Kirjoittaja: Roderick
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2023
- Valmistusmaa: Kiina
- Hinta: 320 €
- Tyyppi: USB-DAC & kuulokevahvistin
- Äänipiiri: 2 x Cirrus Logic SC43198
- Tuloliitännät: USB, RCA, Toslink, Bluetooth
- Lähtöliitännät: RCA, Toslink, mikrofoni-liitäntä
- Kuulokeliittimet: 3,5 mm ja 4,4 mm
- Suurin näytteenottotaajuus: PCM 384 kHz (32 bit) / DoP 128 / DSD 256
- Kuulokevahvistimen lähtöimpedanssi: 1 ohm
- Kuulokevahvistimen lähtöteho (balansoimaton): 0,98 Vrms (60 mW) @ 16 ohm, 1,47 Vrms (65 mW) @ 33 ohm, 4,11 Vrms (112 mW) @ 150 ohm, 4,14 Vrms (52 mW) @ 330 ohm, 4,15 Vrms (29 mW) @ 600 ohm
- Kuulokkeiden lähtöteho (balansoitu): 1,18 Vrms (86 mW) @ 16 ohm, 1,90 Vrms (109 mW) @ 33 ohm, 5,86 Vrms (313 mW) @ 150 ohm, 8,25 Vrms (206 mW) @ 330 ohm, 8,28 Vrms (114 mW) @ 600 ohm
- USB-virransyöttö: samaa liitäntää käytetään myös data/audio-liittimenä
- Ominaisuuksia: LED-näytö, Gain-kytkin, USB-A Host-portti ja Creative-sovellus, jossa virtuaaliääni ominaisuudet, säädettävät mikrofonin toiminnot ja ohjelmoitavia EQ-tiloja
- Ulkoiset mitat: 21,6 x 17 x 7,3 cm
- Paino: ~900 g
- Mukana tulee: Optinen kaapeli, USB-C -> USB-A -kaapeli ja RCA-kaapelit
- Tarkemmat laitetiedot järjestelmävaatimuksineen löytyvät valmistajan verkkosivuilta
Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu valmistajalta
Sound Blaster X5 on Creativen valmistama ulkoinen äänikortti, joka on muista valmistajan laitteista poiketen suunniteltu ensisijaisesti musiikin kuunteluun. PC- ja konsolipelaajiakaan ei kuitenkaan olla unohdettu, sillä laitteesta löytyy monia pelaajalle hyödyllisiä ominaisuuksia, vaikka Super X-Fi -ominaisuus tällä kertaa puuttuukin. Itselleni Super X-Fi:n puuttuminen ei ole suurempi ongelma, sillä keskityn tuttuun tapaan ruotimaan arvostelussani laitteen soveltuvuutta hifikäyttöön. Creativen edullisempi Sound Blaster X4 vakuutti minut äänenlaadullaan, joten X5 on itselleni poikkeuksellisen mielenkiintoinen tuote. Laitteen saimme arvosteltavaksi Kuulokenurkkaan suoraan valmistajalta. Kiitän Creativea, ja erityisesti Helle Jakobsenia, joka omalla panoksellaan mahdollisti tämän arvostelun tekemisen.
Tuotepakkaus ja varustelu
Sound Blaster X5:n mukana toimitetaan optinen kaapeli, RCA-kaapelit sekä USB-kaapeli, jonka kautta laite saa virtansa. Erillistä virtakaapelia ei siis tarvita, vaan yksi ja sama kaapeli hoitaa sekä äänisignaalin että virransyötön. 1,5 metrinen USB-kaapeli on hieman lyhyempi kuin X4-mallissa, mutta silti pituudeltaan parempi kuin monien muiden valmistajien tarjoamat vakiokaapelit. Joidenkin arvostelijoiden mukaan X5:n mukana tullutta USB-kaapelia kannattaa myös käyttää, sillä muiden valmistajien heikompilaatuiset kaapelit saattavat aiheuttaa ongelmia laitteen virransyötössä.
Rakenne ja käytettävyys
X5 on valmistettu kokonaan muovista, mikä on hieman yllättävää yli 300 euron hinta huomioiden. Vertailun vuoksi 150 euroa maksavan X4:n kohdalla muovinen rakenne ei mielestäni ollut ongelma. Hifi ei ole pelkkää ääntä, vaan myös estetiikkaa, joten mikäli Creative tosissaan haluaa osoittaa pystyvänsä valmistamaan varteenotettavia hifilaitteita, tuotteiden ulkoiseen olemukseen tulisi panostaa hieman lisää. Sound Blaster X5:n ulkonäöstä minulla ei sen sijaan ole pahaa sanottavaa.
Laitteen etupaneelista löytyy peräti 11 eri säädintä ja nappulaa. Toiset pitävät ulkonäöltään pelkistetyistä tuotteista, mutta itse pidän siitä, että laitteessa on paljon hypisteltäviä nappuloita. Asia vaikuttaa ulkonäköön, mutta toisaalta myös käytettävyyteen. Minulle aiheuttavat harmaita hiuksia Topping DX3 Pro+:n kaltaiset laitteet, joissa ominaisuuksiin päästään käsiksi vain sekavien valikoiden kautta. Jostakin kumman syystä monista laitteista ei löydy nykyään edes virtakytkintä. Creativen X5:ssä sellainen on.
Sound Blaster X5 on yleiseltä käytettävyydeltään mukavan selkeä. Muutama asia kuitenkin hieman ärsyttää. Ensinnäkin etupaneelin tekstejä on mahdotonta lukea muutoin kuin kirkkaassa päivänvalossa. Tämä on toki pieni ongelma, koska kyllähän nappuloiden sijainnit oppii ajan kanssa. Toisekseen äänenvoimakkuudensäätimen käyttötuntuma ei ole paras mahdollinen, vaikka mitään varsinaisia ongelmia en siinäkään ole havainnut. Digitaalinen säätö varmistaa täydellisen kanavatasapainon kaikissa asennoissa, mutta velton tuntuinen säädin korostaa entisestään laitteen muovista olemusta. Erikoisesti pienikokoisen mikrofonisäätimen tuntuma sen sijaan on täydellinen – voi kunpa esimerkiksi Schiit Audion laitteiden pienet säätimet tuntuisivat yhtä hyvältä.
X5:n erikoisin piirre on äänenvoimakkuudensäätimen LED-valon vilkkuminen silloin kun se on säädetty 0-asentoon. Vilkkuva valo on melko ärsyttävä, enkä löytänyt keinoa sen sumentamiseksi. Näytön ominaisuuksia ja näkyvyyttä sen sijaan voidaan säätää jonkin verran.
Laitteen äänenvoimakkuutta on mahdollista säätää Creative-sovelluksen ja esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmän kautta. Äänenvoimakkuudensäädin on asennoltaan rajattu eli se ei pyöri loputtomasti ympäri. Tämä voi johtaa tilanteeseen, jossa fyysisen säätimen mukaan äänenvoimakkuus näyttäisi olevan pienellä, mutta todellisuudessa nupit voivatkin olla kaakossa, jos äänenvoimakkuutta on tullut säädettyä ohjelmiston kautta. Äänenvoimakkuuden kanssa kannattaakin olla tarkkana varsinkin jos X5:llä on useampi käyttäjä. Kaiuttimille/linjaulostulolle ja kuulokkeille sentään on omat äänenvoimakkuutensa, jotka laite muistaa ulostulosta toiseen vaihtaessa.
Liitännät
Kuulokeliitännät:
Soundblaster X5:stä löytyy kuulokekuunteluun kaksi liitäntää. Balansoimaton 3,5 millimetrin kuulokeliitin lienee riittävä useimmille käyttäjille, mutta enemmän tehoa kaipaaville on tarjolla myös balansoitu 4,4 millimetrin liitäntä. Mielestäni 6,35 millimetrin liitin on edelleen eräänlainen standardi, joten sen puuttuminen on ainakin itselleni pieni ongelma. Rakenteensa vuoksi 6,35 mm -> 3,5 mm -adapterit ovat hieman epäkäytännöllisiä ja niiden saatavuuskin saattaa olla heikko. On hienoa, että Creative tarjoaa laitteessaan nyt myös balansoidun liittimen, vaikka XLR-liitäntä olisikin saattanut palvella laajempaa yleisöä kuin vielä melko vähän käytetty 4,4 millimetrin liitin.
Pieni miinus X5:lle kuuluu siitä, että kuulokkeita laitteeseen liittäessä kuuluu pientä staattista rutinaa. Käytön aikana kaikki toimii kuitenkin vakaasti lukuun ottamatta tilanteita, joissa X5 sammuu yllättäen esimerkiksi silloin kun sille virtaa antavasta kannettavasta tietokoneesta loppuu akku. Tällöin kuulokkeista kuuluu pieni poksahdus. Joidenkin arvostelujen mukaan ääni olisi jopa riittävän voimakas vaurioittamaan kuuloa tai hajottamaan herkät in-ear-kuulokkeet, mutta itse en olisi siitä kovin huolissani. Voi olla, että ongelma on luonteeltaan sellainen, että se on korjattu firmware-päivityksellä tai laitteeni on poikkeusyksilö. Valmistaja julkaisee joka tapauksessa päivityksiä säännöllisesti, ja kutakuinkin kaikki kummallisuudet, joita X5:stä löytyi vielä puoli vuotta sitten on nyt korjattu.
Muut liitännät:
Laitteen takaa ei löydy balansoituja ulostuloja. X5:n monipuolisuus huomioiden tämä on ihan ymmärrettävää, mutta toisaalta 300 euron DAC ilman balansoituja liitäntöjä alkaa nykyään olla harvinaisuus. RCA-liitäntöjä on yksi pari ulospäin ja toinen sisäänpäin. Laitetta on siis mahdollista käyttää pelkkänä D/A-muuntimena erillisen vahvistimen kanssa, vahvistimena toisen DAC:in kanssa tai vaikkapa levysoittimen parina. Sound Blaster itsessään ei toki sisällä tarvittavaa RIAA-korjainta. USB-ulostulo mahdollistaa laitteen kytkemisen USB-kaiuttimiin, kuulokkeisiin tai Bluetooth-lähettimeen. X4-laitemallista tuttuja 7.1 kaiutinulostuloja ei X5:ssä ole.
Optisen liitännän käyttäjille löytyy Toslink-liitin, jolla X5 voidaan yhdistää esimerkiksi televisioon. En kuitenkaan testannut tämän toimivuutta. ASR:n testien mukaan optinen liitäntä ei ole yhtä laadukas kuin USB-liitäntä, mutta ongelmat jäävät todennäköisesti kuulokynnyksen alapuolelle. USB-liitäntä sen sijaan toimi erinomaisesti kannettavan tietokoneeni ja PS4:n kanssa. Tiettävästi X5 olisi myös PS5-yhteensopiva.
Kuten muissakin Creativen laitteissa, X5:n USB-sisääntulo toimii samanaikaisesti virransyöttönä. Pidän siitä, että saan laitteen välittömästi toimintakuntoon kytkettyäni USB-kaapelin läppäriini. Olisi kuitenkin hyvä, jos käyttäjä voisi halutessaan käyttää myös ulkoista virtalähdettä, kuten esimerkiksi iFi Zen DAC V2:ssa. Ulkoinen virtalähde mahdollistaisi laitteessa tehokkaamman kuulokevahvistimen. USB:n kautta virtansa saava täysikokoinen DAC/Amp onkin hieman erikoisesti ikään kuin ylisuuri dongle.
Bluetooth:
Sound Blaster X5:n Bluetooth 5.0 -yhteys toimii ainoastaan SBC-koodekilla. Tämä riittänee useimmille käyttäjille esimerkiksi Youtube-videoiden katseluun, muttei korkealaatuisempaan äänentoistoon. X5 ei sisällä Bluetooth-lähetintä, joten sitä ei voida käyttää langattomien kuulokkeiden kanssa. Pleikkaria pelatessa tykkään löhöillä sohvalla kaukana TV:stä, joten langalliset kuulokkeet eivät ole minulle optimaalisin ratkaisu. Jos X5 kykenisi lähettämään laadukasta Bluetooth-signaalia, siitä tulisi välittömästi eniten käyttämäni hifilaite.
Parempaa Bluetooth-äänenlaatua ja -lähetintä kaipaavat voivat liittää X5:n takaa löytyvään USB-porttiin ulkoisen Bluetooth-vastaanottimen/-lähettimen. Eri valmistajien laitteiden yhteensopivuudesta ei voi kokeilematta olla varma, joten viisainta lienee pysytellä Creativen omassa tarjonnassa. Valmistajan BT-W4 maksaa 55 euroa, joka on mielestäni tässä tapauksessa melko paljon. Periaatteen vuoksi en haluaisi maksaa noin paljoa saadakseni ominaisuuksia, jotka useimmissa saman hintaluokan D/A-muuntimissa ovat itsestäänselvyyksiä.
Creative-app
Sound Blaster X5:n suurin myyntivaltti on eittämättä Creativen sovellus, joka voidaan asentaa Windows-, Android- ja iOS-käyttöjärjestelmiin. Epävirallisten lähteiden mukaan sovellus toimii lisäksi ainakin osassa Linux-järjestelmistä. Kun sovellus asennetaan puhelimeen, siitä saadaan myös näppärästi kaukosäädin X5:lle.
Sovellusta täysimääräisesti hyödyntäessä ei liene liioittelua kutsua X5:tä (ja X4:ää) markkinoiden monipuolisimmaksi D/A-muuntimeksi. Sovelluksen avulla käyttäjä voi muokata mikrofonin toimivuutta ja säätää erilaisia tilaääniasetuksia. Pelkkää musiikin kuuntelemista ajatellen hyödyllisin ominaisuus on graafinen 10-kaistainen taajuuskorjain, joka on aavistuksen rajoittunut, mutta ajaa asiansa erinomaisesti, ellei tarvetta ole erityisen tarkkaan säätämiseen. Parasta taajuuskorjaimessa on se, että asetukset tallentuvat laitteeseen, jolloin ne ovat käytettävissä myös silloin kun itse sovellusta ei ole saatavilla. Tämä on loistava ominaisuus niille, jotka haluavat taajuuskorjattua ääntä pelikonsolista tai levysoittimesta. Samat hienoudet löytyvät toki myös X4-mallista, joten mitään uutta X5 ei varsinaisesti tarjoa.
Taajuuskorjaimen lisäksi myös Mixer-ominaisuus on mielenkiintoinen. Sen avulla on mahdollista toistaa yhtä aikaa useita eri äänilähteitä ja säätää niiden äänenvoimakkuuksia ja jopa kanavatasapainoa. Vastaanotettu signaali voidaan myös lähettää eteenpäin, mikä lienee hyödyllinen ominaisuus striimaajille ja podcastien tekijöille. Kaltaiseni peruskäyttäjä hyötyy eniten mahdollisuudesta vastaanottaa puheluita Bluetooth-yhteyden kautta ilman että pelaamista tai musiikin kuuntelua tarvitsee keskeyttää.
Vaikka X5 onkin helppo mieltää ensisijaisesti peli- ja hifilaitteeksi, voi se olla loistava valinta myös niille, jotka viettävät työpäivänsä tietokoneen äärellä. En itse voinut testata laitteen kautta mikrofonin toimivuutta, mutta muiden arvostelijoiden mukaan mikrofonitoiminnon äänenlaatu on erinomainen ja sitä on mahdollista parantaa CrystalVoice-ominaisuudella. Vaikken itse tähän kohderyhmään kuulukaan, voisin kuvitella, että Mixer-toiminto yhdessä CrystalVoicen kanssa voisi sujuvoittaa työskentelyä, mikäli työnkuvaan sisältyy paljon päällekkäisiä etäkokouksia ja puheluita.
Sound Blaster X5:stä löytyy paljon muitakin ominaisuuksia ja asetuksia, joita en käy tällä kertaa tiukan aikataulun vuoksi tarkemmin läpi. Kattavaan ominaisuustarjontaan on kuitenkin mahdollista perehtyä lisää valmistajan kotisivulla.
Äänenlaatu yhdistelmälaitteena
Sound Blaster X5:n tuottama ääni kuulostaa mielestäni yhdistelmälaitteena käytettynä kaikin puolin miellyttävältä. Äänestä ei toisin sanoen nouse esiin mitään häiritsevää, enkä oikeastaan onnistu havaitsemaan myöskään mitään juuri X5:lle ominaisia piirteitä. Kaikkein mielenkiintoisimmilla vahvistimilla on toki oma ”soundinsa”, mutta yhtä lailla hyvän laitteen merkki voi olla myös värittömyys ja se, että kuulokkeet toistuvat juuri sellaisina kuin ne ovat.
Jos jokin asia olisi kuitenkin nostettava X5:n kohdalla esiin, sanoisin sen toistavan äänikuvan syvyyden vakuuttavammin kuin useimmat muut saman hintaluokan laitteet. Edullisilla vahvistimilla ja DAC:eilla kun on usein tapana kutistaa tilavaikutelma sellaiseksi, että kaikki tuntuu kuuluvan nenän varrella tai pään sisällä. X5 sen sijaan on soinniltaan avara ja ilmava olematta liian kevyen tai ponnettoman kuuloinen.
Olen kuunnellut laitteella enimmäkseen Sash Tres (45 ohm) -kuulokkeita, joita X5 toistaa etenkin balansoidun kuulokeliittimen kautta vaivatta. Jo laitteen puoliteholla äänenvoimakkuus riittäisi valtaosalle kuuntelijoista. Vaikka teholukemat ovatkin paperilla hieman vaatimattomat, piisaa potkua käytännössä ihan riittävästi. Balansoimattomasta kuulokeliittimestä irtoaa myös riittävästi äänenvoimakkuutta Sash Tresin tarpeisiin, mutta ääni muuttuu hieman ohuemmaksi.
X5 toistaa vaivatta myös korkean impedanssin kuulokkeita. Sennheiser HD 650 ja 420 ohminen Audio-Technica ATH-R70X kuulostavat erinomaiselta. Tämän tyyppisten kuulokkeiden voisi jopa sanoa ylisuoriutuvan Creativen laitteella. Sound Blaster X5 onkin Ifi:n Zen-sarjalaisten ohella parhaimpia kuulemiani edullisia transistorivahvistimia Sennheiser HD 600-sarjan kuulokkeille, joille on mielestäni vaikeaa löytää sopivan synergian omaavaa vahvistinta. Erinomaiseen lopputulokseen pääseminen X5:llä ei edes edellytä balansoidun liittimen käyttämistä. Hyvä putkivahvistin pysyy edelleen ykkösvalintanani Sennheiserin kuulokkeille, mutta X5 on varsin hyvä ja verrattain edullinen vaihtoehto, mikäli putkivahvistin ei syystä tai toisesta tule kyseeseen.
Merkittävänä parannuksena X4-malliin nähden mainittakoon, että X5:n ulostuloimpedanssi on vain 1 ohmia, joten taajuusvaste pysyy tasaisena myös matalan impedanssin omaavilla kuulokkeilla ja nappikuulokkeilla. Testaamillani napeilla X5 oli myös täysin hiljainen.
Äänenlaatu D/A-muuntimena
Voidakseni arvioida X5:n kyvykkyyttä pelkkänä DAC:ina tarvitsin verrokki-DAC:in sekä kuulokevahvistimen molempien laitteiden kuunteluun. Testivahvistimena käytin Topping L30 II:ta. Verrokki-DAC:iksi valitsin puolestaan noin 500 euroa maksavan Soncoz SGD1:n. Soncoz käyttää laitteessaan suosittua ESS9038Q2M-DAC-piiriä. Useimmista laitteista löytyykin joko ESS:n tai AKM:n valmistama piiri. Sound Blaster X5 on tietääkseni ensimmäinen testaamani laite, jossa käytetään Cirrus Logic:in piirejä, tarkemmin ottaen kahta SC43198-piiriä.
Koska itseään on helppo hämätä ja omista ennakkoasenteista eroon pääseminen on lähes mahdotonta, yritin järjestää niin objektiivisen testitilanteen kuin suinkin pystyin. Testauksen aikana DAC:it olivat kytkettynä Schiit Audio Sys -jakajaan, josta signaali eteni Toppingin vahvistimelle. Voicemeter banana -ohjelmistolla sain molemmat DAC:it toistumaan yhtä aikaa, ilman että minun tarvitsi vaihtaa käytössä olevaa laitetta tietokoneen ääniasetuksista. DAC:in vaihto onnistui nopeasti yhdellä näppäimellä Sys-jakajasta. Äänenvoimakkuudet tasasin MiniDSP EARS:lla noin 0,05 desibelin tarkkuudella koko taajuusalueella. Samalla myös selvisi, että laitteiden taajuusvasteissa ei ollut kuulokkeet mitatessa mitään eroa.
Lopputulos
Voi olla, että ehdollistin itseni tilaan, jossa en edes halunnut kuulla eroja laitteiden välillä, mutta mielestäni Soncoz SGD1 ja Sound Blaster X5 kuulostavat aivan samalta. Voi toki olla, että kuuntelemalla yhtä laitetta esimerkiksi viikon ajan kerrallaan olisin havainnut joitakin eroja niiden välillä. Tällä kertaa lopputulos on kuitenkin se, ettei eroja löytynyt. Mitä tästä sitten pitäisi päätellä? Voidaan tietysti ensinnäkin pohtia, tulisiko minun etsiä uusi harrastus, jos en pysty erottamaan 500 euron hifilaitetta ja USB-väylän kautta virtansa saavaa 300 euron ”peli-DAC:ia” toisistaan. Jos kuitenkin oletetaan, etten ole tullut aivan kuuroksi, testini lopputulos on erittäin positiivinen Creativen kannalta. Olen nimittäin ollut varsin tyytyväinen Soncozin laitteeseen. Toisaalta tämä kertonee siitä, että edulliset delta-sigma-DAC:it kuulostavat lähes identtisiltä huolimatta siitä, kuka DAC-piirin on valmistanut. Suuremmat äänenlaadulliset erot tulevat esiin vasta ylemmissä hintaluokissa ja parempia kuulokkeita käyttäessä. Jos Sound Blaster X5 tuntuu laitteena kiinnostavalta, itselläni ei ole äänenlaadullisia perusteita sille, etteikö laitetta kannattaisi hankkia.
Yhteenveto
Sound Blaster X5:tä voitaneen pitää D/A-muuntimena yhtä hyvänä kuin muita saman hintaluokan laitteita. Kuulokevahvistimestakaan itselläni ei ole pahaa sanottavaa lukuun ottamatta mahdollisesti vajaaksi jäävää antotehoa kaikkein haastavimpien kuulokkeiden kanssa. Pelkkää musiikin kuuntelua ajatellen iFi Zen DAC V2 on mielestäni parempi valinta, koska se kuulostaa vähintään yhtä hyvältä ja siinä on kutakuinkin samat liitännät, balansoitu linjalähtö, ulkoisen virtalähteen käyttömahdollisuus sekä 100 euroa pienempi hintalappu. Topping DX3 Pro+ taas ei ole yhtä monipuolinen kuin iFi:n laite tai Sound Blaster X5, mutta se sisältää tehokkaamman kuulokevahvistimen ja perinteisen kaukosäätimen. Pikkuruinen ja edullinen Qudelix 5K puolestaan on parempi valinta kannettavuutta, monipuolista taajuuskorjainta sekä laadukasta Bluetooth-yhteyttä arvostavalle. Lisäksi uutuustuotteista esimerkiksi SMSL DL200 sisältää monia sellaisia ominaisuuksia, joita jäin X5:ssä kaipaamaan. Hyviä vaihtoehtoja Creativen laitteelle löytyisi siis jokaiseen tarpeeseen.
Vaikka X5:tä onkin markkinoitu hifilaitteena, sen suurin vahvuus on mielestäni edelleen Creativen tarjoaman sovelluksen monipuolisuus. Tämä on hieman ongelmallista, koska sama sovellus löytyy myös valmistajan edullisemmasta X4-laitteesta. Monelle pelaamista harrastavalle X4 voikin edelleen olla parempi valinta, koska siitä löytyy X5:stä puuttuva Super X-Fi-ominaisuus. Tämän tai 7.1 kaiutinulostulojen jäädessä turhaksi X5 olisi kuitenkin varteenotettava päivitys X4:n omistajille, jotka haluavat hieman parempaa äänenlaatua. X5 kuulostaa kaksikosta avarammalta ja dynaamisemmalta. Balansoidusta kuulokeliittimestä huolimatta ero äänenlaadussa ei ole silti kovin suuri, koska molempien laitteiden suorituskykyä rajoittaa lopulta USB-virransyöttö. Sound Blaster X5:n kaksinkertainen hinta on täten hieman vaikeasti perusteltavissa.
Toivon, että X5 on vasta valmistajan ensiaskel pelilaitteista vakavamman äänentoiston suuntaan. Jos laitteessa olisi ulkoinen virransyöttö, XLR-ulostulot, hieman tehokkaampi kuulokevahvistin ja tavallinen kaukosäädin, voisin maksaa siitä mukisematta jopa 600 euroa. Jos tarjolla olisi vielä lisäksi DSP-muokattua ääntä toistava Bluetooth-lähetin pleikkarihetkiäni varten, muodostaisi X5 todella hyvän viihdekeskuksen keskipisteen, joka tekisi muutamista muista laitteistani tarpeettomia. Vaikka kaikkea ei voikaan saada, mikä tahansa edellä mainituista ominaisuuksista auttaisi X5:tä erottumaan selkeämmin X4:stä. Aiempaa korkeampi näytteenottotaajuus ja Cirrus Logic:in DAC-piirit ovat lähinnä kuriositeetteja, jotka näyttävät hyvältä paperilla, mutta vaikuttavat todellisuudessa äänenlaatuun tai käytettävyyteen vain vähän.
Mainitsemistani puutteista huolimatta Sound Blaster X5 on vakiinnuttanut paikkansa laitteena, jolla testaan ensimmäiseksi kaikki uudet kuulokkeeni. USB-virransyötön vuoksi X5 on nopeaa ottaa käyttöön pikaista kuuntelua varten, minkä lisäksi sekä subjektiivisen kuuntelun että objektiivisen datan perusteella laite on riittävän hyvä referenssikäyttöön tilanteissa, jotka eivät edellytä äärimmäistä suorituskykyä. Myös parempaa äänenlaatua tavoitellessani saatan yhä käyttää X5:tä DAC:ina toisen kuulokevahvistimen kanssa. Näin aktiivisena laitteen käyttäjänä voisinkin antaa sille varovaisen suositukseni hifikäyttöön. Parasta vastinetta rahalle saadaan kuitenkin vain, jos Sound Blaster X5:n runsaille ominaisuuksille on riittävästi käyttöä.
Plussat ja miinukset:
+ Hyvä äänenlaatu
+ Kuulokevahvistin toimii erityisen hyvin korkean impedanssin omaavilla dynaamisilla kuulokkeilla
+ Creative-sovellus tarjoaa kattavat ja monipuoliset ominaisuudet
+ Monille toiminnoille löytyy myös fyysiset kytkimet
+ Valmistaja julkaisee säännöllisesti ohjelmistopäivityksiä
+/- On kätevää, että laite ottaa virtansa suoraan tietokoneen USB-portista, mutta tämän hintaisessa laitteessa tulisi olla mahdollisuus käyttää myös ulkoista virtalähdettä
– Bluetooth-yhteys tukee vain SBC-koodekkia
– Vastaavalta kuulostavia laitteita saa edullisemminkin
– Rakenteen muovisuus
– Parannukset edullisempaan X4-malliin nähden ovat pieniä etenkin, kun X5:ssä ei ole Super X-fi-ominaisuutta tai 7.1 kaiutinliitäntöjä
Gravis UltraSound (GUS) miehenä olen edelleenkin sitä mieltä, että kaikki Sound Blasterit voi movata suoraan /dev/null:iin (jos ymmärrät mitä tarkoitan).
Mielipiteitä saa olla. 😀