Kuulokkeiden entisöintiä: Denon AH-D7100

Kirjoittaja: Roderick

Kuulokkeiden historia

Vuonna 2012 julkaistu Denon AH-D7100 (linkki tuotesivulle) oli valmistajan lippulaivamalli, jolla oli hintaa noin 1300 euroa. Vielä 10 vuotta sitten yhtä kalliita kuulokkeita oli markkinoilla vain muutamia. D7100 ja edullisempi D600 olivat ensimmäiset biodynaamisella elementillä valmistetut Denon-kuulokkeet, joiden elementtejä ei valmistanut Foster (Fostex). Monien mielestä D7100 ei yltänyt samalle tasolle kuin sitä edeltäneet vanhemmat D5000 ja D7000. D7100-malli eivät lopulta löytänytkään yleisöään, eikä sitä valmistettu kovinkaan pitkään.

Kun kuulokkeita vielä valmistettiin, aloittelin vasta itse kuulokeharrastustani – 1300 euron kuulokemallit olivat kaukana budjettini ulottumattomissa. Vuosia myöhemmin löysin kuitenkin eBay:sta todella surkeassa kunnossa olleen D7100:n, jonka hinta oli kunnosta johtuen edullinen.

Elämää nähnyt Denon AH-D7100.

Kuulokkeiden mukana ei ollut kaapelia, eikä korvapehmusteita. Maalipinta oli pahoin vaurioitunut, puuosien lakkapinta kulunut ja lommoilla, eikä pääpannan keinonahkapinnoitteesta ollut juuri mitään jäljellä. Sangassakaan ei ollut puristusvoimaa jäljellä juuri ollenkaan. Tekniikaltaan kuulokkeet olivat kuitenkin ehjät lukuun ottamatta kosketushäiriötä, jonka vuoksi ääni katkesi satunnaisesti toiselta puolelta.

Kunnostus

Denon AH-D600.

Olin kuullut huhua, että AH-D600 malli olisi pohjimmiltaan sama kuuloke kuin D7100. Kun vastaan sattui tulemaan edulliset ja hyväkuntoiset kuulokkeet, päätin ostaa ne kokeillakseni, voisinko hyödyntää osia D7100-lippulaivamallin entisöinnissä. Onnekseni kaikki D600 mallin osat olivat kuin olivatkin täysin saman kokoisia kuin D7100 mallissa – jopa elementit ovat samat.

D600- ja D7100-mallissa on samanlaiset elementit.
Myös elementtien takapuoli on identtinen.

Kuulokkeiden purkaminen oli varsin yksinkertainen prosessi. Ainoastaan kuppien metallinen logo täytyi vääntää irti voimaa käyttäen. Siitä aiheutui väkisinkin pieniä naarmuja, koska kuulokkeita ei ole selvästikään suunniteltu purettaviksi. Valitettavasti osa oli kuitenkin pakko irrottaa, koska sanka on kiinnitetty kuppeihin ruuveilla, jotka sijaitsevat logon alla.

Kupit ovat mitoiltaan vastaavat. Akustiikassa on toki eroja, koska muovikupit kuulostavat erilaiselta puukuppeihin verrattuna. Lisäksi D600-mallissa on enemmän vaimennusmateriaalia kuppiin liimattuna.
D7100:n puiset kupit ovat varsin hyvän näköiset, joten on harmi, ettei niitä juurikaan näe muoviosien alta.

Puukuppien näkyville jäävät osat olivat sen verran huonossa kunnossa, että yritin palauttaa ne entiseen loistoonsa. Hioin lakkapintaa pois, mikä onnistuikin varsin hyvin. Koska minulla ei kuitenkaan ollut täysin saman sävyistä lakkaa, ei lopputulos ollut tyydyttävä. Päädyinkin lopulta hiomaan vanhan lakan kokonaan pois, ja käsittelin puun uudestaan. Puun pintaan sivelin pensselillä mahongin sävyistä lakkaa, jonka kuivuttua lisäsin kaksi kerrosta kiiltolakka-sprayta.

Lakan kuivuttua kasasin kuulokkeet käyttäen D600-mallin sankaa. Kuulokkeisiin jäi myös D600:n kaapeli ja korvapehmusteet. Operaatio oli kokonaisuudessaan varsin yksinkertainen, mutta aikaa vievä, koska tein kuppien hionnan täysin käsityönä ilman sähkölaitteita.

D7100:n sangasta säästin osan, jossa näkyy kuulokkeiden mallinumero.

Lopputulos

Ääneltään kasattujen kuulokkeiden pitäisi olla identtinen alkuperäisen D7100:n kanssa, koska kuulokkeiden akustiikka on täysin ennallaan. Myös korvapehmusteet vaikuttivat identtisiltä lukuun ottamatta ompeluun käytetyn langan väriä.

Ulkonäöllisesti lopputuloksesta tuli mielestäni varsin onnistunut. Hieman meripihkan sävyinen lakkaus jättää enemmän puunsyitä näkyviin verrattuna alkuperäiseen pinnoitteeseen. Myin lopulta kunnostetut kuulokkeet eteenpäin, mikä on jäänyt jälkikäteen hieman harmittamaan, koska rakenteluprojektini eivät yleensä onnistu yhtä hyvin.

Tässä vielä kuvia lopputuloksesta:

6 thoughts on “Kuulokkeiden entisöintiä: Denon AH-D7100

  1. Maalaispoika says:

    Tämä oli loistavaa sisältöä, vaikkakaan kovin moni varmaan pysty täta rakennusprojektia ihan tuosta noin vaan kopioimaan 🙂

    Mutta antaa inspiraatiota väkerrellä itse ja muutenkin vähän erilaista kuulokesisältöä!

    Loistotyötä!

    Vastaa
    1. Roderick says:

      Kiitos palautteesta! Mukava kuulla, että vähän erilaisellekin sisällölle on lukijoita 🙂 Tuohon juttuun on tulossa vielä jatko-osa, jossa elvytetään 25-vuotta vanhat Audio-Technica ATH-W10VTG kuulokkeet käyttämällä Denon projektista ylimääräiseksi jääneitä elementtejä.

      Vastaa
  2. J-Hifi says:

    Näissä entisöinneissä on tosiaan sitä jotain 🙂
    Voisi olla hyvää sisältöä esim DIY Kaapelit eri kuulokkeisiin muuten, balanced tai ilman

    Vastaa
    1. Roderick says:

      Diy-kaapelit olis kyllä mielenkiintoinen aihe, mutta on tunnustettava, että en ole ikinä tehnyt kaapeleita itse. Ehkäpä jossain vaiheessa tuohonkin tulee perehdyttyä 🙂 Seuraava diy-juttu on mielestäni mielenkiintoisempi kuin tämä denon-juttu, koska Audio-Technican kanssa jouduin myös säätämään kuulokkeiden rakennetta eri tavoin saadakseni äänenlaadun kohdalleen.

      Vastaa
  3. Jessebel says:

    Kiinnostava artikkeli. Aika vaikeaa maailmaa kuulokkeiden korjaaminen. Itsellä lojuu lipastossa Focal One S – kuulokkeiden kuppiosat odottamassa parempaa huomista kun sankaosa meni hajalle. Siirryin niistä Focal Listen – kuulokkeisiin, joka on ääneltään lähes sama, mutta sanka on toteutettu paljon paremmin. Mukava nähdä, että joskus valmistajat ottavat oppia virheistään. Olisi silti kiva saada nuo One S – kuulokkeet joskus käyttökuntoon, asiaa vain vaikeuttaa se, että alkuperäinen rakenne niissä on niin huono, että vastaavien uusien osien käyttö ei lohduttaisi pitkään.

    Vastaa
    1. Roderick says:

      Focalin ensimmäisissä malleissa taisi tosiaan olla tyyppivikana heikot sangat. Nykyään on muutenkin menty huonompaan suuntaan kuulokkeiden korjattavuuden suhteen. Vanhoihin beyreihin ja senkkuihin sai aina ja saa varmaan vieläkin edullisia varaosia joiden vaihtaminen onnistuu melkein keneltä tahansa.

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *