Arvostelu: Audio Technica ATH-HL7BT

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2022
  • Valmistusmaa: Kiina
  • Hinta: Japanissa 19 800 jeniä (noin 150-160 euroa Suomeen toimitettuna)
  • Rakenne: Avoin, over-ear
  • Dynaaminen 53 mm:n elementti
  • Ääniliitännät: Bluetooth 5.0 ja kuulokeliitin (3,5 mm)
  • Bluetooth-koodekit: LDAC, AAC ja SBC
  • Herkkyys: 100 dB/mW
  • Impedanssi: 48 ohmia
  • Paino: 220 g
  • Akunkesto: Enintään 20 tuntia (vaihtelee käytön mukaan)
  • Latausaika: 1,5 tuntia (tukee pikalataamista: 10 minuutissa 2,5 tuntia käyttöaikaa)
  • Latausliitin: USB-C
  • Ominaisuuksia: sisäänrakennettu mikrofoni ja monipuolinen puhelinsovellus, jossa mm. taajuuskorjain ja tuki 360 Reality Audiolle
  • Varusteet: 30 cm pitkä USB-latausjohto ja 2 metrinen kuulokekaapeli (3,5 mm AUX)

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Avoimia Bluetooth-kuulokkeita on vähän

Bluetooth-kuulokkeista on tullut viime vuosina valtavirtaa, koska ne sopivat hektiseen elämänrytmiimme, ja niiden käyttäminen on useimmille helppoa. Kuulokkeet eivät tarvitse kaapelia tai erillistä vahvistinta, niissä on yleensä vastamelutoiminto, ja koodekkien kehittymisen myötä äänenlaatukin on nykyään oikein kelvollista. Useimmat Bluetooth-mallit ovat myös varsin kevyitä ja pienikokoisia, joten ne ovat houkuttelevia vaihtoehtoja säännölliseen käyttöön ja mukana kuljetettaviksi. Lähestulkoon kaikki tällaiset kuulokkeet ovat kuitenkin rakenteeltaan suljettuja, joten avoimia malleja suosivat eivät pääse nauttimaan langattomuuden mukanaan tuomista eduista.

Markkinoilta löytyy omien laskujeni mukaan tällä hetkellä vain kolme yleisemmin tunnettua avointa Bluetooth-mallia: Hifiman Ananda BT, Kuulokenurkassa aiemmin arvosteltu Hifiman Deva Pro (erillinen Bluetooth-moduuli) ja Grado GW100(X). Lisäksi jotkin Sennheiserin myymistä langattomista RS-kuulokejärjestelmistä ovat käsittääkseni rakenteeltaan avoimia, mutta erillisen lähettimen vuoksi en miellä kuulokkeiden kuuluvan samaan kategoriaan. Avoimien Bluetooth-mallien vähyyteen vaikuttaa varmasti kysynnän puute kuluttajien keskuudessa. Lisäksi elektroniikkaa ja akkua on vaikeaa sovittaa avoimen rakenteen sisään ilman, että sillä olisi negatiivisia vaikutuksia äänenlaatuun. Joitakin ongelmakohtia voidaan toki paikata DSP-korjauksen avulla.

Käsittelen tällä kertaa Audio Technican ATH-HL7BT-nimisiä kuulokkeita, jotka ovat neljäs ja edullisin tietämäni avoin Bluetooth-malli. Suurin osa ei todennäköisesti ole kuulokkeista kuullutkaan, koska niitä myydään ainoastaan Japanissa, eikä kukaan ole julkaissut niistä tähän mennessä myöskään englanninkielistä arvostelua. HL7BT on kuitenkin mahdollista tilata Suomeen kohtuullisen vaivattomasti Japanin Amazonin (linkki tuotelistaukseen) kautta. Oman tilaukseni loppuhinta oli noin 155 euroa, mutta hinta saattaa vaihdella 10–20 euroa ylöspäin päivästä riippuen.

Kuulokkeet ovat eräänlainen korona-ajan tuote, sillä valmistaja on suunnannut ne vaivattomaan kotikäyttöön ja pitkiin kuuntelusessioihin. Sisäänrakennetun mikrofonin ansiosta HL7BT soveltuu hyvin muun muassa etäopiskeluun ja etäpalavereihin. Avoimen rakenteen myötä pidempiaikainen käyttö ei ole hiostavaa suljettujen mallien tapaan. Kuulokkeita käyttäessä on lisäksi mahdollista havaita esimerkiksi kotona samaan aikaan oleva pieni lapsi, tai ulko-ovelle saapuva kuriiri tai ruokalähetti.

Tuotepakkaus

HL7BT toimitetaan pelkistetyssä ja ympäristöystävällisyyttä huokuvassa pahvilaatikossa ilman minkäänlaisia hienouksia. Laatikosta löytyy kuulokkeiden lisäksi vain käyttöohjeet, lyhyt USB-C-latausjohto ja varsin pitkä (2m) 3,5 mm:n kuulokekaapeli, jonka toisessa päässä on 90 asteen kulmaliitin. Muuta käyttöön ei kuitenkaan tarvitakaan.

Tuotepakkaus.

Rakenne ja mukavuus

HL7BT on ulkonäöltään uniikki, sillä se poikkeaa täysin muista Audio Technican kuulokkeista, enkä ole nähnyt vastaavaa sankarakennetta aiemmin missään muussakaan yhteydessä. Siniharmaasta värityksestä tulee jostakin syystä mieleeni vanhat Toyota Corollat. Tyyliin on yhdistelty myös roiskekuviointia, kuparinvärisiä yksityiskohtia ja hohtavasta metallista tehdyt hunajakennoritilät – melkoinen sekamelska, mutta hauskalla tavalla hyvin japanilaisen näköinen.

ATH-HL7BT on uniikin näköinen kuuloke. Metallista tehty saranakohta ja korkeussäätö tuovat kestävyyttä muutoin muoviseen rakenteeseen.

Kuulokkeiden ulkokuori on tehty muovista, joten ne vaikuttavat käsissä pidellessä varsin hennoilta. Metallia on kuitenkin käytetty sopivissa paikoissa, kuten vaakasuuntaisen kääntöliikkeen mahdollistavassa saranassa ja korkeussäädössä, joten rakenne vaikuttaa kohtalaisen kestävältä.

Suunnittelussa on selvästi painotettu kevyttä painoa ja käyttömukavuutta, sillä HL7BT on yksi mukavimmista koskaan käyttämistäni kuulokkeista. Sillä on painoa vain 220 grammaa, puristusvoima on lähes olematon, ja kankaiset pehmusteosat ovat mukavan tuntuiset. Istuvuus on silti omalla kohdallani sen verran päänmukainen, etteivät kuulokkeet putoa helposti päästä. HL7BT:n käyttäminen onnistuu hyvin esimerkiksi sohvalla selällään tyynyä vasten makoillessa. Kuulokkeet eivät ala painaa päätä tai korvia, vaikka käyttöä olisi takana useita tunteja.

Akku ja elektroniikka on saatu survottua kuppien sisään siten, että rakenne on säilynyt suurelta osin avoimena.

Pehmusteet:

Pääpannan alapuoli on topattu miellyttävän tuntuisella ja riittävän paksulla kerroksella muistivaahtoa. Korvapehmusteet on puolestaan tehty kahdesta erilaisesta vaahdosta: elementin ympärys pehmusteen pohjalla on tukevampaa vaahtoa ja päätä vasten tuleva osa tavanomaisempaa, mutta todella pehmeää vaahtoa. Kuulokkeiden pienestä koosta huolimatta pehmusteiden sisällä on runsaasti tilaa korville. Omille korvilleni korva-aukko saisi tosin olla hieman suurempi, sillä korvani hipaisevat pehmusteen ylä- ja alaosaa. Kevyen puristusvoiman ansiosta tämä ei ole kuitenkaan häiritsevää.

Korvapehmusteet on helppo irrottaa ja kiinnittää, joten kuulokkeissa voitaisiin kokeilla myös muita halkaisijaltaan 95 millimetriä olevia pehmustemalleja. Audio Technican vaihtopehmusteet täytyisi todennäköisesti tilata Japanista suoraan valmistajalta.

Kaikki pehmusteosat on tehty pehmeästä ja kestävänoloisesta kankaasta.

Kuulokkeiden ohjaaminen:

Elektroniikka ja akku on saatu mahdutettua kokonaan kuppien sisään – suurin osa sijaitsee todennäköisesti vasemmassa kupissa, sillä kaikki painikkeet ja liittimet on sijoitettu sen alaosaan. Kuulokkeita ohjataan kolmella painikkeella, jotka ovat tuntumaltaan selkeät ja helposti tunnistettavat. Keskimmäistä pyöreää painiketta käytetään virtapainikkeena, pause-toimintona ja puheluihin vastaamisessa. Lisäksi painikkeen tuplaklikkaus käynnistää puheohjauksen Sirin tai Google Assistant:in välityksellä.

Äänenvoimakkuudensäätimillä voidaan hyppiä kappaleita eteen- ja taaksepäin, kun painikkeita pidetään hetken aikaa pohjassa. Vasemman kupin sivulla on viivamainen ilmoitusledi, minkä lisäksi kuulokkeet ilmoittavat eri toiminnoista englanniksi naisen äänellä. HL7BT-malli on täten tehty suoraan kansainvälisille markkinoille sopivaksi.

Vasemman kupin takaa löytyy kolme selkeästi klikkaavaa painiketta ja tarvittavat liittimet.

Ominaisuudet ja puhelinsovellus

HL7BT on ominaisuuksiltaan moderni kuuloke, kuten uudelta tuotteelta on lupa odottaakin. Kuulokkeet tukevat parasta mahdollista LDAC-Bluetooth-koodekkia (en ole havainnut pätkimistä) ja 360 Reality Audio -formaattia (räätälöidään itselle korvista otettavien valokuvien avulla) suoratoistopalveluiden kautta kuunneltuna. Valmistajan Connect-puhelinsovelluksen kautta (sovelluksen kielenä englanti) tarjolla on muutamia muitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten monipuolinen taajuuskorjain, alhaisen viiveen tarjoava Low Latency -tila (ei voida käyttää yhtä aikaa LDAC-koodekin kanssa) sekä mahdollisuus säätää kanavatasapainoa oikean ja vasemman puolen välillä.

Kuulokkeita on mahdollista säätää Connect-nimisellä puhelinsovelluksella, josta löytyy myös ohjattu käyttöönotto 360 Reality Audiolle.

Kaikista mullistavin on silti mielestäni asetus, jolla voidaan vaihtaa äänenvoimakkuudensäädön toimintaa 16, 32 tai 64 portaiseksi. Yleensä Bluetooth-laitteissa on oletuksena vain 16 portainen säätö, joten äänenvoimakkuuteen tulee väkisin suuria hyppyjä. Itselleni optimaalinen äänenvoimakkuus sijaitsisi usein kahden portaan välissä, joten joudun kuuntelemaan kuulokkeita joko liian lujalla tai alhaisella voimakkuudella. HL7BT:llä pystyn kuitenkin hienosäätämään äänenvoimakkuuden Android-puhelimellani täydellisesti kohdalleen. Haluaisin käydä kiittämässä Audio Technican sovelluksen kehitystiimiä henkilökohtaisesti.

Äänenvoimakkuudensäätöön voidaan lisätä portaita, ja myös kanavatasapaino on säädettävissä.

HL7BT on Bluetooth-kuulokkeeksi käytettävyydeltään likipitäen täydellinen. Kuulokkeissa on myös sisäänrakennettuna perushyvä mikrofoni, joten niillä onnistuu puheluiden puhuminen tai Teams-palavereihin osallistuminen. Avoimen kuppirakenteen ansiosta oma ääni kuulostaa “normaalilta”, joten puhuminen tuntuu luonnollisemmalta kuin suljettuja kuulokkeita käyttäessä.

Taajuuskorjain:

Puhelinsovelluksesta löytyvä taajuuskorjain on huomattavasti keskimääräistä monipuolisempi, sillä sitä voidaan käyttää joko graafisena tai parametrisena. Molemmissa on tarjolla neljä valmistajan määrittämää ääniprofiilia, minkä lisäksi omia profiileita voidaan tallentaa kumpaankin erikseen lähes rajaton määrä. Mielenkiintoisesti profiileita voidaan myös jakaa muille QR-koodeina. Sovelluksessa tehdyt säädöt tallentuvat kuulokkeisiin, minkä jälkeen taajuuskorjaus on käytössä kaikilla eri Bluetooth-kuuntelulaitteilla.

Sovelluksessa on tarjolla peräti kaksi erilaista taajuuskorjainta: vasemmalla näkyvä parametrinen ja oikealla näkyvä graafinen vaihtoehto.

Parametrinen EQ-vaihtoehto antaa määrittää 5 kanavaisen korjauksen melko vapaasti sekä taajuuksien että Q-arvojen osalta. Ruudulla näkyy myös selkeä havainnekuva siitä, miten tehdyt säädöt muuttavat taajuusvastetta. Ainoa rajoitteena näen sen, että yksittäistä kanavaa voidaan säätää enimmillään vain 6 desibeliä ylös- tai alaspäin. Toisaalta HL7BT:n sisäisestä vahvistimesta saattaisi loppua teho kesken suurempia säätöjä tehdessä. Kätevänä lisäominaisuutena ääneen tehtyjä muutoksia voidaan verrata helposti lähtötilanteen kanssa painamalla Bypass-painiketta, joka ottaa hetkellisesti taajuuskorjauksen pois käytöstä.

Graafinen EQ-vaihtoehto on aloittelijoille helppokäyttöisempi, mutta viisikanavaisen säätimen taajuudet tai Q-arvot eivät ole laisinkaan muutettavissa, eikä tarjolla ole myöskään havainnekuvaa säätöjen vaikutuksesta taajuusvasteeseen. Positiivisena puolena säätövaraa on kuitenkin enemmän kuin parametrisessa säätimessä, sillä kutakin taajuutta voidaan lisätä tai vähentää 12 desibeliä. Graafinen säädin saattaakin olla joissakin tapauksissa parempi, mikäli säädöt kohdistuvat itselle mieluisille taajuusalueille.

Taajuuskorjaimen käyttämiseen liittyy yleisesti myös yksi haittapuoli, sillä sen aktivoiminen rajoittaa äänisignaalin näytteenottotaajuuden 48 kHz:iin. Muutos on mielestäni kuultavissa verrattuna maksimaaliseen näytteenottotaajuuteen. Toisaalta taajuuskorjauksen jälkeen lopputulos saattaa olla edelleen parempi ja mieluisampi riippuen siitä, miten kukin kokee HL7BT:n äänen oletusasetuksilla.

Akunkesto

Koska kuulokkeiden rakenne on täytynyt säilyttää mahdollisimman avoimena, ei ole suurempi yllätys, että akun koko ja sitä myötä myös sen kesto jää nykymittapuulla jokseenkin vaatimattomaksi. Valmistaja lupaa akun kestävän enimmillään 20 tuntia, mutta todellinen kesto vaihtelee käytön mukaan. Esimerkiksi lujaa LDAC-koodekilla kuuntelu kuluttaa akkua Audio Technican laskelmia nopeammin. Monien muiden uusien kuulokkeiden tapaan HL7BT tukee kuitenkin pikalataamista, joten 10 minuutin lataamisella saadaan 2,5 tuntia lisää kuunteluaikaa. Akun loppuessa kuulokkeita voidaan käyttää passiivisesti ilman virtaa kuulokekaapelilla.

53 mm:n kokoisessa dynaamisessa elementissä on loiva kallistus korvaa kohti.

Äänenlaatu

HL7BT:tä voidaan kuunnella joko Bluetooth-yhteydellä tai 3,5 mm:n kuulokekaapelilla. Olin todella yllättynyt huomatessani, että taajuusvaste on täysin identtinen molemmilla tavoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Audio Technica on virittänyt kuulokkeiden äänen täysin mekaanisesti, eikä niissä hyödynnetä laisinkaan DSP-korjausta. Valmistaja on joutunut panostamaan fyysiseen suunnitteluun, sillä kuulokkeiden sisällä oleva elektroniikka ja akku huomioiden molempien kuppien täytyy olla rakenteeltaan identtiset, jotta oikea ja vasen puoli kuulostavat samanlaisilta. Tässä on myös onnistuttu, sillä mittaamani parin kanavatasapaino on varsin hyvä.

Positiivista tässä kaikessa on se, että kaapelilla kuuntelu on monista muista Bluetooth-kuulokkeista poiketen täysin varteenotettava vaihtoehto akun loputtua tai jopa pääasiallisena kuulokkeiden käyttömuotona. HL7BT on mahdollista mieltää sekä langattomaksi että langalliseksi. Kuulokkeet eivät myöskään muutu käyttökelvottomiksi tai kehnomman kuuloisiksi, jos niiden akku kuluu tai elektroniikka hajoaa vuosien käytön jälkeen. Negatiivisena puolena valmistaja on jättänyt osan HL7BT:n potentiaalista hyödyntämättä, sillä DSP-korjaamalla taajuusvastetta olisi ollut mahdollista hienosäätää vieläkin pidemmälle. Itse arvotan kuitenkin mekaanisen tuunaamisen DSP-korjauksen edelle, koska sillä on todennäköisesti saatu varmistettua, ettei rakenteeseen jää ääntä pahemmin sotkevia heikkouksia.

Olen mitannut kuulokkeiden taajuusvasteen IEC711-standardin mukaisella mittauslaitteella, josta on mahdollista lukea lisää Taajuusvastemittaukset-sivulta.

Taajuusvaste:

Taajuusvaste on vertailtavissa muiden kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla

ATH-HL7BT:n taajuusvaste suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona. Kuulokkeissa on identtinen taajuusvaste sekä Bluetooth-yhteydellä että kaapelilla virta pois päältä kuunneltuna.

Mistä pidän äänessä:

HL7BT on rentoa ja helppoa kuunneltavaa, mikä sopii mielestäni hyvin sen suunniteltuun käyttötarkoitukseen. Äänessä ei ole mitään silmille hyppäävää. Erityisesti vaimeahkot yläkeskitaajuudet tekevät toistosta rauhallista, mutta preesensalueella oleva energia ja aavistuksen sähäkkä diskantti (hieman extraräiskettä esim. lautasten iskuissa) säilyttävät kuitenkin lopputuloksen riittävän kiinnostavana ja läsnäolevana, jottei kuuntelu ole tylsää. Esitystapa onnistuu olemaan sävyltään yhtä aikaa lämpöisen pehmeä ja avoimen kepeä. Avoimen rakenteen ansiosta äänikuva leviää luonnollisesti ympärilleni, vaikkei kuunteluelämys muutoin olekaan erityisen mieleenpainuva.

Monet äänet, kuten esimerkiksi laulaja, sijoittuvat hieman kauemmas äänikuvassa, mutta eivät kuitenkaan onneksi huku sinne, vaan kuulostavat vain tavallista rauhallisemmilta ja pehmeämmiltä. Kuulokkeiden yläkeskitaajuudet kuulostaisivat todennäköisesti etäisiltä, ellei bassontoisto olisi samalla kevyttä. Tällaisenaan eri taajuusalueet toimivatkin mielestäni hyvin yhdessä. HL7BT muistuttaa tietyllä tapaa Sennheiserin HD600-mallia, jonka keskitaajuuksien energisin osa olisi siirretty kauemmas kokonaisuudessa. Tämän vuoksi keskitaajuuksien alemmat osat tulevat HL7BT:n toistossa enemmän esiin, joten aistin äänessä miellyttävää lämpöä.

Kuulokkeilla on yllättävän helppoa havaita ja poimia yksittäisiä ääniä kokonaisuudesta, koska toistossa on tilallista erottelua. Uskoisin tämän olevan pitkälti avoimen rakenteen ansiota, sillä vastaavan hintaiset suljetut kuulokkeet tuntuvat jatkuvasti hieman ylikuormittuneilta, jolloin ääni pakkautuu herkemmin yhdeksi kasaksi keskelle äänikuvaa. HL7BT tuntuukin sellaisenaan hyvältä kuulokkeelta erityisesti suljettuihin Bluetooth-vaihtoehtoihin verrattuna. Tämä on kuulokkeiden selkein vahvuus, vaikka se onkin suunnattu täysin erilaiseen käyttöön kuin vastamelutoiminnolla varustetut kuulokkeet.

HL7BT sopii erinomaisesti pitkiin ja rentoihin kuuntelusessioihin aivan kuin se olisi suunniteltu kuunneltavaksi samaan aikaan muita asioita tehdessä. Lopputulos ei ole erityisen hyvä kriittisemmässä kuuntelussa, mutta ääneltään rasittamattomille kuulokkeille on oma käyttötarkoituksensa.

Mistä en pidä äänessä:

Vaikka kuulokkeissa onkin selkeästi omat hyvät puolensa, ääni voisi olla toteutettu muutamalla osa-alueella paremmin ilman, että esitystapa muuttuisi tyylillisesti liikaa eri suuntaan. Negatiivisista puolista tulee ensimmäisenä mieleen kevyt bassontoisto. Audio Technica olisi voinut DSP-korjata alabassoa nykyistä lineaarisemmaksi jättäen sen kuitenkin syystä tai toisesta tekemättä. Bassossa on kyllä ylemmillä taajuuksilla mukavaa täyteläisyyttä, mutta kuulokkeista puuttuu fyysisyys ja puhti bassovoittoista musiikkia kuunnellessa. Lopputulos muistuttaa Sennheiserin HD600-sarjaa, jonka bassontoistossa ei ole kerrottavaa tuleville sukupolville.

Toisena häiritsevänä piirteenä HL7BT:n diskantti romahtaa 10 kHz:n jälkeen äkillisesti alaspäin, mikä tekee äänestä jokseenkin pakatun ja verhoutuneen oloista. Toistosta jää puuttumaan ilmavuutta ja jatkuvuutta. Esimerkiksi rumpujen lautasten iskut kuulostavat energisiltä, mutta äänet jäävät tylpiksi, koska ilmava helinä jää pitkälti puuttumaan. Vaikka kuulokkeita onkin toisaalta erittäin rentoa kuunnella, ne imevät musiikista valtavasti pois elinvoimaa, jota siinä kuuluisi olla. Äänen yksityiskohtaisuuskin jää sen myötä osittain vajavaiseksi, eikä äänikuvakaan ole yhtä upea ja avoimen tuntuinen kuin mitä se avoimissa kuulokkeissa parhaimmillaan on. Rennommin musiikkia kuunnellessa asian kanssa olisi silti mahdollista oppia elämään.

Kolmas mainitsemani asia ei ole välttämättä edes kuultavissa, mutta se näkyy varsin selvästi jopa hieman pyöristetyssä taajuusvasteessa. HL7BT:n rakenne aiheuttaa ääneen heijastuman, josta seuraa osittainen vaiheen kumoutuminen (phase cancellation) eli äänen vaimentuminen noin 3 kHz:n taajuudella. Koska en voi sanoa erottavani kapea-alaista vaimentumaa kuulokkeita kuunnellessa, voi toki olla, että se ilmaantuu tässä laajuudessa vain mittauslaitteiston korvilla. Elementtien taakse sijoitettu elektroniikka ei joka tapauksessa ole optimaalinen yhdistelmä avoimen rakenteen kanssa, sillä pyöristämättömässä taajuusvasteessa on myös nähtävissä värinää 2 kHz:n molemmin puolin. Mitään merkittävää käytännön haittaa tästä ei kuitenkaan ole, vaan toin asian esiin lähinnä mielenkiintoisena faktana, jonka pystyin saamaan selville nykyisen mittauslaitteistoni avulla.

Muutoin minulla ei ole HL7BT:stä 100–200 euron hintaluokkaan nähden suurempaa moitittavaa, vaan se suoriutuu useimmilla mittareilla kelvollisesti. Esimerkiksi dynamiikka jää varsin vaisuksi, mikä lienee kuitenkin pääasiassa seurausta pehmeästä ja kepeästä tuunauksesta. Myös Bluetooth-yhteyden käyttäminen pudottaa aina väistämättä jonkin verran äänenlaatua, joten en pysty lopulta tunnistamaan selkeitä ominaispiirteitä, jotka liittyisivät kuulokkeissa käytettyyn elementtiin. Se lieneekin ihan hyvä, kuten Audio Technican kuulokkeissa on tapana olla.

Onko äänenlaatu parempaa kaapelilla kuunneltuna?

Kaapelilla kuunnellessa kuulokkeisiin voidaan syöttää korkealaatuisempaa äänisignaalia Bluetooth-yhteyteen verrattuna. Lopputulokseen on myös mahdollista vaikuttaa laitevalinnoilla, kun käytössä eivät ole HL7BT:n sisällä oleva pienikokoinen D/A-muunnin ja vahvistin. Mielenkiintoisena vaihtoehtona esimerkiksi jokin iFi:n Zen-sarjan laite, kuten Zen DAC V2, voisi sopia kuulokkeille hyvin, koska XBass-ominaisuudella saataisiin voimistettua kevyttä bassontoistoa. HL7BT:n ilmoitettu herkkyys on 100 dB/mW ja impedanssi 48 ohmia, joten se on kaapelilla kuunnellessa suhteellisen helppo kuorma vahvistimille.

Testasin kuulokkeita edullisella Topping DX1 -yhdistelmälaitteella. Äänenlaatu oli kauttaaltaan hieman parempaa kuin Bluetooth-yhteydellä. Suurimpana muutoksena äänikuva avautui paremmin jokaiseen suuntaan, koska yksittäiset äänet kuulostivat vähemmän kireiltä ja kokonaisuus vähemmän sumputetulta – havaitsen hyvin vastaavia muutoksia Focal Bathys -kuulokkeilla Bluetooth-yhteydestä USB-kaapeliin vaihtaessa.

HL7BT:n tapauksessa esimerkiksi rumpujen lautaset kuulostivat luonnollisemmilta ja vähemmän tylpiltä. Osa kokemastani ylätaajuuksien puuttuvasta ilmavuudesta johtuukin todennäköisesti siitä, että äänessä on Bluetooth-yhteydellä (tai kuulokkeiden sisäisestä elektroniikasta johtuen) vähemmän erottelua. Kaapelilla kuunnellessa myös dynamiikka vaikutti terävämmältä ja innostavammalta. Tämä paikkaa osittain kuulokkeiden heikkouksia, joten minulla ei ole HL7BT:stä enää juurikaan pahaa sanottavaa. Täyteläinen, rauhallinen ja avara esitystapa sopii hyvin pidempiin kuunteluhetkiin, joihin valmistaja on kuulokkeet tarkoittanut.

Taajuuskorjaaminen

HL7BT:n taajuuskorjaaminen ei ole mielestäni täysin välttämätöntä, mutta sen avulla äänestä saadaan voimakkaampaa ja elävämpää. Olen lisännyt kuulokkeisiin Bluetooth-yhteydellä kuunnellessa sekä alabassoa että ylintä diskanttia. Yläkeskitaajuuksien voimistaminen on myös samalla paikallaan, jotta äänestä tulee vähemmän pehmeää. Nämä muutokset hoituvat täsmällisimmin parametrisella säätimellä. HL7BT on todella uniikki tuote, sillä en tiedä toista avointa kuulokemallia, jota olisi mahdollista taajuuskorjata siten, että säädöt tallentuvat pysyvästi kuulokkeisiin.

Säätöni Connect-sovelluksessa:

  1. 31 Hz / +5.4 dB / Q 0.47
  2. 1250 Hz / -2.2 dB / Q 4.32
  3. 2637 Hz / +4.6 dB / Q 1.41
  4. 8000 Hz / -4.6 dB / Q 1.04
  5. 11175 Hz / +6.0 dB / Q 0.82

Säätöjen mukainen taajuusvaste:

ATH-HL7BT:n taajuuskorjattu taajuusvaste suhteessa Harmanin tavoitekäyrään vuodelta 2018. Mittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla useiden mittauskertojen ja kahden kanavan keskiarvona.

Taajuusvasteen suurimpien kuoppien täyttämisen jälkeen HL7BT kuulostaa itseään hintavammalta tuotteelta. Vaimentumatta lähes 30 hertsiin saakka toistuva basso avoimessa dynaamisessa kuulokkeessa sisään leivottuna on harvinaista herkkua. Bassontoiston huomattava tukevoituminen ja ylemmän diskantin kohentunut ilmavuus tekevät äänestä syvempää ja realistisempaa. Keskitaajuuksien lisäenergia tuo puolestaan lisää särmikkyyttä ja eloa moniin soittimiin sekä laulusuorituksiin. HL7BT:n kuunteleminen on hauskaa, mutta se säilyttää silti osittain rennon luonteensa, jonka ansiosta sitä olisi mahdollista käyttää edelleen taustamusiikin toistamiseen esimerkiksi töitä tehdessä.

Muutokset tekevät hyvää myös äänikuvalle, josta tulee energisemmällä taajuusvasteella yllättävänkin tarkka ja immersiivinen – avoimesta rakenteesta ja korvaa kohti kallistetuista suurista elementeistä tuskin on haittaa tämän saavuttamisessa. Vastaavaan luonnolliseen avoimuuteen on mahdotonta yltää suljettujen Bluetooth-kuulokkeiden avulla. HL7BT:n kohdalla ainoa harmillinen asia on, ettei taajuuskorjaus ole käytettävissä kaapelilla kuunnellessa. Kuulokkeet sammuttavat itsensä välittömästi, kun ne kiinnitetään kaapelilla vahvistimeen. En ole kuitenkaan suuremmin yllättynyt, ettei edullisen tuotteen elektroniikka taivu kaikkeen.

Yhteenveto

Audio Technican HL7BT on erikoisuus, jolle ei tietääkseni löydy kuulokemarkkinoilta suoraa kilpailijaa. Kuulokkeita on myyty tähän mennessä vain Japanissa, mutta mielestäni niille voisi olla kysyntää myös kansainvälisesti. Itse löysin ne puhtaasti sattumalta Japanin Amazonin kuulokevalikoimaa selatessani. Sieltä kuulokkeet onkin helppoa tilata Suomeen, mikäli joku niistä kiinnostuu.

HL7BT ei ole suunnattu kaupungilla tai meluisassa ympäristössä käytettäväksi, mutta kotona tai muualla rauhallisemmassa ympäristössä ne ovat äärimmäisen kätevät ja monipuoliset. Käytettävyys ja käyttömukavuus on ylipäätään hiottu lähes täydelliseksi. Jokseenkin vaatimatonta akunkestoa lukuun ottamatta en keksisi kuulokkeista muuta valitettavaa, vaikka ne maksaisivat enemmänkin. Rento äänikin sopii hyvin suunniteltuun käyttötarkoitukseen, vaikka diskantti saisikin mielestäni olla oletuksena ilmavampaa ja basso hieman voimakkaampaa. Äänen säätämistä varten on onneksi tarjolla kattavat taajuuskorjausmahdollisuudet.

Sopivilla säädöillä äänenlaatu päihittää avoimen rakenteen ansiosta kaikki kuulemani alle 500 euron suljetut vastamelukuulokkeet, mikäli en halua kuunnella mahdollisimman voimakasta bassoa. Toisaalta avoimena Bluetooth-kuulokkeena erillisellä moduulilla toimiva Hifiman Deva Pro kuulostaa paremmalta kuin HL7BT oletusasetuksillaan. Hifiman-malli maksaa kuitenkin 250–300 euroa enemmän, eikä se ole käyttömukavuudeltaan, akunkestoltaan tai ominaisuuksiltaan läheskään yhtä hyvä. Vastaavasti myöskään Gradon GW100X tai Hifimanin Ananda BT eivät sisällä juurikaan lisäominaisuuksia, joten uskaltaisin julistaa HL7BT:n edullisesta hinnastaan huolimatta markkinoiden monipuolisimmaksi avoimeksi Bluetooth-kuulokkeeksi. Jää nähtäväksi, millaisia suunnitelmia Audio Technicalla on tuotekategorian suhteen tulevaisuudessa, ja julkaistaanko HL7BT vielä joskus Japanin ulkopuolella.

Plussat ja miinukset:

+ Rento ääni sopii kuulokkeiden käyttötarkoitukseen
+ Äänikuva on avoimen rakenteen ansiosta luonnollinen
+ Taajuusvaste on sama sekä Bluetooth-yhteydellä että kaapelilla kuunnellessa
+ Äänestä on mahdollista tehdä erinomaista puhelinsovelluksen taajuuskorjaimella
+ Erinomainen käyttömukavuus
+ Täydellisyyttä hipova käytettävyys
+ Hyödyllisiä ominaisuuksia tarjoava puhelinsovellus
+ Sisältää mikrofonin
+ Edullinen hinta

– Bassontoisto on melko heikkoa
– Ylätaajuuksilta puuttuu ilmavuutta

– Valmistaja ei ole hyödyntänyt tuunauksessa DSP-korjausta
– Nykymittapuulla keskinkertainen akunkesto
– Myydään vain Japanissa

– Mukana ei tule minkäänlaista säilytyskoteloa tai pussukkaa

-/+ Rakenteen heijastuma aiheuttaa keskitaajuuksiin osittaisen vaiheen kumoutumisen (3 kHz:n taajuus vaimenee), mikä ei kuitenkaan välttämättä ole kuultavissa tai erotettavissa kuulokkeita kuunnellessa

4 thoughts on “Arvostelu: Audio Technica ATH-HL7BT

  1. Nimetön says:

    Hintaisekseen älyttömän hyvät kuulokkeet ja istuvat ainakin omaan päähäni erinomaisesti.
    Törmäsin näihin juurikin tämän sivuston kautta eli kiitos siitä. 🙂

    Vastaa
    1. Sword of Damocles says:

      Tosi mukavaa, että tykkäät kuulokkeista! 🙂 Ovat melkoinen harvinaisuus, kuten avoimet Bluetooth-kuulokkeet tuotekategoriana muutenkin.

      Vastaa
  2. Janda says:

    Kuinkas paljon näiden kuulokkeiden pääpannassa on säätövaraa, eli sopiiko iso/korkea päisellekin vai onko mitoitettu aasialaisittain maltillisemman kokoiselle päälle?

    Vastaa
    1. Sword of Damocles says:

      Pääpantaa saa liikutettua tasan 3,5 senttiä suuntaansa. Itselläni asettuu maksimiasennossa siten, että korvapehmusteiden yläreuna tulee 0,5-1 senttiä korvanlehteni yläosan alapuolelle. Esimerkiksi Bosen QuietComfort SE asettuu maksimiasennossa suunnilleen samaan kohtaan korvilla, joten ATH-HL7BT:n säätövara lienee normaalilla tasolla, eikä ainakaan erityisen niukka.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *