Arvostelu: Cleer Next

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Hinta: Ovh 699 USD (860 € gear4music.fi)
  • Rakenne: Avoin, over-ear
  • Elementti: Dynaaminen 40mm Ironless magnet™ -elementti magnesium-kalvolla
  • Impedanssi: 16 ohm
  • Herkkyys: 92 dB / mW
  • Paino: 395 g
  • Kaapeli: 1,5 metriä pitkä kaapeli, jossa on 3,5 mm:n liitin 6,35 mm:n adapterilla. Kaapeli kiinnittyy kuulokkeisiin LEMO-liittimillä.
  • Lisävarusteet: pussi kuulokkeiden kuljettamiseen

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Cleer on melko tuntematon kuulokevalmistaja, jolla on kuitenkin kattava mallisto nappikuulokkeita, älykaiuttimia ja langattomia ANC-kuulokkeita. Yritys perustettiin vuonna 2014 Yhdysvalloissa, joten markkinoinnissa on aina korostettu amerikkalaisuutta. Nykyään Cleer on kuitenkin vain tuotemerkki kiinalaiselle Shenzen Grandsun Electronicille – kuulokkeet valmistetaan ja todennäköisesti myös suunnitellaan Kiinassa.

Grandsun on yksi Kiinan suurimmista kuulokevalmistajista, jolla on työntekijöitä suurin piirtein saman verran kuin Sennheiserilla. Kun arvostelemani Next-malli julkaistiin vuonna 2017, valmistaja ilmoitti, että sen tavoitteena oli luoda kilpailija Sennheiser HD800-kuulokkeille niitä huomattavasti halvemmalla.

Arvostelussa käytetty laitteisto: PC > Tidal > SMSL SU8 > Monolith Liquid Platinum / SMSL SP200

Rakenne ja mukavuus

Cleer Nextin pakkaus on hyvin pelkistetty: kuulokkeet toimitetaan tavanomaisessa pahvilaatikossa, jonka pehmusteosat on vuorattu kiiltävällä kankaalla. Ainoat mukana tulevat lisävarusteet ovat 6,35 mm adapteri ja keinonahkainen pussukka kuulokkeiden kuljettamiseen. Tämän hintaisilta kuulokkeilta odottaisi hieman parempaa varustelua.

En kuitenkaan jaksanut murehtia tylsää pakkausta ja puuttuvia lisävarusteita kovin kauaa, sillä kuulokkeet itsessään ovat todella hienot. Rakenne tuntuu jykevältä, mutta kuulokkeet eivät silti ole kovin painavat. Lähes kaikki osat ovat hienosti viimeisteltyä metallia. Suunnittelussa ei myöskään ole menty helpoimman kautta, vaan kuulokkeissa on lähes koomisen paljon pieniä yksityiskohtia. Suunnittelusta ja ulkoasusta tulee heti mieleen kilpailijaksi mainittu Sennheiser HD800, mutta Cleer Next on mielestäni laadukkaamman tuntuinen. Kuulokkeiden vaalean violettia väritystä lukuun ottamatta ne ovat yhdet hienoimmista kokeilemistani kuulokkeista.

Kuulokkeiden pehmusteet ovat laadukkaan tuntuiset, paksut ja todella mukavat – valmistajan mukaan ne on tehty lampaannahasta. Klipseillä kiinnittyvät pehmusteet ovat irrotettavissa, mutta kiinnitysmekanismin vuoksi muiden valmistajien pehmusteita ei voi kiinnittää kuulokkeisiin muutoin kuin liimaamalla. En ole varma, onko uusia pehmusteita saatavana varaosana valmistajalta itseltään.

Nextin pääpanta on laadukkaan tuntuinen, joskin pehmustetta voisi päälaella olla hieman enemmänkin. Kuulokkeiden puristusvoima on melko heikko, joten suurin osa painosta asettuu kuuntelijan päälaelle. Tämä ei aiheuttanut epämukavuutta pitkissäkään kuuntelusessioissa, mutta kuulokkeet eivät myöskään ”kadonneet” päähän. Isomman pään omaaville Next saattaa olla todella mukavakin, mikäli kuulokkeet tarraavat tiukemmin kiinni päähän jakaen painon tasaisemmin.

Sangan korkeussäätö on portaaton ja todella sulavan tuntuinen – on myös vaikeaa kuvitella, että mekanismi löystyisi ajan saatossa. Säätövaraa kuulokkeissa riittää reilusti, joten ehkäpä Next on alun perinkin suunniteltu ajatellen kuuntelijoita, joilla on hieman tavallista suurempi pää.

Viimeistelynsä osalta Cleer Next ei häpeä huomattavasti kalliimman Focal Utopian vierellä.

Kuulokkeiden mukana tuleva Canaren valmistama kaapeli ei valitettavasti yllä samalle tasolle muun rakenteen kanssa, sillä kaapeli on laadukkaan tuntuisesta rakenteestaan huolimatta jäykkä ja todella painava. Lisäksi kaapelissa oleva 3,5 mm liitin on tarpeettoman iso, enkä pidä myöskään LEMO-liittimistä, joilla kaapeli kiinnittyy kuulokkeisiin. LEMO-liittimet ovat todella tiukat ja niitä irrottaessa on aina huolissaan siitä, että liitin rikkoutuu tai raapaisee yhtäkkiä irti napsahtaessaan naarmun kuulokkeisiin.

Kaapelia ei periaatteessa olisi edes tarvetta irrottaa, jos kuulokkeet mahtuisivat laatikkoonsa kaapeli kiinnitettynä. Sennheiser HD800:ssa ja Focal Utopissa on myös LEMO-liittimet, mutta vaikuttaisi siltä, ettei kummankaan kaapeli käy suoraan Cleer Nextiin. Kaapelin vaihtaminen parempaan olisi perusteltua, mutta tiedossani ei ole yhtäkään vaihtoehtoista kaapelia, joka sopisi Next-kuulokkeisiin.

Kehnoa kaapelia lukuun ottamatta kuulokkeet ovat rakenteeltaan ensiluokkaiset. Hieno viimeistely ei kuitenkaan ole Nextin mielenkiintoisin ominaisuus, sillä niissä käytetään myös täysin poikkeuksellista elementtiä, jonka magneetti koostuu 20 erillisestä magneetista. Tätä kokonaisuutta Cleer kutsuu nimellä Ironless Driver Technology™. Teknologian tavoitteena on hillitä sähkömagneettisia häiriöitä ja taata vakaampi äänikelan liike. Lopputuloksena kuulokkeiden särötason pitäisi olla jopa puolet matalampi kuin tavanomaisissa dynaamisissa kuulokkeissa.

Markkinointipuheisiin kannattaa toki suhtautua aina epäillen. Next-mallin bassoalueelle on mitattu korkeahkoja säröarvoja, jotka tosin johtuvat kuulokkeiden kotelon rakenteesta. Nämä bassoalueen säröarvot paranevat kuulokkeiden pohjalla olevan paperin poistamisen jälkeen – totesin itsekin modifikaation korvakuulolla toimivaksi.

Ironless Driver Technology™.

Myös elementin kalvo on tavanomaisesta poikkeava, sillä se on valmistettu magnesiumista polyuretaani ripustuksella. Jäykän ja kevyen magnesiumin pitäisi olla erinomainen materiaali, ja ripustettu rakenne edesauttaa kalvon mäntämäistä liikettä. Magneetin ja kalvon yhteisrakenne muistuttaa hieman Focal Utopian elementtiä, mutta Focalissa on ”vain” seitsemän erillistä magneettia.

Cleer käyttää Ironless Driver Technology™ -elementtejä myös muutamissa edullisemmissa malleissaan, joissa on kuitenkin magnesium-kalvojen sijaan bioselluloosakalvot. Mielestäni teknologia vaikuttaa melko lupaavalta, joten tilasin testattavakseni myös noin 100 euroa maksavan Enduro 100 -mallin. Siitä on luvassa arvostelu ensi vuoden puolella.

Äänenlaatu

Cleer Nextin taajuusvaste mitattuna MiniDSP Ears -laitteella REW-ohjelmaa käyttäen. HEQ-kompensaatio 1/12 smoothingilla. Yleensä yhdistän oikean ja vasemman kanavan keskiarvoksi, mutta jätin tällä kertaa molemmat näkyviin, koska Nextin kanavabalanssi on poikkeuksellisen hyvä.

Basso:

Nextin basson ulottuvuus on ensiluokkaista varsinkin avoimille kuulokkeille. Alimpien bassojen määrä lähentelee jopa Harmanin tavoitekäyrää. Tämä tarkoittaa sitä, että jos koet esimerkiksi Audeze LCD-2 Classicin alimmat bassotaajuudet tasapainoisiksi, Cleer Nextin basso voi kuulostaa hieman korostuneelta. Bassokasta tuntumaa lisää muutaman desibelin keskibassokorostuma, joka on määrällisesti hyvin lähellä Sennheiser HD650:n vastaavaa bassokorostumaa.

Alimpien bassojen puhtaudessa Next ei pärjää laadukkaille planaarikuulokkeille, ja vastaavasti keskibasson iskevyydessä se ei pärjää esimerkiksi Focal Clearille. Heikkoa basso ei kuitenkaan laadultaan ole, vaan Next päihittää helposti Sennheiser HD650:n, jonka bassotoisto kuulostaa peräkkäin verrattuna melko muhjuiselta.

Keskiäänet:

Keskiääniltään Next on todella miellyttävä. Äänessä on mukavasti runkoa, vaikka sointi onkin leimallisen kevyttä. Keskialue kuulostaa mielestäni silti tukevammalta kuin vaikkapa Focal Clearissa. Kevyt korostuma 2 kHz:n alueella lisää sointiin ärhäkkyyttä, josta joko pitää tai on pitämättä – aivan Grado-tyylisestä soinnista ei kuitenkaan puhuta. Soinnin tasapaino onkin omaan makuuni liki täydellinen 4 kHz:iin saakka. Aggressiivisesta otteestaan huolimatta kuulokkeet eivät lyö yli sen enempää kovan kuuloisilla kosketinsoittimilla kuin laulusuorituksillakaan. Jos kuitenkin koet esimerkiksi Sennheiser HD600 -kuulokkeiden keskialueen liian aggressiiviseksi, Cleer Next ei luultavasti sovellu sinulle.

Diskantti:

Kuulokkeiden taajuusvasteeseen liittyvät ongelmat alkavat ylempien keskiäänien/alemman diskantin alueella. Ensimmäinen ikävä korostuma löytyy 4 kHz:n alueelta, ja sitä seuraa hieman pienempi piikki 6 kHz:n kohdalla. Näiden korostumien pitäminen häiritsevinä riippuu hyvin paljon kuuntelijan tottumuksista – omiin korviini virvelirummut napsahtavat toisinaan liian kovasti. Kuulokkeiden yleissointi on lisäksi hieman metallisen kuuloinen, minkä uskon johtuvan ainakin osittain samoista diskanttikorostumista.

Tiedän kuitenkin olevani itse melkein immuuni kyseisen taajuusalueen korostumille, joten en pysty täysin arvioimaan niiden vaikutusta useimmille muille kuuntelijoille. Omat korvani ovat herkemmät 7–8 kHz:n välisellä alueella. Next-mallin diskantista minulla ei muutoin ole pahaa sanottavaa, sillä sointi on puhdasta ja erottelevaa. Jos jotakin voitaisiin parantaa, kaipaisin hieman lisää ilmavuutta aivan ylimmille taajuuksille.

Äänikuva, dynamiikka ja muut teknisyydet:

Nextin toiston parasta antia ovat soinnin puhtaus ja kuulokkeiden kyky poimia musiikista kaikki pienimmätkin yksityiskohdat. Kuulokkeiden erottelukyky onkin pitkälti parasta, jota olen kuullut tämän hintaisilta kuulokkeilta. Esimerkiksi Hifiman Ananda ja Audeze LCD-2 Classic jäävät mielestäni kakkoseksi.

Toiston yksityiskohtaisuuden osalta Next painii samassa sarjassa Focal Clearin ja Sennheiser HD800:n kaltaisten kuulokkeiden kanssa jääden korkeintaan piirun verran jälkeen näistä hintavammista kilpailijoistaan. Myös taustan tummuus on huomiota herättävä ominaisuus, sillä verratessani kuulokkeita rinnatusten Focal Utopiaan hämmästyin, kuinka samankaltaisesti Next nostaa äänet esille tyhjyydestä – Ironless Driver Technology™ taitaa todellakin toimia!

Tinkimättömyydestä laadun suhteen kertoo mielestäni myös se, että kuulokkeiden kanavabalanssi on erinomainen. Olen mitannut yli sadat kuulokkeet, joista ainoastaan Sennheiser HD800 (kaksi eri kappaletta) on ollut mitatulta kanavabalanssiltaan Nextiä parempi, ja Focal Utopia ainoana samaa tasoa.

Nextin äänikuva on melko iso, muttei samaa tasoa HD800:n tai Hifiman Anandan kanssa. Sennheiser HD650 ja Focal Clear jäävät kuitenkin helposti kakkoseksi äänikuvan osalta. Nextin soinnissa on suuruuden tuntua hieman samaan tyyliin kuin laadukkaissa planaarikuulokkeissa tai HD800:ssa. Äänikuva on ilmava, hyvin jäsentynyt ja melko kolmiulotteinenkin. Kaikille äänille on paikkansa ja ne ovat helposti eroteltavissa äänikentässä. Äänikuvan tarkkuudessa kuulokkeet ovat mielestäni hintaluokkansa kuningas. Focal Elex on tarkkuudessa samaa tasoa, mutta Nextin äänikuva on huomattavasti isompi. Anandan äänikuva on sen sijaan todella iso, mutta siitä puuttuu Nextin ja Elexin pistemäinen tarkkuus.

Next on myös makrodynamiikaltaan hyvä, ellei jopa erinomainen. Iskuäänet toistuvat napakasti, mutta rauhallisemmissa signaalin tasovaihteluissa muutokset eivät ole aivan yhtä ilmeisiä. Sanoisin kuulokkeiden olevan makrodynaamisilta ominaisuuksiltaan samaa tasoa esimerkiksi Fostex TH-X00:n ja iBasso SR2:n kanssa. Kuulemieni alle 1000 euroa maksavien kuulokkeiden joukosta Focal Elex on dynamiikaltaan edelleen omassa luokassaan. Pystyin tekemään tämän päätelmän siitäkin huolimatta, että lyhyen aikaa omistamani Elex oli bassontoistoltaan viallinen.

Cleer Next vs. Beyerdynamic DT1990

Hinnat: 860 € vs. 450 €

Olisin halunnut verrata Cleer Nextiä Focal Elexiin, koska kuulokkeet olisivat Suomeen toimitettuna suurin piirtein saman hintaiset – valitettavasti toimivan Elexin hankkiminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa ensimmäisen yritykseni mennen pieleen. Paremman verrokin puuttuessa tarkempaan vertailuun valikoitui Beyerdynamic DT1990 Pro.

DT1990 on Euroopassa selvästi edullisempi kuin Cleer Next, mutta kuulokkeiden 599 USD (DT1990) ja 699 USD (Next) ohjehinnat Yhdysvalloissa ovat lähempänä toisiaan, joten kaksikon vertailu ei ole niin kaukaa haettua kuin voisi äkkiseltään luulla. Hintaeroa pienentää myös se, että käytin DT1990:ssa Dekonin korvapehmusteita, jotka ovat mielestäni välttämätön hankinta kuulokkeiden diskanttikorostuman tasaamiseksi.

DT1990 on erinomaisesti viimeistelty ja todella hieno sekä yleisesti että Beyerdynamicin kuulokkeeksi – mielestäni valmistajan mallistossa sille vetää hienoudessa vertoja vain ensimmäisen sukupolven T1- ja T5P-malli. Toisen sukupolven T1:ssä valmistaja siirtyi keinonahkaan ja kolmannen sukupolven Beyerdynamicit eivät miellytä itseäni ulkonäöllisesti ollenkaan.

Niin hieno kuin DT1990 onkin, siitä ei kuitenkaan ole vastusta Cleer Nextille, joka saa Beyerdynamicin näyttämään tylsältä, yksinkertaiselta ja jopa prototyypin omaiselta – tämä on toki oma mielipiteeni ja pitkälti makuasia. Varustelunsa osalta DT1990 onkin sitten askeleen tai kaksi edellä aiemmin esittelemääni Cleerin kattausta, sillä Beyerdynamic toimittaa kuulokkeiden mukana kahdet erilaiset pehmusteet, kaksi kaapelia sekä kovakuorisen kotelon.

Erot äänessä

Cleer Next (turkoosi) vs. Beyerdynamic DT1990 Dekoni Elite Velour -pehmusteilla (violetti) .

Next ja DT1990 ovat ääneltään hyvin samankaltaisia, ja ääniprofiilin osalta ”paremmuus” riippuu kuuntelijan omista mieltymyksistä. Kuten olen monesti maininnut, en pidä Beyerdynamicin korostuneesta 7–8 kHz:n alueesta. Olen myös melko herkkä sibilanssille, jota valitettavasti riittää DT1990:ssa. Vaikka DT1990 Dekonin pehmusteilla kuulostaakin mainiolta, soi diskantti vieläkin liian irrallaan muusta toistosta. Nextillä on omat ongelmansa 4 kHz:n alueella, mutta mielestäni se kuulostaa soinniltaan yhtenäisemmältä.

Kuulokkeiden teknisessä suorituskyvyssä on myös sen verran eroa, että pystyin valitsemaan kaksikosta helposti oman suosikkini. Isoimpana erona kuulokkeiden välillä on äänen niin sanottu puhtaus. Vaikka DT1990 ei kuulostakaan verhoutuneelta ottaen huomioon, miltä useimmat saman hintaiset kuulokkeet yleensä kuulostavat, se on Cleer Nextiin verrattuna hieman utuisen kuuloinen. Kuten mainitsin jo aiemmin, Nextin tausta on poikkeuksellisen tumma. Uskon, että tämä selittää pitkälti havaitsemani eron kuulokkeiden välillä.

Samainen taustan tummuus vaikuttaa myös äänikuvaan ja äänten sijoittumisen tarkkuuteen äänikentässä. Äänikuvan koon osalta kuulokkeet vastaavat pitkälti toisiaan, mutta Cleer Nextissä äänten sijoittelu on pykälää paremmalla tasolla. Next-mallin toistossa äänillä on selkeämpi lähtöpiste ja siten myös sijainti. Kuulokkeet ovatkin tässä todella hyvät verrattuna sekä DT1990:aan että kaikkiin muihinkin vuosien varrella kuulemiini kuulokkeisiin.

Cleer Nextin design on mielestäni hieno, vaikka kuulokkeet ovat kieltämättä kyseisestä kuvakulmasta muhkean kokoiset DT1990-malliin verrattuna.

Vertailemani kaksikko esittää musiikin hieman eri tyylillä. Next soi siinä mielessä paremmin, että vokalisti kuulostaa ”isommalta”. DT1990:lla vokalisti on enemmänkin pienehkö pläntti äänikuvassa. Ei DT1990 missään nimessä huono ole tältä osin, mutta ero kuulokkeiden välillä on silti melko huomattava.

Bassontoistossa en mainittavia eroavaisuuksia havainnut. Nextin basso voi ehkä olla hitusen napakampi, mutta ero on todella pieni. Käyttämäni Dekonin pehmusteet tekevät mielestäni DT1990:n bassosta hieman velton kuuloista, kun taas alkuperäisillä analytical/balanced -pehmusteilla DT1990:n ja Nextin bassontoisto on yhtä miellyttävää.

Vahvistuksen osalta Nextiä voi toistaa lähes millä tahansa laitteella. Kuulokkeiden impedanssi on 16 ohmia ja ilmoitettu herkkyys 92 dB / 1 mW. Herkkyyttä hieman ihmettelen, koska se on matalahko, mutta kuulokkeet käyttäytyvät siitä huolimatta todellisuudessa siten kuin ne olisivat paljon herkemmät. Esimerkiksi SMSL SP200 -vahvistimella DT1990 vaatii Nextiin verrattuna äänenvoimakkuuden säätimen kääntämistä suunnilleen tuplasti saman äänenvoimakkuuden saavuttamiseksi. DT1990 ei ole 250 ohmin impedanssistaan huolimatta kovin vaikea kuorma vahvistimelle, mutta jonkinlainen ulkoinen vahvistin tai laadukas äänikortti on kuitenkin kuulokkeiden kanssa mielestäni pakollinen.

