Testattu: iFi GO Link

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2023
  • Valmistusmaa: Kiina
  • Hinta: 59 EUR
  • Tyyppi: Mobiilikäyttöön suunnattu DAC & kuulokevahvistin
  • DAC-piirin valmistaja: ESS Sabre ES9219MQ/Q
  • MQA-tuki
  • Tuloliitännät: USB-C
  • Lähtöliitännät/kuulokeliittimet: 3,5 mm
  • Näytteenottotaajuus PCM: 44,1–384 kHz (16–32 bit)
  • Näytteenottotaajuus DSD: DSD64–DSD256 (natiivi)
  • Näytteenottotaajuus DXD: max 384 kHz
  • Lähtöimpedanssi: < 0,4 ohm (ei muuta kuulokkeiden taajuusvastetta)
  • Kuulokevahvistimen antoteho: 70 mW (1.5 V) @ 32 ohm / 14 mW (2.0 V) @ 300 ohm
  • Virrankulutus: noin 1 W täydessä rasituksessa
  • Ulkoiset mitat: 13,5 x 1,3 x 0,8 cm (välikaapelin pituus 6 cm)
  • Paino: 11 g
  • Mukana tulee: Apple Lightning-adapteri ja USB-A-adapteri

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu lainaan harrastajalta

Vaikka valtaosa ihmisistä hankkiikin nykyään mobiilikäyttöön Bluetooth-kuulokkeet, osa haluaa edelleen kuunnella langallisia kuulokkeitaan esimerkiksi puhelimen kautta. Mobiililaitteissa ei kuitenkaan yleensä ole enää perinteistä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä, jolloin tarvitaan jonkinlainen adapteri, jolla kuulokkeet voidaan kiinnittää USB-liittimeen. Tämän myötä pienikokoiset ja suhteellisen edulliset USB-ääniadapterit (englanniksi dongle) ovat yleistyneet. Niillä voidaan parantaa vaihtoehtoisesti myös kannettavan tietokoneen tai jonkin muun keskinkertaisella D/A-muuntimella ja kuulokevahvistimella varustetun laitteen äänenlaatua.

Edullisimmillaan tällaiset USB-donglet maksavat muutaman euron tai esimerkiksi 10 euroa, kuten hifipiireissä suosituksi tullut ja mittaustuloksiltaan AudioScienceReview-sivustolla erinomaiseksi todettu Apple dongle. Vastaavasti hieman enemmän maksamalla on tarjolla laadukkaampia tuotteita, joissa on yleensä hieman parempi D/A-muunnin ja enemmän vahvistustehoa vaativille kuulokkeille. Markkinoilta löytyykin lukuisia dongle-laitteita erityisesti 50–150 euron hintaluokasta.

Itse suosittelen yleisesti 130 euron hintaista Qudelix 5K:ta, koska se toimii myös Bluetooth-yhteydellä ja sisältää erinomaisen ohjelmiston sekä taajuuskorjaimen. Jotkut saattavat kuitenkin etsiä käytettävyydeltään yksinkertaisempaa ja hieman edullisempaa laitetta, jolloin tällä kertaa käsittelemäni 60 euron hintainen iFi GO Link (linkki valmistajan tuotesivulle) voi tuntua kiinnostavalta vaihtoehdolta. Se muuntaa suoraviivaisesti USB-liittimen 3,5 millimetrin kuulokeliittimeksi tarjoten samalla tuen korkeille näytteenottotaajuuksille ja Tidal-suoratoistopalvelussa tähän asti käytetylle MQA-ääniformaatille.

Sain Go Linkin lainaan pariksi viikoksi kanssaharrastajalta Sennheiser HD 660S2-kuulokkeiden ohessa.

Rakenne

GO Link on pienikokoinen laite, jonka USB-C-liitin ja 3,5 millimetrin kuulokeliittimen sisältävä DAC-/vahvistinosio on erotettu toisistaan ohuella ja taipuisalla kaapelilla, joka ei ole irrotettavissa. Tällainen kaapeliratkaisu on vastaavissa laitteissa yleinen, jottei kuuntelulaitteen USB-liittimeen kohdistu liikaa vääntöä ja rasitusta. Mahdollisuus kääntää kuulokeliitin haluttuun suuntaan kuuntelun aikana tuo myös joustavuutta käyttöön.

Valmistaja toimittaa GO Linkin mukana myös pienet adapterit, joilla USB-C-liitin saadaan muunnettua joko USB-A-liittimeksi tai Applen Lightning-liittimeksi.

Laitteen molemmat osat on koteloitu tyylikkäisiin magnesiumseoksesta tehtyihin metallikuoriin, joten laatuvaikutelma on sen osalta hyvä. USB-C-liitin on harmillisesti kooltaan poikkeuksellisen järeä, joten se ei ole yhteensopiva kaikkien puhelinten suojakuorien kanssa. Toiseen puhelimeeni liitin mahtui kiinni juuri ja juuri, joten sen suojakuoret saattavat noudattaa jotakin uutta standardia USB-liittimelle jätetyn kolon osalta. Alla näkyvän kuvan tilanteessa liitin ei sen sijaan harmillisesti mahtunut kiinni.

USB-C-liittimen järeän koteloinnin vuoksi laitetta ei välttämättä ole mahdollista käyttää puhelimen suojakuorien kanssa.
Kannettavan tietokoneen kanssa yhteensopivuusongelmia ei ole. GO Linkin ledivalo ilmaisee kullakin hetkellä käytössä olevan näytteenottotaajuuden.

GO Linkin pidempiaikaisen kestävyyden näkökulmasta kiinteä välikaapeli herättää eniten epäilyksiä, koska se on todella ohut ja heiveröinen. Täytyykin toivoa, että vedonpoistot ovat riittävän vahvat, jottei jompi kumpi päistä repeä irti, kun kaapeliin kohdistuu reippaammin vetoa. Monissa kilpailijoiden tuotteissa kaapeli kiinnittyy laitteeseen USB-liittimellä, jolloin se irtoaa liikaa vetäessä. GO Link menisi vastaavassa tilanteessa rikki.

Erikoisena piirteenä testikappaleessani osat liikkuvat myös metallikuorien sisällä noin millimetrin verran taaksepäin liittimiä kiinnittäessä. Tämän vuoksi esimerkiksi kuulokekaapelia kiinni painaessa tekee mieli pitää samalla kiinni laitteen toisesta päästä. En haluaisi nähdä tilannetta, jossa osat pullahtavat ulos kuoristaan. Asiaa ei paranna ainakaan se, että kuulokeliitin on todella tiukka, jolloin kaapeli täytyy painaa siihen kiinni voimalla. Huoleni voi toki olla täysin turha, jos valmistaja on varmistanut rakenteen kestävyyden laitteen suunnitteluvaiheessa. Ominaispiirre ei myöskään välttämättä koske kaikkia valmistuseriä.

Testikappaleessani osat pääsevät liikkumaan metallikuorien sisällä noin millimetrin verran, joten liittimiä kiinnittäessä tekee mieli pitää samalla kiinni toiselta puolelta kaapelin juuresta.

Ominaisuudet

Laitteen D/A-muunnin on toteutettu ESS Sabren ES9219MQ/Q-piirillä, joten tällä kertaa iFi ei ole käyttänyt Burr Brownin piiriä, kuten sillä useimmiten on ollut tapana tehdä. GO Link tukee edulliseen hintaansa nähden erittäin laajasti eri näytteenottotaajuuksia niin 32-bittisen äänen kuin DSD:nkin osalta. MQA-tuen näen nykytilanteessa turhana lisänä, koska Tidal-suoratoistopalveluun ollaan piakkoin tuomassa FLAC-laatuista musiikkia. Sivuhuomiona en ole koskaan täysin ymmärtänyt MQA:ta tukevien tuotteiden hinnoittelua, koska joissakin työpöytälaitteissa tuen taustalla olevasta lisenssistä on täytynyt maksaa jopa 100 euroa extraa, kun taas iFi on saanut sisällytettyä sen 60 euron palikkaan. MQA:n kehittänyt yhtiö haki joka tapauksessa vuoden 2023 alkupuoliskolla konkurssisuojaa, joten sen päivät saattavat olla luetut.

GO Linkin 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä irtoaa tehoa 32 ohmin kuormalle 70 milliwattia ja 300 ohmin kuormalle maltilliset 14 milliwattia. Vahvistusteho riittää useimmille kuulokkeille hyvin ja voi jopa olla pieni parannus kannettavien tietokoneiden kuulokeliittimiin verrattuna. Esimerkiksi in-ear-kuulokkeille enempää ei tarvitakaan, kun taas vaikeammin toistettavat over-ear-tyyppiset planaarikuulokkeet voisivat hyötyä lisätehosta. Positiivisena puolena Go Linkin vahvistimesta irtoaa kuitenkin 2 volttia jännitettä, mikä on selvä parannus edullisimpien dongle-laitteiden 1 voltin vahvistukseen. Esimerkiksi EU-alueella myytävä Apple Dongle toimii Android-laitteissa vain 0,5 voltin tilassa.

Toinen GO Linkin eduista moniin muihin vastaaviin laitteisiin verrattuna on rautatason äänenvoimakkuudensäätö. Kun äänenvoimakkuutta muutetaan esimerkiksi puhelimesta tai tietokoneesta, se säätää laitteen itsensä sijaan GO Linkin D/A-muuntimen äänenvoimakkuutta. Tällä on ainakin teoriassa äänenlaadullisia etuja kuuntelulaitteen ohjelmistotasolla toteutettuun äänenvoimakkuudensäätöön verrattuna.

Viimeisenä huomiona GO Link lämpenee käytön aikana jonkin verran, muttei polttavan kuumaksi.

Äänenlaatu lyhyen testauksen perusteella

Keskenään vertailemiani edullisia laitteita: iFi GO Link, Apple Dongle, Qudelix 5K ja Topping DX1.

Ottaakseni selvää GO Linkin ominaisäänestä vertailin sitä yllä olevassa kuvassa näkyviin laitteisiin. Apple Dongle on 10 euron hinnallaan edullisin, kun taas Topping DX1 maksaa 40 euroa enemmän ja Qudelix 5K 60 euroa enemmän kuin GO Link. Kuulokkeina käytin seuraavia malleja:

  • ZMF Verite Closed
  • ZMF Eikon
  • Sennheiser HD 600
  • Sennheiser HD 660S2
  • Focal Utopia (2017)
  • Moondrop Venus
  • TinHifi C2
  • Tangzu Wan’er S.G

GO Linkin ääni on yllättävänkin samankaltaista iFi:n Zen-sarjan laitteiden, kuten Zen DAC:in ja Zen Air DAC:in kanssa. Esitystavan ei voi sanoa olevan erityisen värittynyt, mutta laite kuulostaa kaikkiin käytössäni olleisiin verrokkeihin nähden hieman lämpimämmältä (alataajuudet kiinnittävät enemmän huomiota kuin ylätaajuudet), avarammalta (ääni hajautuu luonnollisemmin pään ympärille) ja pehmeämmältä (äänten reunat ovat pyöristyneemmät ja vähemmän selkeät). Lopputulos on miellyttävä etenkin pidemmässä kuuntelussa.

Erityisesti muihin laitteisiin verrattuna luonnollisempi tilavaikutelma ja kokonaisuudessa tunteita herättävästi lähemmäs pomppaava vokalisti tekevät itseeni vaikutuksen. Alataajuuksissa ja diskantissa aistin puolestaan eniten pehmeyttä ja pientä löysyyttä valitsemistani kuulokkeista riippumatta. Aavistuksen verran tavallista muhkeammin toistuva keskibasso ja lempeän rauhallinen diskantti tekevät kuuntelusta helppoa ja leppoisaa sillä kustannuksella, että muut verrokkilaitteeni toistavat ääntä hieman selkeämmin ja läpinäkyvämmin. Etenkin äänten erottelun selkeydessä iFi:n laite jää muista lievästi jälkeen ollen sumeampi ja vähemmän soittimien yksityiskohtia korostava.

Erot eivät ole lopulta missään nimessä valtavia, mutta GO Link on testaamistani laitteista ääneltään kaikkein rennoin. Koen muut laitteet kriittisesti arvioituna neutraalimmiksi, mutta GO Linkin vivahteet olisivat luultavasti monien mieleen. Siksi se onkin 60 euron hintaan aidosti mielenkiintoinen. En keksi laitteesta varsinaisesti mitään valitettavaa, koska se tekee kuuntelusta houkuttelevaa.

Vahvistustehon osalta on vaikeaa päätellä, voisiko GO Linkin pienempi antoteho Toppingiin ja Qudelixiin verrattuna johtaa pehmeämpään toistoon. Äänenvoimakkuuden näkökulmasta GO Link riitti kuitenkin heittämällä kaikille kokeilemilleni kuulokkeille. Ainoastaan Moondrop Venuksen kohdalla itselleni tuli sellainen olo, etteivät kuulokkeet yltäneet laitteella läheskään parhaimpaansa. Voikin olla, että enemmän virtaa vaativille planaarikuulokkeille kannattaisi suosiolla harkita tehokkaampaa vahvistinta.

Dynaamisten kuulokemallien kohdalla en vastaavaa huomannut, vaikka useille kokeilemilleni 300 ohmin kuulokkeille 14 milliwattia onkin varsin pieni määrä tehoa. Riittävä 2 voltin jännite varmistanee kuitenkin toimivuuden, koska en kuuntele musiikkia erityisen kovalla äänenvoimakkuudella. Äkkiseltään kokeiltuna ääntä kyllä irtoaisi tarvittaessa siinä määrin, että kuuntelu muuttuisi jo epämukavaksi.

GO Linkin vahvistusteho riittää erinomaisesti jopa 4000 euroa alun perin maksaneelle Focal Utopialle. Äänenlaadussakaan ei ole valittamista.

Yhteenveto

iFi GO Link teki itseeni jopa yllättävän suuren vaikutuksen, koska musiikki sen kautta kuulostaa aina miellyttävältä, ja laitteen vahvistusteho riittää useimmille kuulokkeille. Pidänkin sitä hyvänä ratkaisuna suunniteltuun käyttötarkoitukseensa. GO Link on myös riittävän edullinen, jotta voin suositella sitä vaihtoehtona monipuolisemmalle Qudelix 5K:lle. Lopulta ainoastaan pidempiaikainen kestävyys herättää hieman kysymysmerkkejä, koska välikaapeli on ohut ja osat pääsevät liikkumaan metallikuorien sisällä. Suosittelenkin kaikkia laitteen hankkivia käsittelemään sitä varmuuden vuoksi mahdollisimman hellävaraisesti.

Plussat ja miinukset:

+ Miellyttävä ääni
+ Riittävästi vahvistustehoa
+ Rautatason äänenvoimakkuudensäätö
+ Tuki korkeille näytteenottotaajuuksille

+ Mukana toimitetaan USB-A- ja Lightning-adapteri
+ Edullinen hinta

+/ Tiukka kuulokeliitin

– Ohut välikaapeli herättää epäilyksiä kestävyydestä
– Osat liikkuvat metallikuorien sisällä (ei vaikuttaisi koskevan kaikkia yksilöitä/valmistuseriä)
– USB-C-liittimen suuri koko voi aiheuttaa yhteensopivuusongelmia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *