelleen Zach Mehrbachin mukaan kuulokkeiden ulkonäkö on saanut vaikutteita ranskalaisista ikkunoista, goottiarkkitehtuurista ja perintöbanjoista – mielestäni nämä inspiraation lähteet tulevat esiin vieläkin selkeämmin kuulokeyksilöissä, joiden metalliritilät ja -tangot ovat muun kuin mustan väriset.

Suoraan ZMF:ltä tilatessa kuulokkeiden metalliosien väri onkin mahdollista valita useista eri vaihtoehdoista. Tällöin kannattaa kuitenkin huomioida se, että kuulokkeiden kokonaispaino voi kasvaa painavammasta metallista tehtyjen osien myötä. Mielestäni Auteurin ulkonäkö on hieman hillitympänäkin hieno ja mielenkiintoinen.

Kuulokkeiden ulkonäkö on erittäin uniikki ja rauhallisen tyylikäs.

Auteurissa on käytetty julkaisusta asti ZMF:n uudempaa pääpantarakennetta, jossa korkeussäätö tapahtuu paikoilleen lukittuvien tankojen avulla. Omien kuulokkeideni kaikki ulkoiset metalliosat ovat alumiinia, ja teräksisen pääpannan ulkokuori sekä päälakea vasten tuleva pehmuste lampaannahkaa. Muiden ZMF-mallien tapaan myös Auteurin nahkaosat voidaan vaihtaa tilausvaiheessa enemmän pehmustettuun, mutta hieman vähemmän arvokkaalta näyttävään kangasmateriaaliin.

Kuulokkeiden pääpannan ulkokuori ja päätä vasten asettuva pehmuste ovat lampaannahkaa.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana valmistaja käyttää avoimissa kuulokkeissaan eräänlaista metallista popfiltteriä, joka rajoittaa korkeiden taajuuksien määrää. Suodatin on kiinnitetty elementin ja korvan väliin liimaamalla se 3D-tulostettuun rakenteeseen. Tätä rakennetta on hienosäädetty viime vuosina, joten uudemmissa kuulokkeissa suodatin voi näyttää hieman erilaiselta.

Bioselluloosaelementin päälle on asetettu eräänlainen popfilter kontrolloimaan korkeiden taajuuksien toistoa.

Auteurin mukana toimitettiin aiemmin ZMF:n litteä peruspiuha, mutta nykyään ostaja saa laadukkaamman näköisen kankaalla päällystetyn piuhan. Kuulokkeideni alkuperäinen omistaja oli valinnut peruspiuhan liittimeksi 6,35 mm:n liittimen – hän oli myös ostanut erikseen ZMF-brändätyn balansoidun OFC upgrade -piuhan, jota valmistaja myy noin 100 euron hintaan. Piuhat toimitetaan punaisessa kangaspussissa, josta löytyy myös sopivat kuusiokulma-avaimet kuulokkeiden pulttien kiristämiseen (tai jos käyttäjä haluaa purkaa kuulokkeet osiin huoltamista varten).

ZMF:n piuhojen pituus on noin 165 cm.

Tiikki-kuulokkeeni painavat 505 grammaa (puulaadulla on vaikutus kokonaispainoon), joten avoimella rakenteella ei ole saavutettu kevyempää painoa valmistajan vastaavan painoisiin suljettuihin malleihin verrattuna. Tämä johtunee pitkälti siitä, että metallinen ritilä lisää painoa puuhun verrattuna.

Melko korkeasta painostaan huolimatta kuulokkeet ovat oikein säädettyinä mukavat ja huomaamattomat – omissa kuulokkeissani ongelmana on ollut pikemminkin se, ettei pääpannassa ole tarpeeksi puristusvoimaa. Kuulokkeideni teräksinen pääpanta tuntuu taivutellessa melko löysältä, joten edelliset omistajat ovat luultavasti taivutelleet sitä ahkerasti. Sain kuitenkin puristusvoiman sopivaksi taivuttamalla kuulokekuppeja sisäänpäin pääpannan reunoista. Uudet kuulokkeet ostaessa puristusvoima ja pääpanta ovat todennäköisesti tiukemmat, joten omasta tilanteestani ei kannata tehdä laajempia johtopäätöksiä.

ZMF:n korvapehmusteet kiinnitetään aina venyttämällä niiden reunus puisen renkaan ympärille. Piuha kiinnittyy kunkin kuulokekupin pohjaan mini-XLR-liittimellä.

ZMF:n avoimissa kuulokemalleissa käytetään rei’itettyjä korvapehmusteita, joiden vaihtaminen perinteisempiin umpinaisiin pehmusteisiin sotkisi muun muassa bassontoiston. Auteurin mukana toimitetaan kahdet pehmusteet: Auteur Perforated Lambskin -pehmusteet ja käyttäjän valittavissa olevat toiset pehmusteet. Käsitykseni mukaan valmistaja on aina suositellut toisiksi pehmusteiksi Eikon Perforated Lambskin -mallia, jonka sain kuulokkeiden mukana itsekin. Molemmat pehmusteet ovat todella paksut, pehmeät ja mukavat. Käsittelen niiden äänenlaadullisia eroja erikseen tuonnempana. Kuulokkeiden äänenlaatua arvioidessani olen käyttänyt Auteur-pehmusteita.

Auteur-nimiset korvapehmusteet ovat suuret, paksut ja pehmeät. Valitin saman pehmustemallin korva-aukkoa liian suureksi Verite Closed -mallissa, mutta Auteur-kuulokkeiden kanssa mukavuus on huippuluokkaa.

Auteur kuulostaa siltä kuin näyttääkin

Auteurin äänenlaadun arviointi on hyvin suoraviivaista siinä mielessä, että se kuulostaa todella ”oikealta” ja tasapainoiselta. Kuulokkeiden tuunaus on tyyliltään eräänlainen lämmin ja miellyttävä versio neutraalista äänestä – esitystapa on hyvin pitkälti kuulokkeiden ulkonäön mukainen. Kuuntelu ei herätä kovinkaan usein wow-elämyksiä, mutta toisaalta mikään ei kuulosta koskaan huonolta tai väärältä.

Kuulokkeet ohjaavat kuuntelijan huomiota eniten keskitaajuuksiin, vaikka minkään taajuusalueen ei voikaan varsinaisesti sanoa korostuvan muita enempää. Keskitaajuuksien ympärillä sekä alataajuudet että diskantti ulottuvat hyvin taajuusalueidensa äärilaitoihin, mutta kumpikaan ei ala dominoida toistoa missään tilanteessa. Kuulokkeiden kuuntelu on todella rentoa ja ne ovat todella monipuoliset – mieleeni ei tule musiikkigenreä, joka kuulostaisi huonolta. Tältä osin Auteur on hyvä esimerkki kuulokkeista, jotka omistaessa ei ole varsinaista tarvetta omistaa muita kuulokkeita.

Vaikka tuunaus onkin neutraali, kuulokkeissa on silti kaksi valmistajalle tyypillistä ominaispiirrettä: 1) toiston äänenväri erityisesti keskitaajuuksissa on todella luonnollinen, joten soittimet kuulostavat aidoilta ja uskottavilta 2) puiset kuulokekupit lisäävät toistoon hieman miellyttävää jälkikaikua (reverb).

Erottelukyky ja dynamiikka:

Auteur on subjektiivisesti arvioituna hintaansa nähden teknisesti hyvä, muttei varsinaisesti loista millään osa-alueella. Erityisesti äänten sijoittelu äänikentässä on tarkkaa, eikä se jää paljoa jälkeen paremmistakaan kuulokkeista. Auteur on kuitenkin jokseenkin hidas transienttien osalta, minkä vuoksi yksityiskohdat toistuvat hieman pehmeästi, eikä niiden erottelukaan ole huippuselkeää 1800 euron hinta huomioiden – kuulokkeet eivät tavallaan halua päästää irti rentoudestaan. Tämä ei silti ole mielestäni kokonaisuuden kannalta ollenkaan ongelmallista, koska kuuntelu on miellyttävää.

Vertailun vuoksi kalliimpi Verite Closed kuulostaa nopeammalta ja se onnistuu pitämään yksittäisten äänten reunat terävämpinä ja selkeämpinä. Halvempiin Atticus- ja Aeolus-malleihin verrattuna Auteur on kuitenkin kaikin puolin parempi, vaikka joiltakin osin vertailua onkin vaikeaa tehdä merkittävästi erilaisten taajuusvasteiden vuoksi.

Auteur on dynamiikaltaan lempeähkö, joten musiikin mahtipontisemmista kohdista jää puuttumaan hieman reippautta ja voimaa. Atticus ja Aeolus ovat tältä osin melko vastaavia, mutta ne kompensoivat tilannetta menevämmällä tuunauksellaan. Auteur ei juurikaan säväytä dynamiikallaan, vaikka sanoisinkin sen olevan parannus halvempiin sisaruksiinsa verrattuna. Tämä tulisi luultavasti entistä selkeämmin esille, jos pääsisin tekemään vertailua lähempänä toisiaan olevilla taajuusvasteilla.

Äänikuva:

Auteur kuulostaa osittain suljetusta rakenteestaan huolimatta mukavan avaralta. Äänikuvan koko on keskimääräistä suurempi etenkin leveyssuunnassa. Sen osalta tyyli on itseasiassa hieman putkimainen, koska äänessä ei ole yhtä paljoa korkeutta tai syvyyttä eteenpäin. En tule yleensä kiinnittäneeksi äänikuvaan suurempaa huomiota kuuntelun aikana, mikä on mielestäni hyvä asia. Suljettuihin ZMF-malleihin verrattuna Auteurin äänikuva on tyyliltään perinteisempi, koska puukuppien aiheuttama 3D-tyyppinen jälkikaiku jää kuulokkeiden avoimemman rakenteen vuoksi pienemmäksi.

Basso:

Auteurin bassontoisto on lineaarista, joten keskibassoa ei korosteta vastaavasti kuin monissa muissa ZMF-malleissa. Ylemmät bassotaajuudet eivät vuoda Auteurissa kuultavasti keskitaajuuksien puolelle. Vastaavasti alimpien bassotaajuuksien kuuluvuus on saatu säilytettyä hyvänä ottaen huomioon, että kyseessä ovat avoimet dynaamiset kuulokkeet. Täten myös elektroninen musiikki kuulostaa varsin hyvältä, joskin kuulokkeiden hitaan puoleisesta nopeudesta johtuen hieman verkkaiselta.

Auteur ei vähättele, eikä myöskään korosta alataajuuksien määrää. Jos jossakin kappaleessa on paljon bassoa, Auteur tuo sen hyvin esille. Monesti bassontoisto kuitenkin vain täydentää toistoa vetämättä liikaa huomiota itseensä. Mielenkiintoisesti hieman pehmeästä makrodynamiikasta huolimatta rumpujen iskuissa on miellyttävää tiukkuutta ja voimaa. Alataajuuksien yksityiskohtaisuus on hyvällä tasolla, mutta basson suuremmasta määrästä nauttivalle kuulokkeet voivat olla pienoinen pettymys ilman taajuuskorjausta.

Keskitaajuudet:

Kuulokkeiden keskitaajuudet kuuluvat selkeästi, puhtaasti ja luonnollisella äänenvärillä – halvempien Atticus- ja Aeolus-mallien rakeisuus on poissa. Näkemieni taajuusvastemittausten perusteella (esim. Crinaclen mittaukset, löytyvät sivun alareunasta) keskitaajuuksien tuunaus on pitkälti Harmanin tavoitekäyrän mukainen, mutta kuulostaa mielestäni alemmilta osiltaan hieman lämpimämmältä kuin mittauksista voitaisiin päätellä. Kuulokkeet vetävät kuunnellessa huomiota eniten juuri keskitaajuuksiin, mikä tuntuu luonnolliselta, eikä pakotetun hyökkäävältä. Jos Auteur ei saa varsinaisesti jalkoja vipattamaan bassontoiston osalta, kuulokkeita kuunnellessa ihokarvat nousevat monesti pystyyn tunteita herättävien keskitaajuuksien ansiosta.

Auteuria kuunnellessa soittimissa ja laulussa on hyvin energiaa. Laulusuoritukset tulevat energisemmin etualalle kuin Verite-kuulokkeilla, mutta esitystapa on silti yksityiskohtaisuudeltaan rennompi. Tässä mielessä Auteuria on hieman helpompaa kuunnella pidempiä aikoja. Miellyttävän ja tasapainoisen tuunauksen ansiosta Auteurin keskitaajuudet ovat kokonaisuutena erinomaiset ja kuulemistani ZMF-kuulokkeista tasapainoisimmat.

Diskantti:

Auteurissa on enemmän diskanttia kuin muissa ZMF-malleissa, mikä tekee omalta osaltaan siitä neutraalihkon kuuloisen kuulokkeen. Diskantti on tyyliltään melko pehmeää, mutta siinä on 5–6 kHz:n väliin asettuvan korostuman vuoksi jonkin verran ylimääräistä säihkettä, joka tuo toistoon räväkkyyttä. Vaikka tämä ei rikokaan pahemmin toiston luonnollisuutta, painotus häiritsee toisinaan yksityiskohtien erottamista ympäröivillä taajuuksilla.

Yksityiskohtien erottelun osalta Verite Closed suoriutuu paremmin, vaikka yksityiskohdat kuuluvatkin sillä tummemman tuunauksen vuoksi hiljempaa. Vaikka kuvailisinkin Auteurin diskanttia määrältään todella tasapainoiseksi, energiaa on paikoin sen verran, että huonommin äänitetty musiikki voi olla hieman raskasta kuunneltavaa. Kuulokkeiden mukana tulevat toiset korvapehmusteet auttavat tässä tarvittaessa pienentäen kuitenkin samalla äänikuvan laajuutta.

Auteur- vs. Eikon-pehmusteet

Rei’itetyt Eikon Lambskin -pehmusteet vähentävät diskantin voimakkuutta pienentäen samalla kuulokkeiden äänikuvaa.

Kuulokkeiden toisiksi korvapehmusteiksi suositeltu Eikon Perforated Lambskin -malli näyttää ulkoisesti hyvin samanlaiselta kuin vakiopehmusteiksi kutsuttu Auteur Perforated Lambskin. Eikon-pehmusteissa on kuitenkin hieman pienempi halkaisija ja korva-aukko, minkä lisäksi korvan taakse asettuva pehmusteen paksuin osa on hieman paksumpi kuin Auteur-pehmusteissa. ZMF:n itsensä mukaan Eikon-pehmusteet tekevät Auteurista tummemman kuuloiset ja enemmän muita ZMF-malleja muistuttavat – tämä kuvaus pitää mielestäni hyvin paikkansa.

Pehmusteiden vaihto alentaa kuuluvasti diskantin määrää 6–10 kHz:n välisillä taajuuksilla. Eikon-pehmusteet myös tuovat keskitaajuuksia enemmän etualalle ja nostavat hieman basson määrää, mutta tämä voi olla epäsuora vaikutus siitä, että alemmat taajuudet korostuvat enemmän diskantin määrän vähentymisen myötä. Nämä muutokset voivat olla toivottuja, vaikka esimerkiksi Auteurin diskantti ei ole oletuksenakaan erityisen rasittavaa.

Eikon-pehmusteiden varjopuoli (tai osalle positiivinen asia) on kuulokkeiden äänikuvan selkeä pienentyminen. Pehmusteilla musiikki tulee aggressiivisemmin päin naamaa ja kuulokkeet kuulostavat vähemmän avoimilta. Koska äänessä ei ole mielestäni Auteur-pehmusteilla suurempaa korjattavaa, en koe Eikon-pehmusteiden tarjoavan toisiin pehmusteisiin verrattuna selkeitä hyötyjä. Hieman tummempi tuunaus ja intiimimpi äänikuva voivat kuitenkin olla joidenkin muiden toiveissa, joten on hienoa, että kuulokkeiden ääntä voidaan säätää niinkin helposti kuin pehmusteita vaihtamalla. ZMF myy myös muita Auteur-mallille sopivia pehmusteita.

Laitevalinnat

Muiden ZMF-kuulokkeiden tapaan Auteur ei tarvitse tehokasta kuulokevahvistinta, vaikka sen impedanssi onkin 300 ohmia. Kuulokkeet ovat hyvin muuntautumiskykyiset sen osalta, millaisella vahvistimella niitä kuunnellaan. Tasapainoinen tuunaus mahdollistaa sen, että kuulokkeiden ääntä voidaan värittää halutulla tavalla eri suuntiin ilman, että kokonaisuus muuttuu liian epätasapainoiseksi.

Auteurista on mahdollista tehdä hauskempi putkivahvistimen avulla. Tällöin kuulokkeet muuttuvat siinä määrin, että tuntuu siltä kuin ne heittäisivät puvuntakin nurkkaan ja lähtisivät viihteelle. Erityisesti alataajuuksia on helppo korostaa lisää, koska niiden määrä pysyy edelleen järkevänä. Keskitaajuuksien värittäminen entistä eloisammaksi tai diskantin määrän pienet muutokset eivät myöskään ole haitaksi. Sanoisin jopa, että paremman ja hauskemman ”ZMF-kokemuksen” aikaansaamiseksi putkivahvistin on erittäin suositeltu vaihtoehto.

Perinteisellä transistorivahvistimella Auteur kuulostaa neutraalilta ja kontrolloidulta. Vaikka sellainen voikin olla useimmille hyvä valinta, kuulokkeille sopii mielestäni niiden pehmeähkön dynamiiman vuoksi paremmin toistoltaan mahdollisimman menevä ja dynaaminen vahvistin. Myöskään alataajuuksien iskevyyttä hieman korostavasta D/A-muuntimesta ei ole haittaa – esimerkiksi Schiit Audion Bifrost 2 sopii kuulokkeille hyvin. Olen käyttänyt Bifrost 2:n kanssa vahvistimina enimmäkseen Rebel Audion RebelAmpia ja Garage1217:n Project Polarista.

Samankaltaisuus Sennheiser HD600-sarjan kanssa

Sennheiser HD6XX.

ZMF Auteuria ja Sennheiser HD6XX:ää peräkkäin kuunnellessa niissä on helppo havaita tyylillisesti paljon samaa erityisesti keskitaajuuksien toistossa – molemmat kuulokkeet vetävät kuuntelijan huomiota eniten juuri niihin. Molempien alakeskitaajuuksissa on myös hieman lisättyä lämpöä, joten toisto on omaan makuuni erittäin luonnollista.

Kuulokkeiden yhtäläisyydet loppuvat kuitenkin pitkälti tähän, sillä ne kuulostavat erilaisilta erityisesti äänikuvan ja toiston selkeyden osalta. HD6XX on lämpimämpi pienen keskibassokorostuksensa vuoksi. Kuulokkeissa on myös todella pieni ja intiimi äänikuva, jonka vuoksi erityisesti laulaja toistuu lähempänä kuuntelijaa kuin Auteurilla. Jokin tekee silti HD6XX:n äänestä puuroisen kuuloista, vaikka toisto onkin todella luonnollista ja miellyttävää. Tätä puuroisuutta ei välttämättä tule tiedostaneeksi kovinkaan selkeästi ennen Auteurin kuuntelemista. Sillä toisto selkeytyy ja avartuu merkittävästi – tuntuu kirjaimellisesti siltä kuin kuulokkeiden ja kuuntelijan korvien välistä otettaisiin pois paksuhko verho.

Auteur tuo toistoon kaivattua ilmavuutta ja tasapainoa sekä bassontoiston että diskantin osalta. Basso täydentää toistoa paremmin iskujen ollessa voimakkaampia ja tiukempia, kun taas HD6XX:ssä basso kuulostaa yhtä aikaa jotenkin pieneltä ja paksulta. Erilaisten äänikuvien vuoksi on helppo nähdä, että jotkut saattaisivat edelleen valita HD6XX:n lämpimämmän ja intiimimmän presentaation. Auteurin selkeys ja ilmavuus tekevät kuitenkin itseeni välittömän vaikutuksen, sillä musiikin yksityiskohdat soivat toisistaan enemmän irrallaan, ja äänillä on enemmän tilaa sijoittua muuallekin kuin kuuntelijan pään sisään.

HD6XX kuulostaa yksinään todella hyvältä, joten sanoisin, että jos niiden ääni on tähän mennessä miellyttänyt, ei välttämättä kannata kokeilla parempia kuulokkeita, kuten Auteuria. Toisaalta, jos joku haluaa melko saman tyyliset luonnolliset kuulokkeet suuremmalla äänikuvalla ja hieman paremmalla teknisellä suorituskyvyllä (suurin parannus tulee äänikuvasta), Auteurin voi nähdä erinomaisena vaihtoehtona erityisesti käytettynä ostettuna. Muutoin hintaero kuulokkeiden välillä kasvaa niin massiiviseksi, että epäröin itsekin puhua kuulokkeista toistensa vaihtoehtoina. Uuden Auteurin hinnalla saa mallista riippuen 5–7 kappaletta Sennheiserin HD600-sarjalaisia, jolloin on vaikeaa nähdä, että päivitys olisi puhtaasti rahallisesta näkökulmasta täysin kannattava.

Ei Auteur sentään 1500 euroa parempi ole, vaikka asiaa miten perustelisi. Silti kuulokeharrastukseen enemmän panostavalle ja muutakin kuin suoraa rahallista lisähyötyä ajattelevalle Sennheiser HD600-sarjan omistajalle/fanille ZMF Auteur voisi hyvinkin olla ultimaattinen kuulokehankinta. Mahdollisimman lähellä HD600-sarjaa olevaa kuuloketoistoa tavoittelevalle paremmat vaihtoehdot ovat yllättävän vähissä, jos niitä edes on olemassa.

Vertailua ZMF Aeolus- ja Atticus-malliin

Aeolus on Auteurin tapaan avoin ZMF-malli. Aeoluksessa käytetään täysin samaa elementtiä kuin aiemmin arvostelemassani Atticus-mallissa, joten näissä kahdessa kuulokkeessa on teknisesti paljon samaa – erityisesti yksityiskohtien erottelukyky ja äänten sijoittelu äänikentässä ovat melko keskinkertaisella tasolla, eikä Aeolusta tai Atticusta kannata muutoinkaan hankkia huippuhyvää teknistä suoriutumista odottaen.

Paremmin suoriutuvaan Auteuriin verrattuna noin 500 euroa halvempi kaksikko kompensoi kuitenkin tilannetta erilaisilla, huomattavasti hauskemmilla tuunauksillaan. Auteurin ollessa neutraali ja tasapainoinen Atticus kuulostaa tuhdilta, hauskalta ja suljettujen puukuppien luoman äänikuvan ansiosta mielenkiintoiselta.

Aeolus on puolestaan eräänlainen lineaarisempi ja tasapainoisempi versio Atticuksesta – suurimpana erona Aeolus työntää laulajan voimakkaammin päin kuuntelijaa muuttaen musiikin olohuonekonsertiksi. Sopivaa musiikkia kuunnellessa en pysty kuuntelemaan Aeolusta ilman, että ihokarvani ovat koko ajan pystyssä. Auteur ja Aeolus on tuunattu basson osalta melko vastaavasti. Auteurin iskut ovat kuitenkin tiukempia, kun taas Aeolus kuulostaa toiston rungoltaan Atticuksen tapaan tuhdimmalta.

Auteur kuulostaa kuulokkeista ilmavimmalta ja äänikuvaltaan suurimmalta. Atticus tulee äänikuvan osalta kakkoseksi, ja siinä on lisäksi suljettuna mallina miellyttävää ja luonnollista puukupeista resonoivaa jälkikaikua. Aeolus on avoin kuulokemalli, mutta sen äänikuva on pieni. Kuuntelija on tavallaan koko ajan musiikin sisällä, mutta hämmentävää kyllä tämä toimii kuulokkeissa suurimman osan ajasta erinomaisesti. Kuulokkeiden tuunauksessa ja olemattoman pienessä äänikuvassa on jotakin todella luonnollista, joten olen tällä hetkellä sitä mieltä, että Aeolus on kaikista kuulemistani ZMF-kuulokkeista kokonaisuutena luonnollisin.

Jokaisessa eri tavalla tuunatussa ZMF-mallissa on omat vahvuutensa, joten niiden absoluuttinen sijoittaminen paremmuusjärjestykseen vaihtelee jokaisen kuuntelijan mieltymysten mukaan. Yhteistä kolmelle tässä osiossa vertaillulle mallille on toiston ja erityisesti keskitaajuuksien luonnollinen äänenväri, jonka ansiosta kaikki akustisia soittimia sisältävä musiikki kuulostaa erinomaiselta. Auteur on niin tasapainoinen kokonaisuus, että sitä on kaikkein helpointa ja turvallisinta suositella eri musiikkigenreille sekä ihmisille, jotka eivät ole aiemmin kuulleet ZMF:n kuulokkeita. Atticus sopii hyvin tuhdista bassontoistosta pitävälle kuuntelijalle – erityisesti rock- ja hevimusiikki kuulostavaa hauskalta, mikä pätee myös Aeolus-malliin. Aeoluksen taikatemppu on keskitaajuuksien tuominen etualalle niin, että ääni on todella luonnollista ja uskottaa.

Vertailua ZMF Verite Closed –malliin

Auteurin vertaaminen kalliimpaan Verite Closed -malliin on hieman hupsua, mutta jokseenkin hyödyllistä, sillä monet ZMF-kuulokkeiden hankkimista harkitsevat saattavat pohtia, mitä lisähyötyä Verite tuo 1000 euron lisähinnalla. En ole tähän mennessä kuullut avointa Verite-mallia, mutta hyvin vastaavalla tavalla tuunatun ja samalla elementillä varustetun suljetun Verite-mallin perusteella voin todeta, että Auteur ja Verite ovat tyyliltään niin erilaisia kuulokkeita, että on helppoa nähdä osan ihmisistä pitävän enemmän Auteurista.

Verite on teknisesti parempi kuin Auteur: dynamiikka, transienttien toiston nopeus, yksityiskohtien erottelukyky ja äänikuvan tarkkuus ovat kaikki positiivisessa mielessä eri tasolla siitäkin huolimatta, että Auteur tasoittaa tilannetta oikeaoppisemmalla taajuusvasteellaan. Verite on ennen kaikkea hauskempi kuuloke, joten se tuottaa jatkuvasti kaipaamiani wow-elämyksiä. Samalla Verite kuulostaa kuitenkin Auteuriin verrattuna intensiivisemmältä, ja vaatii kuuntelijalta enemmän keskittymistä. Myöskään eri taajuusalueet eivät ole yhtä hyvin tasapainossa kuin Auteurissa.

Tämän vuoksi rennompaa ja tasapainoisempaa toistoa arvostavalle Auteur voi olla miellyttävämpi vaihtoehto. Ellei kuulokkeita päästä vertailemaan suoraan keskenään, Auteurin ostaja voi olla oikein tyytyväinen kuulokkeiden tekniseen suoriutumiseen. Vaikka Verite onkin monessa asiassa, jos nyt ei aivan 1000 euron edestä, niin ainakin 500 euron verran parempi, kuulokkeiden omaperäisempi tuunaus saattaa tuottaa osalle pettymyksen – Auteur sen sijaan on turvallinen valinta useimmille.

Yhteenveto

Kun kuulin ZMF Auteurin ensimmäistä kertaa, pidin sitä hieman tylsänä ja mitäänsanomattomana. Kuulokkeita enemmän kuunneltuani olen kuitenkin alkanut pitää niitä juuri sopivina. Vaikka Auteur onkin helppo ja sillä on mahdollista kuunnella rennosti esimerkiksi taustamusiikkia, tarkemmin kuunteluun keskittyessä se toistaa kaiken ihailtavan oikein. Kuulokkeet osoittavat mielestäni sen, että neutraali ja tietyllä tapaa tylsä tuunaus voidaan toteuttaa myös musikaalisesti ja nautittavasti. Minun on hyvin vaikeaa keksiä kuulokkeista mitään vikaa siinä, mitä ne kuuntelijalle tarjoavat. Jos saisin valita, lisäisin ääneen ainoastaan hieman bassoa tuomaan kaivattua hauskuutta.

Auteur sopii rentoon ja tasapainoiseen kuunteluun, jota kuulokkeita suunnitellessa on selvästi haettu. Tyylistään johtuen kuulokkeet ovat parhaimmillaan hieman rauhallisempaa musiikkia kuunnellessa, mutta pitävät silti toiston kasassa myös teknisesti haastavammalla kuuntelumateriaalilla. Auteurissa toiston terävöittäminen todennäköisesti ainoastaan sotkisi kokonaisuutta. Räväkämpää ääntä löytyy monista kuulokkeiden kilpailijoista, joten Auteur tarjoaa niille omassa hintaluokassaan rennomman ja tietyllä tapaa luonnollisemman vaihtoehdon. Auteur on itseasiassa poikkeuksellisen oikeaoppisen kuuloinen kalliimpi kuuloke, joten se on erinomainen vaihtoehto neutraalia ja tasapainoista ääntä etsiville.

Kuulokkeiden ainoa suurempi kysymysmerkki on niiden korkea 1800 euron hinta. Ulkonäön ja materiaalivalintojen perusteella hinta on helposti perusteltavissa – äänenlaadun osalta hintaa on mielestäni 300–400 euroa liikaa, koska kalliimpien kuulokkeiden ostajat toivovat yleensä saavan vielä parempaa yksityiskohtaisuutta ja eräänlaisia wow-elämyksiä, jotka jäävät Auteurista osittain puuttumaan. Alle 1500 eurolla kuulokkeet olisivat entistä parempi vaihtoehto esimerkiksi Sennheiserin, Focalin ja Audezen kuulokkeille.

Täyteen 1800 euron hintaan Auteurin sijoittuminen hintaluokassaan on myös siinä mielessä tukala, että pienellä lisäpanostuksella saa hankittua käytettynä alun perin 3000–4000 euroa maksaneita kuulokkeita, joiden uskoisin olevan omien kokemusteni perusteella Auteuriin nähden selkeä parannus monilla teknisillä osa-alueilla. Voin kuitenkin puolustaa vastaavalla tavalla Auteuria, sillä sen ostaminen käytettynä 1000–1200 euron hintaan on erinomainen kuulokehankinta.

ZMF-kuulokkeita harkitsevalle Auteur on teknisesti selkeästi parempi kuin uutena 1200–1400 euroa maksavat Atticus ja Aeolus. Auteurin tuunaus on lisäksi tasapainoisempi ja objektiivisesti arvioituna parempi. Kuulokkeet soveltuvat halvempia ZMF-malleja paremmin monipuolisiksi ykköskuulokkeiksi, eivätkä vain täydentämään muuta kuulokekokoelmaa.

PS ostin tämän arvostelun jälkeen vielä hienommat Auteur-kuulokkeet, jotka ovat olleet jo pidemmän aikaa yhdet lempikuulokkeistani

Plussat ja miinukset:

+ Tasapainoinen ja neutraali tuunaus, joka sopii monipuolisesti eri musiikkityyleille
+ Äänessä on juuri sopivasti lämpöä ja musikaalisuutta, joten toisto ei ole tunteetonta

+ Luonnolliset ja selkeät keskitaajuudet
+ Tarjoaa yksityiskohtaisempaa toistoa ja ilmavamman äänikuvan edullisempiin ZMF-malleihin verrattuna
+ Käyttömukavuus on hyvällä tasolla yli 500 gramman painosta huolimatta
+ Laadukas ja tukeva rakenne
+ Uniikki ja hieno ulkonäkö

– Ääni on pehmeähköä sekä yksityiskohtaisuudeltaan että dynamiikaltaan
– Bassoa voisi olla määrällisesti hieman enemmän
– Diskantin lievä säihke voi olla joidenkin mielestä rasittavaa tai epäluonnollista
– Pääpannan teräsosa on omassa parissani löysä, joten puristusvoimaa on hankalaa saada optimaaliseksi
– Korkea hinta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *