Arvostelu: Xduoo TA-30

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2020
  • Valmistusmaa: Kiina
  • Hinta: ~650 € (OVH 709 USD)
  • Tyyppi: DAC & kuulokevahvistin (putkihybridi)
  • DAC-piiri: ESS Sabre ES9038Q2M
  • USB-toteutus: XMOS XU208
  • SPDIF-toteutus: AK4118
  • Tuloliitännät: RCA, USB-B, Optical, Coaxial ja Bluetooth
  • Lähtöliitännät: RCA
  • Kuulokeliitin: 6,35 mm
  • Bluetooth 5.0: tuetut koodekit SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL ja LDAC
  • Kuulokeliitin: 6,35 mm
  • Putket: 1x 5Z3P & 2x ECC82
  • Maksimaalinen antoteho: 3 W @ 32 ohm
  • Lähtöimpedanssi: Ei ilmoitettu (oletettavasti matala)
  • THD: 0,5 % @ 1 kHz
  • Ulkoiset mitat: 29 x 11 x 17 cm
  • Paino: 3 kg
  • Mukana tulee: USB-datakaapeli, virtakaapeli ja adapteri kuulokeliittimelle (3,5 mm -> 6,35 mm)
  • Takuu: 1-2 vuotta?

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Xduoo on yksi tunnetuimmista kiinalaisista kuulokevahvistinvalmistajista. Sen kotoperäiset kilpailijat, kuten Topping, SMSL ja Sabaj pyrkivät erottautumaan joukosta valmistamalla mahdollisimman hyvin laitemittauksissa pärjääviä laitteita. Myös Xduoon mallistosta löytyy transistorein toteutettuja ja mittaustulosten perusteella erinomaisiksi luokiteltuja laitteita, mutta valmistaja ei ole kuitenkaan lähtenyt kilpailemaan pelkillä mittaustuloksilla. Xduoo on sen sijaan tehnyt itsestään tunnetun kattavalla valikoimallaan putki- ja putkihybridivahvistimia sekä D/A-muuntimen ja kuulokevahvistimen sisältäviä yhdistelmälaitteita.

Testaamani TA-30 on yhdistelmälaite, joka sijoittuu noin 600 euron hinnallaan valmistajan kärkimalliksi. Xduoo markkinoi vahvistinta harhaanjohtavasti putkivahvistimena, vaikka todellisuudessa laitteen päätevahvistus on toteutettu transistoreilla – ostin itsekin vahvistimen siinä uskossa, että se olisi täysin putkitoiminen. TA-30:n erikoisuus on vaihtovirran tasavirraksi muuntava 5Z3P-tasasuuntaajaputki, sillä mieleeni ei tule äkkiseltään toista hybridivahvistinta, jossa käytettäisiin diodien sijaan putkea. Tämän vuoksi laitetta olikin helppo erehtyä luulemaan täysin putkilla toimivaksi.

Ominaisuudet ja laitteen käyttö

Xduoon käyttöönotto sujui varsin vaivattomasti parissa minuutissa, koska D/A-muuntimelle ei tarvinnut asentaa erillisiä ajureita. Putkia suojaavien tukikaarien irrottamismahdollisuus teki putkien kiinnittämisestä helpompaa.

Pienet putket ovat JJ electronicin ECC82-mallia. JJ Electronicin putkia pidetään yleensä varsin laadukkaina. Suuri 5Z3P-putki on sen sijaan kiinalaisvalmisteinen, eikä minulla ole tarkempaa tietoa valmistajasta. En osaa arvioida putkien laadukkuutta silmämääräisesti, mutta kuunnellessa kiinalainen vakioputki ei kuulostanut sen kummemmalta kuin vahvistimessa testaamani Sovtek 5U4G. Putkien vaihtamiseen kuluvan ajan ja viiveen vuoksi äänenlaadullisten erojen arvioiminen on kuitenkin aina melko epäluotettavaa.

Vahvistimen mukana toimitetaan kaikki tarvittavat kaapelit.

Ensimmäisen käynnistyskerran aikana huomioni kiinnittyi vahvistimen melko voimakkaaseen huminaan, josta tuli mieleeni äänekäs loisteputki. Onneksi lämpötilan tasaannuttua tasasuuntaajaputki hiljeni kuitenkin lähes äänettömäksi.

Huminan hiljennyttyä huomasin, miten nopeasti laitteen runko lämpenee. Monet ovat kokeneet TA-30:n käyvän tarpeettoman kuumana – laite tosiaankin lämpenee melko reilusti, muttei enempää kuin esimerkiksi Monolith Liquid Platinum. Käyttölämpötila kannattaa silti huomioida, sillä en esimerkiksi sijoittaisi vahvistinta aurinkoisen ikkunan ääreen. Kesähelteillä miettisin muutenkin, olisiko jonkin viileämpänä käyvän laitteen käyttäminen fiksumpaa. On hieman yllättävää, ettei vahvistimen sivussa tai sen alla ole minkäänlaisia tuuletusaukkoja. Ne piristäisivät mielestäni huolella suunniteltuina laitteen hieman tylsää ja palikkamaista ulkonäköä.

TA-30:n näyttöä on moitittu liian kirkkaaksi. Testaamani laitteen edellinen omistaja oli asentanut näyttöön tummennuskalvon, joten itseäni näyttö ei häirinnyt.

Laitteen etureunassa on näyttö sekä kaikki tarvittavat kytkimet. Neljällä painikkeella vaihdetaan äänen sisääntuloa ja DAC-osion filtteriä, minkä lisäksi niillä hoituu myös Bluetooth-paritus ja laitteen kielen valinta. DAC-filtterit koin varsin turhaksi ominaisuudeksi, koska niiden välillä havaitsemani äänelliset erot jäivät niin pieniksi, etten enää hetken kuluttua pystyisi nimeämään sillä hetkellä käyttämääni filtteriä. Laitteen Bluetooth-yhteyttä en testannut kovinkaan tarkkaan, mutta lyhyen kokeilun aikana kaikki toimi ongelmitta.

Vahvistimessa on kuulokkeita varten ainoastaan 6,35 mm:n liitin, jolle toimitetaan myyntipakkauksessa adapteri 3,5 mm:n kuulokekaapeleille. Adapteri on ihan kiva lisävaruste, mutta olisi mukavampaa, jos vahvistimessa olisi enemmän kiinteitä liittimiä. Vaikkei TA-30 olekaan rakenteeltaan balansoitu (tämä tekisi siitä todennäköisesti kalliimman ja suurikokoisemman), balansoidut liittimet monipuolistaisivat laitteen käytettävyyttä. Edullisemmasta TA-20-mallista balansoidut liittimet löytyvät, joten niiden puuttuminen TA-30:stä on hieman yllättävää.

Käytettynä ostamani vahvistimen potentiometri oli vaihdettu aiemmin parempaan, joten en päässyt kokeilemaan, miten alkuperäinen äänenvoimakkuudensäädin toimii. Lukemani perusteella potentiometria on kuvailtu säätövaraltaan melko heikoksi: vähän tehoa vaativilla kuulokkeilla äänenvoimakkuus on todella korkea jo potentiometrin alimmilla asetuksilla, joten hienosäätäminen on mahdotonta. TA-30:n kaltaisessa tehokkaassa vahvistimessa gain-säädön puuttuminen on omissa kirjoissani iso miinus. Myös kaukosäätimen puuttuminen on jonkinasteinen pettymys.

Laitteen takapuoli on melko täyteen ahdettu, vaikkei liitäntöjä kauhean montaa olekaan. Suuri pötkylä on Bluetooth-antenni.

Laitteessa on digitaalisen äänen sisääntuloina USB-B, Coaxial, Optical ja Bluetooth. Eksoottisempia liittimiä kaipaavat joutuvat turvautumaan adaptereihin tai erilliseen D/A-muuntimeen, joka voitaisiin liittää TA-30:een RCA-liittimillä. Laitteessa on lisäksi RCA-ulostulo, mikäli D/A-muunninta halutaan käyttää jonkin muun vahvistimen kanssa – TA-30:n esivahvistimena käyttäminen ei ole mahdollista.

Kuuntelukokemus

55 ohmisen Focal Clear:in taajuusvaste ei muutu TA-30:llä, joten vahvistimen ulostuloimpedanssi on todennäköisesti matala.

Xduoo TA-30 yhdistelmälaitteena

Laite ei tehnyt itseeni alussa välitöntä vaikutusta, koska se pehmentää ääntä melko paljon. Tämä on valitettavasti tyyliltään sellaista pehmeyttä, jota en hae putkivahvistimilta. Mielestäni hyvä putkivahvistin kuulostaa puhtaalta ja värittömältä, ja pehmeys syntyy soinnin rasittamattomuudesta, luonnollisuudesta ja vaivattomuudesta. Xduoo TA-30 on kuitenkin ääneltään hieman suttuinen ja laahaava. Vahvistin kuulostaa jopa hitaalta, eikä se pysty esitystapansa vuoksi tuomaan esille äänten pieniä yksityiskohtia haluamallani tavalla. Asia käy sitä ilmeisemmäksi, mitä parempia kuulokkeita laitteella kuuntelen. Esimerkiksi innostavaan Monolith Liquid Platinumiin verrattuna TA-30 on jopa varsin tylsän kuuloinen. Pahoittelen käyttämiäni ympäripyöreitä adjektiiveja, joita ei oikein ole mahdollista vältellä subjektiivisia kokemuksia kuvaillessa.

Hifiman Edition XS kuulostaa laitteella erinomaiselta.

Mielikuvani muuttui positiivisempaan suuntaan, kun olin testannut vahvistimella useampia eri kuulokkeita. TA-30 kuulostaa parhaimmillaan todella innostavalta ja se saa aavistuksen latteatkin kuulokkeet soimaan todella dynaamisesti. Laite tuntuukin olevan poikkeuksellisen synergiaherkkä sen osalta, millaisia kuulokkeita sillä kuunnellaan. Esimerkiksi menevä Focal Clear kuulostaa totuttua veltommalta, mutta dynamiikaltaan valjuhkoon Hifiman Edition XS:ään TA-30 puhaltaa kummasti uutta henkeä. Lopputulos tuntuu vaihtelevan syystä tai toisesta huimasti.

TA-30 saa Meze Empyreanin kuulostamaan luonnottoman turpealta, koska vahvistin korostaa selvästi kuulokkeiden omaa ominaissointia. Äänikuva on hurjan suuri, mutta lopputulos menee muutoin pahasti yli.

Kun laite saa kaverikseen sille sopivat kuulokkeet, on kuuntelukokemus varsin mukaansatempaava. TA-30:n luoma äänikuva on todella suuri jokaiseen suuntaan, mistä hyötyi kokeilemistani kuulokkeista erityisesti Focal Clear. Mikäli joku kokee Clearin pienen äänikuvan ja hieman kirkkaan äänen ongelmallisena, voisi TA-30 olla hyvä laitevalinta. Sillä täytyy tosin olla valmis tinkimään toiston yksityiskohtaisuudesta ja dynamiikasta.

Äänikuvan lisäksi TA-30:n toinen selkeä vahvuus on kyky toistaa upeasti vokaaleita. Koska laite ”sumentaa” taustalla kuuluvia ääniä, keskeisimmät äänet nousevat entistä enemmän esille kokonaisuudessa. Esitystapa muistuttaa tilannetta, jossa vokalisti seisoo kirkkaassa spottivalossa kaiken muun ollessa hienoisen sumun peitossa. Oleellisimmat asiat on mahdollista kuulla selkeästi, mutta ”ylimääräiset” äänet katoavat sumuun.

Koska musiikista tulee havainnoitua vain sen keskeisin osa, se tuppaa kuulostamaan tavallista “paremmalta”. Arvelisin, että osa kuulokeharrastusta aloittelevista tai pakon edessä kuulokkeilla kuuntelevista saattaa kokea kuulokekuuntelun rasittavana, koska ääniä kuuluu enemmän kuin esimerkiksi tavanomaisella kotiteatterijärjestelmällä. Tällaiselle kohderyhmälle TA-30 voisi olla hyvä ratkaisu, koska se ei pommita kuuntelijaa vähemmän oleellisilla äänillä.

Äänikuvan ja tenhoavan vokaalientoiston ohella TA-30:n vahvuudeksi on laskettava myös sen tehokkuus. Muutamien arvostelujen mukaan laite toistaa vaivatta mitä tahansa kuulokkeita mukaan lukien Hifiman HE-6 ja Abyss AB-1266. Äänenvoimakkuuden puolesta asia pitääkin pitkälti paikkansa, mutta mielestäni kyseiset kuulokemallit menevät pahasti hukkaan TA-30:n kaltaisella vahvistimella, joka ei pysty tuomaan esiin kuulokkeiden iskevyyttä ja erottelukykyä. Lujalla äänenvoimakkuudella kuunnellessa säätövaraa ei Hifimanilla ja Abyss:illa jää myöskään juuri laisinkaan.

Tehosyöpöille kuulokkeille, kuten HIfiman HE6:lle tai Abyss AB-1266:lle, kannattaa valita hieman järeämpi vahvistin. Tällainen olisi esimerkiksi kuvassa vasemmalla näkyvä Monoprice Monolith Liquid Platinum.

Kuinka paljon DAC vaikuttaa TA-30:n ääneen?

TA-30:n D/A-muunnin vaikuttaisi olevan suunniteltu vahvistimen ominaisuuksia silmällä pitäen: ilmava sointi tasapainottaa hyvin vahvistinosion pehmeää ääntä. Saadakseni paremmin selkoa D/A-muuntimen kyvykkyydestä testasin TA-30:n vahvistinta muiden valmistajien DAC:eilla. Vertailulaitteina toimivat Topping E30, Soncoz SGD1 ja Schiit Audio Yggdrasil A1.

TA-30 vs. Soncoz SGD1

Soinniltaan aavistuksen kirkas Soncoz kuulosti hyvin samankaltaiselta kuin Xduoon oma D/A-muunnin. En kuullut laitteiden välillä sellaista eroa, jonka voisin varmuudella sanoa olevan totta, eikä pelkkää mielikuvitukseni tuotosta. Tämä ei kuitenkaan ole suurempi yllätys, koska molemmissa laitteissa käytetään samaa ESS9038Q2M-DAC-piiriä.

TA-30 vs. Schiit Audio Yggdrasil ja Topping E30

Yllättävämpää oli se, miten huonosti TA-30 sopi yhteen Schiit Audio Yggdrasil:in kanssa. Tämä paritus korosti TA-30:n huonoja puolia, enkä havainnut äänessä mitään positiivisia muutoksia. Toisto oli paksua, laahaavaa ja yksityiskohdatonta. Bassontoisto tuntui aavistuksen rotevammalta, mutta kuitenkin muhjuiselta. Kokeilu on hyvä osoitus siitä, että laitteistosynergia on lopputuloksen kannalta tärkeämpää kuin se, kuinka hintavista laitteista setti on kasattu. Toisaalta edullisin testaamani DAC, Topping E30, sai musiikin kuulostamaan elottomalta ja pakotetulta, minkä lisäksi TA-30:n parhaimmillaan valtava äänikuva luhistui seinäksi nenäni eteen. Vaikka Yggdrasil ei toiminutkaan TA-30:n kanssa, se onnistui kuitenkin pitämään kuuntelun mielenkiintoisena. E30&TA-30-comboa puolestaan ei huvittanut kuunnella yhtään enempää.

Käyttö pelkkänä DAC:ina

TA-30 toimii ilahduttavan hyvin myös pelkkänä D/A-muuntimena. Topping L30 II -vahvistin kuulostaa mielestäni Xduoon kanssa selvästi paremmalta kuin Toppingin omalla E30:llä, joka saa vahvistimen kuulostamaan ahdistavalta, tasapaksulta, hengettömältä ja lähestulkoon klaustrofobiselta. TA-30:n omalla DAC:illa soinnissa on sen sijaan dynamiikka ja ilmaa – musiikki soljuu eteenpäin miellyttävästi.

Kuuntelun yleisen miellyttävyyden lisäksi suuri ero on kuultavissa äänikuvassa, joka on Xduoon DAC:ia käyttäessä selvästi suurempi kuin Topping E30:llä. Lisäksi keskialue toistuu etenkin naisvokaaleilla luonnollisemmin ja vähemmän kailottavan kuuloisesti kuin E30:llä. Vaikka nämä ovatkin täysin subjektiivisia havaintoja ja pitkälti mieltymyskysymyksiä, mielestäni TA-30 on DAC:ina selvästi parempi kuin Topping E30. Tämän perusteella voitaneen todeta, että Xduoon rakentama DAC itsessään on ääneltään helposti ainakin 150 euron arvoinen. TA-30 voisi hyvinkin sopia ääntä värittäväksi vahvistimeksi, ja sen D/A-muuntimen pariksi voitaisiin hankkia samalla esimerkiksi Topping L30 II tilanteisiin, joissa toiston halutaan olevan neutraalimpaa.

Vaikka TA-30 onkin hybridiputkivahvistin, se kuulostaa “putkimaisemmalta” kuin omistamani täysin putkitoimiset vahvistimet.

Yhteenveto

Lopullinen mielipiteeni Xduoo TA-30:stä on varsin ristiriitainen. Laite kuulostaa parhaimmillaan huikean hyvältä kuulokkeilla, jotka hyötyvät sen värittyneestä soinnista. Vastaavasti pahimmillaan TA-30 tekee kuulokkeista muhjuisen kuuloisia. Laitteen kohderyhmä jää minulle hieman epäselväksi, koska TA-30 on kallis aloittelijalle, kun taas äänentoistoon enemmän rahaa käyttävä omistaa usein kuulokkeita, joiden erottelukyvylle Xduoon yksityiskohtia sumentava ääni voi muodostua pullonkaulauksi. Gain-säädön puuttumisen vuoksi TA-30 ei sovellu myöskään kovin hyvin herkille kuulokkeille.

Positiivisempana puolena laitteen D/A-muunnin on hintaan nähden erinomainen, joten TA-30:n ympärille on mahdollista koota melko monipuolinen laitteisto. TA-30 on kokonaisuutena hyvä laite, mutta vain jos synergia kuulokkeiden kanssa osuu kohdalleen, ja tehokkaalle vahvistimelle sekä laadukkaalle DAC:ille on ylipäätään tarvetta. Muussa tapauksessa laite ei mielestäni tarjoa rahalle täyttä vastinetta etenkään, kun huonommalla tuurilla surkea laitteistosynergia pilaa kuuntelukokemuksen.

Plussat ja miinukset:

+ Todella suuri äänikuva
+ Vahvistin saa vokaalit kuulostamaan poikkeuksellisen hyvältä
+ Kyvykäs D/A-muunnin
+ Vahvistimessa riittää tehoa lähes mille tahansa kuulokkeille
+ Tasasuuntaajaputki tekee laitteesta ainutlaatuisen

+/- Laitetta ei ole mahdollista käyttää esivahvistimena, mutta hintaa nähden ominaisuudet ovat varsin kattavat muutenkin
+/- Vaihteleva äänenlaatu ja synergiaherkkyys: jotkin kuulokkeet kuulostavat tavanomaista iskevämmiltä ja dynaamisemmilta, kun taas toiset ovat turpeita ja hitaita
+/- Virtakytkin sijaitsee hankalasti laitteen takareunassa, mutta se on esimerkiksi lapsiperheessä hyväkin asia
+/- Laitteen ulkonäkö on varsin tylsä. Putkivahvistimet ovat parhaimmillaan komeita sisustuselementtejä, mutta pelkistetyllä tyylillä on toki omat faninsa

– Vahvistin “sumentaa” ääntä, joten erottelukykyisimmät kuulokkeet eivät pääse oikeuksiinsa
– Vahvistin lämpenee melko paljon, mikä voi olla ongelma kuumissa olosuhteissa
– Ei kaukosäädintä
– Ei balansoituja liitäntöjä
– Ei gain-säätöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *