Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Valmistusmaa: Kiina
- Hinta: 180 € (myynti yritetty rajata vain tiettyihin maihin)
- Värivaihtoehdot: Musta ja valkoinen
- Rakenne: Suljettu, over-ear
- Dynaaminen 40 mm:n elementti (komposiitti-titaani-kalvo)
- Ääniliitännät: Bluetooth 5.3 ja kuulokeliitin (3,5 mm)
- Bluetooth-koodekit: LDAC, AAC ja SBC
- Paino: 296 g
- Akunkesto: 34 tuntia (vastamelu päällä) ja 55 tuntia (vastamelu pois päältä)
- Latausaika: 1,5 tuntia (tukee pikalataamista: 10 minuutissa 7 tuntia käyttöaikaa)
- Latausliitin: USB-C
- Säädettävissä oleva vastamelutoiminto: High, Low, Wind Reduction, Off ja läpikuuluvuustila (6 eri voimakkuutta)
- Ominaisuuksia: Multipoint- ja Google Fast Pair -tuki, äänenvoimakkuuden rajoitin (Safe volume) ja kolme erilaista äänitilaa: musiikki, elokuvat ja pelit
- Sisältää puhelinsovelluksen ja taajuuskorjaimen
- Varusteet: kangaspäällystetty kotelo, USB-latausjohto, 3,5 mm:n kuulokekaapeli ja lentokoneadapteri
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Kuulokenurkassa on testattu yhä enemmän Bluetooth-vastamelukuulokkeita, joten olemme myös seuranneet tarkasti uusia tuotejulkaisuja. Yksi tällainen on kiinalaisen Edifierin noin 180 euroa maksava WH950NB (linkki valmistajan tuotesivulle), jonka myynti on vielä toistaiseksi pyritty rajaamaan vain tiettyihin maihin, kuten Kiinaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Saksaan. Näin hieman ylimääräistä vaivaa kuulokkeiden tilaamiseksi heti niiden julkaisun yhteydessä, koska valmistajan edullinen W820NB-malli teki itseeni aiemmin suuren vaikutuksen sekä äänellään että vastamelun tehokkuudellaan.
Koska uutuusmallista täytyy tällä hetkellä maksaa Suomeen tilatessa hieman extraa, en voi vielä toistaiseksi suositella sitä erityisen vahvasti. Kirjoitan siitä kuitenkin ennakoivasti arvostelun silmällä pitäen mahdollista saatavuuden kohentumista vuoden 2023 aikana. Katsotaanpa siis, millaisesta tuotteesta oikein on kyse.
Tuotepakkaus
WH950NB-malli on tietääkseni edullisista tuotteistaan tunnetun Edifierin kallein vastamelukuuloke. Siitä on joka tapauksessa pyritty luomaan markkinoinnin ja esillepanon avulla luksustyylinen tuote. Hieman tavallista tyylikkäämpään mustaan pahvilaatikkoon on painettu kohokuviointia ja kangaspäällysteinen kuljetuskotelo tuntuu laadukkaalta. Lisäksi kotelon ja kuulokkeiden kuparinsävyiset yksityiskohdat luovat yhtenäisen ulkoasun. Muutoin WH950NB:n mukana tulee tavanomaisina lisävarusteina USB-latausjohto, kumipintainen kuulokekaapeli ja lentokoneadapteri.
Rakenne ja mukavuus
WH950NB muistuttaa kuppirakenteeltaan ja korvapehmusteiltaan valmistajan edullista W820NB-mallia, kun taas metallinen pääpanta korkeussäätömekanismeineen on lähes suora kopio Soundcoren kuulokkeissa, kuten Life Q30:stä. Nämä ratkaisut eivät kuitenkaan haittaa, koska WH950NB on tehty huomattavasti laadukkaammista materiaaleista. Muovi tuntuu miellyttävältä, eikä se rutise laisinkaan rakennetta vääntäessä. Kupit puolestaan kiinnittyvät sankaan järeillä metalliosilla, minkä lisäksi kasaan taittumisen mahdollistavat saranatkin ovat kestävän oloiset ja todella sulavaliikkeiset.
WH950NB tuntuu mielestäni laadukkaammalta kuin 100 euron kuulokkeet ja hieman halvemmalta kuin esimerkiksi monet 300 euron kuulokkeet. Tätä voi pitää hyvänä suorituksena 200 euron hintaluokassa etenkin, kun koen 150 euron hintaisen Soundcore Space Q45:n jäävän laatuvaikutelmassa kakkoseksi. Valcon uusi VMK25 menee melkolailla samaan sarjaan ollen käsitellessä Edifier-mallia jämäkämpi.
WH950NB on mielestäni varsin tyylikkään näköinen kuuloke kuparinvärisine yksityiskohtineen ja suurine metalliosineen. Kuppien kyljet näyttävät siltä kuin ne olisi päällystetty mustalla nahalla, mutta materiaali on itseasiassa sileää muovia, johon on tehty nahkaa muistuttava pintakuviointi. Vastaavaan törmää esimerkiksi autojen sisätiloissa, joten WH950NB soveltuisi lähes täydellisesti jonkin automerkin yhteistyökuulokkeeksi.
Halvimmalta tuntuva osa WH950NB:ssä ovat oikean kupin taakse sijoitetut kumipintaiset painikkeet, jotka on lainattu melko suoraan W820NB-mallista. Painikkeita on kuitenkin vain neljä ja ne toimivat hyvin, joten itselläni ei ole niistä suurempaa valitettavaa. Oikean kupin pohjasta löytyy USB-C-latausliitin ja vasemmasta kupista 3,5 mm:n kuulokeliitin.
Sekä korvapehmusteet että pääpannan pehmuste ovat paksut ja pehmeät. Edifierin käyttämä keinonahka näyttää melko halvalta, mutta tuntuu miellyttävältä. Korvapehmusteet on mahdollista irrottaa ja vaihtaa helposti. Käyttömukavuus kuulokkeissa on itselleni esimerkiksi Soundcore Space Q45 -malliin tai molempiin Valcon kuulokkeisiin verrattuna suorastaan erinomainen, vaikkei WH950NB olekaan noin 300 gramman painoisena kaikkein kevyin vastamelukuuloke. Hiljattain testaamistani verrokeista ainoastaan Bose QuietComfort SE on kevyemmän painonsa ansiosta hieman mukavampi.
WH950NB:n korvapehmusteet ovat itselleni riittävän syvät (korvan etuosa noin 2 cm ja takaosa 2,5 cm), eikä päälaelle muodostu paineentunnetta. Sangan puristusvoimakin on sopivan tasainen olematta liian kireä tai löysä. Mukavuuden osalta ainoaksi pieneksi miinukseksi laskisin sen, että korvapehmusteet imeytyvät W820NB-mallin tapaan korvien ympärille imukuppimaisen tiiviisti, mikä voi tuntua hieman erikoiselta.
Ominaisuudet ja Bluetooth-tekniikka
Kuulokkeet ovat hintaansa nähden mukavan modernit, sillä ne tukevat Bluetooth-versiota 5.3 ja parhaana pidettyä LDAC-koodekkia. Olen havainnut LDAC-yhteyden melko vakaaksi, sillä se pätkii vähemmän ja huomaamattomammin kuin monissa halvemmissa kuulokkeissa. Bluetooth-yhteyden kantama vaikuttaa myös erinomaiselta, eikä laitteisiin yhdistymisessäkään ole mitään kummallisuuksia. Jälleen kerran toivoisin tukea LDAC-koodekin lisäksi myös AptX:lle, sillä sen puuttuessa monilla laitteilla joudutaan tyytymään huonompaan SBC-koodekkiin.
WH950NB on suhteellisen edulliseksi tuotteeksi jopa hieman yllättäen Google Fast Pair -yhteensopiva. Kun kuulokkeet asetetaan paristustilaan, lähellä olevaan Android-laitteeseen (Bluetooth oltava päällä) ilmestyy automaattisesti ilmoitus yhdistämismahdollisuudesta. Tämä jouduttaa huomattavasti käyttöönottoa, koska tavallisesti käyttäjän täytyy mennä laitteen Bluetooth-asetuksiin etsimään yhdistettävät kuulokkeet listalta. Google Fast Pair on ollut jo pidemmän aikaa tarjolla esimerkiksi Sonyn WH-1000X-sarjan kuulokkeissa, mutta nyt sitä on alettu ottaa käyttöön myös monissa edullisemmissa tuotteissa.
Edifier kehuu kuulokkeidensa mikrofonien äänenlaatua, mutten useita eri vastamelukuulokkeita omistaessani ole ehtinyt juurikaan testata tai vertailla sitä mihinkään. Katsomieni videoarvostelujen perusteella mikrofonien tuottama ääni on ihan kelvollista, eikä häviä kilpailijoiden tuotteille. Kaikki on siis kunnossa sen osalta.
Puhelinsovellus
Kuulokkeille on tehty Edifier Connect -niminen puhelinsovellus, jonka kautta päästään käsiksi muutamiin säätöihin ja taajuuskorjaimeen. Sovelluksesta löytyy esimerkiksi mahdollisuus valita erilaisten vastamelutoimintojen välillä, minkä lisäksi äänenvoimakkuudelle voidaan asettaa Edifierin määrittämä turvallinen desibeliraja, mikä ikinä se onkaan. Myös fyysisten näppäinten toimintoja voidaan muuttaa ja äänimerkkien voimakkuutta hiljentää. Sovelluksen toiselta välilehdeltä voidaan valita äänitilaksi joko Classic tai Dynamic, ja tarjolla on myös manuaalisesti räätälöitävä Customized-tila (kerron tästä tarkemmin taajuuskorjaamisen yhteydessä). Kolmannella välilehdellä on listattuna lisää erilaisia äänitiloja, sillä Edifier on räätälöinyt erilliset asetukset musiikille, peleille ja elokuville.
Pelitilan tulisi ilmeisesti madaltaa Bluetooth-yhteyden viivettä, mutta mielestäni Bluetooth-kuulokkeita ei kannata ylipäätään käyttää pelaamiseen, koska viive ei ole koskaan erityisen matala. Teatteritilaksi nimetty elokuva-asetus on erikoinen, sillä se aktivoi jokinlaisen voimakasta kaikua aiheuttavan tilaefektin. Olenkin käyttänyt kuulokkeita vain musiikkitilassa, koska se ei lisää ääneen mitään lisäefektejä.
Mahdollisimman hyvää äänenlaatua tavoittelevan kannattaa muistaa käydä aktivoimassa sovelluksesta erikseen LDAC-koodekki, sillä se ei ole oletuksena valittuna käyttöön.
Akunkesto
WH950NB:n akun luvataan kestävän vastamelutoiminto päällä noin 34 tuntia ja ilman vastamelutoimintoa 55 tuntia. Luvut ovat kiitettäviä, joten kuulokkeet pärjäävät akunkeston osalta hyvin kilpailijoilleen. Mikäli akku uhkaa käydä vähiin, 10 minuutin pikalataaminen tuottaa 7 tuntia lisää kuunteluaikaa. Edifier ei kuitenkaan määrittele, koskeeko tämä kuuntelua vastamelutoiminto päällä vai ilman sitä – jos pitäisi arvata, jälkimmäinen lienee todennäköisempää, sillä valmistajat vetävät yleensä markkinointimateriaalissaan tilaisuuden tullen kotiin päin.
Akkua ei joka tapauksessa tarvitse olla lataamassa usein ainakaan, kun kuulokkeet ovat uudet. Akunkesto heikkenee aikanaan suurella todennäköisyydellä kaikissa akkukäyttöisissä tuotteissa, mille ei mahda mitään. Positiivisena puolena WH950NB:tä voidaan kuunnella ilman virtaa kuulokekaapelilla, vaikkei se äänenlaadullisesti olekaan suositeltavaa.
Aktiivinen vastamelutoiminto (ANC)
Edifierin edullinen W820NB-malli oli testeissäni vastamelutoiminnoltaan suorastaan hämmentävän tehokas, joten odotin luonnollisesti paljon myös hintavammalta W950NB:ltä. Valitettavasti se ei ole kuitenkaan juurikaan parempi, mikä ei toisaalta ole katastrofi. Positiivisina puolina kuulokkeissa ei ole käytännössä laisinkaan taustakohinaa, enkä myöskään tunne painetta korvissani vastamelutoimintoa käyttäessäni.
WH950NB:n vastamelutoiminto voidaan asettaa joko tehokkaampaan High-tilaan tai sen tehokkuutta voidaan madaltaa Low-tilassa. Kuulokkeissa on myös tuulen aiheuttamaa suhinaa vähentävä erillinen Wind Reduction -tila, mikäli sellaiselle on tarvetta. Ympäristöääniä kuulokkeiden sisään laskevan läpikuuluvuustilan totesin jokseenkin epäluonnollisen kuuloiseksi, vaikka sen voimakkuus onkin säädettävissä kuusiportaisesti. Esimerkiksi Bosen läpikuuluvuustila ja hieman yllättäen myös Focal Bathysin vastaava asetus kuulostavat luonnollisemmilta. WH950NB on kuitenkin mielestäni parannus Soundcore Space Q45:een ja Valcon VMK25:een nähden. Edifierin kuulokkeita voidaan käyttää myös vastamelutoiminto ja läpikuuluvuustila pois päältä kytkettynä.
Vastamelun tehokkuus ei yllä tehokkaammalla High-asetuksella Soundcore Space Q45:n tasolle, mikä on yllättävää, sillä W820NB oli mielestäni jopa parempi. En kuitenkaan valitettavasti omista enää edullisempaa Edifier-mallia, joten joudun turvautumaan muistiinpanoihini. Vertailen yleensä vastamelukuulokkeita kuuntelemalla kaiuttimilla noin 85 desibelin äänenvoimakkuudella lentokoneella matkustamista imitoivaa ääntä, kahvilan sekalaista hälyä ja ihmisen puhetta esimerkiksi TV-ohjelmaa tai Youtube-videota apuna käyttäen.
Edifier WH950NB vaimentaa kaikenlaista ääntä jonkin verran vähemmän kuin Soundcore Space Q45 ollen melko samalla tasolla kuin Valcon VMK25. Huomattavasti kalliimpi Focal Bathys on myös vastamelun tehokkuudeltaan hyvin vastaava, ellei jopa hämmentävänkin identtinen. En ihmettelisi, jos Bathysin vastameluteknologia pohjautuisi hyvin vastaavaan melunvaimennusalgoritmiin kuin mitä Edifier hyödyntää.
WH950NB suoriutuu siis kaiken kaikkiaan ihan hyvin, vaikka se laskeekin erityisesti korkeataajuisempaa melua ja ihmisen puhetta enemmän läpi verrattuna parhaisiin vastamelukuulokkeisiin, kuten itselläni samaan aikaan verrokkina olleeseen Bose QuietComfort SE -malliin. Edifier-mallin suurin etu on taustakohinan puuttuminen, joten sitä on miellyttävää käyttää. Bosen kuulokkeet ja Valcon VMK25 kohisevat jonkin verran ja Soundcoren Space Q45 huomattavan lujaa. Kalliimpi Sony WH-1000XM4 on yhtä hiljainen kuin WH950NB, joten Edifier on panostanut kuulokkeiden sisäisen elektroniikan hiljaisuuteen.
Äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä. Lisätietoa tekemistäni mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. WH950NB:n taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mittaamieni kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla.
Kuulokkeista löytyy mainitsemani Classic- ja Dynamic-äänitilat, joista Edifier on valinnut oletuksena käyttöön Classic-vaihtoehdon. Dynamic-tila voimistaa sekä bassoa että diskanttia, mutta taajuusvaste on muutoin identtinen. Vastamelutoiminnon pois päältä ottaminen lisää ääneen bassoa entisestään kumpaakin äänitilaa käyttäessä, joten tasapainoisin lopputulos saavutetaan vastamelutoiminto päällä. WH950NB:tä voidaan kuunnella myös kuulokekaapelilla ilman virtaa, jolloin ääni on kuitenkin erittäin surkeaa keskitaajuuksien puuttuessa lähes kokonaan. Edifier ei ole yrittänyt saada kuulokkeiden elementtiä kuulostamaan hyvältä kuppirakennetta optimoimalla, vaan lopullinen äänenlaatu pohjautuu pitkälti DSP-korjaukseen sisäisen elektroniikan avulla.
Taajuusvaste kaapelilla virta pois päältä kuunnellessa:
Taajuusvaste eri äänitiloissa vastamelutoiminto päälle kytkettynä:
WH950NB:n ääni on Classic-tilassa selkeää ja energistä, mikä johtuu reippaasta korostuksesta 4–6 kHz:n taajuusalueella eli niin sanotulla preesensalueella. Keskitaajuuksien lievä ohuus ja vaimeahkot ylätaajuudet tekevät toistosta entistä enemmän tälle yksittäiselle taajuusalueelle painottuvaa. Erityisesti laulusuoritukset toistuvat tyyliltään hyökkäävinä ja keinotekoisina, ja toisto tuntuu muutoinkin terävöitetyltä ja eräällä tapaa kohisevalta. Äänen läpitunkeva läsnäolevuus pitää takuulla otteessaan, mutta WH950NB on pidemmän päälle melko raskasta kuunneltavaa.
Toisaalta kuulokkeissa ei ole muutoin mitään suuremmin pielessä, koska basso ei esimerkiksi ole ylikorostunutta, eikä ylemmillä diskanttitaajuuksilla ole korvaan särähtävää epätasaisuutta. Äänenvoimakkuuden pienentämisen jälkeen pidänkin lopputulosta tasapainoisempana kuin esimerkiksi tasapaksua basson murinaa tarjoavissa Sonyn kuulokkeissa (esim. WH-1000XM5) tai Bosen ylikirkkaassa QuietComfort SE -mallissa. Edifierin kanssa vastaavan hintainen Valco VMK25 kuulostaa neutraalimmalta ja lievästä kirkkaudestaan huolimatta vähemmän rasittavalta, mutta WH950NB:n täyteläisempi basso saattaisi miellyttää monia.
Edifierin kuulokkeissa voidaan aktivoida myös Dynamic-äänitila, joka voimistaa bassontoistoa ja hieman myös ylätaajuuksia. Teoriassa äänestä pitäisi tulla V-tyylisempää ja epätasapainoisempaa, mutta koen sen sijaan taajuuskaistan ääripäiden voimistamisen tasapainottavan preesensalueen korostusta. Dynamic-tilassa WH950NB:n ääni on vastaavalla äänenvoimakkuudella hauskempaa, avarampaa ja yksityiskohtaisempaa. Classic-tilassa ylätaajuudet jäävät niin pahasti preesensalueen varjoon, että monista yksityiskohdista ja äänten sijainneista on vaikeaa saada selvää. Dynamic-tila paikkaa näitä ongelmia tehden äänestä kirjaimellisesti dynaamisemman ja läpinäkyvämmän oloista.
Korkeammalla äänenvoimakkuudella liiallinen basson kumahtelu alkaa silti olla itselleni liikaa, eikä preesensalueen hyökkäävyyskään ole kadonnut minnekään. WH950NB on Dynamic-tilan parannuksista huolimatta yksityiskohtaisuudeltaan, toiston tarkkuudeltaan ja äänikuvaltaan melko keskinkertainen kuuloke, joskaan ei huonompi kuin useimmat kilpailijansa. Koska edullisissa kuulokkeissa suurimmat erot muodostuvat taajuusvasteen pohjalta, on hyvä, että Edifier tarjoaa WH950NB:lle säädöiltään monipuolisen taajuuskorjaimen.
Taajuuskorjaaminen
Edifierin taajuuskorjain poikkeaa hieman aiemmin käyttämistäni, sillä sen parametriset säädöt ovat tarkkaan räätälöitävissä, mutta jostakin syystä jokaisella säätimellä on kuitenkin tiukat taajuusrajat:
- Säädin 1: 20–200 Hz
- Säädin 2: 201–3000 Hz
- Säädin 3: 3001–5000 Hz
- Säädin 4: 5001–10 000 Hz
Kutakin säädintä voidaan liikuttaa taajuuden valitsemisen jälkeen enintään 3 desibeliä ylöspäin tai 9 desibeliä alaspäin. Säädöille voidaan valita myös Q-arvo (0.5–2.0), joka vaikuttaa siihen, kuinka kapealle tai laajalle taajuusalueelle kukin muutos vaikuttaa. Pienellä Q-arvolla säätö ulottuu kauemmas valitun taajuuden ympärille, kun taas korkealla arvolla voidaan tehdä jyrkempi muutos kapealle taajuusalueelle. WH950NB:n ääni on siis muokattavissa melko monipuolisesti, mutta se vaatii jonkin verran ymmärrystä siitä, miten mikäkin taajuus vaikuttaa kokonaisuuteen. Kuulokevalmistajien olisi mielestäni järkevää julkaista kuulokkeidensa taajuusvastemittaukset, joiden pohjalta säätöjä olisi helpompaa tehdä.
WH950NB on siitä mielenkiintoinen kuuloke, että sen taajuusvaste on Classic- ja Dynamic-äänitiloihin verrattuna tasapainoisempi ja vähemmän aggressiivinen jo pelkästään sillä, että taajuuskorjain aktivoidaan tekemättä minkäänlaisia säätöjä. Edifierin omat äänitilat ovatkin erillisiä variaatioita taustalla vaikuttavasta lähtötilanteen DSP-korjauksesta. Tämä tekee taajuuskorjaamisesta hieman haastavampaa, koska siihen ei ole mahdollista ottaa mallia Classic- tai Dynamic-tilan mukaisesta taajuusvasteesta.
Mittasinkin ensin referenssiksi taajuusvasteen Customized-äänitila (taajuuskorjain) aktivoituna:
Ääni paranee entisestään esimerkiksi seuraavilla säädöillä:
…jolloin taajuusvaste näyttää tältä:
Taajuuskorjaamisen haittapuolena on äänenvoimakkuuden säätövaran pieneneminen, sillä esimerkiksi hiljaiseksi äänitettyä klassista musiikkia kuunnellessa äänenvoimakkuus saattaa jäädä liian pieneksi. Normaalimpaa musiikkia kuunnellessa äänenvoimakkuuden saa kuitenkin edelleen riittävän lujalle.
Taajuuskorjattu WH950NB on tähän mennessä tasapainoisin ja pitkälti paras kuulemani alle 200 euron hintaan julkaistu vastamelukuuloke. Äänessä ei ole mitään häiritsevää tai silmille hyppäävää, vaan kuuntelu on innostavaa ja houkuttelevaa. Toisto on myös sopivalla taajuusvasteella dynaamista. Pystyin ”huijaamaan” kuulokkeisiin jopa melko avaran ja miellyttävän äänikuvan jättämällä yläkeskitaajuudet 2 kHz:n ympäriltä vähemmän läsnäoleviksi kuin Harmanin tavoitekäyrä edellyttäisi. Äänikuvan keskikohta jää varsin epämääräiseksi, mutta äänessä on suljettu rakenne huomioon ottaen mukavasti syvyysvaikutelmaa eteenpäin. Elementtejä on kallistettu oikeaoppisesti korvaa kohti, mikä auttaa varmasti omalta osaltaan toimivan äänikuvan muodostumisessa.
Bassontoistosta oli lisäksi mahdollista saada iskevää ja tiukkaa ilman, että se heikentää keskitaajuuksien selkeyttä. WH950NB ei vaikuttaisi olevan luontaisesti erityisen erottelukykyinen, mutta se tuntuu yllättävänkin raikkaalta ja yksityiskohtaiselta toistaessaan äänet reunoiltaan kohtalaisen terävinä. Pystyn unohtamaan melko hyvin olevani kuuntelemassa Bluetooth-kuulokkeita etenkin, kun LDAC-koodekki ei aiheuta juurikaan äänen pätkimistä.
Menestymismahdollisuudet 200 euron hintaluokassa
WH950NB on mielestäni oletusasetustensa taajuustasapaino-ongelmista huolimatta hintaluokkansa paremmasta päästä etenkin niin sanottujen kuluttajaystävällisten kuulokemallien joukossa (ostajaan pyritään tekemään vaikutus voimakkaalla bassolla ja kirkkailla ylätaajuuksilla äänen luonnollisuuden kustannuksella). Suurin osa kilpailijoista menee basson ja diskantin (tai niiden molempien) korostamisessa liian pitkälle, kun taas WH950NB:n ääni on säädetty melko tasaiseksi, joten sitä on myös helppo taajuuskorjata.
Kilpailijoiden tuotteista esimerkiksi 150 euron hintainen Soundcore Space Q45 on oletuksena huomattavasti ärsyttävämmän ja epätasaisemman kuuloinen. Kuulokkeissa on myös voimakkaampia kapealle taajuusalueelle sijoittuvia korostumia, joten äänestä ei ole mahdollista taajuuskorjata yhtä tasaista kuin WH950NB:stä. Muilta osin Space Q45:n vastamelutoiminto on jonkin verran tehokkaampi, mutta siinä on selvästi voimakkaampi taustakohina. Koska molempien kuulokkeiden ominaisuudet ovat vastaavat ja WH950NB:n käyttömukavuus on parempi, pidän sitä lopulta kaksikosta hieman parempana kuulokkeena. Toisaalta Space Q45-mallia on myyty edullisimmillaan 110 eurolla, joten hinta on selvästi sen puolella.
Valcon VMK25 on ääneltään sopivampi neutraalimpaa ja yksityiskohtaisempaa hifitoistoa etsiville, mutta jotkut tuntuvat pitävän bassoa liian vaisuna. Kuulokkeita ei ole myöskään mahdollista taajuuskorjata, eikä tarjolla ole muitakaan lisäominaisuuksia. Edifier-mallia onkin mahdollista säätää monipuolisemmin äänen osalta. VMK25:n ja WH950NB:n vastamelutoiminto ei sen sijaan eroa tehokkuudeltaan merkittävästi suuntaan tai toiseen, eikä rakenteen laadun tai käyttömukavuudenkaan voi sanoa olevan toisessa merkittävästi parempi. En osaisikaan nimetä kaksikon väliltä selkeää voittajaa, mutta paremman saatavuuden ja takuun ansiosta Valcon kuulokkeet ovat ainakin toistaiseksi useimmille järkevämpi hankinta.
Bose myy vastamelultaan tehokasta ja käyttömukavuudeltaan erinomaista QuietComfort SE -mallia edullisimmillaan noin 200 eurolla. Se tarjoaa mielestäni ensisijaisesti tehokasta vastamelua ja helppokäyttöisiä arkikuulokkeita etsiville WH950NB:tä parempaa vastinetta rahalle. Edifier-malli kuulostaa kuitenkin oletuksena hieman paremmalta ja se on ominaisuuksiltaan modernimpi. Molemmista kuulokkeista on mahdollista saada taajuuskorjaamalla hyvän kuuloiset, mutta QuietComfort SE kuulostaa SBC-koodekilla pehmeämmältä ja vähemmän dynaamiselta kuin WH950NB LDAC:illa. Edifier-malli olisikin äänenlaadullisesti parempi hankinta. Sen taajuuskorjain on lisäksi monipuolisempi.
Yhteenveto
Edifier on mielestäni onnistunut tekemään WH950NB:stä kilpailukykyisen tuotteen, jota on kuitenkin hankalaa ostaa rajoitettujen ostomahdollisuuksien vuoksi. Esimerkiksi Saksan Amazon ja Aliexpress kieltäytyvät toimittamasta kuulokkeita suomalaiseen osoitteeseen. Ylimääräiset arvonlisäverot maksamalla tilaaminen onnistuu toki esimerkiksi Britannian ja Japanin Amazonista, mutta tuolloin hinta nousee 230 euron tuntumaan. Tämä on harmi, sillä olen jo nähnyt kuulokkeet alennuksessa noin 150 eurolla, mikä tekee niistä entistäkin houkuttelevamman hankinnan. Mikäli joku kiinnostuu WH950NB:stä, sitä kannattaa etsiä eri Euroopan maiden Amazon-valikoimasta. Toisinaan joku myyjä voi suostua toimittamaan Suomeen ja kuulokkeet saattavat jopa tulla Amazonin omasta varastosta, jolloin Amazon hoitaa postittamisen ja tuen ongelmatilanteissa.
WH950NB-mallin ääni on oletuksena turhan hyökkäävää, mutta se on kuitenkin ratkaistavissa valmistajan tarjoamalla taajuuskorjaimella. Kuulokkeet ovat ominaisuuksiltaan modernit ja niiden vastamelutoiminto on tehokkuudeltaan hintaan nähden hyvä. Rakenteessakaan ei ole suunnittelun tai materiaalivalintojen osalta moittimista – pidän itseasiassa kuulokkeiden ulkonäköä tyylikkäänä. Tarjolla olisi myös valkoinen värivaihtoehto, mikäli joku ei pidä mustista kuulokkeista. Kaikki tämä huomioituna WH950NB on piristävän onnistunut tuote, joka lisää kilpailua alle 200 euron hintaluokassa. Toisaalta kuluttajille on nykyään tarjolla 150–300 euron hintahaarukassa useita helpommin ostettavissa olevia vaihtoehtoja, joten WH950NB saattaakin tällä menolla jäädä pitkälti unohdetuksi tuotteeksi.
Plussat ja miinukset:
+ Tasapainoisempi taajuusvaste kuin monissa kilpailijoiden tuotteissa
+ Äänestä on mahdollista tehdä taajuuskorjaamalla erinomaista
+ Tuki LDAC-koodekille
+ Hyvä käyttömukavuus
+ Tyylikäs ulkonäkö
+ Vastamelutoiminto on hintaan nähden tehokas
+ Ei käytännössä laisinkaan taustakohinaa
+ Modernit ominaisuudet, kuten Google Fast Pair -tuki ja monipuolinen taajuuskorjain
+ Hyvä kuljetuskotelo
+ Kilpailukykyinen hinta
– Preesensalueen voimakas korostus tekee äänestä ikävän hyökkäävää ja keinotekoista
– Äänenlaatu kaapelilla kuunnellessa on luokattoman huonoa
– Taajuuskorjaaminen pienentää selvästi äänenvoimakkuuden säätövaraa
– Ei tukea AptX-koodekille
– Imukuppimaiset korvapehmusteet voivat tuntua hieman oudoilta
– Kuulokkeiden saatavuus on huono
Moi,
Vaikka valcon kuulokkeissa ei ole taajuuskorjainta niin esimerkiksi spotifyn sovelluksessa sellainen on, joten pientä kompensaatiota voi onneksi saada sitä kautta.