Kuulokenurkka virittämässä uutta versiota Kaiku Tone -kuulokkeista

Kirjoittaja: Sword of Damocles

Julkaisimme huhtikuussa 2024 arvostelun suomalaisista tai tarkemmin ottaen kuopiolaisista Kaiku Tone -Bluetooth-kuulokkeista. Tuolloin kuulokkeet eivät saaneet allekirjoittaneelta puisesta pannastaan ja suomalaisesta käsityöstään huolimatta suurempia kehuja, vaan niiden äänenlaatu jätti melko runsaasti toivomisen varaa, ja kaikkeen muuhunkin liittyi hieman kysymysmerkkejä, olihan Kaiku Acoustics vielä uusi tekijä markkinoilla.

Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua kesän aikana, sillä nykyinen (elokuussa valmistunut) kuulokeversio eroaa äänellisesti alkuperäisestä mallista kuin yö ja päivä. Kaiku Acoustics on hienosäätänyt kuppien akustiikkaa lisää, ja vaihtuivatpa elementitkin välissä uudenlaisiin. Nyt myös kuulokkeista aiemmin löytynyttä DSP-piiriä hyödynnetään taajuusvasteen optimointiin pelkkien valmiiden ääniprofiileiden sijaan. Kaiku Tone ei enää sisälläkään useita erilaisia profiileita, vaan sen oletusäänestä on pyritty tekemään suoraan mahdollisimman oikeaoppista.

Tämän tavoitteen saavuttaakseen valmistaja lähestyi minua pyytäen tukea kuulokkeiden DSP-korjaamiseen ja äänenlaadun viimeistelyyn. Tartuin mieluusti haasteeseen etenkin, kun se tarjosi mahdollisuuden oppia uutta niin kuulokkeiden tuunaamisesta kuin niiden valmistamisestakin. Täten syntyi kuopiolais-joensuulaisen yhteistyön tuloksena uudistunut Kaiku Tone, jolla ei itseasiassa ole vielä nimeä. Jollakin aikataululla valmistaja tarjonnee kuitenkin lisätietoja verkkosivuillaan.

Vaikken tienaakaan mitään kuulokkeiden myynnistä tai ole muutoinkaan kaupallisesti mukana Kaiku Acoustics:in toiminnassa, koen kuitenkin itseni jokseenkin jääviksi kuvailemaan tai arvioimaan nykyisen kuulokeversion äänenlaatua. Jätänkin sen muiden tehtäväksi. Esimerkiksi Kuulokehemmo on julkaissut kuulokkeista videoarvostelun. Uutta Kaiku Tone:a pääsee myös pian koekuuntelemaan Helsingin Hifimessuilla 14.-15.9.2024.

Tässä yhteydessä haluan julkaista uuden taajuusvasteen, joka pohjautuu omalla laitteistollani tehtyihin mittauksiin:

Käytin taajuusvasteen säätämisen pohjana Harmanin tavoitekäyrää, mutta pyrin välttämään suurempia korjauksia ylätaajuuksilla sen vuoksi, että niiden kuuleminen vaihtelee ihmisten välillä kaikkein eniten. Kuulokkeita ei kannata säätää pelkästään mittauslaitteen “kuuloaistille” sopiviksi, sillä monille ihmisille kapeammat korjaukset voivat pahimmillaan aiheuttaa ikävältä kuulostavia diskanttipiikkejä.

Alataajuuksien voimakkuus ylittää tarkoituksella lievästi Harmanin tavoitekäyrän, koska kuulokkeiden on-ear-tyyppisen istuvuuden vuoksi osa bassosta vuotaa herkästi ulos, jos pehmusteen ja korvan väliin muodostuu pienikin ilmarako. Tällöin alataajuuksien taso laskee tasaisesti noin 300 hertsistä alaspäin. Nyt basson tulisi olla kohtuullisen tukevaa myös hieman löysemmällä istuvuudella. Keskitaajuuksista päätin tehdä selkeät ja luonnolliset, mutta mieluummin hieman rennot kuin hyökkäävät. Toivottavasti nämä periaatteet auttavat ymmärtämään, mitä uudella Kaiku Tone:lla on tavoiteltu. Omana roolinani oli antaa äänelle ikään kuin viimeinen silaus, sillä lähtötilanne rakenteellisen tuunauksen osalta oli jo valmiiksi alkuvuonna arvostelemaani kuulokeversiota parempi.

Loppuun haluan vielä mainita, että kuulokeyksilöiden välillä on aina pientä vaihtelua, joten en voi olla varma, kuinka lähelle julkaisemaani taajuusvastetta kukin Kaiku Tone -pari asettuu. Laadunvalvonnasta vastaa Kaiku Acoustics itse. Nyt objektiivisen äänenlaadun pitäisi joka tapauksessa olla siinä määrin kohdallaan, että aika näyttää, mitä kuulokkeista kehkeytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *