Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Valmistusmaa: Kiina
- Hinta: 99 €
- Tyyppi: DAC & kuulokevahvistin
- Värivaihtoehdot: Musta tai hopea
- DAC-piiri: AKM AK4493S
- Tuloliitännät: USB-B
- Lähtöliitännät: RCA
- Kuulokeliittimet: 3,5 mm ja 6,35 mm
- Näytteenottotaajuus (USB) PCM: 44,1–384 kHz (16–32 bit)
- Näytteenottotaajuus (USB) DSD: DSD64–DSD256 (natiivi)
- Lähtöjännite (RCA): 2,0 V
- Kuulokevahvistimen lähtöimpedanssi: < 0,7 ohm
- Kaksi gain-tasoa: -2,0 dB (low) ja +12 dB (High)
- Kuulokevahvistimen ilmoitettu antoteho: 280 mW @ 32 ohm / 190 mW @ 64 ohm / 51 mW @ 300 ohm
- Ulkoiset mitat: 10 x 9,8 x 3,2 cm
- Paino: 255 g
- Mukana tulee: USB-kaapeli
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Kiinalaiset laitevalmistajat julkaisevat lähelle toisiaan hinnoiteltuja D/A-muuntimia ja kuulokevahvistimia sellaista tahtia, ettei tuotteiden välisistä eroista ole helppoa pysyä kärryillä. Positiivisena puolena kuluttaja ei kuitenkaan voi tavallaan valita laitteiden väliltä väärin, koska niiden erot rajoittuvat pitkälti liitäntöihin ja ulkonäköön. Eri DAC-piirien välillä on vain pienehköjä eroja, eikä moderneista kuulokevahvistimistakaan lopu helposti teho kesken edes alemmissa hintaluokissa. Suuremmalla setelinipulla saa suurempia numeroita tuotetiedoissa, mutta useimmille riittäisi todennäköisesti jokin hyvä peruslaite, kuten tällä kertaa käsittelemäni 99 euroa maksava Topping DX1 (linkki valmistajan tuotesivulle). Se sisältää sekä D/A-muuntimen että kelvollisen kuulokevahvistimen pienissä kuorissa.
Hankin DX1:n alun perin kuulokkeiden taajuusvastemittauksia varten, sillä laite ei vaadi verkkovirtaa ja sitä on helppo kuljettaa mukana. DX1:n kuulokevahvistin on myös mittaustilanteissa riittävän tehokas, eikä se vääristä kuulokkeiden taajuusvastetta. Lisäksi tavallinen 6,35 mm:n kuulokeliitin vähentää adaptereiden tarvetta. Koska olen käyttänyt DX1:tä vähemmän kuulokkeiden kuunteluun, ajattelin arvostelun kirjoittamisen olevan hyvä hetki tutustua siihen tarkemmin myös sen osalta.
Tuotepakkaus
DX1 toimitetaan tummassa pahvipakkauksessa USB-kaapelin ja ohjelappujen kera. Muuta käyttöön ei tarvitakaan, koska esimerkiksi 6,35 mm:n adapteri jäisi kahden eri kuulokeliittimen ansiosta turhaksi.
Rakenne ja liitännät
Laite on kooltaan siro ja alumiinikotelonsa ansiosta myös todella jämäkkä. Ostamaani hopeanväriseen DX1:een ei jää näkyviä sormenjälkiä, mutta halukkaat voivat ostaa sen myös mustana. Etureunasta löytyy kaksi kuulokeliitintä (3,5 mm ja 6,35 mm), valkoinen virtaledi sekä äänenvoimakkuuden säädin. Säätimen asennon osoittimena on vain harmaa viiva, joten valittua äänenvoimakkuutta on vaikeaa nähdä enää puolen metrin päästä. Säädin itsessään on laadukas, koska se pyörii tasaisesti ja pyörimisliikkeessä on sopivasti vastusta. Vertailun vuoksi aiemmin omistamani L30-vahvistimen säädin oli huomattavasti väljempi. DX1:n säätimessä on liikeradan alkupäässä (kello 7–8) kanavaepätasapainoa, mutta siitä ei onneksi aiheudu ongelmia käytön aikana edes herkillä in-ear-kuulokkeilla.
Laitteen takapuolelle on sijoitettu liitäntöjen lisäksi pieni gain-valitsin kahdella eri tasolla: low (-2 dB) ja high (+12 dB). DX1 saa sekä äänisignaalinsa että virtansa yksittäisen USB-liittimen kautta samaan tapaan kuin iFi:n Zen DAC-sarjan laitteet. Tällaisia laitteita on helppoa käyttää esimerkiksi kannettavalla tietokoneella. USB-B-liittimen lisäksi DX1:ssä ei ole muita tuloliittimiä, joten sellaisia tarvitsevan kannattaa hankkia jokin toinen laite. Kuulokevahvistinta ei myöskään voida käyttää muutoin kuin sisäänrakennetun D/A-muuntimen kautta, mikä on yleistä edullisissa yhdistelmälaitteissa. Kiinteällä 2 voltin lähtöjännitteellä varustetut RCA-lähtöliittimet Toppingin laitteesta kuitenkin löytyvät, joten se voi toimia D/A-muuntimena jollekin toiselle vahvistimelle. Esivahvistimeksi aktiivikaiuttimille DX1 ei sen sijaan harmillisesti sovellu, koska äänenvoimakkuus ei ole säädettävissä lähtöliittimille.
Ominaisuudet ja käyttöön liittyvät huomiot
Laitteen D/A-muunnin pohjautuu uudehkoon AKM AK4493S-piiriin, joka tukee korkeita näytteenottotaajuuksia, kuten DSD:tä. Hintavammista laitteista poiketen DAC-piirin filtteri ei ole vaihdettavissa, mikä ei kuitenkaan ole suuri menetys. Muutoin DX1 muistuttaa pitkälti Toppingin muita edullisia laitteita, sillä se menestyy laitemittauksissa erinomaisesti, eikä sen ole tarkoitus värittää ääntä merkittävästi mihinkään suuntaan.
Valmistaja markkinoi DX1:n USB-toteutusta erityisen hiljaiseksi, mikä pitääkin täysin paikkansa. Herkimpiinkään kuulokkeisiin ei kantaudu tietokoneen kautta minkäänlaista kohinaa tai sivuääntä, vaikka virta kulkeekin samaa USB-kaapelia pitkin. Myös laite itse on täysin hiljainen, eikä esimerkiksi kuulokkeiden kiinnittämisestä ja irrottamisesta tai potentiometrin kääntämisestä kuulu minkäänlaista rahinaa tai poksahtelua. Kaiken tämän ansiosta laitteen käyttäminen on todella miellyttävää ja se tuntuu toteutukseltaan lähes täydelliseltä. Lasken ainoaksi miinukseksi sen, että äänenvoimakkuuden säätäminen nollaan ei vaimenna laitetta täysin, vaan ääni toistuu edelleen vaimeasti – suurempaa käytännön haittaa tästä ei kuitenkaan ole.
DX1:n kuulokevahvistin on antoteholtaan maltillinen johtuen datakaapeliin yhdistetyn USB-virransyötön rajoitteista. Erillisellä virtalähteellä teholukemat olisivat varmasti korkeammat, mutta DX1 on nykyiselläänkin riittävän tehokas suurimmalle osalle kuulokkeista. Esimerkiksi 280 milliwattia 32 ohmin kuormalle vastaa keskimääräistä tehokkaampia akulla varustettuja vahvistimia, joihin nähden DX1 on myyntihinnaltaan edullisempi. Yleensä mobiilikäyttöön suunnatuissa laitteissa suuremmat teholukemat saadaan kaiken lisäksi irti vain balansoidun kuulokeliittimen kautta, kun taas DX1:n kanssa kuulokkeille ei tarvitse hankkia balansoitua kaapelia.
Korkeammalla gain-tasolla kaikki testaamani kuulokkeet, paitsi Hifiman HE6 ja Susvara ovat soineet todella lujaa. Vastaavasti matalampi gain-taso tarjoaa riittävästi äänenvoimakkuuden säätövaraa herkille in-ear-kuulokkeille, joille DX1 sopii muutoinkin erinomaisesti työpöytätyyppistä laitetta etsiessä. Kuulokevahvistimen lähtöimpedanssi on alle 1 ohmia, joten kuulokkeiden taajuusvaste säilyy muuttumattomana kuulokemallista riippumatta.
Äänenlaatu kuulokevahvistimena
DX1 tarjoaa oman kuulokevahvistimensa kautta puhdasta ääntä miellyttävän tummalla toiston taustalla. Esitystavasta tulee päällimmäisenä mieleen dynaamisuus ja selkeys. Äänessä on vaikeammin toistettavillakin kuulokkeilla kunnolla voimaa ja äänten reunat toistuvat hyvällä tavalla terävästi – laitteesta on vaikeaa olla pitämättä. DX1:tä muihin laitteisiin vertaillessa sen luoma äänikuva osoittautuu kuitenkin melko ahtaaksi ja staattiseksi. Laite lataa musiikin energian etualalle kokonaisuudessa ilman erityisempää tilavaikutelmaa tai äänten kerrostuneisuutta. Positiivisena puolena toisto on menevää ja helposti seurattavaa ilman havaittavia värittymiä, mutta paremmilla kuulokkeilla tai enemmän tilallista erottelua sisältävällä musiikilla DX1 tuntuu rajoittavalta tekijältä kuunteluketjussa – kaikki soi aina harmittavan lähellä, vaikkakin selkeästi äänikuvaan sijoiteltuna.
Sopivalla mielialalla ja rennommassa kuuntelussa asia ei kuitenkaan häiritse pahasti, vaan pidän tiiviin räväkästä esitystavasta enemmän kuin esimerkiksi iäkkäämmän Objective 2 -vahvistimen kliinisemmästä toistosta tai THX-laitteiden, kuten SMSL SP200:n, tasapaksusta dynamiikasta. DX1 on äänikuvan ahtauttaan lukuun ottamatta melko luonnollisen kuuloinen, koska se painota selkeästi mitään tiettyä taajuusaluetta. Monet hintavammat laitteet ovat edelleen ääneltään vaikuttavampia, kun taas DX1 tarjoaa 100 euron hintaan niin paljon kuin mahdollista. Näkisin, että lopputulos olisi useimpien mieleen, koska laite on kaikkea muuta kuin eloton ja tylsä. Hintatasoltaan järkevillä kuulokeparituksilla DX1:n äänikuvalliset rajoitteet eivät myöskään tule erityisen selvästi esiin.
Äänenlaatu D/A-muuntimena
DX1 voidaan valjastaa myös puhtaaksi D/A-muuntimeksi, joten pystyin vertailemaan sitä aiemmin arvostelemaani Topping E30 -DAC:iin (ensimmäinen versio kyseisestä laitteesta), joka tarjoaa 150 eurolla monipuolisemman kattauksen ominaisuuksia ilman kuulokevahvistinta. Keskityn tässä yhteydessä vain äänenlaadun vertailuun käyttäen pienemmässä roolissa kolmantena verrokkina Schiit Audio Biforst 2:ta.
Säädin jokaisen laitteen äänenvoimakkuuden identtiseksi mittaamalla desibelilukeman kuulokkeiden kautta. Kaikki kolme DAC:ia olivat vertailutilanteessa kiinnitettynä yhtä aikaa tietokoneeni USB-liittimiin, ja Windows-ääniasetukset olivat jokaiselle identtiset. Kiinnitin laitteet samanlaisilla RCA-kaapeleilla RCA-valitsimeen, jonka vipua kääntämällä pystyin ”hyppimään” kolmikon välillä samaa kappaletta kuunnellen. Tavoitteenani ei ollut jäädä jumiin pieniin, vaikeasti tulkittaviin eroihin, vaan löytää mahdollisia suurempia tyylillisiä eroja. Käytin vertailussa vahvistimena Cayin IHA-6:ta ja useita eri kuulokkeita.
Koska molemmat Toppingin laitteet on toteutettu AKM:n DAC-piirillä, itselleni ei ollut suurempi yllätys, että ne kuulostavat melko samanlaisilta. Molempien äänikuva tuntuu rajoittuneelta aivan kuin siinä olisi leveyssuunnassa seinät, joihin ääni törmää. Bifrost 2 kuulostaa avarammalta ja kerrostuneemmalta, ja sitä myötä realistisemmalta. Muutoin tyylilliset erot jäävät melko huomaamattomiksi, vaikka Bifrost 2 onkin yleiseltä sävyltään aavistuksen lämpimämpi (basso korostuu hieman enemmän ja diskantti vetää vähemmän huomiota itseensä).
Toppingin laitteista edullisempi DX1 on ääneltään hieman energisempi ja selkeämpi kuin E30. DX1 toistaa äänten reunat terävämmin, kun taas sumeammalla ja pehmeämmällä E30:llä minun on vaikeampaa saada selvää vaimeasti toistuvista äänistä. E30 on toisaalta ääneltään hieman rennompi, mikä ei ole välttämättä kaikista huono asia. DX1 puolestaan on innostavampaa kuunneltavaa ja se toistaa myös basson iskut tiukemmin. En kuitenkaan ole valitettavasti kuullut uudempaa E30 II:ta, joka voi hyvinkin olla tyyliltään lähempänä DX1:tä. Alkuperäiseen E30-malliin verrattuna DX1 on kuitenkin mielestäni D/A-muuntimena ääneltään lähempänä hintavampia laitteita, kun taas E30 tarjoaa kattavammat liitännät ja ominaisuudet. Bifrost 2:n tasolle kumpikaan ei yllä tilavaikutelmassa tai äänenvärin luonnollisuudessa, mutta sitä en odottanutkaan.
Topping DX1 vs. iFi Zen Air DAC
Hinnat: 100 € vs. 100 €
Topping DX1 ei ole suinkaan ainoa hiljattain julkaistu USB-virralla toimiva edullinen yhdistelmälaite, sillä iFi Audio toi vuonna 2022 markkinoille niin ikään 100 euroon hinnoitellun Zen Air DAC:in. Laite on karsittu versio kalliimmasta ZEN DAC:ista (hinta 200 €), joten siitä puuttuu muun muassa balansoidut liitännät. Lisäksi kalliimman mallin tukeva metallikotelo on vaihdettu muovikuoriin, jotka tekevät Air-versiosta välittömästi halvemman tuntuisen.
Topping DX1 viekin tukevammalla metallikotelollaan voiton ulkoisessa laatuvaikutelmassa. Se on myös huomattavasti pienempikokoinen kuin Zen Air DAC, mistä on hyötyä laitetta mukana kuljettaessa. DX1:n mukana tulee lisäksi käyttökelpoisen pituinen USB-kaapeli, kun taas iFi toimittaa oman laitteensa mukana olemattoman lyhyen kaapelinpätkän.
Ominaisuudet:
Ominaisuuksien osalta molemmat laitteet ovat helposti omaksuttavia. Niistä löytyy kaksi gain-asetusta, äänenvoimakkuudensäädin ja RCA-lähtöliittimet D/A-muuntimelle. Zen Air DAC:in etuna on äänenvoimakkuudensäätö lähtöliittimille, jolloin sitä voidaan käyttää esivahvistimena aktiivikaiuttimille. DX1:ssä on yksivärinen virtaledi, kun taas Zen Air DAC:in vasemman reunan ledi-ilmaisin osoittaa kullakin hetkellä käytössä olevan näytteenottotaajuuden.
iFi:n laitteella on kaksi muutakin etua Toppingiin verrattuna: 1) MQA-tuki Tidal-palvelun käyttäjille ja 2) painikkeella aktivoitava XBASS+ asetus, joka tuo merkittävän voimistuksen bassotaajuuksille. XBASS+ toimii hyvin sellaisilla kuulokkeilla, joiden basso on oletuksena vaimeaa tai enintään lineaarista, kuten monissa avoimella rakenteella toteutetuissa planaarikuulokkeissa. Ennestään voimakasbassoisilla kuulokkeilla bassokorostus on sen sijaan yliampuva, koska ääni puuroutuu pahasti. Asetuksen käyttäminen ei kuitenkaan ole pakollista.
Vahvistustehon näkökulmasta molemmat laitteet ovat yhtä tehokkaita 32 ohmin kuormalla (280 mW), kun taas DX1 on aavistuksen tehokkaampi 300 ohmin kuormalla (51 mW vs. 36 mW). Toppingin laite on hieman monipuolisempi kahden kuulokeliittimensä ansiosta, mutta Zen Air DAC:in 6,35 mm:n liittimessä voidaan edelleen käyttää 3,5 mm:n kaapelilla varustettuja kuulokkeita adapterin avulla. Molemmissa laitteissa kuulokevahvistimen lähtöimpedanssi on pieni, joten ne eivät väritä ääntä sen osalta minkään kuulokemallin kohdalla.
Ennen laitteiden äänenlaadun vertailua haluan vielä mainita, että Zen Air DAC:in ohjelmistossa vaikuttaisi olleen testaushetkellä jonkinlainen bugi, koska laite leikkasi alabassoa pois 10 desibelin verran 20–30 Hz:n väliltä. Tämä tapahtui sekä laitteen oman vahvistimen kautta että käyttäessä sitä D/A-muuntimena jollekin toiselle vahvistimelle. Kokeiltuani useita eri firmware-versioita havaitsin ongelman korjautuvan vain 7.40C-versiolla, jossa on samalla käytössä valmistajan kyseenalainen GTO-filtteri. Tämän vuoksi käytin laitetta lopulta 7.40B-versiolla, josta on poistettu käytöstä MQA-tuki, jota en olisi joka tapauksessa käyttänyt vertailutilanteessa.
Äänenlaadulliset erot kuulokevahvistimena:
Molemmat laitteet kuulostavat mielestäni hintaansa nähden hyvältä, mutta samalla myös erilaiselta. DX1 on ääneltään särmikkäämpi ja dynaamisempi, kun taas Zen Air DAC on rauhallisempi ja pehmeämpi. DX1:llä esimerkiksi kitaran kielten näppäilyt toistuvat terävämmin ja virvelirumpu napsahtaa tiukemmin. Toiston tausta on myös tummempi kuin Zen Air DAC:issa, joten pois haipuvat äänet on helpompaa kuulla DX1:llä loppuun saakka. Koska Zen Air DAC:issa on mainitsemani bassobugi, DX1 on odotetusti bassontoistoltaan voimakkaampi. Harvoissa kappaleissa on kuitenkaan valtavasti bassoa 20–30 Hz:n välillä, joten ero jää käytännössä varsin minimaaliseksi.
Kutsuisin DX1:tä ääneltään neutraalimmaksi, kun taas Zen Air DAC tuo toistoon oman pienen miellyttävän mausteensa, josta iFi:n laitteet tunnetaan. Zen Air DAC kuulostaa mielestäni tilavaikutelmaltaan luonnollisemmalta, joten huomaan uppoutuvani kuunteluun paremmin. DX1 puolestaan pitää äänet kasassa keskellä äänikenttää, mikä johtaa ahtaamman tuntuiseen lopputulokseen. Menevän musiikin kuuntelu DX1:llä on hauskaa, mutta äänikuva jää jälkeen Zen Air DAC:ista, joka kuulostaa jokaiseen suuntaan avarammalta, ja erottelee ääniä kauemmas toisistaan. Tämän ansiosta iFi:n laite voi olla monille miellyttävämpää kuunneltavaa, vaikka sillä pienemmät yksityiskohdat toistuvatkin pehmeämmin ja vaikeammin havaittavasti kuin DX1:llä.
Loppuhuomiot:
DX1 kuulostaa mielestäni lopulta ahdasta äänikuvaansa lukuun ottamatta hieman paremmalta, koska se on dynaamisempi ja musiikin yksityiskohtien toistamisessa selkeämpi. Zen Air DAC:in pehmeämmässä ja avarammassa esitystavassa on kuitenkin omat hyvät puolensa, joten jomman kumman laitteen suosiminen on pitkälti makuasia. Kumpikin laitteista osoittaa sen, että 100 eurolla on mahdollista saada oikein kelvollista ääntä. Mikäli käytössä olevat kuulokkeet sijoittuvat esimerkiksi alle 300 euron hintaluokkaan, molemmat edullisista laitteista riittävät niille erinomaisesti sekä tehoiltaan että äänenlaadultaan. Paremmille kuulokkeille kannattaa silti mielestäni ostaa parempi vahvistin, jolloin DX1 tai Zen Air DAC on edelleen hyödynnettävissä D/A-muuntimena.
Yhteenveto
Topping DX1 kuulostaa edulliseksi laitteeksi hyvältä ja sitä on vaivatonta käyttää. Vaikka hintavammissa laitteissa onkin kattavammat liittimet ja ominaisuudet sekä tehokkaampi kuulokevahvistin, kaikki eivät sellaista tarvitse. Jos DX1 riittää omiin käyttötarpeisiin, sitä on äärimmäisen helppo suositella vastaavan hintaisen iFi Zen Air DAC:in ohella. Tiukemmalla budjetilla esimerkiksi iFi:n Uno (hinta 80 €) tai jokin DAC-dongle voisivat olla vaihtoehtoja, kun taas budjettia kasvattaessa Toppingilta itseltään löytyy valikoimasta 200 eurolla DX3 Pro+, ja iFi:ltä Zen DAC V2. Vastaavia laitteita myy toki muutama muukin valmistaja, mikäli tilaaminen Suomen ulkopuolelta onnistuu.
DX1:n suurin etu kilpailijoihin nähden on sen hiljaisuus herkkiä kuulokkeita käyttäessä. Toteutus vaikuttaa muutoinkin hintaan nähden kaikin puolin huippuhyvältä, kun taas samassa hintaluokassa esimerkiksi iFi:n laitteista kuuluu herkemmin pieniä sivuääniä. DX1 olisikin erinomainen hankinta erityisesti in-ear-kuulokkeille. Vahvistinosion antoteho riittää myös hyvin kaikille over-ear-malleille, jotka ovat ylipäätään varteenotettavia vaihtoehtoja DX1:n hintaisella laitteella kuunneltaviksi – esimerkiksi Sennheiser HD600 ja Hifiman Sundara toimivat hyvin.
Edullisiin tuotteisiin sisältyy aina kompromisseja, mutta DX1:n kohdalla rahaa ei ole mielestäni käytetty vääriin paikkoihin. Se tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle niin kuulokkeita kuunnellessa kuin niiden taajuusvastetta mitatessa.
Plussat ja miinukset:
+ Puhdas, selkeä ja voimakas ääni sekä kuulokevahvistimena että D/A-muuntimena
+ Äärimmäisen tumma toiston tausta ilman minkäänlaista kohinaa tai sivuääniä
+ Pieni koko ja laadukas rakenne
+ Ei tarvetta verkkovirralle
+ Yleisimpiin käyttötilanteisiin riittävän tehokas kuulokevahvistin
+ Kaksi kuulokeliitintä
+ Pituudeltaan käyttökelpoinen USB-kaapeli
+ Edullinen hinta
– Äänikuva on ahdas ja tilavaikutelma jää hieman vajaaksi
– Ei voida käyttää esivahvistimena
– Äänenvoimakkuuden säätäminen nollaan ei vaimenna toistoa täysin
Hei. Mainitsit Topping DX1 arvostelussa että Zen air dacissa on firmwaressa 7.4a ja b:ssä bugi alabasson toistossa. Olisikohan mahdollista että myös Zen Dac v2:ssa on sama bugi kun siinä on myös 7.4 firmware. Käytän Zen Dac v2:ssa 7.3b firmwarea varmuuden vuoksi.
Hei. Edullisessa Zen Air DAC:issa oli tosiaan tuollainen bugi, joka tosin saattaa jäädä 20-30 hertsin välille rajautuessaan monilla huomaamattakin. Mulla ei ole tähän hätään Zen DAC V2:ta, jolla kokeilla asiaa, mutta ainakaan Zen DAC V1:ssä bugia ei noilla firmware-versioilla vaikuttaisi olevan. Varmuuden vuoksi voit toki käyttää vanhempaa firmware-versiota, mutta erityisen huolissani en asiasta olisi muiden Zen-sarjan laitteiden kohdalla. 🙂