Arvostelu: Sudio T2

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Tämä arvostelu poikkeaa aiemmin kirjoittamistani siltä osin, että minuun otti yhteyttä ruotsalainen kuuloke- ja kaiutinvalmistaja, Sudio, joka tarjosi testattavakseni uunituoreita langattomia vastamelutoiminnolla varustettuja T2-in-ear-kuulokkeitaan. Mielenkiintoni heräsi, koska en ollut kuullut yrityksestä aiemmin. Myös tuotekategoria oli itselleni täysin uusi, sillä in-ear-kuulokkeet eivät muutoinkaan vielä toistaiseksi ole sisältyneet laajemmin kuulokeharrastukseeni.

Tuotekategoria tuntuu olevan tällä hetkellä erittäin suosittu suurempien kuluttajaryhmien keskuudessa, joten päätin lähteä ottamaan selvää, mitä itseni kaltainen, täysikokoisiin kuulokkeisiin tottunut, on kuulokkeista mieltä. Arvioitavanani tulee olemaan yhtä aikaa sekä Sudio T2 -kuulokkeet että tuotekategoria yleisestikin. Vaikka sainkin kuulokkeet valmistajalta, on molempien etu, että arvosteluni tulee olemaan rehellinen ja totuudenmukainen. Minkäänlaista sopimusta välillämme ei ole eli ajatukseni ovat niin sanotusti omiani, enkä hyödy arvostelusta rahallisesti. Kiitän jo tässä vaiheessa Sudiota mahdollisuudesta päästä testaamaan T2-kuulokkeita.

Yritys ja T2-kuulokemalli

Vuonna 2012 perustettu Sudio on jostakin syystä jäänyt minulla yrityksenä täysin huomaamatta, vaikka heidän kuulokkeitaan myydään myös Suomessa. Yritys vaikuttaisi olevan erikoistunut in-ear-kuulokkeisiin, mutta löytyy Sudiolta myös muutama over-ear-kuulokemalli. Mielestäni on erittäin mukavaa, että Pohjoismaista löytyy kuulokkeisiin erikoistuneita yrityksiä – skandinaavisesta käytännöllisyydestä olisi nimittäin kuulokkeissakin usein hyötyä.

Hiljattain 17.9.2021 julkaistu T2 on Sudion omien sanojen mukaan seuraava sukupolvi aiemmasta bestselleristä, Tolv-mallista. Aktiivisen melunvaimennuksen (ANC) sisältävä T2 maksaa Suomen markkina-alueella 129 euroa ja sitä on tarjolla neljällä eri värivaihtoehdolla: musta, valkoinen, jadenvihreä ja hiekanvärinen. Kuulokkeet on suunniteltu Ruotsissa ja valmistettu Kiinassa.

T2:lla riittää kilpailijoita, koska markkinoilta näyttäisi löytyvän langattomia in-ear-kuulokkeita lähes jokaiselta kuviteltavissa olevalta valmistajalta. ANC-ominaisuuden sisältävien mallien joukossa 129 euron hinta vaikuttaisi kuitenkin kilpailukykyiseltä, sillä monet muut kuulokkeet maksavat muutaman kympin enemmän.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan latauskotelo, lyhyt usb-c-latauspiuha ja erikokoisia vaihtotulppia (lisäksi mukana tulee myös pieni puhdistusliina).

Tietoja:

  • Kuulokemalli: langaton in-ear
  • Elementti: dynaaminen elementti 8 mm
  • Impedanssi: 16 ohm
  • Herkkyys: 92 dB/mW (1 kHz)
  • Paino: 5,3 g per kuuloke (latauskotelo painaa 35,6 g)
  • Bluetooth: versio 5.2, kantomatka 10 m, tarjolla vain SBC-koodekki
  • Yhteensopivuus: Android, IOS, Mac OS, Windows, Linux
  • Akunkesto: 7,5/6,5 h riippuen ANC:stä (latauskotelossa virtaa 35 tunnin edestä)
  • Latausaika: Sekä kuulokkeet että kotelo 60min (10 min latauksella 2 h kuunteluaikaa) 
  • Muita yksityiskohtia: aktiivinen melunvaimennus (ANC), roiskeenkestävä, kosketuspainikkeet, pikalataus
  • Takuu: 3 vuotta

Arvostelukappaleen hankintatapa: Saatu valmistajalta

Rakenne ja ominaisuudet

Sudio T2:t ovat ulkoisesti laadukkaan oloiset kuulokkeet. T2:n muovinen rakenne tuntuu todella tukevalta, ja se on muodoltaan sellainen, ettei sitä pysty vääntämään vahingossakaan rikki. Sekä kuulokkeet että niiden latauskotelo on päällystetty sileällä ja pehmeällä kumimaisella materiaalilla – kotelo muistuttaa tuntumaltaan hieman kuivaa palasaippuaa. Kuulokkeiden luvataan olevan hien- ja roiskeenkestävät, mutta niillä ei ole virallista vedenkestävyysluokitusta.

Kuulokkeet ovat laadukkaan näköiset ja tuntuiset. Mikrofonireikien ja kosketuspainikkeiden lisäksi niissä on myös akun varaustilasta kertovat ledit.

Kummassakin kuulokkeessa on kaksi reikää mikrofoneille, joita käytetään aktiiviseen melunvaimennukseen sekä puheluihin. Ulkoreunojen pyöreät kiekot ovat kosketuspainikkeet, joista jompaakumpaa 2 sekunnin ajan koskettamalla voidaan vaihtaa käyttöön aktiivinen melunvaimennus, ympäristön ääniä vahvistava läpikuuluvuustila tai normaali passiivinen tila. Painikkeilla voidaan myös vastata puheluihin ja ohjata musiikin toistoa.

Painikkeet reagoivat kosketuksiin tarpeeksi hyvin ja niihin on helppo osua suuren koon ansiosta. Tällä on tosin myös haittapuolensa, sillä painikkeisiin on vaikeaa olla osumatta kuulokkeita korviin asettaessa tai ylipäätään niistä kiinni pitäessä – samalla joutuu kuuntelemaan vahinko-osumista aiheutuvia merkkiääniä. Merkkiäänistä puheen ollen jokaisella melunvaimennustilalla on oma äänimerkki: ANC-tilan kohdalla kuuluu voimakas “woosh”, läpikuuluvuustilasta kuuluu matalaa jyrinää ja ”ding dong”, ja off-tilan valinta käy selväksi ”ring”-äänestä. Äänimerkkien käyttäminen on hyvä asia siinä mielessä, että niihin kyllästyy hitaammin kuin pidempiin puhuttuihin ilmoituksiin.

Kuulokkeet kiinnittyvät latauskoteloon tukevasti magneeteilla.

Kuulokkeiden pienikokoinen latauskotelo on hyvin suunniteltu. Kuulokkeet kiinnittyvät kotelossa omiin koloihinsa magneettien avulla ja pysyvät kiinni putoamatta, vaikka koteloa ravistaisi ylösalaisin. Myös kotelon kansi kiinnittyy tukevasti magneettien avulla, eikä aukea itsestään.

Latauskotelon takapuolella on usb-c-liitin, jonka avulla kotelo voidaan ladata täyteen tunnissa. Tämän jälkeen kotelo kykenee lataamaan kuulokkeita noin 35 tunnin kuunteluajan edestä. Kotelossa on ledi-ilmaisin akun varaustasolle.

Kun kuulokkeet on paritettu bluetooth-yhteydellä esimerkiksi matkapuhelimen kanssa, yhteys puhelimeen katkeaa automaattisesti kuulokkeet koteloon asettaessa. Vastaavasti ne yhdistyvät automaattisesti kotelosta ulos ottaessa. Tämä tekee kuulokkeiden käyttämisestä äärimmäisen helppoa.

Sudio T2:sta löytyy moderni bluetooth-versio 5.2, mutta siitä huolimatta tuettuna on vain vanha ja eniten ääntä pakkaava SBC-koodekki. Tämä on mielestäni erikoinen ratkaisu, mutta sillä on todennäköisesti positiivinen vaikutus akunkestoon. Kuulokkeiden akunkestoksi luvataan 7,5 tuntia ilman ANC-ominaisuutta ja tunti vähemmän melunvaimennus aktivoituna.

Akunkestoa on ollut hieman vaikeaa arvioida, koska se vaatisi kuulokkeiden pitkäaikaista kuuntelua ja säilyttämistä kotelon ulkopuolella. Käytettävyyden kannalta kuulokkeet on aina helpointa laittaa takaisin koteloon, joka lataa ne välittömästi täyteen. Valmistaja lupaa, että 10 minuutin latauksella saadaan 2 tuntia lisää kuunteluaikaa. Tämän vuoksi minun on vaikeaa nähdä tilannetta, jossa kuuntelu jäisi väliin akun loppumisen vuoksi.

Olen käyttänyt T2:ia pääasiassa Google Pixel 3A -puhelimellani, johon kuulokkeet yhdistyvät bluetoothilla nopeasti ja ilman pätkimistä. Kokeilin kuulokkeita myös Windows-kannettavalla, jolla ne toimivat heittämällä. Äänen viive molemmilla laitteilla videoita katsellessa on niin pieni, etten ole kiinnittänyt siihen huomiota.

Mukavuus

T2:t ovat kooltaan melko suuret, mutta näyttävät siisteiltä, koska rakenteessa ei ole ulkonevaa puikkomaista osaa, kuten monissa muissa näkemissäni kuulokkeissa. Sudio on selvästi nähnyt vaivaa muodon optimoimisessa, sillä kuulokkeet asettuvat korviin todella helposti ja tukevasti. Kuulokkeiden runko pyöräytetään kohti korvan yläosaa, jolloin suuri osa siitä jää korvan syvennykseen.

Kuulokkeet istuvat korviin tukevasti ja tuntuvat lähes huomaamattomilta.

Muotoilu sopii omiin korviini suorastaan täydellisesti, joten kuulokkeita on mukava käyttää, eikä niitä huomaa korvissa lähes ollenkaan. Kuulokkeet pysyvät myös erittäin tukevasti paikoillaan, eivätkä tipu korvista päätä heiluttaessa. Itse en harrasta liikuntaa, jonka aikana tekisi mieli kuunnella musiikkia, mutta T2:t sopisivat siihen hyvin. Käytettävyyden ja mukavuuden osalta kuulokkeet ovat nappisuoritus.

Vastamelun toimivuus ja puheluiden äänenlaatu

Kuulokkeiden passiivinen melunvaimennus on istuvuuden ansiosta melko hyvä, joten aktiivinen tila ei tuo mielestäni kaikilta osin massiivista parannusta tilanteeseen (voi tietysti olla, että odotin enemmän). ANC-ominaisuudesta on eniten hyötyä matalien taajuuksien ja taustahälyn vaimennuksessa, mutta jopa hieman yllättäen muut taajuudet vaimenevat vain vähän.

Esimerkiksi kaupungin kadulla autoliikenteen aiheuttama kohina sekä vilkkaassa lounasravintolassa levoton taustahäly vaimenevat hyvin – silti 5 metrin päästä ajavan auton moottorin ääni kuuluu selkeästi ja lounasravintolassa kuulokkeita voi käyttää naapuripöytien salakuunteluun, sillä ihmisten puhe kauempaakin kuuluu ANC päällä todella selkeästi taustahälyn vaimennuttua (myös ruokailuvälineet kilisevät aiempaa erottuvammin). Kuulokkeiden vaimennuskyky tuntuisi heikkenevän tämän perusteella melkoisesti keskitaajuuksien ja korkeiden taajuuksien kohdalla. Myös oma ääneni kuulostaa ANC-tila päällä edelleen siinä määrin normaalilta, että pystyn puhumaan muille normaalisti ilman, että tulen huutaneeksi liian kovalla äänellä.

Kokeilin kuulokkeita ulkona myös tuulisemmalla säällä, mikä ei ollut miellyttävä kokemus. Kuulokkeiden mikrofonit muuttivat tuulen todella voimakkaasti kuuluvaksi häiriöksi, joka sai minut palaamaan välittömästi passiiviseen tilaan. Melunvaimennusta ei selvästikään ole optimoitu tarpeeksi hyvin tuulelle.

ANC-tila tai pikemminkin kuulokkeiden mikrofonit tuntuisivat olevan herkät myös joillekin muille sähkölaitteille, sillä kannettava työkoneeni aiheuttaa kuulokkeisiin häiriötä. Kun katson tietokonetta suoraan, kuulen mikrofonit aktivoituna (ANC-tila tai läpikuuluvuustila) korkeataajuuksista vinkumista, joka loppuu kokonaan päätä 10 cm sivulle päin kääntämällä tai mikrofonit pois päältä kytkemällä. Toistaiseksi en ole havainnut ongelmia muiden laitteiden kanssa.

ANC-tilaa seuraa 2 sekunnin painalluksella läpikuuluvuustila, josta on hyötyä hiljaisempien ympäristöäänien erottamisessa. Läpikuuluvuustilassa kuuluu tasaista kohinaa, jota käytän välillä sulkemaan pois tinnitustani silloin kun en kuuntele kuulokkeilla musiikkia – tämä vaatii toki sen, että olen hiljaisessa ympäristössä.

Sudio mainostaa T2:ssa olevia, keilanmuodostustekniikkaa hyödyntäviä, mikrofoneja erinomaisina myös puheluiden puhumiseen. Toinen mikrofoneista kerää ja vaimentaa ympäristön ääniä, ja toinen poimii puhujan äänen. T2:n mikrofonien tuottama äänenlaatu puheluissa onkin mielestäni oikein hyvä ja selkeä.

Valitettavasti ympäristön ääniä vaimentava algoritmi vaikuttaisi kuitenkin olevan jokseenkin rikki, sillä se vaimentaa todella herkästi ja tehokkaasti pois myös puhujan oman äänen – normaalilla äänellä puhelua puhuessa toinen osapuoli kuulee lauseista vain yksittäisiä sanoja tai sanoista vain yksittäisiä tavuja. Puhujan ääni kuuluu läpi pätkimättä vain huutamalla, vaikka puhelua puhuisi hiljaisessa ympäristössä. Tällä tavalla puhelun puhuminen tuntuu typerältä ja häiritsee muita. Toivottavasti ongelma koskee vain omia kuulokkeitani.

Kuulokkeiden äänenlaatu

Sudio ei ole kehittänyt kuulokkeilleen laisinkaan mobiilisovellusta, jolla niitä voitaisiin esimerkiksi taajuuskorjata. Muutoin sovellukselle olisikin hyvin vähän käyttöä, mutta sen puuttuminen tarkoittaa sitä, että kuulokkeiden tuunaus on suurimmalle osalle käyttäjistä kiinteästi sellainen kuin valmistaja on valinnut sen olevan – vaivattomia säätömahdollisuuksia ei ole.

Miltä Sudio T2 sitten kuulostaa? Niissä on kuluttajatyyppinen v-tyylinen tuunaus eli sekä matalat että korkeat taajuudet korostuvat keskitaajuuksien kustannuksella. Vaikka basson määrä pysyykin vielä hyvän maun rajoissa, sitä on mielestäni hieman liikaa, koska se jättää osan keskitaajuuksista varjoonsa. Keskitaajuudet toistuvat kokonaisuutena hieman ohuesti ja muihin taajuuksiin nähden vaimeammin. Silti tähän asti tuunaus on varsin onnistunut siinä, mitä sillä tavoitellaankin – kuulokkeiden ääntä voisi kuvailla tuhdiksi ja meneväksi.

Ongelmia ilmenee valitettavasti korkeissa taajuuksissa, jotka toistuvat liian kirkkaina ja korostettuina. Esimerkiksi rumpujen lautaset toistuvat niin riipivän terävästi ja sihisevästi, että niiden yksityiskohtia on paikoin vaikeaa erottaa. Arvioisin, että kuulokkeilla puolet hiemankin normaalia kirkkaammaksi tuotetusta musiikista on epämiellyttävää kuunneltavaa muutoin kuin hiljaisella äänenvoimakkuudella. Ylätaajuuksien korostus tekee myös välillä naisvokalisteista ja s-kirjaimista liian teräviä. Musiikkia kuunnellessa tämä häiritsee harvemmin, mutta puhetta kuunnellessa s-kirjaimet voisivat toistua rauhallisemmin.

Kirkkaan toiston vuoksi kuulokkeet eivät sovi kunnolla etenkään energisemmälle rock- ja hevityyliselle musiikille, mutta pop-musiikki ja elektroninen musiikki toimivat varsin hyvin. Näissä genreissä hyödynnetään ja korostetaan harvemmin niitä taajuusalueita, jotka ovat kuulokkeissa ongelmalliset. Silti kirkkaan tuunauksen vuoksi toistossa on aina metallinen vivahde, ja osan kappaleista joutuu edelleen skippaamaan säästääkseen korviaan.

En ole tähän mennessä harrastanut juurikaan in-ear-kuulokkeita, joten T2:t ovat kalleimmat kuulemani tuotekategorian edustajat. Tämän vuoksi en osaa vertailla niitä mihinkään vastaavan hintaiseen kilpailijaan etenkään taajuusvasteen ulkopuolisten ominaisuuksien osalta. Kuulokkeet suoriutuvat mielestäni kaikilla osa-alueilla maltillisesti arvioituna vähintäänkin tarpeeksi hyvin.

Taajuuskorjaaminen

Oma karkea taajuuskorjaukseni Sudio T2:lle.

Koska kuulokkeet soveltuvat oletuksena huonosti korkeita ääniä sisältävän musiikin kuunteluun, päätin etsiä mobiilisovelluksen, jolla niitä pystyisi taajuuskorjaamaan. Aikani Android Play-kauppaa selailtuani ja useampia EQ-sovelluksia asenneltuani löysin Flat equalizer-sovelluksen, joka toimii myös Tidal-striimauspalvelun kanssa. Kaikille ilmaisille sovelluksille näyttäisi valitettavasti olevan yhtenäistä se, että säädettävien taajuusalueiden määrä on hyvin rajattu. Onneksi korkeiden taajuuksien vähentäminen on kuitenkin melko yksinkertainen toimenpide.

Pikaisen taajuuskorjauksen jälkeen kuulokkeista tuli paremmin omiin mieltymyksiini sopivat. Diskantin soidessa hillitymmin sen yksityiskohtiin pystyy keskittymään huomattavasti helpommin. Kuulokkeet kuulostavat kaikin puolin tasapainoisemmilta, mikä laajentaa niiden soveltuvuutta eri musiikkigenreille. Diskantin alentamisella on myös positiivinen vaikutus laulusuoritusten toistumiseen, sillä ne kuulostavat muutosten jälkeen luonnollisemmilta ja erottuvat paremmin kokonaisuudesta.

Alensin lisäksi kuulokkeiden bassontoistoa tehden siitä nopeamman ja kontrolloidumman. Tämä selkeytti samalla mukavasti keskitaajuuksien toistoa. Vaikka olettaisinkin vakiona olevan tuhdin bassontoiston miellyttävän monia, basson määrän vähentäminen itseasiassa paransi sen tiukkuutta ja iskevyyttä.

T2 vs. T2

Sudio T2 -kuulokkeet eivät ole ensimmäiset omistamani T2-nimiset kuulokkeet, sillä omistan myös hyvinä ja melko neutraaleina pidetyt 50 € hintaiset TinHifi T2:t. Nämä ovat langalliset, perinteiset in-ear-kuulokkeet, eikä niissä ole lisäominaisuuksia. Myös TinHifien käyttömukavuus ja ylipäätään käytettävyys ovat heikommat kuin Sudion T2:ssa. Puhtaasti äänenlaadun osalta vertailu on kuitenkin mielenkiintoista.

Molemmat kuulokkeet ovat omaan makuuni hieman liian kirkkaat, sillä myös TinHifi T2:ssa on diskanttipiikki. Se aiheuttaa enemmän sibilanssia kuin Sudio T2:n tuunaus, mutta on muutoin siedettävämpi. Kuulokkeet ovat muilta taajuusalueiltaan erilaiset, sillä TinHifit ovat keskitaajuuspainotteiset ja bassonmäärältään rajoittuneet, kun taas Sudiot korostavat enemmän alataajuuksia – alataajuudet ovatkin Sudioissa huomattavasti hauskemmat, vaikkakin jo hieman liikaa korostuvat. TinHifin alataajuudet ovat niin hillityt, että pienikin matalataajuuksinen ympäristömelu saa musiikin kuulostamaan siltä, että siitä puuttuisi alataajuudet kokonaan. Tämän vuoksi kuulokkeet soveltuvat vain kotikäyttöön toisin kuin Sudiot, joissa enemmän bassoa ja ANC-ominaisuus.

Sudio T2 on vertailun perusteella parempi valinta radiopopin ja elektronisen musiikin kuunteluun. TinHifin T2 on puolestaan keskitaajuuksien yksityiskohtaisuudellaan selkeästi parempi keskitaajuuspainotteiseen kuunteluun, kuten esimerkiksi akustiseen musiikkiin. Tämän hintaisissa kuulokkeissa tuunauksella on mielestäni suurin merkitys lopputuloksen kannalta.

T2 x 2 = T4 ?

Yhteenveto

Langattomat in-ear-kuulokkeet olivat itselleni ennen Sudio T2:iin tutustumista täysin uusi ja vieras tuotekategoria. Kokeilun perusteella idea on mielestäni hyvä, ja ymmärrän, miksi tällaiset kuulokkeet ovat tulleet suosituiksi etenkin kodin ulkopuolella liikkuessa. Vaikka kuulokkeet eivät korvaakaan parempia kotilaitteita, ne ovat hyödyllinen ja elämää helpottava hankinta vähemmän kriittiseen kuunteluun liikkeellä ollessa. Jos saisin nyt valita niiden ja vastaavan hintaisten langattomien over-ear-kuulokkeiden väliltä, ottaisin käytettävyyden perusteella ehdottomasti taskuun mahtuvat in-ear-kuulokkeet.

Positiivinen mielikuvani tuotekategoriaa kohtaan syntyi varmasti siitä, että pääsin kokeilemaan ensimmäisenä juuri Sudio T2:ia, joissa käytettävyys ja mukavuus ovat erinomaisella tasolla. Kuulokkeista huomaa, että valmistajalla on aiempaa kokemusta vastaavista tuotteista – T2:n korkeasta laatuvaikutelmasta paistaa itseasiassa mielestäni hyvällä tavalla esiin ruotsalaisuus. Myös kuulokkeiden ulkonäkö on onnistunut, koska se ei herätä liikaa huomiota etenkään mustan värisenä. Pirteämmästä ulkonäöstä pitäville on tarjolla muitakin värivaihtoehtoja.

Näin vahvan ensivaikutelman jälkeen olikin harmillista huomata, että monissa kuulokkeiden arkipäiväiseen käyttöön liittyvissä toiminnoissa olisi parantamisen varaa. Mikrofonien äänenlaatu soveltuisi hyvin puheluiden puhumiseen, mutta taustamelua vaimentava algoritmi vaimentaa pois myös puhujan oman äänen, ellei puheluita puhu ääntä reippaasti korottamalla. En ole päässyt testaamaan muiden valmistajien in-ear-malleja, mutta olettaisin, että puheluiden puhumisen tulisi onnistua myös normaalimmalla puhetyylillä.

Omassa käytössäni kuulokkeiden ANC-ominaisuus on ollut parannus passiiviseen melunvaimennukseen verrattuna hälyisessä ympäristössä oleskellessani. Ihmisten puhetta tai korkeataajuuksisia ääniä aktiivinen melunvaimennus ei kuitenkaan pysty tehokkaasti poistamaan. Jotta osaisin antaa T2:n ANC:lle selkeämmän arvosanan, minun tulisi kuulla ensin myös muiden valmistajien vastaavia toteutuksia. Tuulen aiheuttamien häiriöäänien vuoksi sanoisin Sudio T2:n soveltuvan paremmin sisäkäyttöön – tätä tukee myös vedenkestävyysluokituksen puuttuminen.

Äänenlaadun osalta kuulokkeet on selvästi tuunattu suurimmille kuluttajaryhmille ja sellaiselle musiikille, jota itse kuuntelen vähemmän. Moderni pop-tyylinen musiikki ja radiomusiikki kuulostavat hyvältä, joten kuulokkeiden kohderyhmä huomioiden kokonaisuus jää mielestäni plussan puolelle. Ylikorostuva diskantti harmittaa kuitenkin itseäni todella paljon. Vaikka kuulokkeista onkin mahdollista taajuuskorjata oikein hyvän ja tasapainoisen kuuloiset omalla vaivannäöllä, tilanne ei ole ihanteellinen.

Jotta kuulokkeiden ääni soveltuisi laajemmin eri käyttäjäryhmille ja musiikkityyleille, olisi T2:lla syytä olla oma säätömahdollisuuksia sisältävä mobiilisovellus. Sellaisen puuttuminen on erittäin harmillista, koska sillä diskantin ja basson ylikorostumat olisivat helposti ja pysyvämmin korjattavissa. Toivon, että Sudio tarjoaa tähän mahdollisuuden viimeistään seuraavissa tuotteissaan. Samalla toivoisin näkeväni tuen myös äänenlaadultaan paremmille bluetooth-koodekeille.

Jos diskantin kanssa ei olisi menty näin äärimmäisyyksiin, tai jos asia olisi nykyistä helpommin omistajan paikattavissa, kuulokkeita olisi helpompaa suositella äänenlaadun perusteella. Toisaalta jos kirkkaan toiston ja muiden mainitsemieni heikkouksien kanssa on valmis elämään, T2:t ovat käytettävyydeltään ja mukavuudeltaan nappisuoritus. Kaikki havaitsemani ongelmat linkittyvät pitkälti melunvaimennusalgoritmiin, joka vaatisi Sudiolta tarkempaa optimointia. ANC itsessään toimii kuitenkin sen verran hyvin, että kuulokkeet ovat päätyneet itselläni taajuuskorjattuina säännölliseen käyttöön erityisesti tilanteissa, joissa sekä kooltaan suurempien että langallisten kuulokkeiden käyttö olisi hankalaa. Omilla säädöilläni T2 kuulostaa oikein hyvältä.

Plussat ja miinukset:

+ Yleinen laatuvaikutelma
+ Erittäin helpot ja mukavat käyttää
+ Hyvä (vaikkakin ilmeisesti nykymittapuulla normaali?) akunkesto ja nopea lataus
+ Toimiva ja hyvin suunniteltu latauskotelo
+ Bluetooth-yhteys toimii hyvin
+ Aktiivinen melunvaimennus vähentää hyvin matalataajuuksista ympäristöhälyä
+ Muhkeat alataajuudet ja menevä tuunaus modernin musiikin kuunteluun

– Liikaa diskanttia, joten ääni on kirkas ja metallinen
– S-kirjaimet toistuvat paikoin liian terävinä ja suhisevina
– Myös bassoa liikaa tasapainoiseen kuunteluun
– Kuulokkeille ei ole olemassa mobiilisovellusta
– Tuki vain SBC-bluetooth-koodekille
– ANC-algoritmin optimoinnissa runsaasti parannettavaa (ei vaimenna kunnolla puhetaajuuksia tai korkeampia ääniä, tuuli saa ANC:n sekoamaan ja puhe pätkii puheluiden aikana)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *