Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Valmistusmaa: Thaimaa
- Hinta: 350 € (myyty edullisimmillaan 200 eurolla)
- Värivaihtoehdot: Musta
- Rakenne: Suljettu, over-ear
- Dynaaminen elementti
- Ääniliitännät: Bluetooth 5.1 ja kuulokeliitin (2,5 mm)
- Bluetooth-koodekit: SBC ja AAC
- Paino: 235 g
- Akunkesto: enimmillään 24 tuntia
- Latausaika: 2,5 tuntia (tukee pikalataamista: 15 minuutissa 2,5 tuntia käyttöaikaa)
- Latausliitin: USB-C
- Vastamelutoiminto ja läpikuuluvuustila (kumpikaan ei säädettävissä)
- Sisältää puhelinsovelluksen, jossa taajuuskorjain
- Varusteet: Pehmeä suojapussi, USB-latausjohto (30 cm) ja kuulokekaapeli (3,5 mm – 2,5 mm)
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Yhdysvaltalainen Bose tunnetaan QuietComfort-vastamelukuulokkeistaan, jotka kilpailevat Sonyn WH-1000X-sarjan kanssa etenkin vastamelun tehokkuudessa ja brändin muodikkuudessa. Kummankin valmistajan kuulokkeista täytyy maksaa hieman ”nimilisää”, vaikkei kriittisempi osa kuluttajista pidä niiden äänenlaatua erityisen hyvänä. Koska olen jo itse todennut Sonyn WH-1000XM5:n ja -XM4:n äänenlaadultaan myyntihintaan nähden kehnoiksi, halusin antaa seuraavaksi Boselle mahdollisuuden yllättää minut.
Ostin testattavaksi uusimman QuietComfort SE (QC SE) -mallin, joka maksoi Bosen oman verkkokaupan alennusmyynnin aikaan 200 euroa (linkki tuotesivulle). Suositushinta kuulokkeille vaikuttaisi olevan 350 euroa, mutta Suomessa hinta pyörii 300 euron molemmin puolin. Kuulokkeet julkaistiin ilman suurempaa ilmoitusta syksyllä 2022, eikä niiden pitäisi erota ominaisuuksiltaan juuri laisinkaan vuotta aiemmin julkaistusta QuietComfort 45 -mallista. Suurimpina eroina QC SE:n mukana toimitetaan tukevamman kuljetuskotelon sijaan pehmeä kangaspussukka, ja kuulokkeita on tarjolla vain mustan värisenä. QC SE tunnistuu Bosen puhelinsovelluksessa sekä yhdistetyissä laitteissa nimellä QC 45, mikä viittaisi siihen, että kyseessä ovat samat kuulokkeet eri nimellä myytynä. Kaikki arvostelussa tekemäni huomiot pätevätkin todennäköisesti myös QuietComfort 45:een.
Ostokokemus ja tuotepakkaus
Koska tilasin kuulokkeet valmistajan omasta verkkokaupasta, pystyn kommentoimaan tällä kertaa myös ostokokemusta, joka oli todella miellyttävä. Bosen nettisivut on ensinnäkin toteutettu selkeästi suomen kielellä, joten tilaaminen on useimmille helppoa. Kuulokkeille tarjottiin ilmainen toimitus, ja ne olisi myös mahdollista palauttaa maksuttomasti 90 päivän kokeilujakson sisällä (täysi hyvitys ilman vähennyksiä). Valmistajan ehdot ovat lähestulkoon reiluimmat, joihin olen koskaan törmännyt.
Kuulokkeet lähetettiin Brysselistä, Belgiasta. Paketin seuraaminen oli helppoa, koska Bose toimitti sähköpostiin linkin, joka vei suoraan heidän omilla sivuillaan olevaan UPS-seurantaan. Kun kuulokkeet tulivat perille, valmistaja lähetti vielä automatisoidun sähköpostin, jossa oli valmiina asiakaspalvelun tiedot, mikäli tuotteen kanssa ilmenisi ongelmia. Pahvilaatikon avaaminen oli kaiken lisäksi tehty äärimmäisen helpoksi, koska se onnistui yksittäinen pahvikaistale irti repäisemällä. Kuulokkeet oli pakattu erittäin siististi, ja sama linja jatkui myös tuotepakkauksen sisällä. Minulle jäi vahva mielikuva, että Bose välittää sekä myymästä tuotteestaan että asiakkaastaan.
Tuotepakkaus ei sinällään sisällä mitään ihmeellistä. Litteän laatikon sisältä löytyy ohjelappuset ja kuulokkeet lisävarusteineen pehmeään kangaspussukkaan pakattuna. Kuulokkeiden lisäsuojaksi on asetettu pussin sisään vaahtokaistaleita. En ollut aiemmin pidellyt käsissäni QuietComfort-sarjan kuulokkeita, joten yllätyin siitä, miten pieneen tilaan ne taittuvat. Olen myös todennut kangaspussukan todella käteväksi, koska se ei vie tyhjänä tilaa käytännössä laisinkaan. Ellei kuulokkeita ole tarkoitus survoa ahtaampaan tilaan laukussa tai repussa, pussukka tarjoaa mielestäni riittävästi suojaa kuljettamisen aikana.
Rakenne ja mukavuus
QuietComfort SE on over-ear-kuulokkeeksi pieni, kevyt (paino 235 grammaa) ja äärimmäisen mukava. Kuulokkeet on tehty sangan sisällä kulkevaa metallilevyä lukuun ottamatta muovista, joka tuntuu laadukkaalta. Rakennetta väännellessä ei kuulu minkäänlaista rutinaa tai natinaa. Muoviosien sovitus on lisäksi miellyttävän jämäkkä, joten kuulokkeet tuntuvat käsissä tukevilta. Pidän QC SE:n ulkonäköä perustyylikkäänä ja suurista Bose-logoista huolimatta huomiota herättämättömänä.
Kuulokkeiden säätömahdollisuudet ovat hyvät, joten istuvuus on itselleni erinomainen. Valittu korkeus napsahtaa tukevasti paikoilleen ja säätövaraa riittää suurempaankin päähän. Sangan puristusvoima on poikkeuksellisen tasainen. QC SE puristaa päätäni miellyttävän kevyesti, mutta se ei silti putoa päätä rajummin kallistaessa tai heiluttaessa. Monista muista vastamelukuulokkeista poiketen kupit kääntyvät vaakatasoon eteenpäin, mikä on kätevää kuulokkeet pöydälle laskiessa. Ratkaisu on selvästi ollut tarkoituksellinen, sillä viistosti pystyyn jäävät kupit sopivat vastavuoroisesti kuulokkeiden kaulalla pitämiseen.
Käyttömukavuus on erinomainen myös keinonahalla päällystettyjen pehmusteiden osalta. Pehmeät korvapehmusteet tuntuvat todella miellyttäviltä ja pääpannassa on tavallista runsaammin vaahtoa. Korvani mahtuvat pehmusteiden sisään heittämällä, koska tilaa on syvyyssuunnassa korvan takaosan kohdalla lähes 3 senttimetriä. Vertailun vuoksi Sonyn vastamelukuulokkeet painautuvat korvanlehtiäni vasten, joten Bose on panostanut käyttömukavuuteen enemmän – comfort-sana tuotteen nimessä pitää täysin paikkansa.
QC SE -mallia ohjataan suurilla fyysisillä painikkeilla, joita olisi todennäköisesti mahdollista käyttää myös hanskat kädessä. Vasemman kupin takaa löytyy vastamelutilaa ohjaava painike, kun taas oikean kupin takana sijaitsee äänenvoimakkuuden säätö sekä kolmas painike, jolla hoituu musiikin tauottaminen, kappaleiden välillä hyppiminen ja puheluihin vastaaminen. Virtapainike on toteutettu oikean kupin kylkeen sijoitetulla liukusäätimellä, jonka käyttäminen on nopeampaa kuin yksittäisen painikkeen painaminen pohjassa useiden sekuntien ajan. Liukusäätimen asennosta on myös helppo tarkistaa, ovatko kuulokkeet unohtuneet päälle (QC SE on toisaalta myös mahdollista asettaa sammumaan automaattisesti tietyn ajan kuluttua).
Kuppien sisällä ei ole korvatunnistinta, joka tauottaisi toiston, kun kuulokkeet otetaan pois päästä. Esimerkiksi Sonyn XM4-malliin verrattuna tarjolla ei ole muitakaan erikoisempia lisätoimintoja, joten Bosen kuulokkeet tuntuvat samassa hintaluokassa hieman karsituilta ja iäkkäiltä. Valmistajan uudempaa suunnittelua oleva Noise Cancelling Headphones 700 -malli olisi siltä osin parannus QuietComfort-sarjaan nähden.
Ominaisuudet ja puhelinsovellus
QC SE tuntuu jokseenkin vanhentuneelta myös tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan. Kuulokkeet ovat uudempaa Bluetooth-versiota (5.1) ja USB-C-latausliitintä lukuun ottamatta hyvin pitkälti identtiset vuonna 2016 julkaistun QC 35 -mallin kanssa. QC SE:n Bluetooth-koodekkituki on vuonna 2022 julkaistuksi yli 300 euron kuulokkeeksi suorastaan naurettava, sillä tuettuina ovat vain SBC ja AAC. Paremmat AptX- ja LDAC-koodekit löytyvät nykyään jo 100 euron tuotteista, joten Bose on jämähtänyt menneisyyteen. Valmistaja tiedostaa tämän luultavasti itsekin, sillä se ei mainitse tuotetiedoissa laisinkaan Bluetooth-koodekkeja. Esimerkiksi AptX-koodekki alentaisi viivettä, joten toivoisin sen olevan tuettuna. Toisaalta SBC ja AAC toimivat pomminvarmasti pätkimättä tilanteessa kuin tilanteessa, ja niiden virrankulutus on pienehkö. Bluetooth-yhteyden kantamassa tai laitteisiin yhdistymisessä en todennut mitään poikkeuksellista, vaan kaikki toimi erinomaisesti.
Bose on tehnyt kuulokkeilleen Bose Music -nimisen puhelinsovelluksen, joka sisältää muutamia asetuksia ja alkeellisen 3-kanavaisen taajuuskorjaimen. QC 45 -mallin julkaisuhetkellä vuoden 2021 lopussa sovelluksessa ei vielä taajuuskorjainta ollut, mutta se on lisätty siihen myöhemmin. Vaikka säätömahdollisuudet ovatkin edelleen rajalliset, tämä on ollut Boselta tärkeä kehitysaskel, kuten tulemme äänenlaadun yhteydessä huomaamaan.
Sovellus itsessään kaipaisi vielä kehittämistä, koska se toimii melko hitaasti, ja se myös katkaisee muutaman minuutin jälkeen yhteyden kuulokkeisiin. Tämä on rasittavaa, sillä taajuuskorjausta hetken kuuntelun jälkeen hienosäätäessä sovellus täytyy toisinaan sammuttaa ja käynnistää uudelleen. Taajuuskorjain saattaa myös tämän jälkeen näyttää säädöt eri tavalla verrattuna määrityksiin, jotka luulin edellisellä kerralla tehneeni. Vastamelun tai läpikuuluvuustilan voimakkuus ei ole säädettävissä laisinkaan sovelluksen kautta, joten taajuuskorjain jää ainoaksi hyödylliseksi lisäominaisuudeksi. Bosen kanssa kilpaileva Sony viekin kuulokkeiden ominaisuuskattauksessa selvän voiton.
Akunkesto
Kuulokkeiden akku kestää valmistajan mukaan enimmillään 24 tuntia, mikä on varsin vaatimaton lukema moniin kilpailijoihin nähden. Luvattu 2,5 tunnin latausaikakin on nykymittapuulla pitkähkö. Onneksi 15 minuutin lataamisella saadaan kuitenkin useampi tunti lisää käyttöaikaa, eikä akunkesto muutoinkaan muodostu käyttöä suuremmin rajoittavaksi tekijäksi. Mikäli joku haluaa ladata kuulokkeitaan mahdollisimman harvoin, katse kannattaa kiinnittää esimerkiksi lähes kolminkertaisen akunkeston tarjoavaan Sennheiser Momentum 4:ään.
Aktiivinen vastamelutoiminto (ANC)
Jokseenkin vanhentuneesta tekniikasta pääsemmekin kuulokkeiden aktiiviseen vastamelutoimintoon, joka on erinomaisen tehokas – QuietComfort on mielestäni kuulokkeille täydellinen nimi, koska molemmat osa-alueet pitävät paikkansa. QC SE vaimentaa varmatoimisesti kaikkia taajuusalueita kilpaillen melko tasaväkisesti kuulemieni Sonyn vastamelukuulokkeiden kanssa. Sanoisin Sonyn XM4- ja XM5-malleja edelleen hieman tehokkaammiksi melunvaimentajiksi, mutta Bose pääsee niin lähelle, ettei erolla ole käytännön merkitystä.
Joillekin saattaa sen sijaan olla merkitystä sillä, että QC SE -mallissa on selkeästi kuultavaa taustakohinaa, jota ei ole havaittavissa juuri laisinkaan Sonyn kuulokkeissa. Tämä on harmillista, mutta onneksi kohina on tasaista ja siten jopa varsin rauhoittavaakin. Hieman edullisempiin vastamelukuulokkeisiin verratessa aiemmin arvostelemani Soundcore Space Q45:n kohina on voimakkaampaa ja terävämpää. Myös Valcon VMK20 suhisee huomattavasti lujemmin.
Testasin kotiloissa kaiuttimista kuunneltuna noin 85 desibelin voimakkuudella sekä lentokoneen sisällä kuuluvaa äänimaisemaa että kahvilan melua. Bosen QC SE vaimensi melua huomattavasti tehokkaammin kuin samalla kertaa testaamani Soundcore Space Q45, Edifier WH950NB (arvostelu tulossa pian) ja 800 euron hintainen Focal Bathys (arvostelu tulossa heti tämän jutun jälkeen). QC SE oli ainoa kuuloke, joka päässä oli aidosti hiljaista.
Erityisen monipuoliseksi vastamelutoimintoa ei silti voida kutsua, koska se ei ole laisinkaan säädettävissä tai otettavissa pois päältä. Kuulokkeissa on kuitenkin perinteinen läpikuuluvuustila, jonka avulla on mahdollista kuulla ympäristöääniä esimerkiksi kaupungilla kuulokkeet päässä kävellessä tai jonkun toisen kanssa jutellessa. Bose kutsuu tätä Aware-tilaksi, kun taas muilla valmistajilla on käytössä termejä, kuten ”Transparency” ja ”Ambient sound”. Bosen toteutuksessa ei ole mitään uniikkia, sillä kuulokkeet vaimentavat läpikuuluvuustilassa edelleen alataajuuksia, ja korostavat hieman ylätaajuuksia.
Mikrofonin äänenlaatu
Bosen Bluetooth-kuulokkeita on moitittu vuosien varrella huonoista mikrofoneista tai ainakin niiden huonosti optimoiduista ohjelmistoista. Parannusta on saattanut tulla ohjelmistopäivitysten myötä esimerkiksi QC 45 -mallin julkaisuajankohtaan nähden, mutta kuuntelemieni näytteiden perusteella ääni jää edelleen melko hiljaiseksi. Kuulokkeilla onnistuu puheluiden puhuminen ja etäpalavereihin osallistuminen, mutta oman puheen äänenlaatu ei välttämättä tee keneenkään vaikutusta.
Kuulokkeiden äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä. Lisätietoa tekemistäni mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. QC SE -mallin taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mittaamieni kuulokkeiden kanssa vertailutyökalun avulla.
Kuulokkeita voidaan kuunnella joko Bluetooth-yhteydellä tai kuulokekaapelilla virta pois päältä. Jälkimmäisestä vaihtoehdosta puuttuu DSP-korjaus, joten se on tarkoitettu lähinnä tilanteisiin, joissa akku on loppunut tai sitä halutaan säästää. Kuulokkeisiin ei harmillisesti käy tavallinen 3,5 mm:n AUX-kaapeli, sillä kupin pohjassa on pienempi 2,5 mm:n liitin. Bose toimittaa kuitenkin sopivan kaapelin kuulokkeiden mukana.
Kaapelilla virta pois päältä kuunneltuna kuulokkeet sopivat ihan hyvin mediasisällön kuluttamiseen ja muuhun peruskäyttöön, mutta epätasaisten keskitaajuuksien ja erikoisen ”bassomöykyn” vuoksi musiikki kuulostaa oudolta. Tilanne voisi silti olla huonompikin, koska esimerkiksi 50–200 euron hintahaarukasta löytyy selvästi kehnommin tuunattuja langallisia kuulokkeita.
Taajuusvaste kuulokekaapelilla virta pois päältä:
Kun kuulokkeita kuunnellaan Bluetooth-yhteydellä, käyttöön saadaan Bosen tekemän DSP-korjauksen mukaiset äänisäädöt niin hyvässä kuin pahassakin.
Taajuusvaste Bluetooth-yhteydellä vastamelutoiminto päälle kytkettynä:
Useimmat nykyään myytävistä vastamelukuulokkeista ovat ääneltään erittäin bassovoittoisia, koska kuluttajien ajatellaan haluavan mahdollisimman paljon bassoa välittämättä siitä tosiasiasta, että hyvä bassontoisto vaatii tuekseen muitakin taajuuksia. Bosen lähestymistapa on kuitenkin täysin erilainen, sillä se on tehnyt QuietComfort SE:stä voimakkaasti diskanttipainotteisen kuulokkeen. Sitä osasin itseasiassa odottaakin, koska myös QC 45 -mallia (oletettavasti sama kuuloke) on kuvailtu kirkkaan kuuloiseksi. Etenkin ylimmät diskanttitaajuudet 9 kHz:sta eteenpäin korostuvat huomattavasti.
Bosen kuulokkeita kuunnellessa huomioni kiinnittyy liikaa ylätaajuuksilta lähtöisin olevaan sihinään, suhinaan, helinään ja kilinään. Esimerkiksi rumpujen lautaset kuulostavat ärsyttäviltä. Laulajien äänessä ja puheessa on lisäksi sibilanssia eli liikaa suhahtelevia s- ja t-äänteitä. Lopputulos on epäluonnollisen terävöitetty, joten lasken äänen selkeyden ja yksityiskohtaisuuden vain osittaisiksi vahvuuksiksi. QC SE ei ole missään nimessä ärsyttävin kuulemani kirkasääninen kuuloke, mutta sen taajuustasapaino jää kauas optimaalisesta.
Ellei diskantti vetäisi liikaa huomiota itseensä, bassontoisto ja keskitaajuudet olisivat itseasiassa tasapainoiset ja oikeaoppiset. Välähdyksiä tästä on kuultavissa kappaleissa, jotka sisältävät vain vähän ylätaajuuksia, mutta vähintään yhtä usein kuulokkeet vaativat pientä taajuuskorjausta ollakseen tasapainoiset kaikenlaisella musiikilla.
Monet ovat kuvailleet Bosen kuulokkeiden bassontoistoa kevyeksi, mikä ei selvästikään johdu siitä, etteikö bassoa olisi riittävästi. Sen määrä ylittää Harmanin tavoitekäyrän ”vaatimukset” vuotaen jonkin verran keskitaajuuksien päälle 200–300 Hz:n välillä. Bassomusiikki kuulostaa tuhdilta ja samalla melko pehmeältä. QC SE on siitäkin huolimatta mielestäni mukava poikkeus kaikkien bassontoistoltaan enemmän kumisevien ja mutaisten kuuloisten vastamelukuulokkeiden joukossa. Syynä kevyeksi koettuun bassontoistoon lieneekin aiemmat kokemukset esimerkiksi Sonyn kuulokkeista, joiden basso tuntuu voimakkaalta, koska se hautaa musiikin muut osa-alueet allensa. Toisaalta korostuva diskantti estää omalta osaltaan QC SE:tä kuulostamasta bassovoittoiselta kuulokkeelta, mitä sekin voisi nykyisellä basson määrällään muutoin olla.
Taajuusvaste Sonyn WH-1000XM3-malliin verrattuna:
Tämän enempää ääntä ei mielestäni kannata tässä vaiheessa pohtia, sillä pieni taajuuskorjaus tuottaa paremman ja tasapainoisemman lopputuloksen, jolloin muitakin ominaispiirteitä on mielekkäämpää tarkastella.
Taajuuskorjaaminen
Bosen taajuuskorjain sisältää 3 säädintä, joilla voidaan muuttaa basson, keskitaajuuksien ja ylätaajuuksien tasoa. Jokainen näistä säätimistä vaikuttaa melko laajalle taajuusalueelle, joten esimerkiksi tarpeellisin toimenpide eli ylätaajuuksien vähentäminen vaimentaa samalla myös keskitaajuuksia. Tämän vuoksi optimaalinen lopputulos vaatii kaikkien kolmen säätimen käyttämistä. Totesin kuulokkeita kuuntelemalla ja taajuusvastetta mittaamalla useimpiin tilanteisiin sopivimmaksi seuraavat säädöt:
- Basso: -2
- Keskitaajuudet: +3
- Ylätaajuudet: -3
Mikäli joku haluaa bassontoistosta muhkeampaa, se on helppo toteuttaa nostamalla bassosäädintä ylöspäin. Itse totesin basson tiukemman ja laadukkaamman kuuloiseksi pienen pudotuksen jälkeen. Tehokkaan vastamelutoiminnon ansiosta kuulokkeet eivät varsinaisesti tarvitse tätä korostetumpaa bassoa myöskään meluisammassa kuunteluympäristössä.
Taajuusvaste taajuuskorjaukseni jälkeen:
Muutosten jälkeen QuietComfort SE kuulostaa todella hyvältä ja tasapainoiselta, eikä taajuusvasteessa ole suurempia heikkouksia notkolle jäävää 8 kHz:n ympäristöä lukuun ottamatta (voi johtua osittain mittauslaitteestani). Diskantista on edelleen pientä epätasaisuutta, mutta se ei ole häiritsevää. Toisto on ihailtavan selkeää, energistä ja ilmavaa lyömättä koskaan yli samoin kuin Bosen oletusasetuksilla. Keskitaajuuksiin muodostuu säätämisen jälkeen 1–2 kHz:n välille lievä vaimentuma, joka avartaa mielestäni sopivasti äänikuvaa vastaavalla tavalla kuin monissa Hifimanin planaarikuulokkeissa. Esimerkiksi laulaja ei tule täysin päin naamaa, vaan pysyttelee miellyttävästi hieman etäämmällä. Tämä vaikuttaisi sopivan hyvin suljettuihin kuulokkeisiin, joiden äänikuva muutoin tuntuu herkästi ahtaalta ja ylikuormittuneelta.
Energisen taajuusvasteen ansiosta kuulokkeiden ääni on melko yksityiskohtaista ja erottelevaa, mutta kuitenkin pehmeää ja pyöristettyä verrattuna hyviin langallisiin kuulokkeisiin. Tämä voisi johtua ainakin osittain heikkolaatuisista Bluetooth-koodekeista, koska esimerkiksi parempaa LDAC-koodekkia käyttävät Soundcore Space Q45 ja Edifier WH950NB kuulostavat yleisääneltään hieman täsmällisemmiltä. Kaikkien näiden mallien taajuusvasteissa on kuitenkin taajuuskorjaamisen jälkeen pieniä eroja, joten erot koodekkien välillä voivat hyvinkin jäädä olettamaani pienemmiksi. Bosen QC SE ei joka tapauksessa tunnu ilmiselvästi erilaiselta kuin paremmilla koodekeilla ja ”High Res” -tarroilla varustetut verrokkini.
Kuulokkeiden käyttötarkoitus huomioiden pyöristetty ääni on jopa pidemmän päälle mukavaa kuunneltavaa. Minulla ei ole äänenlaadusta enää mitään valitettavaa, vaan QC SE on taajuusvasteen osalta tasaisin tähän mennessä kuulemani vastamelukuuloke. Koska taajuusvaste mukailee Harmanin tavoitekäyrää, uskoisin äänen miellyttävän myös useimpia muita.
Vertailua muihin kuulokkeisiin
Aiemmin kokeilemistani vastamelukuulokkeista 400 euron hintainen DALI IO-6 oli positiivinen yllätys äänenlaadun osalta, mutta kuulokkeissa oli heikko vastamelutoiminto ja voimakasta toispuoleista suhinaa. Sonyn WH-1000XM4:ssä ja WH-1000XM5:ssä on edelleen hieman tehokkaampi vastamelutoiminto kuin Bosen QC SE:ssä, mutta taajuuskorjattu Bose kuulostaa omaan makuuni tasapainoisemmalta kuin taajuuskorjatut Sonyt – tämä johtuu pitkälti siitä, ettei Sonyn kuulokkeista voida poistaa täysin niiden yläbassokorostumaa. Myös käyttömukavuus on Bose-mallissa syvempien korvapehmusteiden ansiosta itselleni parempi, eikä esimerkiksi XM5-mallin modernimman näköinen rakenne tunnu löysyytensä takia yhtään vakuuttavammalta. XM4-mallin kanssa QuietComfot SE on rakenteen osalta melko samalla viivalla.
Rakenteesta ja materiaalivalinnoista puheen ollen metallia ja aitoa nahkaa sisältävä Sennheiserin Momentum 3 Wireless oli erinomainen, vaikka kuulokkeet painoivatkin keskimääräistä enemmän. Momentum 3 myös kuulosti erinomaiselta, mutta sen vastamelutoiminto pärjäsi nipin napin 80 euron hintaiselle Soundcore Life Q30:lle. Myös testaamassani Valco VMK20:ssä oli melko hyvä (joskin omaperäinen) ääni, mutta voimakkaasti suhiseva ja heikohko vastamelu sekä huono istuvuus jättäisivät toivomisen varaa Bose-mallin rinnalla.
Bosen QC SE ei pärjää useimmille nykykuulokkeille lisäominaisuuksissa tai akunkestossa, mutta arkipäiväinen käytettävyys (pieni koko, selkeät kontrollit ja tehokas vastamelu) ja käyttömukavuus (kevyt paino ja puristusvoima sekä mukavat pehmusteet) on mielestäni huipputasolla. Äänenlaatukin on taajuuskorjattuna vähintään yhtä hyvä kuin useimpien kilpailijoiden tuotteissa.
Omistan tällä hetkellä QC SE:n lisäksi 150 eurolla myytävän Soundcore Space Q45:n ja noin 180 euroa maksavan Edifier WH950NB -uutuusmallin (ei vielä laajemmassa myynnissä). Kirjoitan Edifier-mallista oman arvostelun, joten vertaan Bose-mallia siihen hieman tuonnempana. QC SE saattaa päätyä lähiaikoina verrokiksi myös Valcon uudelle VMK25:lle. Tällä kertaa keskityn kuitenkin tarkemmin vain aiemmin arvostelemaani Soundcore-malliin.
Bose QuietComfort SE vs. Soundcore Space Q45
Hinnat: 350 € (edullisimmillaan 200 €) vs. 150 € (edullisimmillaan 120 €)
Soundcore Space Q45 tarjoaa 150 euron hintaansa nähden modernia tekniikkaa, hyvän akunkeston, melko laadukkaan rakenteen ja pätevän vastamelutoiminnon. Taajuuskorjaamisen jälkeen äänenlaatukin on mainio, mikä pätee myös Bose-malliin.
Erot rakenteessa ja ominaisuuksissa:
Space Q45 on fyysiseltä kooltaan hieman suurempi ja se sisältää enemmän metallia, joten painoakin on 60 grammaa enemmän Bose-malliin verrattuna. Space Q45 näyttää mielestäni tyylikkäämmältä, mutta lujemman puristusvoiman ja kovempien pehmusteiden vuoksi QC SE:n päässä pitäminen on huomattavasti mukavampaa. Bose-malli tuntuu myös rakenteen osalta hieman tukevammalta, koska Space Q45:n eri osat yhdistyvät toisiinsa väljemmin. Pidempiaikaisessa kestävyydessä tuskin on suurempaa eroa. QuietComfort SE on yleiseltä käytettävyydeltään helpommin omaksuttava, koska sen fyysiset painikkeet ovat suuremmat ja helpommin hahmotettavat.
Space Q45 vie selvän voiton säädettävyydessä, koska vastamelutoiminnon lisäksi myös ääntä voidaan säätää laajemmin. Soundcoren sovellus sisältää 8-kanavaisen taajuuskorjaimen, kun taas Bosen sovelluksessa kanavia on tarjolla vain 3. Space Q45 tukee uudempaa Bluetooth-versiota ja parempilaatuista LDAC-koodekkia. Mikrofonin äänenlaatu on myös parempi ja akku kestää noin tuplasti QC SE -malliin verrattuna. Vastamelutoiminto päältä pois otettuna ero akunkestossa kasvaa vielä entisestään Soundcore-mallin hyväksi.
Bosen QuietComfort SE on silti vastamelukuulokkeena parempi, koska se vaimentaa melua huomattavasti tehokkaammin ja kattavammin myös ylemmillä taajuusalueilla. Taustakohina on lisäksi vaimeampaa kuin Space Q45:ssä, joten lopputulos on sen ansiosta entistä hiljaisempi. Space Q45:n voisi sanoa hiljentävän onnistuneesti melua, kun taas QC SE vaimentaa siitä hyvin suuren osan kokonaan pois. Kuulokkeiden suositushintoja tarkastellessa 200 euroa edullisempi Space Q45 pärjää kuitenkin mielestäni Boselle erinomaisesti. Siksi pidän myös Soundcore-mallin vastamelutoimintoa hyvänä.
Erot äänessä:
Oletusasetuksilla (Bluetooth-yhteydellä vastamelu päällä kuunneltuna) pidän QuietComfot SE:tä paremman kuuloisena, koska siinä on tasaisemmat ja luonnollisemmat keskitaajuudet silloin kun ylikorostuva diskantti ei hyppää silmille. Space Q45 on yhtä aikaa ohuen, onton ja hyökkäävän kuuloinen. Sen diskantti on epäluonnollisempaa ja huomattavasti enemmän korviini särähtävää. Space Q45:tä ei tekisi mieli kuunnella enempää sellaisenaan, kun taas QC SE on kirkkaasta äänestään huolimatta sentään siedettävä ilman taajuuskorjaamista.
Kuulokkeiden taajuusvasteet oletusasetuksilla vastamelu päällä:
QC SE on tasaisemman ja energisemmän taajuusvasteensa ansiosta yksityiskohtaisemman kuuloinen kuin Space Q45. Tilanne säilyy samanlaisena myös taajuuskorjausten jälkeen, vaikka Soundcore-mallista onkin mahdollista saada melko vastaavan kuuloinen. Sen ääni jää kuitenkin 3–4 kHz:n välillä sijaitsevan vaimentuman vuoksi Bose-mallia rauhallisemmaksi. Space Q45 on äänikuvaltaan hieman suurempi ja yleisääneltään vähemmän pakatun oloinen (ääni avautuu paremmin, joten esimerkiksi rumpukapuloiden iskut kuulostavat siltä kuin tarjolla olisi enemmän informaatiota), mutta pidän lopulta QuietComfort SE:stä sen taajuusvasteen tasaisuuden ansiosta hieman enemmän. Bose-mallin taajuuskorjaaminen on myös helpompaa, koska äänessä on lähtötilanteessa vähemmän ongelmia.
Loppuhuomiot:
Molemmat vertailemani kuulokkeet ovat hintaansa nähden hyviä ja niissä on omat vahvuutensa. Vaikka Soundcore Space Q45:n ostamalla saakin tavallaan enemmän vastinetta rahalle modernimman tekniikan ja laajemmin säädettävissä olevan äänen muodossa, QuietComfort SE on kokonaisuutena vahvempi paketti. Erityisesti parempi käyttömukavuus ja vastamelutoiminto sekä yleinen helppokäyttöisyys tekevät Bose-mallista laadukkaamman tuotteen, joten pystyn antamaan anteeksi sen heikomman akunkeston. Koska QC SE:tä tullaan todennäköisesti myymään jatkossakin 200 eurolla, Space Q45 ei ole lopulta 120–150 euron hinnallaan edes valtavasti edullisempi.
Yhteenveto
Bose onnistui yllättämään minut QuietComfort SE -mallillaan todella positiivisesti, sillä olen suhtautunut valmistajan kuulokkeisiin aiemmin nihkeästi. QC SE:n käyttömukavuus ja yleinen käytettävyys ovat periaatteessa täydellisellä tasolla. Kuulokkeet mahtuvat myös pieneen tilaan ja niiden vastamelutoiminto on erittäin tehokas.
Äänenlaatu on oletuksena liiallisen kirkkautensa takia eri tavalla ongelmallista kuin monien kilpailijoiden tuotteissa, mutta yksinkertaisella taajuuskorjauksella tilanne kääntyy selvästi paremmaksi ja tasapainoisemmaksi. Jos minun pitäisi valita itselleni vastamelukuulokkeet esimerkiksi Bosen QC SE:n ja uusimpien Sony-mallien väliltä, valitsisin Bosen siitäkin huolimatta, ettei se sisällä uusinta teknologiaa. QC SE on mielestäni etenkin 200 eurolla myytynä kaikki eri osa-alueet huomioon otettuna yksi järkevimmistä tarjolla olevista vastamelukuulokkeista. Boselta on ilmeisesti tulossa vuoden 2023 aikana jokin uusi kuulokemalli, joten QC SE:n tapainen kuuloke Bluetooth-yhteyden ja akunkeston osalta nykypäivään päivitettynä riittäisi jo pitkälle nykyisessä markkinatilanteessa.
Plussat ja miinukset:
+ Erinomainen käyttömukavuus
+ Käyttäminen on helppoa ja sujuvaa
+ Toimiva rakenne
+ Todella tehokas vastamelutoiminto
+ Parempi äänenlaatu kuin Sonyn kuulokkeissa
+ Taajuuskorjattuna tasainen taajuusvaste ja hyvä ääni
+ Hyvä hinta-laatusuhde etenkin 200 eurolla ostettuna
+ Miellyttävä ostokokemus Bosen verkkokaupassa
– Ääni on oletuksena aivan liian kirkasta
– Keskinkertainen akunkesto
– Keskinkertainen mikrofonin äänenlaatu
– Ei tukea moderneille Bluetooth-koodekeille
– Puhelinsovellus toimii hitaasti
– Ei juurikaan säätöjä tai lisäominaisuuksia
– Vastamelutoiminnossa on jonkin verran taustakohinaa