Hifiman-lokakuu 1/10
Kirjoittaja: Roderick
Tietoja:
- Hinta: 399 € (2012), käytettynä noin 100–150 € (2021)
- Herkkyys: 92,5 dB/mW
- Impedanssi: 35 ohmia
- Paino: 440 g
- Liitintyyppi: 2x SMC
- Kaapeli: 3 metriä pitkä kaapeli 3,5 mm:n liittimellä
Arvostelukappaleen hankintatapa: Itse ostettu tuote
Vuonna 2012 julkaistu HE400 oli yksi Hifimanin ensimmäisistä kuulokemalleista. Se maksoi uutena 399 euroa ja siitä tuli arvostelumenestys. HE400 oli yhdessä kalliimpien HE500- ja HE6-mallien kanssa suuressa roolissa eräänlaisessa planaarikuulokkeiden renesanssissa.
Rakenne ja mukavuus
Rakenteeltaan HE400 tuntuu kädessä jämäkältä, muttei erityisen hyvin viimeistellyltä tuotteelta. Esimerkiksi nahkaisessa pääpannassa ei ole juurikaan pehmustetta. Koska kuulokkeilla on painoa lähes puoli kiloa, pehmeämpi panta parantaisi käyttömukavuutta. Itselleni paino ei ole ongelma, mutta kovin mukavaakaan kuulokkeiden päässä pitäminen ei ole.
Pääpannan korkeutta säätäessä kuulokkeiden kupit liikkuvat korkeussuunnassa pehmeästi, joten ei vaikuta siltä, että säätömekanismi olisi löystynyt vuosien saatossa. Toivoisin kuitenkin näkeväni pääpannassa pykälittäin lukittuvan mekanismin, jotta kuppien asettaminen samalle korkeudelle olisi helpompaa.
Kuulokkeiden korvapehmusteet ovat vinyylimäistä keinonahkaa. Korville tarkoitettu aukko on tilava, pehmusteet saisivat olla paksummat ja pehmeämmät. Pehmusteet kiinnittyvät kuulokkeisiin adapterirenkaalla, joka on kiinni pehmusteiden alapuolella – tämä on mielestäni todella huono kiinnityssysteemi. Pehmusteet ovat hitaat vaihtaa, ja ne tulee helposti laitettua siten, että pehmusteen ja kuulokekupin väliin jää pieniä rakoja. Tällä on negatiivisia vaikutuksia ääneen, varsinkin bassontoistoon.
Kuulokkeiden piuha kiinnittyy kuppeihin kierrelukitteisilla SMC-liittimillä, jotka ulkonevat melko paljon kuulokekupeista. Nämä liittimet lähtevät helposti löystymään käytössä, ja piuha menee helposti kierteelle liittimiä kiinnittäessä. Erikoinen liitinratkaisun takia myös erikseen ostettavien piuhojen valikoima on nykyään suppea. Piuha kaipaisi itseasiassa vaihtamista, koska kuulokkeiden mukana tullut Canare 1109 -piuha on todella jäykkä – se muistuttaa Grado-kuulokkeiden parjattua piuhaa.
HE400 tuntuu rakenteeltaan tukevammalta kuin useimmat Hifimanin uudemmat kuulokkeet. Käyttömukavuudessa ja käytettävyydessä on sen sijaan menty vuosien saatossa rutkasti eteenpäin.
Äänenlaatu
HE400 on ääneltään miellyttävä, mutta sen ylätaajuudet soivat melko kirkkaasti. Keskialueen soinniltaan kuulokkeet muistuttavat enemmän Audeze-tyylistä toistoa kuin modernien Hifimanien kevyempää ilmaisua. Alempien taajuuksien toisto riippuu merkittävästi siitä, kuinka hyvin pehmusteet ovat paikoillaan.
Kuulokkeiden tuunaus jakaa herkästi mielipiteitä: osa kokee ylempien keskiäänien ja alemman diskantin vajauksen takia kuulokkeet tummasointisiksi, kun taas toiset mieltävät kuulokkeet liian kirkkaiksi 10 kHz:n jälkeisen liiallisen korostuksen vuoksi. Kuuntelijasta riippuen HE400 onnistuu yhdistämään tukevaan sointiin erinomaisesti ilmavuutta tai vaihtoehtoisesti verhoutuneeseen yläkeskialueeseen liikaa kirkkautta.
Liiallista kirkkautta enemmän minua häiritsee ajoittainen sibilanssi ja äänen yleinen lievä rakeisuus. Oletan, että kuulokkeissa saattaa olla joillakin taajuuksilla hieman ongelmia korkean särön sekä jälkisoinnin kanssa. Tätä en kuitenkaan valitettavasti pysty mittauksin varmistamaan. Monet HE500- ja HE6-mallien omistajat ovat korvanneet kuulokkeiden takaritilän akustisesti paremmilla vaihtoehdoilla. Voi olla, että myös HE400:n ääni ”puhdistuisi” hieman vastaavalla modauksella.
HE400:n äänikuva on mielestäni keskiverto ja äänet sijoittuvat kenttään kohtuullisen tarkasti. Tältä osin uudempi HE400i-malli suoriutuu edeltäjäänsä paremmin. HE400 ei piirrä tarkkaa kuvaa äänistä, eikä kuuntelijalla synny vokalistin kanssa syvää yhteyttä, koska laulu kuulostaa enemmän ääntelevältä seinältä kuin aidolta ihmiseltä.
Mikäli pehmusteet ovat oikein paikoillaan, kuulokkeiden bassontoisto on tukevampaa kuin uudemmissa Hifimanin kuulokkeissa. HE400 ei kärsi modernien hifimanien heikosta dynamiikasta ja velttoudesta, vaan kuulokkeiden bassoissa ja keskiäänissä on enemmän tukevuutta ja iskevyyttä.
Kuuntelin HE400:aa lähinnä SPL Phonitor 2730- ja Gustard H10 -vahvistimilla. Molemmat vahvistimet toimivat kuulokkeilla mainiosti, eikä HE400 itseasiassa olekaan vahvistimien suhteen yhtä vaativa kuin isommat sisaruksensa HE500 ja HE6. Valmistajan antamien tietojen mukaan HE400 on suurin piirtein yhtä helppo/vaikea kuorma vahvistimelle kuin HE400i. Kuulokkeet ovat kuitenkin hieman HE400i:tä vaativammat, joten niitä ei mielestäni kannata harkita, ellei satu omistamaan suhteellisen tehokasta kuulokevahvistinta.
Yhteenveto
Nykyään kuulokkeet eivät ole enää kilpailukykyiset alkuperäisessä noin 400 euron hintaluokassaan. Vuosia sitten tilanne oli toinen, sillä HE400 on mielestäni parempi kuin monet aikalaisensa, kuten Sennheiser HD700 tai Shure SRH1840. Käyttömukavuutensa ja äänensä puolesta uudemmat Hifimanit kuten HE400se tai HE5xx ovat kehittyneempiä, puhumattakaan Hifiman Sundarasta, jota HE400 vastaisi parhaiten alkuperäisen hintansa puolesta tänä päivänä.
Mikäli HE400:n prototyyppimäisestä olemuksesta pääsee yli, kuulokkeet saattavat kuitenkin palkita Hifimanien ääneen mieltyneen kuuntelijan valmistajan uudempiin malleihin verrattuna tukevammalla ja hieman luonnollisemmalla soinnilla. Kaikista puutteistaan huolimatta pidän HE400:sta enemmän kuin yhdestäkään Hifimanin nykyisestä, Sundaraa edullisemmasta, mallista.
Plussat ja miinukset:
+ Kuulokkeet ovat rakenteeltaan tukevat
+ Ääni on mielenkiintoinen yhdistelmä rasittamatonta keskialueen toistoa ja kirkkaita ylätaajuuksia
+ Mikäli pehmusteet ovat kunnolla paikoillaan, kuulokkeet päihittävät bassontoistollaan ja makrodynaamiikallaan kaikki alle 1000 euroa maksavat modernit Hifimanit
– Keskinkertainen käyttömukavuus
– Surkea piuha vieläkin surkeammilla liittimillä
– Heikkolaatuiset korvapehmusteet
– Kuuntelijan mieltymyksistä riippuen ylempi keskialue saattaa kuulostaa verhoutuneelta ja korkeimmat taajuudet riipivän teräviltä