Pikatesti: Toneking L8

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Hinta: 140 €
  • Rakenne: Avoin, over-ear
  • Dynaamiset elementit: 50 mm + 15 mm
  • Impedanssi: valittavissa 34 tai 150 ohm
  • Herkkyys: 98 dB/mW
  • Paino: noin 300 grammaa
  • Liitintyyppi: 2 x 3,5 mm
  • Kaapeli: 1,8 metriä (3,5 mm:n liitin)
  • Lisävarusteet: Ei lisävarusteita. Kuulokkeiden mukana ei tullut edes tuotepakkausta, vaan ne toimitettiin kuplamuoviin käärittynä.
  • Takuu: Ei tiedossa

Arvostelussa käytetty laitteisto:

  • DAP: Shanling M6 Pro
  • DAC: Schiit Yggdrasill A1
  • Kuulokevahvistin: SPL Phonitor 2

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Toneking on kiinalainen kuulokevalmistaja, joka tunnetaan lähinnä in-ear-kuulokkeistaan, joiden hinta vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta useisiin satoihin euroihin. Valmistaja ei ole itselleni kovin tuttu, mutta olen testannut noin 200 euroa maksavaa 10 mm:n planaarielementtiin pohjautuvaa P10-mallia. P10 ei tehnyt minuun vaikutusta, joten odotukseni valmistajan ensimmäisen täysikokoisen kuulokkeen suhteen olivat matalat.

Noin 140 euroon hinnoiteltu L8-malli vaikutti kuitenkin varsin mielenkiintoiselta, koska sen kummassakin kupissa on tavallisen yhden elementin sijaan kaksi elementtiä. Pienemmän 15 mm:n elementin tarkoituksena on todennäköisesti toistaa korkeampia taajuuksia. Myös impedanssin valintamahdollisuus kahden vaihtoehdon väliltä erottaa L8:n monista muista edullisista kiina-kuulokkeista, joten päätin lopulta tilata sen Aliexpressistä kokeiltavaksi 150 ohmin versiona.

Kuulokkeiden kupit kääntyvät 180 astetta.

Rakenne ja mukavuus

Kuulokkeiden ulkonäkö on puisten kuppien ansiosta varsin miellyttävä, mutta sitä ei voi luonnehtia kovin persoonalliseksi. Toneking ei olekaan suunnitellut ulkokuoria itse, vaan samaa sankamekanismia ja vastaavia kuppeja käytetään monissa muissakin kuulokkeissa.

Toneking L8 ja Msur N550 muistuttavat ulkonäöltään toisiaan.

Kuulokkeiden itsestään säätyvä sankamekanismi on käyttömukavuuden osalta toimiva. Valitettavasti metallinen kaari on kuitenkin erittäin mikrofoninen eli se soi voimakkaasti sitä koskettaessa. Lisäksi sanka vahvistaa muitakin kuulokkeiden rakenteesta kuuluvia ääniä.

Kupit kääntyvät 180 astetta, tai ainakin niiden kuuluisi tehdä niin. Omassa kuulokeparissani sanka on kokoonpantu niin löysästi, että toinen kupeista pyörähtää hieman nytkähtäen kokonaan ympäri. Kovin korkeaa laatua en odottanutkaan, mutta Toneking alittaa odotukseni heti kättelyssä.

Sangan puristusvoima on onneksi juuri sopiva, koska kehnot korvapehmusteet eivät pystyisi vastaanottamaan voimakkaampaa puristusta. L8:n pehmusteet ovat varsin pienet, ja niiden veluuri-pinta on karhea. Pehmusteet ovat niissä määrin epämukavat, että kuulokkeiden käyttökokemus jää negatiiviseksi. Ylimääräisen miinuksen pehmusteet ansaitsevat vielä siitä, että ne keräävät pölyä itseensä uskomattoman tehokkaasti. Olen testannut satoja kuulokkeita, eikä vastaan ole aiemmin tullut vastaavia “pölynimuri-pehmusteita”.

L8:n mukana toimitettava kaapeli erottuu edukseen muutoin heikosta rakenteesta. Kaapeli on hyvän näköinen ja pehmeä, ja se laskostuu hyvin. Parempaa kaapelia ei välttämättä löydy edes tuhansia euroja maksavista kuulokkeista.

Kuulokkeiden laadukas kaapeli oli positiivinen yllätys.

Kaapelin äänenlaadusta en osaa kertoa tarkemmin, mutta käytin sitä myös Focal Celesteen kanssa havaitsematta mitään negatiivisia muutoksia kuulokkeiden äänessä. Focal, Hifiman, Grado, Abyss ja muut surkeita kaapeleita käyttävät valmistajat saisivat ottaa oppia Tonekingista. Käytettävyydeltään hyvän kaapelin ei tarvitse olla kallis, sillä vastaava kaapeli maksaa Alixpressistä tilattuna luultavasti alle 30 euroa.

Äänenlaatu

Taajuusvaste:

Toneking L8:n taajuusvaste tiivistettynä: vaimea alabasso, huutava keskialue, nasaali yläkeskialue ja paikoitellen piikikäs diskantti.

Toneking L8:n äänessä ei ole kehumista. On oikeastaan melko vaikuttavaa, miten paljon virheitä ja poikkeamia yhteen taajuusvasteeseen on saatu mahdutettua. L8:n bassontoisto vaimenee jyrkästi 100 hertsistä alkaen. Tämä ei olisi ongelmallista, mikäli basson aleneminen tapahtuisi hieman loivemmin – jyrkästi alaspäin syöksyvä taajuusvaste on kuitenkin helposti kuultavissa. Keskibassoa kuulokkeissa sen sijaan on mukavasti, ja sen määrä on varsin hyvin linjassa alemman keskialueen kanssa. Valitettavasti basson laadussa ei silti ole mitään positiivista mainittavaa.

Jopa parjaamani Blon B60 kuulostaa paremmalta kuin Toneking L8.

Keskitaajuuksista L8 kuulostaa vieläkin huonommalta kuin taajuusvastemittauksistani on pääteltävissä. 1 kHz:n korostumasta tulee hieman mieleen Focalin kuulokkeet, kun taas vaimea yläkeskialue muistuttaa Audezen kuulokkeita. Joku voisi kuvitella L8:n olevan miellyttävä yhdistelmä Focal-tyylistä intensiivisyyttä ja Audezen täyteläistä sointia – tämä on kuitenkin toiveunta.

L8 onnistuu yhdistämään ainoastaan Focalin ja Audezen kaltaisten kuulokkeiden huonoimmat puolet: toisto on sekä aggressiivista että verhoutunutta. Ääni myös kaikuu voimakkaasti, joten kuulokkeiden kuuntelu tuntuu siltä kuin makaisin karmeassa krapulassa kaikuvan kylpyhuoneen lattialla kuunnellen metallista ksylofonia 100 desibelin voimakkuudella. Toisinaan taas verhoutunut ja tukkoinen sointi tuntuu tukahduttavalta.

Kuulokkeiden 15 mm:n elementti vaikuttaisi olevan tavallinen nappikuuloke, joka on liimattu isomman elementin päälle. Kuulokkeiden sisältä ei myöskään löydy mitään jakosuodinta muistuttavaa.

Hetkittäin soinnissa on jopa miellyttävää pehmeyttä, kunnes metallinen kailotus pilaa välittömästi kuuntelukokemuksen. Esitystyyli on sekä sumea että metallisen viiltävä, vaikkei L8 kirkkaalta kuulostakaan. Kuulokkeiden soinnissa on myös jotakin omituista, joka saa niin kitaran, pianon kuin puhaltimetkin kuulostamaan samalta. Erittäin vääristynyt sointiväri on onnistuttu liimaamaan pysyvästi musiikin päälle. Toisinaan erillinen pienempi elementti aiheuttaa äänen ilmestymisen jostakin kaukaa, mutta varsinaisen äänikuvan olemassaolosta ei silti yleensä voida puhua. Toisto on vahvasti jumissa kuuntelijan hartialinjassa ja pään sisällä.

Toneking L8 näyttää paremmalta kuin kuulostaa.

Yhteenveto

Toneking L8 on karmea yhdistelmä heikkoa rakenteen laatua, kehnoa käytettävyyttä ja todella surkeaa äänenlaatua. Kuulokkeiden ainoat positiiviset puolet ovat kohtalaisen kiva ulkonäkö ja yllättävän laadukas kaapeli. Niin laveaa aasinsiltaa en kuitenkaan lopulta pysty keksimään, että voisin suositella kuulokkeita kenellekään.

Plussat ja miinukset:

+ Hieno ja käytettävyydeltään erinomainen kaapeli

+/- Kuulokkeiden kupit ja sanka ovat varsin näyttävät. Samoista osista tehtyjä kuulokkeita on kuitenkin saatavilla edullisemmin ja paremmalla äänenlaadulla

– Äänenlaatu kaikin mahdollisin tavoin
– Rakenteen kestävyys
– Käyttömukavuus
– Pölyä keräävät korvapehmusteet
– Hinta-laatusuhde

-/+ Tuotteen mukana ei tule ollenkaan myyntipakkausta. Kuulokkeet jäävät kuitenkin todennäköisesti pölyttymään kaapin nurkkaan, joten ympäristösyistä on ihan hyvä, ettei kammotuksen tekemiseen ei ole hukattu yhtään enempää resursseja kuin on ollut pakko

Kiinalaisvalmistajat tekevät myös melko kelvollisia puisia kuulokkeita. Kuvassa HarmonicDyne Helios, Sivga Phoenix sekä MSUR-mallit N650, N550 ja N350.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *