Arvostelu: Drop + Hifiman HE5xx

Hifiman-lokakuu 5/10

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Hinta: 220 USD, Suomeen toimitettuna noin 250 euroa
  • Herkkyys: 93,5 dB/mW
  • Impedanssi: 18 ohmia
  • Paino: 355 g
  • Liitintyyppi: 2 x 3,5 mm
  • Kaapeli: 1,5 metrinen kaapeli 3,5 mm:n liittimellä

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

HE5XX on Hifimanin ja Drop:in (entiseltä nimeltään Massdrop) yhteistyönä julkaisema kuulokemalli vuodelta 2020. Kuulokkeet maksavat 220 USD, joka muuntuu Suomeen tilatessa verojen ja postimaksujen jälkeen noin 250 euroksi. Kuulokkeet saivat julkaisuhetkellään paljon positiivista huomiota, mutta monet närkästyivät siitä, että HE5XX ei kuulosta juurikaan HE500:lta, vaikka Drop markkinoinnissaan niin antoikin ymmärtää.

Mukavuus ja rakenne

Rakenteeltaan kuulokkeet muistuttavat aiemmin arvostelemaani HE4XX-mallia, mutta rakenteessa on kuitenkin muutamia oleellisia parannuksia. Kuppien korkeuden säätömekanismi ei ole yhtä jäykkä kuin HE4XX-mallissa, ja rakenteen kasassa pitävän muovisen nupin kiinnitys tuntuu jo hieman tukevammalta, vaikkakaan ei yhtä hyvältä kuin vanhoissa HE400- ja HE500-sarjan Hifimaneissa. Kuppeihin kiinnittyvät metallihaarukat on HE400se:n tavoin tehty yhdestä metallipalasta. Mielestäni tämä design yhdessä epäkeskisen soikion muotoisen kupin kanssa tekee kuulokkeista virtaviivaisen näköiset.

HE5XX:t ovat todella kevyen tuntuiset ja niitä luulisi äkkiseltään huomattavasti kevyemmiksi kuin aiemmin arvostelemaani HE400se:tä – painoero on valmistajan tietojen mukaan kuitenkin vain 15 grammaa. Rakenteen laadun osalta kuulokkeet ovat melko rimpulat, mutta eivät kuitenkaan yhtä halvan tuntuiset kuin HE400se tai HE4XX.

Käytettävyydeltään HE5XX on erinomainen, sillä kuulokkeet eivät tunnu painavan päässä juuri mitään, ja niiden puristus on kevyt – omaan pienehköön päähäni kaipaisin ehkä jopa hitusen lisää puristusvoimaa. Lisäksi korvapehmusteiden pinta tuntuu ihoa vasten miellyttävältä, ja niiden sisällä on reilusti tilaa korville.

Kuulokkeiden kaapelista minulla ei ole juuri mitään sanottavaa, mikä on itseasiassa erinomainen asia, koska Hifiman tunnetaan surkeista kaapeleistaan. HE5XX:n mukana toimitettava kaapeli on normaali, sillä se toimii, eikä sen käytettävyydessä esiinny ongelmia.

Äänenlaatu

Mustalla HE5XX ja punaisella HE400se.

Kun HE5XX:t laittaa päähänsä ja niitä ryhtyy kuuntelemaan, huomio kiinnittyy ensimmäisenä laajaan äänikuvaan. Se on kooltaan jopa ennen kuulemattoman iso tämän hintaluokan kuulokkeissa. Tämän ansiosta HE5XX:stä tulee välittömästi mieleen neljä kertaa kalliimpi Hifiman Ananda.

Kuitenkin kun alkuihastus kuulokkeiden eteeriseen ja yksityskohtia korostavaan ilmaisuun hiipuu, valtaa ainakin tämän kuuntelijan mielen lievä tyhjyyden tunne – tässäkö tämä oli? Ison äänikuvan ja hintaisekseen hyvän erottelukyvyn lisäksi HE5XX ei juuri mitään erikoista tarjoilekaan.

Kuulokkeiden keskiäänissä ei ole valittamista, ja niiden soinnissa on hitusen täyteläisyyttä, jota olenkin jäänyt kaipaamaan moderneilta Hifimaneilta. Tässä mielessä HE5XX muistuttaa (etäisesti) HE500-mallia, kuten Drop lupasikin. Kuulokkeet suoriutuvat tasaisen varmasti, kunnes 5 kHz:n kohdalta löytyy melkoinen piikki taajuusvasteessa. Itseäni korostuma kyseisellä alueella ei häiritse, mutta tuttavani luonnehti samasta syystä kuulokkeita kuuntelukelvottomiksi.

Diskantiltaan HE5XX on Hifimaniksi suorastaan rauhallinen. Kirkkautta toki löytyy, mutta kuulokkeet saattavat olla vaihtoehto niille, jotka eivät yleensä voi sietää hifimaneja kirkkauden vuoksi. Tällöin tehdään tietysti se oletus, ettei kuulokkeiden 5 kHz:n alue muodostu ongelmaksi.

Kuulokkeiden soinnissa on merkillepantavaa lievä keskibasson korostuma ja alabassojen suhteellisen nopea katoaminen 60 Hz:stä alaspäin. Molemmat piirteet ovat tyypillisiä dynaamisille kuulokkeille, eikä niitä esiinny yleensä planaarikuulokkeissa muutoin kuin epäpätevän mittaajan asetellessa kuulokkeet huonosti mittauslaitteeseen. Tästä ei kuitenkaan ole tällä kertaa kyse, vaan ilmiö aiheutuu HE5XX:n pehmusteiden etureunassa olevasta syvänteestä.

Koska pehmusteisiin jäävän raon tukkiminen vaatisi kuulokkeiden käyttäjältä melkoisen paksut posket, uskon, että kyseessä on Hifimanin ja Drop:n harkittu ratkaisu, jolla on pyritty parantamaan keskibasson iskevyyttä alempien bassotaajuuksien kustannuksella. Tämä on mielenkiintoinen idea, mutta se ei omasta mielestäni valitettavasti täysin toimi ainakaan tässä tapauksessa.

Kuulokkeiden bassontoistoa vaivaa omituinen “kumisuus”. Basso kyllä iskee, mutta iskut ovat velton elastisia. Kokonaisuus kuulostaa huonolta kopiolta dynaamisten kuulokkeiden tarjoamasta iskevästä bassontoistosta. Uskon, että myös planaarikuulokkeilla voidaan saavuttaa bassontoisto, joka pystyy jäljittelemään iskevyydessä dynaamisia kuulokkeita – HE5XX ei kuitenkaan valitettavasti ole tällainen planaarikuuloke.

HE5XX vs. HE400se

HE400se-kuulokkeisiin verrattuna HE5XX on täyteläisempi ja äänikuvaltaan isompi – toistossa on muutenkin kokoa enemmän siten, että äänilähteet tuntuvat suuremmilta. HE5XX:n soinnissa on mukavaa pehmeyttä, johon verrattuna HE400se on soinniltaan hieman kova. Ero ei ole aivan valtava, mutta saman suuntainen kuin räväkämmän Sundaran (arvostelu) ja keskiääniltään hieman pehmeämmän Anandan välillä. Kuuntelen HE5XX:llä mieluummin rauhallisempaa tyttö & kitara -tyylistä musiikkia, kun taas tykittelen räväkämmällä HE400se:llä ennemmin AC/DC:tä. 

Tarkastelussa olevista kahdesta kuulokemallista HE5XX on säväyttävämpi, sillä niitä kuunnellessa tuntuu todella usein siltä kuin kuuntelisi kalliimpia kuulokkeita. Toisaalta kuulokkeiden korostuneen “kumimainen” basso alkaa häiritä ja soinnissa on jotakin, joka ärsyttää minua.

Kuunnellessa tulee välillä sellainen ole kuin kuuntelisi Hifimanin teknologiademoa, jossa on tärkeää elvistellä kuulokkeiden teknisellä kyvykkyydellä, mutta lopputulosta ei kuitenkaan ole vaivauduttu hiomaan valmiiksi saakka. HE5XX kuulostaakin paikoin hieman omituiselta ja luonnottomalta, mihin verrattuna HE400se on “normaalimman” kuuloinen, ja vaikka ne eivät missään niin loistakaan, asia ei käy koskaan ärsyttämään.

Monet käyttäjät ovat tehneet HE5XX:lle niin sanotun teippimodin, jolla vähennetään basson karkaamista ulos korvapehmusteiden ja niiden kiinnitysrenkaiden välistä. Uskoisin, että tällä tavalla muokattuina kuulokkeet hyppäisivät pykälää ylempään sarjaan, mutta näin vakiomuodossaan valinta HE5XX:n ja HE400se:n välillä on vaikea.

Jos saisin käyttööni näistä vaihtoehdoista vain yhdet kuulokkeet, pelaisin varman päälle, ja ottaisin HE400se:t. HE5XX sopisi mielestäni paremmin täydentäviksi kuulokkeiksi muiden kuulokkeiden rinnalle tilanteisiin, joissa haluan fiilistellä laajaa äänikuvaa ja muita efektejä. Hankintatilanteessa kannattaa huomioida myös se, että HE400se tulee uuden, paremman kaapelin ostamisen jälkeen edelleen halvemmaksi kuin HE5XX Drop:ista tilatessa – takuun toimivuus on kaiken lisäksi Drop:in kohdalla aina hieman kysymysmerkki.

Molemmille kuulokkeille kannattaa hankkia kuulokevahvistin tai tehokas äänikortti, mutta jos se ei ole mahdollista tai toivottua, HE5XX on kahdesta mallista hieman helpommin toistettava.

Yhteenveto

HE5XX on teknisesti erinomainen kuuloke, joka kuulostaa hetkittäin hieman luonnottomalta. Pidän kuulokkeiden ulkonäöstä, ja vaikka ne ovatkin rakenteeltaan hieman huterat, on HE400-, HE400i- ja HE4XX-malleista tultu eteenpäin sekä rakenteen että käytettävyyden osalta. HE5XX ovat myös riittävän erilainen HE400se-malliin verrattuna, joten molempien omistaminen olisi mielestäni perusteltua.

Plussat ja miinukset:

+ Erinomainen äänikuva, johon äänet sijoittuvat tarkasti
+ Kuulokkeet kuulostavat “nopeilta”
+ Erinomainen erottelukyky omassa hintaluokassaan
+ Paino ja käyttömukavuus
+ Keskiäänissä on täyteläisyyttä, joka puuttuu muista edullisista Hifiman-kuulokkeista
+ Hinta

– Omituisen kuuloinen basso, joka ei useimpien planaareiden tavoin ulotu kunnolla alimmille taajuuksille
– 5 kHz:n alueella oleva korostuma voi olla joillekin liikaa
– Musiikki ei tempaa mukaansa niin voimakkaasti kuin teknisesti vahvasti suoriutuvilta kuulokkeista voisi odottaa
– Pidemmän päälle hieman tylsän kuuloiset

Hifiman HE500, HE5XX ja HE400se.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *