Arvostelu: Unique Melody Mest

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2020
  • Hinta: 1399 USD (korvattu nykyään mk2-mallilla)
  • Rakenne: suljettu, in-ear
  • Elementtityyppi: 1 x dynaaminen, 4 x balanced armature, 2 x elektrostaattinen, 1 x luujohde
  • Impedanssi: 14 ohm
  • Herkkyys: 118 dB / mW
  • Liitintyyppi: 2 x 2-pin
  • Kaapeli: 1,2 metrinen kaapeli 4,4 mm:n liittimellä
  • Mukana tulee: sininen nahkakotelo ja korvasovitteita (S, M, L)

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan harrastajalta

Tarkastelen tällä kertaa Unique Melody Mest -in-ear-kuulokkeita, jotka sain 64Audio U12t:n tapaan lainaan kanssaharrastajalta (en pysty kiittämään tarpeeksi!). Mest maksoi vuonna 2020 noin 1400 dollaria, mutta nykyään kuulokkeista myydään paranneltua mk2-versiota, jolla on hintaa 100 dollaria enemmän.

Mest vaikutti olleen julkaisuhetkellään todella hypetetty tuote, josta monet olivat innoissaan. Tämä liittyi ainakin osittain kuulokkeiden epätavalliseen elementtiyhdistelmään, joka sisältää kolmen perinteisemmän elementtityypin lisäksi luujohde-elementin. Innostusta lisäsi varmasti myös se, että Mest on valmistajan nimen mukaisesti ääneltään varsin uniikki.

Kuulokkeet oli mukavaa päästä testaamaan nyt, kun niiden saama huomio on hieman laantunut. Aiemmin erinomaiseksi toteamani 64Audion U12t antaa tässä jutussa noin kolmasosan kalliimpana kuulokkeena hyvin perspektiiviä sille, mitä Mest tekee eri tavalla.

Pakkaus ja lisävarusteet

Tuotepakkauksen sisältö korvasovitteita lukuun ottamatta. Kaapelissa näkyvät vihreät kohdat ovat kuparin hapettumia.

Kuulokkeet toimitetaan näppärän kokoisessa mustassa pahvilaatikossa, jonka kansi pysyy kiinni magneetilla. Laatikon sisältä löytyy sininen kuljetuskotelo, joka vaikuttaisi olevan tehty aidosta nahasta. Lisävarusteena tulee erikokoisia korvasovitteita ja sarjanumeron ilmoittava takuukortti. Pakkaukseen sisältyy luonnollisesti myös kaapeli, koska kuulokkeet sellaisen tarvitsevat.

Rakenne ja mukavuus

Mest:in varsin suurikokoinen runko on tehty hiilikuidusta, jonka seassa on koristeena punaiseksi värjättyjä kuituja. Toisessa kuulokkeessa lukee metallinhohtoisilla kirjaimilla UM ja toisessa Uniquemelody. Kuulokkeiden ulkonäkö on mielestäni kauempaa katsottuna hillityn tyylikäs, kun taas lähempää katsottuna hiilikuitumateriaalissa on kiehtovaa syvyyttä. Laatuvaikutelma on kaiken kaikkiaan erinomainen.

In-ear-kuulokkeiden käyttömukavuus riippuu nähdäkseni pääasiassa korvasovitteista, joten Mest:in käyttäminen on ollut sopivilla sovitteilla mukavaa. Kuulokkeet eivät paina kookkaasta rungostaan huolimatta epämukavasti korvanlehtiäni, mikä on hyvä asia, koska Mest kuulostaa parhaimmalta mahdollisimman tiukkaan korvaa vasten painettuna. Tämä on mielestäni helpointa saavuttaa vaahtomateriaalista tehdyillä korvasovitteilla, joten olen käyttänyt Complyn sovitteita, joita toimitetaan käsittääkseni nykyään mk2-version myyntipakkauksessa.

Kuvassa vasemmalla Unique Melodyn vakiosovitteet ja oikealla käyttämäni Complyn vaahtosovitteet.

Kuulokkeissa on perinteinen 2-pinninen liitin, joten niissä voidaan käyttää erilaisia kaapeleita. Unique Melodyn punottu vakiokaapeli on miellyttävän taipuisa ja suorana pysyvä, joten en kokisi tarvetta vaihtaa sitä käytettävyyden osalta toisenlaiseen. Kaapelissa on tuttuun tapaan koukkumainen muotoilu, joka ohjaa sen korvan yläpuolelta korvan taakse. Äänilähteeseen kiinnittyvänä liittimenä on jämäkkä 4,4 mm:n balansoitu liitin.

Mest:in vakiokaapeli on käytettävyydeltään hyvä, eikä ulkonäkökään ole hullumpi.

Elementtiratkaisu

Kumpikin kuuloke sisältää 8 elementtiä, jotka ovat poikkeuksellisesti neljää eri tyyppiä. Suurimpana erikoisuutena Mest sisältää luujohde-elementin, jota käytetään vain harvoissa kuulokkeissa hybridi-tyylisesti muiden elementtien rinnalla. Kuulokkeiden melkoinen elementtisekoitus on säädetty toimivaksi kokonaisuudeksi viidellä jakosuotimella seuraavasti:

  • 1 luujohde-elementti ”kaunistaa” keski- ja ylätaajuuksia
  • 2 elektrostaattista elementtiä toistaa kaikkein ylimpiä taajuuksia
  • 2 balanced armature -elementtiä toistaa ylätaajuuksia
  • 2 balanced armature -elementtiä toistaa keskitaajuuksia ja ylätaajuuksien alempia osia
  • 1 dynaaminen elementti toistaa alataajuuksia
Räjäytyskuva kuulokkeiden rakenteesta.

Luujohde-elementit eivät ole uusi keksintö, koska niitä käytetään esimerkiksi kuulolaitteissa ja joissakin urheilukuulokkeissa, jotka asettuvat korvien ympärillä olevaa luustoa vasten. Toimintaperiaate Mest-mallissa on se, että luujohde-elementti tuottama värähtely siirretään kuulokkeiden runkoon ja sitä kautta kuuntelijan korvaan, jolloin siitä muodostuu kuultavaa ääntä.

Koska en pysty tuntemaan elementin aiheuttamaa värähtelyä kuulokkeiden runkoa koskettaessa, lopullista vaikutusta ääneen on varsin vaikeaa todentaa. Mest kuulostaa kuitenkin mielestäni paremmalta, mitä syvemmällä se on korvassa, mitä enemmän sen runko koskettaa korvanlehteäni. Ehkä tämä on jonkinlainen osoitus elementin hyödyllisyydestä ja toimivuudesta?

Äänenlaatu

Kuulokkeille riittää erinomaisesti Qudelix 5K:n tapainen akkukäyttöinen yhdistelmälaite (DAC&AMP).

Olen kuunnellut kuulokkeita Complyn valmistamilla vaahtosovitteilla, joilla pidän äänestä eniten. En itseasiassa saanut kuulokkeita toimimaan oikein silikonisovitteilla, vaan ääni oli niillä todella ohutta ja kirkasta. Vaahtosovitteet toimivat kuitenkin hyvin, ja äänikuva on Complyn sovitteilla avarin ja mielenkiintoisin.

Äänilähteenä olen käyttänyt pääasiassa Qudelix 5K -yhdistelmälaitetta sekä bluetooth- että USB-yhteyksillä. Kuulokkeiden korkean herkkyyden (118 dB / mW) ansiosta niitä voidaan toistaa lähes millä tahansa laitteella, mutta samalla myös laitteen mahdollinen taustakohina kuuluu herkästi läpi. Lisäksi laitteen lähtöimpedanssin kannattaa olla lähellä nollaa, koska muutoin Mest:in taajuusvasteeseen tulee muutoksia, jotka eivät välttämättä ole mieleisiä.

Kuulokkeiden taajuusvasteen olen mitannut IEC711-standardit täyttävällä laitteella, josta löytyy ihmisen sisäkorvaa imitoiva rakenne. Laite on tarkka 10 kHz:iin saakka, mutta se mittaa sisäisen resonanssinsa vuoksi in-ear-kuulokkeille aina jonkinasteisen diskanttipiikin 7–10 kHz:n välille. Mest:in tapauksessa diskantti ylikorostuu jonkin verran 8 kHz:n ympäristössä, joten taajuusvaste ei ole siltä osin täysin tarkka.

Mittaan in-ear-kuulokkeiden taajuusvasteita IEC711-standardit täyttävällä laitteella, jonka sisältä löytyy ihmisen sisäkorvaa imitoiva rakenne sekä riittävän tarkka mikrofoni.

In-ear-kuulokkeiden kohdalla kannattaa huomioida, että mittauslaitteen tapaan myös ihmisen korvakäytävän pituus ja muoto vaikuttavat merkittävästi siihen, miltä kuulokkeet kenestäkin todellisuudessa kuulostavat. Vaikka mitattu taajuusvaste voikin näyttää tasaiselta ja arvostelija kutsuu kuulokkeita tasapainoisen kuuloisiksi, toinen henkilö voi kuulla äänessä ärsyttäviä korostumia.

Korvakäytävän ominaisuuksista riippuen korostumia muodostuu erityisesti 3 kHz:stä eteenpäin, ja ne sijaitsevat eri ihmisillä eri taajuuksilla. Omat havaintoni Unique Melody Mest:in äänestä pätevätkin täysin vain niille, joilla on samanlainen sisäkorva ja kuulo kuin itselläni. Mikäli kuulokkeita ei ole mahdollista koekuunnella ennen niiden ostamista, mitatun taajuusvasteen ja oman kuuloaistin välisen suhteen opettelu voi olla hyödyllistä, koska tietämättä arvostelijan kuuloaistia se on varmin tapa ennakoida, miten jotkin kuulokkeet sopivat itselle.

Kuulokkeiden taajuusvaste:

Mest:in taajuusvaste Complyn sovitteilla suhteessa Harmanin in-ear-tavoitekäyrään (2019). Tavoitekäyrän mukaisia ylätaajuuksia pidetään varsin yleisesti turhan kirkkaan kuuloisina, joten käyrää ei vielä käytetä kovinkaan yleisesti in-ear-kuulokkeiden tuunaamisessa.

Unique Melody Mest on mielenkiintoista kuunneltavaa, koska sen ääni on uniikki sekoitus eri piirteitä. Kuulokkeissa on bassoa ja ylätaajuuksia korostava, lievästi V-tyylinen tuunaus, mutta siitäkin huolimatta erittäin erottelevat ja teknisesti vakuuttavat keskitaajuudet. Toistossa on aina yksityiskohtaisuuden lisäksi hauskaa energisyyttä. Kun tämä yhdistyy avaraan ja ääniä leveyssuunnassa 3D-tyylisesti kauas pään ulkopuolelle levittävään äänikuvaan, kuuntelukokemus on koukuttava. Mest on mielestäni täysin hypetyksensä arvoinen, mutta hintavaksi tuotteeksi siinä määrin omaperäinen, etten voi lähteä sitä kadulla huudellen kaikille suosittelemaan.

Basso:

Mest:in bassontoisto mukailee määrältään lähes täydellisesti Harmanin in-ear-tavoitekäyrää, joten bassoa on korostuneen runsaasti, ja se pysyy myös täysin erillään keskitaajuuksista. Äänessä ei ole minkäänlaista kuminaa, vaan basso on kaikissa tilanteissa selkeää. Bassossa on myös aina mukavasti potkua ja se on dynaamisen elementin ansiosta tyyliltään luonnollista.

Bassomusiikissa lopputulos on kuitenkin voimattomampi ja vähemmän hauska verrattuna 64Audion kalliimpaan U12t-malliin, eikä erottelukaan ole U12t:n tasolla. Toisaalta Mest ei korosta U12t:n tapaan laisinkaan ylempiä bassotaajuuksia, joten uskoisin monien pitävän sitä voimakkaasta bassostaan huolimatta positiivisessa mielessä varsin neutraalin kuuloisena. Mest:in bassontoisto miellyttänee siis yhtä aikaa sekä voimakkaasta bassosta pitäviä että ylituhtia bassoa vieroksuvia. Olen lopputulokseen kaiken kaikkiaan tyytyväinen.

Keskitaajuudet:

Kuulokkeiden keskitaajuudet ovat siinä mielessä mielenkiintoiset, että mitattu taajuusvaste antaa lopputuloksesta täysin vääränlaisen kuvan (ainakin omalla kuuloaistillani). Yläkeskitaajuuksien toiston voisi kuvitella olevan 2–4 kHz:n välillä jokseenkin vaimentunutta ja tukkoista, mutta esitystapa on todellisuudessa kepeän energinen ja suorastaan yliluonnollisen erotteleva (tästä lisää äänikuvan yhteydessä). Äänessä on vaivattomuutta ja tietynlaista mukaansatempaavaa herkkyyttä, mikä sopii hyvin esimerkiksi naisvokaaleille.

Lopputuloksessa on paljon samaa Sennheiserin HD800-mallin kanssa, koska molempien toisto on kirkkaaseen päin kallellaan, ja ne toistavat pieniä yksityiskohtia erittäin sähäkästi ja ilmavasti. HD800:sta poiketen Mest:issä on kuitenkin myös hyvä bassontoisto, joten se on yksityiskohtaisuutensa lisäksi varsin monipuolinen kuuloke. Täyteläistä ja lämmintä keskitaajuuksien toistoa kaipaavat voivat silti jäädä aavistuksen pettyneiksi.

Vaikka pidän itsekin yleensä hieman täyteläisemmästä ja rennommasta toistosta, Mest onnistuu olemaan hieman hyökkäävästä esitystavastaan huolimatta riittävän tasapainoinen, jottei ääni tunnu itsestäni epärealistisen ohuelta. Ylätaajuuksien painottumisesta huolimatta en havaitse äänessä laisinkaan sibilanssia, joten kuulokkeiden kuuntelu on siltä osin helppoa.

Diskantti:

Mest on ylimmiltä taajuuksiltaan niin raikkaan ja ilmavan kuuloinen, että aistin kuulokkeiden äänen aavistuksen kirkkaana siitäkin huolimatta, että voimakas bassontoisto tasapainottaa kokonaisuutta hyvin. Etualalle kokonaisuudessa tuleva diskantti ei ole onneksi tyyliltään rasittavan terävää, vaan pehmeän sulavaa. Tyylillisesti ylätaajuudet eroavatkin jonkin verran terävämmin toistuvista keskitaajuuksista, mikä johtuu luultavasti erilaisista elementeistä. Pehmeydestä huolimatta yksittäisten äänten erottelu on ylätaajuuksilla erinomaisen tarkkaa. Diskantissa ei ole myöskään minkäänlaista rakeisuutta tai yksittäisiä korvaan särähtäviä epätasaisuuksia. Laadukkaampaa toteutusta aavistuksen kirkkaasta äänestä saakin mielestäni hakemalla hakea.

Olen kuitenkin huomannut, että diskantin osalta optimaalinen lopputulos vaatii kuulokkeiden työntämisen mahdollisimman syvälle korvakäytävään. Muutoin esimerkiksi rumpujen lautaset toistuvat omaan makuuni liian säihkyvästi. Ihmettelin alkuun vaihtelua äänen kirkkaudessa kuuntelukertojen välillä, kunnes tajusin, että olin asettanut kuulokkeet korviini eri tavalla. Kun huomasin tästä eteenpäin jonkin kappaleen kuulostavan liian diskanttipainotteiselta, kuulokkeiden syvemmälle työntäminen on yleensä tehnyt äänestä juuri sopivaa jopa rosoista hevimusiikkia kuunnellessa. Rauhallisen diskantin ystäville ääni voi silti olla paikoin liian kirkasta, joten Mest olisi mielestäni tällaiselle kohderyhmälle eräällä tapaa riskiostos.

Äänikuva:

Kuulokkeiden ehdottomasti paras yksittäinen osa-alue on niiden uniikki 3D-tyylinen äänikuva. Mest sijoittaa vokalistin äänitteelle uskollisesti ja selkeästi rajatusti äänikuvan keskelle. Äänessä ei ole valtavasti syvyyttä, joten useimmiten vokalisti sijoittuu tavallaan pääni sisälle. Samaan aikaan kaikki muut instrumentit ja äänet hajautuvat kuitenkin leveyssuunnassa todella laajalle alueelle, ja yltävät hyvien over-ear-kuulokkeiden tyylisesti pään ulkopuolelle.

Kuulokkeet suorastaan ylikorostavat äänten liikkeitä ja erottelua, joten tulen usein kääntäneeksi katsettani puolelta toiselle matkaavien äänten perässä. En ole törmännyt vastaavaan äänikuvaan muissa in-ear-kuulokkeissa, saatikka edes monissa over-ear-kuulokkeissa. Mest on epätavallisen äänikuvansa ansiosta todella uniikki kuuloke ja sen kuuntelu on hauskaa ja houkuttelevaa. Lopputulos ei välttämättä ole normaali tai realistinenkaan, mutten havaitse siinä mitään haittapuoliakaan.

Unique Melody Mest vs. 64Audio U12t

Hinnat: noin 1400 € vs. 2200 €

Vasemmalla 64Audion U12t ja oikealla UM Mest.

Minulla oli Unique Melody Mest:in kanssa samaan aikaan lainassa myös 64Audion U12t-kuulokkeet, joista julkaisin jo erillisen arvostelun. Vaikka kaksikon välillä onkin 600–800 euron hintaero, kuulokkeiden vertailu on kiinnostavaa etenkin, kun en ole kuullut muita kummankaan hintaluokassa tarjolla olevia in-ear-malleja. Teknisesti kaksikko on itseasiassa hyvin lähellä toisiaan, mutta tuunauksen osalta ne eivät ole kovinkaan läheistä sukua keskenään.

U12t vie mielestäni voiton fyysisen rakenteen osalta, koska se on tehty tukevasta alumiinista, ja kuulokkeet ovat kooltaan pienemmät ja näppärämmät kuin Mest. U12t:ssä on myös helposti vaihdettavat Apex-moduulit, joilla voidaan säätää ääntä. Mest ei sisällä tällaisia säätömahdollisuuksia.

Kuulokkeiden taajuusvasteet:

Mest:in ja U12t:n taajuusvasteet suhteessa Harmanin in-ear-tavoitekäyrään (2019). Kummankaan mallin tuunauksessa ei ole tavoiteltu Harman-tyylisiä yläkeskitaajuuksia.

Sekä Mest että U12t ovat fantastisen yksityiskohtaisia in-ear-kuulokkeita, jotka vertautuvat tasaväkisesti hintaviin over-ear-malleihin. Tuunauksen osalta Mest tavoittelee energisempää ja kirkkaampaa ääntä, kun taas U12t on selvästi täyteläisemmän ja rauhallisemman kuuloinen. Nämä tyylilliset erot tulevat hyvin ilmi mittaamistani taajuusvasteista: U12t painottaa toistossa enemmän alataajuuksia ja Mest ylätaajuuksia.

Basso:

U12t:n bassontoisto tekee itseeni suuremman vaikutuksen, sillä se on Mest:iin verrattuna voimakkaampaa ilman selkeitä haittapuolia. U12t:n alabasso luo toistoon enemmän äänenpainetta, mikä on hyvä asia bassomusiikin lisäksi myös tilanteissa, joissa musiikin voimakkuus vaihtelee elokuvateatterimaisesti bassoon nojautuen. Mest:illä vastaavat räjähtävät voimakkuuden muutokset jäävät jokseenkin vaisuiksi, vaikka kuulokkeissa onkin määrällisesti paljon bassoa. U12t:n tuhdimpi yläbasso tekee lisäksi kaikista instrumenteista miellyttävän painavan kuuloisia, mitä pidän itse realistisempana lopputuloksena kuin Mest:in kevyempää ääntä.

Mest:in bassontoistossa on silti omat hyvät puolensa. Alataajuudet kuulostavat dynaamisen elementin ansiosta tekstuuriltaan luonnollisemmilta ja tietyllä tapaa vähemmän kuolleilta kuin U12t:n basso balanced armature -elementeillä toteutettuna. Koska Mest:in basso pysyy myös selkeämmin erillään keskitaajuuksista, bassoon kiinnittää kuunnellessa vähemmän huomiota kuin U12t:llä. Tämä on nähdäkseni monien mielestä positiivinen asia, koska kaikki eivät pidä ylempien bassotaajuuksien korostumisesta.

Keskitaajuudet:

U12t:n lämpimämpi ja rauhallisempi keskitaajuuksien esitystapa sopii omiin mieltymyksiini, mutta Mest on hyvällä tavalla innostavamman ja herkemmän kuuloinen, joten en osaa lopulta valita kaksikosta suosikkiani. Molempien kuulokkeiden keskitaajuudet ovat selkeät ja yksityiskohtaiset. U12t on rennompaa kuunneltavaa, kun taas Mest puskee esimerkiksi laulajan enemmän etualalle kokonaisuudessa.

U12t:llä on pieni etu yksityiskohtaisuudessa, koska se toistaa kuuluvammin 1,5–2,5 kHz:n taajuusaluetta. Rennomman esitystavan ansiosta ääntä on myös helpompaa analysoida kaikessa rauhassa. Mest on paikoin liiankin energinen, joten se tuntuu vähemmän hiotulta kokonaisuudelta. On kuitenkin täysin makuasia, miellyttääkö jotakuta enemmän U12t:n täyteläisempi ja voimakkaampi ääni, vai Mest:in sähäkämpi ja kepeämpi tyyli.

Diskantti:

Mest:in diskantti tulee kirkkaammin etualalle, kun taas U12t:n ylätaajuudet yhdistyvät rauhallisemmin ja saumattomammin muihin taajuusalueisiin. Molempien äänessä on ilmavuutta ja äänten huikeaa erottelua. Mest tuntuu kaksikosta vähemmän hienostuneelta aivan kuin se yrittäisi tehdä diskanttipainotuksellaan kuuntelijaan suuremman vaikutuksen. Pidän kuitenkin tällaisesta kapinallisuudesta, koska kuulokkeiden diskantti on edelleen laadukasta ja helposti kuunneltavaa. Olen jopa hieman yllättynyt siitä, miten paljon Mest:in energisyys viehättää itseäni. Pidän esimerkiksi rumpukapuloiden voimakkaista iskuäänistä ja virvelirummun sähäkästä napsahduksesta. U12t toistaa diskanttia hillitymmin ja aikuismaisemmin.

En ole törmännyt tilanteisiin, joissa kummankaan kuulokkeen diskantti särähtäisi korvaani. U12t sopii mielestäni paremmin niille, jotka eivät halua diskantin herättävän liikaa huomiota. Keskitaajuuksien tapaan diskantin rennolla esitystavalla on positiivisia vaikutuksia toiston yksityiskohtaisuuteen ja yksittäisten äänten havainnoinnin helppouteen. Mest:iä kuunnellessa kiinnitän usein huomiota enemmän diskantin määrään kuin sen yksityiskohtaisuuteen. Edullisempaan hintaan nähden Mest suoriutuu kuitenkin erittäin kilpailukykyisesti.

Muut erot:

Mest:in äänikuva on avarampi ja leveämpi, kun taas U12t:n äänessä on hieman enemmän syvyyttä. U12t:n äänikuvassa on selvät, melko lähellä sijaitsevat, rajat, joiden sisällä ääni pysyttelee. Mest sen sijaan antaa äänen levittäytyä ympärilleni niin, etten tunne kuuntelevani kuulokkeita. En voi kylliksi korostaa, miten paljon pidän Mest:in äänikuvasta, vaikka U12t olisikin luultavasti monien muiden mielestä normaalimman ja helpommin omaksuttavan kuuloinen. Molempien kuulokkeiden äänikuva on todella tarkka äänten erottelun ja sijoittelun osalta.

Loppuhuomiot:

Kuulokkeita peräkkäin kuunnellessa U12t kuulostaa kokonaisvaltaisemmalta ja hiotummalta tuotteelta, minkä uskon johtuvan ainakin osittain siitä, että kuulokkeet on toteutettu yhdellä elementtityypillä. Vaikka Mest:in useat erilaiset elementit onkin saatu sovitettua onnistuneesti yhteen, taajuusalueet eroavat tyylillisesti jonkin verran toisistaan, jolloin lopputulos on väkisin lievästi epäjohdonmukainen. Tämä ei ole mielestäni varsinainen ongelma, mutta osittain siitä syystä pidän U12t-mallia hieman parempana ja tasapainoisempana kuulokkeena.

U12t:stä puuttuu kuitenkin Mest:in upea äänikuva, joka saa minut lopulta innostumaan kuuntelusta enemmän. Mest onkin erinomainen vaihtoehto, mikäli osa äänen teknisyydestä halutaan vaihtaa hauskuuteen ja kuuntelun mielenkiintoisuuteen. Uusi mk2-versio on lukemani mukaan melko samanlainen, joten pitäisin siitä luultavasti vähintään yhtä paljon. Kuulokkeet ovat myös tuntuvasti edullisemmat kuin U12t. Mest herättääkin itsessäni enemmän omistamisen halua.

Yhteenveto

Pidän yleensä massasta erottuvista tuotteista, joten en ole suuremmin yllättynyt siitä, että Unique Melody Mest vetää minua selittämättömällä tavalla puoleensa. Vaikka toivoisinkin sen tuunauksen olevan hieman täyteläisempi ja vähemmän kirkas, voisin omistaa kuulokkeet puhtaasti niiden uniikin äänikuvan vuoksi. Mest on myös lievästi V-tyyliseksi kuulokkeeksi poikkeuksellisen yksityiskohtainen. Sen kuuntelu on aina hauskaa ja mielenkiintoista, mutten voi toki luvata, että arvostelussa kuvailemani esitystapa miellyttää kaikkia. Kirkkaan diskantin vuoksi kuulokkeiden ostamisessa on omat riskinsä. Lopputulos voi myös vaihdella käytettyjen korvasovitteiden ja ylipäätään istuvuuden seurauksena.

Kuulokkeet vaikuttaisivat kuitenkin sopivan itseni lisäksi monien muidenkin mieltymyksiin, joten niillä on syystäkin oma fanikuntansa, johon taisin juuri liittyä. Itselleni 64Audion U12t on edelleen parempi ja lisähintansa arvoinen kuuloke, mutta sen täydellisyys on toisinaan jopa hieman tylsää, kun taas Mest onnistuu irrottamaan minut paremmin todellisuudesta. Elämäntilanteeni heijastuu aina tavalla tai toisella arvioihini, joten Mest:in tarjoama hauskuus kiinnostaa minua tämänhetkisten työkiireiden keskellä enemmän verrattuna U12t:n vakavampaan lähestymistapaan – toisella kertaa tilanne saattaisi kääntyä toisin päin.

Tilannepäivitys: päädyin ostamaan lainassa olleet kuulokkeet itselleni, koska en malttanut luopua niistä.

Plussat ja miinukset:

+ Yksityiskohtaisuus ja äänten mainio erottelu
+ Energiset ja selkeät keskitaajuudet
+ Selkeä, voimakas ja luonnollinen bassontoisto
+ Laadukas ja sähäkkä diskantti
+ Uniikki ja poikkeuksellisen avara äänikuva
+ Mukana tulee laadukas ja käytettävyydeltään hyvä kaapeli
+ Kuljetuskotelo on käyttökelpoinen
+ Mielenkiintoinen hiilikuiturakenne
+ Ei vaadi tehokasta vahvistinta

– Taajuusalueiden välillä on tyylieroja, joten lopputulos on hieman epäjohdonmukainen
– Keskitaajuudet kaipaisivat aavistuksen lisää lämpöä ja runkoa
– Diskanttia voi olla joidenkin makuun liikaa ja sen määrä voi vaihdella muun muassa käytettyjen korvasovitteiden ja kuulokkeiden istuvuuden mukaan
– Vaatii tiukan istuvuuden kuulostaakseen hyvältä
– Fyysinen koko on nappikuulokkeiksi varsin suuri
– Nuoresta iästään huolimatta saatavilla enää vain käytettynä ja mk2-malli maksaa enemmän

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *