”A new way of hearing”
Kirjoittaja: Roderick
Tietoja:
- Hinta: 777 USD eli noin 700 euroa (valmistus lopetettu)
- Dynaaminen elementti: 40 mm
- Impedanssi: 32 ohm
- Herkkyys: ei tiedossa
- Kaapeli: Kiinteä kaapeli 3,5 mm:n liittimellä
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Aina välillä testattavakseni päätyy todella huonoja kuulokkeita. Useimmat näistä ovat hinnaltaan edullisia, joten ne on helppo sivuuttaa. Tilanne on kuitenkin toinen, mikäli huonoista kuulokkeista pyydetään satoja tai jopa tuhansia euroja – Mielestäni esimerkkejä tällaisista kuulokkeista ovat muun muassa Bowers & Wilkins P9, Beyerdynamic T5p gen1 ja Sennheiser HD700. Tämä kolmikko sekä muutkin kalliimmat, mutta mielestäni melko huonot kuulokkeet ovat useimmiten edelleen täysin käyttökelpoisia, vaikka niiden äänenlaatu tai muut ominaisuudet eivät vastaisikaan myyntihintaa.
Vuonna 2014 englantilainen Flare Audio onnistui kuitenkin valmistamaan kuulokkeet, joista on hyvin vaikeaa keksiä mitään positiivista sanottavaa. Valmistajan mukaan Reference R1 on maailman ensimmäinen ”täysin avoin” kuuloke, jonka huikea avoimuuden tunne on saavutettu patentoiduilla Vortex™ ja Space™ teknologioilla. Nykyään Reference R1 -kuulokkeiden valmistus on jo lopetettu, ja ne jäivät ainakin toistaiseksi valmistajan ainoiksi täysikokoisiksi kuulokkeiksi. Sittemmin Flare Audio on erikoistunut in-ear-kuulokkeisiin sekä erikoisiin korvaan laitettaviin tulppiin, joiden kuuluisi parantaa kaikkea kuulemaamme ääntä.
Rakenne ja mukavuus
Kuulokkeet toimitetaan pelkistetyssä pahvilaatikossa, joka on täytetty jonkinlaisella styroxilla. Ainoat lisävarusteet ovat kankainen pussukka ja mainoslärpäke, jossa Big Mick Hughes julistaa kuulokkeiden olevan ”A new way of hearing”. Pakkauksen halpa olemus ja hintaan nähden olemattomat varusteet saavat jopa usein parjaamani Hifimanit vaikuttamaan luksustuotteilta.
Luulen, että Flare Audion päämajassa on saatettu käydä seuraavanlainen keskustelu:
A: ”Tarvittaisiin joku musiikkialan ammattilainen promoamaan kuulokkeita”
B: ”Ammattilaisissa on kyllä se huono puoli, että niillä on tarkka kuulo. Ei kukaan niistä suostu siihen hommaan kuunneltuaan Reference R1 -kuulokkeita”
A: ”Tarvitaan siis ammattilainen, joka ei enää kuule mitään – ei mitään Vivaldin vinguttajaa tai studiomyyrää, vaan joku, joka on kunnolla pannut korvansa alttiiksi.”
B: ”Luin itseasiassa juuri jutun Mick Hughesista, joka on työskennellyt 35 vuotta Metallican live-insinöörinä…”
Ei sentään… Big Mick on varmasti hyvä työssään toisin kuin Flare Audiolla Reference R1:n suunnittelusta ja toteutuksesta vastuussa oleva henkilö. Tarkastellaanpa sitä, mikä kaikki mielestäni kuulokkeissa mättää pahasti.
Ulkonäöltään Reference R1 muistuttaa rumempaa versiota Gradon kuulokkeista. Yhtenevää Gradojen kanssa on myös jäykkä ja epäkäytännöllinen kaapeli, joka ei ole irrotettavissa. Kuulokkeet painavat noin 350 grammaa eli hieman enemmän kuin metallista valmistettu Grado SR325. Reference R1 onkin todennäköisesti maailman painavin on-ear-tyyppinen kuuloke.
Kuten kirotut esineet yleensäkin, myös Reference R1 on tuhoutumaton. Kuulokkeet on valmistettu kokonaan metallista, eikä niissä ole minkäänlaisia liitoskohtia, joista kuulokkeet voisi avata. Olisin halunnut avata kupit tutkiakseni, kuinka kuulokkeet on rakennettu. Kuulokkeiden avaamiseen tarvittaisiin kuitenkin rälläkkä tai polttoleikkuri, tai ne täytyisi vaihtoehtoisesti paiskata Tuomiovuoren syvyyksiin.
Kuulokkeiden sanka on todella jäykkä ja puristusvoima korville todella kova. Varsinkin silmälasien kanssa kuulokkeiden käyttäminen voi olla melko tuskainen kokemus. Vertailun vuoksi kuulokkeiden ensimmäinen versio oli tiettävästi puristukseltaan niin löysä, etteivät ne pysyneet kenenkään päässä – tämän osalta on siirrytty ongelmasta toiseen.
Epämukavuutta korostaa se, että kuulokkeiden vinyylistä valmistetut korvapehmusteet ovat kovat, ohuet ja hyvin pitkälti on-ear-kokoa. Vaikka kuulokkeiden painopiste asettuukin korville, myös päälaella on aistittavissa epämukavuutta siksi, että pääpanta on ”pehmustettu” kovalla, lähes styroxmaisella, vaahtomuovilla, jota ei ole pinnoitettu ollenkaan.
Reference R1:t ovat itselleni epämukavimmat koskaan käyttämäni kuulokkeet, ja toisille käyttäjille kokemus saattaa olla vieläkin hirveämpi. Omilla korvillani kuulokkeet istuivat tasaisesti, mutta kaikki käyttäjät eivät varmasti ole yhtä onnekkaita. Koska kuulokkeiden kupit eivät kallistu ollenkaan, eri muotoisessa päässä pehmusteet saattavat asettua korville epätasaisesti kohdistaen jäykän sangan luoman paineen pienelle alueelle – en halua edes ajatella, miltä tämä tuntuisi.
Äänenlaatu
Kun taajuusvasteita ymmärtävä lukija näkee yllä olevan kuvaajan, ensimmäinen ajatus lienee se, että 700 euron hintaiset Reference R1 -kuulokkeet on mitattu väärin. Valitettavasti niin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan taajuusvaste vastaa Tyll Hertsenin ammattimaisemmin tekemiä mittauksia.
Kuulokkeet eivät toista lähes ollenkaan alimpia taajuuksia, sillä 100 hertsin kohdalla bassontoisto tyssää kuin seinään. Sennheiser HD650 on tunnettu siitä, ettei sen basso ylety kunnolla alimmille taajuuksille, mutta R1:een verrattuna se suoriutuu huomattavasti paremmin. Flare Audion kuulokkeissa heikkoa bassoa huolestuttavampaa on se, etteivät kuulokkeet toista juuri ollenkaan myöskään korkeita taajuuksia. Kuulokkeiden sointi on todella synkkää, verhoutunutta ja tunkkaista ollen samalla ohutta, koska bassoa riittää vain alataajuuksien ylempiin osiin.
Koska ainoa kuultavissa oleva taajuusalue on keskiäänet, perehdytään niihin hieman tarkemmin kuulokkeiden erikoisen rakenteen kautta. Reference R1:t ovat rakenteeltaan selvästi suljetut, mutta niissä on muutamia reikiä. Valmistaja kuitenkin väittää kuulokkeita maailman ainoiksi todella avoimiksi kuulokkeiksi. Elementtiä suojaavan etulevyn irrottamisen jälkeen paljastuu seuraavanlainen käytävärakenne:
Kuulokkeiden ulkopinnalla olevissa käytävissä on pyörrettä muistuttava ympyrä. Oletan tämän olevan mainostettu Vortex™-teknologia. Sen vaikutus kuulokkeiden ääneen on kaikkea muuta kuin nerokas: ääni alkaa kaikua ja jopa kiertää käytävissä siten, että soinnista tulee todella sekava ja suttuinen. Kaikki musiikin nyanssit hautautuvat kailotuksen alle – jos kuvitellaan joku huutamassa metalliputken päässä olevaan tuulettimeen, päästään melko lähelle Reference R1:n toistoa.
Kuulokkeiden ääni on vääristynyt, kaikuva, ja ylempien taajuuksien puutteen vuoksi myös täysin luonnoton. Kuulokkeet kykenevät tuottamaan ainoastaan valtavan määrän metallisen kaikuvaa, mutta tukkoista keskialueen toistoa. On vain toiveajattelua, että toistosta pystyisi erottamaan minkäänlaisia hienompia yksityiskohtia. Uskoisin, että musiikkia toistamaan viritetty palohälytin kuulostaisi hieman samanlaiselta.
Reference R1:n toisto on sinänsä voimakasta, mutta tasapaksua ”painetta” ei oikein voi kutsua dynamiikaksi. Itseasiassa tilanne on dynaamisen vastakohta, mutta useimmiten epädynaamiset kuulokkeet kuulostavat vaisuilta. Reference R1 ei ole vaisu tai veltto, vaan se on muuten vain likipitäen kuuntelukelvoton.
Olisin halunnut perehtyä myös kuulokkeista löytyvään Space™-teknologiaan, mutta kuten mainitsin, kuulokkeiden kuppeja on mahdotonta avata enempää. Todennäköisesti Space™ sisältää vain lisää ääntä huonontavia käytäviä, mutta on toki mahdollista, että Flare Audion väki on keksinyt vielä jonkin nerokkaamman tavan tuhota kuulokkeidensa äänenlaatua.
Yhteenveto
Lähes 700 euroa maksaviksi kuulokkeiksi Flare Audio Reference R1 on aivan käsittämätön tekele – toista näin heikkoa hinta-laatusuhdetta omaavaa kuuloketta on vaikeaa keksiä. En edes pysty vertaamaan kuulokkeita mihinkään, koska en omista mitään, mikä kuulostaisi lähellekään yhtä huonolta.
Tarkemmin sanottuna en oikeastaan keksi mitään ääntä tuottavaa laitetta, jossa olisi yhtä heikko hinta-laatusuhde. Reference R1 kuulostaa huonommalta kuin hyvät 10 euroa maksavat kuulokkeet. Lisäksi R1:t ovat myös epämukavimmat koskaan omistamani kuulokkeet. Olenkin alkanut epäillä, että kuulokkeiden ergonomiasta vastaava henkilö tiesi äänestä vastaavia tahoja paremmin, miltä kuulokkeet kuulostavat, ja hän teki kaikkensa, jotta Reference R1 olisi niin epämukava, ettei kukaan pystyisi niitä kuuntelemaan.
Plussat ja miinukset:
+ Kuulokkeista tehdyt arvostelut kertovat, ketkä arvostelijoista ovat ostettavissa tai tekevät työtään vain ilmaisten tuotteiden toivossa. Jos Reference R1:n arvostelu on neutraali/positiivinen, suosittelen suhtautumaan skeptisesti sivuston kaikkiin muihinkin arvosteluihin
+/- Kuulokkeet ovat kokonaan metallia ilman heikkoja liitoskohtia, joten ne ovat likipitäen tuhoutumattomat – en tosin ole varma, onko se hyvä vai huono asia
– Eivät toista bassoa
– Eivät toista ylä-ääniä
– Keskiäänet koostuvat lähinnä metallisesta ja räikeästä kaiusta
– Vaikka keskiäänet kuulostavat paikoin räikeiltä, on yleissointi silti erittäin verhoutunut
– Soinnissa on voimaa, muttei dynamiikkaa, koska kaikki on todella tasapaksua
– Eivät erottele pienempiä yksityiskohtia, ollenkaan
– Suppea äänikuva
– Puristus on niin voimakas, että korvat kipeytyvät melko nopeasti
– Epämukavat korvapehmusteet
– Epämukava pääpannan ”pehmuste”
– Kuulokkeiden kupit eivät kallistu ollenkaan
– Johto ei ole irrotettava
– Pakkaus ja lisävarusteet eivät vastaa kuulokkeiden korkeaa hintaa
– Hinta