Arvostelu: Matrix Audio X-Sabre 3

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Hinta: 3150 €
  • Tyyppi: Delta-sigma DAC & verkkosoitin
  • DAC-piiri: ES9038PRO
  • MQA-tuki
  • CPU: NXP i.MX 6Quad 4x Cortex-A9 @ 1.2 GHz
  • Kello: Crystek CCHD-950
  • Verkkoyhteys: LAN 10/100/1000 Mbps & WLAN 2.4 GHz / 5 GHz (DLNA, UPnP, AirPlay)
  • Tuloliitännät: USB-B, Optical, Coaxial, IIS LVDS (HDMI), RJ45
  • Lähtöliitännät: XLR ja RCA
  • Näytteenottotaajuus (USB) PCM: 44,1–768 kHz (16–32 bit)
  • Näytteenottotaajuus (USB) MQA: 44,1–384 kHz (16–24 bit)
  • Näytteenottotaajuus (USB) DSD: DSD256 (DoP) & DSD512 (natiivi)
  • Näytteenottotaajuus (Optical ja Coaxial) PCM: 44,1–192 kHz (16–24 bit)
  • Näytteenottotaajuus (Optical ja Coaxial) DSD: DSD64 (DoP)
  • Näytteenottotaajuus (IIS LVDS) PCM: 44,1–768 kHz (16–32 bit)
  • Näytteenottotaajuus (IIS LVDS) DSD: DSD256 (DoP) & DSD512 (natiivi)
  • Lähtöjännite: RCA 2,4 Vrms / XLR 4,8 Vrms
  • THD + N (XLR): < 0,0001 % @ 1 kHz
  • SNR (XLR): 134 dB
  • Crosstalk (XLR): < -151 dB
  • Ulkoiset mitat (P x L x K): 21,8 x 31 x 4,3 cm
  • Paino: 3,4 kg
  • Virrankulutus valmiustilassa: < 4 W
  • Maksimaalinen virrankulutus: < 33 W
  • Mukana tulee: virtakaapeli ja kaukosäädin

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan jälleenmyyjältä/maahantuojalta

Nykyään suurin osa elektroniikasta valmistetaan Kiinassa, vaikka suunnittelutyö olisikin tapahtunut esimerkiksi länsimaissa. Tämä tuntuu häiritsevän vain harvoja, mutta kiinalaisten yritysten omiin tuotteisiin suhtaudutaan nähdäkseni silti edelleen ennakkoluuloisemmin. Olen havainnut saman pätevän myös äänentoistolaitteisiin. Arvostelemani X-Sabre 3 -laite (linkki tuotesivulle) ja sen valmistanut Matrix Audio ovat kuitenkin oiva esimerkki siitä, että kiinalaisilla on taito tehdä halutessaan laatuvaikutelmaltaan niin huikeita laitteita, ettei moni muu pysty samaan.

X-Sabre 3 on Matrix Audion huippulaite, joka sisältää laadukkaissa ja futuristisen näköisissä kuorissa D/A-muuntimen sekä verkkosoittimen. Hintaa kokonaisuudella on peräti 3150 euroa eli sen kohderyhmänä lienevät harrastajat, joille raha ei ole esteenä mahdollisimman hyvää äänenlaatua tavoitellessa. Myös verkkosoittimelle olisi luultavasti hyvä olla säännöllistä käyttöä, sillä samaan runkoon mahdutettuna siitä täytyy todennäköisesti maksaa hieman extraa verrattuna vastaavaan erilliseen laitteeseen.

X-Sabre 3:n lainasi minulle testattavaksi Matrix Audion tuotteiden jälleenmyyjänä toimiva Hifitalo. Emme varsinaisesti sopineet arvostelun kirjoittamisesta, joten sellaisen tehdessäni mielipiteeni tulevat olemaan luonnollisesti täysin puolueettomia. Kaikki aiemmin käyttämäni DAC:it ovat sijoittuneet alle 1000 euron hintaluokkaan, joten en suoraan sanottuna ollut etukäteen varma, mitä huomattavasti kalliimmalta laitteelta kannattaisi odottaa. Olenkin suhtautunut X-Sabre 3:n testaamiseen eräänlaisena haasteena sen osalta, huomaanko minkäänlaisia merkityksellisiä parannuksia edullisempiin DAC:eihin verrattuna.

Laitteen ulkoinen esittely

X-Sabre 3 painaa peräti 3,4 kiloa.

X-Sabre 3 on uskomattoman laadukkaasti tehty laite, jonka futuristinen ulkonäkö vastaa hyvin sen moderneja ominaisuuksia. Laite tuntuu ja näyttää yhdestä metallipalasta työstettyjen sivureunojensa ansiosta kirjaimellisesti kalliilta ja lähes tuhoutumattomalta – laatuvaikutelma on sanoin kuvailematon, joten on luonnollista, että se näkyy myös myyntihinnassa. Kokonaisuuden kruunaa lasista valmistettu yläkansi, joka peilaa hienosti valoa. Itselläni lainassa olevassa X-Sabre 3:ssa lasin tausta on valkoinen, joten lasiin väistämättä jäävät sormenjäljet eivät ole helposti nähtävissä toisin kuin laitteen mustassa versiossa.

Laite on muodoltaan varsin litteä, mutta leveä. Etureunassa kulkevan mustan lasikaistaleen alla on rivi kosketuspainikkeita ja keskellä pieni kolikon kokoinen oled-näyttö, jonka fonttikoko on paikoin niin pieni, että se häiritsee käyttöä. Suuremman ja neliskulmaisen näytön asentaminen olisi muuttanut huomattavasti X-Sabre 3:n avaruusaluksen kojelautaa muistuttavaa ulkonäköä, joten ymmärrän, miksi siihen ei olla lähdetty. Käytettävyys jättää hieman toivomisen varaa, mutta ulkoisesti laatuvaikutelma vastaa erinomaisesti 3000 euron hintaa.

Takaosan liitännöistä selviää, ettei laitteen korkeus voisi olla enää juurikaan matalampi.

Kaikki liitännät sijaitsevat tuttuun tapaan laitteen takapuolella. Litteydestään huolimatta X-Sabre 3 sisältää sisäisen virtalähteen, jolle on täysikokoinen virtaliitin. Äänen sisääntuloliittiminä on tarjolla USB-B, optinen- ja koaksiaalinen SPDIF sekä IIS LVDS, joka on toteutettu HDMI-liittimellä. X-Sabre 3 sisältää D/A-muuntimen lisäksi verkkosoittimen, jota varten on RJ45-verkkoliitin. Laite tukee myös langatonta verkkoyhteyttä rakenteen sisäpuolelle sijoitetun antennin avulla. Käyttöä helpottamaan on lisätty myös sisään- ja ulospäin suuntautuvat ”triggerit”, joten X-Sabre 3 voidaan integroida kiinteästi osaksi muuta laitekokonaisuutta.

Kun digitaalinen signaali on muunnettu analogiseksi ESS Sabren uusimmalla ja kalleimmalla ES9038PRO-DAC-piirillä, signaali voidaan siirtää eteenpäin RCA-liittimillä tai balansoiduilla XLR-liittimillä. Molemmissa liitännöissä on hieman tavallista korkeampi lähtöjännite, joten äänenvoimakkuus on lujempi verrattuna moniin muihin D/A-muuntimiin. Tämä kannattaa ottaa huomioon vertaillessa X-Sabre 3:a muiden laitteiden kanssa. X-Sabre 3 sisältää lopulta melko perinteisen kattauksen liitäntöjä, mutta rajallisesta tilasta huolimatta mitään tärkeää ei ole jäänyt puuttumaankaan.

Pohjassa on kolme tukevaa jalkaa.

Ominaisuudet

Laitteessa on kaikki modernille DAC:ille tyypilliset ominaisuudet, kuten erittäin laaja tuki eri PCM- ja DSD-näytteenottotaajuuksille, MQA-tuki Tidalin käyttäjille, ja piirivalmistaja ESS Sabren tarjoamat erilaiset äänifiltterit. Äänenvoimakkuuden säätäminenkin on mahdollista esimerkiksi aktiivikaiuttimia käyttäessä. Lisäksi asetusvalikon kautta löytyy muun muassa seuraavia mielenkiintoisia ominaisuuksia:

  • Sync/Async -tila (laitteen sisäinen Crystek CCHD-950-kello on päällä Async-tilassa ja pois päältä Sync-tilassa)
  • Dither ON/OFF
  • Jitter eliminator ON/OFF

X-Sabre 3:n etureunassa on useita kosketuspainikkeita eri asetusten vaihtamiseen, minkä lisäksi erillisen asetuspainikkeen kautta löytyy vielä runsaasti lisää vaihtoehtoja. Valikoissa liikkumista varten on nuolipainikkeet. Käyttöliittymä on jokseenkin kankea ja hidaskäyttöinen, mutta onneksi laitteen mukana toimitetaan tärkeimpien asetusten muuttamista varten kaukosäädin, jolla kaikki hoituu huomattavasti helpommin.

Kaukosäätimellä komentoja syöttäessä laite olettaa käyttäjän sijaitsevan kauempana, joten esimerkiksi äänen tulokanavaa vaihtaessa logot näkyvät suurempana kuin laitteen omia painikkeita painaessa – kätevää! Matrix Audio on tehnyt asetusten muuttamisesta miellyttävää, koska kuuntelun aikana tehdyissä muutoksissa on aina äänen pehmeä ulos- ja sisäänhäivytys. Korviin ei täten kantaudu minkäänlaisia äkillisiä pamauksia tai poksahduksia.

X-Sabre 3 sisältää verkkosoittimensa vuoksi tietokoneen, joten sen käynnistyminen kestää aina hetken aikaa, kun virtajohto kiinnitetään seinään. Normaalisti laite ei koskaan sammuta täysin virtaansa, vaan menee virtanapin painamisen jälkeen eräänlaiseen virransäästötilaan, josta herääminen on nopeaa. Erikoisena ominaispiirteenä laitteesta kuuluu sekä virransäästötilassa että virta päällä epätasaista ja pumppaavaa sirkutusta aivan kuin alienit olisivat ottamassa siihen yhteyttä. Ääni on selvästi kuultavissa hiljaisessa huoneessa, mutta se häiritsee lopulta itseäni melko vähän. Musiikkia kuunnellessa sitä ei erota laisinkaan, eikä se myöskään siirry äänen sekaan.

Sisäisestä tietokoneesta kuuluvista sivuäänistä huolimatta laite mittautuu lähestulkoon täydellisesti (linkki tuloksiin), joten se miellyttänee hyviä mittaustuloksia laitehankinnoissaan priorisoivia kuluttajia. Mielestäni laitemittauksiin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota, mutta X-Sabre 3:n tapaiselta hintavalta ja moderniutta huokuvalta laitteelta on kuitenkin lupa odottaa hyvää suoriutumista myös mittausten saralla. Muutoin kokisin kaiken insinöörityön ja ulkoiseen rakenteeseen panostuksen menneen tietyllä tapaa hukkaan. Tätä ei kuitenkaan tarvitse murehtia, koska X-Sabre 3 täyttää kaikki odotukset.

Paras löytämäni kuva laitteen sisäisestä rakenteesta (lähde: Matrix Audio).

Verkkosoitin

Verkkosoitin muodostaa mielestäni suuren osan laitteen kokonaishinnasta ja kiehtovuudesta. X-Sabre 3:n luvataan olevan Spotify, Tidal Connect, Roon, dlna, UPnP ja Airplay yhteensopiva. Yritin vertailla verkkosoitinta edullisempaan IFI Zen Stream -laitteeseen, mutten havainnut selvää eroa suuntaan tai toiseen. Olisikin toisaalta outoa, jos verkkosoittimien välillä olisi merkittävää eroa äänenlaadussa, joten en odota X-Sabre 3:lta sirkustemppuja, vaan varmaa toimivuutta ja helppoa käytettävyyttä. Tämänkin osalta kaikki on kunnossa, kunhan laite on saatu yhdistymään kotiverkkoon. Siitä puheen ollen langattoman verkkoyhteyden käyttöönotto oli melko turhauttava kokemus.

Langattoman verkon salasanan syöttäminen on hidasta ja turhauttavaa.

Verkkoon yhdistämiseen liittyy aina oikean verkon valinta ja sen salasanan syöttäminen. X-Sabre 3:lla tämä kaikki täytyy tehdä laitteen pienen näytön avulla. Pidemmän ja monimutkaisemman salasanan syöttämiseen kuluu pieni ikuisuus, koska jokainen kirjain ja erikoismerkki täytyy valita kosketuspainikkeilla erikseen vasemmalta oikealle rullaavasta listasta. Jos jokin merkki menee väärin, pyyhkimispainike löytyy ainoastaan listan alusta. Vaikka kaukosäätimestä onkin toimenpiteessä hieman apua, verkkokaapelin käyttäminen olisi huomattavasti helpompaa, mikäli se on mahdollista. Matrix Audion pelastukseksi langattoman verkon salasana täytyy lisätä vain kerran, mikäli se pysyy aina samana.

Laitteen näytöllä näkyy musiikkia striimatessa kuunnellun albumin kansikuva.

Mobiilisovellus

Laitteelle on tehty myös mobiilisovellus, joka toimii Android-laitteilla ja Applen laitteilla. Itse en valitettavasti saanut sovellusta yhdistymään, koska laite ei suostunut näyttämään liittämiseen vaadittua QR-koodia, eikä IP-osoitekaan kelvannut, vaikka syötin sen oikein. MA Remote -nimisellä sovelluksella olisi mahdollista toistaa musiikkia omalta UPnP-serveriltä, ohjata striimauspalveluita, kuunnella Internet-radiokanavia, ja säätää laitteen sisäisiä asetuksia.

Äänenlaatu

Huomioita äänenlaadun arvioinnista

Arvioin X-Sabre 3:a sekalaisesti useilla erilaisilla kuulokkeilla käyttäen vahvistimena pääasiassa Cayin IHA-6:ta, josta on mahdollista saada ulos erilaista ääntä riippuen siitä, mihin liittimeen kuulokkeet kiinnitetään. Tavoitteenani oli selvittää, muuttaako X-Sabre 3 ääntä johonkin suuntaan aiemmin arvostelemaani Soncoz SGD1:een ja Schiit Audio Bifrost 2:een verrattuna, tai onko 3000 euroa maksava DAC jossakin parempi alle 1000 euron laitteisiin verrattuna.

Kaikki kolme DAC:ia olivat vertailutilanteessa kiinnitettynä yhtä aikaa tietokoneeni USB-liittimiin, ja Windows-ääniasetukset olivat jokaiselle identtiset. Kiinnitin laitteet samanlaisilla XLR-kaapeleilla XLR-valitsimeen, jonka vipua kääntämällä pystyin ”hyppimään” kolmikon välillä samaa kappaletta kuunnellen. Äänenvoimakkuus jokaisessa DAC:issa oli sama, koska olin tasannut sen MiniDSP EARS -laitteeni avulla.

Hyödynnän laitteiden peräkkäisessä vertailussa XLR-valitsinta, johon on mahdollista kiinnittää 3 D/A-muunninta ja 3 vahvistinta. Testien mukaan laatikko ei heikennä millään tapaa laitteiden äänenlaatua.

X-Sabre 3:lle täytyy esimerkiksi asettaa Windows-käyttöjärjestelmästä äänenvoimakkuudeksi 90/100, jotta se vastaa Schiit Audio Bifrost 2:ta asetuksella 100/100. Tämä johtuu X-Sabre 3:n korkeammasta lähtöjännitteestä. Jos molemmat laitteet olisi säädetty soimaan täysillä, X-Sabre 3 soisi lujempaa ja kuulostaisi todennäköisesti automaattisesti vaikuttavammalta. Jo 0,5–1 desibelin lisävoimakkuus jompaankumpaan suuntaan tekee mielestäni toisesta laitteesta herkästi ”paremman” kuuloisen, vaikkei ero äänenvoimakkuudessa olekaan täysin ilmeinen. Luulen, ettei moni korvakuulolla äänenvoimakkuudet tasaavista arvostelijoista välttämättä onnistu siinä täydellisesti, joten johtopäätökset voivat olla osittain virheellisiä.

Kuuntelin vertailutilanteessa musiikkia pääasiassa Tidal -striimauspalvelusta, koska sen kautta on nopeaa vaihtaa käytössä olevaa DAC:ia samalla kun käännän vahvistimelle johtavan XLR-valitsimen vipua. MQA oli kytkettynä X-Sabre 3:sta pois päältä ja käytössä oli seuraavat asetukset:

  • Sync-tila
  • Dither ON
  • Jitter eliminator ON
  • Filtteri 1: Fast-roll-off minimum

Miltä kuulostaa yli 3000 euron DAC?

Kuvailisin X-Sabre 3:n ääntä puhtaaksi, erottelevaksi, dynaamiseksi ja energisyydellään kuuntelijaa aktivoivaksi. Objektiivisesti arvioituna äänestä on mahdotonta keksiä mitään moitittavaa, koska jokainen osa-alue toistuu hyvin pitkälti optimaalisella tavalla. Sen vuoksi en osaakaan nostaa kokonaisuudesta esiin varsinaisia vahvuuksia tai heikkouksia, vaan laite saa minut vakuuttuneeksi siitä, DAC-piiristä on saatu teknisesti irti kaikki, mitä irti on otettavissa. Näkisin kuitenkin, että särmikäs esitystapa voi jakaa mielipiteitä ja se kannattaa huomioida laitteen ostamista harkitessa. Muilta osin X-Sabre 3 vaikuttaa ääntä värittämättömältä, mitä tukevat myös edullisemmat verrokkini.

Tiivistäisin kolme vertailemaani laitetta ääneltään seuraavasti:

  • Soncoz SGD1:n ääni on tyyliltään ilmavinta, ja siinä on iskuääniltään kevyin bassontoisto sekä ohuimman kuuloiset keskitaajuudet
  • Schiit Audio Bifrost 2 kuulostaa rauhallisimmalta, ja siinä on tuhdein basso ja luonnollisimman kuuloiset laulusuoritukset. Peräkkäin vertailtuna täyteläinen ääni eroaa tyyliltään kahdesta muusta laitteesta.
  • X-Sabre 3 on kahdesta edellä mainitusta laitteesta eräänlainen neutraali välimuoto, joka ei ole yhtä kirkas kuin SGD1, vaan bassontoistossa ja keskitaajuuksissa on Bifrost 2:n tapaista luonnollista täyteläisyyttä. Energisempi esitystapa ja erityisesti vokalistien aavistuksen hyökkäävämpi ääni pitävät kuitenkin kuuntelijan virittyneempänä kuin kuin Bifrost 2:lla kuunnellessa.

Soncoz SGD1:een verrattuna X-Sabre 3 on mielestäni parannus kaikilla osa-alueilla. Erityisesti äänenväri on täyteläisempien keskitaajuuksien ansiosta luonnollisempi, ja diskantin osuus tuntuu muihin taajuusalueisiin verrattuna neutraalimmalta kuin ilmataajuuksia aavistuksen korostavassa SGD1:ssä. X-Sabre 3:n basso on lisäksi iskuääniltään voimakkaampaa. SGD1 vetää kuunnellessa huomiota äänen ilmavuuteen, kun taas X-Sabre 3 on dynaamisempi, ja se puskee yläkeskitaajuuksia ja erityisesti laulajia energisemmin etualalle.

Äänen energisyys tulee ilmi myös Bifrost 2:n rinnalla. Itselläni oleva alkuperäinen Bifrost 2 (uusi versio kuulostaa monien mukaan hieman neutraalimmalta) tekee kuuntelusta rauhallisempaa ja rennompaa. Se toistaa myös ylempiä bassotaajuuksia hieman tuhdimmin, mutta vähemmän erottelevasti kuin X-Sabre 3. Vaikka molemmissa laitteissa onkin uskottava ja aito äänenväri, laulaja kuulostaa Bifrost 2:lla hieman enemmän oikealta ihmiseltä, joten huomaan kuuntelun herättävän itsessäni voimakkaampia tunteita.

X-Sabre 3 puolestaan toistaa laulusuoritukset aavistuksen terävämmin ja se on muutoinkin kokonaisuutena energisempi kuin Bifrost 2. Millään tapaa liian kirkkaalta tai rasittavalta se ei kuitenkaan mielestäni kuulosta etenkään, kun diskantti on helposti kuunneltavaa. Positiivisena puolena X-Sabre 3 tuntuu kaksikosta yksityiskohtaisemmalta, koska esimerkiksi kaikki pienet taustalla kuuluvat yksityiskohdat, kuten erilaiset sihahdukset ja kilahdukset rajautuvat erilleen toisistaan selvemmin kuin Bifrost 2:lla. Tämä tekee musiikista X-Sabre 3:lla tietyllä tapaa vaikuttavampaa, ja tunnen saavani siitä enemmän irti. Bifrost 2:lla uppoudun puolestaan kuuntelemaan musiikkia rennommin pidemmäksi aikaa, mikä on edelleen usein miellyttävämpää fiiliksestäni riippuen.

Mikä on lopulta DAC:in merkitys kuunteluketjussa?

X-Sabre 3 on edullisempiin laitteisiini verrattuna kokonaisuus huomioon ottaen pieni parannus erityisesti siksi, että se rajaa yksittäisiä ääniä läpinäkyvimmin erilleen toisistaan ollen silti äänenväriltään lähellä Bifrost 2:n luonnollisuutta. Koska en voi tietää, miltä kuuntelemani musiikin tulisi oikeasti kuulostaa, voi olla, että laite toistaa musiikkia täysin totuudenmukaisesti, ja tietynlainen ylimääräinen särmikkyys johtuu äänitteistä itsestään. Koska jokainen määrittelee itseään miellyttävän äänen ja ”neutraaliuden” omatoimisesti, kutsuisin X-Sabre 3:n esitystapaa eräänlaiseksi innostavaksi neutraaliudeksi. Tyylilliset erot kolmen vertailemani laitteen välillä jäävät silti lopulta siinä määrin pieniksi, ettei mikään laitteista määritä yksinään sitä, kuulostaako kuunneltu musiikki hyvältä.

Musiikki X-Sabre 3:lla kuulostaa kaikin puolin erinomaiselta, ellei jopa mieltymyksistä riippuen täydelliseltä, mutta DAC:illa on mielestäni kuunteluketjussa tietyn pisteen jälkeen harmillisen vähän merkitystä kuulokkeisiin ja vahvistimiin verrattuna. Tämän vuoksi 3000 euron laite tuo aina vain vähän lisähyötyä esimerkiksi 1000 euron laitteeseen verrattuna. Tämä ei ole kuitenkaan millään tapaa moite Matrix Audion suuntaan, vaan lähinnä muistutus siitä, että DAC:it alkavat olla nykyään tietyllä tapaa tylsä tuotekategoria, jossa on vaikeaa saavuttaa parannuksia, jotka olisivat aukottomasti lisähintansa arvoisia. Laitteita peräkkäin vertailematta tai kuunteluun aktiivisesti keskittymättä eroja voi jopa olla vaikeaa tunnistaa. Voin kuitenkin luvata, että X-Sabre 3 hankkimalla hyvä kuuntelukokemus ei jää ainakaan DAC:ista kiinni.

Muuttuuko ääni asetuksia vaihtamalla?

Kokeilin nopeasti myös eri asetusten vaikutusta äänenlaatuun. Dither- ja Jitter eliminator-asetuksien tai eri PCM-filttereiden en havainnut muuttavan ääntä siinä määrin, että osaisin nimetä tapahtuneita muutoksia. Asetusten vaikutukset lienevätkin minimaalisia elleivät jopa olemattomia, mutta joku laitetta pidempään käyttänyt saattaisi toki valita niistä suosikkinsa tavalla tai toisella. Näiden asetusten osalta X-Sabre 3 on joka tapauksessa hyvin pitkälti sama laite riippumatta siitä, mitä käyttäjä on valikoiden kautta aktivoinut.

Havaitsin kuitenkin tunnistettavan eron Async- ja Sync-tilojen välillä. Näistä ensimmäinen hyödyntää kellona laitteen sisältä löytyvää erillistä Crystek CCHD-950-kelloa, kun taas jälkimmäinen luottaa muun laitteiston toimivuuteen. Jopa hieman yllättäen Sync-tila kuulostaa mielestäni täsmällisemmältä. Async-tilassa ääni on hiuksenhienosti verkkaisempaa ja pehmeämpää, joten lopputulos tuntuu vähemmän dynaamiselta.

En osaa selittää teknisellä tasolla, mistä erot omalla kohdallani voisivat syntyä, mutta Sync-tila nappaa itseni kuunnellessa tiukempaan otteeseen. Epäilin alkuun äänenvoimakkuuden olevan Sync-tilassa hieman korkeampi, mutta siitä ei kuitenkaan ollut kyse. Pidemmässä kuuntelussa ero unohtuu helposti, mutta asetusta vaihtamalla on mahdollista hienosäätää lopputulosta. Koska ehdin jo tottua X-Sabre 3:n energiseen esitystapaan, ääni tuntuu Async-tilassa vaisummalta ja sitä myötä hieman huonommalta. Mistään suuresta muutoksesta ei silti puhuta, joten Async-tilan käyttäminen ei muuttaisi yleistä mielipidettäni laitteen äänestä.

Millaisten kuulokkeiden tai vahvistimien kaveriksi X-Sabre 3 sopii?

En havainnut testieni aikana minkäänlaisia rajoitteita laitteen parittamisessa eri kuulokkeiden ja vahvistimien kanssa, mikä puoltaan sitä, että X-Sabre 3 on särmikkäästä esitystavastaan huolimatta riittävän neutraalin ja tasapainoisen kuuloinen toimiakseen kaikissa käyttötilanteissa.

Huomasin laitteen sopivan omassa käytössäni parhaiten kuulokkeille, joiden yläkeskitaajuudet kaipaavat pientä piristystä. Esimerkiksi useimmat ZMF-kuulokkeeni hyötyivät X-Sabre 3:sta erityisesti tilanteissa, joissa kuuntelin niitä korkeamman lähtöimpedanssin vahvistimella. Cayin IHA-6:n 120 ohmin liitintä käyttäessä X-Sabre 3 kumosi erinomaisesti vahvistimen ääntä pehmentävää vaikutusta, joten toisto oli ZMF:n kuulokkeilla juuri oikea sekoitus rentoutta ja täyteläisyyttä sekä menevyyttä ja erottelevuutta.

Koska X-Sabre 3 toistaa keskitaajuuksia aavistuksen hyökkäävästi, sen käyttäminen valmiiksi energisten kuulokkeiden kanssa ei välttämättä tarjoa erityisen mieleenpainuvaa kuuntelukokemusta, vaikkei lopputulos olisikaan liian raskasta kuunneltavaa. Hieman rauhallisempaan kuunteluketjuun laite tarjoaa sen sijaan oikeanlaista piristystä. Pääsääntöisesti X-Sabre 3 sulautuu kuitenkin todella huomaamattomasti kokonaisuuteen, mikä lienee useimmille toivottu lopputulos. Jos taas DAC:in halutaan muuttavan ääntä enemmän, katseet kannattaa kohdistaa erikoisempien R2R-toteutusten tai putkia sisältävien laitteiden suuntaan.

Yhteenveto

Futuristinen ulkonäkö sopii hyvin yhteen esimerkiksi Sennheiser HD800-kuulokkeiden kanssa.

Matrix Audion X-Sabre 3 tarjoaa loistavaa hifi-tyylistä ääntä erinomaisella selkeydellä, dynamiikalla ja erottelulla. Koska laitteen ulkoinen laatuvaikutelma on lisäksi äärimmäisen korkealla tasolla, ja siinä on kattavat ominaisuudet sekä hyvin toimiva verkkosoitin, en koe korkeaa yli 3000 euron hintaa valtavan negatiivisena asiana. Vastaavalla hinnalla on saatavilla pääasiassa erikoisia R2R-DAC:eja, jotka voivat tarjota erilaista ääntä, mutta harvemmin yhtä kattavia ominaisuuksia. Harvat laitteet sisältävät myöskään verkkosoitinta, joten Matrix Audio on löytänyt oman pienen markkinarakonsa.

Useimmat ihmiset tulevat edelleen toimeen halvemmallakin D/A-muuntimella, mutta X-Sabre 3 tarjoaa laadukkaan vaihtoehdon niille, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän. Näkisin, että laite voisi olla suurimmalle osalle ihmisistä ”elämän viimeinen DAC” sikäli, kun Matrix Audio tarjoaa verkkosoittimelle mahdollisia päivityksiä tulevaisuudessa.

Laitteen käytössä on harmillisesti pieniä oikkujakin, muttei mitään dramaattista, johon tulisin kiinnittäneeksi huomiota pienen opettelun jälkeen. Pieni näyttö ja kankeahko käyttöliittymä ovat Matrix Audion omia valintoja, mutta mukana tuleva kaukosäädin sujuvoittaa onneksi käyttöä huomattavasti.

Olisin itse X-Sabre 3:een erittäin tyytyväinen, mikäli se jäisi pysyvästi pöydälleni. Laajemmin ajateltuna kyseessä on kuitenkin loppujen lopuksi vain laite, jonka tehtävä on muuntaa digitaalista signaalia analogiseksi, joten sen arkipäiväisestä käytöstä on vaikeaa innostua suuremmin. Vaikka X-Sabre 3 onkin kokonaisuutena paras tähän mennessä kuulemani DAC, vahvistimella ja kuulokkeilla tuntuisi olevan enemmän merkitystä lopullisen äänen tuottamisessa. Matrix Audio on kuitenkin tehnyt erinomaista työtä varmistaakseen sen, ettei sen laite muodostu koskaan kuunteluketjun heikoimmaksi lenkiksi. X-Sabre 3 sisältää kaiken, mitä digitaaliselta kuuntelulta voi toivoa, ja onhan se myös ulkoisesti lähestulkoon taide-esine.

Plussat ja miinukset:

+ Ääni lähestulkoon täydellistä
+ Sisäänrakennettu verkkosoitin toimii hyvin, kunhan se on saatu yhdistettyä kotiverkkoon
+ Sisältää peruslaitteita enemmän asetuksia
+ Ulkoinen laatuvaikutelma ja ulkonäkö 11/10
+ Sisältää kaiken, mitä digitaaliselta kuuntelulta voi nykyään toivoa
+ Erinomaiset tulokset laitemittauksissa

+/- Energinen ja kuuntelijaa aktivoiva esitystapa voi jakaa mielipiteitä, joten erilaisille D/A-muuntimille on edelleen käyttöä
+/- Kuulostaa paremmalta kuin edullisemmat laitteeni, mutta tarjoaa silti lopulta vain pienen parannuksen lisähintaansa nähden

– Käyttöliittymä on kankeahko etenkin laitteen omilla painikkeilla
– Puhelinsovellus ei yhdistynyt laitteeseen
– Laitteesta kuuluu jatkuvaa sirkutusta
– Hinta on monille liian korkea

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *