Arvostelu: iFi xDSD Gryphon

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Hinta: 619 €
  • Tyyppi: Mobiilikäyttöön suunnattu DAC & kuulokevahvistin
  • DAC-piiri: Burr-Brown Multibit (BB DSD1793)
  • MQA-tuki
  • Tuloliitännät: USB-C, Coaxial, 4,4 mm (balansoitu), 3,5 mm (balansoimaton) ja Bluetooth
  • Lähtöliitännät/kuulokeliittimet: 4,4 mm (balansoitu) ja 3,5 mm (balansoimaton)
  • Bluetooth 5.1: tuetut koodekit SBC, AAC, HWA, aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL ja LDAC
  • Näytteenottotaajuus (USB) PCM: 44,1–768 kHz (16–32 bit)
  • Näytteenottotaajuus (USB) MQA: 44,1–384 kHz (16–24 bit)
  • Näytteenottotaajuus (USB) DSD: DSD64–DSD512 (natiivi)
  • Näytteenottotaajuus (USB) DXD: 352,8–768 kHz
  • Näytteenottotaajuus (Coaxial) PCM: 44,1–192 kHz (16–24 bit)
  • Näytteenottotaajuus (Bluetooth) PCM: enintään 96 kHz
  • Ilmoitettu antoteho (balansoitu): > 1000 mW @ 32 ohm / > 74 mW @ 600 ohm
  • Ilmoitettu antoteho (balansoimaton): > 320 mW @ 32 ohm / > 40 mW @ 300 ohm
  • Lähtöimpedanssi: < 1 ohm
  • Akun koko: 3600 mAh
  • Latausliitin: USB-C
  • Akunkesto: Enintään 10 tuntia (vaihtelee käytön mukaan)
  • Ilmoitettu latausaika: 6–12 tuntia laturista riippuen (kellotin tosin tehokkaalla puhelimen laturilla noin 2,5 tunnin latausajan)
  • Ulkoiset mitat: 12,3 x 7,5 x 1,9 cm
  • Paino: 215 g
  • Ominaisuuksia: XBass II ja XSpace -asetukset (analoginen EQ) ja iEMatch (taustakohinaa vähentävä gain-asetus in-ear-kuulokkeille)
  • Mukana tulee: Suojapussukka ja kolme lyhyttä USB-C-kaapelia, joiden toisen pään liittiminä USB-C, USB-A ja Applen Lightning

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan jälleenmyyjältä

Saimme Joensuun Kuvalta ja Ääneltä lainaan brittiläisen iFi Audion hampaisiin asti varustellun xDSD Gryphon -mobiilikuulokevahvistimen (linkki valmistajan tuotesivulle), jossa on myös sisäänrakennettu Burr Brown:in piirillä toteutettu D/A-muunnin. Laite sisältää akun ja Bluetooth-kuuntelumahdollisuuden, joten se soveltuu monipuolisesti eri käyttötilanteisiin. Ominaisuuslistakin on kunnioitusta herättävä, koska Gryphon tarjoaa paljon sellaista, mitä ei löydy edes useimmista suurempikokoisista ja kalliimmista laitteista.

Gryphon ei toki ole itsekään aivan edullisimmista päästä, koska sillä on hintaa Suomessa noin 620 euroa. Vastaavaan käyttöön tarkoitettuja laitteita myydään halvimmillaan noin 100 eurolla, mutta niiden kanssa joudutaan yleensä tekemään jonkinlaisia kompromisseja – esimerkiksi vahvistinosion antoteho saattaa olla liian matala joillekin kuulokkeille. Gryphon sen sijaan soveltuu paremmin niille, jotka etsivät kompaktin kokoista ja mahdollisimman vähän kompromisseja sisältävää korvaajaa perinteisemmille laitteille.

Tuotepakkaus

Gryphonin tuotepakkauksen sisältöä.

Tuotepakkaus sisältää selkeät käyttöohjeet, kankaisen suojapussukan ja kolme lyhyttä USB-kaapelia laitteen käyttämistä ja lataamista varten. Yhdessä kaapeleista on Lightning-liitin, joten se sopii Applen laitteille. Kaapeleiden käyttäminen onnistuu suojapussukan kanssa, koska ne voidaan kiinnittää laitteeseen pussukan pohjassa olevan reiän kautta.

Laitteen mukana tulee myös hyödyllinen suojapussukka.

Rakenne, liitännät ja ominaisuudet

Gryphon on ulkoisesti todella laadukkaan ja jämäkän tuntuinen laite. Taskumattia muistuttava ulkomuoto on mielestäni käytettävyyden näkökulmasta nappisuoritus, koska laite pysyy aaltoilevan metallikuorensa ansiosta helposti kädessä ja siitä suorastaan tekee mieli pitää kiinni käytön aikana. Laitteeseen on asennettu Oled-näyttö, jolla näkyy muun muassa akun varaustaso, äänenvoimakkuus, äänen tulokanava sekä näytteenottotaajuus. Näyttö on tarpeellinen myös laitteen asetuksia muuttaessa. Koska näyttö on asennettu laitteen etureunaan nähden sivuttain, se voidaan kääntää tarvittaessa näkymään toisin päin esimerkiksi tilanteessa, jossa Gryphon sijaitsee käyttäjän oikealla puolella.

Laitteen käyttö on sujuvaa helposti luettavan Oled-näytön ja selkeän käyttöliittymän ansiosta.

Gryphonin etupääty sisältää äänenvoimakkuuden säätimen, kuulokeliittimet/analogiset ulostulot (3,5 mm ja 4,4 mm), kaksi painiketta sekä useita ilmoitusledejä. Naksahdellen kiertyvän äänenvoimakkuudensäätimen tuntuma on hyvä, ja sen nopeampi pyörittäminen kiihdyttää säädön nopeutta, mikäli äänenvoimakkuutta on esimerkiksi tarve saada madallettua nopeasti. Säätöväli äänenvoimakkuudelle on 2–106, jolloin valittu asetus käy ilmi näytön lisäksi myös säätimessä olevan ledin väristä. Äänenvoimakkuudensäädin toimii myös virtapainikkeena sekä eräänlaisena monitoimipainikkeena, jolla voidaan operoida asetusvalikkoa, aktivoida mute-tila ja skipata Bluetooth-yhteydellä kuunnellessa seuraavaan kappaleeseen. Laitteen käyttö on loogista ja sujuvaa.

Kahdesta pienemmästä painikkeesta reunimmainen vaihtaa äänen tulokanavaa ja toinen aktivoi XBass- tai XSpace-ominaisuuden, joita voidaan käyttää myös samanaikaisesti. Jälkimmäisenä mainittua painiketta pidempään painamalla päästään asetusvalikkoon, josta voidaan vaihtaa muun muassa äänifiltteriä (kolme vaihtoehtoa: Standard, Bit Perfect ja GTO) ja näytön kirkkautta. Kaikki Gryphonin säädöt onnistuvat laitteen itsensä kautta, mikä on selvää plussaa niille, jotka eivät jaksa kikkailla puhelinsovellusten kanssa.

Gryphonissa on sekä perinteinen 3,5 mm:n kuulokeliitin että balansoitu 4,4 mm:n liitin.

Gryphonin takapäädystä löytyy äänen sisääntuloliittiminä USB-C, koaksiaalinen SPDIF, 3,5 mm:n AUX ja 4,4 mm:n pentaconn (balansoitu). Äänisignaalille ja lataamiselle on erilliset USB-liittimet, jotta ääneen ei kantautuisi häiriöääniä, mikäli laitetta kuunnellaan ja ladataan samanaikaisesti. Asetusvalikon kautta laite voidaan kuitenkin määrittää latautumaan myös dataportin kautta, mikäli siitä on hyötyä. Itse olen käyttänyt kuunteluun pääasiassa Bluetooth-yhteyttä, jolloin Gryphonin käyttö on kuulokekaapelia lukuun ottamatta kaapelivapaata.

Laitteessa on pieneen kokoon nähden monta ääniliitäntää ja erillinen USB-C-latausliitin.

Eri liitäntöjen lisäksi takapäädyssä on myös kolmiportainen kytkin, jolla voidaan mukauttaa etureunasta aktivoitavien XBass- ja XSpace-asetusten toimintaa. Laitteen pohjassa on toinen kytkin, jota valmistaja kutsuu iEMatch-ominaisuudeksi. Se on käytännössä gain-valitsin, jolla voidaan vähentää taustakohinaa herkkiä in-ear-kuulokkeita kuunnellessa. Totesin ominaisuuden erittäin toimivaksi Unique Melody Mest:in kanssa, sillä ilman sitä 4,4 mm:n balansoidusta liittimestä kuului jatkuvaa vaimeaa kohinaa. Vähemmän herkillä over-ear-kuulokkeilla ominaisuudesta ei sen sijaan ole välttämättä hyötyä, joten niillä Gryphonia kannattaa kuunnella täydellä gainilla.

Pohjapuolelta löytyy iEMatch-niminen kytkin, jolla voidaan alentaa gainia ja taustakohinaa herkkiä in-ear-kuulokkeita kuunnellessa. Laitteen pohjassa on myös kumitassut, joten Gryphon ei naarmuta pöytää.

Gryphon on hieno laite, joka sisältää pienehköstä koostaan huolimatta laajan kattauksen eri liitäntöjä ja lisäominaisuuksia. iFi Audiolle täytyy nostaa hattua insinöörityöstä, joka on mahdollistanut kaiken mahduttamisen samoihin kuoriin. En keksi mitään, mitä Gryphonista olisi jäänyt puuttumaan. Toisaalta mukana ei ole myöskään mitään turhaa ominaisuuslistan täytteenä, vaan kaikki tuntuu aidosti hyödylliseltä. Jätin kaiken lisäksi kertomatta paljon laitteen sisäisestä teknologiasta ja toimintaperiaatteesta, joten tiedonjanoisten lukijoiden kannattaa käväistä lukemassa Gryphonista lisää valmistajan kotisivuilta.

Käyttöön liittyviä huomioita

Gryphon painaa 215 grammaa, eikä se ole fyysiseltä kooltaan pienimmästä päästä, vaikka se sopiikin esimerkiksi taskuun. iFi:ltä itseltään löytyy mahdollisimman pienikokoista laitetta etsiville esimerkiksi 200 euron hintainen Go Blu, joka mahdollistaa Gryphonin tapaan Bluetooth-kuuntelun. Itselläni on ollut käytössä Go Blu:n kokoinen Qudelix 5K, joka on mahdollista kiinnittää esimerkiksi paidan kaulukseen. Pienemmät laitteet kulkevat helpommin mukana, kun taas Gryphon on vahvistimena tehokkaampi. Laitteen voisikin mielestäni ajatella olevan ikään kuin tehokas kannettava tietokone, joka on kevyimpiin malleihin verrattuna suurempi ja painavampi, mutta vaativalle käyttäjälle ainoa oikea vaihtoehto.

Kooltaan huomattavasti pienempi Qudelix 5K on ominaisuuksiltaan hyvin vastaava, mutta iFi:n Gryphonia on helpompaa käyttää ja se tarjoaa balansoidun liittimen kautta moninkertaisesti vahvistustehoa.

Laitteen Bluetooth-yhteys toimi testieni aikana täysin vakaasti ja laite yhdistyi varmatoimisesti sekä puhelimeeni että kannettavaan tietokoneeseeni heti, kun olin valinnut äänen tulokanavaksi Bluetoothin. Gryphonissa on erittäin laaja tuki eri Bluetooth-koodekeille, koska listalta löytyvät LDAC:in lisäksi kaikki eri versiot AptX-koodekista. Laite tukee myös MQA-dekoodausta, josta on hyötyä Tidal-palvelun käyttäjille. MQA:sta voidaan olla montaa mieltä ääniformaattina, mutta mikäli Tidal on käytössä, äänenlaatu on mielestäni hieman parempi MQA-yhteensopivilla laitteilla verrattuna siihen, että Master-laatuisia tiedostoja kuunnellaan sellaisinaan.

Gryphonissa on 3600 mAh:n akku, joka kuluu melko nopeasti etenkin enemmän tehoa vaativia kuulokkeita käyttäessä tai Bluetooth-yhteydellä LDAC-koodekilla ääntä toistaessa. Arvioisin akunkeston jäävän tällaisissa tilanteissa 6–8 tuntiin, kun se voi olla parhaimmillaan noin 10 tuntia. Akun täyteen latautumisen ilmoitetaan kestävän laturista riippuen peräti 6–12 tuntia, mutta selvisin onneksi tehokkaalla puhelimen laturilla huomattavasti siedettävämmässä 2,5 tunnissa. Akkua ei ole valitettavasti mahdollista ohittaa, vaikka laitetta käytettäisiin aina ”virtajohtoon” kytkettynä. Gryphon onkin selvästi suunniteltu täysin akkukäyttöiseksi.

Gryphonin sisältämä vahvistin tarjoaa riittävästi antotehoa suurimmalle osalle nykykuulokkeista riippumatta siitä, onko niissä dynaaminen elementti vai planaarielementti. Laitteen kahdesta kuulokeliittimestä kannattaa ehdottomasti käyttää mahdollisuuksien mukaan 4,4 mm:n balansoitua liitintä, koska siitä irtoaa noin kolminkertaisesti tehoa balansoimattomaan 3,5 mm:n liittimeen verrattuna. Esimerkiksi 32 ohmin kuormalla balansoidulle liitännälle luvataan noin 1 watti, kun taas balansoimattomalla liitännällä jäädään noin 0,3 wattiin. Gryphon lämpenee etenkin Bluetooth-yhteydellä kuunnellessa jonkin verran, muttei kuitenkaan kuumaksi asti.

XBass II ja XSpace

xDSD Gryphon, kuten suurin osa muistakin iFi:n laitteista sisältää täysin analogisesti toteutetun XBass-bassokorostuksen sekä kuulokkeiden äänikuvaa kasvattamaan suunnitellun XSpace-ominaisuuden. XSpace ei ole käyttötarkoituksestaan huolimatta oikeaa ja vasenta kanavaa keskenään sekoittava crossfeed-toiminto, vaan puhdas keskitaajuuskorostus, joka sijoittuu voimakkaimpana 500–3000 Hz:n välille. Ominaisuuden käyttäminen tekee äänestä selkeämpää, mutta mikäli kuulokkeissa on jo valmiiksi oikeaoppiset keskitaajuudet, lopputulos on varsin hyökkäävän kuuloinen. Joillekin kuulokkeille, kuten Sennheiser HD800:lle (SDR-modi ja vuoden 2022 pehmusteet), asetus sopii kuitenkin todella hyvin, joten sitä kannattaa kokeilla rohkeasti omien kuulokkeiden kanssa.

XSpace-asetus voimistaa keskitaajuuksia: esimerkkinä Sennheiser HD800 SDR-modattuna.

XBass-asetus puolestaan voimistaa alataajuuksia 20–200 Hz:n välillä painottuen 100 Hz:n alapuolisille taajuuksille. Olen todennut asetuksen hyödylliseksi monilla dynaamisilla kuulokkeilla, kuten Sennheiser HD600:lla ja HD800:lla, joiden alimmat bassotaajuudet jäävät normaalisti vaimeiksi. Koska basson määrä on makuasia, sen lisääminen voi olla hauskaa myös ennestään voimakasbassoisiin kuulokkeisiin. XBass-asetuksen ainoa negatiivinen puoli on se, että särön määrä voi kasvaa bassotaajuuksilla kuultavalle tasolle.

XBass-asetus voimistaa nimensä mukaisesti bassotaajuuksia: esimerkkinä Sennheiser HD800.

XBass- ja XSpace-asetuksia voidaan käyttää myös yhtä aikaa, jolloin ne voimistavat sekä ala- että keskitaajuuksia täyttäen myös toistensa väliin jäävää taajuusaluetta. Tällainen yhteisvaikutus on käyttökelpoinen kirkasäänisillä kuulokkeilla, sillä alempien taajuusalueiden voimistaminen tuo ne samalle tasolle diskanttitaajuuksien kanssa. Omista kuulokkeistani SDR-modattu Sennheiser HD800 kuulostaa molemmat asetukset aktivoituna todella hyvältä.

XBass- ja XSpace-asetusten aktivoiminen yhtä aikaa muuttaa melko voimakkaasti kuulokkeiden taajuustasapainoa ylätaajuuksista pois päin: esimerkkinä jälleen Sennheiser HD800.

Äänenlaatu

Testasin Gryphonia noin kolmen viikon ajan kahdessa eri käyttötilanteessa: 1) mahdollisimman mobiilina laitteena Bluetooth-yhteyttä käyttäen 2) USB-kaapelilla kannettavaan tietokoneeseen liitettynä. Kaikki muut erilaiset käyttömahdollisuudet tekevät Gryphonista todella monipuolisen laitteen, mutta rajallisen testiajan vuoksi minun täytyi tehdä priorisointia.

Laitetta ei ole mielestäni kovinkaan mielekästä hankkia D/A-muuntimeksi erilliselle verkkovirtaan kytketylle vahvistimille, koska Gryphonin akkua täytyisi olla jatkuvasti lataamassa. Laitteen oma vahvistusteho riittää myös suurimmalle osalle kuulokkeista hyvin, joten sitä kannattaa käyttää ensisijaisesti yhdistelmälaitteena.

Kokemukset Bluetooth-kuuntelusta:

Bluetooth-yhteydellä kuunnellessa Gryphoniin tarvitsee kiinnittää vain kuulokekaapeli. Kuvassa Hifiman Sundara Closed -kuulokkeet.

Gryphon on mielestäni kaikkein kätevin Bluetooth-yhteydellä kuunneltuna, koska laite voidaan asettaa esimerkiksi syliin tai vieressä olevalle pöydälle, missä se pysyy riittävän painonsa ansiosta hyvin paikoillaan. Laite mahtuu tarvittaessa myös taskuun, joten esimerkiksi kotona liikkuminen kuulokkeita kuunnellessa onnistuu hyvin.

Matkapuhelimella LDAC-koodekkia käyttäessä äänenlaatu ei mielestäni kalpene esimerkiksi musiikin suoratoistopalveluiden kautta kuunnellessa juurikaan kömpelömmälle USB-liitokselle. Gryphon on muutoinkin turhan suuri puhelimen takakuoreen lyhyellä piuhalla ”kiinni pultattavaksi”, joten sitä on siitäkin syystä joustavampaa käyttää Bluetooth-yhteydellä.

Gryphonin tuottama ääni on muiden iFi:n laitteiden, kuten ZEN-sarjan, tapaan miellyttävää kuunneltavaa: toistossa on luonnollisen lämpimän sävyn lisäksi mukavasti potkua ja tilavuuden tunnetta. Kaikki ylimääräinen terävyys ja hyökkäävyys loistaa poissaolollaan. Esitystapa on sellainen, että sitä uppoutuu kuuntelemaan välittömästi unohtaen yksittäisten osa-alueiden analysoinnin.

iFi:n edullisemmat yhdistelmälaitteet, kuten ZEN DAC, kuulostavat kriittisemmin arvioituna aavistuksen utuisilta, kun taas Gryphon on pienestä koostaan huolimatta niihin verrattuna hyppy ylöspäin toiston selkeydessä ja puhtaudessa. ZEN-sarjaan verrattuna myös ylätaajuudet tulevat voimakkaammin esille kokonaisuudessa, joten Gryphon kuulostaa ilmavammalta ja hieman kirkkaammalta. Esimerkiksi Unique Melody Mest:in vaikuttavan avara ja ilmava äänikuva pääsee Gryphonilla oikeuksiinsa.

Laite kuulostaa hyvältä niin over-ear- kuin in-ear-kuulokkeillakin.

Over-ear-kuulokkeista Gryphonilla kuulostavat hyvältä niin ZMF:t, Sennheiserit kuin Hifimanitkin, joten esitystapa ja antoteho vaikuttaisivat sopivan monipuolisesti erilaisille kuulokkeille. Käytössäni olisivat myös ääntä muokkaavat XBass- ja XSpace-asetukset, joten en tunne jääväni mistään oleellisesta paitsi suurempiin laitteisiini verrattuna. Gryphonista loppuu toki teho kesken Hifimanin iäkkäällä ja todella epäherkällä HE6:lla, joten kaikkein vaikeimmin toistettavat kuulokkeet vaativat edelleen järeämpää vahvistusta. Näkisin silti, että kaikki hiemankin modernimmat ja tavallista mobiilimpaan käyttöön suunnitellut kuulokkeet toimivat Gryphonilla erinomaisesti.

Kokemukset USB-kuuntelusta:

Windows-laitteella Gryphonia käyttäessä se kannattaa liittää tietokoneeseen USB-kaapelilla, koska käyttöjärjestelmä ei tue oletuksena parhaita Bluetooth-koodekkeja. Windows 10:stä sain ulos ääntä AptX-koodekilla, kun taas Windows 11:ssä olevan bugin vuoksi se salli vain surkeahkolla AAC-koodekilla kuuntelun, vaikka siinäkin olisi tuki AptX:lle. Gryphonin asetuksia muuttamalla laitetta on mahdollista kuunnella ja ladata yhtä aikaa saman USB-kaapelin kautta. En ole varma, mitä tämä tekee pidemmän päälle akun käyttöiälle, mutta ainakin akku loppuu näin tavallista hitaammin, enkä havaitse samanaikaisella lataamisella olevan äänenlaatua heikentävää vaikutusta.

Gryphon on järkevää liittää tietokoneeseen USB-kaapelilla. Laitteen koko ja paino soveltuvat hyvin pöydällä käytettäväksi.

Gryphoniin pätevät langallisessa kuuntelussa samat havainnot kuin Bluetooth-käytössäkin. Ääni on miellyttävää, selkeää ja helposti kuunneltavaa. USB-liitännällä saadaan eniten irti korkean resoluution äänitiedostoista. Lisäksi Tidal-suoratoistopalvelua käyttäessä USB-yhteyden mahdollistama MQA-dekoodaus (Master-laatuinen materiaali) päihittää mielestäni äänenlaadussa varsin selkeästi LDAC-Bluetooth-koodekin, mutta palvelun HiFi-laatuisella materiaalilla langallisen ja langattoman kuuntelun välille ei synny merkittävää eroa. Heikommat Bluetooth-koodekit pehmentävät toki aina ääntä enemmän, joten toisto on tasaisen varmasti kaikkein täsmällisintä ja selkeintä kaapelin välityksellä. Gryphonin omaa ominaisääntä kuuntelutapa ei tuntuisi juurikaan muuttavan.

Gryphonissa on äänenlaadullisesti parasta se, ettei pieni ripaus täyteläisyyttä tunnu syövän mitään pois äänen selkeydestä. Lopputulos vaikuttaa niin hienostuneelta, että siitä tulevat mieleeni hyvät suurempikokoiset laitteet. Analyyttisempaan kuunteluun on varmasti olemassa parempia, terävämmin ääntä toistavia, laitteita, mutta rennommasta ja musikaalisemmasta esitystavasta pitäville Gryphon olisi hyvä vaihtoehto.

Yhteenveto

iFi:n xDSD Gryphonin monipuolinen ominaisuuskattaus on melkoinen insinöörityön taidonnäyte. Pidän siitä, laitteesta on tehty rakenteen, ominaisuuksien, käyttöliittymän ja äänenlaadun osalta tasaisen hyvä, eikä mikään yksittäinen osa-alue tunnu jääneen puolitiehen. Tällaisen laitteen käyttäminen tuntuu ylelliseltä, mutta siitä joutuu myös maksamaan melko korkean hinnan.

Reilun 600 euron myyntihinta asettaa Gryphonin tiukkaan kilpailutilanteeseen monien huomattavasti edullisempien, joskin ominaisuuksiltaan karsitumpien laitteiden kanssa. Gryphon kosiskelee nähdäkseni niitä, jotka tietävät haluavansa sitoutua juuri sen kaltaisen laiteformaatin käyttöön hankkimalla kerralla mahdollisimman hyvän ja monipuolisen tuotteen jonkin ”välimallin” sijaan.

Gryphon ansaitsee ehdottomasti plussaa sujuvasta käytettävyydestään, koska kaikki asetukset ovat säädettävissä suoraan laitteen kautta ilman minkäänlaista hankalakäyttöistä tai pienellä viiveellä toimivaa puhelinsovellusta. Olen varma, että monet arvostavat edelleen fyysisillä nappuloilla toimivia laitteita kosketusnäytön hiplaamisen sijaan. Jotkut digitaalista taajuuskorjaamista vierastavat saattavat myös innostua täysin analogisesti toteutetuista XBass- ja XSpace-asetuksista.

Suurin osa omasta musiikinkuuntelustani tapahtuu tuolissa suurten laitteiden ja kuulokkeiden ääressä istuen, joten Gryphonin kaltainen laite tarjoaisi kuunteluun uusia mahdollisuuksia. Laitteen äänenlaatu on myös mielestäni sillä tasolla, että se riittää aivan hyvin myös kalliimpiin ja laadukkaampiin kuunteluketjuihin tottuneille. Kaiken lisäksi Gryphon kulkee vaivattomasti paikasta toiseen samalla kun suuremmat laitteet on jätettävä kotiin. Suurimmaksi haasteeksi muodostuukin edelleen suurten kuulokkeiden mukana kuljettaminen, koska monet Bluetooth-kuulokkeet veisivät vähemmän tilaa, eivätkä ne myöskään tarvitsisi erillistä vahvistinta. Gryphonin mahdolliseen ostajakuntaan kuulunee kuitenkin niitä, jotka haluavat lähtökohtaisesti Bluetooth-kuulokkeita parempaa äänenlaatua.

Gryphon alkoi ärsyttää itseäni testijakson aikana lievästi ainoastaan lyhyehkön akunkestonsa ja varsin pitkän latausaikansa vuoksi. Laitteen akku on kooltaan kohtalainen, mutta tehokas vahvistin ja erityisesti Bluetooth-yhteys kuluttavat väkisin paljon virtaa. Nykyistä suurempi akku tekisi Gryphonista paksumman ja painavamman, joten silläkin olisi omat negatiiviset puolensa. Tilanne on hieman harmillinen, mutta ennen kuin teknologia kehittyy lisää, laitteiden jatkuvaan lataamiseen täytyy olla valmis sopeutumaan. Gryphonin käyttäminen on onneksi sen verran houkuttelevaa, ettei sitä tee mieli jättää lataamatta.

Plussat ja miinukset:

+ Miellyttävän lämminsävyinen ja selkeä ääni
+ Ylätaajuuksissa on mukavaa ilmavuutta ja raikkautta
+ Erittäin laaja tuki eri Bluetooth-koodekeille
+ MQA-tuki Tidal-suoratoistopalvelun käyttäjille
+ Hieno ja käytännöllinen design
+ Jämäkät ja helposti tartuttaviksi muotoillut metallikuoret
+ Balansoitu liitin tarjoaa riittävästi tehoa suurimmalle osalle nykykuulokkeista
+ Sisältää hyödyllisiä lisäominaisuuksia, kuten XBass, XSpace ja iEMatch
+ Kaikki asetukset säädettävissä laitteen kautta ilman puhelinsovellusta
+ Pieneen kokoon nähden erittäin kattavat liitännät

+/- On mukavaa, että laitteessa on moderni 4,4 mm:n kuulokeliitin. Vain harvojen kuulokkeiden mukana tulee kuitenkaan siihen sopivaa kaapelia, joten laitteen ostaja voi joutua ostamaan myös uusia kuulokekaapeleita

– Akunkesto voisi olla pidempi
– Lataaminen voi olla joillakin latureilla todella hidasta
– Teho ei välttämättä riitä hankalimmille planaarikuulokkeille
– Hinta on varsin korkea esimerkiksi muutamiin iFi:n omiin laitteisiin verrattuna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *