Arvostelu: Drop + Hifiman HE4XX

Hifiman-lokakuu 3/10

Kirjoittaja: Roderick

Tietoja:

  • Hinta: 180 USD (Suomeen toimitettuna noin 200 €)
  • Herkkyys: 93 dB/mW
  • Impedanssi: 35 ohmia
  • Paino: 370 g
  • Liitintyyppi: 2 x 2,5 mm
  • Kaapeli: 1,5 metrinen kaapeli

Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote

HE4XX on Hifimanin ja Massdropin (nykyään Drop) yhteistyönä julkaisema kuulokemalli vuodelta 2018. Kuulokkeet maksavat 180 USD, joten ALV:n ja postimaksujen jälkeen Suomeen kuulokkeet saa tilattua hieman yli 200 eurolla.

Drop on tehnyt lyhyehkön historiansa (perustettu 2012) aikana yhteistyötä lukuisten eri kuulokevalmistajien kanssa. Yleensä tällaiset kuulokkeet ovat olleet joko hieman paranneltuja versioita aiemmin julkaistusta tuotteesta (esim. Fostex TH-X00) tai vain halvempia versioita vanhoista suosikkikuulokkeista (esim. Sennheiser HD6XX).

Rakenne ja mukavuus

HE4XX on yhdistelmä HE400- ja HE400i-kuulokkeita (ennen vuotta 2020 myyty versio HE400i:stä) muistuttaen ulkonäöltään enemmän HE400-mallia. Yhteneväistä HE400i-mallin kanssa ovat irrotettava 2,5 mm:n liittimillä kuulokkeisiin kiinnittyvä kaapeli ja saman tyyliset korvapehmusteet. Testaamassani HE4XX-versiossa pehmusteiden sisäreunat olivat verkkomaista kangasta, kun ne ovat uudemmissa myyntierissä rei’itettyä keinonahkaa, kuten myös HE400i:ssä. Uudempien ja vanhempien yksilöiden välillä saattaa olla muitakin eroja, joten kaikkea tässä arvostelussa kirjoittamaani ei voida yleistää koskettamaan kaikkia valmistettuja HE4XX-kuulokkeita.

Kuten totesin, kuulokkeet seuraavat ulkoiselta rakenteeltaan vankasti vanhempaa HE400-mallia. Designin päivittämisen sijaan HE4XX tuntuu kuitenkin valitettavasti enemmän halvalta kopiolta vanhasta rakenteesta. Kuulokkeet ovat selvästi kevyemmät kuin HE400, mutta ainakin osa tästä säästetystä painosta on tullut materiaalien laadun kustannuksella – HE4XX tuntuu kädessä todella heiveröiseltä.

Pääpannan korkeussäätö on jäykkä, mikä on erityisen ongelmallista, koska metalliosat kiinnittyvät muoviseen nuppiin, joka vaikuttaa heikolta (myös sen kiinnitys pääpantaan on hutera). Montaa viikkoa kuulokkeet eivät markkinoilla ehtineetkään olla, kun omistajilta alkoi tulla ilmoituksia kuulokkeista, jotka olivat hajonneet juuri muovisen kiinnitysnupin kohdalta. Vanhemmassa HE400-mallissa vastaava nuppi oli rakenteeltaan tukevampi ja sen kiinnitys oli parempi. Myös metallinen sanka liikkui muoviosan sisällä sulavammin kuin HE4XX-mallissa.

HE4XX tuntuu rakenteeltaan halvalta kopiolta HE400-mallista.

Käyttömukavuudeltaan HE4XX on onneksi selvästi parempi kuin HE400, koska sen korvapehmusteet ovat mukavammat, ja kuulokkeet painavat vähemmän. Mielestäni HE400i on kuitenkin vieläkin mukavampi paremmin kuulokkeiden painon päätä vasten jakavan, säädettävän hihnansa ansiosta. Lisäksi korvapehmusteet ovat HE400i-mallissa hieman laadukkaamman tuntuiset omaan HE4XX-versiooni verrattuna. Tämän osalta tilanne on saattanut muuttua päivitetyissä kuulokeversioissa, joissa vaikuttaisi olevan kuvien perusteella vastaavat pehmusteet kuin HE400i:ssä.

Äänenlaatu

HE400i keltaisella ja HE4XX punaisella.

Kun mittasin kuulokkeiden taajuusvasteen, luulin nimenneeni HE400i:n mittaukset vahingossa HE4XX:n mittauksiksi. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan kuulokkeet mittautuvat taajusvasteltaan lähes identtisesti. Kuuntelemalla en yrittämälläkään löytänyt mitään eroa kahden mallin välillä. Mittauksissa näkyvät erot selittyvät todennäköisesti kuulokkeiden hieman erilaisella asennolla mittauslaitteessa sekä hieman toisistaan eroavilla pehmusteilla.

Erot ovat niin pieniä, että on todennäköisesti olemassa HE400i-kuulokkeita, jotka eroavat ääneltään enemmän toisistaan kuin testaamani HE400i ja HE4XX. Valmistajan tarjoamat tiedot ovat molemmissa kuulokkeissa samat, joten on melko selvää, että kuulokkeissa käytetään samaa elementtiä. Jos seuraava kuvaukseni kuulokkeiden äänestä vaikuttaa tutulta, se johtuu siitä, että olet lukenut lähes sanasta sanaan saman tekstin HE400i-kuulokkeita käsittelevässä arvostelussa.

HE4XX:n soinnille on leimallista äänen keveys – kuulokkeissa on niukasti bassoa ja korostuneet ylätaajuudet. Mittausteni mukaan kuulokkeet soivat vanhempaan HE400-malliin verrattuna noin 3 dB vaimeammalla voimakkuudella 100 Hz:stä alaspäin. Ero ei ole merkittävä, mutta kuitenkin kuultavissa.

Mielenkiintoinen ero HE4XX:n ja HE400:n välillä on XX-mallin 2 kHz:n alueelle keskittyvä notkelma, jota seuraa kohouma 3–4 kHz:n välillä (vertailun vuoksi HE400-mallissa 1–2 kHz:n välinen alue on enemmän koholla, ja 2–5 kHz:n väli enemmän kuopalla). Tällainen, HE4XX-mallin mukainen, tuunaus löytyy nykyään lähes kaikista Hifimanin kuulokkeista. Joidenkin teorioiden mukaan se laajentaa kuulokkeiden äänikuvaa.

HE4XX:n keskitaajuuksissa ei ole samaa miellyttävää tukevuutta kuin vanhemmassa HE400:ssa. Soinnin hentous ja lievä steriiliys ovatkin mielestäni kuulokkeiden suurin äänellinen heikkous. Parasta HE4XX:ssä on sen sijaan äänen puhtaus ja hintaistaan parempi erottelukyky – diskanttikaan ei kuulosta riipivältä, vaikka kuulokkeissa kirkkautta piisaakin. Liiallinen kirkkaus on ollut yleinen moite HE4XX-mallin kohdalla mutta minun korviini kirkkautta ei ole ongelmaksi asti.

Äänikuvaltaan HE4XX on isohko – sanoisin, että verrannollinen Beyerdynamic DT880-kuulokkeisiin, muttei aivan AKG K701:n tasolla. Sennheiser HD600 ja HD650 jäävät selvästi jälkeen HE4XX:n äänikuvasta.

Kuulokkeet eivät ole vahvistuksen suhteen erityisen vaativat, mutta omistajalta olisi hyvä löytyä jonkinlainen vahvistin tai tehokas äänikortti. Jos vahvistinta ei ole, eikä sellaista halua hankkia, kannattaa harkita mieluummin matalaimpedanssisia Beyerdynamicin kuulokkeita tai Gradoja.

Yhteenveto

HE4XX on kuulokejulkaisu, jota ilmankin olisi pärjätty. Uskon, että kyseessä oli ainoastaan Drop:n ja Hifimanin yhdessä sopima rahastus ennen kuin Hifiman laskisi HE400i:n hinnan nykyiselle tasolleen. Kun alkuperäinen HE400i maksoi vielä noin 300–499 euroa, oli samalta kuulostava ja lähes puolet halvempi HE4XX hetkellisesti helposti suositeltava vaihtoehto.

Nykyään HE4XX:n olemassaoloa voi perustella vain sillä, että se tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden hajottaa kuulokkeensa muovisen sangan sijaan muovisen kiinnitysnupin kohdalta. Ääneltään kuulokkeet ovat toki esimerkiksi käytettynä yhtä suositeltava ostos kuin HE400i. Itse valitsisin näistä kahdesta vaihtoehdosta HE400i:n, koska se on mielestäni ulkoisesti paremman näköinen ja myös hieman mukavampi päässä.

Plussat ja miinukset:

+ Erotteleva ja verhoutumaton ääni
+ Melko suuri äänikuva
+ Hinta

Hento bassontoisto
– Toisto on tyyliltään ohutta ellei jopa steriiliä
– Sangan muovinen kiinnitysmekanismi hajoaa helposti

1 thought on “Arvostelu: Drop + Hifiman HE4XX

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *