Kirjoittaja: Sword of Damocles
Tiedot:
- Julkaisuvuosi: 1984
- Hinta: 30–40 €
- Rakenne: Avoin, on-ear
- Dynaaminen elementti: 32 mm
- Impedanssi: 60 ohm
- Herkkyys: 101 dB/mW
- Paino: 72 g
- Liitintyyppi: Kiinteä kaapeli, jota ei voida irrottaa
- Kaapeli: 1,2 metriä pitkä kaapeli 3,5 mm:n liittimellä
- Mukana tulee: kuljetuspussukka
- Takuu: ilmeisesti yhä elinikäinen takuu
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Kesähelteet ovat ikävää aikaa kuulokeharrastukselle, koska suuremmat kuulokkeet ja nahkapehmusteet alkavat hiostaa hiemankin pidemmässä käytössä. Kesäisiin kuunteluhetkiin on kuitenkin olemassa myös mukavia kuulokkeita, kuten tällä kertaa käsittelyssä oleva pienikokoinen Koss Porta Pro (linkki valmistajan tuotesivulle). Kuulokkeet saattavat näyttää äkkiseltään naurettavilta rimpuloilta, mutta ne pääsivät yllättämään itseni mukavuutensa lisäksi myös äänenlaadullaan. Siksipä niistä lyhyen jutun kirjoitankin.
Vuonna 1984 julkaistu Porta Pro on ollut jo usean vuosikymmenen ajan eräänlainen kestosuosikki, ja sitä myydään edelleen lähes kaikkialla alle 40 eurolla. Itselläni kuulokkeet olivat jääneet tätä ennen omistamatta, mutta pääsin vihdoin paikkaamaan aukon tietämyksessäni löydettyäni sellaiset sattumalta 10 eurolla. Kuulokenurkassa on arvioitu tähän mennessä pääasiassa kalliimpia kuulokkeita, joten välillä on mukavaa palata takaisin maanpinnalle edullisempia tuotteita tarkastelemalla.
Koss Porta Pro:sta on myynnissä useita erilaisia malleja, jotka eroavat toisistaan pääasiassa väritykseltään ja joiltakin toiminnoiltaan. Joidenkin mallien kaapeli sisältää esimerkiksi mikrofonin puheluita varten sekä painikkeet äänenvoimakkuuden säätämiseen. Uusinta Utility-mallia puolestaan voidaan kuunnella USB-liittimen kautta (tämä onnistuisi toki myös 3,5 mm -> USB-C -adapterilla). Löytyypä Porta Pro:sta jopa langaton bluetooth-malli. Omat kuulokkeeni ovat nimeltään Red Hot 2.0, joten niiden rakenteessa on perusmallista poiketen punaisia yksityiskohtia. Kaapelissa puolestaan ei ole lisäominaisuuksia.
Rakenne ja mukavuus
Porta Pro on pienikokoinen on-ear-kuuloke, jonka rakenteessa ei ole mitään ylimääräistä. Kuulokkeet tuntuvat kädessä heiveröiseltä, ja ne kalisevat ja kolisevat heiluttaessa. Minimalistisen rakenteen etuna on kuitenkin lähes olematon 72 gramman paino, joten pääpanta ei esimerkiksi tarvitse ollenkaan pehmustusta.
Ohut metallinen pääpanta kannattelee kahta pientä dynaamista elementtiä, jotka on kiinnitetty pallonivelellä ympäröivään muovirakenteeseen – kuulokkeissa ei ole perinteisiä kuppeja. Elementit kääntyvät korvanlehtien päällä sopivaan kulmaan, joten ne eivät tunnu ohuesta korvapehmusteesta huolimatta epämukavilta.
Porta Pro ei itseasiassa ole perinteinen on-ear-malli, koska se asettuu pikemminkin lähelle korvia kuin niiden päälle. Suurin osa sangan puristusvoimasta kohdistuu pieniin pehmusteosiin, jotka jäävät korvien yläpuolelle päätä vasten. Mikäli korvanlehdille muodostuu edelleen liikaa painetta, kuulokkeiden ”kuppeja” voidaan kääntää kolmiportaisen comfortZone-säätömekanismin avulla hieman kauemmas korvista. Omassa päässäni Porta Pro tuntuu mukavalta ja huomaamattomalta.
Pääpannan korkeutta säädetään vetämällä kahta päälaella olevaa muoviosaa toisiaan kohti tai toisistaan poispäin. Kuulokkeet on mielestäni varsin hankalaa asettaa päähän, koska etukäteen säädetty korkeus luiskahtaa samalla herkästi väärään asentoon. Tämän vuoksi korkeus on helpointa jättää alussa maksimiasentoon, jonka jälkeen se voidaan säätää sopivaksi kuulokkeet päässä. Tällöin hiukset tahtovat tosin jäädä kiinni pääpannan kahden metalliosan väliin, mikä paljastuu katkenneina hiuksina viimeistään kuulokkeet päästä pois ottaessa. Porta Pro:n käyttö vaatiikin alkuun poikkeuksellisesti hieman harjoittelua.
Kuuntelukokemus kuulokkeilla on täysin avoin, koska kaikki pienimmätkin ympäristön äänet kuuluvat edelleen läpi. Kuulokkeista vuotaa ääntä myös ulospäin, mutta pienten elementtien ansiosta Porta Pro:ta voidaan mielestäni käyttää maltillisilla äänenvoimakkuuksilla julkisilla paikoilla – näin monet ovat viimeiset 38 vuotta tehneetkin. Kuulokkeet sopivat hyvin mobiilikäyttöön myös siksi, että ne voidaan taittaa kasaan kuljettamista varten. Kun elementit on käännetty keskeltä pääpantaa kohti, rakenteen alareuna on mahdollista kiinnittää yhteen metallikoukulla.
Perinteisen Porta Pro:n monipuolista käyttöä häiritsee nykyään se, että harvoissa puhelimissa on enää kuulokeliitintä. Omassa kuulokemallissani on 1,2 metriä pitkä kiinteä kaapeli 3,5 mm:n liittimellä, joten se vaatii joko kuulokeliittimen tai USB-adapterin. Suoraan elementteihin kiinnittyvä kaapeli on ohut, joten liitoskohta on herkkä hajoamaan. Koss tarjoaa kuitenkin käsittääkseni Porta Pro:lle edelleen elinikäisen takuun, joten kuulokkeet on tarvittaessa mahdollista vaihdattaa uusiin mahdollisen hajoamisen jälkeen.
Äänenlaatu
Olen kuunnellut Porta Pro:ta sekalaisesti monilla eri laitteilla kannettavan tietokoneen kuulokeliittimestä aina 2000 euron arvoiseen Schiit Audio Bifrost 2 & Burson Audio Soloist 3X Performance -laiteyhdistelmään saakka. Sain jopa napattua kuulokkeista melko luotettavat taajuusvastemittaukset MiniDSP EARS -laitteella.
Taajuusvaste:
Helposti omaksuttavaa ääntä
Porta Pro:n suosio on helppo ymmärtää välittömästi sitä kuunnellessa. Kuulokkeissa on mukavasti (jopa hieman korostuneesti) bassoa sekä miellyttävän lämpimät ja selkeät keskitaajuudet. Toistossa on myös jonkin verran erottelua, eikä äänikuvakaan ole ahdistavan pieni. Tumma ja vaimeasti toistuva diskantti jättää lopulta eniten toivomisen varaa, mutta kuulokkeita on toisaalta aina rasittamatonta kuunnella. Esitystapa on kaiken kaikkiaan luonnollinen ja helposti omaksuttava, eikä äänessä ole suurempia outouksia. Äänenlaatu kelpaisi mielestäni sellaisenaan kalliimpiinkin kuulokkeisiin, joten Porta Pro tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle.
Basso:
Kuulokkeissa on korvien päälle asettuvista elementeistä huolimatta (aseteltava korville tarkasti) ällistyttävän hauska ja iskevä bassontoisto, mikä on korostuneen keskibasson seurausta. Korostus ei kuitenkaan ole omaan makuuni yliampuva, koska basso pysyy edelleen kontrolloituna. Bassontoiston laatu ja yksityiskohtaisuus ei ole lähtökohtaisesti mitenkään mieleenpainuvaa, mutta oikein riittävää alle 100 euron hintaluokassa.
Alabasso Porta Pro:ssa jää puutteelliseksi, muttei esimerkiksi Sennheiser HD600-sarjaa huonommaksi. Bassontoisto on itseasiassa kokonaisuutena menevämmän kuuloista kuin HD600-mallissa, joten Porta Pro:lla popittelu on hauskempaa. Kuulokkeet kestävät myös alabasson maltillisen voimistamisen taajuuskorjaamalla.
Keskitaajuudet:
Pidän erityisesti Porta Pro:n keskitaajuuksista, koska niissä on alemmilla taajuuksilla miellyttävää lämpöä ja ylemmillä taajuuksilla riittävästi energiaa, jotta toisto pysyy selkeänä. Keskitaajuudet ovat myös erittäin tasaiset, koska niissä ei ole äkillisiä korostumia tai vaimentumia. Tämän ansiosta äänessä on tyylillisesti paljon samaa Sennheiser HD650:n kanssa sillä erotuksella, että Porta Pro on etäisemmän kuuloinen. Sennheiserin HD600-sarja tuo äänen intiimisti lähelle kuuntelijaa, kun taas Porta Pro pitää sen vaimentuneen preesensalueensa vuoksi kauempana.
Vaimentuma on kuunnellessa selkeästi havaittavissa, koska se vetää ääntä mukanaan ikään kuin syvyyteen. Tämä luo kuitenkin samalla äänikuvaan lisää tilaa, joten lopputuloksesta on mielestäni Porta Pro:n tapaisessa kuulokkeessa myös hieman hyötyä. Vaimentuma ei häiritse suuremmin vähemmän kriittisessä kuuntelussa, koska kuulokkeet eivät ole muutoinkaan erityisen yksityiskohtaiset. Taajuuskorjaamisen ollessa mahdollista 4–5 kHz:n väliä kannattaa kuitenkin säätää muutama desibeli kuuluvammaksi, koska se tuo ääneen lisää eloa.
Diskantti:
Porta Pro:n diskantti on erittäin tummaa ja rentoa, mutta sitä on kuitenkin kuultavissa kaikkein ylimpiä taajuuksia myöten. MiniDSP EARS mittaa taajuusvasteeseen 5–6 kHz:n välille selkeän korostuman pitkälti siksi, että sitä ympäröivät taajuudet toistuvat huomattavasti hiljempaa. Taajuusvasteen muoto on täysin oikea, mutta alempi diskantti kuulostaa todellisuudessa pikemminkin normaalilta kuin korostuneelta. Ylempi diskantti puolestaan toistuu niin rauhallisesti, ettei korkeisiin ääniin kiinnitä kuunnellessa juurikaan huomiota. Tyyli sopii hyvin rentoon kuunteluun, kun taas energisempää toistoa kaipaavat voivat taajuuskorjata diskanttia surutta 5 desibeliä kuuluvammaksi 6 kHz:stä ylöspäin. Tämän jälkeen Porta Pro kuulostaa erinomaiselta hieman kriittisemminkin arvioituna.
Muita huomioita:
Alle 50 eurolla on kohtuutonta odottaa saavansa teknisesti erinomaisia kuulokkeita, joten Porta Pro:n keskinkertaisuus useimmilla mittareilla ei siinä mielessä pääse yllättämään. Olen kuitenkin tottunut viime aikoina liiankin hyvään, joten vähemmän kriittisellä mielellä kuulokkeet eivät kuulosta laisinkaan hullummalta, eikä niistä ole helppoa keksiä edullinen hinta huomioiden valitettavaa. En osaa itseasiassa äkkiseltään nimetä merkittävästi paremman kuuloisia 40 euron kuulokkeita – in-ear-kuulokkeiden joukosta sellaisia todennäköisesti löytyisi, mutta ne ovat oma tuotekategoriansa.
Porta Pro:n äänessä on hieman erottelua, joten sen kuuntelu on riittävän mielenkiintoista myös parempiin kuulokkeisiin tottumisen jälkeen. Kuulokkeita on erittäin mukavaa kuunnella pelkästään musiikkiin keskittyen, joten pehmeähköllä ja pyöristetyllä äänellä ei lopulta ole juurikaan merkitystä. Suuremmalla rahasummalla saa parempaa, mutta toisaalta saavutettu lisähyöty alkaa laskea hyvin nopeasti. Esimerkiksi 2000–3000 euron kuulokkeet pääsevät vain harvoin yllättämään, koska niiden odottaakin kuulostavan erinomaiselta. Alle 40 euroa maksavan Koss Porta Pro:n äänenlaatu sen sijaan jättää hintaan nähden äärimmäisen positiivisen mielikuvan.
Vahvistus
Porta Pro ei varsinaisesti tarvitse erillistä vahvistinta, mutta sen käyttö on 60 ohmin impedanssin ansiosta monipuolista. Koska kuulokkeiden herkkyys ei myöskään ole ylisuuri, vahvistimien äänenvoimakkuuden säätöön jää tarpeeksi pelivaraa. Porta Pro on lisäksi melko immuuni taustakohinalle. Esimerkiksi omistamani Burson Audio Soloist 3XP suhisee jonkin verran suuren herkkyyden omaavilla kuulokkeilla, mutta Porta Pro:hon ei kantaudu minkäänlaista taustakohinaa.
Kuulokkeita on mahdollista kuunnella myös hieman korkeamman lähtöimpedanssin putkivahvistimella ilman, että alataajuudet muuttuvat ylikorostuneiksi. Vaikka tilanne olikin koominen, kokeilin Porta Pro:ta Tor Audio Roger -putkivahvistimellani. Tilanteesta tuli entistä mielenkiintoisempi, koska kuulokkeet kuulostivat fantastisen hyviltä, ja ne toivat esiin putkien parhaita puolia. Tulisipa kuulokeharrastuksessa useamminkin vastaan yhtä hauskoja yllätyksiä!
Suositut Yaxi-pehmusteet (12 €)
Koss Porta Pro:lle suositellaan yleisesti noin 12 euroa maksavia japanilaisia Yaxi-pehmusteita (linkki valmistajan sivulle), joiden kuvaillaan parantavan entisestään sekä käyttömukavuutta että äänenlaatua. Mieleni teki päästä toteamaan tämä itse, joten tilasin pehmusteet Japanin Amazonista. Niitä olisi saanut myös Euroopasta, mutta postikulut Suomeen olisivat olleet kohtuuttoman suuret pehmusteiden edulliseen hintaan nähden. Pehmusteita on saatavilla useissa eri väreissä, joten kuulokkeista on mahdollista tehdä niiden avulla persoonallisen näköiset.
Pehmusteiden paksumpi vaahto tuntuu miellyttävältä korvanlehtiä vasten, mutta kuulokkeista tulee samalla puhtaasti on-ear-malliset, ellei ”kuppeja” käännetä hieman ulospäin comfortZone-asetusta muuttamalla. Tämän jälkeen myös pienemmät pehmusteet yltävät kiinni päähän asti, ja Porta Pro:sta tulee vieläkin mukavampi kuin vakiopehmusteillaan.
Taajuusvaste: vakiopehmusteet (punainen) ja Yaxi-pehmusteet (valkoinen)
Yaxi-pehmusteet tekevät Porta Pro:sta selkeämmän ja raikkaamman kuuloiset voimistamalla sekä ylempiä keskitaajuuksia että diskanttia. Ylätaajuudet eivät ole enää tummat, vaan ne tulevat melko etualalle ollen kuitenkin edelleen rennosti kuunneltavissa. Toistossa on mielestäni juuri sopivasti säihkettä ja ilmavuutta, joten Porta Pro kuulostaa kokonaisvaltaisemmalta – myös musiikin yksityiskohdat tulevat paremmin esiin.
Lopputulos on noin 50 euron kokonaishintaan niin uskomaton, että kuulokkeita tekisi mieli lähteä istuttamaan muiden korville. Väittäisin, että moni edullisesta hinnasta tietämätön saattaisi kuvitella niiden maksavan äänenlaadun perusteella yli 200 euroa. Yaxi-pehmusteet saavat minulta vahvan suosituksen!
Yhteenveto
Koss Porta Pro on kevyen ja hiostamattoman rakenteensa ansiosta erinomainen kesäkuuloke, minkä lisäksi se myös kuulostaa hyvältä. Musiikki toistuu aina luonnollisesti ja luontevasti – monissa kalliimmissakaan kuulokkeissa ei ole yhtä onnistunutta keskitaajuuksien tuunausta. Porta Pro:n hauska bassontoisto ja rauhallisesti toistuvat ylätaajuudet sopivat rentoihin kuunteluhetkiin. Kriittisempään kuunteluun kuulokkeita ei ole suunnattu, ellei niihin hankita Yaxi-pehmusteita, jotka parantavat merkittävästi ylempien taajuuksien toistoa.
Sellaisenaankin kuulokkeet tarjoavat mielestäni noin 35 euron hintaansa nähden lyömätöntä äänenlaatua, joka olisi melko vertailukelpoista korkeammissakin hintaluokissa. Porta Pro ei edes ole Koss:in ainoa hyväksi todettu edullinen kuulokemalli, sillä KSC75-klipsikuulokkeita pidetään yleisesti vieläkin parempina (niissä on tosin heikompi bassontoisto). Myös rakenteeltaan hieman perinteisemmät KPH30- ja KPH40-mallit ovat monien mielestä hyviä vaihtoehtoja niille, jotka haluavat päästä nauttimaan mahdollisimman laadukkaasta äänenlaadusta alle 50 eurolla.
Maailmassa on edelleen valtava määrä parempia kuulokkeita, mutta harvat niistä ylittävät hintansa asettamat odotukset yhtä selkeästi kuin sympaattinen Porta Pro. Hyvän äänenlaadun irti saaminen vaatimattoman näköisestä tuotteesta on äärimmäisen hauskaa ja palkitsevaa, joten jokainen kuuntelukerta nostaa hymyn huulilleni. Kuulokeharrastamisen ei tarvitse aina olla kallista, koska myös edullisista hintaluokista löytyy erinomaisia tuotteita.
Plussat ja miinukset:
+ Sopiva taajuusvaste rentoon kuunteluun
+ Hauska bassontoisto
+ Miellyttävät ja selkeät keskitaajuudet
+ Käyttömukavuus on kevyen rakenteen ansiosta hyvä
+ Voidaan taittaa kasaan kuljettamista varten
+ Vahvistimeksi riittää mikä tahansa laite, jossa on kuulokeliitin
+ Halpa hinta
+ Elinikäinen takuu
+ Äänestä voidaan tehdä vieläkin parempaa edullisilla Yaxi-pehmusteilla
-/+ Tekninen suoriutuminen on laajemmassa mittakaavassa keskinkertaista, mutta kuitenkin alle 50 euron hintaluokassa hyvää, ellei jopa erinomaista
– Ylemmiltä taajuuksilta puuttuu energiaa, joten ääni on tyyliltään tummaa
– Ääni jää hieman etäiseksi vaimentuneen preesensalueen vuoksi
– Kuulokkeet on varsin hankalaa asettaa päähän
– Hiukset jäävät kiinni pääpantaan sen korkeutta säätäessä
– Rakenteen kestävyys ei herätä luottamusta
Minulla on Koss Porta Pro langattomat kuulokkeet, jotka toiminnaltaan ovat erinomaiset ja hinta-laatusuhde on hyvä. ongelmana on jo toista kertaa tuo kaapeleiden heikkous. Hyvin lyhyen käytön jälkeen kaapelit ovat ensin kiinnityskohdan juuresta rispaantuneet ja lopulta katkenneet. Kysymys: Voidaanko johtoja vaihtaa ehjiin?
Vihje: Johtojen mekaanisen kestävyyden eteen voisi tuotekehittely panostaa enemmän. En liene ensimmäinen, joka tätä kommentoi?
Kaapelit ovat tosiaan Porta Pro:ssa heiveröiset, joten mainitsemasi ongelma on melko yleinen. Valmistajan myöntämä elinikäinen takuu on hyvä asia, mutta kuulokkeiden vaihtamisessakin on oma riesansa. Taitaa Koss luottaa jo hieman liikaakin vuosikymmenten takaiseen rakenteeseen, kun ei ole näkynyt esimerkiksi irrotettavaa kaapelia uudemmissa Porta Pro-versioissa.
Kaapelin korjaaminen itse vaatisi uuden juottamista kiinni elementteihin. Silloin voisi toki valita hieman laadukkaampaakin materiaalia. Tuollaisesta korjauksesta tai modaamisesta itselläni ei kuitenkaan ole kokemusta.
Hienosti pelaa takuu. Maahantuoja lähettää aina koko setin eli sekä elementit, että johdot/pehmusteet
Täällä ohjeet:
https://www.turascandinavia.com/fi/asiakaspalvelu/asiakaspalvelu/tuotemerkin-tuki/koss-tuki
Koss Porta Pro:t on itsellä päivittäisessä käytössä, vaikka löytyy kohtuu kalliitakin kuulokkeita hyllystä. Itse olen taittanut pääpantaa molemmilta puolilta niin, että päälakiosuus on sama kun alkuperäinen muoto mut sivuilta peukalolla vähän painettu leveämmäksi, sen jälkeen teipattu pääpanta vakioasentoon säätökohdista. Yaxy-pehmustella, hennosti puristavalla ja samassa asennossa pysyvällä pääpannalla kuuntelumukavuus on ehkä parasta mitä on tullut vastaan. Käsittämättömän hyvät kuulokkeet hintaan nähden.