Kuinka paljon parempi Next lopulta on? Ero DT1990:aan on merkittävä, mutten silti suosittelisi DT1990:n omistajille Cleer Nextiin päivittämistä, koska kuulokkeiden hintaero Suomessa on melko suuri. Jos Beyerdynamicin hankinta on kuitenkin vasta harkinnassa, silloin Cleerit ovat niille ehdottomasti hyvä vaihtoehto.

Yhteenveto

Usein sanotaan, että Kiinasta saa vain heikkolaatuista krääsää. Kuulokkeiden osalta tätä mielikuvaa vahvistaa esimerkiksi Hifiman, jonka kuulokkeet kuulostavat yleensä erinomaisilta, mutta eivät pärjää rakenteensa puolesta länsimaisille kilpailijoilleen. Cleer Next on sen sijaan täysin poikkeuksellinen ”chi-fi-kuuloke”, sillä se päihittää rakenteen laadussa ja viimeistelyssä kaikki kilpailijansa. Next on mielestäni hienoin ja parhaiten viimeistelty kuuloke alle tuhannella eurolla. Kuulokkeet ovat lähes yhtä vakuuttavat myös äänenlaatunsa osalta. Yläkeskialueen/alemman diskantin epämääräisyyksiä lukuun ottamatta äänestä ei juuri moitittavaa löydy.

Jostakin syystä juuri 500–1000 euron hintaluokasta on vaikeaa löytää hintansa arvoisia kuulokkeita. Erinomainen Focal Elex kärsii olemattomasta laadunvalvonnasta ja pienestä äänikuvasta, kun taas Hifiman Ananda on mielestäni ponnettoman kuuloinen. Audeze LCD-2 Classic sen sijaan on teknisesti ja rakenteellisesti vakuuttava kuuloke, mutta sen vetäytynyt yläkeskialue ja verhoutunut diskantti ei miellytä kaikkia. Lisäksi tähän hintaluokkaan voidaan sijoittaa tarjoushinnalla ostettu Hifiman HE6se, joka on erinomainen vaihtoehto, mutta vaatii todella tehokkaan vahvistimen.

Cleer Next onnistuu iskemään tähän markkinarakoon lähes täydellisesti. Valitettavasti kuulokkeiden epäkäytännöllisen kaapelin, metallisen äänenvärin ja muutamien taajuusvasteeseen liittyvien ongelmien vuoksi niitäkään ei voi suositella täysin varauksetta. Myöskään kuulokkeiden hankkiminen ei ole aivan yksinkertaista. Halvimmalla ne saa todennäköisesti Aliexpress-sivustolta hyödyntämällä sivuston omia alennuksia. Ainoa löytämäni EU-alueen jälleenmyyjä on Gear4music, joka myy kuulokkeita 860 euron hintaan. Tämä on mielestäni hieman liikaa ottaen huomioon sen, että 200 euron lisäinvestoinnilla voi hyvinkin saada tarjouksesta vaikkapa Focal Clearin tai Hifiman Aryan open box -kappaleen.

Plussat ja miinukset:

+ Teknisesti yksi hintaluokkansa parhaista kuulokkeista
+ Rakenteen laatu ja viimeistely hintaluokkansa parasta
+ Todella puhdas ja erotteleva ääni
+ Hyvän kokoinen, hyvin jäsentynyt ja ilmava äänikuva
+ Basso toistuu alimmille taajuuksille saakka vaimenematta
+ Poikkeuksellisen hyvä kanavatasapaino

– Soinnissa on metallinen vivahde
– Yläkeskialueella/alemmassa diskantissa korostumaa
– Kaapeli on epäkäytännöllinen, jäykkä ja painava
– Vaihtoehtoisia kaapeleita ei ole saatavilla
– Kuulokkeissa voi käyttää vain valmistajan omia pehmusteita, eikä varaosien saatavuudesta ole tietoa
– Lisävarusteiden puute

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *