Pikatesti: Drop Panda

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2020 (valmistus mahdollisesti lopetettu laatuongelmien vuoksi)
  • Hinta: 400 USD (bluetooth-vikaisia kuulokkeita saa käytettynä 50–70 dollarilla)
  • Rakenne: Suljettu, langaton (bluetooth)
  • Elementti: 55 mm pyöreä ribbon-planaari-elementti
  • Impedanssi: 26 ohm
  • Herkkyys: 100 dB/mW
  • Paino: 375 g
  • Liitintyyppi: 3,5 mm:n liitin kaapelin kanssa käyttöä varten
  • Ominaisuuksia: Bluetooth 5.0, THX-vahvistimet langatonta käyttöä varten, akunkesto 30+ tuntia
  • Mukana tulee: 1,4 metrinen kaapeli 3,5 mm:n liittimellä, USB-C-latauskaapeli ja suojakotelo

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Testaan tällä kertaa pikaisesti 400 dollarin hintaisen Drop Pandan, joka olisi normaalisti langaton planaarikuuloke bluetooth-yhteydellä ja THX-vahvistimilla. Oman kuulokeparini bluetooth on kuitenkin täysin rikki, minkä ansiosta kuulokkeet maksoivat vain 60 dollaria (+ postikulut ja alv).

Pandan vikaantumisaste vaikuttaisi olevan todella suuri, joten niitä ei olekaan enää hetkeen näkynyt myynnissä Drop-sivustolla. Ebay sen sijaan on täynnä halpoja bluetooth-vikaisia kuulokkeita, joten ne ovat mielestäni mielenkiintoinen vaihtoehto kaapelin kanssa käytettäviksi – en tiedä toisia suljettuja planaarikuulokkeita, jotka on mahdollista hankkia alle 100 eurolla. Kuulokkeet on kaiken lisäksi tuunattu täysin mekaanisesti ilman DSP:tä, joten ne kuulostavat samalta sekä oman sisäisen elektroniikkansa että kaapelin kautta kuunneltuna.

Pandan mukana tulee tukeva kotelo, jossa on oma osio kaapeleille. Koska kuulokkeet on suunniteltu pääasiassa langattomiksi, niiden mukana tulee vain halpa kumipäällysteinen AUX-kaapeli, jonka molemmissa päissä on 3,5 mm:n liitin.

Rakenne

Panda on tehty pääasiassa muovista, mutta kupit yhdistyvät pääpantaan metalliosilla. Kaikki kuulokkeiden liikkuvat osat rutisevat ja natisevat halvan oloisesti. Lisäksi kuppien sivuttaissuunnassa kääntymisen mahdollistava sarana tuntuu todella heikolta ja väljältä. Lukemani perusteella saranan hajoaminen on varsin yleistä, vaikka se onkin tehty metallista. Saranan ansiosta kupit kääntyvät vaakatasoon, jolloin kuulokkeet mahtuvat mukana tulevaan säilytyskoteloon. Kupit kääntyvät hieman myös pystysuunnassa mekanismilla, jossa on Focalin kuulokkeiden tyyliset jouset, jotka työntävät kuppeja takaisin oletusasentoonsa.

Metallinen sarana mahdollistaa kuppien kääntämisen vaakatasoon, mutta rakenne tuntuu heiveröiseltä etenkin, kun kupit ovat niin painavat pääpantaan verrattuna.

Korkeussäätö tapahtuu perinteisellä tavalla pykälittäin liikkuvien tankojen avulla. Pääpannan sisäpinnan pehmuste on silikonityyppistä materiaalia samaan tapaan kuin esimerkiksi AKG:n K371 -kuulokkeissa. Pehmustetta on mielestäni aivan liian ohuelti ottaen huomioon Pandan varsin suuren painon – ulkonäkösyyt tuntuvat menevän usein kuulokkeissa käyttömukavuuden edelle.

Korvapehmusteet ovat pehmeää keinonahkaa ja ne kiinnittyvät kuulokkeisiin muovisen kiinnitysrenkaan avulla. Valmistaja tarjoaa (tai tarjosi) kuulokkeisiin 30–50 dollarilla myös eri materiaaleista tehtyjä vaihtopehmusteita.

Korvapehmusteet voidaan irrottaa ja vaihtaa.

Ribbon-planaari-elementti:

Pandassa on mielenkiintoinen pyöreä planaarielementti, jonka päällä on mandariiniksi kutsuttu ääntä ohjaava rakenne. Elementti on muutoinkin puristettu erilaisten muovi- ja vaahtomateriaalien väliin, joten se poikkeaa merkittävästi perinteisistä avoimella rakenteella toteutetuista planaarielementeistä.

Pandan planaarielementti on poikkeuksellinen ja sitä on tuunattu todella suljetulla rakenteella.

Pandan elementtiä on käytetty aiemmin Oppon PM-sarjan kuulokkeissa, joita ei enää valmisteta. Drop osti Oppolta oikeuden käyttää ja muokata elementtiä omiin tarpeisiinsa. Panda muistuttaakin ulkonäöltään varsin paljon PM-sarjan kuulokkeita, mutta sen kupit ovat paksummat, koska niihin on täytynyt mahduttaa vahvistimet, bluetooth-moduuli ja akku.

Räjäytyskuva Pandan kupeista (lähde: Drop:in markkinointimateriaali).

Käyttömukavuus

Panda on kaiken elektroniikkansa vuoksi yllättävän painava, sillä se painaa peräti 375 grammaa. Hyvin suuri osa painosta on peräisin kupeista, joten kuulokkeiden paino asettuu käytön aikana pääasiassa pään sivuille ja korville. Jotta kuulokkeet pysyvät tukevasti päässä, tilannetta on selvästi yritetty kompensoida voimakkaalla puristusvoimalla. Toki myös suljettu rakenne edellyttää tavallista tiukempaa puristusta, jotta basson määrä pysyy kunnollisena.

Positiivisena puolena Panda pysyy todella tukevasti päässä, mutta voimakas puristusvoima ja matalat korvapehmusteet tekevät siitä varsin epämukavan kuulokkeen pidemmässä käytössä. Pehmusteet myös lämpenevät käytössä melkoisesti, joten korvani alkavat hikoilla jopa näin talviaikaan. En voi kutsua myöskään kuulokkeiden pääpantaa mukavaksi, sillä se on keskeltä niin suora, että tunnen epämiellyttävää painetta päälaellani. Kokonaisuutena mukavuus ei ole täysin surkea, mutta sen soisi olla parempi kuulokkeissa, jotka on tarkoitettu aktiiviseen käyttöön kodin ulkopuolella.

Siitä puheen ollen Pandassa ei ole aktiivista melunvaimennusta, mutta koska kuppien sisällä on niin paljon materiaalia ja elektroniikkaa, passiivinen melunvaimennus on varsin tehokasta. Panda tuntuu ja kuulostaa päässä pitäessä lähes kuulosuojaimilta, mutta korkeampitaajuuksiset ympäristöäänet kuuluvat edelleen selkeästi läpi.

Äänenlaatu

Taajuusvaste:

Drop Pandan taajuusvaste (valkoinen) mitattuna MiniDSP EARS -laitteella. Oranssi viiva 80 dB:n kohdalla on eräänlainen tavoitejana, joka vastaisi likimain Harmanin tavoitekäyrää. Mittauslaite on kuitenkin varsin epätarkka, joten taajuusvaste on vain suuntaa antava.

Pienempi ongelma:

Pandan taajuusvastetta voidaan pitää joko alataajuuspainotteisena (taajuusvasteen ja tavoitejanan leikkauskohta 1 kHz:n kohdalle asetettuna, kuten yllä) tai keskitaajuuksiltaan 1 kHz:n yläpuolelta kauttaaltaan vaimentuneena (leikkauskohta esimerkiksi 250 hZ:n kohdalle asetettuna). Lopputulos on kuitenkin sama: kuulokkeissa on mitäänsanomaton, mutaisen paksu ja ontto ääni.

Tämä on pitkälti seurausta siitä, että 1 kHz:n alapuoliset taajuudet korostuvat kokonaisuudessa aivan liikaa, minkä lisäksi ylemmästä diskantista puuttuu 10 kHz:n yläpuolelta kaikki ilmavuus. Keskitaajuuksien tuunaus on muutoin hyvä, ellei jopa erinomainen, mutta kaikki toistuu pielessä olevan tasapainon vuoksi ärsyttävän epäselvänä. Panda kuulostaa todella suljetulta ja tukkoiselta. Taajuusvastemittauksissani 9 kHz:n kohdalla näkyvä diskanttipiikki ei ole todellisuudessa kovinkaan voimakas, mutta se muuttaa Pandan diskantin epämääräiseksi sihinäksi, josta ei saa ollenkaan selvää. Diskantti vaatisi energiaa myös korostuman ympärille.

Pandan tuunaus ei ole silti huonoimmasta päästä, ja sitä olisi muiden bluetooth-kuulokkeiden tapaan mahdollista parantaa taajuuskorjaimella. Koska omassa Pandassani ei ole toimivaa bluetooth-yhteyttä, käytin taajuuskorjaamiseen Qudelix 5K -laitteesta löytyvää automaattista EQ-asetusta, joka pohjautuu Crinaclen tekemiin taajuusvastemittauksiin. Taajuuskorjaaminen teki kuulokkeista huomattavasti paremman ja energisemmän kuuloiset, mutta se vahvisti samalla entisestään käsitystäni siitä, että Pandan keskinkertainen tuunaus on itseasiassa äänenlaadullisesti niiden pienin ongelma.

Suurempi ongelma:

Panda on mielenkiintoisesta planaarielementistään huolimatta teknisesti suorastaan koomisen surkea. Kuulokkeiden äänessä ei ole kirjaimellisesti ollenkaan yksityiskohtaisuutta, vaan musiikki kuulostaa taajuuskorjauksenkin jälkeen uskomattoman pyöristetyltä, tasapaksulta ja yksiulotteiselta. Kuulokkeita kuunnellessa tuntuu siltä, että ääni olisi puristettu kahden paksun tyynyn väliin. Räjäytyskuva kuulokkeiden kupeista osoittaakin selvästi sen, että elementit on paketoitu ja tukahdutettu todella perusteellisesti. En usko, että Oppon planaarielementti olisi normaalisti näin tasapaksu ja dynamiikaltaan eloton, ellei Drop olisi pilannut sitä tekemillään muutoksilla.

Planaaritekniikan tarjoamista eduista on Pandassa jäljellä vain melko tarkka äänien sijoittelu äänikentässä, mutta se on laiha lohtu tilanteessa, jossa äänessä ei ole yksityiskohtaisuutta tai kerrostuneisuutta edes halvimmillaan 80 euroa maksavien HyperX Cloud Alpha -pelikuulokkeiden päihittämiseen. HyperX-malli kuulostaa Pandaan verrattuna teknisesti siltä, että sen voisi kuvitella maksavan 300 euroa Pandan ollessa alle 100 euron kuuloke.

Panda saa kaiken kuulostamaan pakatulta ja tylsältä, koska se poistaa äänestä kaiken energian ja kaikki pienemmät yksityiskohdat. Jäljelle ei jää minkäänlaista tarttumapintaa, joka saisi innostumaan kuuntelusta. Bassontoistossakaan ei ole bassovoittoisesta tehdastuunauksesta huolimatta ollenkaan voimaa. Tältä osin Panda muistuttaa varsin läheisesti Dan Clark Audion ylivaimennettuja planaarikuulokkeita, kuten aiemmin arvostelemaani Aeon 2 Closed -mallia.

Yhteenveto

Drop Panda ei ole täysin surkea kuuloke, mutta se muistuttaa yli 400 euron hinnastaan huolimatta ääneltään pikemminkin 100 euroa maksavia kuulokkeita. Suurin osa kuulokkeiden hinnasta selittyneekin sillä, että niissä on bluetooth-yhteys ja julkaisuhetkellä muodissa ollutta THX-tekniikkaa sisältävät vahvistimet. Drop joutui varmasti myös käyttämään suurehkon summan Pandan tuotekehitykseen, sillä se hankki kuulokkeisiin Oppolta planaarielementin, joka vaati jatkokehitystä ja mekaanista tuunaamista. Kuulokkeiden sankarakennekin on luultavasti varta vasten Pandaa varten suunniteltu.

En päässyt itse kokeilemaan Pandaa bluetooth-kuulokkeina, jollaisina ne saattaisivat kilpailla tasaväkisemmin monia kilpailijoitaan vastaan puhtaasti siksi, että kuuntelu olisi mahdollista ilman kaapelia. Panda on kuitenkin teknisesti niin keskinkertainen kuuloke, ettei se ole pelastettavissa taajuuskorjaamalla yhtään paremmaksi kuin useimmat 100–200 euron kuulokkeet, joissa käytetään tavallisia dynaamisia elementtejä. Itseäni harmittaakin eniten se, että Oppon mielenkiintoinen elementti menee Pandassa täysin hukkaan.

Moniin muihin bluetooth-kuulokkeisiin verrattuna Pandassa ei ole korkeasta hinnastaan huolimatta aktiivista vastamelutoimintoa. Kuulokkeet ovat myös varsin painavat ja epämukavat kodin ulkopuolella käytettäviksi. Drop markkinoi Pandaa hyvästä äänenlaadusta kiinnostuneiden audiofiilien bluetooth-kuulokkeeksi, mutta omasta mielestäni Panda on kaikkea muuta. Äänenlaadullisesti siitä ei kannata missään nimessä maksaa yli 400 euroa, sillä se olisi äärimmäisen keskinkertainen, vaikka se maksaisi alle 200 euroa. Nähtäväksi jääkin, tuleeko Panda enää koskaan uudestaan myyntiin vakavien laatuongelmiensa vuoksi.

Plussat ja miinukset:

+ Mielenkiintoinen planaarielementti
+ Varsin tarkka äänien sijoittelu äänikentässä
+ Äänikuvan koko ei ole suljetuiksi kuulokkeiksi huonoimmasta päästä
+ Hyvä passiivinen melunvaimennus
+ Miellyttävä hillitty ulkonäkö julkisilla paikoilla käytettäväksi
+ Pysyy tukevasti päässä

+/- Panda voidaan taajuuskorjata suhteellisen helposti paremman kuuloiseksi, mutta sen ei tulisi olla tarpeellista yli 400 euroa maksavissa kuulokkeissa etenkään, kun niitä markkinoidaan juuri äänenlaatu edellä

– Äänenlaatu
– Ja vielä kerran äänenlaatu: toistossa ei ole lähes lainkaan yksityiskohtaisuutta tai dynamiikkaa
– Mukavuus ja paino
– Rakenne tuntuu saranoiden kohdalta heikolta
– Ei aktiivista melunvaimennusta
– Yleiset laatuongelmat, kuten bluetooth-ominaisuuden hajoaminen
– Korkea hinta ja surkea hinta-laatusuhde

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *