Pikatesti: Tripowin H1

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Julkaisuvuosi: 2021
  • Hinta: 189 USD + ALV (kuulokkeita ei myydä ainakaan toistaiseksi Euroopassa)
  • Rakenne: avoin, over ear
  • Dynaaminen elementti: 50 mm 3-layer Carbon Polymer
  • Impedanssi: 32 ohm
  • Herkkyys: 105 dB/mW
  • Paino: Ei tiedossa, mutta arvioni mukaan korkeintaan 350 g
  • Liitintyyppi: 2 x 3,5 mm
  • Kaapeli: 1,5 metrinen kaapeli 3,5 mm:n liittimellä

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

Kiinalainen Tripowin on tunnettu edullisista in-ear-kuulokkeistaan ja kaapeleistaan, mutta nyt valmistaja julkaisi myös ensimmäisen täysikokoisen kuulokemallin, joka on saanut nimekseen H1. Tripowinin mukaan kuulokkeissa on ”hybridi-tuunaus”, joka on yhdistelmä muiden valmistajien suosituimpien ja kalliimpien kuulokkeiden taajuusvasteita. Tutkimustensa pohjalta Tripowin kertoo luoneensa kuulokkeet, joiden toisto on mahdollisimman lähellä alkuperäistä äänitettä. Tällaista ääntä pitäisi siis olla tarjolla noin 200 eurolla.

Arvostelussa käytetty laitteisto: Astell & Kern SR15 | PC > Tidal > Schiit Yggdrasil A1 gen5 usb > SPL Phonitor 2

Rakenne ja mukavuus

En pidä kuulokkeiden pakkausta järin tärkeänä asiana, mutta minun on hieman vaikea sulattaa sitä, että H1-kuulokkeet oli pakattu kuplamuoviin ja ruskeaan pahvilaatikkoon. Kyseessä ei siis ole varsinainen tuotepakkaus, vaan tavallinen pahvilaatikko. Kun kuulokkeet maksavat lähes 200 euroa, pakkaukseen olisi suotavaa panostaa edes hieman. Ainoana lisävarusteena mukana tuli pussukka kuulokkeiden kuljettamista varten.

Kuulokkeiden sankarakenne on ilmiselvä kopio Denon AH-D5200/D7200/D9200 -kuulokkeista. Sanka on melko laadukkaan tuntuinen tämän hintaluokan kuulokkeisiin, mutta se kiinnittyy kuulokkeisiin liian löysästi. Kupit kolisevat kiinnikkeissään ja omassa kappaleessani toinen puoli vinkuu kuin rasvaamaton sarana.

Pääpanta ei ole hassumpi, mutta sen sisällä oleva pehmustemateriaali tuntuu halvalta aivan kuin vaahtomuovin tilalla olisi käytetty paperisilppua. Korvapehmusteet jäljittelevät muodoltaan Denonin kuulokkeita, mutta ovat laadultaan keskinkertaiset. Korkeuden säätömekanismi on myös Denonilta kopioitu. Vaikken kopioimisesta pidäkään, on myönnettävä, että Tripowin olisi voinut kopioida huonompiakin kuulokkeita. Porrastettu korkeuden säätö toimii nimittäin kuulokkeissa erinomaisesti.

Kuulokkeiden pääpannan keskikohdan kulma on poikkeuksellisen jyrkkä.

H1:n kaapeli on tavanomainen. Se ajaa asiansa, mutta olen silti hieman pettynyt, että kaapelivalmistajaksi profiloitunut Tripowin on laittanut kuulokkeidensa mukaan kyseisen tylsän piuhan. Kuulokkeiden ulkonäössä silmiinpistävin ominaisuus ovat kuppien isot rei’itetyt metallilevyt – niitä on kiva katsoa, muttei koskea. Levyjen viimeistely on todella heikkoa ja kulmat ovat teräviä. Meinasin jopa leikata palan kynnestäni irti kuulokkeita varomattomasti käsitellessä.

Jos H1:n ääni ei miellytä, sitä on onneksi mahdollista käyttää vaikkapa porkkanan raastamiseen.

Kuulokkeiden käyttömukavuus on kokonaisuutena kohtuullisen hyvä. Korvamusteet ja pääpanta tuntuvat hieman kovilta, mutta koska puristusta ei ole liikaa ja kuulokkeet ovat suhteellisen kevyet, ei pehmusteiden heikko laatu muodostu ongelmaksi. Käyttömukavuuteen kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, koska kuulokkeiden pannan keskikohta on erikoisesti muotoiltu, ja se aiheuttanee varmasti joillakin käyttäjillä ongelmia.

Äänenlaatu

Lukijana saatat ihmetellä, minkä takia arvostelu on otsikoitu pikatestiksi. Asia johtuu siitä, että Tripowin H1 on toistoltaan niin virheellinen, etten jaksanut kuunnella sitä pidempään. Mielestäni pidemmän arvostelun kirjoittaminen kuulokkeista ei ole ylipäätään tarpeellista.

Tripowin H1:n taajuusvaste mitattuna MiniDSP EARS -laitteella.

Teknisesti Tripowin H1 on hintaisekseen riittävän hyvä. Äänikuva on kohtuullisen laaja ja instrumenttien sijoittelu on toimivaa. Pienet yksityiskohdat nousevat musiikista esiin mukavasti, eikä makrodynamiikassakaan ole moittimista siltä osin, kun se ei ole bassontoistosta riippuvaista. Kuulokkeiden suurin heikkous löytyykin bassontoistosta: H1 ei toista bassoa juuri ollenkaan.

Omiin korviini bassontoisto on vielä vaimeampaa kuin taajuusvastemittauksista voisi päätellä. Yritin parantaa tilannetta kokeilemalla kuulokkeisiin erilaisia modauksia, ja tutkin tarkemmin myös niiden elementtiä. Kuulokkeiden kalvo on paksu ja jäykkä, joten yritin notkistaa sitä soittamalla bassovoittoista musiikkia – mitään parannusta en kuitenkaan saanut tällaisella sisäänajolla aikaiseksi.

Kuulokkeiden elementin päällä on ”laastari”, jota ei kannata poistaa, koska ylemmät taajuudet korostuvat ilman sitä todella voimakkaasti.

Elementin lisäksi ongelmana on kehnosti suunniteltu pehmusteiden kiinnitys. Sekä pehmusteiden kiinnitykseen käytetty etulevy että pehmusteiden reunat ovat ohutta materiaalia. Tämän vuoksi pehmusteet eivät kiristy riittävän tiukasti paikoilleen, mikä johtaa basson vuotamiseen ulos kuulokkeista pehmusteiden alareunan ohuen materiaalin läpi. Kun laitoin pehmusteiden alle sinitarraa, sain parannettua sulkevuutta – se ei silti täysin riittänyt kompensoimaan kuulokkeiden bassovajausta. Samaan aikaan ongelmat ylemmillä taajuuksilla korostuivat aiempaa enemmän.

Tripowin H1:n taajuusvaste sinitarralla modattuna.

Kuulokkeiden ainoa jossakin määrin positiivinen puoli löytyy keskitaajuuksista, sillä niiden toisto on puhdasta ja erottelevaa. Ylempää keskialuetta korostava tuunaus tekee kuitenkin soinnista ohutta. Tällaiselle ohuelle soinnille on ominaista se, että laulujen sanoista ja puheesta saa hyvin selvää. Toisto ei ole millään tapaa luonnollista, enkä voi sanoa, että Tripowin H1:n keskitaajuuksien toisto olisi sinänsä järin mallikasta, mutta poikkeuksellisen selkeää se on.

H1:n diskantin toistoa ei voi kehua. Alempi diskantti soi korostuneesti irrallaan muista taajuuksista ja ylemmiltä taajuuksilta puuttuu ilmaa. Sointi on siis samaan aikaan sekä kirkasta että vaimeaa.

Yhteenveto

Kuulokkeiden keskialueen ja diskantin ongelmia olisi voinut katsoa läpi sormien, mikäli kuulokkeet suoriutuisivat edes kohtuullisesti alemmilla taajuuksilla. Siinä ei olisi vielä mitään väärää, että kuulokkeissa on vähän bassoa. Mikäli sitä ei kuitenkaan ole Tripowin H1:n tapaan juuri ollenkaan, voidaan mielestäni puhua virheellisestä tuotteesta. Muutamia kuulokkeita mainitakseni ainakin Beyerdynamic DT880, Hifiman HE400se, AKG K701 sekä Philips Fidelio X2 ovat selvästi paremman kuuloisia ja edullisempia. Niitä on myös saatavilla Euroopasta, joten takuuasiat hoituvat helpommin. Mielikuvitukseni ei riitä keksimään H1:stä sellaisia ominaisuuksia, että voisin suositella sitä millään perusteella kenellekään.

2 thoughts on “Pikatesti: Tripowin H1

    1. Roderick says:

      Ostin kuulokkeet aliexpressistä. Toisinaan sitä löytää jotain hyvääkin mutta useimmiten nämä sokko-ostokset ovat melkoisia pettymyksiä.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *