Vastamelukuulokkeet 2-tie-elementeillä: Noble Audio Fokus Apollo

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2024
  • Valmistusmaa: Kiina
  • Hinta: Suomessa 749 € (arvostelun kirjoittamishetkellä alennuksessa 649 €)
  • Rakenne: Suljettu, over-ear
  • 2-tie-elementit: 40 mm:n dynaaminen elementti + 14,5 mm:n planaarielementti
  • Impedanssi (passiivitila): 32 ohm
  • Ääniliitännät: Bluetooth 5.3, USB-C ja 3,5 mm
  • Bluetooth-koodekit: LDAC, AptX HD, AptX, AAC ja SBC
  • Latausliitin: USB-C
  • Akunkesto: 60h vastamelu päällä / 80h vastamelu pois päältä
  • Vastamelutoiminto: Päällä / Pois päältä / Läpikuuluvuustila
  • Ominaisuuksia: Puomimikrofoni mute-painikkeella, Multipoint-tuki ja puhelinsovellus taajuuskorjaimella
  • Paino: 327 g
  • Lisävarusteet: Kuljetuskotelo, USB-C-kaapeli, kuulokekaapeli (3,5 mm), lentokoneadapteri, 6,35 mm:n adapteri, 3,5 mm – 4,4 mm adapteri ja irrotettava puomimikrofoni

Arvostelukappaleen hankintapa: Saatu lainaan jälleenmyyjältä

Noble Audio tunnetaan maailmalla hyvistä ja varsin hintavista in-ear-kuulokkeistaan, mutta suomalaista jälleenmyyjää tuotteilla ei tähän mennessä ole vielä ollut. Hiljattain valmistaja julkaisi kuitenkin uutena aluevaltauksena Fokus Apollo -nimisen over-ear-vastamelukuulokemallin, jonka monille tuttu Mareksound lisäsi valikoimaansa. Tämän myötä sain mukavana yllätyksenä kuulokkeet heti testiin.

Fokus Apollo (linkki valmistajan tuotesivulle) sijoittuu 750 euron (650 USD:n) hinnallaan perinteisten vastamelukuulokkeiden yläpuolelle ollen kilpailija muun muassa Focal Bathysille, Bowers & Wilkins PX8:lle ja DALI IO-8:lle. Kaikki näistä pyrkivät tarjoamaan astetta laadukkaampaa ääntä ja rakenteellista laatua kaventaen eroa langattomien ja langallisten kuulokemallien välillä. Tätä ennen testaamani T+A Solitaire T:n tapaan Fokus Apolloa voidaan kuunnella Bluetooth-yhteyden lisäksi myös täysin passiivisesti kuulokekaapelilla.

Noble Audion kuulokkeet erottuvat massasta parhaiten 2-tie-elementtitoteutuksellaan, joka sisältää 40 millimetrisen dynaamisen elementin ja 14,5 millimetrisen planaarielementin (lienee suunniteltu alun perin in-ear-kuulokkeisiin). Näistä ensin mainittu toistaa varsin odotetusti alataajuuksia ja jälkimmäinen ylätaajuuksia. In-ear-kuulokkeista poiketen kaksi eri elementtityyppiä sisältävät hybriditoteutukset eivät vielä ole yleistyneet over-ear-kuulokkeissa, vaikka ne eivät varsinaisesti uusi keksintö olekaan. Vastaavaa dynaamisen elementin ja planaarielementin yhdistelmää ei kuitenkaan ole nähty aiemmin, eikä sellaista osattu odottaa varsinkaan vastamelukuulokkeisiin. Näkisin tämän oivana tapana erottautua kilpailijoista, jotka muutoin tekevät ominaisuuksiltaan hyvin vastaavia tuotteita. Toisaalta 750 eurolla Fokus Apollon soisi olevan muutoinkin toimiva ja hiottu kokonaisuus, joten katsotaanpa, miten uusi valmistaja on työssään onnistunut.

Tuotepakkaus ja varustelu

Markkinat siirtyvät pikkuhiljaa kohti ekologista pakkaamista eli ruskeita pahvilaatikoita, joten hienommat tuotepakkaukset erottuvat entistä enemmän joukosta. Noble Audio on tästä hyvä esimerkki. Vaikka Fokus Apollon pakkaus pitääkin sisällään periaatteessa vain kuljetuskotelon (kaikki mahtuu sen sisälle), avaamiskokemus on sivulle päin aukeavien ”ovien” ansiosta kiinnostava. Kuljetuskotelokin tuntuu materiaaleiltaan poikkeuksellisen laadukkaalta sekä ulko- että sisäpuolelta. Samalla sen suuri koko hankaloittaa kuitenkin kuulokkeiden mukana kuljettamista, sillä monet kilpailijoiden tuotteista mahtuvat jopa puolet litteämpään koteloon.

Fokus Apollon mukana toimitetaan USB-C-latauskaapeli, 3,5 millimetrin kuulokekaapeli, kaksi kaapeliadapteria (6,35 mm ja 4,4 mm), lentokoneadapteri sekä irrotettava puomimikrofoni. Kaapelit mahtuvat koteloon tehtyyn syvennykseen, kun taas muut varusteet on pakattu pieneen pussukkaan. Oma huomioni kiinnittyy tietenkin Bluetooth-kuulokkeissa harvinaiseen puomimikrofoniin, mutta myös 4,4 millimetrin adapteriin, jollaista en ole nähnyt kuulokkeiden vakiovarusteena koskaan aiemmin.

Fokus Apollon 3,5 millimetrinen liitin on luontaisesti tyyppiä TRRS mahdollistaakseen mikrofonisignaalin esimerkiksi kannettavan tietokoneen yhdistelmäliittimeen liitettynä. 4,4 millimetrin adapterilla äänisignaalista ei kuitenkaan tule maagisesti balansoitua, vaan adapterin on vain tarkoitus helpottaa langallista kuuntelua (harvinaisessa) tilanteessa, jossa kuuntelulaitteesta löytyy pelkästään 4,4 millin liitin – mieleeni tulee lähinnä muutama USB-dongle, kuten Moondrop Dawn 4.4. Signaali muuttuu tällöin balansoimattomaksi, mistä ei kuitenkaan ole käytännön haittaa.

Varustelun osalta suurimmat moitteeni kohdistuvat kaapeleihin, jotka ovat ärsyttävän kankeita ja säilyttävät luultavasti ikuisesti mutkittelevan muotonsa. Näistä tulee mieleeni lähinnä tietokoneiden lisälaitteet, paitsi että esimerkiksi näppäimistöjen yhtä paksu kaapeli on usein suorempi ja taipuisampi. Jos käyttäisin Fokus Apolloa puomimikrofonin kanssa tietokoneeseen liitettynä, turvautuisinkin mieluummin esimerkiksi matkapuhelimen lataamiseen tarkoitettuun USB-kaapeliin.

Rakenne ja käyttömukavuus

Rakenteellisesti Fokus Apollo on käytännössä suuremmilla ja hieman pyöreämmillä kupeilla toteutettu välimuoto Bowers & Wilkinsin PX7- ja PX8-sarjan kuulokkeista. En usko sattumaan, vaan Noble Audio on varmasti ottanut B&W:n kuulokkeista mallia, ovathan sanka ja kuppien muotoilu Fokus Apollossa hyvin identtiset. Pääpannan ja kuppien osittainen kangaspäällyste on ”kopioitu” PX7:stä, kun taas sanka on kokonaan metallia hintavamman PX8:n tapaan. Tämän myötä Fokus Apollon 327 gramman painokin asettuu lähelle PX8:n 320 grammaa. Jos jostakin valmistajasta täytyy ottaa mallia premium-tason kuulokkeisiin, Noble Audio on mielestäni tehnyt hyvän valinnan, eikä se lopulta ole unohtanut lisätä mukaan myöskään omia ideoitaan.

Pääpannan sisäpinta on päällystetty Fokus Apollossa miellyttävän tuntuisella alcantaralla ja sangan korkeus säätyy pykälittäin, kun taas PX-sarjassa säätömekanismi on portaaton. Painikkeet puolestaan löytyvät kupin ulkoreunan metalliosasta sen sijaan, että ne olisi sijoitettu PX-sarjan tapaan korvapehmusteen juureen. Ehkäpä suurimpana erona Fokus Apollon korvapehmusteet (keinonahkaa & vaihdettavissa) ovat paksummat ja tilavammat, joten se on yksi harvoista vastamelukuulokkeista, joiden sisään korvani mahtuvat hyvin. Käyttömukavuutta tukevat myös sangan lempeähkö puristusvoima ja kuppien laajat liikeradat. Kapea pääpehmuste sen sijaan saisi olla hieman pehmeämpikin, koska jotkut ovat valitelleet turhan lujasta paineentunteesta päälaella. Vaikka tämä onkin laskettava potentiaaliseksi heikkoudeksi, omalla pään muodollani käyttömukavuus on oikein hyvä, eikä mikään kuulokkeissa estäisi käyttämästä niitä pidempiä aikoja.

Fokus Apolloa ohjataan pienillä fyysisillä painikkeilla, jotka sijaitsevat oikean kupin takareunassa. Virtapainikkeessa on selkeä kohouma, josta sormet hakeutuvat automaattisesti ylös- ja alaspäin äänenvoimakkuutta säätäville painikkeille. Kaikkein ylimpänä sijaitseva vastamelupainike tosin on niin saman tuntuinen, että painan välillä vahingossa sitä. Vasemman kupin takaa löytyy mute-painike mukana toimitettavalle puomimikrofonille, joka kiinnittyy niin ikään vasemmassa kupissa eteenpäin osoittavaan 3,5 millimetrin liittimeen. Pidän hipaisupainikkeiden puuttumista mukavana vaihteluna moniin hiljattain testaamiini vastamelukuulokkeisiin nähden, koska kaikki toimii oikein kertayrittämällä.

Fokus Apollo vastaa siis laadullisesti hyvin odotuksiani 500–800 euron hintaluokassa, enkä havaitse sen rakenteessa ilmiselviä heikkouksia. Kuulokkeet ovat toki mobiilikäyttöä silmällä pitäen melko suurikokoiset, eikä niissä ole ”korvatunnistinta” tai nopeasti aktivoitavaa läpikuuluvuustilaa. Käyttötarkoitusta lieneekin järkevää pohtia ennen mahdollista hankintapäätöstä. Esimerkiksi kotioloissa käytettynä Fokus Apollo tuntuu monia muita vastamelukuulokkeita mukavammalta suurten korvapehmusteidensa ansiosta. Myös puomimikrofoni viittaisi siihen, että Noble Audio on painottanut suunnittelussaan muita asioita kuin liikkuvaa elämäntapaa.

Bluetooth-tekniikka ja akunkesto

Fokus Apollo tukee Bluetooth-versiota 5.3 ja poikkeuksellisesti peruskoodekkiensa (AAC ja SBC) lisäksi sekä LDAC-koodekkia että AptX-koodekkeja (HD ja perusversio) – molempien korkealaatuisten koodekkien sisällyttäminen kuulokkeisiin samanaikaisesti on näköjään sittenkin mahdollista! Tämä tekee Fokus Apollosta automaattisesti Bluetooth-toteutukseltaan yhden markkinoiden monipuolisimmista tuotteista. LDAC-koodekkia ei myöskään tarvitse ottaa erikseen käyttöön sovelluksen kautta, vaan se aktivoituu automaattisesti. Multipoint-tuen näkökulmasta en kuitenkaan ota täysin selvää, mitä koodekkia kuulokkeet hyödyntävät kahteen laitteeseen yhtä aikaa yhdistettynä, sillä puhelimeni väittää yhteyden toimivan edelleen LDAC:illa, minkä en tiennyt olevan mahdollista. Bluetooth-yhteys on toiminut sekä Google Pixel 9 -puhelimellani että PC:lläni vakaasti komentojen mennessä niin ikään perille varmasti ja nopeasti.

Myös akunkesto nostaa hymyn huulille, sillä 60 tuntia vastamelutoiminto päällä ja 80 tuntia se pois päältä otettuna vastaavat käytännössä markkinakärkeä, kuten Sennheiser Momentum 4:ää. Suhtaudun kuitenkin hieman skeptisesti siihen, että näihin lukemiin päästäisiin LDAC-koodekin kanssa, joten voi olla, että mittaukset on tehty AptX:llä. Kannattaa myös huomioida, että kuunteluvoimakkuus vaikuttaa akunkestoon useiden tuntien verran suuntaan tai toiseen. Minun ei joka tapauksessa tarvinnut ladata Fokus Apolloa noin kuukauden testijakson aikana erikseen kertaakaan, koska käytin sitä välillä tietokoneella USB-kaapelilla, jolloin akku latautui samalla ikään kuin vaivihkaa. Noble Audio ei ilmoita latausaikaa, mutta se ei varmasti eroa merkittävästi kilpailijoiden tuotteista silläkään oletuksella, ettei pikalataaminen ole tuettuna.

Puhelinsovellus ja lisäominaisuudet

Kuulokkeiden omistaja voi asentaa mobiililaitteellensa Noble FoKus -sovelluksen, josta löytyy taajuuskorjain, muutama perusasetus sekä firmware-version päivittämismahdollisuus. Arvostan mahdollisuutta ottaa ilmoitusäänet pois päältä siinä vaiheessa kun olen oppinut, miten kuulokkeet toimivat. Varsinaisia lisäominaisuuksia ei kuitenkaan ole tarjolla, vaan Fokus Apollo on yksinkertainen tuote. Tämä voitaneen kokea odotuksista riippuen sekä hyvänä että huonona asiana.

Noble Audio on määrittänyt valmiiksi kuusi erilaista EQ-profiilia, minkä lisäksi ääntä voidaan säätää 10-kanavaisen taajuuskorjaimen avulla. Säätimen ilmoittamat desibelimäärät ovat jokseenkin hämääviä, koska oletustaso vaikuttaisi olevan +7 desibeliä, josta päästään ylöspäin aina +12 desibeliin saakka ja alaspäin -12 desibeliin saakka. Ylöspäin mikään taajuus ei kuitenkaan todellisuudessa juurikaan nouse, vaan muutoksia täytyy tehdä pääasiassa alaspäin tapahtuvilla säädöillä. Tämän jälkeen tuloksista voidaan tallentaa totuttuun tapaan useita eri profiileita, joista aktiiviseksi valittu tallentuu samalla kiinteästi kuulokkeisiin ja toimii siten myös laitteilla, joihin sovellusta ei ole asennettu.

Sovellus tarjoaa myös ohjatun kuulotestityyppisen prosessin, jossa kuunnellaan testitaajuuksia valiten, kuinka monta kertaa ne kuuluvat tai kuuluvatko ne tietyllä äänenvoimakkuudella laisinkaan. Kuulokkeiden taustakohina häiritsee tiettyjen taajuuksien kuulemista hiljaisella äänenvoimakkuudella, kun taas 16 kHz:n testiäänen kohdalla kuului pelkkää rutinaa. Itselleni määrittyi prosessin päätteeksi ääniprofiili, jossa keskitaajuudet vaimentuivat todella tukkoisen kuuloisiksi muiden taajuuksien säilyessä ennallaan. Suosittelenkin lähtökohtaisesti manuaalisissa säädöissä pysyttelyä.

Vastamelutoiminto

Noble Audion tuotetiedot vastamelutoiminnon osalta ovat suppeat, mutta niistä käy ilmi, että kuulokkeista löytyy ADI-piiri ja kolme mikrofonia kustakin kupista. Vastamelutoiminnon tehokkuutta ei voida säätää, mutta se voidaan kytkeä pois päältä. Kolmantena vaihtoehtona tarjolla on läpikuuluvuustila.

Vastamelutoiminto päällä kuuluu jonkin verran taustakohinaa, jota kuvailisin sävyltään pikemminkin sihinäksi. Äänisisältöä kuunnellessa tätä ei kuitenkaan enää huomaa. Muut häiriöt sen sijaan voivat herättää pientä ärsytystä, sillä vastamelutoiminto aiheuttaa tavallista voimakkaampia räsähdyksiä, jos kuulokkeita tökitään tai koputellaan käytön aikana. Lisäksi kävellessä askeleet aiheuttavat jysähdyksiä ja tuuli jonkin verran häiriöääniä, joten toistaiseksi suosittelisin kuuntelua pääasiassa sisätiloissa ja paikoillaan ollessa. Vastaavia ongelmia oli myös Cambridge Audio Melomania P100:ssa, kunnes valmistaja korjaili niitä firmware-päivityksillä. Odotan samaa myös Noble Audiolta, koska sen kuulokkeet maksavat yli tuplasti Melomania P100:aan nähden.

Vastamelutoiminnon tehokkuudeltaan Fokus Apollo vastaa omien testieni (lentokone- ja kahvilamelun sekä puheen kuuntelu ~80 desibelin voimakkuudella) perusteella Bowers & Wilkinsin PX7 S2e:tä, mistä voidaan päätellä sen olevan hyvin samankaltainen myös oman hintaluokkansa PX8-mallin kanssa. B&W:n kuulokkeisiin verrattuna alataajuudet vaimentuvat Fokus Apollolla jopa hieman tehokkaammin, joten lopputulos voi olla jopa hieman miellyttävämpi.

Laajemmin arvioituna ei kuitenkaan puhuta edelleenkään erityisen suorituskykyisestä vastamelusta, koska esimerkiksi Cambridge Audion Melomania P100 sekä hieman iäkkäämpi Bose QuietComfort SE (sama kuuloke kuin QuietComfort 45) vaimentavat melua siinä määrin tehokkaammin, että ero on helposti huomattavissa. Sonyn WH-1000XM-sarja olisi niin ikään Fokus Apolloa parempi valinta tehokasta vastamelua painottaessa. Noble Audion kuulokkeiden vastamelutoiminto ei siis säväytä, muttei ole useimpia hintavia kilpailijoitaan huonompikaan. En pysty tällä hetkellä varmistamaan asiaa, mutta olettaisin Focal Bathysin jäävän Fokus Apollolle kakkoseksi, vaikkei ero välttämättä suuri olekaan. 1400 euron hintaisessa T+A Solitaire T:ssä ei joka tapauksessa ole omien kokemusteni mukaan yhtä tehokasta vastamelutoimintoa kuin Noble Audion kuulokkeissa, mitä voidaan pitää jonkinlaisena voittona.

Läpikuuluvuustila toimii Fokus Apollossa niin ikään ihan hyvin, vaikka havaitsenkin keskitaajuuksissa puuttuvan palan, joka tekee puheesta hieman alataajuuspainotteisen ja tukkoisen kuuloista. Tämä tuskin häiritsee monia suuremmin, koska pahimmalta kohinalta ja äänen terävöitykseltä vältytään. B&W PX7 S2e ja Bose QuietComfort SE olivat vertailutilanteessa luonnollisemman kuuloisia, kun taas Melomania P100:n läpikuuluvuustilassa on omat epäluonnollisuutensa.

Mikrofonin äänenlaatu

Fokus Apollo on varsin uniikki vastamelukuuloke irrotettavan puomimikrofoninsa ansiosta. Se soveltuisi hyvin esimerkiksi palaveri- tai pelikuulokkeeksi. Jälkimmäiseen käyttötarkoitukseen kannattaa valita joko USB-kaapeli tai kuulokekaapeli, jotta mahdollisesta viiveestä päästään eroon, eikä äänenlaatu kärsi Bluetooth-yhteyden heikkouksista. Aina puomimikrofonia ei kuitenkaan ole pakko käyttää, koska kuulokkeista löytyy myös perinteinen kuppien sisään asennettu mikrofoni. Kupin taakse sijoitettu mute-painike vaikuttaa molempiin mikrofoneihin.

Kokeilin kuulokkeita Teams-palavereissa todeten konseptin ihan toimivaksi yhtä erikoisuutta lukuun ottamatta. Jostakin syystä mikrofoni Teams-sovelluksen kautta mykistettynä Fokus Apollo piipittää 15 sekunnin välein aivan kuin varoittaakseen mikrofonin mykistyksestä. Tämä oli todella häiritsevää, joten kuulokkeiden oman mute-painikkeen käyttäminen oli käytännössä pakollista. Mikrofonin äänenlaadusta ei tullut moitteita, mutten tähän hätään päässyt kokeilemaan puhumista meluisammassa ympäristössä. Jotkut kuulokkeiden omistajista ovat valitelleet, ettei puomimikrofoni vaimenna juurikaan taustaääniä verrattuna sellaisiin kuulokkeisiin, jotka on suunniteltu nimenomaan puhekäyttöön. Teams tosin taitaa automaattisesti vaimentaa pois taustahälyä, joten Fokus Apollon mahdolliset heikkoudet ilmenevät vain tietyissä olosuhteissa.

Kuulokkeiden äänenlaatu

Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja KB501X-mallisilla silikonikorvilla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä ja vastaisi tasapainoisia kaiuttimia hyvin akustoidussa huoneessa. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. Fokus Apollon taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa Squiglink-vertailutyökalun avulla.

Kuulokkeita voidaan käyttää Bluetooth-yhteyden lisäksi USB-kaapelilla sekä kuulokekaapelilla. Kaksi ensin mainittua vaativat virran päällä pitämistä (ns. aktiivitila), kun taas kuulokekaapelilla kuuntelu onnistuu myös passiivitilassa virta pois päältä. Tätä en kuitenkaan suosittele, koska DSP-korjauksen puuttuessa ääni on mielestäni pielessä ylikorostuvan basson ja vaimeaksi jäävien yläkeskitaajuuksien vuoksi. Tämä käyttötapa soveltuukin pääasiassa hätätapauksiin akun loppuessa, tai työpalavereihin, joissa tasapainoisella äänellä ei ole yhtä suurta merkitystä.

Toivomisen varaa jättävät harmillisesti myös aktiivitilassa vastamelutoiminto pois päältä tapahtuva kuuntelu ja läpikuuluvuustila, sillä jostakin syystä Noble Audio ei ole luonut niihin optimaalista DSP-profiilia, vaan antaa basson korostua edelleen liikaa. Tästä päästään eroon vain vastamelutoiminto aktivoimalla, joten teoreettisesta monipuolisuudestaan huolimatta Fokus Apolloa kannattaa mielestäni kuunnella vain siten – ainakin jos hintaluokan mukaisella äänenlaadulla on merkitystä tai kuulokkeita ei olla valmiita taajuuskorjaamaan. Toisaalta monet ”hifi-arvostelijat” ovat kehuneet äänenlaatua nimenomaan passiivitilassa ja vastamelutoiminto pois päältä, joten mieltymyksiä basson määrän osalta on selvästi monenlaisia.

Taajuusvaste passiivitilassa:

Taajuusvaste vastamelutoiminto päällä ja pois päältä:

Kuten todettua, passiivitilassa, läpikuuluvuustilassa ja vastamelutoiminto pois päältä Fokus Apollon ääni on bassovoittoista ja tyyliltään melko turvonnutta. Diskanttikin toistuu korostetun kirkkaasti, joten musiikin itselleni tärkein osa-alue eli keskitaajuudet jäävät monesti sivurooliin, vaikka laulusuoritukset kuulostavatkin yllättävän selkeiltä 3–4 kilohertsin korostuman myötä. Perinteisen V-tyylisen esitystavan ystäville on siis uskoakseni tarjolla jonkinlaista herkkua.

Vastamelutoiminnon päälle kytkeminen keventää lopulta alataajuudet objektiivisesti arvioituna sopivalle tasolle, vaikka 100 hertsin tuntumaan jääkin vielä muutaman desibelin kohouma. Arvelisin silti useimpien kokevan pienen ylimääräisen jytinän hauskaksi piirteeksi etenkin, kun yläbasso 200 hertsin tuntumassa ei enää korostu kokonaisuudessa samoin kuin monissa suuremmille kuluttajaryhmille suunnatuissa vastamelukuulokemalleissa (esim. Sony). Vastamelutoiminto päällä Fokus Apollon bassontoisto saakin itseltäni peukun potkivuutensa ja selkeytensä ansiosta.

Muutoin kuuntelukokemukseni on valitettavasti vaihteleva, koska kuulokkeiden tuunauksessa esiintyy yhtä aikaa monia sellaisia piirteitä joita pidän henkilökohtaisesti ärsyttävinä, ja jotka peittyvät vastamelutoiminnon pois päältä ollessa korostetun basson alle. Keskitaajuudet ja erityisesti laulajat kuulostavat vastamelutoiminto päällä varsin ohuilta ja terävöitetyiltä, mikä saa korvani menemään herkästi eräänlaiseen puolustustilaan, ellen laske äänenvoimakkuutta tavallista alemmas. Äänestä puuttuu ensinnäkin osa rungosta 200–500 hertsin väliltä, joten esitystavan ohuus pahentaa 700–1000 hertsin väliltä syntyvää kailottavaa ja hönkivää vivahdetta. Tähän yhdistettynä 3–4 kilohertsin korostus tekee äänestä vielä hieman rosoisempaa ja aggressiivisempaa. Ilmiselviä värittymiä löytyy myös ylätaajuuksista, sillä 6 kilohertsin kapea piikki ja jossakin määrin myös säihkyvän energisesti toistuva 10–15 kilohertsin taajuusväli lisäävät kokonaisuuteen ylimääräistä sibilanssia ja räikeyttä.

Toisinaan yksittäiset korostumat ilmenevät kuulokkeissa ainoastaan osittain epätarkoissa mittauslaitteissa, mutta Fokus Apollon tapauksessa havaitsen harmillisesti ne kaikki myös omin korvin taajuuspyyhkäisyllä kokeillessa – ainakin testikuulokkeissani. Korostumat asettuvat myös samoille taajuuksille mittausten kanssa, koska kuulokkeiden taajuusvaste ei muutu juurikaan eri käyttöasennoissa. Värittymiin kyllä tottuu ajan kanssa, mutta äänenväri on siinä määrin epäluonnollinen, että kuunneltuun musiikkiin on hieman vaikeaa samaistua. Aina korostumat eivät toki ole yhtä ilmiselviä tai häiritseviä, minkä lisäksi hiljaisella äänenvoimakkuudella kuunnellessa tietynlaisessa energisyydessä ja yksityiskohtaisuudessa on myös hyvät puolensa. En yllättyisikään, jos monet Fokus Apolloa tasapainoiseksi kehuvat kuuntelisivat sitä suhteellisen maltillisella äänenvoimakkuudella.

Lienee kuitenkin selvää, etten itse ole lopputulokseen erityisen tyytyväinen Fokus Apollon korkeahko hinta huomioiden. Miellän ylätaajuuksien korostumat virheiksi, jotka Noble Audion olisi kannattanut tasoittaa pois sen sijaan, että se on päätynyt nostamaan niitä DSP-korjauksillaan enemmän kuuluviin passiivitilaan verrattuna. En saa harmillisesti kunnolla kiinni, mitkä 2-tie-elementtien konkreettisen hyödyt ovat. Onneksi sovelluksesta löytyvä taajuuskorjain taipuu kuitenkin suhteellisen hyvin äänen tasapainottamiseen, joten lopetankin lähtötilanteen murehtimisen tähän ja siirryn seuraavaksi korjaustoimenpiteisiin.

Taajuuskorjaaminen

Valmistajan määrittämät valmiit EQ-profiilit eivät korjaa suurimpia värittymiä, joten äänen tasapainottaminen kannattaa tehdä manuaalisesti. Itse päädyin Noble Audion sovelluksessa alla näkyvän kuvan mukaisiin asetuksiin (vastamelutoiminto päällä). Koska monia taajuuskanavia on laskettu alaspäin, kuulokkeiden äänenvoimakkuutta täytyy lisätä useampi ”pykälä”, jotta päästään lähtötilannetta vastaavalle tasolle.

Alakeskitaajuuksien suoristaminen ja suurimpien diskanttikorostumien madaltaminen auttavat tekemään toistosta selvästi luonnollisempaa. Nyt kuulokkeet toimivat myös lujemmalla äänenvoimakkuudella, eikä huomioni kiinnity enää äänen ohuuteen ja aggressiivisuuteen. Tilavaikutelmakin on rauhoitetusti toistuvan 1–3 kilohertsin taajuusvälin ja ilmavan diskantin ansiosta miellyttävän avara. Myös tavallista suuremmat korvapehmusteet auttanevat omalta osaltaan tässä.

Selkeyttä, dynamiikkaa ja erottelua piisaa hyvin etenkin LDAC-koodekilla kuunnellessa, joten olen pikkuhiljaa alkanut syttyä Fokus Apollolle. Kirkas ja terävöitetty lähtötilanne voi sopia joillekin, mutta Harmanin tavoitekäyrän taustalla vaikuttavaan tutkimustyöhön pohjautuen uskoisin useimpien suosivan pidemmän päälle omaa taajuuskorjaustani, joka ei oikeastaan edes muuta kuulokkeita täysin erilaisiksi.

Paremman taajuustasapainon myötä pystyn toteamaan Fokus Apollon toiston täsmällisen tuntuiseksi. Siitä puuttuu pitkälti Bluetooth-kuulokkeille tyypillinen pehmeys sekä bassosta että diskantista. En tiedä, missä määrin planaarielementti vaikuttaa lopputulokseen, mutta ylätaajuuksien selkeys ja äänten erottelun tarkkuus ovat joka tapauksessa parannuksia useimpiin testaamiini edullisempiin vastamelukuulokemalleihin nähden. Kilpailijoiden tuotteista esimerkiksi Focal Bathys on tuunattu täyteläisemmän ja rauhallisemman kuuloiseksi, joten sen ääni ei ole yhtä raikasta ja läpinäkyvää edes neutraalimmassa Dynamic-tilassa. Taajuuskorjattu Fokus Apollo onkin ehdottomasti tuotekategoriansa paremmasta päästä niin sanottuun hifikäyttöön. Samasta hintaluokasta jättäisin bassoa voimakkaasti korostavan Bowers & Wilkins PX8:n suosiolla kauppaan, mutta DALI IO-8 minulla on vielä kuulematta.

Yhteenveto

Fokus Apolloa on hehkutettu äänenlaadullisesti lähes jokaisessa näkemässäni arvostelussa, joten odotin siltä jotakin muuta kuin perinteistä V-tyylistä esitystapaa tai turhan terävää ääntä vastamelutoiminto päällä. Kuulokkeet näyttävät ja tuntuvat hintavalta tuotteelta, mutta ääntä en harmillisesti voi kutsua kovinkaan luonnolliseksi tai erityisen laadukkaaksi ilman taajuuskorjausta. Vastamelutoiminnon tehokkuuskaan ei mullista markkinatilannetta suuntaan tai toiseen.

Tähän kaikkeen pelaten voikin kuulostaa ristiriitaiselta, että tilavien korvapehmusteiden, kattavan koodekkituen, erinomaisen akunkeston ja onnistuneen taajuuskorjauksen myötä pidän lopulta kuulokkeista siinä määrin, että voisin jopa harkita niiden hankkimista. En tosin osaa päättää, onko taajuuskorjaamisesta aiheutuvan ylimääräisen vaivannäön sysääminen kuulokkeiden omistajalle hyväksyttävää Fokus Apollon hintaluokassa. Lienen toki tavallista kriittisempi kuuntelija, mistä kertonee kuulokkeiden hetkellinen loppuminen jälleenmyyjien varastoista suuren kysynnän vuoksi.

Näin lopuksi esitän Mareksoundille kiitokset kuulokkeiden lainaamisesta. Noble Audiolle esitän puolestaan toiveen, että se harkitsisi vielä tuunauksen pientä hienosäätämistä ja tasoittamista firmware-päivitysten yhteydessä. Tämän jälkeen uskoisin voivani suositella Fokus Apolloa tasavertaisesti esimerkiksi Focal Bathysin kanssa. Kuten aina, kehotan silti kokeilemaan kaikenlaisia kuulokkeita avoimin mielin ja omin korvin, jos se vaan on mahdollista.

Plussat ja miinukset:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *