Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Valmistusmaa: Kiina
- Julkaisuvuosi: 2022
- Hinta: 15 €
- Elementtityyppi: Dynaaminen 6 mm
- Impedanssi: 16 ohm
- Herkkyys: 113 dB/mW
- Kiinteä kaapeli USB-C-liittimellä (pituus 1,2 m)
- DSP-korjaus
- Lisävarusteet: säilytyspussukka ja korvasovitteita
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Moondrop on varsin laajalti tunnettu kiinalainen in-ear-kuulokkeiden valmistaja, jolla on valikoimassaan monia omassa hintaluokassaan erinomaisina pidettyjä tuotteita. Valmistajan kuulokkeita näkee suositeltavan säännöllisesti ja ne ovat jatkuvasti mukana keskustelussa hieman samaan tapaan kuin Hifimanin tuotteet over-ear-kuulokkeiden tapauksessa. Moondrop laajensi itseasiassa hiljattain myös omaa tuotevalikoimaansa over-ear-kuulokkeisiin Void- ja Venus-mallien (Kuulokenurkan arvostelu) julkaisun myötä.
Tällä kertaa pysytään kuitenkin valmistajan in-ear-kuulokkeissa. Aiemmin kirjoittamani kolmen edullisen kuulokemallin vertailu sisälsi 20 euron hintaisen Chu-mallin, mutta haluan esitellä Moondropilta vielä toisenkin edullisen, melko uniikin, tuotteen. Kyseessä on 15 euroa maksava Quarks DSP, jonka kiinteän kaapelin jatkeena on D/A-muuntimen ja vahvistimen sisältävä USB-C-liitin. Kuulokkeet on suunniteltu helposti käytettäviksi esimerkiksi matkapuhelimen kanssa.
Quarks DSP:n taajuusvasteelle on myös tehty sisäisen elektroniikan avulla DSP-korjaus (Digital Signal Processing), joka Tämä on erittäin poikkeuksellista langallisissa in-ear-kuulokkeissa, saatikka edullisessa tuotteessa. Siinä voi kuitenkin piillä in-ear-kuulokkeiden tulevaisuus, sillä äänen hienosäätäminen digitaalisesti tarjoaa uusia mahdollisuuksia etenkin pienikokoisissa ja yksittäisellä elementillä varustetuissa kuulokemalleissa, jotka olisi muutoin hankalaa saada toistamaan oikeaoppisesti koko taajuuskaista.
Moondrop on jo ehtinyt julkaista Quarks DSP:n rinnalle 25 euron hintaisen Jiu-mallin ja 50 euroa maksavan The Dropletin, joten olen melko varma, että vastaavia kuulokkeita tullaan näkemään tulevaisuudessa monilta muiltakin valmistajilta. Quarks DSP:n tärkein tehtävä voikin olla toimia edullisena tutustumismahdollisuutena DSP-teknologiaan ja sen toimivuuteen.
Tuotepakkaus
Kuulokkeet toimitetaan pienessä harmaassa laatikossa, joka sisältää lisäksi säilytyspussukan, ohjelaput ja kolmet eri kokoiset silikonista valmistetut korvasovitteet. Esillepano on kelvollinen 15 euron tuotteelle, mutta paljoa kerrottavaa siinä ei ole.
Fyysinen rakenne
Kuulokkeet ovat kooltaan erittäin pienet, ja ne muistuttavat muodoltaan korvatulppia. Myös tiivis istuvuus syvällä korvakäytävässä tarjoaa korvatulppamaista passiivista äänieristystä, jonka olen todennut hyödylliseksi esimerkiksi toimistoympäristössä.
Quarks DSP:n ulkokuori on tehty läpinäkyvästä muovista. Oikea ja vasen kuuloke eroavat toisistaan päädyssä olevan värityksen perusteella: punainen kuuloke tulee oikeaan korvaan ja musta vasempaan. Minimaalisen 6 millimetrin kokoisen elementin vuoksi kyseessä on teknisesti hyvin yksinkertainen tuote. Äänenlaatu pohjautuneekin pitkälti valmistajan DSP-korjaukseen.
Kuulokkeiden kiinteä kaapeli on käytettävyydeltään yllättävänkin kelvollinen, koska se pysyy melko suorana, eikä mene helposti sotkuun – esimerkiksi valmistajan Chu-mallin kaapeli on huomattavasti ärsyttävämpi. Quarks DSP:n USB-C-liitin ei ole myöskään sisältämästään elektroniikasta huolimatta erityisen suuri, joten uskoisin sen mahtuvan kiinni useimpiin puhelimiin myös suojakuoria käyttäessä. Koska kuulokkeet on suunniteltu mobiilikäyttöön, kaapelin varressa on mikrofoni ja äänenvoimakkuutta säätävät painikkeet metallikuoriin koteloituna.
Quarks DSP on yksinkertainen tuote, jossa ei ole kaiken kaikkiaan 15 euron hintaan nähden minkäänlaista moittimista. Pienestä koosta johtuen ainoastaan kaapelin ja kuulokkeiden välinen kiinnityskohta herättää hieman kysymysmerkkejä kestävyytensä osalta. Käyttömukavuus riippuu suoraan valittujen korvasovittimien koosta, koska kuulokkeet eivät ole muutoin kontaktissa korvien kanssa.
Käyttöön liittyviä huomioita
Kuulokkeiden käyttäminen on suoraviivaista, koska ne on nopeaa tökätä kiinni esimerkiksi puhelimeen, ja sopiva istuvuus korvissa löytyy lähes välittömästi. Quarks DSP kulkee myös mukana pienessä tilassa, eikä akun loppumista tarvitse murehtia toisin kuin langattomia kuulokkeita käyttäessä. Puhelimeni tunnistaa kuulokkeet jostakin syystä Bluetooth-näppäimistönä, mutta ne toimivat kuitenkin täysin normaalisti. Tietokoneellani Quarks DSP näkyy sen sijaan oikeaoppisesti äänilaitteena.
Sisällä olevan elektroniikan vuoksi kuulokkeista kuuluu jonkin verran taustakohinaa, mikäli niillä ei toisteta samaan aikaan ääntä. Kohina on helposti huomattavaa, muttei suuremmin häiritsevää. Optimaalisessa tilanteessa kohinaa ei kuitenkaan olisi syytä olla, joten toivon, että valmistaja on päässyt siitä eroon vastaavien hintavampien kuulokemalliensa kohdalla.
Quarks DSP soi mielestäni riittävän lujalla äänenvoimakkuudella sekä puhelimella että tietokoneella kuunneltuna. Käytettävyyden osalta suuremman pettymyksen tuottaakin ainoastaan mikrofonin heikko äänenlaatu. Halvalla ei toisaalta voi saada kaikkea.
Äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää in-ear-kuulokkeille (vuoden 2019 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä.
Harmanin tutkimus in-ear-kuulokkeille on kuitenkin edelleen jokseenkin puutteellista, koska koehenkilöiden ei ole annettu vaikuttaa basson määrän lisäksi riittävästi ylätaajuuksien määrään. Monet pitävätkin Harmanin tavoitekäyrää noudattavia in-ear-kuulokkeita turhan aggressiivisen kuuloisina, joten useimmat kuulokevalmistajatkin tuunaavat tuotteensa edelleen maltillisemmin. Moondrop tuunaa kuulokkeensa oman VDSF-tavoitekäyränsä mukaisesti. Tämä on tietoinen valinta, joten Harmanin tavoitekäyrä toimii omassa jutussani lähinnä suuntaa antavana vertailupohjana.
IEC711-pohjaisella laitteella mitatuissa taajuusvasteissa kannattaa huomioida 8–10 kHz:n välille automaattisesti muodostuva korostuma, joka johtuu puhtaasti laitteen ominaispiirteistä, eikä täysin kuulokkeista itsestään. Korostuma siirtyy sen mukaan, mitä syvemmälle kuuloke työnnetään mittalaitteen korvakäytävään. Korostuma sotkee kuitenkin lisäksi kaikkein ylimpien taajuuksien mittaustarkkuutta 10 kHz:stä eteenpäin, joten diskantin määrää kannattaa pyrkiä vertaamaan muihin kuulokemalleihin sen sijaan, että sitä pidetään absoluuttisena totuutena.
Taajuusvaste:
Quarks DSP:n taajuusvaste noudattaa Harmanin tavoitekäyrää hieman rauhallisemmin toistuvia ylätaajuuksia lukuun ottamatta. Uskoisin lopputuloksen olevan useimmille optimaalinen, koska kuulokkeet ovat rasittamatonta kuunneltavaa ja niissä on voimakas bassontoisto ja selkeät keskitaajuudet. Quarks DSP tarjoaakin hintaansa nähden suorastaan rikollisen hyvää ääntä. En usko, että 15 eurolla on ostettavissa taajuusvasteen näkökulmasta mitään yhtä tasapainoista. Toisaalta ääni on kauttaaltaan jokseenkin pehmeää ja pyöristettyä, joten kuulokkeet eivät mielestäni haasta esimerkiksi 20 euroa maksavia perinteisiä in-ear-vaihtoehtoja. Myös äänikuva jää lähestulkoon yksikanavaiseksi (mono) pään sisään. Nämä ovat kuitenkin sellaisia heikkouksia, jotka on helppoa antaa anteeksi helppokäyttöisyyden ja edullisen hinnan ansiosta.
Basso:
Kuulokkeiden pienet elementit eivät kykene tarjoamaan erityisen laadukasta tai dynaamista bassontoistoa, mutta Harmanin tavoitekäyrän mukainen alataajuuksien tuunaus varmistaa sen, että basso on hauskan voimakasta, eikä se heikennä muiden taajuusalueiden selkeyttä. Toisaalta ylemmät bassotaajuudet toistuvat hieman ohuemmin, joten toisinaan bassosta tuntuu puuttuvan hieman runkoa ja potkua esimerkiksi bassokitaran kohdalla. Pienet elementit huomioon ottaen tuhdimpi basso olisi kuitenkin luultavasti aiheuttanut ongelmia, joten selkeyden painottaminen on Moondropilta järkevä ratkaisu.
Keskitaajuudet:
Quarks DSP:n keskitaajuudet ovat selkeät ja energiatasoltaan oikeaoppiset. Yleinen esitystapa nojaa enemmän energisyyteen kuin täyteläisyyteen, mutten koe toistoa koskaan liian hyökkääväksi tai rasittavaksi. Esitystapa tuntuu pikemminkin hyvällä tavalla normaalilta ja äänitteille uskolliselta sekä anteeksiantavien ylätaajuuksien ansiosta rasittamattomalta. Laskisin jopa toiston luonnollisuuden yhdeksi kuulokkeiden vahvuuksista etenkin kirkkaamman ja hyökkäävämmän kuuloisiin vaihtoehtoihin, kuten Moondrop Chu:hun verrattuna.
Diskantti:
Moondrop on tehnyt kuulokkeista ylätaajuuksien osalta helposti kuunneltavat. Diskantin määrä on 10 kHz:n alapuolella omaan makuuni lähestulkoon ihanteellinen, koska ylätaajuudet eivät vedä itseensä muita taajuusalueita enempää huomiota, eivätkä ne ole myöskään millään tapaa liian sivuroolissa.
Vastaavasti niin sanotut ilmataajuudet 10 kHz:n yläpuolella toistuvat mielestäni liian vaimeasti, mikä onkin Quarks DSP:n suurin heikkous hieman enemmän maksaviin kuulokemalleihin verrattuna. Kuulokkeet ovat diskantin kirkkauden osalta turvallinen ostos, mutta niistä jää puuttumaan raikkautta ja yksityiskohtaisuutta. Ongelma ei ole dramaattinen, mutta ääni ei tavallaan kuulosta erityisen vaivattomalta, vaan hieman tukkoiselta. Vaikkei ylimmillä taajuuksilla olekaan paljoa musiikillista informaatiota, niiden merkitystä kokonaisuudessa ei kannattaisi vähätellä.
Muita subjektiivisia huomioita:
Quarks DSP on kaiken kaikkiaan äänenlaadultaan hyvä, eikä sitä kuunnellessa mikään herätä suurempaa harmistusta. Tämä on mielestäni erinomainen saavutus 15 euron hintaluokassa. Samaan aikaan hieman lisää maksamalla on kuitenkin tarjolla vieläkin parempia tuotteita, joten Quarks DSP ei ole lopulta niin vaikuttava kuin se vielä pari vuotta sitten olisi ollut.
Esimerkiksi Moondropin 20 euroa maksavaan Chu-malliin verrattuna ääni ja yksityiskohtien erottelu on sumeahkoa oikeaoppisesta taajuusvasteesta huolimatta. Lisäksi äänikuva jää pitkälti pään sisään, kun se on Chu:ssa ja muissa perinteisellä kuulokekaapelilla varustetuissa malleissa kohtuullisen avara ja tarkka.
Quarks DSP:ssä ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta se ei myöskään ole DSP-korjauksestaan huolimatta parempi kuin monet hieman enemmän maksavat täysin mekaanisesti tuunatut kuulokkeet. Toisaalta pidän edelleen sen taajuusvasteesta enemmän kuin Moondropin kirkkaammasta ja bassoltaan vaisummasta Chu:sta. Näistä kahdesta saattaisinkin itseasiassa valita Quarks DSP:n etenkin, kun se on käytettävyydeltään Chu:ta parempi. Noin 29 euroa maksava 7hz Salnotes Zero sen sijaan on kaikin puolin Quarks DSP:tä parempi hankinta, vaikka se maksaakin lähes tuplasti.
Ryhmäviiveen vaihtelu
Koska kuulokkeet ovat halvat, on tietyllä tapaa odotettavissa, ettei hintaan sisältyvä elektroniikka tai sen toteutus ole välttämättä huippuluokkaa. Quarks DSP:ssä (ja myös kalliimmissa DSP-malleissa) onkin havaittu in-ear-kuulokkeille tavallista suurempaa ryhmäviiveen vaihtelua (group delay) eli tiettyjen taajuusalueiden siirtymistä ajassa eteen tai taaksepäin muihin taajuuksiin verrattuna. Äänenlaatuun negatiivisesti vaikuttavasta ryhmäviiveen vaihtelun suuruudesta ei olla käsittääkseni täysin varmoja, mutta Quarks DSP:n tapauksessa se voisi hyvinkin omalta osaltaan selittää äänen pehmeyttä ja erottelun sumeutta.
En kuitenkaan havaitse kuulokkeiden äänessä mitään sellaista, josta kannattaisi olla huolissaan 15 euron tuotteessa. Esimerkiksi valmistajan 50 euroa maksavan The Dropletin kohdalla miettisin sen sijaan kahteen kertaan, kannattaako teknisesti puolivalmiista tuotteesta maksaa niin paljoa. Tuotekategoria on vielä uusi, joten Moondrop pystyy todennäköisesti kehittämään sitä eteenpäin ajan myötä, elleivät muut valmistajat ehdi tehdä samaa ensin. Noin 25 euron hintainen Jiu-malli vaikuttaa saaneen positiivisen vastaanoton, koska siinä mahdollisia heikkouksia on kompensoitu riittävän kirkkaalla diskantilla, joka lisää vaikutelmaa toiston yksityiskohtaisuudesta.
Yhteenveto
Moondropin Quarks DSP on kätevä tuote nykyajan tarpeisiin, koska sitä käyttäessä ei ole tarvetta perinteiselle kuulokeliittimelle, josta monet laitevalmistajat ovat luopuneet. Kuulokkeet ovat myös niin edulliset, että niiden suosittelu on helppoa, vaikka käyttö jäisikin vain satunnaiseksi. Esimerkiksi matkapuhelimien mukana toimitettaviin keskinkertaisiin kuulokkeisiin verrattuna Quarks DSP tarjoaa huimasti parempaa äänenlaatua. Se olisikin monille edullinen tapa tutustua siihen, miltä kuulostaa aidosti oikeaoppinen taajuusvaste. Vastaavasti ennestään parempia kuulokkeita omistaville Quarks DSP saattaisi edelleen olla varteenotettava lisä kokoelmaan käytöstä helppoa tekevän USB-C-liittimensä ansiosta.
Kuulokkeissa on myös omat heikkoutensa hieman enemmän maksaviin tuotteisiin verrattuna, mutta 15 euron hintaan nähden en koe lievää taustakohinaa, äänen pehmeyttä tai ryhmäviiveen vaihtelun mahdollisesti aiheuttamia ”ongelmia” erityisen vakavina asioina. Onnistuneen taajuusvasteen ja erinomaisen käytettävyyden ansiosta kokonaisuus jää mielestäni selvästi plussalle – aina välillä halvalla voi saada myös hyvää. Quarks DSP osoittaa, ettei tarkkaan säädetystä taajuusvasteesta tarvitse maksaa nykyään enää käytännössä mitään.
Plussat ja miinukset:
+ Taajuusvaste on DSP-korjauksen ansiosta erinomainen
+ Tasapainoinen ääni, josta on vaikeaa keksiä huomautettavaa
+ Voidaan liittää suoraan mobiililaitteiden USB-C-liittimeen
+ Pieni koko ja hyvä istuvuus
+ Käytettävyydeltään ok kaapeli
+ Vaimentaa passiivisesti jonkin verran ympäristömelua
+ Lähes ilmainen hinta
– Ääni on pehmeää ja pyöristettyä 20 euroa maksaviin in-ear-malleihin verrattuna
– Ylin diskantti soi vaimeasti, joten toistosta puuttuu raikkautta ja vaivattomuutta
– Heiveröisen oloinen rakenne
– Elektroniikan aiheuttama taustakohina
– Teknologia vaatisi vielä jatkokehitystä poikkeuksellisen paljon vaihtelevan ryhmäviiveen vuoksi