Kirjoittaja: Sword of Damocles
Arvostelun osiot:
Tuotepakkaus ja varustelu
Rakenne ja käyttömukavuus
Bluetooth-tekniikka ja akunkesto
Puhelinsovellus ja lisäominaisuudet
Vastamelutoiminto
Mikrofonin äänenlaatu
Kuulokkeiden äänenlaatu
Taajuuskorjaaminen
Yhteenveto
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2024
- Valmistusmaa: Kiina
- Värivaihtoehdot: Valkoinen, musta, metsänharmaa
- Hinta: 199 € (usein alennuksessa hintaan 159 €)
- Rakenne: Suljettu, over-ear
- Dynaamiset 40 millimetrin elementit
- Ääniliitännät: Bluetooth 5.2 ja 3,5 mm
- Bluetooth-koodekit: LDAC, AAC ja SBC
- Latausliitin: USB-C
- Akunkesto: 30h vastamelu päällä ja 40h vastamelu pois päältä
- Latausaika: 3,5h (pikalataaminen: 3 minuutissa 1,5h käyttöaikaa)
- Vastamelutoiminto (sama prosessori kuin WH-1000XM-sarjan kuulokkeissa) ja säädettävissä oleva läpikuuluvuustila
- Ominaisuuksia: Google Fast Pair, Google, Multipoint, päänseuranta, 360 Reality Audio -tilaääni, ULT-bassopainike ja puhelinsovellus taajuuskorjaimella
- Paino: 255g (joissakin paikoissa ilmoitettu 225g ei pidä paikkaansa)
- Varusteet: Kuljetuskotelo, USB-latauskaapeli (pituus 20 cm) ja 3,5 mm:n audiokaapeli (pituus 1,2 m)
Arvostelukappaleen hankintapa: Saatu lainaan valmistajalta
Sony lienee edelleen yksi markkinajohtajista vastamelukuulokkeiden saralla, koska sen vastameluteknologia toimii hyvin ja tuotteiden ominaisuuskattaus on kilpailukykyinen. Kaikista hienouksista huolimatta moni on saattanut huomata minun kritisoineen useaan otteeseen valmistajan parhaana pidetyn WH-1000XM-kuulokesarjan äänenlaatua. Tämän vuoksi en henkilökohtaisesti odota valtavasti myöskään edullisemmilta mallisarjoilta etenkään, kun niiden nimissä vilahtelee toisinaan termi ”Extra Bass”.
Tällä kertaa aion kuitenkin asennoitua valmistajaan hieman eri tavalla testatessani sen uutta ULT Wear -kuulokemallia (linkki valmistajan tuotesivulle). Kuulokkeet on suunnattu vähemmän yllättäen voimakkaasta bassosta pitäville, mutta aion heittäytyä tämän kohderyhmän asemaan pohtiessani, voisiko tällainen ääni kuulostaa tietyissä tilanteissa hyvältä.
Paniko kukaan muuten merkille, että Sony on uskaltanut antaa ULT Wear:ille nimen pelkän mallinumeron sijaan!? Kuulokkeet sisältyvät valmistajan uuteen ULT POWER SOUND -tuotesarjaan, jonka on tarkoitus tarjota mahtavaa bassoa ja huipputunnelmaa. Rakenteen muotoilu ja monet perusominaisuuksista mukailevat hintavampaa WH-1000XM-sarjaa, mutta uutena toimintona kuulokkeista löytyy ULT-bassopainike kahdella erilaisella bassokorostuksella. ULT Wear julkaistiin vuoden 2024 keväällä 200 euroon hinnoiteltuna, mutta sen markkinahinta on jo ehtinyt pudota 160 euron tuntumaan. Täten se on varsin houkuttelevan hintainen.
Sain kuulokkeet lainaan Sonylta tai tarkemmin ottaen sen suomalaiselta PR-edustajalta, jota kiitän yhteistyöstä! Arvosteluni eronnee merkittävästi kaupallisemmista sivustoista, joten toivonkin sen olevan mielenkiintoista luettavaa.
Tuotepakkaus ja varustelu
ULT Wear:in pahvilaatikossa suurin huomio keskittyy suurella fontilla kirjoitettuihin mainintoihin ”ULT Power Sound” ja ”Powerful Bass”. Lieneekin välittömästi selvää, millaiselle kohderyhmälle tuote on suunnattu. Mukana tuleva kuljetuskotelo on Sonylle tyypillinen, sillä ULT Wear taittuu kasaan pieneen tilaan samaan tapaan kuin WH-1000XM4 ja sen edeltäjät. Kangaspäällystetty kotelo onkin näppärän kokoinen ja se tuntuu myös kangaspintansa ansiosta mukavalta. Sisältä löytyy kuulokkeiden lisäksi 3,5 millimetrin kuulokekaapeli sekä lähes käyttökelvottoman lyhyt USB-latauskaapeli, jonka voisi melkeinpä jättää kokonaan pois paketista.
Rakenne ja käyttömukavuus
Tuotekuvissa ULT Wear näyttää hyvin vastaavalta kuin sitä hintavampi WH-1000XM4, mutta laatuero kuulokkeet käsiin saadessa on ilmeinen. ULT Wear on tehty halvan tuntuisesta muovista ja osien väliset toleranssit ovat löysän puoleiset, joten kuulokkeiden heiluttelusta kuuluu rutinaa ja natinaa. Jo tämän perusteella 200 euron julkaisuhinta vaikuttaa hyvin optimistiselta, ja sopivampi laatuvaikutelma saavutettaisiin jossakin 100 euron tuntumassa. 60 eurolla myytävä JBL Tune 770NC ei esimerkiksi tunnu yhtään halvemmalta.
On Sonyn kuulokkeissa kuitenkin myös paljon hyvää. Ne ovat ensinnäkin 255 grammaisina mukavan kevyet ja näppituntumaltaan työkalumaisen käytännölliset. Tämän Sony mielestäni hallitsee. Kaipaisin hieman lisää vastusta kuppien liikeratoihin, mutta pääpanta puolestaan tuntuu tukevalta. Lempeän lineaarisen puristusvoiman ja laajojen säätömahdollisuuksien ansiosta saan kuulokkeet istumaan päähän todella mukavasti. Ne ovat itseasiassa hyvin pehmustetun pääpantansa sekä paksujen ja tilavien korvapehmusteidensa myötä itselleni selvästi mukavammat kuin esimerkiksi WH-1000XM5. Pehmusteiden pohjakankaan ja elementin väliin jää myös ylimääräistä tyhjää tilaa, joten ULT Wear ei purista hintavamman Sony-mallin tapaan korvanlehtiäni ruttuun. Käyttäisin kuulokkeita mielelläni pitkiäkin aikoja, joten käyttömukavuus ansaitsee itseltäni kiitettävän arvosanan. Edes keinonahasta tehdyt pehmusteet eivät ole erityisen hiostavat moniin muihin kuulokemalleihin verrattuna.
Ulkonäöllisesti valkoiset kuulokkeeni eivät herätä suurempaa ihastusta, mutta eivät myöskään vihastusta. Suurin huomioni kiinnittyy kiiltävään Sony-logoon sekä suureen ULT-bassopainikkeeseen. Myös vastamelutoiminnon mikrofonit sisäänsä kätkevä metalliverkko kuppien yläosassa on ihan mielenkiintoinen suunnitteluvalinta.
Painikkeiden osalta Sony on saanut sisällytettyä hintaan oikeaan kuppiin asennetun hipaisulevyn, jolla hoituu esimerkiksi äänenvoimakkuuden muuttaminen ja toiston ohjaaminen. Muut painikkeet (virta-, vastamelu- ja ULT-painike) sekä lataus- ja kuulokeliitin sijaitsevat vasemmassa kupissa. En oikeastaan pidä hipaisutoiminnoista, mutta Sonyn kuulokkeissa ne tuppaavat toimimaan tavallista paremmin, kuten myös ULT Wear:in tapauksessa. Muoviset perinteiset painikkeet sen sijaan tuntuvat äärimmäisen halvoilta, eikä niitä meinaa erottaa sormilla tunnustelemalla kunnolla painikkeiksi rakenteen vastaavalta tuntuvien saumojen joukosta.
Bluetooth-tekniikka ja akunkesto
Langaton yhteys on toteutettu Bluetooth-versiolla 5.2, joka ei ole aivan uusinta huutoa, mutta varmasti riittävä. ULT Wear tukee Sonyn omaa korkealaatuista LDAC-koodekkia sikäli, kun käytössä oleva Android-puhelin myös siihen taipuu. Muutoin tarjolla on vain AAC- (Apple-käyttäjät) ja SBC-koodekki, koska AptX-tukea valmistaja ei ymmärrettävästi halua Qualcomm:in kilpailijana tuotteisiinsa lisätä. Koodekkitilanne on 100–200 euron hintaluokassa kuitenkin kelvollinen.
ULT Wear parittuu Android-laitteiden kanssa vaivattomasti Google Fast Pair:in avulla ja se tukee Multipoint-ominaisuutta, jota ei kuitenkaan valitettavasti voida käyttää LDAC-koodekin kanssa. Bluetooth-yhteyden kantamassa tai vakaudessa en ole huomannut omassa käytössäni minkäänlaisia ongelmia. LDAC-koodekki tuntuu myös toistavan ääntä pätkimättä, mikä ei ole kaikissa edullisissa tuotteissa itsestäänselvyys.
Akunkesto kuulokkeissa yltää vastamelutoiminto päällä Sonyn mittapuulla perinteiseen 30 tuntiin, jota saadaan venytetty vielä 10 tunnilla vastamelu pois päältä ottamalla. Pikalataamisella irtoaa 3 minuutissa 1,5 tuntia käyttöaikaa ja akun täyteen lataamisessa kestää laturista riippuen 2–3 tuntia. Kilpailijat ovat menneet viime vuosina Sonysta ohi akunkestossa, mutta sen kuulokkeet päihittävät kuitenkin edelleen muutamalla tunnilla monet Bose-mallit. Eipä 30 tunnin akunkestoa tarvitse silti lopulta liikaa hävetä, koska sillä pärjää helposti muutaman päivän.
Puhelinsovellus ja lisäominaisuudet
Sovelluspuoli Sonylla on aina ollut kunnossa, eikä siihen ole tullut muutosta. Toisaalta suomenkielinen käännös on edelleen kehno ja useat alussa aukeavat ponnahdusikkunat aiheuttavat ärsytystä. ULT Wear:ia voidaan joka tapauksessa säätää yhtä monipuolisesti kuin valmistajan hintavampia WH-1000XM-sarjan kuulokkeita. Vastamelutoiminto voidaan esimerkiksi räätälöidä tietynlaisiin ympäristöihin sopivaksi ja omistaja voisi myös seurata kuulokkeidensa käyttöä, jos sitä varten luodaan käyttäjätunnus ja jaetaan sijaintitiedot sovellukselle. Järjestelmäosiosta löytyy erilaisia asetuksia muun muassa painikkeiden toiminnallisuuksiin, Multipoint-toimintoon, ääniavustajaan, automaattiseen virrankatkaisuun ja korvatunnistimeen liittyen. Tässä yhteydessä mainittakoon, että vasempaan kuppiin sijoitettu korvatunnistin toimii hyvin, joten olen pitänyt sen aktivoituna.
ULT Wear:in ääni on niin ikään monipuolisesti säädettävissä kahden erilaisen taajuuskorjaimen avulla. Ensimmäinen niistä pohjautuu ohjattuun prosessiin, jossa käyttäjä valitsee tarjolla olevista ääninäytteistä parhaiten omiin mieltymyksiinsä sopivat. Toinen perinteisempi liukusäätimillä ja valmiilla ääniprofiileilla toteutettu korjain on puolestaan tuttu Sonyn aiemmista kuulokemalleista. Uudistuksena Clear Bass -asetuksen lisäksi tarjolla on myös kolme ULT-bassoprofiilia, joita voidaan vaihtaa myös kuulokkeiden ULT-painiketta painamalla. Sovelluksen puolella ULT-2-tila maksimoi Clear Bass -asetuksen, eikä salli sen pudottamista nollan alapuolelle. ULT OFF- ja ULT-1-tilassa kaikenlaiset lisäsäädöt ovat puolestaan mahdollisia.
ULT Wear tukee hieman yllättäen myös 360 Reality Audio -tilaääntä sekä päänseurantaa, joka muuttaa äänten sijoittelua pään liikkeiden perusteella. Vastaavat ominaisuudet löytyvät muun muassa hiljattain testaamastani 500 euron Sonos Ace:sta, joten Sony pystyy tarjoamaan 200 eurolla erittäin kilpailukykyisen paketin. Tilaäänen ja päänseurannan käyttöönotto vaatii tosin jonkin verran lisävaivaa, joten se saattaa jäädä monilta tekemättä. En välttämättä myöskään näkisi ULT Wear:ia kaikkein järkevimpänä tällaiseen käyttöön, koska sitä ei varsinaisesti ole suunniteltu äänenlaatu edellä. Kaikenlaiset lisäominaisuudet ovat kuitenkin tervetulleita, eikä mikään muu valmistaja pysty haastamaan niiden osalta Sonya samassa hintaluokassa.
Vastamelutoiminto
Sony kertoo ULT Wear:in vastamelutoiminnon olevan toteutettu samalla prosessorilla, joka löytyy hintavammasta WH-1000XM-sarjasta. Ympäristömelua mittaavia mikrofoneja ULT Wear:issa on toki selvästi vähemmän, joten prosessori on vain yksi osa kokonaisuudessa. Vastamelutoiminnon tehokkuus tai toimintaperiaate ei ole säädettävissä sovelluksen kautta, mutta läpikuuluvuustila sen sijaan olisi säädettävissä asteikolla 0–20, suurimman asetuksen päästäessä eniten ääntä kuulokkeiden sisään. Läpikuuluvuustila voitaisiin myös määrittää päästämään läpi ihmisen puhe ja vaimentamaan samalla pois esimerkiksi matalataajuuksinen liikennemelu – tämä vie kuitenkin samalla matalat taajuudet ihmisen äänestä. Sonyn kalliimmista kuulokemalleista tuttuun tapaan läpikuuluvuustila voidaan aktivoida hetkellisesti pitämällä kämmentä oikean kupin hipaisupintaa vasten. Pidän siitä, ettei valmistaja ole karsinut lisäominaisuuksia pois vain sen vuoksi, että sen hintavammat kuulokemallit saataisiin näyttämään ULT Wear:ia monipuolisemmilta.
Hintaansa nähden ULT Wear vaimentaa melua oikein kelvollisesti, muttei oikeastaan pääse yllättämään tehokkuudellaan. Sonyn omat WH-1000XM-sarjan kuulokkeet ja Bosen kuulokemallit vaimentavat melua enemmän. Esimerkiksi aiemmin 200 eurolla myyty Bose QuietComfort SE päihittää ULT Wear:in selvällä erolla. Saman hintainen Valco VMK25 sen sijaan on yllättävänkin vertailukelpoinen ULT Wear:in kanssa paremmuuden vaihdellessa melun tyypin mukaan. ULT Wear:in etu moniin oman hintaluokkansa kilpailijoihin nähden on kuitenkin vaimeampi taustakohina. Sen vastamelutoiminto ei myöskään muodosta juurikaan paineentunnetta korviini, eikä aiheuta tuulta lukuun ottamatta häiriöääniä. Tuulen osalta kuppirakenne ei ole kaikkein optimaalisin, koska mikrofonien metalliseen suojaritilään osuessaan tuuli aiheuttaa tasaista rutinaa. Häiritsevyydessään tämä ääni ei kuitenkaan ole vielä pahimmasta päästä.
Jos vastamelutoiminto ei ole Sonyn omalla mittapuulla erityisen tehokas, läpikuuluvuustila puolestaan toimi mielestäni laajojen säätömahdollisuuksiensa ansiosta hyvin. Maksimiasetuksellaan se aiheuttaa suhinaa ja terävöittää ääntä, mutta sopivalla säädöllä etenkin ihmisten puhe on mahdollista saada toistumaan luonnollisen kuuloisesti. Minimiasetus eroaa vain hieman tilanteesta, jossa vastamelutoiminto/läpikuuluvuustila olisi kytketty pois päältä. Täten läpikuuluvuuden tasolle löytyy varmasti sopiva asetus tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Mikrofonin äänenlaatu
ULT Wear:in mikrofoni tuottaa puhuessa peruslaadukasta ja selkeää ääntä, kunhan käyttöympäristö on rauhallinen. Melua tai tuulta kuulokkeet eivät sen sijaan osaa suodattaa pois erityisen tehokkaasti, joten lopputulos ei ole kovinkaan hyvä. Tärkeämpiä keskusteluja varten kannattaakin etsiä sopiva paikka meluisan kahvilan tai rakennustyömaan sijaan.
Äänenlaatu
Kuulokkeiden taajuusvastemittaukset on tehty IEC711-standardin mukaisella laitteistolla ja KB501X-mallisilla silikonikorvilla. Kuvaajissa käytetään vertailupohjana tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvaa Harmanin tavoitekäyrää (vuoden 2018 versio), joka on yleistys siitä, millaisen taajuusvasteen mukainen ääni kuulostaisi suurimman osan mielestä hyvältä ja vastaisi tasapainoisia kaiuttimia hyvin akustoidussa huoneessa. Lisätietoa mittauksista ja niiden tarkkuudesta löytyy Taajuusvastemittaukset-sivulta. ULT Wear:in taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa Squiglink-vertailutyökalun avulla.
Sonyn kuulokkeita voidaan kuunnella Bluetooth-yhteyden lisäksi myös 3,5 millimetrin kuulokekaapelilla täysin passiivisesti. Tällöin ei tarvita akkuvirtaa, mutta DSP-korjauksen pois päältä ollessa taajuusvaste muuttuu huomattavasti siitä, mitä se on aktiivisessa kuuntelussa virta päällä. Tämä käyttötapa kannattaakin mieltää vain hätäratkaisuksi akun loputtua. Muutoksia ääneen syntyy myös vastamelutoiminto pois päältä ottaessa, mutta kuuntelukokemus pysyy silti pääpiirteittäin samankaltaisena. Mittauksista kiinnostuneiden kannattaa vilkaista nämä taajuusvasteeseen syntyvät muutokset seuraavasta Squiglink-näkymästä.
ULT Wear on Sonyn mukaan suunnattu bassomusiikin kuunteluun. Toisaalta valmistajan markkinointitiimi väittää lisäksi, että kuulokkeiden tarkka ja korkealaatuinen ääni olisi suunniteltu toistamaan äänitteet mahdollisimman uskollisesti. Koska nämä kaksi väitettä ovat käytännössä toisensa pois sulkevia, kuulokkeiden segmentointi on mielestäni jäänyt puolitiehen: Sonylla on selvästi ollut mielessä tietty kohderyhmä, mutta se haluaisi kuitenkin myydä kuulokkeita myös kaikille muille. Kuluttajien tehtäväksi jääkin selvittää, onko ULT Wear mahtava bassokuuloke vai kenties neutraali hifikuuloke. Onneksi pystyn tarjoamaan tähän vastauksen.
Taajuusvaste eri ULT-tasoilla (vastamelutoiminto päällä):
Jospa tyrmätään heti alkuun väite tarkasta ja äänitteille uskollisesta toistosta, sillä tätä odottavien mielestä ULT Wear saattaisi olla yksi markkinoiden huonoimmista kuulokkeista. Mittaustuloksetkin tukevat havaintoa: ainoastaan basson määrällä vaikuttaa olevan merkitystä kaiken muun kuuluessa enemmän tai vähemmän vaimentuneesti taustalla. ULT Wear onkin kuultu kärjistäen 5 minuutissa, koska kaikki kuulostaa pitkälti samalta, eivätkä kuulokkeet tarjoa sen jälkeen enää mitään uutta. Tämän myötä äänenlaadun tarkemmalle käsittelyllekään ei ole mielestäni varsinaista tarvetta. Normaali musiikki kuulostaa siltä kuin se tulisi kerrostalonaapurin kotibileistä muutaman kerroksen alempaa. Myöskään basson voimasta rämisevät amisautot eivät olisi huono vertaus. Toisto painottuu täysin 20–300 hertsin välille, kun taas keski- ja ylätaajuudet kuuluvat poikkeuksellisen vaisusti.
Toinen väite kuulokkeiden soveltuvuudesta bassomusiikin kuunteluun pitää kuitenkin täysin paikkansa. ULT Wear hankitaankin (toivottavasti) puhtaasti överin bassontoistonsa vuoksi – pörinä ja murina vastaa kirjaimellisesti yökerhon tanssilattiaa. En tyrmääkään kuulokkeita niiden oletetun kohdeyleisön suuruuden vuoksi. Ei yökerhoonkaan mennä fiilistelemään hyvää äänenlaatua, vaan bailaamaan basson voimalla.
Jos kerran muutkin Sony-mallit monine kilpailijoineen tarjoavat korostunutta bassoa, miksei tyylilajissa kannattaisi mennä häpeilemättä mahdollisimman pitkälle. Jos joku pitää nimenomaan täysin bassopainotteisesta äänestä, hän todennäköisesti innostuisi eniten juuri ULT Wear:ista. Monet muut kuulokkeet yrittävät olla turvonneen yläbassonsa lisäksi suhteellisen normaaleja, kun taas ULT Wear keskittyy vain bassoon. Kuulokkeilla on varmasti kysyntää, joten tällaisessa segmentoinnissa ei lähtökohtaisesti ole mitään väärää. Valmistajan kannattaisi kuitenkin olla rehellinen markkinoinnissaan, sillä sen kuulokkeet eivät mielestäni sovellu kunnolla normaalin musiikin tai edes sekalaisen mediasisällön kuunteluun.
Eri ULT-tilojen vaikutus ääneen:
Oletustilassaan kuulokkeiden ääni on kaikkein vaisuinta, koska turvonnut yläbasso ei ole millään tapaa mieleenpainuvaa, ja toistosta puuttuu selkeys ja energisyys. Vokalistista saa kuitenkin jotenkuten selvää ja muutama diskanttipiikki tuo toistoon edes hieman eloa. Siitä huolimatta asetus tuntuu väkisin siltä kuin sen olisi tarkoitus kuulostaa mahdollisimman mälsältä, jotta ULT-1-tila vaikuttaisi äänenlaadulliselta parannukselta ja siten kuulokkeiden myyntivaltilta.
ULT-1-tilassa eli bassopainiketta kerran painamalla esitystapa itseasiassa muuttuukin menevämmäksi, koska voimistuvan alabasson ohella myös ylätaajuuksia voimistetaan hieman. Bassomusiikki murisee nyt todella lujaa ja alkaa jo muistuttaa yökerhoa. Toisaalta bassoa on niin paljon, että se menee laadullisesti rikki muuttuen tasaiseksi massaksi. Omat korvani kipeytyvät myös varsin nopeasti iskujen voimasta. Moni kuitenkin todennäköisesti suosii määrää laadun sijaan, jolloin kuulokkeissa on oma viehätyksensä. Näkisin ULT Wear:in sopivan niille, jotka ovat todenneet kaikki muut vastamelukuulokkeet bassoltaan liian kevyiksi. Yllättävän monista Harmanin tavoitekäyrän mukainen bassontoisto tuntuu siltä kuin basso puuttuisi kokonaan. Kaikki kun eivät mieti, onko kuunnellun kappaleen tarkoitus sisältää paljon bassoa, vaan nauttivat kaikenlaisesta musiikista voimakasbassoisena ja yökerhotyylisenä. ULT Wear tarjoaa tähän mahdollisuuden.
ULT-1-tila ei kuitenkaan lopulta ole vielä mitään ULT-2-asetuksen rinnalla. Tällöin kuulokkeet päräyttävät toistoon vieläkin enemmän bassoa, jolloin puhutaan jo yli 20 desibelin korostuksesta Harmanin tavoitekäyrään nähden. Samalla keskitaajuuksien taso madaltuu, mikä lisää entisestään alataajuuksien osuutta kokonaisuudessa. Lopputulos kuulostaa siltä kuin kaikki musiikki tulisi kokonaan subwooferin kautta. Bassoa on niin käsittämättömän paljon, etten usko kenenkään basshead:ksi itseään kutsuvan jäävän kylmäksi. Jytinä ja murina bassomusiikkia kuunnellessa on suorastaan huumaava kokemus, vaikka mitään selvää en varsinaisesti enää toistosta saakaan. Tällä tuskin kuitenkaan onkaan merkitystä, vaan kuuntelijan on tarkoitus nauttia päätä tärisyttävästä bassosta kuin mikäkin kapinallinen. Itsekin olen saanut tästä hyvät naurut, jos en muuta. En kuuntelisi lempiartistejani näin, mutta jos haluan irrottautua arkielämän rutiineista, ULT Wear vie hetkeksi aivan toisaalle. Se myös muovaa näkemystäni siitä, mitä oikeastaan tarkoittavatkaan kuulokkeet, joissa on paljon bassoa.
Haluan mainita myös kuulokkeiden matalista säröarvoista. Yleensä suuri määrä bassoa tavallisella dynaamisella elementillä tuotettuna johtaa varsin suureen säröön, mutta ULT Wear:in särö bassotaajuuksilla niin matalana, ettei sitä ole mahdollista havaita. Pidän tätä erinomaisena suorituksena ja osoituksena Sonyn hyvästä pelisilmästä kuulokkeiden suunnittelussa.
Ei tarvetta äänenlaadulliselle vertailulle
Mikään muu kokeilemani kuuloke ei tarjoa yhtä bassovoittoista ääntä, joten ULT Wear ei oikeastaan ole järkevästi vertailtavissa mihinkään. Tulisin lähinnä todenneeksi sen bassontoistoltaan muita voimakkaammaksi tai muut kuulokkeet normaalia musiikkia (informaatiota kaikilla taajuusalueilla) kuunnellessa tasapainoisemmiksi. Tätä ei lienekään tarvetta toistella moneen kertaan. Hankkikaa ULT Wear maksimaalista basson määrää tavoitellessa ja mitkä tahansa muut kuulokkeet neutraalimpaa kuuntelukokemusta tavoitellessa. Toki ULT Wear voitaisiin taajuuskorjata normaalimmaksi, vaikkei siinä mielestäni olekaan suurta järkeä, koska monet kilpailijat tarjoavat oletuksena selvästi tasapainoisempaa ääntä, eikä Sonyn oma WH-1000XM4 maksa myöskään valtavasti enempää. Jos joku tuli kuitenkin hankkineeksi ULT Wear:in täysin erilaisia kuulokkeita odottaen, katsotaanpa vielä, miten sen äänestä saadaan tavanomaisempaa.
Taajuuskorjaaminen Sonyn sovelluksella
Muiden Sony-mallien tapaan ULT Wear:in taajuuskorjaaminen on tehty jokseenkin hankalaksi, koska valmistajan sovellus ei mahdollista suoraan 100–300 hertsin taajuusalueen muuttamista. Korostunut keskibasso onkin Sonylle lähes pyhä asia, jota se ei toivo muutettavan. Sovelluksesta löytyvä Clear Bass -asetus muuttaa vain 20–100 hertsin väliä, kun taas 400 hertsin liukusäädin ei ulotu juurikaan bassotaajuuksille. Kun ULT Wear halutaan muuntaa tasapainoiseksi ja vähemmän keskibassovoittoiseksi, toimenpide täytyykin tehdä nurinkurisesti ylempiä taajuusalueita voimistamalla.
Seuraavat säädöt tuottavat omaan makuuni hyvän lopputuloksen, jonka jälkeen kuulokkeet sopivat kaikenlaiselle musiikille. En koe enää keskibassokorostusta erityisen häiritsevänä, eikä muukaan osa äänestä ole enää vaisua ja tukkoista. Rennosti toistuva 3,5–5 kHz:n väli jää myös yllättävän huomaamattomaksi, vaikka se syökin pois osan äänen raikkaudesta. En muista saaneeni WH-1000XM5:stä yhtä tasapainoisen kuuloista, joten ULT Wear pystyy olemaan taajuuskorjaamisen jälkeen tarvittaessa muutakin kuin pelkkä bassokuuloke. Sitä ei itseasiassa enää edes tunnistaisi samaksi kuulokkeeksi.
Yhteenveto
Yhteenvetona todettakoon vielä kertaalleen, että Sonyn ULT Wear tarjoaa yliampuvaa bassontoistoa, jonka myötä jokainen voi hypätä koska tahansa yökerhoon matalan murinan keskelle. Koska basso on lähtökohtaisesti ihmisistä hauskaa, antaa sen puolestani olla juuri sitä. En haluakaan kritisoida tällaisesta esitystavasta pitäviä, vaan ohjaan heidät mielelläni juuri ULT Wearin suuntaan. Onpa kuulokkeissa myös kelvollinen vastamelutoiminto ja monia hienouksia Sonyn hintavammista WH-1000XM-sarjan kuulokkeista. Muovinen rakenne tuntuu halvalta, mutta tuskinpa kukaan pettyisi siihenkään suuremmin moniin muihin edullisiin kuulokkeisiin nähden etenkään, kun käyttömukavuus on kohdallaan.
Sonyn kuulokkeet ovat monesti julkaisuhetkellään jokseenkin ylihintaisia, mutta putoavat suhteellisen nopeasti järkevämmälle tasolle. Samoin on käynyt myös ULT Wear:ille, jota saa säännöllisesti 160 eurolla alkuperäisen 200 euron sijaan. Black Fridayn aikaan hinta voi pudota vielä lisää, joten etenkin bassomusiikkia kuuntelevan nuorison kannattaa pitää silmät auki. Tasapainoista ja laadukasta ääntä odottaville en ULT Wear:ia suosittelisi, mutta mahdollinen hutiostos olisi kuitenkin pelastettavissa taajuuskorjaamalla.
Plussat ja miinukset:
+ Täysin överi bassontoisto niille (”bassheads”), jotka sitä haluavat
+ Muuntuu taajuuskorjaamalla tasapainoiseksi
+ Matalat säröarvot bassotaajuuksilla
+ Erinomainen käyttömukavuus
+ Monipuolisesti säädettävissä oleva läpikuuluvuustila
+ Ei juurikaan taustakohinaa
+ Kulkee mukana pienessä tilassa
+ Modernit ominaisuudet ja säädöiltään kattava puhelinsovellus
– Ylikorostunut basso estää tavallisesta musiikista ja mediasisällöstä nauttimisen, ellei tavoitteena ole kuunnella pelkkiä alataajuuksia
– Keskitaajuudet ja diskantti toistuvat poikkeuksellisen epäselvästi
– Osittain harhaanjohtava markkinointi äänenlaadusta
– Halvalta tuntuva muovirakenne
– Nykymittapuulla keskinkertainen akunkesto
– Liian lyhyt latauskaapeli
Ei Sony ole Qualcommin kilpailija. Niissä tuotteissaan, missä Sony käyttää Qualcommin valmistamaa piirisarjaa, löytyy AptX-tuki. Niissä Sonyn tuotteissa, missä se käyttää Mediatekin piirisarjaa, ei luonnollisesti löydy AptX-tukea.
Arvostan kommenttiasi, vaikka näemmekin kilpailutilanteen hyvin erilaisena. Itse miellän kaksi korkealaatuista Bluetooth-teknologiaa kehittävää yritystä automaattisesti toistensa kilpailijoiksi. Jos Sonyn on mahdollista suosia omaa LDAC-koodekkiaan, sen olisi tyhmää olla tekemättä niin. Toki monet muutkin yritykset käyttävät toistensa teknologioita silloin, kun sille on tarvetta. Piirisarja tosiaan vaikuttaa koodekkitukeen, joten AptX-tuki ei ilmesty tyhjästä LDAC:in rinnalle.