Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2022
- Hinta: Suomessa 499 € (muualla Euroopassa 399 €)
- Väri: Hopea (pikemminkin laasti tai betoni)
- Rakenne: Suljettu, over-ear
- Dynaaminen 30 mm:n elementti
- Impedanssi: 48 ohm (virrat päällä) ja 16 ohm (passiivisena)
- Liitännät: Bluetooth 5.2, kuulokeliitin (3,5 mm) ja USB-C-latausliitin
- Bluetooth-koodekit: LDAC, AAC ja SBC
- Paino: 250 g
- Akunkesto: 30 tuntia (ANC) ja 40 tuntia ilman ANC:tä
- Adaptiivinen vastamelutoiminto (8 mikrofonia): On/Off/läpikuuluvuustila
- Ominaisuuksia: Speak-to-chat, korvatunnistus, Google Fast Pair, Windows Swift Pair, puheohjaus, Multipoint-tuki, 360 Reality Audio, aktiviteettien seuranta
- Varusteet: kankainen suojakotelo, USB-latauskaapeli ja 3,5 mm:n kuulokekaapeli (pituus 1,2 m)
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Kuulokkeista puhuttaessa Sony tunnetaan nykyään parhaiten WH-1000X-sarjan vastamelukuulokkeista, joita näkee kehuttavan maailman parhaiksi. Tämä onkin pitänyt vuosien varrella pitkälti paikkansa vastamelutoiminnon tehokkuuden ja tuotteiden lisäominaisuuksien osalta. Kuulokkeiden tärkein tehtävä eli hyvä äänenlaatu ei kuitenkaan ole kiinnostanut Sonya yhtä paljon, koska monissa sen malleissa on ollut todella ylikorostunut bassontoisto. Vastaavaa ilmiö on toki varsin yleinen muidenkin valmistajien, kuten Bosen ja Sennheiserin, vastamelukuulokkeissa.
Sony julkaisi hiljattain WH-1000XM5-mallin (linkki valmistajan tuotesivulle), jonka luvataan tarjoavan entistä tehokkaampaa vastamelua ja parempaa äänenlaatua. Myös kuulokkeiden rakenne ja ulkonäkö ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen edeltäviin malleihin verrattuna. Uutuusmalli on kuitenkin hinnoiteltu todella kalliiksi, koska siitä joutuu maksamaan Suomessa peräti 500 euroa samalla kun ominaisuuksiltaan hyvin vastaava XM4 maksaa vain 250 euroa – XM4:n valmistus tulee kaiken lisäksi jatkumaan. XM5 onkin saanut kriittisempien kuluttajien keskuudessa varsin nihkeän vastaanoton etenkin, kun sen vastamelutoiminnossa on raportoitu olevan omat oikkunsa.
Useimmat arvostelijat ovat ehtineet ylistää XM5-mallia estoitta, mutta suurin osa jutuista on peräisin tekniikkasivustoilta, jotka eivät käsittele kuulokkeiden äänenlaatua juuri ollenkaan. Tästä hieman ärsyyntyneenä päätin ostaa kuulokkeet ottaakseni selvää, miltä ne oikeasti kuulostavat. Vertailupohjana tulen käyttämään Sonyn omaa XM4-mallia ja Sennheiserin Momentum 3 Wireless -kuulokkeita. XM4:n sain lainaan Kuulokehemmo-Youtube-kanavalta, josta löytyy mielenkiintoista sisältöä suomenkielisistä kuulokevideoista kiinnostuneille.
Tuotepakkaus
Sony yrittää selvästi luoda mielikuvaa tuotteidensa ympäristöystävällisyydestä, koska XM5 toimitetaan poisheitettävän (kierrätettävän) näköisessä pahvipakkauksessa. Laatikossa näkyvät rutut johtuvat siitä, että ostin kuulokkeet pakkausvaurioisina Amazonin Warehouse-osastolta.
Kuulokkeiden mukana tulee kuljetuskotelo, jonka sisältä löytyy lyhyt USB-latauskaapeli ja 1,2 metriä pitkä kuulokekaapeli 3,5 mm:n liittimellä. Muuta varustukseen ei pelkistettyjä ohjelappuja lukuun ottamatta kuulukaan, mikä jättää kylmäksi 500 euron tuotteessa. Miksei USB-kaapeli voi esimerkiksi olla järkevämmän pituinen, jotta sitä pystyisi käyttämään muutenkin kuin kannettavan tietokoneen kylkeen liitettynä? Jopa halvimmillaan alle 40 euroa maksavan Edifier W820NB:n mukana tulee pidempi kaapeli.
XM5:n kuljetuskotelo on mielestäni tyylikkään näköinen, mutta kooltaan varsin suuri. Tämä johtuu siitä, että kuulokkeet eivät taitu XM4:n tapaan kasaan, vaan niitä täytyy säilyttää kupit vaakatasoon käännettynä. Sony onkin selvästi asettanut tällä kertaa kuulokkeiden ulkonäön käytettävyyden edelle. Vaikka suuremman kotelon kanssa tuleekin varmasti toimeen, on XM4:n huomattavasti kompaktimpi kotelo käytännöllisempi niille, jotka kuljettavat kuulokkeita usein mukana.
Rakenne
1000XM5 on aiempiin 1000X-malleihin verrattuna modernimman näköinen, koska sen sankarakenteessa on vähemmän saumakohtia ja pääpanta on virtaviivaisempi. Kupit sen sijaan ovat edelleen melko muhkeat, koska niiden sisällä oleva elektroniikka vie oman tilansa. Kuppien pystysuuntaisen liikeradan mahdollistava mekanismi jää mielenkiintoisesti piiloon kuppirakenteen sisäpuolelle, joten lopputulos on erittäin siisti. Sanka ja kupit eivät myöskään pääse kolisemaan toisiaan vasten, koska kuppien yläreunassa olevien kolojen reunoille on liimattu pehmustepalat.
Keinonahalla päällystetyn pääpannan sisällä kulkee metalliosa, joten kuulokkeet kestävät hyvin rajuakin venyttämistä. En havaitse kuulokkeita käsitellessä minkäänlaisia ikäviä sivuääniä. Korkeudensäätö tapahtuu pääpannan sisältä sulavasti ulospäin liukuvien metallitankojen avulla. Olettaisin rakenteen olevan siroudestaan huolimatta varsin kestävä, koska siinä on vähemmän liikkuvia osia kuin XM4-mallissa – tämä jää toki nähtäväksi pidemmässä käytössä.
XM5 on valitettavasti kaikesta huolimatta halvan tuntuinen tuote. Karkeasta kierrätysmuovista tehtyjen kuppien paperia muistuttava pinta on periaatteessa hauskan tuntuinen, mutta se sopisi laatuvaikutelmaltaan paremmin alle 200 euron tuotteeseen. Myös kuulokkeiden rakenne on pääpannasta roikottaessa todella lötkömäinen aivan kuin pitelisin sormieni välissä löysää spagettia. XM4:n rakenne on tukevampi, joten XM5 tuntuu tälläkin osa-alueella vain ulkonäölliseltä päivitykseltä. Painoakin molemmilla malleilla on suunnilleen saman verran eli noin 250 grammaa.
Mukavuus
Kuulokkeiden kevyt paino on ehdottomasti hyvä asia pidemmässä käytössä. XM5 tuntuukin päässäni varsin mukavalta, muttei valitettavasti yhtä mukavalta kuin XM4. Uudessa kapeammassa pääpannassa on riittävästi pehmustetta, mutta tunnen sen silti päälaellani toisin kuin XM4:n pannan. XM5 alkaa myös painaa noin tunnin kuuntelun jälkeen sekä korviani että niiden ympäristöä. Tämä johtuu varsin voimakkaasta puristusvoimasta ja XM4:ää huonommista korvapehmusteista. Positiivisena puolena en saa ravisteltua kuulokkeita päästäni, vaikka katsoisin suoraan alaspäin. XM5:ssä puristusvoimaa onkin todennäköisesti jouduttu lisäämään, jottei se luiskahda kapeamman rakenteensa vuoksi päästä.
Molemmissa XM-malleissa on varsin matalat korvapehmusteet, joten korvani painautuvat pehmusteen pohjakankaaseen. XM4:ssä tämä ei heikennä erityisemmin käyttömukavuutta, kun taas XM5 tuntuu 0,5 cm matalampien pehmusteidensa ja voimakkaamman puristusvoimansa vuoksi hieman on-ear-kuulokkeelta – tuntuma on sama kuin asettaessa kämmenet melko tukevasti korville. Pehmusteen alla on kuitenkin onneksi vaahtoa, joten pystyn käyttämään kuulokkeita melko normaalisti pieniä taukoja pitämällä. Pidemmälle lentomatkalle kuulokkeet eivät silti itselleni soveltuisi.
XM4-mallin keinonahkapehmusteet ovat miellyttävän pehmeät, kun taas XM5:ssä materiaaleiksi on valittu tukevampi vaahto ja muovia/silokonia muistuttava keinonahka. Materiaali on edelleen mukavan tuntuista, mutta se hiostaa voimakkaasti kesäkäytössä. Pehmusteet myös rutisevat silmälaseja käyttäessä. Positiivisena puolena pehmusteiden korva-aukko on hieman suurempi kuin XM4:ssä. Pehmusteet on lisäksi mahdollista irrottaa ja vaihtaa uusiin, mikäli Sony päättää sellaisia joskus myydä. Vaikka käyttömukavuudessa onkin otettu takapakkia XM4-malliin verrattuna, XM5 on moitteistani huolimatta perusmukava kuuloke etenkin itseäni pienempikorvaisille.
Painikkeet ja liittimet
Kuulokkeita operoidaan samalla tavalla kuin XM4-mallia. Vasemman kuulokekupin alareunasta löytyy kaksi fyysistä painiketta (virta-/paritusnappi ja vastamelutoimintoa ohjaava nappi) ja oikean kupin sivulta hipaisukytkimet eri toiminnoille. Hipaisukytkimet toimivat XM5:ssä varsin hyvin, mutta menevät toisinaan sekaisin, jolloin esimerkiksi äänenvoimakkuuden muutos ei mene perille yhdistettyyn laitteeseen. Kun kaikki toimii normaalisti, kuulokkeiden käyttäminen on loogista ja sujuvaa. Eri komennoista toistetaan vahvistuksena äänimerkki, joten käyttäjän ei tarvitse kuunnella jatkuvalla syötöllä robottista ihmisääntä.
Kämmenen asettaminen oikean kupin päälle vaimentaa kuunnellun musiikin ottaen samalla käyttöön läpikuuluvuustilan. Idea on mielestäni hyvä esimerkiksi äkillisesti ovelle ryntäävää työkaveria kuunnellessa, mutta kuulokkeet on edelleen kohteliaampaa laskea korvilta kaulalle. Korvatunnistuksen ansiosta toisto lakkaa tällöin automaattisesti, ja jatkuu taas kuulokkeet takaisin korville asettaessa. Nämä toiminnot ovat varmasti tuttuja XM4:n omistajille.
Vasemman kupin pohjassa on perinteinen 3,5 mm:n kuulokeliitin, jota voidaan käyttää passiiviseen kuunteluun esimerkiksi akun loppuessa – tätä en kuitenkaan suosittele äänenlaadun näkökulmasta. Mikäli akkua on jäljellä, kuulokkeita on mahdollista kuunnella kaapelin kautta myös vastamelutoiminto päälle kytkettynä. Oikean kupin pohjasta löytyvää USB-C-liitintä voidaan käyttää vain lataamiseen. Esimerkiksi Sennheiser Momentum 3:ssa sen kautta voidaan lisäksi toistaa ääntä tietokoneelta tai mobiililaitteelta.
Bluetooth-yhteys
XM5 on toteutettu bluetooth-versiolla 5.2. Sonyn kuulokkeet tukevat yhtiön omaa LDAC-koodekkia, joka tarjoaa ainakin teoriassa kaikkein parasta bluetooth-äänenlaatua, mikäli myös toistolaite tukee sitä. Kuulokkeista puuttuu kokonaan tuki AptX-koodekeille, joten LDAC:in lisäksi tarjolla on vain iäkkäämpi SBC-vaihtoehto. Applen laitteille löytyy tuttu ja turvallinen AAC-koodekki.
Kuulokkeiden bluetooth-yhteys on toiminut käytössäni moitteettomasti ja pätkimättä. Myös kantama on hyvä ja viive videoita katsoessa ok, joten kaikki on kunnossa, kuten modernilta laitteelta sopiikin odottaa. XM5:n parittaminen eri laitteiden kanssa on helppoa. Kuulokkeet tukevat esimerkiksi Google Fast Pair -ominaisuutta (tuki löytyy myös XM4-mallista), joten paritustila käynnistäessä lähellä olevaan Android-puhelimeen ilmestyy automaattisesti pyyntö kuulokkeiden liittämisestä. Tämän jälkeen ohjattu prosessi opastaa asentamaan kuulokkeille tarkoitetun sovelluksen. Myös eri asetukset ja käyttöluvat tulee hoidettua kerralla kuntoon. Vaikka useiden eri lisäominaisuuksien läpikäynti onkin hieman rasittavaa, käyttäjäkokemus on huomattavasti parempi kuin monissa edullisemmissa bluetooth-kuulokkeissa.
Puhelinsovellus ja ominaisuudet
Sonyn sovellus mahdollistaa kuulokkeiden asetusten muuttamisen ja äänen taajuuskorjaamisen. XM4-mallista löytyy hyvin pitkälti samat ominaisuudet ja toiminnot, joten XM5 ei tarjoa korkeammasta hinnastaan huolimatta mitään uutta.
XM5 on muun muassa mahdollista liittää yhtä aikaa kahteen eri laitteeseen (Multipoint-tuki). Kuulokkeet päässä puhuminen käynnistää automaattisesti Chattaa puhumalla -toiminnon, joka vaimentaa kuunnellun sisällön ja ottaa käyttöön läpikuuluvuustilan keskustelun helpottamiseksi. Toisaalta kuulokkeiden päästä pois ottaminen ajaa korvatunnistuksen ansiosta saman asian ja on kohteliaampaa vastapuolelle. XM5:ssä voidaan käyttää myös ääniavustajaa ja ääniohjausta.
Sijaintitiedot jakamalla sovelluksen saa optimoimaan vastamelutoiminnon eri oleskelupaikkojen ja liikkeellä olon mukaan – tämä vaikuttaa itsestäni lähinnä siltä, että Sony haluaa tienata lisää rahaa käyttäjien sijaintitietoa keräämällä. Myös käyttäjän aktiviteettien seuranta vaikuttaa käyttäjädatan keräämiseltä, vaikka siitä voikin olla joillekin hyötyä. Ehkä olen itse vanhanaikainen, koska minulle riittää kuulokkeissa hyvä äänenlaatu, tehokas ja yksinkertainen vastamelutoiminto sekä sujuvat kontrollit esimerkiksi musiikintoiston ja puheluiden ohjaamiseen.
Kokeilin pikaisesti 360 Reality Audio -nimistä ääniformaattia, jota voidaan kuunnella esimerkiksi Tidal-musiikkipalvelusta. Sonyn sovellus analysoi ensin valokuvien pohjalta korvien muodon, minkä jälkeen Tidal optimoi tietojen avulla äänen kuuntelijalle sopivaksi. Formaattia tukevan sisällön olisi tarkoitus toistua nimensä mukaisesti laajasti pään ympärillä. Totesin joidenkin artistien ja levyjen kuulostavan mielenkiintoisilta, kun taas toiset olivat uskomatonta kuraa. Ääni tuntui pyörivän puolelta toiselle ilman minkäänlaista logiikkaa. Tutut kappaleet kuulostivat vääriltä ja epäluonnollisilta.
Monet lisäominaisuuksista jäävätkin itselleni turhiksi, joten tärkeimpien asetusten säätämisen jälkeen puhelinsovellusta tulee käytettyä lähinnä kuulokkeiden taajuuskorjaamiseen. Sony sallii äänen muuttamisen viiden kanavan ja bassosäätimen avulla. Liukusäätimissä on säätöväliä 10 pykälää joko ylös- tai alaspäin, mikä riittää ainakin teoriassa suurempiinkin muutoksiin. Valmiiksi luodut ääniprofiilit huonontavat mielestäni ääntä, joten taajuuskorjausta on tehtävä manuaalisesti. Käsittelen tätä tarkemmin kuulokkeiden äänenlaatua arvioidessani.
Vastamelutoiminto (ANC)
XM5 eroaa edeltävistä malleista eniten vastamelutoiminnon toteutuksessa. XM4-mallista on mahdollista valita käyttöön joko “täysillä” toimiva vastamelu tai ympäristön ääniin enemmän mukautuva vastamelu. XM5:ssä tarjolla on vain ympäristöön mukautuva vaihtoehto, jonka olisi tarkoitus tehdä kuulokkeissa olevien 8 mikrofonin ja uuden prosessorin avulla vastamelusta entistä tehokkaampaa. Erityisesti korkeiden taajuuksien luvataan vaimenevan aiempaa enemmän. Käyttäjä on kuitenkin täysin sen varassa, että Sonyn määrittämät algoritmit toimivat optimaalisesti kussakin käyttötilanteessa.
Vastamelutoiminnon suurin parannus on taustakohinan täydellinen puuttuminen, minkä ansiosta hiljaisemmasta ympäristöstä on mahdollista tehdä täysin hiljainen. Vertailun vuoksi sekä XM4 että Sennheiser Momentum 3 kohisevat jonkin verran – jälkimmäinen huomattavasti enemmän. XM5:n vastamelu tuntuu äärimmäisen luonnolliselta, eikä siitä aiheudu painetta tai tyhjiötä muistuttavaa tunnetta kuppien sisään. Lisäksi voimakas tuuli aiheuttaa hieman vähemmän häiriötä kuin XM4-mallissa. Momentum 3 pärjää tältä osin tasaväkisesti, koska siinä on erikseen optimoitu tila tuuliselle säälle. Kaikissa kuulokkeissa on hyvin vastaava läpikuuluvuustila, joka laskee läpi kuulokkeiden ulkopuolisia ääniä.
En ole vielä pystynyt kokeilemaan kuulokkeita lentokoneessa tai todella meluisassa ympäristössä. XM5:n vastamelun tehokkuus ei kuitenkaan vakuuta itseäni täysin myöskään arkipäiväisissä käyttötilanteissa. Kuulokkeet vaimentavat kaikkia taajuuksia selvästi tehokkaammin kuin Sennheiser Momentum 3, mutta vanhempi XM4 on monissa tilanteissa parempi ja varmatoimisempi.
XM4:n täysillä toimiva vastamelutila sulkee minut lähes poikkeuksetta tehokkaammin ulkopuoliselta maailmalta. XM5 yltää käytännössä melko vastaavaan lopputulokseen, mutta se laskee usein yksittäisiä ääniä hämmentävän voimakkaasti läpi. Esimerkiksi puhe viereisessä huoneessa, TV, lintujen äänet, veden surina tiskikoneessa ja pöytätuulettimen moottorin ääni herättävät enemmän huomiota kuin XM4-mallilla. XM5:ssä vastamelun tehokkuus vaihtelee myös XM4-mallia enemmän päätä kääntäessä.
Ehkä XM5 osoittautuu tehokkaammaksi ääriolosuhteissa ja enemmän ihmisiä sisältävissä ympäristöissä, mutta tällä hetkellä minusta tuntuu siltä, että XM4:n vastamelutoiminto on peruskäyttöön varmatoimisempi. Sony on mielestäni lähtenyt turhaan kehittämään entistä monimutkaisempaa vastamelutoimintoa etenkin, kun XM4:ssä kaikki toimi jo erinomaisesti. Valmistajan kannalta on syytä toivoa, että XM5 olisi optimoitavissa ohjelmistopäivitysten avulla. Muutoin XM4:llä pääsee samaan lopputulokseen huomattavasti edullisemmin. Musiikkia kuunnellessa eroilla ei ole merkitystä, koska molemmilla kuulokkeilla pystyy uppoutumaan täysin omaan maailmaansa ympäristöäänistä välittämättä.
Akunkesto
Kuulokkeiden akun luvataan kestävän vastamelutoiminto päälle kytkettynä noin 30 tuntia (vastaava kuin XM4-mallissa), mikä on pitänyt hyvin paikkansa. Tämä on myös mielestäni riittävä akunkesto esimerkiksi Sennheiser Momentum 3:n 17 tuntiin verrattuna. XM5:ssä LDAC-koodekki ja laskentatehoa vaativa vastamelutoteutus vievät todennäköisesti tavallista enemmän virtaa, joten monissa yksinkertaisemmissa vastamelukuulokkeissa, kuten Valcon VMK20:ssä (45 tuntia) on pidempi akunkesto. Mikäli pidemmälle käyttöajalle on enemmän tarvetta kuin vastamelulle, XM5:n akunkestoa voidaan pidentää 10–20 tuntia kytkemällä vastamelutoiminto pois päältä.
Monet kertovat XM5:n akun täyteen lataamisen kestävän reilu 3 tuntia, mutta oma akkuni täyttyi puhelimen laturilla noin kahdessa tunnissa – akun varaustason ilmoitin saattoi toki olla väärässä, jolloin akkua olisi ollut vielä jonkin verran jäljellä ennen lataamista. Mikäli lataaminen pääsee unohtumaan, lyhyt lataaminen kiireen keskellä tuo kuulokkeisiin useita tunteja lisää kuunteluaikaa.
Mikrofonin äänenlaatu
Käytän vastamelukuulokkeita hyvin vähän puheluiden puhumiseen tai Teams-palavereihin, joten en ole paras henkilö arvioimaan mikrofonin äänenlaatua. Periaatteessa vastapuolen täytyisi käyttää XM5:tä, jotta osaisin sanoa, miltä ääni kuulostaa. Luotankin tässä yhteydessä monien muiden kokemuksiin sanoessani, että kuulokkeiden mikrofonin äänenlaatu on niin hyvä, ettei kenelläkään luulisi olevan siitä valitettavaa. Aiempaan XM4-malliin verrattuna on ilmeisesti tullut pientä parannusta, mikä on tervetullut asia 100 % kalliimmassa tuotteessa.
Kuulokkeiden äänenlaatu
Langattomat vastamelukuulokkeet ovat langallisiin hifi-kuulokkeisiin verrattuna erilainen tuotekategoria, koska osa tuotteiden hinnasta selittyy ominaisuuksilla, joita ei löydy perinteisistä kuulokkeista. Tämän vuoksi en odota esimerkiksi XM5:ltä yhtä hyvää äänenlaatua kuin vastaavan hintaisilta tavallisilta kuulokkeilta. Monissa vastamelukuulokkeissa on kaiken lisäksi suurempia kuluttajamassoja kosiskeleva ääni eli paljon bassoa ja kirkkaat ylätaajuudet – keskitaajuudet sen sijaan ovat yleensä unohdettu osa-alue.
Tyylisuunnan järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä, mutta siihen tuskin tulee muutosta niin kauan kun kuulokkeet menevät kaupaksi. Markkinoilta löytyy kuitenkin nykyään myös tasapainoisemman kuuloisia vastamelukuulokkeita, kuten esimerkiksi Kuulokenurkassa aiemmin arvioidut DALI IO-6 (linkki arvosteluun) ja Valco VMK20 (linkki arvosteluun). Tämän vuoksi XM5:n äänenlaatu ei saa itseltäni armoa tehokkaan vastamelutoiminnon ja kattavien ominaisuuksien perusteella, vaan kuulokkeiden täytyy tarjota 500 euron hintaan myös vähintään yhtä hyvää äänenlaatua kuin edullisemmat kilpailijansa.
Olen kuunnellut XM5-mallia Google Pixel 6 -puhelimellani LDAC-koodekkia käyttäen. Ääni on hieman erilaista vastamelutoiminto päällä ja pois päältä (läpikuuluvuustilan taajuusvaste on lähellä vastamelutoiminnon mukaista vastetta), mikä kannattaa huomioida myös kuulokkeita taajuuskorjatessa. Erot eri tilojen välillä eivät ole kuulokkeiden käyttötarkoitus huomioiden mitenkään epätavallinen asia, sillä vastamelutilan DSP-korjaukseen panostetaan yleensä eniten.
Kuuntelu onnistuu tarvittaessa myös kuulokekaapelin kautta joko passiivisesti kuulokkeiden virta pois päältä tai virta ja vastamelu päällä. Virtojen päällä ollessa taajuusvaste on täysin sama kuin bluetooth-yhteydellä tehdasasetuksilla eli taajuuskorjaus ei ole käytettävissä. Virta pois päältä kuulokkeissa ei ole laisinkaan DSP-korjausta, joten ääni on negatiivisessa mielessä sen mukaista: äänestä puuttuu suuri osa keski- ja ylätaajuuksista. Suosittelen kuuntelemaan kuulokkeita näin ainoastaan hätätapauksessa.
Olen mitannut kuulokkeiden taajuusvasteen MiniDSP EARS -laitteella, josta on mahdollista lukea tarkemmin erillisestä artikkelista.
Taajuusvaste kuulokekaapelilla virta pois päältä:
Taajuusvaste bluetooth-yhteydellä vastamelu päällä (oranssi) ja vastamelu pois päältä (turkoosi):
Arvio vastamelu päälle kytkettynä
Sony ei valitettavasti ole oppinut läksyjään, sillä XM5:ssä on edelleen aivan liikaa ylempiä bassotaajuuksia keskitaajuuksiin nähden. Reipas bassokorostus 100–300 Hz:n välillä tekee kyllä bassosta voimakkaasti kuuluvaa, mutta se on samalla löysää, paksua ja kumisevaa. Monet keskitaajuuksien yksityiskohdat hautautuvat mutaisen basson alle, joten voisin tiivistää XM5:n äänen olevan keskinkertaista ja epäselvää bassojumputusta – 500 eurolla pitäisi saada huomattavasti parempaa. Basso olisi iskevämpää ja hauskempaa, mikäli Sony olisi korostanut ylempien bassotaajuuksien sijaan alempia bassotaajuuksia 100 Hz:n alapuolella.
Kuulokkeiden pelastus on osittain se, että XM4-malli on vieläkin tunkkaisemman ja mutaisemman kuuloinen. Siihen verrattuna XM5:n voisikin sanoa olevan selkeän ja normaalin kuuloinen eli askel oikeaan suuntaan. Tämä on saavutettu voimakkaammin kuuluvien yläkeskitaajuuksien avulla. Taajuudet 3000 Hz:n yläpuolella kaipaisivat kuitenkin tuekseen lisää energiaa myös 600–3000 Hz:n välille, sillä nyt kaikista soittimista jää puuttumaan runko, joten niitä kuunnellessa keskittyy enemmän äänten kirkkaampiin jälkiosiin. Tämän vuoksi XM5 kuulostaa sekä bassovoittoiselta että lievästi aggressiiviselta. Lisäenergia tasapainottaa kuitenkin bassoa paremmin kuin XM4:ssä, joten XM5:n ääni on itseasiassa peruskäyttöön varsin mukiinmenevää.
Kuulokkeiden paras puoli on mielestäni tasapainoisesti ja luonnollisesti toistuvat ylätaajuudet 5–10 kHz:n välillä. XM4 kuulostaa epätasaisemmalta, joten sen äänessä on koko ajan suhisevampi ja keinotekoisempi vivahde. Tämä tekee automaattisesti XM5:stä hiotumman oloisen tuotteen. Itseäni häiritsee kuitenkin jossakin määrin kuulokkeiden suppea ja ahtaan kuuloinen äänikuva, joka on nähdäkseni seurausta matalista korvapehmusteista (korva tulee kiinni elementtiin) ja ylimmiltä taajuuksilta puuttuvasta ilmavuudesta. XM4 kuulostaa yllätyksekseni avarammalta ja helpommin kuunneltavalta.
XM5 on teknisesti pieni parannus edeltäjäänsä nähden, sillä sen toisto on nopeampaa, ja yksittäiset äänet pysyvät reunoiltaan hieman selkeämpinä sekoittumatta toisiinsa yhtä paljoa kuin XM4:llä. Osa parannuksesta voi selittyä uudella elementillä, mutta XM4-mallia parempi taajuusvaste lienee edelleen suuremmassa roolissa. Ainoastaan äänenlaatu huomioon ottaen voisin olla valmis maksamaan XM5:stä noin 50 euroa enemmän kuin XM4:stä sillä perusteella, että se on kuuntelukelpoinen myös tehdasasetuksillaan. Molempia malleja kannattaa kuitenkin taajuuskorjata Sonyn sovelluksen kautta.
Sony-mallien taajuusvasteet: XM5 (oranssi) ja XM4 (valkoinen)
Taajuuskorjaaminen
Lähtökohtana XM5:n taajuuskorjaamiselle on mielestäni se, että basson määrää tulisi saada pudotettua 100–300 Hz:n välillä ja keskitaajuuksien vaimentuneet osat nostettua kuuluvammiksi. Ääni kaipaa myös lisää ilmavuutta, jota saadaan voimistamalla 10 kHz:n yläpuolisia taajuuksia. Näiden tavoitteiden saavuttaminen Sonyn sovelluksessa olevilla säätimillä on kuitenkin lähes mahdotonta, koska ne muuttavat vääriä taajuusalueita.
Mikään säätimistä ei esimerkiksi muuta ylikorostunutta keskibassoa, koska Clear Bass -asetus vaikuttaa pääasiassa 100 Hz:n alapuolelle ja 400 Hz:n liukusäädin keskitaajuuksien puolelle. Tämän vuoksi parempaan lopputulokseen päästäisiin muita taajuusalueita voimistamalla. Tämäkään ei kuitenkaan ole helppoa, sillä 2,5 kHz:n säädin voimistaa ongelma-alueiden lisäksi ennestään tarpeeksi voimakkaasti kuuluvia ylempiä keskitaajuuksia tehden äänestä turhan hyökkäävää. Kuulokkeista onkin lähes mahdotonta tehdä optimaalisen kuuloisia, mutta pienet parannukset ovat silti mahdollisia.
Kokeilin monia erilaisia asetuksia sekä kuulokkeita kuuntelemalla että taajuusvastetta MiniDSP EARS -laitteella mittaamalla. Aina kun luulin päässeeni itseäni miellyttävään lopputulokseen, jokin kuulosti edelleen väärältä ja huonolta. Taajuuskorjaamisesta jäikin päällimmäisenä mieleen valtava turhautuminen. Sain kuitenkin tehtyä kuulokkeista selkeämmän kuuloiset alla näkyvillä säädöillä. Asetukset säilyvät asettamisen jälkeen kuulokkeissa, joten ne ovat jatkossa voimassa myös esimerkiksi tietokoneen kautta bluetooth-yhteydellä kuunnellessa.
Säädöt Sonyn sovelluksessa:
Taajuusvaste säädöilläni:
Bassontoisto ei ole taajuuskorjaamisen jälkeen vieläkään optimaalista, mutta sen määrä jää kokonaisuudessa huomattavasti pienemmäksi kuin aiemmin. Sain nostettua keskitaajuuksien vaimentuneet osat paremmin kuuluviin, joten kokonaisuus on selkeämpi ja tasapainoisempi, joskaan ei yhtä luonnollinen kuin toivoisin. Ylemmän diskantin voimistaminen puolestaan toi ääneen lisää ilmavuutta, joten äänikuva on vähemmän kasaan puristetun oloinen. Jos kuunneltu kappale ei sisällä paljoa bassoa, XM5:tä kuuntelee varsin mielellään. Muutoin löysästi jumputtava basso on edelleen kuulokkeiden suurin yksittäinen heikkous.
On sääli, ettei Sony ole vaivautunut tekemään sovellukseen tarjolle valmista ääniprofiilia, joka tekisi kokonaisuudesta oikeaoppisemman. Esimerkiksi Sennheiser Momentum 3:n sovelluksesta löytyy yhdellä napilla aktivoitava asetus, joka muuttaa bassovoittoisen oletusäänen järkevämmäksi. Olen XM5:n ääneen taajuuskorjattuna melko tyytyväinen, vaikkei lopputulos ole edelleenkään kovin mielenkiintoinen. Sonyn olisi myös pitänyt tehdä 500 euron hintalappu huomioiden se työ, jonka jouduin itse tekemään. Ymmärtäisin työnjaon paremmin, jos kuulokkeet maksaisivat esimerkiksi 70 euroa, kuten Anker Q30, jonka mukana tuleva sovellus sisältää Sonya kattavamman taajuuskorjaimen.
Taajuuskorjattu XM5 vs. taajuuskorjattu XM4
XM4:n säädöt sovelluksessa:
Taajuusvasteet korjausten jälkeen: XM5 (vihreä) ja XM4 (violetti)
Sonyn XM4-malli on mielenkiintoisesti helpommin taajuuskorjattavissa samalla sovelluksella, koska keskitaajuuksien säätimet sopivat paremmin sen taajuusvasteelle – valmistaja ei toisin sanoen ole vaivautunut muokkaamaan säätimiä XM5:lle sopiviksi. Kummastakaan mallista ei voida poistaa kumisevaa bassoa, mutta XM4:stä on mahdollista tehdä sekä selkeämmän että voimakkaamman kuuloinen. Myös kuulokkeiden keskitaajuuksista saadaan varsin helposti tasapainoisemmat, kun taas XM5 jää paikoin sekä hyökkääväksi että vaimentuneeksi. Lopputulos on ohuempi ja sitä myötä avarampi, mutta XM4 kuulostaa silti äänikuvaltaan suuremmalta.
XM5:n eduksi on laskettava toiston yleinen selkeys. XM4 kuulostaa taajuuskorjaamiseen jälkeen edelleen varsin hitaalta ja pehmeältä, kun taas XM5 erottelee ääniä toisistaan hitusen täsmällisemmin. Mitään suurempaa eroa en kuitenkaan kuulokkeissa teknisesti havaitse, joten XM5 on hinnoiteltu tällä hetkellä liian kalliiksi. XM4 kuroi itseasiassa eroa umpeen taajuuskorjaamisen jälkeen.
Sony XM5 vs. Sennheiser Momentum 3 Wireless
Hinnat: 500 € vs. 300 €
Vuonna 2019 julkaistu Sennheiser Momentum 3 Wireless alkaa jo olla nykymittapuulla hieman iäkkäämpi kuulokemalli, mutta sitä pidetään yhtenä parhaimman kuuloisista vastamelukuulokkeista omassa hintaluokassaan. Vertailin kuulokkeita aiemmin DALI:n IO-6-malliin, joka teki minuun hieman suuremman vaikutuksen neutraalimman bassontoistonsa ja selkeämmän äänensä vuoksi. Momentum 3 olisi kuitenkin kaksikosta tehokkaamman vastemelutoimintonsa ansiosta järkevämpi hankinta pääasialliseksi vastamelukuulokkeeksi. Näenkin sen sopivampana kilpailijana XM5:n tapaisille kuulokkeille.
Rakenne ja ominaisuudet
XM5:ssä on erityisesti keskitaajuuksia, kuten ihmisten puhetta, tehokkaammin vaimentava ja vähemmän taustakohinaa tuottava vastamelutoiminto ja kattavammat lisäominaisuudet. Myös akunkesto on reilu 10 tuntia pidempi kuin Momentum 3:ssa, vaikka käytössä onkin huomattavasti parempilaatuinen LDAC-koodekki Sennheiserin tukiessa vaatimattomampaa AptX-koodekkia. Molemmissa malleissa on läpikuuluvuustila ja sensori, joka tunnistaa, kun kuulokkeet otetaan pois päästä. Momentum 3:a voidaan kuunnella USB-kaapelin kautta toisin kuin XM5:tä.
Sonyn lötkömäinen rakenne häviää selvästi laatuvaikutelmassa ja tukevuudessa Momentum 3:n metalliselle sangalle ja aidolla nahalla päällystetyille pehmusteosille. Momentum 3:n retrohenkinen rakenne ei näytä yhtä virtaviivaiselta, mutta kuulokkeet voidaan taittaa kasaan kuljettamista varten – ne myös käynnistyvät ja sammuvat automaattisesti taittamisen seurauksena. Kuulokkeissa on lisäksi suuremmat ja syvemmät korvapehmusteet, joten käyttömukavuus on itselleni huomattavasti parempi kuin XM5:ssä. Momentum 3:n korkeampi laatu tekee siitä toki noin 50 grammaa painavamman, vaikkei kaksikon painoeroa käytössä juuri huomaakaan.
Pidän tietyllä tapaa siitä, että kaikki Momentum 3:n kontrollit on toteutettu varmatoimisilla fyysisillä painikkeilla XM5:n hipaisukytkimien sijaan. Molemmille kuulokkeille on olemassa puhelinsovellus, josta päästään käsiksi eri asetuksiin ja taajuuskorjaimeen. Momentum 3:ssa kaikki on toteutettu hieman yksinkertaisemmin ja vähemmän monipuolisesti, joten Sonyn sovellus on monipuolisuudessaan omaa luokkaansa.
Erot äänenlaadussa
Taajuusvasteet oletusasetuksilla: XM5 (oranssi) ja Momentum 3 (sininen)
Momentum 3:ssa on oletuksena XM5:n tapaan erittäin runsaasti bassoa sillä erotuksella, että se painottuu järkevämmin alemmille bassotaajuuksille. Bassoa on silti määrällisesti niin paljon, että se kuulostaa “normaalia” musiikkia kuunnellessa naurettavan yliampuvalta. XM5:een verrattuna Momentum 3:ssa on myös enemmän diskanttia, joten sen kuuntelu on omaan makuuni turhan intensiivistä. Molemmissa kuulokkeissa on siis äänenlaadullisesti omat ongelmansa.
Sennheiserin pitkä kokemus laadukkaista kuulokkeista tulee kuitenkin ilmi siinä, että Momentum 3:ssa on basson ja diskantin taustalla piilossa hyvät ja tasapainoiset keskitaajuudet. Tämän ansiosta toistosta on mahdollista saada vakavasti otettavaa basson ja diskantin määrää vähentämällä. Sennheiser on tajunnut tämän itsekin, joten sen sovelluksesta löytyy valmis High-End Sound Tuning -asetus, joka korjaa äänen sellaiseksi, ettei siinä olisi enää valtaosalla suurempaa valitettavaa.
Omaan makuuni keskitaajuudet jäävät kaikesta huolimatta edelleen hieman epäselviksi ja vaisuiksi, joten olen alkanut pitää kuulokkeista enemmän manuaalisen taajuuskorjauksen avulla. Ääntä voidaan säätää Sennheiserin sovelluksessa kolmella karkealla säätimellä, mutta ne on toteutettu järkevästi kuulokkeiden tuunaukseen nähden. High-End Sound Tuning -asetuksen heikkous on alempiin keskitaajuuksiin muodostuva suurehko korostuma, joka jää pienemmäksi omilla asetuksillani.
Säädöt Sennheiserin sovelluksessa:
Basson määrän pudottaminen tekee siitä järkevämpää vähemmän bassoa sisältävässä musiikissa, kun taas elektroninen musiikki kuulostaa edelleen todella potkivalta ja hauskalta. Keskitaajuudet puolestaan muistuttavat hieman avarampaa ja ilmavampaa versiota valmistajan HD600-sarjasta, eikä diskanttikaan ole enää yleensä liian kirkasta, vaan juuri sillä rajalla. Momentum 3 ei silti ole voimakkaan bassonsa ja terävän ylemmän diskanttinsa vuoksi paras valinta neutraaliin ja rasittamattomaan kuunteluun.
Taajuusvasteet korjausten jälkeen: XM5 (vihreä) ja Momentum 3 (vaaleanpunainen)
Momentum 3 on mielestäni taajuuskorjaamisen jälkeen mainio välimuoto tasapainoisista hifi-kuulokkeista ja ”hauskoista” kuluttajatyyppisistä kuulokkeista. Sonyn XM5:stä ei ole mitenkään mahdollista tehdä yhtä hyvän kuuloista sen omalla taajuuskorjaimella. Vaikka basson määrä onkin Momentum 3:ssa omiin tottumuksiini nähden reippaasti yläkanttiin, se on kuitenkin huomattavasti selkeämpää ja iskevämpää kuin XM5:ssä. Pieni vaimentuma Momentum 3:n ylemmissä bassotaajuuksissa auttaa pitämään basson erillään keskitaajuuksista, kun taas Sonyssa alemmat keskitaajuudet ovat edelleen hieman ylikuormittuneet ja epäselvät.
Momentum 3:n voimakasta bassoa on mielekkäämpää kuunnella, koska saan samalla hyvin selvää muistakin taajuusalueista. Keskitaajuudet ja erityisesti laulu kuulostavat luonnollisemmilta, minkä lisäksi myös diskantissa on enemmän ilmavuutta kuin XM5:ssä – Sony on toisaalta rennomman kuuloinen. Nykyinen 300 euron hinta vastaa mielestäni hyvin Momentum 3:n äänenlaatua, kun taas XM5 kuulostaa peräkkäin kuunneltuna alle 200 euron kuulokkeelta.
Momentum 3 on kaksikosta huomattavasti yksityiskohtaisempi kuuloke. Sen äänessä on hyvien kuulokkeiden tapaista erottelua ja kerrostuneisuutta, minkä lisäksi äänikuvassa on myös syvyyttä ja tilavuutta, josta ei ole XM5:ssä lähes tietoakaan. Odotin ennakkoon XM5:n kuulostavan teknisesti vertailukelpoiselta, mutta se on Momentum 3:n rinnalla hyvin keskinkertainen etenkin 500 euron hintaansa nähden.
Loppuhuomiot
XM5:n eduksi jää edelleen laajempi kattaus ominaisuuksia ja tehokkaampi vastamelu. Momentum 3:n vastamelu riittää silti useimpiin käyttötilanteisiin etenkin, jos kuulokkeilla kuunnellaan samalla jotakin. Sennheiser julkaisee 2 kuukauden sisällä uuden Momentum 4 -mallin, joten jos sen vastamelu on aiempaa tehokkaampaa ja kuulokkeet kuulostavat vähintään Momentum 3:n tasoiselta, Sonyn XM5:n ostamista voi olla vaikeaa perustella etenkään nykyisellä hinnalla.
Yhteenveto
XM5:stä jää lopulta todella hämmentynyt olo, koska kuulokkeiden rakenteessa, käyttömukavuudessa ja äänenlaadussa on enemmän ongelmia kuin positiivisia puolia. Myös vastamelutoiminnossa on omat oikkunsa, mutta XM5 on silti ympäristömelun vaimentamisessa erinomainen. Myös ominaisuudet ja kuulokkeiden käytettävyys ovat kiitettävällä tasolla – toisaalta nämä osa-alueet olivat jo kunnossa XM4-mallissa.
Erilainen ulkonäkö ja pieni parannus äänenlaatuun voisivat mielestäni tehdä XM5:stä edeltäjäänsä verrattuna 50 euroa kalliimman tuotteen, mutta nykyinen 500 euron hinta on harvinaisen järjetön. Tehokasta vastamelua, pidempiaikaista käyttömukavuutta ja helpompaa kuljetettavuutta etsiessä XM4 tuntuu itseasiassa 250 eurolla ostettuna paremmalta hankinnalta etenkin, kun keskinkertaisesta äänenlaadusta joutuu maksamaan vähemmän ylihintaa.
Markkinat pyörivät kuitenkin uusien tuotejulkaisujen varassa, joten XM5 vaikuttanee monista huomattavasti kiinnostavammalta tuotteelta kuin pari vuotta vanha XM4. Sony myykin luultavasti uutta mallia valtavia määriä, ja suurin osa pitää sitä korkeasta hinnasta huolimatta erinomaisena hankintana. Koska jokaisen oma tyytyväisyys on ostopäätöksissä tärkein asia, tämä ei häiritsekään itseäni suuremmin. Hämmästelen kuitenkin sitä, mihin Sony on kadottanut taitonsa tehdä hyviä kuulokkeita. XM5:n keskinkertainen äänenlaatu viestii mielestäni eräänlaisesta piittaamattomuudesta ottaen huomioon, että taustalla on suuren firman resurssit ja mahdollisuus tehdä kuulokkeista hyvän kuuloiset DSP-korjaamalla.
Vaikka uudet tuotteet ovatkin aina houkuttelevia, suosittelen XM5:n ostamista harkitsevien odottelemaan ensin ainakin Sennheiser Momentum 4:n julkaisua. Kunhan XM5:n hinta tippuu aikanaan lähemmäs 250 euroa, siitä tulee perushyvä vastamelukuuloke, jossa ei ole mitään suuremmin pielessä. Sekä tehokasta vastamelua että hyvää äänenlaatua ei yksinkertaisesti tunnu olevan vielä nykyään saatavilla samoissa kuorissa.
Plussat ja miinukset:
+ Moderni ja siisti ulkonäkö
+ Kestävän oloinen rakenne
+ Vaaleaan väriin ei jää sormenjälkiä
+ Kevyt paino
+ Tehokas vastamelutoiminto
+ Ei laisinkaan taustakohinaa!
+ Sujuva käyttökokemus
+ Monipuoliset ominaisuudet
+ Pieni äänenlaadullinen parannus WH-1000XM4-malliin verrattuna
+/- Keskitaajuudet ja diskantti olisivat varsin tasapainoiset, ellei bassontoisto pilaisi kokonaisuutta
+/- Saa XM4:n tuntumaan paremmalta hankinnalta, mikä ei varmastikaan ole ollut Sonyn tarkoituksena
– Löysä, kumiseva ja ylikorostunut bassontoisto, joka peittää muut taajuusalueet allensa
– Kaikki kuulostaa mutaiselta ja epäselvältä
– Äänestä puuttuu ilmavuutta, joten äänikuva on tukkoinen ja kasaan puristetun kuuloinen
– Omassa kuulokeparissani on surkea kanavatasapaino (vasemman ja oikean välillä 3–5 desibelin eroja kaikilla taajuusalueilla)
– Sonyn sovelluksen taajuuskorjainta ei ole suunniteltu XM5-mallille sopivaksi
– Vastamelutoiminto laskee yksittäisiä ääniä läpi, joten se on osittain heikennys XM4-malliin verrattuna
– Rakenne on löysä ja halvan oloinen
– Puristusvoima on luja ja korvani eivät mahdu pehmusteiden sisälle, joten käyttömukavuus on keskinkertainen
– Kuljetuskotelo on merkittävästi suurempi kuin XM4-mallissa
– Mukana tuleva latauskaapeli on liian lyhyt
– Kuulokkeiden hinnoittelussa ei ole järkeä ja hinta on kaiken lisäksi Suomessa 100 euroa korkeampi kuin monissa muissa maissa