Author: Sword of Damocles

Table of Contents:
Information:
- Release year: 2024
- Valmistusmaa: Kiina
- Colour options: Musta ja valkoinen
- Hinta: 399 € (edullisin markkinahinta tähän mennessä 279 €)
- Type: Closed, over-ear
- 40 mm:n dynaamiset elementit (Liquid Crystal Polymer -kalvo)
- Ääniliitännät: Bluetooth 5.3, langaton USB-lähetin (2,4 Ghz) ja 3,5 mm
- Bluetooth codecs: LDAC, AAC and SBC
- Charging port: USB-C
- Akun koko: 1050 mAh
- Akunkesto (2,4Ghz/Bluetooth): 45/55 h (ANC ON) ja 85/100 h (ANC OFF)
- Latausaika: 3 h (tukee pikalataamista: 10 minuutissa 6 tuntia käyttöaikaa)
- Adaptiivinen vastamelutoiminto: Päällä / Pois päältä / Läpikuuluvuustila
- Ominaisuuksia: Multipoint, Google Fast Pair & Microsoft Swift Pair, ääniavustaja (Google Assistant/Siri), Spatial Audio, Zoom sertifiointi ja puhelinsovellus
- Paino: 281 g (oma vaakani näyttää 287 g)
- Lisävarusteet: Kuljetuskotelo, langaton USB-C-lähetin (2,4Ghz), USB-C–USB-A-adapteri, USB-C–USB-A-kaapeli, kuulokekaapeli (3,5mm) ja lentokonesovitin
Origin of the test unit: self-purchased product
Etelä-Korealainen Samsung omistaa nykyään monia tunnettuja äänentoiston tuotemerkkejä ja Harman Internationalin, jonka osaamista hyödynnetään kuulokkeiden kehittämisessä ja äänenlaadun hienosäätämisessä. Vastamelukuulokkeet ovat olleet tälle yrityskokonaisuudelle tärkeä tuotekategoria. Siinä missä JBL:n kuulokkeet on suunnattu ensisijaisesti nuoremmille ikäryhmille, AKG:n nimeä käytetään hieman aikuismaisempien tuotteiden yhteydessä. Tällainen on myös vajaa vuosi sitten julkaistu AKG N9 Hybrid, joka on 400 euron hintaisena vastamelukuulokkeena periaatteessa parasta, mitä AKG:nä on Samsungin aikakaudella tuotu markkinoille. Yrityksen hifi-historiasta ei siis ole enää paljoa jäljellä, mutta Harman laboratorion tuunaamalta N9 Hybridiltä on joka tapauksessa lupa odottaa paljon etenkin äänenlaadun osalta.
Sana hybrid tuotenimessä viittaa kuulokkeiden sisältämään langattomaan USB-lähettimeen, jonka ansiosta langaton kuuntelu onnistuu myös laitteilla, jotka eivät tue Bluetooth-yhteyttä. Lisäksi viiveen tulisi olla 2,4 Ghz:n yhteydellä matala ja äänisignaalin jopa kuulokkeiden tukemaa LDAC-Bluetooth-koodekkia laadukkaampi. Koska AKG:n kuulokkeet ovat niin ikään Zoom-sertifioidut ja niiden mikrofonitoteutukseen on panostettu, tuote on selvästi suunnattu työkäyttöön ja miksei myös pelaajille, jotka hyötyvät langattoman yhteyden viiveettömyydestä ja hyvästä mikrofonista. Voisiko N9 Hybridistä olla jopa oman tuotekategoriansa uudistajaksi?
Packaging and accessories

Kuulokkeiden mukana tulee ilahduttavan kattavat lisävarusteet ostajan saadessa laadukkaan kuljetuskotelon ja kahden riittävän pitkän kaapelin (USB ja 3,5 mm) lisäksi mainitsemani langattoman USB-C-lähettimen. Tämä sopii adapterin avulla myös vanhempaan USB-A-liittimeen. Sisältyypä pakkaukseen niin ikään harvinaistuva lentokonesovitin.

N9 Hybridin rakenne ei taitu kasaan, mutta kupit vaakatasoon käännettynä se mahtuu suhteellisen kompaktiin koteloon, jonka mukana kuljettamisessa en näe suurempia haasteita. Kaapelit ja muut lisävarusteet voidaan sujauttaa tarralla sulkeutuvaan lokeroon. Pientä USB-lähetintä tosin kannattaa säilyttää mielummin vasemman kupin sisään tehdyssä lokerossa. Tälle suunnitteluratkaisulle annan suuren peukun!

Build and comfort
Mustana ja valkoisena myytävä N9 Hybrid näyttää mielestäni hyvältä, eikä sen hillittyä ja siroa olemusta tarvitsisi hävetä edes vakavammassa työkäytössä. Yleisolemus muistuttaa jonkin verran Soundcoren kuulokkeita, kuten Space Q45:tä, etenkin kuppirakenteen osalta. On itseasiassa mahdollista, että molemmat tulevat samalta tehtaalta, koska Soundcoren OEM-valmistajana toimiva Cosonic tekee kuulokkeita myös JBL:lle.

Osien löysähkön sovituksen ja kuppien tahmeahkon kiertoliikkeen vuoksi N9 Hybrid ei varsinaisesti tunnu huipputuotteelta, mutten löydä rakenteesta ilmiselviä heikkouksiakaan. Materiaalivalinnat ovat päinvastoin laadukkaita, sillä kupit on tehty alumiinista samoin kuin korkeudensäädön jatkeosat (korkeus säätyy pykälittäin). Mustan kuulokeversion muoviosiin ei myöskään jää aivan helposti sormenjälkiä tai öljytahroja, jotka madaltaisivat laatuvaikutelmaa. Toisaalta muovinen virtakytkin heiluu ärsyttävästi puolelta toiselle, joten siitä aiheutuu päätä käännellessä naksahtelua.
Kuulokkeet istuvat omaan päähäni miellyttävän tasaisesti, sillä kupit kääntyvät sisältämänsä jousirakenteen ansiosta korvilleni juuri oikeaan asentoon. Luultavasti tämän ansiosta istuvuus on myös erinomaisen tukeva: en saisi kuulokkeita putoamaan edes voimakkaasti päätä ravistaessa. Ohuelti pehmustettu pääpanta minua sen sijaan etukäteen huolestutti, mutta se ei jopa hieman yllättäen muodostakaan päälaelleni minkäänlaista paineentunnetta – ehkä pääni sopii täydellisesti yhteen kuulokkeiden muotoilun kanssa? Valmistajat saisivat joka tapauksessa pehmustaa pääpantansa huomattavasti paremmin, koska parin millin vaahtokerros tuntuu suorastaan vitsiltä tuotteissa, joiden käyttämisen tulisi olla mukavaa pidempiä aikoja kerrallaan.

Ei oteta kuitenkaan mitään pois N9 Hybridiltä, joka tuntuu oikein toimivalta kuulokkeelta. Se on myös noin 285 grammaisena kevyt, eikä keinonahkaisissa korvapehmusteissakaan ole hiostavuutta ja lievää ahtautta lukuun ottamatta suurempaa huomautettavaa. Focal bathys on periaatteessa ainoa vastamelukuuloke, jonka pehmusteiden sisään korvani mahtuvat täydellisen mukavasti, joten tällä osa-alueella useimmilla valmistajilla olisi pääpantasuunnittelun ohella vielä reilusti parannettavaa.

Toiminnot
En ole nähnyt aiemmin täysin vastaavaa äänenvoimakkuudensäätöä, jossa oikeanpuolimmaisen kupin kylkeä käännellään lyhyen matkaa myötä- ja vastapäivään. Tämä toimii USB-lähetintä käyttäessä hyvin Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmissä, koska yksi nopea kääntö nostaa tai laskee äänenvoimakkuutta ensin mainitussa 2-pykälää ja jälkimmäisessä tapauksessa yhden pykälän. Bluetooth-yhteydellä säädöt ovat suurpiirteisempiä ja epätarkempia. Etenkin Android-puhelimessa useamman pykälän hyppy muuttaa äänenvoimakkuutta herkästi liikaa, jolloin joudun hienosäätämään sitä puhelimen omilla painikkeilla. Olisikohan tässä kuitenkin laitekohtaista eroa?

Muut painikkeet N9 Hybridissä ovat perinteisempiä. Aktiivisen tilan vaihtamiselle (vastamelu/läpikuuluvuus/talkthru) löytyy nappula vasemmasta kupista, kun taas mediapainike ja virtapainikkeena toimiva liukusäädin sijaitsevat oikeanpuolimmaisen kupin takareunassa. Painikkeiden pienen määrän vuoksi ne erottaa hyvin toisistaan, eikä painallustuntumassa ole moittimista. Käytettävyys hipookin jo täydellisyyttä, vaikka omissa kirjoissani Sonos Ace:n sulavalla liukusäätimellä toteutettu äänenvoimakkuudensäätö onkin vielä hieman parempi, koska sitä voidaan käyttää yhdellä sormella, kun taas N9 Hybridin kiekon operointi vaatii kaksi.

Kuulokkeista löytyy myös korvatunnistin, joka tauottaa toiston kupit korvilta nostaessa. Toimivuudessa on kuitenkin omat oikkunsa. Omituisena ratkaisuna päähän asettaessa kuuluu myös aina uudestaan ”Bluetooth connected” tai ”Dongle connected”, ellei puhuttuja ilmoituksia oteta pois päältä sovelluksen kautta. Silti jäljelle jää vielä Bluetooth-yhteyttä käyttäessä melko voimakas merkkiääni, jota seuraa muutaman sekunnin viive ennen kuin kuulokkeet alkavat toistaa ääntä uudestaan. Koska korvatunnistin aktivoituna toisto kuitenkin todellisuudessa jatkuu välittömästi kuulokkeet korvilla, äänisisällöstä menetetään peräti 7 sekuntia. Hämmästelin asiaa aikani, kunnes tajusin sen johtuvan vastamelutoiminnon Auto Compensation -toiminnosta, joka ilmeisesti optimoi vastamelua ennen kuin kuulokkeiden annetaan tehdä mitään muuta. N9 Hybridiä ei mielestäni kannatakaan käyttää sekä korvatunnistin että Auto Compensation aktivoituna, koska se on melko ärsyttävää. Onneksi molemmat saa kytkettyä tarvittaessa pois päältä.
Langattomat yhteydet ja akunkesto
AKG:n kuulokkeet tukevat Bluetooth-versiota 5.3 ja koodekkien osalta LDAC:ia, AAC:tä ja SBC:tä. Langaton USB-lähetin toimii puolestaan 2,4 Ghz:n yhteydellä ja tukee parhaimillaan näytteenottotaajuutta 24bit/96kHz. Lähetintä käyttäessä toiston aloituksessa on vajaan sekunnin viive, josta täytyy kärsiä myös esimerkiksi Youtube-videolla toiseen kohtaan hypätessä. Muutoin en havaitse äänen ja videon välillä viivettä, vaikkei sen osalta täysin langallisten kuulokkeiden tasolle ylletäkään. Ehkei tämä kaikkein herkimpiä kilpapelaajia tyydyttäisi, mutta useimmat voisivat käyttää N9 Hybridiä myös langattomana pelikuulokkeena etenkin, kun se toimii heittämällä esimerkiksi Playstation 5 -pelikonsolissa. Tämän sanoessani tukeudun tosin muiden kokemuksiin, koska en itse omista PS5:tä.

USB-lähetin voidaan kiinnittää pienen kokonsa ansiosta myös matkapuhelimeen, jolloin N9 Hybrid tunnistuu Google Pixel 9 -puhelimessani langallisina kuulokkeina. Kaikki toiminnot ovat käytettävissä ja jopa puhelinsovellukseen saadaan yhteys pienellä kikkailulla. Jos jokin puhelin ei tue LDAC-koodekkia, suosittelenkin langattomaan kuunteluun AAC:n ja SBC:n sijaan USB-lähetintä. Esimerkiksi Audeze Maxwell:in USB-lähetin toimisi niin ikään puhelimessa, mutta se on pitkulaisena hankalan muotoinen vastaavaan käyttöön. AKG:n palikka sen sijaan sulautuu puhelimen pohjaan varsin huomaamattomasti. Totesin sekä LDAC-koodekin että USB-lähettimen kantaman hyväksi, eikä yhteys ole muutoinkaan pätkinyt omilla laitteillani. Myös Multipoint-ominaisuus toimii oikein ja Google Fast Pair teki käyttöönoton Android-laitteissa erittäin helpoksi.
Bluetooth-kuuntelun etuna on vastamelutoiminto päällä 10 tuntia pidempi akunkesto USB-lähettimeen verrattuna (55 h vs 45 h), mutta äänisignaalin siirtotavasta riippumatta kuulokkeita tarvitsee ladata erinomaisen pitkän käyttöajan ansiosta vain harvoin. Tällöinkin jo 10 minuutin pikalatauksella saavutetaan 6 tuntia lisää käyttöaikaa. Vastamelutoiminto pois päältä ottaessa akku kestää huikeat 80–100 tuntia ja kuulokekaapelilla N9 Hybrid toimii tarvittaessa passiivisesti ilman virtaa.
Phone app and additional features

Selkeän käyttöliittymän omaava AKG Headphones -sovellus muistuttaa ulkoasultaan ja toiminnoiltaan läheisesti JBL Headphones -sovellusta, joten molemmat lienee kehittänyt sama yritys. Ominaisuudet ja säätömahdollisuudet ovat tavallista monipuolisemmat, ja taajuuskorjainkin on oikein käyttökelpoinen. Sovellus ei myöskään vaadi minkäänlaista rekisteröitymistä, joten käyttökokemus päihittääkin monien kilpailijoiden sovellukset.

Säätöjä löytyy ensinnäkin vastamelutoiminnolle ja läpikuuluvuustilalle, mutta myös puheluiden kuuluvuutta ja mikrofonin äänensävyä voidaan säätää. Yksittäisenä nostona Smart Talk -ominaisuus tauottaa toiston automaattisesti, kun kuulokkeiden käyttäjä alkaa puhua jonkun toisen kanssa. Kattavimmat asetukset löytyvät silti äänenlaadulle, joskin useimmat lisäominaisuudet vaativat LDAC-koodekin pois päältä ottamisen, jolloin käyttöön jää heikompi AAC tai vaihtoehtoisesti langaton USB-lähetin. Jos tälle tielle kuitenkin lähdetään, tarjolla on erilaista tilaääntä (kuulostaa kaikuefekteineen varsin karmealta), Low Volume Dynamic EQ (lisää bassoa ja diskanttia hiljaisessa kuuntelussa) sekä kuulotestin pohjalta muodostettu personoitu ääniprofiili. Kaikkien näiden kanssa voidaan käyttää samanaikaisesti 10-kanavaista taajuuskorjainta tai valmiiksi määritettyjä ääniprofiileita.
Personi-Fi-niminen kuulotesti hienosäätää eri taajuuksien kuuluvuutta korvakohtaisesti. Yleensä omalla kohdallani tällaiset personoidut ääniprofiilit johtavat epäluonnolliseen lopputulokseen, mutta N9 Hybridin tapauksessa muutos on riittävän maltillinen ja siten jopa pieni parannus oletustuunaukseen nähden. En ole kuitenkaan varma, haluaisinko hylätä tämän vuoksi LDAC-koodekkia etenkään, kun voin tehdä säätöjä oman makuni mukaan myös taajuuskorjaimella. Joillekin Personi-Fi lienee joka tapauksessa oikein hyödyllinen, koska se ei selvästi pyri vääntämään eri taajuusalueita kaakkoon, vaan korjaa ensisijaisesti käyttäjän kuulon heikkouksia.

Harman-konsernin kuulokkeista tuttu graafinen taajuuskorjain on mielestäni toimiva kompromissi säätöjen laajuuden ja helppokäyttöisyyden välillä. Kymmentä eri taajuusaluetta voidaan muuttaa työkalulla joko 6 desibeliä ylös- tai alaspäin. Lopputulos tosin pyöristyy lopulta hieman, joten valtavan jyrkät muutokset eivät ole mahdollisia. Asetukset tallentuvat käden käänteessä uusiksi profiileiksi listan jatkoksi. Odotetusti N9 Hybrid myös muistaa profiilivalinnan, joten säädöt aktivoituvat aina automaattisesti riippumatta siitä, mihin laitteeseen kuulokkeet on yhdistetty.

Valmiina tarjotuista profiileista ”Studio” on melko yksiselitteinen parannus niille, jotka haluavat madaltaa basson tasoa sisätiloissa tapahtuvaan kuunteluun sopivammaksi. Vastaavasti useammat bassoa lisäävät profiilit miellyttävät varmasti niitä, jotka toivovat yökerhomaista jytinää elektronisen musiikin kuunteluun.

Active Noise Cancellation
En ole varma, mikä yritys AKG:n ja JBL:n vastamelutoiminnon kehittää, mutta tehokkuudeltaan tai toimintavarmuudeltaan se ei ole nykymittapuulla aivan parasta A-luokkaa. Toisaalta Sonya ja Bosea lukuun ottamatta N9 Hybrid pärjää kuitenkin melunvaimennuksessa melko tasaväkisesti useimmille kilpailijoilleen, eikä taustalla kuulu juuri laisinkaan kohinaa tai muitakaan sivuääniä. Tällä on positiivinen vaikutus myös äänenlaatuun, sillä musiikin ”hiljaiset” kohdat kuuluvat puhtaasti.
Virta käynnistäessä aktivoituu oletuksena adaptiivinen vastamelutila, jonka kuulokkeet vielä optimoivat (jos Auto Compensation käytössä) sen hetkiselle käyttöasennolle – tämä on mahdollista tehdä myös manuaalisesti sovelluksen kautta. Optimoinnille tuleekin tarvetta, koska ilman sitä N9 Hybrid ei oikein ymmärrä aloittaa melun vaimentamista. Noin 7 sekuntia kestävän Auto Compensation -prosessin onnistuminen ja kuulokkeiden tiukka istuvuus ovat myös elintärkeitä, koska muutoin vastamelu tuntuu laskevan osan melusta suoraan läpi. Kuulokekuppeja ei myöskään kannata hipelöidä Auto Compensation -prosessin aikana tai vastamelu saattaa aktivoitua vain toispuoleisesti. Tällöin kuulokkeet täytyy käytännössä ottaa käsiin ja asetella ne päähän uudestaan.
En ole törmännyt aiemmin näin kummalliseen vastamelutoimintoon, joten AKG on selvästi yrittänyt jotakin uutta. Jospa jonkinlaiset hienosäädöt olisivat vielä mahdollisia firmware-päivitysten yhteydessä, jotta kuulokkeiden käytön aloittaminen olisi sulavampaa ja optimaalinen vaimennusteho helpommin saavutettavissa.

Vaihtoehtoisesti vastamelutoiminnon tehokkuus voidaan valita manuaalisesti asteikolla 1–7, mutta joidenkin mukaan siinä saattaa tällöin esiintyä omanlaisiaan häiriöitä ja enemmän taustakohinaa. Adaptiivinen tila toimiikin oletettavasti parhaiten Auto Compensatin -toimintoon yhdistettynä. Tässä tilassa totesin N9 Hybridin vaimentavan lentokone- ja kahvilatyyppistä simuloitua melua sekä ihmisen puhetta suurin piirtein saman verran kuin Bowers & Wilkins PX7 S2e (uudessa PX7 S3:ssa heikompi vastamelu) tai hieman enemmän kuin Valco VMK25. Nämä kaksi kuuloketta vaikuttivat kuitenkin helppokäyttöisemmiltä, koska ne saavuttivat melko vastaavan vaimennustehon AKG-mallia varmemmin, joskin enemmän kohisten.
Cambridge Audio Melomania P100:n vastamelutoiminto puolestaan oli kaikissa tilanteissa tehokkaampi yllä mainittuun kolmikkoon verrattuna, joskin taustakohinaakin piisasi enemmän tai vähintään saman verran kuin VMK25:ssä. Samaan aikaan testaamani Bose QuietComfort Ultra ja Sony WH-1000XM6 sitten päihittivätkin muut kuulokkeet jo selvällä erolla. Itseasiassa neljä vuota vanhaan QuietComfort 45 -malliin pohjautuva QuietComfort SE vaimensi niin ikään melua selvästi enemmän kuin N9 Hybrid, joten AKG:n kuulokkeet eivät suoraan sanottuna säväytä. Lohdullista lienee kuitenkin se, että vaimennusteho riittää joka tapauksessa mainiosti arkipäiväisiin tarpeisiin. Parhaat vastamelukuulokkeet vaan erottuvat aina joukosta, eikä N9 Hybrid niihin lukeudu.
Läpikuuluvuustila puolestaan kuulostaa mielestäni tavallista luonnollisemmalta etenkin, jos sitä säädetään manuaalisesti pykälä pienemmälle (asteikko 1–7). Tällöin päästään eroon korostuneimmasta suhahtelusta ja kahinasta, jolloin ympäristö kuulostaa jo melkein siltä kuin en pitäisi päässäni kuulokkeita laisinkaan. Myös muiden puhe ja oma puheeni kuulostaa sopivalla asetuksella melko luonnolliselta, joten esimerkiksi puheluiden puhuminen läpikuuluvuustila päällä tuntuu riittävän luontevalta. Toisaalta sitä varten on kehitetty erikseen TalkThru-tila, joka aktivoituu suoraan mikrofonin ollessa käytössä. Tämä tila tosin korostaa S-kirjaimia ja terävöittää ääntä, ellei sitä aseteta pienimmälle asetukselle.
Yksi N9 Hybridin vastamelutoteutuksen vahvuuksista on tuulen aiheuttamien häiriöiden tehokas eliminointi. Alkuun ilmavirta aiheuttaa muutaman sekunnin ajan rutinaa, mutta hetken päästä kuulokkeet mukautuvat tilanteeseen ja poistavat pahimmat rutinat likipitäen kokonaan – ainakin useimmiten. Kuulokkeet sopivat siis tavallista paremmin myös tuulisella säällä käytettäväksi, eikä askeleistakaan aiheudu tavallista suurempaa jysähtelyä vastamelutoiminnon ollessa päällä.
Microphone sound quality
AKG vaikuttaa panostaneen N9 Hybridin mikrofonitoteutukseen, sillä puhe kuulostaa omalla mittapuullani selkeältä ja taustamelunvaimennus on omien kokeilujeni perusteella hyvällä, ellei jopa erinomaisella tasolla. Ainoastaan pahimpien tuulenpuuskien keskellä sanoista alkaa leikkautua tavuja pois herkemmin kuin samaan aikaan kokeilemallani Sony WH-1000XM6:lla, mutta kaikenlainen surina, kolahtelu ja muu taustamelu vaimentuu molemmilla kuulokkeilla vertailukelpoisesti. Vastapuoli ei varmasti arvaisi, kuinka meluisasta paikasta puhelu tulee. Päinvastaisena esimerkkinä Bose QuietComfort Ultran mikrofoni menee täysin sekaisin melusta ja tuulesta.
Jos äänenlaatu rauhallisessa ympäristössä puhuessa on kaikkein tärkeintä, USB-lähettimen kanssa tilanne vielä hieman paranee, koska Bluetooth-yhteyttä suurempi kaista mahdollistaa äänen laadukkaamman tallentamisen. N9 Hybrid olisikin hyvä valinta niille, jotka käyttävät kuulokkeita töissä puheluiden puhumiseen ja etäpalavereihin osallistumiseen. Sovelluksesta löytyvät lisäasetukset ja melko luonnolliselta kuulostava läpikuuluvuustila tukevat niin ikään tällaista käyttöä.
Headphone sound quality
N9 Hybrid toimii langattomien yhteyksiensä lisäksi passiivisesti ilman virtaa, mutta kuulokekaapelia käyttäessä virta on myös mahdollista kytkeä päälle. Tällöin DSP-korjaus säilyttää äänen muuttumattomana langattomiin yhteyksiin nähden. Vastamelutoiminnon pois päältä ottaminen muuttaa kuulokkeiden akustista impedanssia, jolloin bassontoisto voimistuu vastamelutoiminto päällä tapahtuvaan kuunteluun verrattuna. Myös valittu vastameluasetus näyttäisi vaikuttavan jonkin verran taajuusvasteeseen 20–1000 hertsin välillä, sillä tietyissä tapauksissa basso ja keskitaajuudet toistuvat joko 1–2 desibelin verran rauhallisemmin tai lujemmin. Sen sijaan passiivisessa kuuntelussa ääni pohjautuu täysin mekaaniseen tuunaukseen, joten lopputulos on N9 Hybridin suljettu kuppirakenne huomioiden odotetun bassovoittoinen. USB-kaapelilla kuulokkeita ei harmillisesti voida kuunnella, koska ne eivät sisällä USB-DAC:ia. Toisaalta langaton USB-lähetin paikkaa tämän puutteen.
Measurements
Our frequency response measurements have been made with a clone IEC-60318-4 coupler and KB501X pinnae. The Harman target curve from 2018 is used as a reference point and generalization of the headphone response that would sound good to most people. For more information on the measurements and their accuracy, see Headphone Measurements-sivulta. N9 Hybridin taajuusvaste on myös vertailtavissa muiden mitattujen kuulokkeiden kanssa Squiglink .
Frequency response in passive mode:

Passiivitilassa kuuntelu kannattaa lähtökohtaisesti unohtaa, koska ylituhti ja mutainen basso vetää äänen täysin tukkoon. Tämä käyttötapa soveltuukin lähinnä hätätilanteisiin tai jollakin toisella laitteella/sovelluksella taajuuskorjattavaksi.
Taajuusvaste (ANC ON vs. OFF):

Vastamelutoiminnon pois päältä ottaminen voimistaa bassoa, joten lopputulos ei ole aivan yhtä tasapainoinen kuin vastamelutoiminto päällä. N9 Hybrid kuulostaa täten monien muiden vastamelukuulokkeiden tapaan parhaimmalta vastamelun kanssa.
Taajuusvaste (ANC ON & Studio-profiili):

Sovellukseen ennalta määritetty Studio-ääniprofiili laskee basson määrää, jolloin keskitaajuudet tulevat enemmän esiin kokonaisuudessa. Ääni kuulostaa yleisesti ottaen selkeämmältä sen kustannuksella, että alabasso toistuu vähemmän muhkeasti.
Suosittelemani taajuuskorjaus:

Olen taajuuskorjannut kuulokkeet vielä hieman tasapainoisemmiksi rauhoittamalla diskanttia ja vähentämällä bassoa aavistuksen lisää Studio-profiiliin verrattuna. Keskitaajuudet toimisivat hyvin jo sellaisinaankin, mutta niihinkin lisäsin lopulta hieman energiaa 400–1000 hertsin välille. Näin saan äänestä miellyttävän luonnollista suosimallani äänenvoimakkuudella. Kannattaa tosin huomioida, että hiljaisemmalla kuunteluvoimakkuudella oletusääniprofiili tai ylipäätään voimakkaampi basso ja diskantti saattavat innostaa enemmän, kun taas oma taajuuskorjaukseni jää hieman neutraaliksi ja ehkäpä vaisuksi. Vaimoni toiveiden pohjalta tekemäni toinen profiili onkin hyvin erilainen, joten jaan senkin alla. Tämä sopii kuulemma alternatiiviselle metallimusiikille hyvin.
Omat asetukseni:

Vaimoni suosimat asetukset:

Sound observations
AKG:n kuulokkeet tarjoavat niin sanotun V-tyylisen esitystavan eli muhkeaa alabassoa ja huomiota herättävän kirkkaat ylätaajuudet. Äänestä on siis viilattu ensisijaisesti suurimpia kuluttajaryhmiä miellyttävää, eikä niinkään absoluuttista hifiä. Koska tuunaus mukailee kuitenkin pääpiirteittäin hyväksi lähtökohdaksi todettua Harmanin tavoitekäyrää, kuulokkeiden äänelliset värittymät ovat lopulta varsin lieviä ja tavallista helpommin omaksuttavia. Tarjolla ei siis ole sentään maksimaalista määrää bassoa ja diskanttia, kuten vaikkapa Bowers & Wilkinsin uudessa PX7 S3:ssa.
N9 Hybridin bassokorostuksen rajoittuessa 150 hertsin alapuolelle (vastamelu päällä) jytinä pysyy suhteellisen hyvin kontrollissa, joten se ei heikennä juurikaan keskitaajuuksien selkeyttä. En voi painottaa kylliksi, miten paljon paremmalta ja selkeämmältä tällainen basso kuulostaa verrattuna monien muiden vastamelukuulokkeiden mutaiseen yläbassoon (150–300 Hz). Oman kokemukseni mukaan toisto pysyy LDAC-koodekilla ja 2,4 Ghz:n yhteydellä (USB-lähetin) kaikkein tiukimpana, kun taas AAC- ja SBC-koodekeilla pehmeä murina alkaa puskea enemmän etualalle.
Tasaiset keskitaajuudet ovat niin ikään N9 Hybridin vahvuus, koska äänessä ei ole 500–3000 hertsin välillä outouksia, joista lähes kaikki muut vastamelukuulokkeet kärsivät. Laulajat ja soittimet kuulostavat siis suorastaan harvinaisen luonnollisilta, joskin samalla aavistuksen etäisiltä, koska ne jäävät korostetun basson ja diskantin varjoon. Toisaalta ääni tuntuu miellyttävän avaralta, koska se ei puske aivan naamalle. N9 Hybridin kuuntelu onkin oikein mukavaa, eikä korvieni tarvitse mennä puolustustilaan tai pinnistellä saadaakseen äänestä selvää. Kuulokkeet sopivat niin elektronisen musiikin tykittämiseen kuin hieman kriittisempäänkin kuunteluun – monipuolisuutta parhaimmillaan!

Harmanin oppeihin nojaavan tuunauksen edut ovat siis selkeät, muttei ääni toisaalta V-tyylisyytensä vuoksi kaikkein tasapainoisintakaan ole. Toisinaan basso jyskyttää edelleen omaan makuuni hieman liikaa tehden toistosta ikään kuin kovaa ja synkkää etenkin äänenvoimakkuutta enemmän nostaessa. Studio-ääniprofiililla ääntä saadaan kuitenkin jo kevennettyä varsin sopivasti, jolloin ollaan lähempänä mieltymyksiäni. Tämän jälkeen huomaan pystyväni keskittymään entistä paremmin mahtavan onnistuneisiin keskitaajuuksiin sekä musiikin yksityiskohtien havainnointiin. Tarkkuudeltaan ja erottelukyvyltään N9 Hybrid täyttää vieläpä odotukseni erinomaisesti, mikä on varmasti osittain tavallista paremman kanavatasapainon ansiota. Jokainen osa-alue soi odottamallani paikalla äänikuvassa.
Kuulokkeet onnistuvatkin pienikokoiseksi suljetuksi malliksi kadottamaan melko hyvin läsnäolonsa. Tällä tarkoitan sitä, että ääni ilmestyy aidon tuntuisesti ikään kuin tyhjästä, vaikken sitä erityisen avaraksi koekaan. On positiivista, ettei kuulokkeiden siirtely korvilla juurikaan muuta ääntä tai aiheuta taajuusvasteeseen epätasaisuutta. Basso sopivaksi säädettynä N9 Hybridissä jääkin harmittamaan itseäni ainoastaan korostunut diskantti 7–9 kilohertsin välillä. Tämä kyllä elävöittää ääntä etenkin tukevaan alabassoon yhdistettynä, mutta samalla joudun sietämään voimistettua sibilanssia. Ylätaajuudet kuulostavat ylipäätään hieman turhankin läsnäolevilta, joten toistossa on jokseenkin levoton ja räiskyvä sävy. Tähän olisi mahdollista tottua, mutta toisto ei ole lopulta kaikkein luonnollisinta ilman pientä taajuuskorjausta. Toisaalta oletuksena voimakas basso peittää osan ylimääräisestä kirkkaudesta, joten diskantin säätämiselle tulee suurempaa tarvetta vasta basson määrään koskiessa.
N9 Hybridille tekemäni manuaalinen taajuuskorjaus pyrkii ensisijaisesti rauhoittamaan diskanttia ja tuomaan keskitaajuuksia hieman lähemmäs kokonaisuudessa. Näin toisto tuntuu läsnäolevammalta ja omaan makuuni houkuttelevammalta. Vastamelukuulokkeiden alin basso puolestaan vaikuttaa usein mittautuvan omalla laitteistollani enemmän koholle kuin miltä se kuulostaa. Täten sitä ei mielestäni ole tarvetta pudottaa N9 Hybridissä nykyistä enempää, vaikka sekin olisi mahdollista. Hiljaisemmalla äänenvoimakkuudella kuunnellessa alinta bassoa voi jopa olla syytä lisätä omiin asetuksiini nähden. Vastamelukuulokkeissa taajuusvaste ei ylipäätään kerro aina koko totuutta, koska erilaiset algoritmit ja dynaamiset taajuuskorjaukset saattavat muuttaa ääntä kuunnellusta musiikista ja valitusta äänenvoimakkuudesta riippuen.
En välttämättä suosittelisi omaa taajuuskorjaustani esimerkiksi ulkona tapahtuvaan kuunteluun, mutta sisätiloissa käytettynä luomani profiili tyydyttäisi todennäköisesti jopa joitakin audiofiilejä. AKG:n kuulokkeet taipuvat siis moneen ja vastamelukuulokkeista on ylipäätään mukavaa päästä kirjoittamaan välillä näin positiivisesti. Pienillä säädöillä N9 Hybrid kuulostaa hyvin pitkälti oma hintaluokkansa ykköstuotteelta. Suurempana yllätyksenä onnistuminen ei silti itselleni tule, sillä saman konsernin tuottamat JBL:t ovat niin ikään hyviä. Niihin nähden N9 Hybrid on mielestäni ennen kaikkea hieman aikuismaisempi.
Vertailut muiden arvosteluiden yhteydessä
Kuulokenurkassa on N9 Hybridin ohella testattavana muitakin uudehkoja vastamelukuulokkeita, joten suoritan tarkemmat vertailut siinä vaiheessa, kun jokaisesta mallista on pohjatyö ja kattava arvostelu tehtynä. Linkit vertailuihin löytyvät alta, kunhan olen ne julkaissut.
AKG N9 Hybrid vs. Bowers & Wilkins PX7 S3 (Vain tiiviitä mainintoja, koska N9 Hybrid parempi)
AKG N9 Hybrid vs. Sony WH-1000XM6
AKG N9 Hybrid vs. Bose QuietComfort Ultra
Tässä yhteydessä otan vertailuun Cambridge Audio Melomania P100:n, jota pidän monilta osin onnistuneena kuulokkeena.
AKG N9 Hybrid vs. Cambridge Audio Melomania P100
Hinnat: 400 € vs. 280 € (alennushinnat arvosteluhetkellä 280 € vs. 250 €)

Melomania P100:n suositushinta on 120 euroa edullisempi, mutta alennukset huomioituna se maksaa tämän jutun kirjoitushetkellä vain 30 euroa vähemmän kuin N9 Hybrid. Listatessani kaksikon etuja toisiinsa nähden tulin nopeasti siihen lopputulokseen, että N9 Hybrid on melko yksiselitteisesti parempi hankinta monipuolisuutensa ansiosta, ellei joku anna lisäarvoa Melomania P100:n akunvaihtomahdollisuudelle tai Class A/B-vahvistukselle. On kuulokkeissa toki myös tehokkaampi vastamelutoiminto, joka tosin kohisee kuuluvammin ja aiheuttaa myös itselleni N9 hybridiä enemmän painetta korviin.
Käyttömukavuuden osalta kokemukset varmasti vaihtelevat, mutta itselleni AKG:n kuulokkeet tuntuvat mukavammilta etenkin päälaella. Ne istuvat myös tasaisemmin ja painavat vähemmän. Melomania P100 jää siis useimmilla osa-alueilla kakkoseksi, vaikkei siinäkään ole varsinaisesti moittimista. AKG:n taustalla vaikuttavan yrityskonsersin ansiosta N9 Hybridin suunnittelubudjetti on todennäköisesti ollut Cambridge Audioon nähden moninkertainen, joten näin asian oikeastaan pitääkin mennä. Listaan alla molempien kuulokkeiden edut toisiinsa nähden, jotta pääsemme pikimmiten äänenlaadun vertailuun.
Keskeisimmät edut:
- N9 Hybrid:
– Istuu päähän tasaisemmin ja näyttää sirommalta
– Painaa noin 50 grammaa vähemmän
– Tuntuu päälaella mukavammalta
– Omaa helppokäyttöisemmät painikkeet
– Vastamelutoiminto kohisee vähemmän, eikä aiheuta yhtä paljoa paineentunnetta
– Läpikuuluvuustila tuottaa hieman selkeämpää ja luonnollisempaa ääntä
– Mikrofonin äänenlaatu ja taustamelunvaimennus on parempi
– Puhelinsovellus on monipuolisempi
– Taajuuskorjain on kattavampi
– Tukee LDAC-koodekkia
– Mukana tulee langaton USB-lähetin
– Voidaan käyttää passiivisesti ilman virtaa - Melomania P100:
– Korvapehmusteet ovat tilavammat syvyyssuunnassa
– Akku kestää hieman pidempään
– Akku olisi vaihdettavissa omatoimisesti
– Vastamelutoiminto on tehokkaampi
– Sisäänrakennettu Class A/B-vahvistin
– Laadukkaammat kaapelit
– 120 euroa edullisempi OVH-hinta
Taajuusvasteet *:

* Olen päivittänyt Melomania P100:n firmwaren uudempaan versioon, mutta sen taajuusvaste on edelleen versiolla 1.0.7 sama kuin aiemminkin.
Koska Melomania P100 on nähdäkseni suunniteltu äänenlaatu edellä, olen käyttänyt vertailutilanteessa N9 Hybridiä Studio-profiililla, joka tekee siitäkin objektiivisesti arvioituna hieman laadukkaamman kuuloisen. Cambridge Audio ei tarjoa sovelluksensa kautta yhtä hyviä vaihtoehtoisia ääniprofiileita, eikä kunnollista taajuuskorjainta, minkä vuoksi N9 Hybrid saisi lisää etumatkaa, jos huomioisin sille tekemäni taajuuskorjauksen. Pysytellään kuitenkin valmistajien tekemässä työssä omien lisäviritelmieni sijaan.

Mittaustulokseni paljastavat N9 Hybridin taajuusvasteen tasaisemmaksi. Kuulokkeista puuttuvat kaikki Melomania P100:n pienet vaimentumat ja korostumat, minkä ansiosta ääni on luonnollisempaa ja selkeämpää. Tasainen ääni tuntuu ylipäätään laadukkaammalta. Silti keskitaajuuksien osalta molemmat kuulokemallit ovat omalla mittapuullani onnistuneita, koska toisto ei sisällä häiritseviä värittymiä. Jos Melomania P100:n ylätaajuudet olisivat hieman nykyistä tasaisemmat, se kuulostaisi itseasiassa varsin samanlaiselta kuin N9 Hybrid.
Cambridge Audion kuulokkeet toistavat kuitenkin diskanttia rennommin, mistä monet saattaisivat aivan hyvin pitää N9 Hybridin räiskyvämpään ja kirkkaampaan esitystapaan verrattuna. Aistin kuitenkin Cambridge Audion kuulokkeiden äänen hieman tummaksi raikkaamman AKG-mallin rinnalla. Monipuolisempien taajuuskorjausmahdollisuuksien myötä saan N9 Hybridistä lopulta ylätaajuuksien osalta selvästi paremman. Melomania P100:n taajuusvastetta ei sen sijaan saa tasoitettua valmistajan tarjoamilla työkaluilla.
Sama pätee oikeastaan myös bassontoistoon, joka on Cambridge Audion kuulokkeissa 10–50 hertsin välillä melkoisen yliampuvaa, eikä sille voida tehdä oikein mitään. Näin matala basso ei varsinaisesti sotke muiden taajuuksien toistumista, mutta basso iskee ja murisee musiikkigenrestä riippumatta niin lujaa, että se kuulostaa jo välillä häiritsevältä. Alimpien taajuuksien voimakas painotus saa myös äänikuvan tuntumaan hieman tukkoiselta, koska se ikään kuin täyttyy bassosta.
N9 Hybridin bassosta saadaan sen sijaan erilaisiin mieltymyksiin sopivaa. Studioprofiililla toisto on sekä voimakasta että selkeää, joskaan ei yhtä fyysistä kuin Melomania P100:ssa. Omiin mieltymyksiini tällainen määrä bassoa sopii kuitenkin paremmin, joten tältäkin osin suosin siis AKG:n kuulokkeita. Kuten muidenkin osa-alueiden kohdalla, Melomania P100 suoriutuu äänenlaadullisesti hyvin, muttei tee yhtä suurta vaikutusta kuin selkeämmältä ja tasapainoisemmalta kuulostava N9 Hybrid. Lopullinen suositukseni menee täten AKG:n suuntaan.
Summary

Kokonaisuutena AKG:n N9 Hybrid tuntuu monipuoliselta ja laadukkaalta vastamelukuulokkeelta, jota minun on myös mukavaa käyttää. Se tarjoaa muutamia kilpailijoistaan poikkeavia ominaisuuksia, joista mainittakoon keskeisimpänä langaton USB-lähetin. Koska akunkestokin on hyvä ja mikrofonitoteutukseen on panostettu, kuulokkeet sopivat musiikin kuuntelun lisäksi hyvin työkäyttöön ja pelaamiseen. N9 Hybrid onkin eräänlainen joka paikan höylä, joka päihittää vieläpä useimmat kilpailijansa myös äänenlaadussa – viimeistään pienen taajuuskorjauksen jälkeen. Rakenteen tai vastamelutoiminnon osalta ei ole tiedossa mitään yhtä mullistavaa, mutta nämäkin osa-alueet ovat AKG:n kuulokkeissa ihan kilpailukykyisellä tasolla.
Markkinoilta löytyy edelleen selvästi tehokkaampaa ja varmatoimisempaa vastamelua, mutta väitän, ettei mikään N9 Hybridiä enemmän melua vaimentava kuulokemalli kuulosta juurikaan paremmalta. Vastaavasti muissa AKG:n tapaan hyvää äänenlaatua tarjoavissa kuulokkeissa ei ole merkittävästi parempaa vastamelutoimintoa, joten tilanteesta on vaikeaa keksiä kehuttavaa tai moitittavaa. Hyvä äänenlaatu ja vastamelu eivät vieläkään kulje käsi kädessä.
Pidän itse N9 Hybridiä houkuttelevampana hankintana kuin esimerkiksi tähän mennessä testaamiani Cambridge Audio Melomania P100:aa, Sennheiser Momentum 4:ää, Bowers & Wilkins PX7 S2e:tä, Dyson OnTrac:ia tai Sonos Ace:a. Ellei jollakulla ole tarvetta Bosen ja Sonyn tasoiselle vastamelutoiminnolle, AKG:n kuulokkeet ovat mielestäni tällä hetkellä yhdet parhaista. Etenkin 280 euron alennushintaan voin ehdottomasti suositella niitä. N9 Hybrid on vielä jäänyt pienelle huomiolle, mutta siitä löytyy aineksia jopa pienimuotoiseksi hittituotteeksi. Kuulokkeet tulevatkin jatkossa muistuttamaan olemassa olostaan Kuulokenurkan kunniaseinällä.
Pros and cons:
+ Selkeä ääni ja luonnolliset keskitaajuudet
+ Voimakas basso pysyy kelvollisesti kontrollissa
+ Hyvä käyttömukavuus ja kevyt rakenne
+ Mukana tulee langaton USB-lähetin näppärällä säilytysratkaisulla
+ Tukee LDAC-koodekkia
+ Pitkä akunkesto
+ Helppokäyttöiset painikkeet
+ Tavallista luonnollisempi läpikuuluvuustila
+ Mikrofonien äänenlaatu ja hyvä taustamelun vaimennus
+ Vastamelutoiminto ei kohise, eikä häiriinny tuulesta
+ Monipuolinen puhelinsovellus ja hyvä taajuuskorjain
+/- Tarjoaa paljon vastinetta rahalle, mutta vastamelutoiminnon tehokkuus jää melko kauas markkinoiden kärjestä (Sony ja Bose)
– Oletuksena hieman liikaa jytisevä alabasso
– Sibilanssia voimistava diskanttikorostuma
– Langattoman USB-lähettimen viive toiston aloituksessa
– Vastamelutoiminto ei ole kaikkein varmatoimisin
– Auto Compensation ei toimi järkevästi yhdessä korvatunnistimen kanssa
– Osien väliset toleranssit ovat löysähköt
– Päälaella saisi olla varmuuden vuoksi paksumpi pehmuste
– Heiluvasta virtakytkimestä aiheutuva naksahtelu
Kiitos hyvästä arvostelusta, erittäin kiinnostavat kuulokkeet äänenlaadun, akunkeston ja mukavuuden osalta. Pystyykö mikrofonissa puhumaan ulkona esim. tuulessa ja voiko sovelluksesta ottaa pois talk-through tilan puheluissa?
Kiitos palautteesta! Sovelluksesta saa TalkThru-tilan pois päältä, kun Voice Aware -niminen asetus ei ole aktivoituna. Tällöin kuulokkeet eivät mene mikrofonia käyttäessään tähän tilaan, vaan käyttäjä voi itse valita painikkeella puheluiden/palaverien/nauhoitusten ajaksi vastamelutilan tai läpikuuluvuustilan, tai ottaa vaikkapa vastamelutilan pois päältä, jolloin jäljelle jää vain kuulokkeiden passiivinen vaimennus.
Mun täytyy testata vielä enemmän mikrofonin toimivuutta tuulessa, mutta sen tehtyäni päivitän tätä viestiä tämän viikon aikana. Yleensä tuulen kaltaiset voimakkaammat ”ärsykkeet” aiheuttaa kaikissa kuulokkeissa pientä äänen pätkimistä, mutta yritänpä saada selville, missä määrin sitä tapahtuu N9 Hybridissä vai olisiko jopa sille melko immuuni.
Päivitys tilanteeseen (muutin myös arvosteluni mikrofoni-osiota):
Testasin N9 Hybridiä jopa tuultakin haastavammassa olosuhteessa eli suurella tuulettimella ilmaa naamalle puhaltaen. Kun pääni oli lähes kiinni tuulettimessa, mikrofoni alkoi leikata puheesta pois yksittäisiä tavuja tai puolikkaita sanoja. Hiemankin kauemmas siirtyessä näin ei kuitenkaan enää käynyt ja taustamelunvaimennus osasi poistaa tuulen äänitteiltä erinomaisesti. Myös samaan aikaan kaiuttimista toistettu suurkaupungin katumelu vaimentui pois todella tehokkaasti moniin muihin kuulokkeisiin verrattuna. Sonyn uusi WH-1000XM6 on N9 Hybridin kanssa melko samaa tasoa, ellei naama kiinni tuulettimessa jopa hieman parempikin. Nämä kaksi erottuivat kuitenkin selvästi edukseen esimerkiksi Bose QuietComfort Ultraan, Bowers & Wilkins PX7 S3:een, Cambridge Audio Melomania P100:aan, Valco VMK25:een ja Focal Bathys MG:hen verrattuna. Sanoisin siis, että jos vältetään pahimmat myrskynsilmät, tuulessa puhuminen onnistuu AKG:n kuulokkeilla hyvin. Esimerkiksi Bose QuietComfort Ultran mikrofoni menee täysin sekaisin tuulesta, minkä jälkeen ääneni kuulosti puoliksi rikkonaiselta rutinalta.
Suuret kiitokset mikrofonin lisätesteistä ja sopivasti sattui xm6 testitkin päälle vertailuksi. Menee kyllä ostoslistalle.
Itselleni on ainakin deal breaker mikrofoni, jolla ei pysty puhumaan edes hieman meluisassa paikassa.