SuperDupont resonator -modi Sennheiser HD 800-kuulokkeisiin

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Mistä on kysymys?

Tutustun tässä jutussa SuperDupont resonator -modin asentamiseen Sennheiser HD 800 -kuulokkeisiin. Muokkaus alentaa kuulokkeiden surullisenkuuluisaa 6 kHz:n taajuudella olevaa korostumaa tehden äänestä helpommin kuunneltavaa. Samalla HD 800:sta tulee melko vastaavan kuuloinen uudemman HD 800S-mallin kanssa. Tämä johtuu siitä, että Sennheiser ratkaisi kuulokkeiden diskanttiin liittyvän resonaatio-ongelman hyvin samanlaisella ”kotikonstilla”.

SuperDupont resonator -modi syntyi vuonna 2016 Super Best Audio Friends -foorumilla kirjoittelevan ranskalaisen sorrodje:n testailun tuloksena – tämän vuoksi modia kutsutaan myös ranskalaiseksi modiksi. Sorrodje kiinnostui HD 800S-mallin elementin keskelle lisätystä resonaattorista, joten hän päätyi kokeilemaan, millaisilla materiaaleilla HD 800:sta saisi mahdollisimman identtisen kuuloisen.

Lopputuloksesta tuli niin hyvä, että hän myy kehittämäänsä resonaattoria vielä tänäkin päivänä. Yksi pari maksaa tällä hetkellä postikuluineen 22 euroa ja lisäparit samassa kirjeessä lähetettynä 7 euroa kappale. Sorrodje on dokumentoinut modiin käytetyt materiaalit varsin hyvin ja avoimesti, joten halutessaan jokainen voisi valmistaa resonaattorit myös itse. Päätin kuitenkin ostaa ne suoraan modin kehittäjältä, koska optimaalisten materiaalien etsimiseen olisi kulunut aikaa. Tilaaminen hoitui lähettämällä sorrodje:lle sähköpostia seuraavan sivun ohjeen mukaisesti.

SuperDupont resonaattoreissa on kolmea erilaista materiaalia, jotka kehittäjä on todennut taajuusvastemittauksilla optimaalisiksi.

SuperDupont resonaattori on kolmesta erilaisesta materiaalista kasaan liimattu tulppa, joka on tarkoitus asettaa HD 800:n rengaselementin keskellä olevaan reikään. Tämä vaimentaa kupin ja elementin fyysisestä rakenteesta muodostuvia resonaatioita pienentäen 6 kHz:n korostumaa. Muokkauksella ei ole vaikutusta alemman diskantin lisäksi juurikaan muille taajuusalueille, mutta korostuman tasaaminen parantaa melko selkeästi kuulokkeiden sointitasapainoa.

Resonaattori asennetaan elementin keskellä olevaan reikään kupin sisäpuolelle.

Kuulokekuppien irrottaminen ja kiinnittäminen

HD 800 olisi käsittääkseni mahdollista modata myös purkamatta kuulokkeita osiin, mutta resonaattoreiden asennus on helpointa tehdä irrottamalla kuulokekupit pääpannasta. Samalla myös korvapehmusteet kannattaa irrottaa, jotta elementin ympärillä on enemmän tilaa sormille.

HD 800 on suunniteltu mielestäni hyvin, koska sen kupit ovat kiinni pääpannassa irrotettavilla tapeilla. Ne irtoavat painamalla niitä jollakin tikkumaisella esineellä alapuolelta. Tämän jälkeen tapit voidaan vetää irti yläpuolelta joko sormilla tai tarvittaessa pihdeillä.

HD 800:n kupit ovat kiinni pääpannassa tapeilla, jotka voidaan työntää irti alapuolelta.

Kuppien irrottamisen jälkeen kannattaa olla tarkkana, etteivät mekanismiin kuuluvat jouset pääse katoamaan esimerkiksi tippuessaan lattialle.

Mekanismin sisällä on jousi, joka painaa kupin etureunaa kasvoja kohti.

Kupit takaisin kiinnittäessä jousen toisen pään tulisi osua kupin haarukassa olevaan vastinkappaleeseen. Muutoin jousi pääsee luistamaan puristuessaan kasaan, jolloin se ei tarjoa kunnolla vastusta. Kuppien kiinnittäminen voi tuntua alkuun hieman hankalalta, koska toimenpiteessä olisi periaatteessa hyötyä kolmannesta kädestä, joka työntää tapin paikoilleen. Rauhassa yrittämällä asia hoituu kuitenkin myös kahdella kädellä.

Kuppien uudelleenkiinnittäminen vaatii hieman näppäryyttä.

Resonaattorin asentaminen elementtiin

Kun kuppien irrottamisen jälkeen vielä korvapehmusteetkin on vedetty irti, seuraa jännittävin työvaihe. Elementin päällä on liimalla kiinni pysyvä ohut suojakangas, joka täytyy irrottaa elementin keskikohtaan saakka. Tämä onnistuu painelemalla kankaan reunaa varovasti elementin päällä olevan ritilän reikiä kohti. Kangas alkaa irrota melko nopeasti, minkä jälkeen sen reunasta on mahdollista napata kiinni sormilla. Sen jälkeen irti vetäminen onkin varsin helppoa, kunhan kangasta ei kiskota liian lujaa. Kankaan tökkimiseen ei mielestäni kannata käyttää mitään työvälineitä, koska niillä saattaa vahingossa puhkaista elementin kalvon.

Resonaattori on helppo painaa paikoilleen, kunhan elementin suojakangas on ensin vedetty pois tieltä.

Kun kangas on saatu vedettyä pois elementin keskikohdan päältä, resonaattori voidaan asettaa reikään. Resonaattorin pahvista tehty suljettu puoli tulee alaspäin ja avoin puoli korvaa kohti. Yläreunan on tarkoitus asettua samalle tasolle ritilän kanssa. Kun toimenpide on tehty, suojakangas voidaan painella ja hieroa takaisin paikoilleen. Kankaan alla oleva liima on hyytelömäistä ja tahmeaa, joten lopputulos näyttää siltä kuin kangasta ei olisi koskaan irrotettukaan.

Lopputulos

Seuraavaksi on aika tarkastella muutoksia kuulokkeiden äänessä. Lähtötilanteesta kannattaa lukea tarkemmin aiemmin julkaisemastani HD 800-mallin arvostelusta.

Taajuusvaste modattuna (vihreä) vs. vakiona (valkoinen):

Superdupont resonaattorit vaimentavat pääasiassa kuulokkeiden alempaa diskanttia (vihreä). Sininen jana kuvaa HEQ-kompensaation mukaista tavoitekäyrää.

Resonaattorien vaikutus diskantintoistoon on nähtävissä selkeästi MiniDSP EARS -mittauksissani, mutta laitteen 5–7 kHz:n epätarkkuuden vuoksi muutoksia näkyy melko laajalti myös 6 kHz:n ympärillä. Modin on pohjimmiltaan tarkoituskin tasapainottaa taajuusvastetta, mikä käykin mittauksista varsin hyvin ilmi. Tilanne kuvaa hyvin myös äänessä tapahtuneita muutoksia.

Muutokset äänessä

Superdupont-modi rauhoitti miellyttävästi HD 800:n alempaa diskanttia. Toistosta poistui ylimääräinen yksityiskohtaisuus ja analyyttisyys, minkä jälkeen kuulokkeiden erinomaisiin keskitaajuuksiin on helpompi keskittyä. Myös bassontoisto tulee kokonaisuudessa hieman paremmin esiin, koska basson äänenvoimakkuus ei jää enää yhtä kauas diskantin äänenvoimakkuudesta. Äänessä alkaa jo olla ripaus kaipaamaani lämpöä.

Modin voisi sanoa tuovan paremmin esiin HD 800:n vahvuuksia, mutta kuulokkeet ovat silti edelleen tyyliltään varsin viileän, ilmavan ja kevyen kuuloiset. Tämä johtuu pääasiassa runsaasta ylemmän diskantin määrästä, jota resonaattorit eivät juurikaan muuttaneet. Diskantti painottuu edelleen kokonaisuudessa hieman liikaa, vaikka se onkin mukavan ilmavaa ja yksityiskohtaista. Ongelmaksi muodostuu lähinnä se, että kuunteluun on vieläkin vaikeaa täysin uppoutua. Esitystapa ei myöskään ole kaikkein monipuolisin etenkään huonommin tuotetulle musiikille.

Kuulokkeet eivät silti ole enää millään tapaa rasittavan kirkkaat, joten ilmavasta diskantista pitävät olisivat todennäköisesti lopputuloksesta innoissaan. Lähtötilanteeseen verrattuna kokonaisuus on joka tapauksessa tasapainoisempi. HD 800:n ääneen on nyt myös nopeampi tottua muiden kuulokkeiden kuuntelun jälkeen.

Yhteenveto

SuperDupont resonator -modin asentaminen oli mielestäni hauska projekti. HD 800:n fyysinen rakenne on selkeä ja yksinkertainen, joten kuulokkeet oli helppo purkaa osiin. Modin asentaminen ei myöskään vaatinut monimutkaisia työkaluja, vaan lähinnä uskallusta. Periaatteessa resonaattorit olisi yhtä helppoa poistaa, mikäli joku ei niistä sattuisikaan pitämään.

Omasta mielestäni HD 800:n ääni muuttui tasapainoisempaan ja sitä myötä parempaan suuntaan. Valitettavasti kuulokkeiden vaisu bassontoisto pysyi kuitenkin melko ennallaan. Tämän vuoksi modilta ei kannatakaan odottaa mitään radikaalia muodonmuutosta, vaan toiston pientä hienosäätöä ja rentoutusta. Kuulokkeiden potentiaali tuli modin myötä entistä paremmin esiin, joten sain vielä yhden lisäidean…

Ylemmän diskantin vaimentaminen Project Polaris -vahvistimen bandwidth-asetuksella

Olin kuunnellut tähän mennessä modattua HD 800:aa vain Burson Audio Soloist 3XP -vahvistimellani, koska sillä modaamattomien kuulokkeiden ääni oli parhaassa muistissani. Kun olin todennut resonaattoreiden tuomat muutokset, mieleeni tuli kokeilla kuulokkeita uudestaan myös aiemmin hyväksi toteamallani Garage1217 Project Polaris -vahvistimella. Lopputulos tietyillä vahvistimen asetuksilla oli lopulta niin hyvä, että minun on pakko kirjoittaa siitä.

Tiesin jo etukäteen vahvistimen tuovan HD 800:n bassoon ja keskitaajuuksiin HD 600-tyylistä rentoutta ja täyteläisyyttä, mikäli käytän 35 ohmin lähtöimpedanssiasetusta. Vahvistimen bandwidth-asetuksella oli myös mahdollista leikata pois ylempää diskanttia, mutta alemman diskantin korostumalle Project Polaris ei mahtanut mitään. Nyt kun 6 kHz:n ympäristö on ratkaistu Superdupont-resonaattoreilla, ylemmän diskantin leikkaaminen osoittautui toimenpiteeksi, joka tekee vahvistimen muihin äänellisiin ominaispiirteisiin yhdistettynä HD 800:sta todella erinomaiset kuulokkeet.

Taajuusvaste Low Bandwidth -asetuksella (violetti) vs. pelkällä Superdupont-modilla Bursonilla mitattuna (vihreä katkoviiva):

Project Polariksen Low Bandwidth -asetus leikkaa ylemmästä diskantista pois 2–4 desibeliä (violetti), minkä jälkeen taajuusvaste on tasapainoinen. Vahvistimen 35 ohmin lähtöimpedanssi ei muuta juurikaan taajuusvastetta 300 ohmin kuulokkeilla, joten loput muutoksista eivät näy mittauksissa Bursonin vahvistimella mitattuun taajuusvasteeseen verrattuna (vihreä katkoviiva).

Muutokset äänessä

Project Polariksella kuunnellessa ylempi diskantti ei enää vedä huomiota itseensä yhtään enempää kuin muutkaan taajuusalueet, joten HD 800:n ääni on vihdoin tasapainoista ja puoleensa vetävää. Liiallinen analyyttisyys sai väistyä, kun toistoon tuli riittävästi lämpöä ja tunnetta. Musiikkia kuunnellessa on nyt mahdollista keskittyä kokonaisuuteen, mutta toiston yksityiskohtaisuus tekee silti samalla vaikutuksen. Äänikuva tosin ei tunnu vähemmän ilmavan diskantin vuoksi enää yhtä suurelta, mutta se on silti huomattavasti keskimääräistä avarampi. Kuuntelu on sen ansiosta helppoa ja kepeää, kuten aiemminkin.

Kuulokkeiden keskitaajuudet ovat nyt HD 600-mallin tapaiset, mutta selkeämmät ja energisemmät. Esimerkiksi laulusuoritusten toistuminen on voimakkaasti etualalle tulevaan tyyliin nähden lähes täydellisessä tasapainossa intensiivisyyden ja kuuntelun helppouden välillä. Helppous on osittain sen ansiosta, että vokalisti asettuu äänikuvassa juuri sopivan välimatkan päähän kuuntelijasta ikään kuin katseltavaksi. Samalla laulajat kuitenkin revittelevät kunnolla ilman, että ääni on koskaan liian aggressiivista.

Bassotaajuuksille puolestaan syntyy vahvistimen lähtöimpedanssin ja särön ansiosta enemmän murinaa. Enää bassokaan ei jätä täysin kylmäksi, vaan sen määrän ja laadun suhde on hyvä. Pystyn jopa sanomaan bassontoistoa toisinaan hauskaksi, mitä se ei aiemmin ollut. Esimerkiksi bassokitarassa on miellyttävää voimaa. Basson iskuäänet tosin eivät ole vieläkään voimakkuudeltaan kummoisia, mutta iskujen jälkeen syntyvä tuhdimpi runko on jo huomattava parannus. Positiivisena puolena basso ei muutu Project Polariksella liian löysäksi, joten HD 800:n basson yksityiskohtaisuus on tallella.

Diskanttia kuulokkeissa on periaatteessa edelleen paljon, mutten vähentäisi sen määrää enää yhtään enempää. Diskantin ilmavuus tuntuu nyt tarkoituksenmukaiselta ja kokonaisuuteen sopivalta. HD 800 kuulostaa edelleen todella energiseltä ja yksityiskohtaiselta, mistä kuulokkeissa alun perin pidinkin. Nyt näitä ominaisuuksia on entistä helpompi arvostaa, kun huomio kiinnittyy oikeisiin asioihin. Jokaisessa soittimessa on ihailtavaa purevuutta ja menevyyttä. Erityisesti rumpukalvojen ja lautasten iskut ovat kokonaisuutena likimain parasta, mitä olen kuullut.

ZMF Auteurissa on mielestäni erinomainen tuunaus hieman rauhallisemmalla ja lämpimämmällä esitystyylillä, kun taas HD 800 on nyt muokkausteni ansiosta tasapainoisin kuulemani versio energisestä ja innostavasta presentaatiosta. Vertailun vuoksi Hifiman HE6se v2 vie innostavuuden vielä pidemmälle, mutta sen yläkeskitaajuudet ovat välillä liiankin aggressiiviset.

Loppuhuomiot

Kaikkia edellä kuvaamiani piirteitä on HD 800:ssa normaalistikin, mutta niistä pääsee nauttimaan vain harvoin ylikorostuvan diskantin vuoksi. Superdupont-modin ja Project Polaris -vahvistimella ”kikkailun” jälkeen kuulokkeiden hämmästyttävin muutos on se, että niillä on mahdollista kuunnella kirjaimellisesti ihan mitä tahansa räkäiset demokasetit mukaan lukien. En ole törmännyt noin 20 kuuntelutunnin aikana kappaleeseen, joka särähtäisi korvaani ainakaan kuulokkeiden itsensä vuoksi. Kaikki on kuulostanut erinomaiselta, mitä minun on edelleen hieman vaikeaa käsittää lähtötilanne huomioiden.

Nyt pystyisin elämään HD 800:n kanssa tarvitsematta muita kuulokkeita (tämä on tosin hassu ajatus, koska jokaiseen kuulokkeeseen kyllästyy ennen pitkää). Olen törmännyt vastaavaan monipuolisuuteen oikeastaan vain ZMF Auteurissa, joten muokkaamani HD 800 on siltä osin yksi parhaista kuulemistani kuulokkeista. Sitä se ei kuitenkaan ilman muokkauksia olisi, joten minun on vaikeaa päättää, miten suhtaudun siihen jatkossa muita kuulokemalleja arvostellessani. Ongelma on kuitenkin positiivinen, koska etsin eri kuulokkeita testaillessani nimenomaan mahdollisimman hyvää äänenlaatua. Tästä eteenpäin tiedän myös entistä paremmin, mitä muista kuulokkeista jää puuttumaan.

Mitä HD 800:sta sitten jää puuttumaan? Se on edelleen tekniseltä suorituskyvyltään oma itsensä, joten useimmat kalliimmat kuulokkeeni rajaavat ääniä selkeämmin toisistaan irralleen. Myös äänikuvassa on usein enemmän syvyyttä, joten lopputulos on hieman realistisempi kuin HD 800:ssa. Nämä osa-alueet menettävät kuitenkin osittain merkityksensä, jos äänessä on taajuusvasteen osalta häiritseviä piirteitä. Jostakin syystä monet huippukuulokkeet eivät ole tuunaukseltaan kovin monipuolisia, onhan HD 800 itsekin siitä hyvä esimerkki. HD 800:ssa on korjattavaa tavallista enemmän, mutta se on mielestäni vaivannäön arvoista etenkin, kun kuulokkeita on nykyään tarjolla käytettynä melko edullisesti muihin huippukuulokkeisiin verrattuna.

Modattu HD 800 kuulostaa varsin hyvältä myös putkivahvistimella, mutta ylempi diskantti saattaa korostua edelleen hieman liikaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *