Arvostelu: Hifiman Deva Pro

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Hinta: 399 €
  • Rakenne: Avoin, over-ear
  • Planaarielementti: NsD (Neo supernano Diaphragm) -kalvo ja Stealth-magneettirakenne
  • Impedanssi: 18 ohm
  • Herkkyys: 93,5 dB/mW
  • Paino: 360 g
  • Liitännät: 2x 3,5 mm (liitin molemmissa kupeissa) / USB / Bluetooth
  • Kaapeli: 2 metrinen kaapeli 3,5 mm:n liittimellä ja 6,35 mm:n adapterilla
  • Bluemini R2R -bluetooth-moduuli: kiinnittyy kuulokkeisiin 3,5 mm:n liittimellä. Moduulia voidaan käyttää myös D/A-muuntimena ja vahvistimena, jolloin se liitetään äänilähteeseen USB-kaapelilla.
  • Bluetooth-versio: Bluetooth 5.0
  • Bluetooth-siru: Qualcomm QCC5124
  • D/A-muunnin: HIFIMAN HIMALAYA R2R
  • THD: 0.006 %
  • Signaali-kohinasuhde: 114 dB
  • Akunkesto 8 tuntia
  • Blueminin paino: 25 g
  • Lähetyskoodekit: LDAC, aptX-HD, aptX, AA

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan jälleenmyyjältä

Hifiman Deva Pro on noin 400 euron hintainen seuraaja vuonna 2020 julkaistulle Deva-nimiselle bluetooth-kuulokemallille, joka tuli parhaiten tunnetuksi kuppiin kiinnittyvästä erillisestä bluetooth-moduulistaan. Uuden Deva Pro:n planaarielementissä on Hifimanin mukaan jopa 80 prosenttia ohuempi kalvo aiempaan malliin verrattuna. Lisäksi elementtiin on päivitetty Stealth-magneetit, jotka kehitettiin alun perin valmistajan Susvara-huippumalliin. Nykyään valmistaja on alkanut käyttää samanlaisia magneetteja lähes kaikissa muissakin kuulokemalleissaan.

Myös aiemman Deva-mallin bluetooth-moduuliin on tehty muutoksia. Uusi moduuli kantaa nimeä Bluemini R2R, ja se sisältää Hifimanin itsensä kehittämän Himalaya R2R D/A-muuntimen (DAC). Sama DAC-toteutus löytyy myös valmistajan äskettäin julkaisemasta EF-400-yhdistelmälaitteesta (DAC + kuulokevahvistin) ja HM901R-mobiilisoittimesta. Deva Pro:n lainasi meille rehellistä arvostelua varten Joensuun Kuva ja Ääni.

Rakenne ja mukavuus

Kuulokkeiden mukana toimitetaan Bluemini R2R -bluetooth-moduuli, USB-kaapeli ja 3,5 mm:n liittimellä varustettu kuulokekaapeli.

Deva Pro muistuttaa rakenteeltaan pitkälti edeltäjäänsä, mutta myös muita Hifimaneja, sillä sankarakenne on kaikissa uudemmissa kuulokemalleissa samanlainen. Metallinen sanka on tukeva, enkä usko, että sitä saisi rikkoutumaan helposti normaalissa käytössä. Pääpannan pehmuste on materiaaliltaan hieman kovan tuntuinen, mutta koska kuulokkeet painavat vain 360 grammaa, se ei aiheuta ongelmia samoin kuin HE6se V2 -mallissa, joka painaa yli puoli kiloa. Deva Pro:n puristusvoima on maltillinen, mikä ei ole itselleni optimaalista, sillä pienehköön päähäni sopivat paremmin kuulokkeet, jotka puristuvat korville hieman tiukemmin.

Korkeussäädön mekanismi mahdollistaa kuppien kääntymisen sivuttaissuunnassa.

Kuulokkeiden kupit ovat muodoltaan hieman soikeat samoin kuin esimerkiksi aiemmin arvostelemassani HE5XX -mallissa. Kuppien rakenne on täysin avoin, joten Deva Pro ei vaimenna laisinkaan ulkopuolista melua, eikä se myöskään sulje kuunneltua ääntä sisäänsä. Kuulokkeet lienevätkin suunniteltu ensisijaisesti sisätiloissa ja omassa rauhassa kuunneltaviksi, vaikka mukana tuleva bluetooth-moduuli tekisikin käytöstä helppoa myös kodin ulkopuolella.

Kuulokkeet ovat rakenteeltaan täysin avoimet.
Korvapehmusteiden kangasmateriaali tuntuu miellyttävältä ihoa vasten.

Kokonaisuutena kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat mielestäni hieman halvalta. Toivoisin 400 euron hintaan hienompia materiaaleja ja persoonallisempaa ulkonäköä. Toisaalta kuulokkeiden rakenne on tukeva ja käyttömukavuuskin on kunnossa. Tämän vuoksi Deva Pro:ta ei voikaan suuremmin moittia varsinkaan, jos pelkistetympi ulkonäkö sattuu ostajaa miellyttämään.

Bluetooth-moduuli kiinnittyy kuulokkeiden vasemman kupin liittimeen.

Äänenlaatu

Hifiman Deva Pron taajuusvaste SPL Phonitor 2 -kuulokevahvistinta käyttäen. Taajuusvaste on mitattu MiniDSP EARS -laitteella käyttäen HEQ-kompensaatiota ja 1/12 octave smoothing -menetelmää. Käyrä esittää molempien kanavien keskiarvon, joka on tuotettu mittaamalla kuulokkeet useassa eri asennossa. Voit lukea mittauslaitteesta ja -menetelmästä lisää täältä.

Testasin kuulokkeita ensimmäiseksi kytkemällä ne kuulokekaapelilla kuulokevahvistimeen. Useita muita Hifimanin kuulokkeita testanneena odotin erinomaista äänenlaatua, eikä Deva Pro tuottanut pettymystä.

Basso:

Hifimanin edullisen pään kuulokemallisto ei yleensä loista bassontoiston voimakkuudessa. Deva Pro:n basso on kuitenkin jämäkämpää kuin valmistajan halvimmassa HE400se-mallissa. Hifiman on myös onnistunut poistamaan bassontoistosta liiallisen velttouden ja pyöreyden, joka vaivasi HE5XX- ja Ananda-mallia.

Deva Pro:n basso toistuu lähes virheettömästi alimmille taajuuksille saakka. Iskuäänet ovat napakoita, eikä bassontoiston kontrolli horju missään tilanteessa. Basso on silti edelleen tyyliltään hieman kuivakkaa, ja se kaipaisi vielä lisää iskevyyttä. Toisaalta hintavampien kuulokkeiden, kuten Hifiman HE6se:n tai Audeze LCD-2 Classicin tasoista bassontoistoa ei ole realistista odottaakaan. Kaiken kaikkiaan Deva Pro yllättikin minut positiivisesti, koska odotin etukäteen niukempaa ja veltompaa toistoa.

Keskiäänet:

Kuulokkeiden keskitaajuudet erottuvat muista Hifiman-malleista vahvemmin esillä olevalla 2 kHz:n alueella. Yleensä tällä alueella on valmistajan kuulokkeissa pieni vaimentuma, joka tekee soinnista hieman rennompaa. Tällainen puuttuu kuitenkin lähes kokonaan Deva Pro:sta sekä Sundarasta, jonka yläkeskitaajuudet ovat vieläkin tasaisemmat. On pitkälti makukysymys, arvostetaanko Deva Pro:n ja Sundaran läsnäolevampia keskiääniä enemmän kuin Ananda-mallin tyylistä rentoa ja maalailevampaa esitystapaa. Pidän itse enemmän läsnäolevammasta tyylistä, koska ääni kuulostaa siten vähemmän verhoutuneelta.

Deva Pro:n keskialue on tasapainoinen, puhdas ja selkeä. Sointi ei miellyttäne tukevasta esitystavasta pitäviä, vaan selkeyttä ja erottelevuutta arvostavia. Mielestäni keskialueen ainoa negatiivinen puoli on hieman liian korostunut 1–1,5 kHz:n alue. Kuulokkeet soivat tämän vuoksi toisinaan aavistuksen aggressiivisesti, mikä voi aiheuttaa pidemmän päälle kuunteluväsymystä.

Taajuusvastemittauksissani näkyvä korostuma 4,5 kHz:n kohdalla on todellinen, mutta se ei häiritse itseäni, koska kuuloni ei ole erityisen herkkä 7 kHz:n alapuolisille korostumille. Jollekulle toiselle mainitsemani korostuma saattaa kuitenkin olla ongelmallisempi. Taajuusvasteessa tätä korostumaa seuraava 5–6 kHz:n välinen kuoppa sen sijaan korostuu epärealistisen paljon, koska MiniDSP EARS mittaa sen epätarkkuutensa vuoksi virheellisesti liian syvänä.

Diskantti:

Deva Pro on diskantin osalta miellyttävää kuunneltavaa, sillä korkeat taajuudet toistuvat Hifimanin kuulokkeiksi poikkeuksellisen rauhallisesti. Diskantti on hillitympää kuin esimerkiksi HE400se-mallissa, joka on toisinaan ylimmillä taajuuksilla kihisevän kuuloinen. Mielestäni Deva Pro:ssa voisi olla alemmilla diskanttitaajuuksilla enemmänkin energiaa, mutta toisaalta hillitympi toisto pehmittää kuulokkeiden hieman kuivakkaa esitystapaa.

Äänikuva, Dynamiikka ja erottelukyky:

Kuulokkeiden äänikuvassa on erinomaisesti sekä leveyttä että syvyyttä. Jos muistan oikein, sanoisin Deva Pro:ta äänikuvan osalta suuremmaksi kuin HE400se ja Sundara, mutta pienemmäksi kuin HE5xx ja Ananda. En voi kuitenkaan olla satavarma, koska kuuntelin HE400se:tä, HE5xx:ää ja Anandaa viimeksi useita kuukausia sitten.

Dynamiikaltaan Deva Pro on poikkeuksellisen hyvä edulliseksi planaarikuulokkeeksi. Sen toisto on iskevää ja innostavaa. Musiikin tempon ja voimakkuuden vaihtelut toistuvat selkeästi myös silloin kuin vaihtelut ovat varsin pieniä. Makrodynamiikan ja iskevyyden osalta kuulokkeet eivät silti pysty haastamaan parhaita samanhintaisia dynaamisella elementillä varustettuja kuulokemalleja. Vain harvat näistä dynaamisista kuulokkeista pystyvät kuitenkaan pureutumaan musiikkiin yhtä syvälle kuin Deva Pro, joka kaivaa nopean transienttien toistonsa ja tasapainoisen taajuusvasteensa ansiosta erinomaisesti esiin musiikin pienet yksityiskohdat.

Bluemini R2R

Bluemini R2R -bluetooth-moduuli, jota voidaan käyttää myös USB-DAC:ina.

Bluetooth-kuulokkeiden äänenlaatua pidetään yleensä langallisia kuulokkeita heikompana. Langattomiksi suunnitellut kuulokkeet kuulostavat myös usein itsekin paremmalta, kun niitä kuunnellaan kaapelin kautta. Oletin asian olevan näin myös Deva Pro:n kohdalla, mutta yllätyksekseni sain huomata, ettei sen äänenlaatu heikkene juuri ollenkaan Bluemini R2R -moduulin tarjoamalla bluetooth-yhteydellä kuunneltuna.

Tämä on erittäin kova saavutus ottaen huomioon, että testasin kuulokkeita myös varsin laadukkailla D/A-muuntimilla ja vahvistimilla. Kaikki kuulokkeet eivät toki skaalaudu juurikaan paremmiksi laadukkaammalla laitteistolla, mutta Bluemini R2R vaikuttaa mielestäni joka tapauksessa todella kyvykkäältä laitteelta. Äänenlaatu pysyy yhtä hyvänä myös silloin, kun Bluemini-moduulia käytetään USB-DAC:ina. Deva Pro:n taajuusvaste onkin moduulin USB- ja bluetooth-yhteyden kautta mitattuna identtinen. Alimmat bassotaajuudet ja ylin diskantti toistuvat kuitenkin molemmilla tavoilla hieman maltillisemmin verrattuna siihen, että kuulokkeita kuunnellaan kaapelin kautta esimerkiksi SPL Phonitor 2 -vahvistimella.

Deva Pro:n taajuusvaste bluetooth-yhteydellä (punainen) vs. kaapelin kautta kuulokevahvistimella kuunneltuna (musta). Bluetoothilla alabasso ja ylempi diskantti heikkenevät. Koska muutokset esiintyvät ainoastaan taajuusvasteen ääripäissä, eroja on kuitenkin vaikeaa huomata kuulokkeita kuunnellessa.

USB-DAC-ominaisuuden hyödyllisyys:

Blueminin USB-DAC-ominaisuuden voisi ajatella olevan vain kiva lisä, koska Deva Pro on mahdollista kytkeä eri äänilähteisiin myös perinteisellä 3,5 mm:n liittimellä. Monien laitteiden integroidut kuulokelähdöt ovatkin varsin kelvollisia. Myös monien puhelimien tarjoama äänenlaatu on usein varsin hyvää, mutta niiden kuulokelähdöt tarjoavat vain vähän tehoa, eikä uudemmissa puhelimissa ole edes enää kuulokeliitintä. Bluemini-moduuli tuo joustavuutta tällaisiin tilanteisiin.

Monet kuuntelevat kuulokkeita suoraan kannettavan tietokoneen kuulokeliittimestä. Oman kokemukseni mukaan äänenlaatu on kuitenkin yleensä kaikkein huonointa tällaisissa koneissa, joissa ei ole kunnollista äänikorttia. Päätinkin mitata Deva Pro:n taajuusvasteen 500 euroa maksaneen HP-läppärini 3,5 mm:n kuulokelähdöstä. Äänenlaatu ei ilmeisesti ole ollut konetta suunnitellessa järin korkealla valmistajan prioriteettilistalla…

Deva Pro:n taajuusvaste mitattuna HP 15S-EQ2819NO -kannettavan kuulokelähdöstä.

Läppärini kuulokelähtö on aivan luokaton, joten Deva Pro muuttuu pitkälti kuuntelukelvottomaksi. Tilanne ei ole seurausta tehon puutteesta, sillä Topping NX1 -vahvistimen liittäminen kannettavan kuulokelähtöön ei muuttanut taajuusvastetta miksikään. Erikoisen mittaustuloksen vuoksi innostuin mittaamaan kuulokkeet myös kahden eri TV:n kuulokelähdöistä. Ensimmäisen TV:n kautta taajuusvaste oli alempia taajuuksia lukuun ottamatta kohtalainen, mutta toinen TV vääristi taajuusvastetta selkeästi, joskaan ei läheskään yhtä pahasti kuin läppärini.

Vaikuttaisikin olevan melkoista arpapeliä, kuinka laadukkaista osista valmistajat laitteensa kasaavat. Mielenrauhan ja paremman äänenlaadun saa hankkimalla kelvollisen DAC:in/vahvistimen, jollaisia on nykyään tarjolla edullisestikin. Mielestäni jokaisen hiemankin vakavammin kuulokekuunteluun suhtautuvan kannattaa hankkia sellainen muutoinkin. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa tai halukkuutta perehtyä D/A-muuntimien ja kuulokevahvistimien runsaaseen valikoimaan ja teknisten termien viidakkoon. Deva Pro ja sen mukana tuleva monipuolinen Bluemini-moduuli ovat erinomainen all-in-one-vaihtoehto tällaisessa tilanteessa.

Blueminin USB-DAC on hyödyllinen, kun pöydällä lojuvien laitteiden määrää halutaan vähentää.

Moduulin käyttöön liittyviä huomioita:

Bluemini R2R -moduuli saa Deva Pro:n kuulostamaan erinomaiselta, mutta moduulia käyttäessä täytyy tehdä muutamia kompromisseja. Ensinnäkin kuulokkeiden 8 tunnin käyttöaika yhdellä latauksella on vain noin neljännes siitä, mihin tavanomaisemmat bluetooth-kuulokkeet pystyvät. Kaiken lisäksi joidenkin mukaan LDAC-koodekin käyttö puolittaa akunkeston 4 tuntiin. Akun ollessa vähissä USB-kytkentä ei juurikaan lisää käyttöaikaa, mikäli käytössä on puhelin tai jokin muu laite, jonka teho ei riitä samanaikaisesti sekä Blueminin lataamiseen että käyttämiseen.

Tilanne ei onneksi kuitenkaan ole niin paha kuin voisi kuvitella, sillä Deva Pro:n todennäköisin käyttöpaikka on koti tai vastaava tila, jossa kuulokkeiden lataaminen on helppoa. Kuulokkeet eivät sovellu avoimen rakenteensa vuoksi ulkotiloihin tai yleisiin tiloihin, joissa käyttäjä häiriintyisi ulkoisesta melusta tai häiritsisi muita kuulokkeista ulos vuotavalla äänellä.

Keskinkertaisen akunkeston lisäksi bluetoothin kantama on poikkeuksellisen heikko. Toimiakseen pätkimättä bluetooth-signaalia lähettävän laitteen tulisi sijaita samassa huoneessa, jossa kuulokkeita ollaan kuuntelemassa. Pikainen piipahdus esimerkiksi olohuoneesta keittiöön aiheuttaa itselläni äänen pätkimistä. Pienessä kerrostaloasunnossa kantama saattaisi olla juuri ja juuri riittävä, mikäli välissä ei ole suljettuja ovia. Suuremmassa asunnossa Deva Pro:ta kuunnellessa ei sen sijaan ole mahdollista liikkua vapaasti samaan tapaan kuin esimerkiksi Valco VMK20 -kuulokkeita käyttäessä.

Blueminissä on USB-C-liitäntä.

Myös Blueminin poikkeuksellisen kovalla äänenvoimakkuudella toistuvat ilmoitusäänet ovat varsin hämmentävät. Ilmoituksia toistava naisääni onnistui säpsäyttämään minut useammankin kerran. Etenkin ensimmäisellä käyttökerralla Deva Pro:n bluetooth-yhteys kannattaa muodostaa ennen kuin kuulokkeet laitetaan korville. Valitettavasti tyhjenevän akun ilmoitusääni pääsee silti edelleen aika ajoin säikäyttämään. Vähäisen akunvarauksen ilmoitus on kaiken lisäksi melko turha, koska kuulokkeet sammuvat melkeinpä välittömästi ilmoituksen jälkeen. Mikäli USB-kaapeli ei ole lähettyvillä, sitä ei ehdi etsiä ennen kuin on liian myöhäistä.

Äänenlaadun vertailu Hifiman Sundaraan

Hinnat: Deva Pro 399 € ja Sundara 349 €

Deva Pro vasemmalla ja Sundara oikealla.

Bluetooth-kuulokkeet ovat yleensä rakenteeltaan suljettuja, joten täysin avoimelle Deva Pro:lle ei ole juurikaan suoria kilpailijoita. Samaan hintaluokkaan asettuva ja vertailukelpoista äänenlaatua tarjoava Hifiman Sundara on kuitenkin mielestäni sopiva verrokki. Koska kuulokkeet ovat muilta ominaisuuksiltaan niin erilaiset, vertailen vain äänenlaatua.

Taajuusvasteet:

Deva Pro (musta) ja Sundara (punainen) molemmat kaapelilla kuunneltuna.

Basso:

Deva Pro ja Sundara ovat bassontoistoltaan hyvin samankaltaiset. Vaikka taajuusvasteissa näkyykin noin yhden desibelin suuruinen ero, sitä on käytännössä mahdotonta erottaa musiikkia kuunnellessa. Bassontoisto on molemmissa malleissa myös laadullisesti niin vastaavaa, etten pystyisi erottamaan kuulokkeita sen perusteella toisistaan.

Molempien bassontoisto on tarkkaa, eikä se ole liian pyöristettyä ja velttoa muutamien muiden edullisten planaarikuulokkeiden tapaan. Voimakkaan ja iskevän bassontoiston ystäviä kumpikaan kuulokemalli ei silti kuitenkaan tyydyttäne.

Keskiäänet ja diskantti:

Hifiman-kaksikko vastaa toisiaan pitkälti myös keskiääniltään. Selkein ero on Deva Pro:n taipumus viedä naislaulajat toisinaan lähelle rajaa, jolla lopputulos muuttuu huutavaksi. Sundara on hieman rennompi ja luonnollisemman kuuloinen. Tämä ero saattaa tehdä Sundarasta vähemmän rasittavan kuuloisen etenkin pitkissä kuuntelusessioissa. Toisaalta osa saattaa kokea Deva Pro:n toiston pidemmän päälle miellyttävämmäksi, koska vokalisti sijoittuu kokonaisuudessa hieman kauemmaksi kuuntelijasta. Sundara voi tuntua liikaa iholle tunkevalta, mikäli kuuntelija arvostaa vähemmän intiimiä esitystapaa.

Diskantin resoluutiossa on jonkin verran eroa Sundaran eduksi, mutta osa siitä voi syntyä myös taajuusvasteiden eroista. Sundaraa kuunnellessa tuntuu siltä kuin kuulisin enemmän ylemmillä taajuuksilla toistuvia asioita. Jälleen kerran ero on kuitenkin todella pieni.

Äänikuva:

Sundara kuulostaa kaksikosta fyysisesti suuremmalta ja eräällä tapaa “täydemmältä”, mutta sen äänikuva on kuitenkin laajuudeltaan Deva Pro:ta pienempi. Sundaralla ääni toistuu varsin lähellä, kun taas Deva Pro asettaa kuuntelijan hieman kauemmas musiikista.

Sundara on hieman tarkempi instrumenttien sijoittelussa. Tämä selittyy mielestäni sillä, että äänilähteiden ympärillä on selkeämmin havaittavaa tyhjää tilaa. Deva Pro:lla äänet kuuluvat hieman kuin sumun sisältä, jolloin niiden tarkan sijainnin hahmottaminen on hankalampaa. Vertaukseni saattaa antaa sellaisen kuvan, että kuulokkeiden välillä olisi suurempikin ero – todellisuudessa eroja on kuitenkin mahdollista havaita vain tarkkaan kuunteluun keskittymällä.

Loppuhuomiot:

Deva Pro:n ja Sundaran välillä on todella vaikeaa havaita suurempia eroja. Sundara on mielestäni aavistuksen parempi kuuloke, koska se kuulostaa luonnollisemmalta ja hieman erottelevammalta. Jos kuitenkin langattomuus on tärkeää, Deva Pro valitsemalla ei menetetä paljoa etenkään, kun kuulokkeiden mukana tulevaa Bluemini-moduulia voidaan käyttää kätevästi myös USB-DAC:ina.

Jos omistaisin vain Deva Pro:n, en välttämättä kaipaisi Sundaraa ollenkaan. Hifimanin mallistossa pysytellessä parempaa erottelukykyä kaipaavien kannattaakin hypätä Deva-mallista suoraan Anandaan. Toisaalta Anandaan siirtyminen olisi paikoin kompromissi, koska Deva Pro miellyttää ainakin itseäni dynamiikan ja bassontoiston osalta enemmän. Uusi Hifiman Edition XS voisi myös olla varteenotettava vaihtoehto, mutten ole päässyt sitä vielä testaamaan.

Deva Pro ja Monolith Liquid Platinum -kuulokevahvistin.

Yhteenveto

Oletin ennen Deva Pro:n kuulemista, että se sijoittuisi äänenlaadultaan Hifimanin mallistossa HE400se:n ja HE5XX:n välimaastoon. Yllätyinkin lopulta siitä, kun kuulokkeet ovat lähempänä erinomaiseksi toteamaani Sundaraa – tilanne on sama myös bluetooth-yhteydellä kuunneltuna.

Koska äänenlaatu on lähes yhtä hyvä kuin Sundarassa ja Deva Pro on ennen kaikkea bluetooth-kuuloke, sen 50 euroa Sundaraa korkeampi hinta on helposti perusteltavissa. Bluemini-moduuli toimii tarvittaessa myös vahvistimena langallisessa käytössä, joten kuulokkeiden käyttö on joustavaa.

Kokonaisuuden suurimmat heikkoudet ovat Blueminin lyhyt akunkesto ja bluetooth-yhteyden heikko kantama. Deva Pro:n mainion äänenlaadun ja monipuolisen käytettävyyden ansiosta minun on kuitenkin helppo antaa nämä virheet anteeksi. Kuulokkeet tarjoavat mielestäni Bluemini-moduulin kanssa poikkeuksellisen hyvää vastinetta rahalle, mikäli kaikille ominaisuuksille on käyttöä.

Plussat ja miinukset:

+ Tasapainoinen taajuusvaste ja puhdas ääni
+ Erotteleva sointi
+ Hyvin jäsentynyt ja kohtalaisen kookas äänikuva
+ Hyvä käyttömukavuus
+ Monipuolisuus: Kuulokkeet kuulostavat erinomaiselta langallisena, bluetooth-yhteydellä ja myös silloin, kun Bluemini R2R -moduulia käytetään USB-DAC:ina

+ Poikkeuksellisen paljon vastinetta rahalle, mikäli kaikille ominaisuuksille on käyttöä ja tarvetta

+/- Hifiman on ottanut askeleen oikeaan suuntaan parantaessaan kuulokkeiden bassontoiston iskevyyttä. Parantamisen varaa olisi silti vieläkin etenkin hintavampiin planaarikuulokkeisiin verrattuna.
+/- Kuulokkeet on suunnattu monipuolisuudestaan huolimatta varsin rajatulle käyttäjäkunnalle:
1) Blueminin USB-DAC-ominaisuus on melko turha, jos omistajalla on ennestään hyvä DAC ja vahvistin
2) Kuulokkeet eivät korvaa avoimen rakenteensa vuoksi suljettuja bluetooth-kuulokkeita, jos kuuntelu tapahtuu hälyisässä ympäristössä

– Bluemini R2R:n akunkesto on selvästi heikompi kuin tavanomaisissa bluetooth-kuulokkeissa
– Bluetoothin kantama on lyhyt

– Ilmoitusäänet toistuvat aivan liian kovalla äänenvoimakkuudella
– Vaikka kuulokkeiden rakenne tuntuukin melko tukevalta, ulkonäkö on arkinen ja halvan oloinen ottaen huomioon 400 euron hinta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *