Pikatesti: GoldPlanar GL400

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Hinta: 90€ sisältäen postikulut ja ALV:n (Aliexpress.com)
  • Rakenne: Avoin, over-ear
  • 40mm:n planaarielementti
  • Impedanssi: 22 ohm
  • Herkkyys: 94 dB / mW
  • Paino: 160 g
  • Kaapeli: Irrotettava kaapeli 3,5 mm:n liittimillä

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Kiinalainen kuulokevalmistaja GoldPlanar on erikoistunut kuulokkeiden valmistamiseen tilaustyönä muille yrityksille ja tuotemerkeille. GoldPlanar on valmistanut ainakin osan Monopricen planaarikuulokkeista, ja huhujen mukaan myös Quad Era-1 olisi peräisin valmistajan tehtaalta. Parin viime vuoden aikana GoldPlanar on alkanut julkaista kuulokkeita myös omalla brändillään. Vaikka kuulokemalleja ei vielä montaa olekaan, valikoimaan kuuluu monipuolisesti erilaisia kuulokkeita, kuten AMT-elementillä toteutettu GL850, ribbon teknologiaan pohjautuva GL1200 ja yhtiön tunnetuin kuuloke, GL2000, joka on perinteinen planaarikuuloke.

Vuonna 2020 julkaistu GL400 sen sijaan on jäänyt vähälle huomiolle. Noin 90 euroa maksava GL400 on tiettävästi markkinoiden edullisin planaarikuuloke, joista on olemassa myös saman hintainen suljettu versio.

Rakenne ja mukavuus

Kuulokkeet toimitetaan tavanomaisessa pehmustetussa pahvilaatikossa. Mukana ei tule sen kummempia lisävarusteita, mikä on kuulokkeiden hinta huomioiden aivan ymmärrettävää. Ensikosketus kuulokkeisiin on lupaava, sillä ne tuntuvat kädessä jämäkältä, ja käytetyt materiaalit vaikuttavat kelvollisilta. Irrotettavat kaapelit ovat myös positiivinen yllätys, koska ne eivät ole mikään itsestäänselvyys alle 100 euroa maksavissa kuulokkeissa.

GL400 vaikuttaa ulkoisesti oikein kelvolliselta alle 100 euroa maksavaksi kuulokkeeksi.

Alkuinnostus häviää kuitenkin nopeasti, kun kuulokkeet asettaa ensimmäistä kertaa päähänsä – ne puristavat voimakkaasti korvanlehtien yläreunaa. Tämä johtuu siitä, että kuulokkeiden kupit eivät käänny tai liiku ollenkaan pään muotoon mukautuen. Isompaan päähän GL400 sopinee jokseenkin paremmin, koska sangan luonnollinen kaarevuus ohjaa kuppeja parempaan kulmaan, mikäli kuulokkeet on säädetty ääriasentoonsa.

Kuvasta on nähtävissä, kuinka kuulokkeiden paine on lähes kokonaan mittauslaitteen tekokorvan yläreunassa.
Beyerdynamic T1 -kuulokkeiden kupit liikkuvat keltaisen nuolen osoittamalla tavalla, mikä jakaa paineen tasaisemmin korville.

Kuppien heiluriliikkeen puuttuminen on amatöörimäinen suunnitteluvirhe, eikä kukaan kuulokkeiden valmistuksesta perusteet tunteva valmistaja suunnittele kuulokkeitaan tällä tavalla. GoldPlanarilla asia on varmasti ymmärretty, mutta ergonomiasta on vähät välitetty. Älyttömästä designista tulee mieleen hiljattain arvostelemani Flare Audio Reference R1.

GL400 kuulokkeiden sanka on pultattu kuppiin täysin kiinteästi ilman minkäänlaista liikkumavaraa.

Kuulokkeiden korvapehmusteet vaikuttavan ensisilmäyksellä hyviltä ja paksuilta, mutta todellisuudessa nekin ovat melko epämukavat, koska niiden pehmustettu osa on todellisuudessa vain noin puolet siitä, miltä päälle päin näyttäisi.

Pehmusteissa on vaahtomuovia vain noin sentin paksuudelta.

Huonojen pehmusteiden vaihtaminen on onneksi melko helppoa. Pehmusteet kiinnittyvät kuppeihin irtoavalla renkaalla, jonka ympärille voi sovittaa monia muita pienikokoisia pehmusteita. Sainkin kuulokkeista mukavammat erilaisilla pehmusteilla, mutten kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen yksiinkään testaamiini. GoldPlanar GL400 on ehdottomasti eräs epämukavimmista koskaan testaamistani kuulokkeista.

GL400 Gradon vaahtomuovipehmusteilla.

Äänenlaatu

Mitattu MiniDSP EARS:illa HEQ-kompensaatiota ja 1/12 smoothing-menetelmää käyttäen.

Kuulokkeiden mitattu taajuusvaste on GL400:n tapauksessa parempi kuin miltä se korvilla kuulostaa. Minun täytyi teipata kuulokkeet kiinni mittauslaitteeseen, jotta sain niihin riittävän puristuksen. Omassa päässäni pehmusteiden alareuna lepää ilmassa, koska kaikki paine on korvan yläreunassa. Tästä johtuen kuulokkeet eivät todellisuudessa toista bassoa juuri nimeksikään. Mitattuna kuulokkeiden bassontoisto sen sijaan on määrältään erinomainen, mutta se saavutetaan vain varmistamalla riittävä sulkevuus keinotekoisesti.

Mikäli GL400 soisi muutaman desibelin verran hillitymmin 1–3 kHz:n välillä, olisi toisto todella tasapainoista bassoista lähes keskiäänen ylimpiin osiin saakka. Valitettavasti kuulokkeet eivät toista juuri mitään 3 kHz:n jälkeen. Tätä ei ole saavutettu “väärennetyllä” mittaustuloksella, vaan mielestäni GL400 kuulostaa juuri siltä. Kuulokkeiden sointi on loudness-mainen ja synkkä. Äänikuva on pieni, eikä musiikista saa juurikaan irti yksityiskohtia keskialueen kailotuksen vuoksi.

Mikäli kupit kallistuisivat oikein ja kuulokkeissa olisi paremmat pehmusteet, saattaisi äänikin muuttua miellyttävämmäksi. GL400:n äänessä olisi potentiaalia paljon parempaankin, koska kummempia piikkejä tai kuoppia taajuusvasteessa ei ole. Tällaisenaan kuulokkeet ovat kuitenkin valitettavasti liki kuuntelukelvottomat.

Yhteenveto

Lupaavista lähtökohdista huolimatta GoldPlanar GL400 ei vakuuta käyttömukavuudellaan tai äänellään. Oikein toteutettuna kuulokkeet olisivat hyvinkin voineet olla hintaluokkansa parhaat. Budjetin ollessa 90 euroa tarjolla on monia parempia kuulokkeita, kuten Philips SHP9500 tai Takstar Pro82. Äänenlaadullisesti GL400 asettuu mielestäni 30 euroa maksavan Koss PortaPron alapuolelle, mutta surkean käyttömukavuuden vuoksi GoldPlanarit eivät olisi kilpailukykyiset, vaikka ne maksaisivat vain 20 euroa.

Plussat ja miinukset:

+ Jämäkkä rakenne
+ Irrotettavat kaapelit
+ Eivät tarvitse tehokasta vahvistinta

+/- Kuulokkeiden planaarielementti vaikuttaa kyvykkäältä, vaikka GoldPlanar onkin täysin hukannut sen teknisen potentiaalin

– Todella epämukavat päässä
– Ylätaajuuksien toisto on olematonta
– Rakenteellisten ongelmien vuoksi bassontoisto jää puutteelliseksi
– Mikrofoninen kaapeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *