Kirjoittaja: Roderick
Tietoja:
- Julkaisuvuosi 2020
- Hinta: 690 € (+alv), Suomeen toimitettuna veroineen ja postikuluineen noin 950 €
- Rakenne: Suljettu
- Dynaaminen elementti: 50 mm grafeeni-pinnoitteella
- Impedanssi: 33 ohm
- Herkkyys: 114 dB/mW
- Paino: 440 g
- Liitintyyppi: 2 x 3,5mm
- Kaapeli: 2 metrinen kaapeli 6,35 mm:n liittimellä
Arvostelussa käytetty laitteisto:
- DAP: Astell & Kern SR15
- DAC: Schiit Yggdrasil A1
- Kuulokevahvistin: SPL Phonitor 2
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Vuonna 2019 julkaistu Kennerton Magni on ehtinyt kokea jo kaksi versiopäivitystä. Käsittelyssäni oleva uusin V3-malli on mielestäni melko mitäänsanomaton tapaus, joten arvosteluni on tällä kertaa poikkeuksellisen lyhyt. Kirjoitin kuitenkin hiljattain kahdesta mielenkiintoisemmasta Kennerton-mallista, joten valmistaja on jo saanut Kuulokenurkassa reilusti näkyvyyttä.
Linkit aiempiin arvosteluihin:
Kennerton Rögnir Dynamic
Kennerton Gjallarhorn GH40
Tuotepakkaus
Kuulokkeet toimitetaan samanlaisessa pakkauksessa kuin muutkin Kennertonit – kokonaisuus on vakuuttava. Jälleen kerran erityismaininnan ansaitsee käytännöllinen kuljetuslaukku, johon Magni on nopea sujauttaa suojaan kuuntelun jälkeen.
Rakenne ja mukavuus
Magnin kaapeli on hienon näköinen, mutta valitettavan jäykkä. Se poimii myös ääntä osuessaan kuuntelijan vaatteisiin. Tämä ongelma korostuu enemmän kuin Rögnir Dynamic- ja GH40-kuulokkeissa, koska Magnin liitännät on suunnattu suoraan alaspäin. Mikäli liitännät olisivat etuviistossa GH40:n ja Rögnirin tavoin, kaapeli ei hieroutuisi yhtä herkästi kuuntelijan hartioihin.
Käytettävyyttä heikentää vielä entisestään kuulokkeiden todella äänekäs pääpanta. Kosketus pantaan tai kuppeihin saa sankarakenteen soimaan äänekkäästi. Magnista lähtee siis paljon kaikenlaista ääntä, vaikkei kuulokkeita olisi vielä vahvistimeen kytkettykään.
Kuulokkeiden sankarakenne on samanlainen kuin Rögnirissä ja lähes kaikissa muissakin Kennertonin kuulokkeissa. Olen kuitenkin tehnyt sellaisen uuden huomion, että pääpannassa olevaa Kennertonin logoa ja tekstejä ei olekaan maalattu tai painettu keinonahkaan, vaan kuviot on tehty leikkaamalla keinonahkan pinta pois – tämä on käsittämättömän hölmö ratkaisu!
Vaikka oma Magnini on vain reilun vuoden ikäinen, pannan kuvio on jo lähtenyt hieman repeytymään. Pinta alkaa oletettavasti hilseilemään enemmänkin, ja parissa vuodessa se täytyy raaputtaa kokonaan pois. Varaosia on sentään helposti saatavilla esimerkiksi Sharkoon Skiller SGH3 -kuulokkeista, joissa on täysin sama rakenne. Olen jo maininnut aiemmissakin Kennerton-arvosteluissani halveksivani valmistajan tapaa käyttää halpojen pelikuulokkeiden geneerisiä sankoja hintavissa premium-kuulokkeissa, joita väitetään Pietarissa käsin tehdyiksi.
Sankaa ja kaapelia lukuun ottamatta kuulokkeiden rakenteessa ei ole valittamista. Magnin puiset kupit eivät ole järin hienot, mutta ne ajavat asiansa. Pelkistetty tyyli tuo mieleeni Ollo Audion kuulokkeet, sillä niissäkin kuppien ulkoreuna on suljettu metallilevyllä. Magnin korvapehmusteet ovat laadukkaan tuntuiset ja mukavat, eikä niiden kiinnittämisessä ole käytetty mekanismia, joka vaikeuttaisi vaihtopehmusteiden hankkimista.
Kuulokkeiden käyttömukavuus on kutakuinkin kohdallaan. Itsestään säätyvä pantamekanismi on hieman löysä, mutta tilannetta helpottaa hieman Rögnir Dynamic -mallia lujempi puristusvoima. Luulenkin, että Magnin edellinen omistaja on taivuttanut sankaa paremman istuvuuden saamiseksi. Kaipaan silti edelleen sankaan mekanismia, joka mahdollistaisi kuppien kääntymisen sivuttain kasvojen muodon mukaan.
Magnin kupit heiluvat haarukoissa vapaammin kuin Rögnir Dynamicissa. En tiedä johtuuko tämä kuppien erilaisesta muodosta, vai onko puuhun upotettu kiinnityskohta kulunut käytössä. Mitään varsinaista käyttöön liittyvää ongelmaa löysästi heiluvat kupit eivät aiheuta, mutta ne luovat hieman halvan yleisvaikutelman lähes 1000 euroa maksavissa kuulokkeissa.
Äänenlaatu
Basso:
Magnin keskibasso on todella korostunutta, ja bassontoisto yleisestikin monotonista. Kuulokkeet eivät kykene erottelemaan bassossa minkäänlaisia kerrostumia, ja basso kaikuu todella voimakkaasti jääden kumisemaan. Toisto muistuttaa heikkolaatuisia bluetooth-kuulokkeita, joten en ole kuullut koskaan luokattomampaa bassontoistoa näin hintavissa kuulokkeissa.
Keskiäänet:
Laulusuoritukset toistuvat kuulokkeilla poikkeuksellisen epäselvästi. Keskitaajuuksien äänenväri on omituinen, sillä esimerkiksi saksofonia saattaa olla hankala erottaa syntikasta. Toisto on erittäin verhoutunutta, vaikkakin hetkittäin tietyt äänet särähtävät korvaan todella pahasti. Tämä johtunee melko isosta korostumasta, joka on korkeimmillaan 700 Hz:n alueella. Varsin jylhästä soinnista huolimatta Magnin ääni ei tunnu erityisen voimakkaalta. Kokonaisuudesta tulee melko vahvasti mieleen Audioquest Nighthawk, joka onnistuu kuitenkin kuulostamaan paikoitellen melko mainioltakin.
Diskantti:
Kuulokkeiden diskantti kuulostaa rakeiselta ja ilmataajuuksiltaan vajavaiselta siitäkin huolimatta, että mittausteni mukaan diskanttia pitäisi olla runsaasti 10 kHz:n yläpuolella. Sointi on tukkoista, eikä 5 kHz:n korostuma onnistu elävöittämään lopputulosta juuri ollenkaan.
Äänikuva, erottelukyky ja dynamiikka:
Magnin äänikuva on leveydeltään kohtuullinen, mutta syvyyttä on aivan liian vähän. Koska äänikuva on epätasapainoinen, kuulokkeet kykenevät sijoittelemaan äänilähteitä vain enimmäkseen vasemmalle ja oikealle.
Magnin erottelukyky on surkea kuulokkeiden korkea hinta huomioiden. Kuuntelu on todella rasittavaa, koska korvani ponnistelevat jatkuvasti kuullakseen musiikista yksityiskohdat, joita tiedän äänitteillä olevan. Nämä yksityiskohdat eivät vain suostu nousemaan musiikista esiin, vaikka tekisin mitä. Mielestäni teknisesti vakuuttavamman kuuloista toistoa saa jo paremmista muutaman kymmenen euron kuulokkeista.
Magnia kuunnellessa tuntuu siltä kuin olisin vahingossa unohtanut korvatulpat korviini. Ääntä vaivaa sama omituinen, ärsyttävä ja kaikumainen verhoutuma kuin tekniikaltaan hyvin vastaavaa Rögnir Dynamic -malliakin. Makrodynamiikka on kuulokkeissa kohtuullisen hyvä, mutten jaksanut analysoida sitä tarkemmin, koska Magnin kuunteleminen on suoraan sanottuna vastenmielistä puuhaa.
Koska Magni V3 on äänenlaadultaan luokaton, en vertaile sitä muihin kuulokkeisiin. Arvosteluani kirjoittaessa vertasin sitä toki muutamiin muihin malleihin varmistaakseni, etten ole menettänyt kuuloani. Magnin heikolle äänenlaadulle on kuvaavaa se, että alle 100 euroa maksava Brainwavz HM5 kuulostaa mielestäni huomattavasti paremmalta. HM5:n sointi on puhtaampaa ja erottelevampaa, ja kuulokkeiden äänikuva on paremmin jäsentynyt.
Yhteenveto
Kennerton Magni V3 kärsii samoista ongelmista kuin hintavampi Rögnir Dynamic. Koska en pitänyt Rögnir Dynamicista, epäilin jo etukäteen, etten pitäisi Magnistakaan. Kuulokkeet onnistuivat kuitenkin alittamaan valmiiksi matalat odotukseni. Vastaavaa, ellei jopa parempaa äänenlaatua on tarjolla jo kymmenen kertaa halvemmissa kuulokkeissa.
Plussat ja miinukset:
+ Tukeva rakenne ja laadukkaat materiaalit
+ Kantolaukku on käytännöllinen
+ Helppo toistaa millä tahansa vahvistimella
+ Korvapehmusteiden yksinkertaisen kiinnitysmekanismin ansiosta sopivia pehmusteita löytyy lähes rajattomasti
+/- Kohtuullinen käyttömukavuus
– Heikko erottelukyky
– Epäsopusuhtainen äänikuva
– Verhoutunut sointi
– Kiinassa valmistettu halvoissa pelikuulokkeissa käytetty pääpanta ei kuulu lähes 1000 euroa maksaviin kuulokkeisiin etenkään, kun tuotetta markkinoidaan käsityönä Pietarissa valmistettuna
– 6,35 mm:n liittimellä varustettu pitkä kaapeli ei anna valinnanvaraa äänilähteen suhteen
– Surkea hinta-laatusuhde