Testattavana ZMF-korvapehmusteet Sennheiser HD 600-sarjalle

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Sennheiserin HD 500-, HD 600- ja HD 800-sarjan kuulokkeet tunnetaan yleisesti siitä, että niiden pehmeää vaahtoa sisältävät korvapehmusteet painuvat säännöllisessä käytössä varsin nopeasti kasaan, jolloin äänenlaatu alkaa muuttua ei-toivottuun suuntaan. Valmistaja kyllä myy vaihtopehmusteita myös vanhemmille kuulokemalleilleen, mutta etenkin vuonna 2022 varaosien saatavuudessa oli suuria ongelmia, jotka johtuivat oman tulkintani mukaan tuotannon uudelleenjärjestelyistä tai muista tuotannollisista haasteista.

Heikosta kestävyydestään huolimatta valmistajan pehmusteet maksavat varsin paljon, sillä HD 600-sarjan pehmusteiden hinta pyörii 40 eurossa ja HD 800-sarjan pehmusteet 80–100 eurossa. Tiedän monien etsineen kuulokkeisiin sopivia pehmusteita muilta valmistajilta, ja käyttävätpä jotkut myös halpoja kiinalaisia vastineita. Hintatasosta riippumatta lähestulkoon kaikki muiden valmistajien pehmusteet muuttavat Sennheiserin kuulokkeiden taajuusvastetta alkuperäistä epätasapainoisemmaksi ja huonommaksi, onhan valmistajan kuulokkeiden ääni laajalti pidettyä sellaisenaan. Sennheiserin kuulokkeiden pehmusteiden jatkuva kuluminen onkin ollut monille ratkaisematon riesa jo parin vuosikymmenen ajan.

Tähän on kuitenkin nyt lähtenyt etsimään ratkaisua myös yhdysvaltalainen ZMF Headphones, joka tunnetaan hyvien kuulokkeidensa lisäksi laadukkaista korvapehmusteistaan. Valmistaja on kehittänyt pitkän testailun tuloksena omat pehmusteet sekä HD 600- että HD 800-sarjalle (ja muutamien muiden valmistajien kuulokkeille). Pehmusteita on saatavilla eri materiaaleilla samaan tapaan kuin Dekoni Audiolta. Dekoni ei kuitenkaan oman kokemukseni mukaan välitä useinkaan siitä, kuulostavatko sen pehmusteet hyviltä joillakin kuulokkeilla, tai kuinka paljon kuulokkeiden ääni muuttuu. ZMF sen sijaan on pyrkinyt tekemään pehmusteet, jotka kunnioittavat Sennheiserin omaa näkemystä kuulokkeiden äänestä.

Kerron tässä jutussa HD600-sarjan malleihin (ainakin HD 580, HD 600, HD 6XX, HD 650 ja HD 660S) sopivista rei’itetyistä lampaannahkapehmusteista (ZMF HD6xx+ Substitute Pads), joita olen testannut sekä HD 600– että HD 650-kuulokkeilla. ZMF myy vastaavia pehmusteita myös keinomokkamateriaalilla (suede), jolla ääni on ilmeisesti kirkkaampaa. Löytyypä valmistajalta hurjimmille myös nahkapehmusteet ilman reikiä, mutta ne voimistavat radikaalisti alataajuuksien toistoa. Kyseisiä pehmusteita ZMF suositteleekin vain kokeilunhaluisille.

Pehmusteiden fyysinen esittely

ZMF:n korvapehmusteita ei voi kutsua edullisiksi, sillä niiden veroton hinta on 70 dollaria. Esimerkiksi ruotsalaiselta ARK Audiolta tilattuna pehmusteet maksavat postikuluineen noin 95 euroa. Pidempiaikaisen kestävyyden pitäisi kuitenkin olla ihan eri luokkaa kuin Sennheiserin omilla pehmusteilla, joten ZMF:n pehmusteet maksavat itsensä aikanaan takaisin sillä oletuksella, että ne kuulostavat hyvältä ja niitä tekee mieli käyttää.

Vasemmalla Sennheiserin oma pehmuste (vuosimallia 2021) ja oikealla ZMF:n pehmuste.

ZMF toimittaa pehmusteidensa mukana 3D-tulostetut kiinnitysrenkaat, jotka irrottamalla pehmusteita voidaan käyttää muissakin kuulokemalleissa. Erillistä vaahtoa/pölysuojaa pehmusteiden pohjalle ei tarvitse asettaa, koska niissä on valmiina pohjakangas.

Pehmusteiden kiinnitykseen käytetään samanlaisia muovirenkaita, jotka on liimattu oletuksena Sennheiserin pehmusteiden pohjaan.

Itse pehmusteet ovat todella laadukasta ja ylellisen tuntuista lampaannahkaa, joka on ommeltu käsin. Sisällä oleva vaahtomateriaali on tiheämpää ja tukevampaa kuin Sennheiserin pehmusteissa, joten ZMF:n pehmusteet eivät painu juurikaan kasaan kuulokkeita päässä pitäessä. Ulkomitat ovat molemmissa pehmusteissa melko vastaavat sillä erotuksella, että ZMF:n pehmusteet ovat aavistuksen paksummat ja niissä on myös pieni kallistus (takaosa on paksumpi kuin etuosa). Kallistus parantaa istuvuutta, minkä lisäksi se myös kääntää elementtiä hieman korvaa kohti. Sennheiserin pehmusteissa ei ole vastaavaa kallistusta.

Takaosa pehmusteesta on hieman paksumpi kuin etuosa.

Koska ZMF:n pehmusteet ovat hieman paksummat, pelkäsin etukäteen niiden lisäävän kuulokkeiden ennestään lujaa puristusvoimaa. Niin ne tavallaan tekevätkin, mutta käyttömukavuus on itseasiassa mielestäni aiempaa parempi. Tukeva pehmuste ottaa hyvin vastaan puristuksen, joten painetta ei muodostu korvan ympärille samaan tapaan kuin Sennheiserin enemmän kasaan painuvilla pehmusteilla. ZMF:n pehmusteilla istuvuus on miellyttävän tukeva, eivätkä korvani osu pehmusteiden reunoihin. Kuulokkeet myös näyttävät nahkapehmusteilla tyylikkäämmiltä ja hintavammilta. Koska HD 600-malli maksaa nykyään uutena noin 300 euroa, ZMF:n korvapehmusteet ovatkin arvoltaan lähes kolmasosan kuulokkeiden hinnasta.

Kuulokkeet näyttävät nahkapehmusteilla tyylikkäiltä.

Äänenlaadun vertailu Sennheiserin pehmusteisiin

Itselläni testattavana olevan Lambskin Perforated -pehmusteversion kerrotaan vaimentavan jonkin verran ylätaajuuksien toistoa Sennheiserin vakiopehmusteisiin verrattuna. Suede Perforated -pehmusteet puolestaan säilyttäisivät toiston kirkkaampana, elleivät jopa lisäisi diskantin määrää Sennheiserin pehmusteisiin verrattuna.

Oma oletukseni on, että nahkapehmusteet ovat suurimmalle osalle turvallisempi valinta, kun taas mokkaversio saattaisi tehdä etenkin HD 600-mallista liian kirkkaan kuuloisen. Ylätaajuuksiltaan tummemman HD 650-mallin kanssa mokkapehmusteet saattaisivat toimia paremmin, mutta toisaalta useimmat kyseisen mallin omistajista pitävät todennäköisesti kuulokkeista juuri siksi, että ne ovat rauhallisemman ja täyteläisemmän kuuloiset neutraalimpaan HD 600-malliin verrattuna. Täten mokkapehmusteiden ostajan täytyy haluta nimenomaan hieman kirkkaampaa ääntä kuin mitä Sennheiserin HD 600-sarja oletuksena tarjoaa. Ehkä pääsen testaamaan joskus myös mokkapehmusteita, mutta keskityn tällä kertaa nahkapehmusteisiin.

Pehmusteilla tehtyjä taajuusvastemittauksia on mahdollista vertailla Kuulokenurkan vertailusivustolla

Nahkapehmusteet HD 600-mallin kanssa

Muutokset taajuusvasteessa:

Sennheiser HD 600 vakiopehmusteillaan (sininen) ja ZMF:n rei’itetyillä nahkapehmusteilla (punainen). Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona. Vertailupohjana käytetään Harmanin vuoden 2018 tavoitekäyrää bassontoisto lineaariseksi muutettuna.

Kuulokkeet kuulostavat ZMF:n pehmusteilla pääpiirteittäin hyvin samanlaisilta kuin lähtötilanteessakin. Taajuusvasteeseen tulee kuitenkin pieniä muutoksia, joita pidän suotuisina niille, jotka eivät tahdo kuulokkeilta mahdollisimman neutraalia ääntä. HD 600 ei ole kevyen bassontoistonsa, ahtaan äänikuvansa ja tietynlaisen analyyttisen otteensa vuoksi normaalisti erityisen mielenkiintoista kuunneltavaa, vaikka siinä onkin erinomaiset keskitaajuudet. ZMF:n pehmusteet tekevät ensinnäkin äänikuvasta hieman avaramman tuntuisen, mikä johtuu varmasti siitä, että elementti on hieman eri asennossa korvaan nähden, ja 1,5–2,5 kHz:n ympäristö toistuu pari desibeliä aiempaa rauhallisemmin.

Toisena, merkittävämpänä, muutoksena ylätaajuudet toistuvat ZMF:n pehmusteilla 4 kHz:stä eteenpäin kauttaaltaan hieman rauhallisemmin, mutta eivät kuitenkaan epätasaisemmin. Bassontoistokin vaimenee mitatussa taajuusvasteessa muutaman desibelin verran, mutta taajuustasapainon näkökulmasta en koe bassontoistoa yhtään kevyempänä, sillä diskantin määrä vähenee sitä enemmän. Basso tuntuu itseasiassa hieman tiukemmalta ja vähemmän löysältä, mikä voi olla suoraan pehmusteiden nahkamateriaalin ansiota. Havaitsen vastaavan muutoksen myös ZMF:n kuulokkeissa nahka- ja kangaspehmusteiden välillä. HD 600:ssa suuresta muutoksesta ei kuitenkaan lopulta ole kyse. Suurin osa muiden valmistajien pehmusteista korostaa liikaa nimenomaan HD 600-sarjan alataajuuksia, joten ZMF on onnistunut säilyttämään alataajuudet likipitäen ennallaan.

Ylätaajuuksien rauhoittuminen ja siirtyminen kauemmas kokonaisuudessa tekee HD 600:sta hieman täyteläisemmän ja keskitaajuuspainotteisemman kuulokkeen. Keskitaajuuksien ja diskantin välinen suhde muistuttaa HD 650-mallia, mutta alataajuuksista puuttuu HD 650:n keskibassokorostus, joten ääni ei tunnu erityisen lämpimältä.

Koska monet ZMF:n kuulokkeet ovat saaneet vaikutteita HD 600-sarjasta, en koe suurena yllätyksenä sitä, että ZMF:n kehittämillä pehmusteilla HD 600-malli kuulostaa kevyttä bassontoistoa lukuun ottamatta varsin ZMF-tyyliseltä. Laulajan ääneen ja keskitaajuuksiin yleisemminkin tulee lisää tunnetta, koska kuunteluun on helpompaa uppoutua diskantin ollessa rauhallisempaa ja vähemmän säihkyvää. Esitystyyli on kaiken kaikkiaan musikaalisempi ja vähemmän analyyttinen. Ellen tietäisi, mitä kuulokkeita olen kuuntelemassa, voisin kuvitella HD 600:n olevan jokin ZMF:n tekemä edullinen kuulokemalli. 300 ohmin impedanssin ansiosta se myös käyttäytyy monilla vahvistimilla samaan tapaan kuin ZMF:n kuulokkeet.

Olen omistanut HD 600:n eräänlaisena referenssikuulokkeena neutraalille taajuusvasteelle, mutta minun ei ole tehnyt useinkaan mieli kuunnella sitä muussa yhteydessä. ZMF:n pehmusteilla kuulokkeiden ääni on kuitenkin houkuttelevampaa, minkä vuoksi olen havainnut käyttäväni niitä useammin. HD 600 ei ole välttämättä enää yhtä ilmava ja neutraali, vaan sopivasti tummempi ja kiinnostavampi. Mitään suurempaa muutosta ei silti kannata odottaa, vaan ZMF:n pehmusteilla kuulokkeet voisivat olla aivan hyvin jokin kolmas erilainen versio HD 600:n ja HD 650:n rinnalla.

Nahkapehmusteet HD 650-mallin kanssa

Kokeilin nahkapehmusteita myös hetken aikaa HD 650-mallilla, joka kuulostaa lähtötilanteessa ylätaajuuksiltaan rauhallisemmalta ja alataajuuksiltaan tuhdimmalta kuin HD 600. HD 650:n kuuntelu on todella rentoa ja vähemmän analyyttista HD 600:aan verrattuna. Kutsuisinkin HD 650:tä valmiiksi melko ZMF-tyyliseksi, joskin äänikuvaltaan selvästi intiimimmäksi – tässä on oma viehätyksensä oikeanlaisella musiikilla ja etenkin hyvää vokalistia kuunnellessa. Jostakin syystä HD 650 kuulostaa kuitenkin mielestäni usein häiritsevän epäselvältä ja verhoutuneelta, mistä en ole päässyt koskaan täysin yli. Toivoinkin ZMF:n pehmusteiden tekevän siitä selkeämmän kuuloisen.

Muutokset taajuusvasteessa:

Sennheiser HD 650 vakiopehmusteillaan (keltainen) ja ZMF:n rei’itetyillä nahkapehmusteilla (punainen). Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona. Vertailupohjana käytetään Harmanin vuoden 2018 tavoitekäyrää bassontoisto lineaariseksi muutettuna.

ZMF:n nahkapehmusteet säilyttävät myös HD 650:n pitkälti itsensä kuuloisena sillä erotuksella, että diskantti tummenee hieman, ja äänikuva avartuu jopa enemmän kuin HD 600-mallin kohdalla. Äänestä tulee myös aiempaa selkeämpää, joten en koe kuulokkeita enää verhoutuneiksi tai tukkoisiksi. HD 650 on edelleen miellyttävän rentoa kuunneltavaa, mutta se muistuttaa yllättäen hieman enemmän HD 600-mallia. Tätä ei voisi mielestäni päätellä pelkästään taajuusvasteen perusteella, sillä ZMF:n pehmusteilla ylätaajuudet ovat vieläkin rauhallisemmat kuin HD 600-mallissa. Basson määrään sen sijaan ei tule HD 600-mallista poiketen juuri laisinkaan muutosta, mutta basso tuntuu nahkapehmusteiden ansiosta tiukemmalta ja nopeammalta.

Suurin yksittäinen tyylillinen muutos äänessä on silti keskitaajuuksien keventyminen 1–2 kHz:n välillä, mikä yhdessä rauhallisemman preesensalueen kanssa tekee äänestä avaramman ja tietyllä tapaa vaivattomamman kuuloista. Tämä syö tosin pois osan kuulokkeiden intiimiydestä, joten siitä kaikkein eniten pitävät saattaisivat vierastaa muutosta. Omasta mielestäni kuulokkeiden yleisempää käyttöä ajatellen muutos on kuitenkin suotuisa. HD 650 on ZMF:n pehmusteilla todella mukavaa kuunneltavaa, koska äänessä on lämpöä ja keskitaajuudet ovat silti selkeät. Diskantti säilyttää myös hyvin alkuperäisen ilmavuutensa, vaikka se kuuluukin täysin rasittamattomasti kauempana kokonaisuudessa. Ääni ei muutoinkaan tule täysin päin naamaa, vaan äänikuva tuntuu normaalimmalta ahtaan sijaan.

ZMF:n pehmusteita käyttäessä pidän HD 650:sta hieman enemmän kuin HD 600:sta, vaikka normaalisti tilanne olisi toisin päin. HD 650 on nyt oikealla tavalla täyteläinen olematta tukkoinen. Kuulokkeet muistuttavat esitystavaltaan yllättävän paljon ZMF Atriumia ollen kuitenkin neutraalimmat ja bassoltaan kevyemmät. Koska HD 650 oli pehmusteiden testaamista varten vain lainassa, minulle iski jopa pieni kipinä ostaa sellainen jossakin vaiheessa itselleni nimenomaan ZMF:n pehmusteilla kuunneltavaksi. Kuuloke & pehmuste -yhdistelmän välillä on omaan makuuni erinomainen synergia, mitä pääsen sanomaan harvoin tilanteissa, joissa kuulokkeilla ja pehmusteilla on eri valmistaja.

Yhteenveto

ZMF on mielestäni tehnyt HD 600-sarjalle erinomaiset, joskin kalliit, korvapehmusteet. Ne ovat materiaaliltaan erittäin laadukkaat ja niiden uskoisi kestävän käyttöä useiden vuosien ajan. Käyttömukavuudessakaan en havainnut omalla kohdallani heikennystä, vaan pikemminkin pienen parannuksen, koska kuulokkeiden istuvuus on tukevampi, ja korvani eivät osu pehmusteiden reunoihin.

HD 600:n mallin kanssa käytettynä testaamani pehmustemalli säilyttää äänen melko ennallaan aikaansaaden samalla muutamia pieniä parannuksia, jotka uppoavat omiin mieltymyksiini, kun haluan kuunnella kuulokkeita vähemmän analyyttisella otteella. HD 650:n mallin ZMF:n pehmusteet muuntavat puolestaan selkeämmän ja avaramman kuuloiseksi säilyttäen alataajuuksien täyteläisyyden. Kuulokkeet voisi sujauttaa suoraan ZMF:n tuotevalikoimaan, kun taas HD 600 tuntuisi siihen alataajuuksiltaan lopulta hieman liian kevyeltä.

ZMF:n pehmusteiden varjopuolena on HD 600-mallilla se, että ylätaajuudet eivät ole enää yhtä neutraalit. HD 650:n mallin kohdalla menetetään puolestaan hieman intiimiyttä, josta tiedän monien pitävän. Jos nämä muutokset ja pehmusteiden korkeahko hinta ei haittaa, voin suositella niitä lämpimästi. Olen lukenut ristiriitaisempia kokemuksia mokkamateriaalista tehdystä pehmusteversiosta, mutta päivitän juttua, mikäli pääsen kokeilemaan tulevaisuudessa sitäkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *