Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tietoja:
- Julkaisuvuosi: 2020
- Valmistusmaa: Etelä-Korea
- Hinta: 109 USD / 129 EUR
- Tyyppi: Mobiilikäyttöön suunnattu DAC & kuulokevahvistin
- DAC-piiri: 2 x ESS Sabre ES9219C (vanhemmissa laitteissa ES9218P)
- Bluetooth-piiri: Qualcomm QCC5124 (Kalimba DSP)
- Tuloliitännät: USB-C ja Bluetooth
- Lähtöliitännät/kuulokeliittimet: 3,5 mm ja 2,5 mm (balansoitu)
- Tuetut Bluetooth-koodekit: LDAC, APTX Adaptive, APTX HD, APTX, AAC ja SBC
- Näytteenottotaajuus (USB) PCM: 44,1–96 kHz (16–24 bit)
- Lähtöjännite: 1.0/2.0 V (3,5 mm) ja 2.0/4.0 V (2,5 mm)
- Lähtöimpedanssi: < 1 ohm
- Latausliitin: USB-C
- Akun koko: 500 mA
- Akunkesto: 6–20 tuntia (vaihtelee käytön mukaan)
- Kuulokevahvistimen maksimaalinen antoteho: 80 mW (3,5 mm) ja 240 mW (2,5 mm)
- Sisältää kattavan sovelluksen, josta löytyy muun muassa 20-kanavainen parametrinen taajuuskorjain ja crossfeed
- Ulkoiset mitat: 5,2 x 2,6 x 1,5 cm
- Paino: 25 g
- Mukana tulee: USB-C-kaapeli (12 cm) ja USB-C -> USB-A -kaapeli (12 cm)
Kolme vuotta sitten julkaistu Qudelix 5K (linkki valmistajan tuotesivulle) on pieni akkukäyttöinen D/A-muunnin ja kuulokevahvistin, joka tukee Bluetooth-yhteyttä. Laite maksaa 129 euroa, joten se kilpailee omassa hintaluokassaan esimerkiksi Fiio BTR5:n, EarStudio ES100:n ja Shanling UP4:n kanssa. Qudelix 5K:n suurin etu näihin kaikkiin verrattuna on uskomattoman monipuolinen ohjelmisto, jonka ominaisuuslista ja säätömahdollisuudet hakevat vertaistaan missä tahansa hintaluokassa. Monille saattaakin tulla yllätyksenä, mitä kaikkea 9 voltin pariston kokoinen palikka kätkee sisäänsä.
Rakenne, tekniikka ja toiminnallisuudet
Kokomusta Qudelix 5K näyttää tylsähköltä, joten sillä ei voiteta tyylipisteitä. Laite on kuitenkin muovikuoristaan huolimatta jämäkkä, joten pelkistetty ulkoasu ei vaikuta käyttöön negatiivisesti. Pohjasta löytyy USB-C-liitin ja toisesta päädystä sekä balansoitu (2,5 mm) että balansoimaton (3,5 mm) kuulokeliitin. Laitetta ohjataan kylkiin sijoitetuilla fyysisillä painikkeilla ja se voidaan kiinnittää suurella metallisella klipsulla esimerkiksi paidan kaulukseen tai taskun reunaan. Jotkut ovat kiinnittäneet laitteen kuulokkeiden sankaan lyhyen kaapelin kanssa, jolloin kuulokkeista tulee Bluetooth-yhteydellä käytettynä ikään kuin langattomat. Laitteessa on lisäksi sisäänrakennettu mikrofoni, jonka avulla tavalliset kuulokkeet voitaisiin muuntaa palaverikäyttöön sopiviksi.
Qudelix 5K sisältää akun, joten sitä on tarkoitus käyttää pääasiallisesti Bluetooth-yhteydellä. Vaihtoehtoisesti sitä voidaan kuitenkin käyttää myös USB-DAC:ina (virta otetaan USB-kaapelin kautta, jolloin akku ei kulu) joko suoraan kuulokkeille tai jollekin toiselle vahvistimelle hyödyntäen lähtöliittimenä 3,5 millimetrin kuulokeliitintä. Digitaalisen äänenvoimakkuudensäädön ansiosta 5K soveltuisi myös pieneksi esivahvistimeksi aktiivikaiuttimille.
Laitetta ohjataan kahdella pitkulaisella painikkeella, joissa on eri toimintoja riippuen siitä, kummasta reunasta niitä painetaan ja kuinka monta kertaa niitä painetaan. Painikkeet vaativatkin yllättävän paljon opettelua, minkä lisäksi ne tuntuvat myös melko halvoilta ja huterilta. Virtapainike & play/pause/skip-painike & Bluetooth-parituspainike on tunnistettavissa pienestä nystystä ja sinisestä taustavalosta. Äänenvoimakkuutta 0,5 desibelin välein säätävä painike on puolestaan tasainen ja siinä on punainen taustavalo. Todellisuudessa painikkeiden erottaminen toisistaan on kuitenkin hankalaa laitteen ollessa esimerkiksi taskussa. Jos valmistaja julkaisee joskus laitteesta päivitetyn version, sen painikkeet saisivat mielestäni olla helppokäyttöisemmät.
Sisälle mahdutettu 500 mA:n kokoinen akku kestää käyttöä 6–20 tuntia. Vaikeammin toistettavat kuulokkeet, parempilaatuiset Bluetooth-koodekit ja balansoidun liittimen kautta kuuntelu kuluttavat akkua enemmän. Omassa käytössäni tyypillinen akunkesto on ollut noin 10 tuntia, mikä on mielestäni pienelle laitteelle kiitettävä lukema. Lataaminen on helppoa USB-C-liittimen ansiosta, ja laitetta on myös mahdollista käyttää lataamisen aikana.
D/A-muunnin ja kuulokevahvistin:
Qudelix 5K:n D/A-muunnin on toteutettu kahdella ESS Sabren ES9219C-piirillä (omassa laitteessani vastaava ES9218P), joista balansoimaton 3,5 millimetrin liitin hyödyntää vain yhtä. Maksimaalinen näytteenottotaajuus USB-käytössä jää nykymittapuulla jokseenkin vaatimattomaksi (96 kHz / 24 bit), mutta riittää useimmille edelleen hyvin. Qudelix ei ole niille, jotka kaipaavat DSD-tukea tai 32 bittistä ääntä.
Laitteen Bluetooth-piiriksi on valittu Qualcomin QCC5124, joka tukee monipuolisesti kaikkia mahdollisia koodekkeja LDAC ja eri aptX-versiot mukaan luettuna. LDAC-yhteys on melko vakaa vielä 660 kb/s:n nopeudella, kun taas 990 kb/s aiheuttaa ajoittaista pätkimistä riippuen käytössä olevasta matkapuhelimesta. Yksi laitteen vahvuuksista on kuitenkin erinomainen Bluetooth-kantama, mikä mahdollistaa vapaan liikkumisen vaikkapa kotona. Bluetooth-toteutukseen sisältyy lisäksi tehokas DSP-piiri, jonka ansiosta ohjelmiston kautta päästään käsiksi peräti 20-kanavaiseen parametriseen taajuuskorjaimeen kaikilla herkuilla.
DAC-piiri(e)n sisäänrakennettu kuulokevahvistin ei kohise herkkien in-ear-kuulokkeiden kanssa, ja se riittää tehoiltaan hyvin useimmille over-ear-malleille etenkin balansoidun liittimen kautta kuunnellessa. Balansoimattoman 3,5 millimetrin liittimen luvataan tarjoavan enintään 80 mW / 2.0 V tehoa, kun taas balansoidusta 2,5 millimetrin liittimestä irtoaa enintään 240 mW / 4.0 V. Akunkeston pidentämiseksi vahvistus voidaan asettaa myös 1 voltin (3,5 mm) tai 2 voltin (2,5 mm) ”eco-tilaan”, joka riittää vaivatta etenkin in-ear-kuulokkeille.
Olen todennut Qudelix 5K:n suoriutuvan hyvin kaikkien tavallisten kuulokkeiden kanssa impedanssista riippumatta, jolloin äänenvoimakkuuteen jää mukavasti säätövaraa ylöspäin myös taajuuskorjainta käyttäessä. Laite toistaa kelvollisella äänenvoimakkuudella jopa hankalan kuulokkeen maineessa olevaa Hifiman HE6:ta, mutta sen kohdalla pelivaraa ei jäisi juurikaan taajuuskorjaamiseen. Lisäksi vaikeammin toistettavilla kuulokkeilla ääni saattaa ”clipata” ja säröarvot alkavat nousta, jolloin lopputulos voi olla jokseenkin räikeä ja rakeinen. 5K:ta ei kuitenkaan ole suunnattu hankalammille kuulokkeille, vaan sellaisille olisi ostettavissa esimerkiksi tehokkaampi Topping G5 tai Kuulokenurkassa aiemmin arvosteltu iFi xDSD Gryphon.
Sovelluksen kattavat säätömahdollisuudet
Qudelix 5K:lle on tehty puhelinsovellus Android- ja IOS-käyttöjärjestelmille, minkä lisäksi nykyään tarjolla on myös Google Chrome -verkkoselaimen lisäosana toteutettu sovellus tietokonekäyttöä varten Windows-, Linux- ja Mac-käyttöjärjestelmälle. Toiminnot ovat molemmissa sovellusversioissa identtiset. Mobiililaitteilla sovellukseen saadaan yhteys Bluetooth-yhteydellä, kun taas tietokoneversio toimii vain USB-liitännän kautta. Sovellus sisältää suorastaan käsittämättömät säätömahdollisuudet, joiden ansiosta Qudelix 5K on edullisesta hinnastaan huolimatta monipuolisin tuotekategoriansa edustaja.
Qudelix on kaiken lisäksi kehittänyt 5K:ta ahkerasti viimeisen kolmen vuoden aikana, koska sovellukseen tulee jatkuvasti ohjelmistopäivityksiä. Laite itse on saanut yli 40 firmware-päivitystä, mikä saattaa hyvinkin olla lähellä jonkinlaista maailmanennätystä. Monet asetuksista ja toiminnoista eivät olleet tarjolla laitteen julkaisun yhteydessä, vaan ne on lisätty jälkikäteen – valmistajan sitoutuminen tuotteeseensa on esimerkillistä.
Erilaisten asetusten valtavan määrän vuoksi sovellus ei ole käyttöliittymältään tai käytettävyydeltään kaikkein selkein, mutta jokaiselta välilehdeltä löytyy alareunasta hyödyllisiä ja tarkkoja ohjeita. Qudelix 5K on ohjelmistotasolla eräänlainen hiekkalaatikko, jossa lähes kaikki kuviteltavissa olevat säädöt on ollut mahdollista toteuttaa. Käsittääkseni 5K:n taustalla on samoja henkilöitä, jotka ovat olleet suunnittelemassa niin ikään monipuolista EarStudio ES100 -laitetta.
Kaikki kuvakaappaukset tästä eteenpäin ovat puhelinsovelluksesta ja ne voidaan avata suurempina kuvaa klikkaamalla.
Akunkäytön seuranta, lataaminen ja painikkeiden komennot:
Laitteen akunkäyttö on tarkkaan seurattavissa ja sitä myötä myös optimoitavissa. Akun maksimaalinen lataustaso voidaan myös rajata 80 prosenttiin, jolloin lataaminen kuluttaa sitä vähemmän. Erilliseltä välilehdeltä löytyy vaihtoehtoja laitteen käynnistymiselle ja sammumiselle, joten 5K voidaan optimoida tiettyyn käyttötarkoitukseen, kuten USB-DAC:ina toimimiseen tai autossa käytettäväksi. Myös painikkeiden komentoja voidaan säätää, mikäli joku toivoo esimerkiksi laitteen käynnistyvän puolessa sekunnissa kahta painiketta painamalla sen sijaan, että yksittäistä painiketta täytyy pitää pohjassa 3 sekunnin ajan. Painikkeiden ledien kirkkaudensäätökin on mahdollista.
Äänisignaalin ja mikrofonin säädöt:
Qudelix 5K osaa ilmoittaa hyvin tarkkaan, millä näyteenottotaajuudella ääntä toistetaan tai millä Bluetooth-koodekilla toisto tapahtuu. Koska laite voidaan liittää yhtä aikaa kahteen eri laitteeseen (esimerkiksi tietokoneeseen USB-kaapelilla ja puhelimeen Bluetooth-yhteydellä), käyttökokemuksesta saadaan mahdollisimman sujuva yhteyksiä säätämällä. Tarvittaessa tietyt Bluetooth-koodekit tai näytteenottotaajuudet voidaan raksia kokonaan pois päältä, jotta laite toimii varmasti toivotulla tavalla. Myös Bluetooth-yhteyden viive on optimoitavissa, jotta ääni toistuu pätkimättä eri kuuntelulaitteilla. Pelikonsoleille löytyy omat hienosäädöt.
Pidän itse laitteen sisältämää mikrofonia melko turhana, mutta sillekin tarjotaan muutamia säätöjä, kuten gain-tason muuttaminen. Mikrofoni voidaan myös asettaa toistamaan kuulokkeisiin ympärillä kuuluvia ääniä, mikä muistuttaa vastamelukuulokkeista tuttua läpikuuluvuustilaa. Mikäli mikrofonille ei ole tarvetta, se voidaan ohittaa, jottei laitteen käyttö häiritse esimerkiksi puheluun perinteisellä tavalla vastaamista.
Äänenvoimakkuudensäätö:
5K:n äänenvoimakkuutta voidaan säätää sekä fyysisillä painikkeilla että ohjelmiston erillisellä välilehdellä. Valmistaja suosittelee kuuntelulaitteen äänenvoimakkuuden maksimointia, jotta äänisignaalin laatu pysyy mahdollisimman hyvänä. Sovellus ilmoittaa käytössä olevan kuulokeliittimen lisäksi vahvistuksen volttimäärän ja reaaliaikaisen antotehon. Hyödyllisinä lisäominaisuuksina äänenvoimakkuudelle on mahdollista asettaa maksimiraja. Myös vasemman ja oikean kanavan äänenvoimakkuus on säädettävissä erikseen, jos kuulokkeissa on selkeää kanavaepätasapainoa tai kuuntelijan kuulossa on eroa korvien välillä.
DAC-filtterit ja kuulokevahvistimen toimintatila:
DAC/AMP-osiosta löytyy ensinnäkin mahdollisuus vaihtaa ESS Sabre -DAC-piirivalmistajan tarjoamia äänifilttereitä. Hyödyllisempiä asetuksia ovat kuitenkin kuulokevahvistimen eri toimintatilat, joilla voidaan optimoida laitteen akunkestoa. Laite toimii oletuksena balansoimatonta kuulokeliitintä käyttäessä 2 voltin vahvistustilassa ja balansoituna 4 voltin tilassa. Mikäli jotkin helpommin toistettavat kuulokkeet eivät kuitenkaan tarvitse kaikkea vahvistustehoa, balansoimaton liitin voidaan pudottaa 1 voltin tilaan ja balansoitu liitin 2 voltin tilaan. Samalla mahdollisen taustakohinan voimakkuuden tulisi pienentyä, vaikkei sitä toisaalta ole havaittavissa täydellä tehollakaan.
Valmistajan mukaan tilojen välillä ei ole äänenlaadullista eroa, mutta pienemmillä volteilla akunkesto on parempi. Positiivisena puolena korkeamman vahvistustehon valinta kesken kuuntelun ei muuta äkillisesti äänenvoimakkuutta, joten kenenkään ei tarvitse pelätä kuulovauriota. Lisääntynyt vahvistusteho ilmeneekin konkreettisesti vain 6 desibelin kasvuna äänenvoimakkuuden säätövarassa.
Kuulokevahvistimelle voidaan valita lisäksi joko Standard- (standard operating clock and output bias current) tai Performance-tila (the highest operating clock and output current bias), joista edellä mainittu säästää akkua äänenlaadun kustannuksella, ja jälkimmäinen priorisoi äänenlaatua pienentämällä samalla akunkestoa. USB-liitännällä laite toimii aina Performance-tilassa, koska virransyöttö tapahtuu USB-kaapelilla akkua kuluttamatta. En ole huomannut selkeää äänenlaadullista eroa tilojen välillä, joten Bluetooth-käytössä olen suosinut hieman pidempää akunkestoa Standard-vaihtoehto valitsemalla.
Erikoisempina asetuksina on tarjolla oletuksena päällä oleva särön kompensointi sekä mahdollisuus vaihtaa oikea ja vasen stereokanava toisin päin – liekö tämän on tarkoitus helpottaa niitä, jotka asentavat kuulokekaapelin väärin tai pitävät kuulokkeita päässään väärin päin. Qudelixin tuotevalikoimasta löytyy 5K-laitteelle suunnitellut QX-over-nimiset in-ear-kuulokkeet (hinta 29 USD), joita voitaisiin säätää omalta välilehdeltään. Kuulokkeet eivät käsittääkseni ole ylikorostuneen bassontoistonsa vuoksi kovinkaan kaksiset, mutta niistä tekee mielenkiintoisen kahdelle elementille suunniteltu aktiivinen (digitaalinen) jakosuodin, jolla on äänenlaadullisia etuja passiivisiin jakosuotimiin verrattuna.
DSP-asetukset: taajuuskorjain, auto-EQ-profiilit ja crossfeed:
Sovelluksen viimeinen välilehti on tärkein syy sille, miksi Qudelix 5K kannattaa ostaa. Laitteessa on täydellinen 20-kanavainen taajuuskorjain, joka toimii Bluetooth-yhteydellä myös LDAC-koodekin kanssa. Käyttäjä pystyy säätämään kuulokkeita täysin vapaasti filttereiden, taajuuden, gain-tason ja Q-arvon osalta. Vasenta ja oikeaa kanavaa olisi kaiken lisäksi mahdollista taajuuskorjata erikseen. Tehdyistä muutoksista voidaan tallentaa enintään 20 omaa profiilia ja valittavissa on myös valmistajan itse tekemiä ääniprofiileita.
Yllättävä Suomi-yhteys takaa sen, etteivät laitteen hienoudet lopu vielä tähänkään. Erilliseltä välilehdeltä löytyy nimittäin kaikki Jaakko Pasasen Auto EQ-työkalun taajuuskorjausprofiilit, joiden pohjana on muun muassa Crinaclen ja Oratory1990:n tekemiä taajuusvastemittauksia. Lähes loputon, satoja ja satoja profiileita käsittävä lista kattaa kaikki hiemankin tunnetummat kuulokemallit. Profiilin valitseminen lataa taajuuskorjauksen suoraan Qudelix 5K:n omaan taajuuskorjaimeen, jossa sitä voidaan tarvittaessa hienosäätää lisää paremmin omiin mieltymyksiin sopivaksi.
Osa profiileista ei ole ollut sellaisenaan kovinkaan toimivia, koska ne ovat pohjautuneet epätarkkoihin taajuusvastemittauksiin. Toisinaan asetukset ovat kuitenkin lähes täydelliset, jolloin ominaisuus näyttää todellisen voimansa. Mieleeni ei tule mitään muuta laitetta, jolla vastaava olisi mahdollista yhtä kattavasti ja helposti. Qudelix 5K onkin kuulokkeiden taajuuskorjauksesta kiinnostuneille lähes täydellinen laite, koska tietylle kuulokemallille optimoidut asetukset kulkevat aina mukana taskussa.
DSP-osio sisältää vielä kirsikkana kakun päälle QX-feed-nimisen crossfeed-toiminnon, joka sekoittaa oikean ja vasemman kanavan ääntä valitulla suhteella keskenään. Tämä kaventaa äänikuvaa tehden siitä kuitenkin syvyyssuunnassa kaiutinmaisemman. Qudelixin kehittämä crossfeed-algoritmi ei ole paras kuulemani, mutta se on onnistunut tekemään esimerkiksi Sennheiser HD600:n äänikuvasta miellyttävämmän ja sopusuhtaisemman. Ominaisuus tuntuisi olevan muutoinkin hyödyllisin kuulokkeilla, joiden äänikuva on luontaisesti pienehkö.
Äänenlaatu
Qudelix 5K on siitä mielenkiintoinen laite, ettei sen omalla äänenlaadulla ole valtavaa merkitystä. Jos kuulokkeista ulos tuleva ääni ei miellytä, siitä voidaan loihtia lähes millaista tahansa taajuuskorjaimen tai valmiiden EQ-profiilien avulla. Silti monia saattaa edelleen kiinnostaa, miltä laite kuulostaa sellaisenaan.
Luonnehtisin 5K:n ääntä puhtaaksi, tasapainoiseksi ja sopivan rasittamattomaksi. Kun olen liittänyt laitteeseen diskantiltaan kirkkaat kuulokkeet, ne ovat muuttuneet pääsääntöisesti hieman rauhallisemman ja miellyttävämmän kuuloisiksi. Esimerkiksi niinkin hintava kuuloke kuin Focal Stellia kuulostaa todella hyvältä, koska 5K rentouttaa sen keskitaajuuksien hyökkäävyyttä ja vähentää äänen yleistä metallista vivahdetta.
Pääsääntöisesti balansoidun liittimen kautta ylätaajuudet säilyttävät paremmin raikkautensa ja yksityiskohtaisuutensa, kun taas balansoimaton liitin tarjoaa hieman pehmeämpää toistoa. Ääni on myös Bluetooth-yhteydellä hiuksenhienosti pehmeämpää kuin USB-kaapelilla, mutta ero jää käytännössä normaalin kuuntelun aikana huomaamattomaksi. Olenkin käyttänyt laitetta hyvillä mielin lähes ainoastaan Bluetooth-yhteydellä LDAC-koodekki aktivoituna.
Tehokkaampiin vahvistimiin verrattuna Qudelix 5K:n bassontoisto ei ole yhtä voimakasta, eikä äänikuva yhtä avara ja kerrostunut. Esitystavan voisi sanoa olevan vähemmän huomiota herättävä, mikä ei kuitenkaan ole suoraan negatiivinen asia. Hieman maltillisempi ja kontrolloidumpi bassontoisto voi jopa olla eduksi vaikkapa keskibasson osalta turvonneen kuuloisilla dynaamisilla kuulokemalleilla. Esimerkiksi bassoltaan muhkea ZMF Verite Closed on Qudelix 5K:lla esitystavaltaan vähemmän tuhti, mikä saa sen kuulostamaan neutraalimmalta. Toisaalta lopputulos on järeämmillä (ei liity laitteen fyysiseen kokoon) vahvistimilla hauskempi.
Edullisemmilla kuulokkeilla Qudelix 5K ei eroa tilavaikutelman laajuutta lukuun ottamatta merkittävästi itsensä hintaisista tai jonkin verran kalliimmistakaan työpöytälaitteista. Olenkin joutunut useaan otteeseen toteamaan, että 5K kuulostaa Bluetooth-yhteydellä käytettynä jopa paremmalta kuin kymmeniä kertoja kalliimmat kuunteluketjuni, koska pystyn liikkumaan vapaammin kotona samalla musiikkia kuunnellen. Esimerkiksi in-ear-kuulokkeille en pysty kuvittelemaan parempaa laitetta etenkään, kun 5K:n rasittamaton esitystapa sopii hyvin moderneille kuulokemalleille, joiden diskantti on monesti säädetty aavistuksen verran liian kirkkaaksi ja etualalla kuuluvaksi. Toisaalta kattavalla taajuuskorjaimella ääntä voidaan säätää tarvittaessa vielä lisää.
Qudelix 5K:n tuottama ääni on mielestäni kaiken kaikkiaan luonnollista ja hyvällä tavalla melko tavallista. Mikäli joku on aiemmin pelännyt ESS Sabren DAC-piireillä toteutettujen laitteiden olevan diskantiltaan räikeitä, siitä ei tarvitse olla huolissaan Qudelixin kanssa. Se soveltuu erinomaisesti musiikinkuuntelusta nautiskeluun herättämättä juurikaan huomiota suuntaan tai toiseen.
Yhteenveto
Pienikokoinen Qudelix 5K on erinomainen osoitus modernin audioteknologian kyvykkyydestä ja se tarjoaa todella paljon vastinetta 130 euron hinnalleen. Käytännössä mihin tahansa muuhunkin laitteeseen voitaisiin sisällyttää yhtä kattavat ominaisuudet, mutta jostakin syystä vastaavia tuotteita ei juurikaan markkinoilta löydy. Mikäli 5K:n vahvistusteho riittää omiin tarpeisiin ja erinomaiselle taajuuskorjaimelle on käyttöä, laite on periaatteessa monipuolisuutensa ansiosta parempi kuin useimmat tuhansia euroja maksavat tuotteet.
Qudelix 5K on mielestäni ensinnäkin hintaluokassaan järkevin ostos mobiilikäyttöön suunnatuista laitteista, eikä se häviä vahvistustehossa merkittävästi myöskään 200 euron hintaiselle Fiio BTR7:lle tai iFi Go Blue:lle. Toiseksi kaikki dongle-tyyppiset minivahvistimet jäävät 5K:n monipuolisuuden rinnalla melko turhiksi, ellei joku etsi varta vasten mahdollisimman edullista ja yksinkertaista ratkaisua esimerkiksi alle 50 euroa maksaville in-ear-kuulokkeille. Qudelix 5K on ollut mobiilimaailmassa hinta-laatusuhteeltaan viimeiset kolme vuotta melko lyömätön.
Monet kalliimmat ja vahvistusteholtaan suuremmat laitteet voivat edelleen kuulostaa paremmalta, mutta Qudelixissa ei ole äänenlaadun osalta varsinaisesti mitään vikaa etenkään, kun ääni on muokattavissa lähes rajattomasti. Laite soveltuisi myös kiinteästi työpöydälle, koska virransyöttö hoituu USB-kaapelilla akkua kuluttamatta. Lopulta edes jokseenkin kehnot painikkeet ja rajallinen tuki näytteenottotaajuuksille eivät estä minua antamasta Qudelix 5K:lle erittäin vahvaa suositusta.
Plussat ja miinukset:
+ Tasapainoinen ja laadukas ääni niin USB-liitännällä kuin Bluetooth-kuuntelussa
+ Riittävästi tehoa useimmille kuulokkeille
+ Kokoon nähden hyvä akunkesto, jota on mahdollista optimoida
+ Laaja tuki Bluetooth-koodekeille
+ Hyvä Bluetooth-signaalin vahvuus ja kantama
+ Säätömahdollisuuksiltaan kattava ohjelmisto sekä mobiililaitteille että tietokoneelle
+ Täydellinen taajuuskorjain ja valmiit Auto-EQ-profiilit
+ Pieni koko ja paino
+ Valmistajan ahkera kehitystyö viimeisten kolmen vuoden aikana
+ Edullinen hinta
– Tylsähkö ulkonäkö
– Käytettävyydeltään kehnot painikkeet
– Kaikkien säätömahdollisuuksien opettelu ja ymmärtäminen voi viedä aikaa
– Ei tue erityisen korkeita näytteenottotaajuuksia USB-liitännän kautta