Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tiedot:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Hinta: 499 €
- Rakenne: suljettu, over-ear
- Planaarielementti: NEO Supernano kalvo & Stealth-magneetit
- Impedanssi: 20 ohm (matala eli helppo kuorma moderneille vahvistimille, joissa hyvä virranantokyky)
- Herkkyys: 97 dB/mW (korkeahko eli soi varsin lujalla äänenvoimakkuudella myös matalatehoisilla vahvistimilla)
- Paino: 432 g (testaamani kuulokkeet 416 g ilman kaapelia)
- Liitintyyppi: 2 x 3,5 mm
- Kaapeli: 1,35 metrinen kaapeli, jossa 90 asteen kulmassa oleva 3,5 mm:n liitin ja 6,35 mm:n adapteri
- Mukana tulee: kuuloketeline
Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan jälleenmyyjältä
Laajasta avoimien planaarikuulokkeiden valikoimastaan tunnettu Hifiman on alkanut julkaista viime vuosina myös suljettuja kuulokemalleja, joista tuorein on syksyllä 2022 myyntiin tullut Sundara Closed. Kuulokkeilla on hintaa Suomessa noin 500 euroa eli ne ovat reilu 100 euroa kalliimmat kuin avoin Sundara-malli, jonka olemme todenneet Kuulokenurkassa yhdeksi parhaista enintään 500 euroa maksavista kuulokkeista (linkki arvosteluun).
Kaksi Sundara-mallia eivät varsinaisesti kilpaile keskenään, koska suljettu versio on suunnattu niille, jotka kuuntelevat musiikkia meluisammassa ympäristössä. Suljettujen kuulokkeiden etuna on myös se, että niitä on mahdollista käyttää esimerkiksi kotona muita asukkaita häiritsemättä. Jotkut ovat olleet suljettuun malliin pettyneitä, koska se ei kuulosta samalta kuin avoin malli. Hifiman ei kuitenkaan vaikuttaisi niin markkinointimateriaalissaan suoraan vihjailevankaan, joten osa on selvästi luonut suljettua mallia kohtaan virheellisiä odotuksia.
Sundara Closed -kuulokkeiden arvostelu on tehty yhteistyössä Joensuun Kuvan ja Äänen kanssa, koska kuulokkeet saatiin lainaan heiltä. Sisältöön tai sen puolueettomuuteen yhteistyöllä ei kuitenkaan ole vaikutusta.
Tuotepakkaus
Hifimanin kuulokkeet toimitetaan nykyään ruskeassa pahvilaatikossa, jonka vaahdosta tehtyä sisäosaa voidaan käyttää kuuloketelineenä. Telineen pohjassa on kova muovilevy, joten se pysyy pystyssä pöydällä riittävän tukevasti. Telineen ja kaapelin lisäksi pakkaukseen ei sisälly muita lisävarusteita. Kuulokkeiden tekniset tiedotkin on kirjattu pahvilaatikon ulkopintaan, joten mukaan ei ole sujautettu minkäänlaista erillistä käyttöopasta.
Rakenne ja mukavuus
Kuulokkeiden metallinen sankarakenne on identtinen avoimen Sundara-mallin kanssa. Rakenne tuntuu tukevalta ja kestävältä, joten laatuvaikutelma on mielestäni parempi kuin valmistajan edullisimmissa malleissa tai esimerkiksi uudemmalla sangalla varustetussa Edition XS-mallissa – ulkoinen olemus on ylipäätään sopiva 500 euron hintaluokkaan. Myös käyttömukavuus on hyvällä tasolla, koska Sundara Closed istuu tasaisesti päälaella erillisen keinonahasta tehdyn pehmusteen varassa. Kuulokkeet painavat noin 430 grammaa (60 grammaa enemmän kuin avoin versio), mutten usko sen olevan liikaa vastaavankokoisiin hifi-kuulokkeisiin tottuneille.
Sangassa on riittävästi säätövaraa korkeudelle, joten kuulokkeet sopivat hyvin suurempaankin päähän. Korkeuden säätäminen naarmuttaa väistämättä rakenteen sisäreunan maalipintaa, mikä on ollut jo pidempään harmillinen kauneusvirhe Hifimanin kuulokkeissa. Mitään käytännön haittaa asiasta ei kuitenkaan ole.
Sundara-mallien rakenteen ainoa suurempi heikkous on se, etteivät kuulokekupit käänny laisinkaan vaakasuunnassa. Toisaalta korvapehmusteiden kallistettu muotoilu ajaa pitkälti saman asian, joten olen nähnyt vain harvojen valittavan kuulokkeiden istuvuutta huonoksi. Tämän vuoksi en olekaan varma, onko vaakasuuntaisen liikeradan puuttumisesta lopulta mitään haittaa. Itselläni Sundara Closed asettuu todella tasaisesti ja tiiviisti sekä päälaelle että korvien ympärille.
Kuulokkeiden puristusvoima on tavallista voimakkaampi, mutta se on yleensä suljetuissa kuulokkeissa edellytys sille, että pehmusteiden sulkevuus ja sitä myötä bassontoisto pysyy halutulla tasolla. Korvapehmusteet ovat onneksi miellyttävän pehmeät, joten ne jakavat kuulokkeiden puristuksen tasaisesti. Pehmusteiden korva-aukko on pyöreä, joten omat suurehkot korvani osuvat hieman sekä ylä- että alareunaan pehmustetta. Tämä ei kuitenkaan ole ärsyttänyt itseäni pidemmässäkään käytössä. Pehmusteet kiinnittyvät kuulokkeisiin muovihakasilla, joten ne voidaan tarvittaessa irrottaa ja vaihtaa uusiin. En ole tässä vaiheessa täysin varma, mitä pehmustemallia kuulokkeissa käytetään, koska erilaisen kiinnitysmekanismin vuoksi muiden Hifiman-mallien pehmusteet eivät sovi Sundara Closed -malliin.
Sundara Closed on tuotteena varsin uniikki pyökistä tehtyjen puukuppiensa ansiosta, sillä puukupeilla varustettuja suljettuja planaarikuulokkeita on markkinoilla todella vähän etenkään tunnetummilta valmistajilta. Oranssit pyökkikupit ovat varsin hillityn näköiset, mutta Hifiman ansaitsee plussaa kuppien onnistuneesta viimeistelystä: puu sekä näyttää että tuntuu puulta. Vertailun vuoksi jotkin valmistajat tekevät puusta lähestulkoon muovin näköistä, jolloin puumateriaalin idea menee mielestäni hukkaan.
Vaikka Sundara Closed onkin rakenteeltaan täysin suljettu, eikä sen kupeissa ole näkyviä ilma-aukkoja, kuulokkeet vaimentavat ympäristömelua melko vähän. Suurin hyöty suljetussa rakenteessa vaikuttaisikin olevan se, ettei kuunneltu musiikki häiritse valtavasti ympärillä olevia ihmisiä. Havaitsin, että puukupit eivät asetu täysin tiiviisti muuta runkoa vasten, vaan väliin jää pieni ilmarako. Tämä selittänee keskinkertaista äänieristystä, mutta toisaalta pienet ilma-aukot saattavat olla tärkeät tuunauksen ja elementin toimivuuden näkökulmasta.
Kuulokkeiden mukana toimitetaan noin 135 cm pitkä kumipintainen kaapeli, joka on käytettävyydeltään keskimääräistä parempi. Kaapeli on taipuisa ja se pysyy siististi siinä asennossa, johon se asetetaan. Hifimania moititaan usein kehnoista kaapeleistaan, mutta Sundara Closed -mallin kaapeli on mielestäni aidosti hyvä. Kaapelin lyhyehkö pituus ja 90 asteen kulmassa oleva liitin viittaisivat siihen, että kuulokkeet on suunnattu mobiilikäyttöön. Kuuntelu onnistuu toki myös perinteisillä vahvistimilla, koska kaapelin 3,5 mm:n liittimelle löytyy pakkauksesta 6,35 mm:n adapteri. Kuulokekupeissa on 3,5 mm:n liittimet, joten niihin käyvät tarvittaessa monet muutkin kaapelit.
Äänenlaatu
Mekaaniset muutokset avoimeen Sundaraan verrattuna:
Jos joku on pohtinut asiaa, Sundara Closed ei ole avoin Sundara, johon on lisätty puiset kupit. Hifiman on tehnyt avoimiin malleihinsa verrattuna melko suuria muutoksia planaarielementtiä ympäröivään rakenteeseen, minkä lisäksi kuppien sisältä löytyy vaimennusmateriaalia. Sundara-malleissa käytetyt elementitkään eivät ole samanlaiset, koska suljetussa mallissa on ilmavirtaa parantavat Stealth-magneetit ja kaksipuoleinen magneettirakenne, kun taas avoimen Sundaran elementissä on magneetit vain toisella puolella.
Huomioita äänenlaadun arvioinnista:
Olen kuunnellut Sundara Closed -kuulokkeita sekalaisesti eri laitteilla ja erilaisella musiikilla. En yleensä mainitse tarkemmin kuuntelemiani kappaleita, enkä pidä niistä juuri kirjaakaan, koska haluan kuvailla yleistä mielikuvaani kuulokkeista sen sijaan, että analysoisin yksittäisiä kappaleita.
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardit täyttävällä laitteistolla (realistinen sisäkorva + korvanlehti + keskivertoihmisen päätä mukaileva puristusvoima) raakamittauksina. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä.
Ihmisen kuuloaistin vuoksi kuulokkeiden taajuusvasteen olisi syytä nousta Harmanin tavoitekäyrän mukaisesti jonkin verran koholle etenkin 1–5 kHz:n välillä, mutta kuulokkeet voivat kuulostaa hyvältä, vaikka niiden vaste ei noudattaisikaan täysin Harmanin tutkimustulosta. Harmanin tavoitekäyrä on mielestäni tähän mennessä paras, muttei suinkaan ainoa näkemys oikeaoppisena pidetystä äänentoistosta. Taajuusvastekuvaajia tulkitessa kannattaa myös huomioida, että Harmanin tavoitekäyrä on voimakkaasti pyöristetty, kun taas kuulokkeiden taajuusvastetta käsitellään mahdollisimman tarkkana.
Kuulokkeiden mittaaminen on lisäksi edelleen varsin epätarkkaa, joten lopputulos vaihtelee mittauskertojen, eri mittaajien ja erilaisten mittauslaitteiden välillä. Vaikka taajuusvasteiden mittaaminen tuottaakin hyödyllistä tietoa kuulokkeiden äänestä, tuloksiin kannattaa yhä nykyään suhtautua siten, että niissä on todennäköisesti virheitä, eivätkä ne kerro täysin sitä, miltä kuulokkeet todellisuudessa kuulostavat – toisaalta taajuusvasteiden avulla on mahdollista tunnistaa, millaisesta äänestä kukin pitää tai on pitämättä.
Mitattu taajuusvaste:
Rennon innostavaa ja tilavaa ääntä
Sundara Closed on mielestäni hauska kuuloke niille, jotka haluavat kuunnella musiikkia rennosti vähemmän kriittisellä otteella. Kuulokkeet onnistuvat välttämään useimmat suljettujen kuulokkeiden sudenkuopat, kuten ahtaan äänikuvan ja rasittavan kuuloiset ylätaajuudet. Tämän vuoksi uskoisinkin äänen miellyttävän monia, jotka ovat vieroksuneet suljettuja kuulokkeita aiemmin.
Kuulokkeissa on tuhti bassontoisto, joka saa soittimet kuulostamaan luonnollisella tavalla painavilta. Muutoin ääni on keskitaajuuspainotteista ja kuuntelijaa otteessaan pitävää, sillä esimerkiksi laulaja vetää kokonaisuudessa automaattisesti huomiota itseensä. Koska kuulokkeet ovat myös varsin dynaamisen kuuloiset, esitystapa on rytmikkään menevä. Suurin ero Sundaran avoimeen versioon nähden syntyy ylätaajuuksilla, jotka ovat suljetussa mallissa rauhalliset ja pehmeät. Tämän vuoksi kuulokkeet eivät ole yhtä yksityiskohtaisen, energisen tai ilmavan kuuloiset kuin avoin malli.
Hifiman on tästäkin huolimatta onnistunut tekemään suljetusta Sundarasta omalla tavallaan tilavan kuuloisen, koska se on äänikuvan osalta suljettu rakenne huomioon ottaen poikkeuksellisen rasittamatonta kuunneltavaa. Tämä on nähdäkseni saavutettu rauhoittamalla toistoa sekä alemmista keskitaajuuksista että kauttaaltaan preesensalueen ympäristöstä.
Koska suurin osa keskitaajuuksista toistuu energisesti, ääni ei ole tukkoista. Vaimeahko preesensalue ja keskitaajuuksia kauemmas kuuntelijasta vetävä vaimentuma 550 Hz:n kohdalla pehmentävät kuitenkin varsin merkittävästi toiston koettua yksityiskohtaisuutta. Sundara Closed on etualalle tulevista keskitaajuuksistaan huolimatta lievästi etäisen kuuloinen. Lopputulos on epätavallinen, mutta koen äänen tilavuuden ja rentouden enimmäkseen positiivisena asiana. Kuulokkeet myös kompensoivat pehmeyttään erottelukykyisellä planaarielementillään, joten toistossa on puhtautta ja selkeyttä, jota ei löydy edullisemmista suljetuista kuulokkeista varsinkaan, jos niissä on käytetty dynaamista elementtiä.
Basso:
Sundara Closed muistuttaa bassontoistoltaan dynaamisia kuulokkeita (ja todella paljon Meze Empyreania), koska basso ei ole useimpien planaarikuulokkeiden tapaan lineaarista, vaan taajuusvasteessa on selkeä yläbassokorostus. Tämä tekee äänestä hauskan tuhtia ja painavaa: bassokitara murisee kunnolla ja rummut iskevät kumahtaen. Jos kyse olisi kriittisempään kuunteluun tarkoitetusta kuulokkeesta, kokisin kumahtelevan tyylin negatiivisena asiana. Sundara Closedin tapauksessa bassokorostus on kuitenkin miellyttävä asia, koska esimerkiksi monet puurunkoiset soittimet kuulostavat mielestäni luonnollisemmilta kuin ohuempiäänisellä avoimella Sundaralla. Myös bassomusiikin kuuntelu on hauskaa täysin vaimenematta 20 hertsiin saakka toistuvan alabasson ansiosta.
Laadun osalta basso on dynaamista sekä varsin nopeaa ja erottelevaa, joten en koe sen ylikuormittavan toistoa liikaa. Koska alemmat keskitaajuudet toistuvat lisäksi maltillisesti, basson murina pysyy melko tiukasti omassa lokerossaan, eikä se vuoda pahemmin ylempien taajuusalueiden päälle. Mikäli joku pitää avointa Sundaraa liian kevyen kuuloisena, suljetun mallin täyteläisempi ja potkivampi ääni saattaisi tuntua mukavalta muutokselta.
Keskitaajuudet:
Kuulokkeiden keskitaajuudet ovat mielenkiintoiset, koska koen toiston yhtä aikaa energisenä ja hieman etäisenä. Laulaja työntyy kokonaisuudessa voimakkaasti etualalle muiden instrumenttien jäädessä äänikentässä kauemmas. Laulusuoritukset meinaavat kuulostaa jopa aavistuksen hyökkääviltä, mutta koska ääni ei ole lempeän diskantin ansiosta terävää, esitystapa on edelleen yllättävän tasapainoinen. Tässä auttaa myös alataajuuksista ääneen kumpuava lämpö, joka estää 1–2 kHz:n korostuneisuutta tuntumasta liian aggressiiviselta. Kuulokkeiden kuuntelu on yhtäaikaa innostavaa ja rentoa.
Sundara Closed sopii hyvin musiikin olennaisimpien osien seuraamiseen, ja toisto on riittävän erottelevaa ja yksityiskohtaista ollakseen mielenkiintoista. Kriittisesti arvioituna alakeskitaajuuksien loiva vaimentuma ja rauhallisesti toistuvat ylätaajuudet 4–7 kHz:n välillä pehmentävät kuitenkin ääntä melkoisesti. Kaikki, mikä voisi kuulostaa tavallisesti aavistuksen terävältä kuulostaakin rennolta ja aavistuksen verhoutuneelta. Tämän seurauksena kuulokkeet tuntuvat hieman hillityiltä, mutta positiivisena puolena kuuntelu on todella rasittamatonta. Sundara Closed tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun haluan kuunnella musiikkia pidempiä aikoja rennosti nautiskellen – ylätaajuudet eivät koskaan särähdä korvaan, eikä äänikuva tunnu ahtaalta suljetusta rakenteesta huolimatta.
Mikäli joku haluaa ääneen lisää raikkautta ja läsnäolevuutta, asia olisi helposti ratkaistavissa taajuuskorjaamalla preesensaluetta enemmän kuuluvaksi.
Ylätaajuudet:
Tulinkin jo kuvailleeksi kuulokkeiden ylätaajuuksia rauhallisiksi. Hyvänä esimerkkinä rumpukapuloiden iskuäänet ja virvelirumpu toistuvat pehmennetysti, minkä lisäksi toistosta puuttuu muutenkin raikkautta, johon olen tottunut Hifimanin kaikissa avoimissa kuulokemalleissa. Sundara Closed -mallissa energisyys 8–11 kHz:n välillä tuo kuitenkin ääneen riittävästi sähäkkyyttä, joten en kutsuisi toistoa liian vaimentuneeksi. Positiivisena puolena ylätaajuudet ovat myös melko tasaiset, joten äänessä ei ole omalla kuuloaistillani ikäviä yllätyksiä, kuten sibilanssia.
Sundara Closed ei muistuta diskantin osalta juurikaan avointa Sundaraa, koska jälkimmäinen kuulostaa huomattavasti raikkaammalta ja ilmavammalta. Koska suljettu malli ei myöskään yllä yhtä upeaan erotteluun ja vaivattomuuteen ylimmillä taajuuksilla, tällaisia piirteitä tai ylipäätään toiston yksityiskohtaisuutta arvostavien kannattaa ehdottomasti valita avoin Sundara. Se saattaa kuitenkin puolestaan kuulostaa liiankin kirkkaalta ja ylätaajuuspainotteiselta, joten suljettu malli tarjoaa mielestäni Hifimanin mallistossa oivan vaihtoehdon rauhallisempien ylätaajuuksien ystäville. Suljettu malli kuulostaa tasapainoisemmalta esimerkiksi rock-musiikilla, joka sisältää räiskyvän kuuloiset rumpujen lautaset.
Äänikuva ja äänten erottelu:
Sundara Closed kuulostaa suljetusta rakenteestaan huolimatta mukavan tilavalta. Rauhallisesti toistuva preesensalue luo vaikutelman siitä, että ääni on vähemmän läsnäolevaa aivan kuin se sijaitsisi tavallista kauempana ja ehtisi menettää osan energiastaan ennen kuuntelijan korviin päätymistä. Lopputulos on omaan makuuni aavistuksen etäisen kuuloinen, muttei kuitenkaan onneksi energiatasoltaan liian vaimentunut menettääkseen mielenkiintoisuutensa.
Myös kuulokkeiden alakeskitaajuuksissa sijaitseva vaimentuma ohentaa ääntä tehden siitä kepeämpää ja vähemmän iholle puskevaa. Tämä tuunausratkaisu voi toisaalta liittyä myös siihen, että yläbassokorostus on haluttu rajata mahdollisimman erilleen muusta toistosta. 400–700 Hz:n välillä sijaitseva vaimentumaa on kuulokkeita kuunnellessa lopulta varsin hankalaa huomata, koska se ei esimerkiksi tee mieslaulajista liian oudon kuuloisia.
Kaipaisin preesensalueelle hieman lisää energiaa, mutta sen puuttuminen on kuitenkin kokonaisuuden kannalta vähemmän haitallista kuin että keskitaajuuksista puuttuisi vastaava määrä energiaa. Kuulokkeiden tilava äänikuva tekee kuuntelusta helppoa ja planaarielementin hyvä erottelukyky säilyttää toiston hillitty tuunaus huomioon ottaen kiinnostavana. Samaan aikaan etualalle tuleva laulaja ja rytmiä potkiva bassontoisto pitävät minut otteessaan.
Kokonaisuudessa jää häiritsemään oikeastaan vain se, ettei äänten sijoittuminen äänikentässä ole hyvästä erottelusta huolimatta kovinkaan tarkkaa. Tämän uskon johtuvan pitkälti omaperäisestä taajuusvasteesta, joka painottaa toiston tilavuutta, eikä niinkään sen tarkkuutta. Sundara Closed -mallilla on silti mielestäni äänen yleisessä selkeydessä etu moniin vastaavan hintaisiin dynaamisella elementillä varustettuihin kuulokkeisiin nähden.
Dynamiikka:
Sundara Closed on planaarikuulokkeeksi dynaamisen kuuloinen, joten se ei kuulosta kevyeltä ja tasapaksulta, vaan musiikin tempo ja soittimien soittamiseen liittyvä energiataso välittyvät hyvin kuuntelijalle saakka. Olen kuullut muutamia vaisun kuuloisia suljettuja planaarimalleja, kuten Dan Clark Audio Aeon 2:n ja Ether CX:n sekä Drop Pandan, joten Sundara Closed on piristävä tuulahdus dynamiikan saralla. Tältä osin kaksi Sundara-mallia muistuttavat toisiaan, koska myös avoin malli on dynamiikaltaan Hifimanin nykyisen kuulokemalliston paremmasta päästä.
Miten Sundara Closed sijoittuu suljettujen kuulokkeiden markkinoilla?
Sundara Closed ei suinkaan ole ainoa noin 500 eurolla myytävä suljettu kuuloke, mutta kun puhutaan planaarikuulokkeista, kilpailua on hyvin vähän. Mieleeni tulee vain Dan Clark Audion Aeon RT Closed, jota ei edes myydä Euroopassa. Audezelta löytyy toki Sundaraa edullisemmat, pelaajille suunnatut, Mobius ja Maxwell sekä noin 300 euroa kalliimpi LCD-2 Closed. Jonkinnäköisiksi vaihtoehdoiksi voitaisiin mieltää myös edullisemmat Edifier Stax Spirit S3 ja Monoprice Monolith M1070C, mutta muutoin kaikki Sundaran kilpailijat ovat dynaamisia kuulokkeita, kuten Denon AH-D5200, Beyerdynamic DT1770 Pro, Focal Elegia ja Fostex TH-610. Hifimanilla itsellään on valikoimassaan dynaamisella elementillä varustettu HE-R9, joka ei kuitenkaan ole läheskään yhtä tasapainoisen kuuloinen kuin Sundara Closed.
Sundara Closed on siis hintaluokassaan yksi harvoista suljetuista planaarikuulokkeista, ja sellaisena kilpailukykyinen ja erottelukykyinen vaihtoehto pidempään myynnissä olleille dynaamisille malleille. Sundaran kohdalla kannattaa kuitenkin huomioida, ettei sitä ole tuunauksen perusteella suunnattu studiokäyttöön, vaan puhtaasti musiikin kuluttamiseen. Neutraalia taajuusvastetta arvostava löytänee suljetut kuulokkeensa edullisemminkin, kun taas hauskaa ja helposti kuunneltavaa ääntä suljetussa paketissa etsiville Sundara on varteenotettava vaihtoehto. Vertailun vuoksi useimmat vastamelukuulokkeet eivät ole yhtä puhdasäänisiä ja erottelukykyisiä kuin Sundara Closed.
Vahvistus
Sundara Closed -mallissa on avoimeen malliin verrattuna matalampi impedanssi (20 vs. 37 ohm) ja korkeampi herkkyys (97 vs. 94 dB/mW), joten se on helpompi kuorma vahvistimille. Tämä on mielestäni hyvä asia, sillä suljetun rakenteen ansiosta näkisin monien voivan käyttää kuulokkeita pienikokoisilla laitteilla kodin ulkopuolella. Lujaa äänenvoimakkuutta irtoaa kohtuullisen helposti laitteella kuin laitteella. Koska kyseessä on kuitenkin planaarikuuloke, optimaalinen äänenlaatu vaatii tarpeeksi virtaa, jota esimerkiksi monien mobiililaitteiden kuulokeliittimet eivät välttämättä pysty tarjoamaan.
Kokeilemistani suhteellisen edullisista laitteista esimerkiksi iFi:n Zen CAN -vahvistin ja Topping DX1 -yhdistelmälaite sopivat kuulokkeille hyvin. Myös iFi:n Zen DAC -sarjan laitteet riittivät kuulokkeille, mutta niillä olin huomaavinani äänen säröytymistä ja räikeäksi muuttumista korkeammilla äänenvoimakkuuksilla. Pääsin tosin kokeilemaan Zen DAC V2:lla ja Zen Air DAC:lla vain balansoimattomia liittimiä, joten lopputulos olisi luultavasti ollut parempi tehokkaammilla 4,4 mm:n liitännöillä.
Sundara Closed ei joka tapauksessa vaikuttaisi olevan turvallisen ylätaajuuksien tuunauksensa ansiosta erityisen nirso sille, minkä tyylistä ääntä tarjoavalla vahvistimella sitä kuunnellaan. Näkisin ainoastaan voimakkaasti keskitaajuuksia etualalle työntävien laitteiden olevan tietyllä tapaa riskiparituksia, koska kuulokkeet esittävät jo valmiiksi laulusuoritukset etualalla kokonaisuudessa. Sundara Closed kuulosti hintavammilla vahvistimilla, kuten Cayin IHA-6:lla ja iFi xDSD Gryphonilla entistä täsmällisemmältä ja erottelevammalta, joten laitteistoon enemmän panostamalla voi olla saavutettavissa jonkinasteisia hyötyjä. Kaiken kaikkiaan itselleni jäi silti sellainen mielikuva, ettei kuulokkeiden suorituskyvystä menetetä paljoa myöskään peruslaitteilla.
Yhteenveto
Hifiman on suljettujen kuulokkeiden valmistajana vielä aloittelija, mistä huolimatta Sundara Closed on mielestäni omaperäisestä taajuusvasteestaan huolimatta varsin onnistunut tuote. Valmistajan dynaamisella elementillä varustetut HE-R9 ja HE-R10D tarjoavat värittyneempää ja voimakasbassoisempaa ääntä, kun taas Sundaraa voisin kutsua pienellä varauksella tasapainoisen kuuloiseksi. Toisto on planaarielementin ansiosta mukavan selkeää ja erottelevaa, mutta rennot ylätaajuudet ja paksu bassontoisto ohjaavat kuulokkeiden käyttötarkoitusta selvästi enemmän kuuntelusta nautiskelua kuin kriittisempää toiston analysointia kohti.
Sundara Closed ei välttämättä mullista suljettujen kuulokkeiden tarjontaa 500 euron hintaluokassa, mutta keskimääräistä tasaisemman ja tyyliltään rennon taajuusvasteen ansiosta sen kuuntelu on helppoa ja mukavaa. Äänessä ei ole suurempia vikoja, jotka saisivat itseni olemaan pitämättä kuulokkeista. Poikkeuksellisen rauhallinen preesensalue on toki tyylillisesti sellainen asia, joka vaatii jonkin verran totuttelua monien muiden kuulokkeiden raikkaampaan esitystapaan verrattuna – jos taajuuskorjaisin Sundaraa, aloittaisin tästä. Rakenne ja käyttömukavuus (ainakin itselleni) kuulokkeissa ovat kunnossa, minkä lisäksi puiset kupit tuovat oman mielenkiintoisen mausteensa muutoin hillittyyn ulkonäköön.
Hifimanin avoimet kuulokemallit tarjoavat edelleen objektiivisesti arvioituna laadukkaampaa ja tasapainoisempaa ääntä, kun taas Sundara Closed -mallin etuna on voimakkaampi bassontoisto, heikkolaatuisille äänitteille anteeksiantavampi ylätaajuuksien toisto sekä ympäristömelun vaimennus. Kuulokkeilla on täten paikkansa valmistajan kuulokemallistossa. Koska suljettuja planaarikuulokkeita on olemassa ylipäätään vain vähän, uudet vaihtoehdot ovat kuluttajille tervetullut asia.
On mielenkiintoista nähdä jatkossa, julkaiseeko Hifiman muitakin vastaavia kuulokkeita, ja onnistuuko siitä tulemaan suljettujen kuulokkeiden markkinoilla aikanaan yhtä tunnettu ja suosittu tekijä kuin mitä se on tällä hetkellä avoimien kuulokkeiden tuotekategoriassa.
Plussat ja miinukset:
+ Ääni on planaarielementin ansiosta selkeää ja erottelevaa
+ Tilavan tuntuinen äänikuva
+ Avoimia malleja muhkeampi bassontoisto
+ Dynamiikka on suljetuksi planaarikuulokkeeksi hyvällä tasolla
+ Tuunaus sopii hyvin rentoon kuunteluun
+ Metallinen sankarakenne vaikuttaa kestävältä
+ Hyvä käyttömukavuus, mikäli kuppien vaakasuuntaisen liikeradan puuttuminen ei estä oikeaoppista istuvuutta
+ Hyvin viimeistellyt puukupit
+ Kuulokkeille riittää kohtuullisen vaatimaton vahvistin
+ Pakkausmateriaalin käyttäminen kuuloketelineenä on virkistävä keksintö
+/- Omaperäinen taajuusvaste toimii kokonaisuutena hyvin, mutta se voi todennäköisesti jakaa myös mielipiteitä
– Hillitysti toistuva preesensalue kaipaisi lisää energiaa
– Äänikuvan tarkkuus jättää hieman toivomisen varaa
– Sankarakenne on osittain puutteellinen säätömahdollisuuksien osalta
– Vaimentaa suljetusta rakenteesta huolimatta vain vähän ympäristömelua
– Niukat lisävarusteet
– Maksaa 100–150 euroa enemmän kuin avoin Sundara
-/+ Diskantti ei ole valmistajan avoimiin kuulokemalleihin verrattuna erityisen raikasta tai ilmavaa, mutta toisaalta sen ansiosta heikkolaatuisten äänitteiden kuuntelu on selvästi helpompaa ja rennompaa
Ajattelin ukolle syntymäpäivälahjaksi. Olisiko ideaa?
Mitään ukon mieltymyksistä tietämättä en osaa tarkemmin kommentoida, mutta jos saisin itse lahjaksi, kuuntelisin kuulokkeita mielelläni.
Thomann myy näitä tällä hetkellä 179 euroon, siihen hintaluokkaan aika kova.
Hinta on tosiaan poljettu matalaksi alkuperäiseen nähden, mikä vaikuttaisi olevan suuntaus valmistajan muidenkin suljettujen kuulokemallien kohdalla. Luultavasti eivät ole myyneet kunnolla tai julkaisuhinta on ollut tarkoituksellisesti yläkanttiin. Mainitsemallasi hinnalla Sundara Closed on kuitenkin kaikin puolin oiva hankinta, joten tällä hetkellä alennukset ovat kuluttajille erinomainen asia. Näin arvostelijana täytyy olla jatkossa entistä tarkempana, mitä Hifimanin tuotteiden hinnoittelusta tai hinta-laatusuhteesta uskaltaa sanoa – tilanne kun voi muuttua puolessa vuodessa huomattavasti.